ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ξεκινώντας στον κόσμο της φωτογραφίας

Η κατανόηση των βασικών στοιχείων της φωτογραφίας, όπως η έκθεση, το χρώμα και η σύνθεση, είναι πιο εύκολη απ' ό,τι νομίζετε. Δείτε εδώ τι χρειάζεται να γνωρίζετε.
Άτομο που κρατάει μια μηχανή Canon EOS R100 για να φωτογραφίσει δύο μέλη της οικογένειάς του που φαίνονται από πίσω.

Η μετάβαση από ένα smartphone σε μια πραγματική μηχανή είναι ένα συναρπαστικό άλμα στο ταξίδι κάθε φωτογράφου – μαθαίνετε για την έκθεση και τη σύνθεση και ανακαλύπτετε πώς οι μικρές προσαρμογές στις ρυθμίσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις τελικές εικόνες.

Σε αυτόν τον οδηγό φωτογραφίας για αρχάριους, θα συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να καταγράψετε εντυπωσιακές λήψεις. Θα εξερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους το φιλικό προς τον χρήστη οικοσύστημα μηχανών, φακών και εφαρμογών της Canon είναι ιδανικό για αρχάριους και θα εξηγήσουμε τις βασικές αρχές της φωτογραφίας που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε τις δημιουργίες σας.

Μηχανές και φακοί

Γυναίκα που στέκεται σε έναν εμπορικό δρόμο και κρατάει μια μηχανή Canon EOS R50 μπροστά στο πρόσωπο της, κοιτάζοντας μέσα από το σκόπευτρο.

Η αναβάθμιση από ένα smartphone σε μια μηχανή με μεγάλο αισθητήρα APS-C, όπως η Canon EOS R50, σας δίνει πρόσβαση σε έναν ολόκληρο κόσμο νέων δημιουργικών και τεχνικών δυνατοτήτων.

Όταν κάνετε τη μετάβαση από ένα smartphone σε μια πραγματική μηχανή, έχετε δύο επιλογές. Οι compact μηχανές, όπως η μηχανή για vlogging Canon PowerShot V10, είναι ελαφριές και φορητές και διαθέτουν σταθερό φακό, ενώ οι μηχανές με εναλλάξιμους φακούς, όπως η EOS R100, η EOS R50 και η EOS R10, σας δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνετε τις επιλογές σας σε φακούς. Οι περισσότερες μηχανές με εναλλάξιμους φακούς παρέχονται σε κιτ με έναν ευέλικτο φακό, κάτι που αποτελεί θαυμάσια επιλογή για αρχάριους, αλλά σας επιτρέπουν επίσης να προσθέτετε νέους φακούς στον εξοπλισμό σας καθώς αρχίζετε να πειραματίζεστε και να αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές φακών για διάφορα σενάρια λήψης, γι' αυτό δείτε ποιος φακός ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας πριν προχωρήσετε σε αγορά και βεβαιωθείτε επίσης ότι ο φακός είναι συμβατός με τη μηχανή σας, χρησιμοποιώντας τον Οδηγό συμβατότητας φακών της Canon.

Είτε θέλετε να φωτογραφίσετε σε εξωτερικό χώρο με ομίχλη είτε στο δωμάτιό σας, ο φωτισμός είναι το κλειδί για να καταγράψετε ποιοτικά αποτελέσματα που θα ανταποκρίνονται σε αυτά που βλέπετε. Οι μηχανές διαθέτουν μεγαλύτερους αισθητήρες από τα smartphone και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποτυπώσουν λιγότερο θόρυβο και περισσότερες λεπτομέρειες – ειδικά σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Οι μηχανές Canon χρησιμοποιούν δύο μεγέθη αισθητήρα: APS-C και full-frame. Οι αισθητήρες full-frame είναι μεγαλύτεροι από τους αισθητήρες APS-C, αλλά όχι απαραίτητα καλύτεροι. Επειδή οι αισθητήρες APS-C είναι μικρότεροι, οι μηχανές μπορούν να γίνουν πιο μικρές και ελαφριές, και αυτό τις κάνει ιδανικές για φωτογράφιση στον δρόμο και στο ταξίδι. Το μικρότερο μέγεθος αισθητήρα σημαίνει επίσης ότι πιο μακρινά θέματα εμφανίζονται μεγαλύτερα στο κάδρο, καθιστώντας τις μηχανές APS-C ιδανικές για φωτογράφιση αθλητικών διοργανώσεων και άγριας φύσης. Ένας αισθητήρας full-frame έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο, οπότε μια μηχανή full-frame είναι ιδανική για πανοραμικά τοπία, εξαιρετικά ευρυγώνιες λήψεις αρχιτεκτονικών θεμάτων σε εσωτερικούς χώρους, και αστροφωτογράφιση.

Οι μηχανές βασικού επιπέδου της Canon διαθέτουν ισχυρά χαρακτηριστικά, αλλά έχουν επίσης και εργαλεία για αρχάριους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις για διάφορα σενάρια. Το δημοφιλές περιβάλλον χειρισμού της Canon με την κατάσταση Καθοδήγησης παρέχει επεξηγήσεις στην οθόνη, για να μάθετε γρήγορα τα βασικά. Τα εικονίδια και οι εικόνες σάς βοηθούν να κατανοήσετε τι κάνει κάθε λειτουργία και μπορείτε να περιηγηθείτε εύκολα στο περιβάλλον χειρισμού χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής ή τα κουμπιά. Η βασικού επιπέδου Canon EOS R100 διαθέτει λευκό μενού με οδηγό επιλογής Κατάστασης και οδηγό δυνατοτήτων, όπου εμφανίζονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ή τη λειτουργία που έχετε επιλέξει.

Επισκεφθείτε τη σελίδα υποστήριξης προϊόντων της Canon και αναζητήστε το μοντέλο της μηχανής σας για να αποκτήσετε εγχειρίδια και οδηγούς χρήσης.

Έκθεση και καταστάσεις λειτουργίας της μηχανής

Γραφικό που απεικονίζει το τρίγωνο της έκθεσης, οι τρεις πλευρές του οποίου αποτελούνται από την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO.

Η βασική αρχή του τριγώνου έκθεσης είναι ότι αν προσαρμόσετε μία από τις τρεις βασικές ρυθμίσεις έκθεσης –ISO (A), ταχύτητα κλείστρου (B) και διάφραγμα (C)– θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις άλλες ως αντιστάθμιση για να διατηρήσετε την ίδια έκθεση.

Κοντινή λήψη του επιλογέα κατάστασης σε μια μηχανή Canon EOS.

Ο επιλογέας κατάστασης της μηχανής σάς επιτρέπει να επιλέγετε μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων λήψης. Οι καταστάσεις A+ (Έξυπνη αυτόματη σκηνή) ή SCN (Σκηνή) είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Στη φωτογραφία, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση μιας εικόνας: το μέγεθος του ανοίγματος στο φακό (διάφραγμα), το χρονικό διάστημα που παραμένει ανοιχτό το κλείστρο (ταχύτητα κλείστρου) και η ευαισθησία του αισθητήρα στο φως (ISO). Αυτά αποτελούν τις τρεις πλευρές αυτού που αποκαλούμε τρίγωνο έκθεσης. Εκτός κι αν θέλετε να κάνετε μια εικόνα να φαίνεται πιο φωτεινή ή πιο σκοτεινή, οι τρεις πλευρές πρέπει να είναι σε ισορροπία – αν αλλάξετε έναν παράγοντα, πρέπει να τον αντισταθμίσετε προσαρμόζοντας και τους υπόλοιπους.

Σε οποιαδήποτε νέα μηχανή, καλό είναι να εξοικειωθείτε πρώτα με τον επιλογέα κατάστασης που βρίσκεται στην επάνω πλευρά, καθώς από εκεί μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο ελέγχου της έκθεσης.

Η κατάσταση A+ (Έξυπνη αυτόματη σκηνή) είναι μια πλήρως αυτόματη κατάσταση που αναλύει τη σκηνή και επιλέγει τις βέλτιστες ρυθμίσεις. Η κατάσταση Σκηνής (SCN) επιλέγει αυτόματα τις ρυθμίσεις έκθεσης για ένα συγκεκριμένο θέμα ή σκηνικό, διευκολύνοντας τη φωτογράφιση αθλητικών εκδηλώσεων, ανθρώπων, πυροτεχνημάτων, κοντινών πλάνων και πολλών άλλων, όταν ακόμη μαθαίνετε πώς συνδυάζονται τα διάφορα στοιχεία.

Η κατάσταση P (Πρόγραμμα) είναι επίσης ιδανική για αρχάριους, καθώς η μηχανή θα καθορίσει το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου, ενώ θα αφήσει τις υπόλοιπες ρυθμίσεις στην κρίση σας. Οι ημιαυτόματες καταστάσεις Tv (Προτεραιότητα κλείστρου) και Av (Προτεραιότητα διαφράγματος) σάς δίνουν περισσότερο δημιουργικό έλεγχο. Όπως δηλώνουν οι ονομασίες, στην Προτεραιότητα κλείστρου εσείς επιλέγετε την ταχύτητα κλείστρου και η μηχανή προσαρμόζει αυτόματα τα υπόλοιπα, κάτι που είναι χρήσιμο για σπορ και άγρια ζωή. Στην Προτεραιότητα διαφράγματος, εσείς επιλέγετε το διάφραγμα, κάτι που είναι ιδανικό για πορτραίτα και λήψεις τοπίων. Η κατάσταση M (Χειροκίνητη) παρέχει πλήρη έλεγχο στις ρυθμίσεις της μηχανής, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν θα έχετε κατανοήσει καλύτερα το τρίγωνο έκθεσης.

Ρυθμίσεις και τεχνικές

Στιγμιότυπο οθόνης από μια μηχανή Canon που εμφανίζει μια φωτογραφία με νάρκισσους, η οποία περιβάλλεται από πληροφορίες για τις ρυθμίσεις της και ένα ιστόγραμμα.

Αφού τραβήξετε τη φωτογραφία, η κατάσταση Αναπαραγωγής σε μια μηχανή Canon εμφανίζει τις ρυθμίσεις, πληροφορίες ημερομηνίας και ώρας, καθώς και ένα ιστόγραμμα, για να σας δείξει την κατανομή των τόνων μεταξύ περιοχών με χαμηλή, μεσαία και υψηλή φωτεινότητα.

Είναι εύκολο να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις έκθεσης για διάφορα σενάρια, αλλά το κλειδί είναι να σκέφτεστε τι θέλετε να πετύχετε. Για φωτογραφία άγριας φύσης και πορτραίτου, μια συνηθισμένη τεχνική είναι η χρήση μεγάλου διαφράγματος (μικρός αριθμός f στοπ, όπως f/1.8) για δημιουργία μικρού βάθους πεδίου, θάμπωμα του φόντου και δημιουργία bokeh (μη εστιασμένες περιοχές).

Για φωτογραφία σπορ και δράσης, η επιλογή υψηλής ταχύτητας κλείστρου «παγώνει» την κίνηση, ενώ η πανοραμική μετακίνηση με χαμηλή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θολώσετε τα θέματα και να προσθέσετε επιπλέον ένταση. Όσον αφορά στο ISO, η υψηλότερη ευαισθησία μπορεί να είναι ιδανική για φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού, ενώ μπορείτε να επιλέξετε μια ρύθμιση χαμηλού ISO για μειωμένο επίπεδο θορύβου σε ένα τοπίο κατά την ανατολή του ηλίου.

Η ισορροπία λευκού (WB) είναι μια άλλη ρύθμιση με την οποία μπορείτε να κάνετε προσαρμογές στις εικόνες σας. Καθορίζει τη θερμοκρασία χρώματος – πόσο θερμός ή ψυχρός εμφανίζεται ο φωτισμός περιβάλλοντος. Η ρύθμιση Αυτόματης ισορροπίας λευκού (AWB) στις μηχανές του Συστήματος Canon EOS R καταγράφει συνήθως τα χρώματα με ακρίβεια.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ χειροκίνητης (MF) και αυτόματης εστίασης (AF). Τα συστήματα AF της Canon είναι εξαιρετικά εύχρηστα, ενώ πολλοί φωτογράφοι δεν επιλέγουν σχεδόν ποτέ την MF. Ωστόσο, η χειροκίνητη εστίαση μπορεί να σας φανεί χρήσιμη αν θελήσετε να πειραματιστείτε με τον τονισμό περιγραμμάτων –ένα οπτικό βοήθημα που επισημαίνει με φωτεινά χρώματα το περίγραμμα των εστιασμένων περιοχών– για φωτογραφία macro ή λήψη εικόνων τη νύχτα.

Αν κάνετε τις λήψεις σας σε μορφή RAW, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πώς θα τα κάνετε όλα τέλεια με τη μηχανή, καθώς μπορείτε να τις επεξεργαστείτε αργότερα. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένο λογισμικό, όπως το δωρεάν Digital Photo Professional της Canon, και είναι κάτι με το οποίο μπορείτε να ασχοληθείτε καθώς εξελίσσετε τις δεξιότητές σας.

Εφαρμογές, λογισμικό και εκτυπωτές

Χέρι που κρατάει ένα smartphone με την εφαρμογή Canon Camera Connect. Δίπλα του, πάνω σε έναν βράχο καλυμμένο με βρύα, υπάρχει μια μηχανή Canon EOS με την οθόνη αφής ανοιγμένη προς τα έξω.

Μερικές φορές, θέλετε να στείλετε άμεσα εικόνες σε φίλους ή να τις ανεβάσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να συνδέσετε εύκολα την Canon σας σε μια συσκευή Apple (iOS) ή Android (Google Play) χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect για κοινοποίηση υλικού και λήψη από απόσταση.

Άνδρας που κάθεται σε ένα γραφείο μπροστά από ένα smartphone και έναν φορητό υπολογιστή, στα οποία εμφανίζεται η εφαρμογή image.canon. Πάνω στο γραφείο βρίσκονται επίσης μια μηχανή Canon και ένας SELPHY Square QX10.

Η εφαρμογή image.canon είναι μια υπηρεσία cloud για μηχανές Canon, η οποία χρησιμοποιείται τόσο από επαγγελματίες όσο και από αρχάριους για διευκόλυνση της ροής εργασιών. Ανεβάστε εικόνες και βίντεο πλήρους μεγέθους μέσω Wi-Fi και αποκτήστε πρόσβαση σε αυτά απ’ οπουδήποτε, μέσω της εφαρμογής ή ενός προγράμματος περιήγησης.

Οι μηχανές του Συστήματος Canon EOS R διαθέτουν επίσης πολλές δυνατότητες σύνδεσης, με Bluetooth, ενσωματωμένο Wi-Fi και τη σειρά εφαρμογών της Canon. Με την εφαρμογή Canon Camera Connect, μπορείτε να στέλνετε εικόνες και κλιπ απευθείας σε smartphone ή tablet, καθώς και να φωτογραφίζετε από απόσταση, προσθέτοντας γεωγραφικές ετικέτες για να θυμάστε με ακρίβεια το σημείο λήψης. Η εφαρμογή image.canon έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρετε τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας από τη μηχανή στις αγαπημένες σας υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud, σε έναν υπολογιστή ή ακόμη και στο Adobe Photoshop Lightroom.

Το οικοσύστημα της Canon περιλαμβάνει επίσης τους καλύτερους εκτυπωτές φωτογραφιών για τη δημιουργία όμορφων φυσικών εκτυπώσεων στο σπίτι ή εν κινήσει, μια συλλογή τύπων χαρτιού για φωτογραφίες και δημιουργικά έργα, καθώς και λογισμικό που θα σας βοηθήσει να δώσετε ζωή στις φωτογραφίες σας.

Επομένως, μπορείτε να δοκιμάσετε μια λήψη αυτοπροσωπογραφίας, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect για λήψη από απόσταση. Ανακαλύψτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αυτόματη εστίαση και πειραματιστείτε με διάφορα διαφράγματα για να δείτε πώς επηρεάζουν το φόντο. Απαθανατίστε το παιδί ή το κατοικίδιό σας στον κήπο και πειραματιστείτε με τη φωτογράφιση κίνησης. Η κατάσταση σκηνής Σπορ είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την καταγραφή της γρήγορης δράσης – μεταβείτε στην κατάσταση Tv για να δημιουργήσετε θόλωμα της κίνησης ή δοκιμάστε να μετακινήσετε πανοραμικά τη μηχανή για ένα θολό φόντο. Δοκιμάστε τις νέες σας δεξιότητες φωτογραφίζοντας τη νύχτα με την κατάσταση Νυχτερινή σκηνή ή P και προσαρμόστε το ISO για να δείτε τη διαφορά. Μόλις κατακτήσετε τις βασικές γνώσεις, θα έχετε αμέτρητες δημιουργικές ευκαιρίες.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Οι επωνυμίες Adobe, Lightroom και Photoshop είναι σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R100

  Δημιουργήστε μοναδικές αναμνήσεις με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με αυτήν τη διαισθητική μηχανή EOS R που είναι πάντα έτοιμη για χρήση.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R50

  Δημιουργήστε εντυπωσιακό περιεχόμενο που θα τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτήν τη mirrorless μηχανή EOS R που τραβάει από ευκρινείς στατικές εικόνες μέχρι ταινίες 4K και ζωντανές ροές. Όλα σε μία ολοκληρωμένη συσκευή.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R8

  Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R7

  Εξερευνήστε την άγρια φύση με μια μηχανή που προσφέρει εκπληκτική ταχύτητα και ποιότητα εικόνας, σε ένα φορητό σώμα APS-C σχεδιασμένο για το μέλλον.

Σχετικά άρθρα

 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  APS-C έναντι full-frame – επεξήγηση

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μηχανών APS-C και full-frame, και ποια είναι η κατάλληλη για εσάς;

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Τρόποι ελέγχου της έκθεσης

  Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.

 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  DSLR έναντι mirrorless

  Σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε μια mirrorless μηχανή; Κάνουμε τη σύγκριση και εντοπίζουμε τις διαφορές για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Πώς να επιλέξετε φακό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους φακούς, από τους τύπους φακών έως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε.