ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ
Συμβουλές για σύνθεση αστικών τοπίων
Ο οδηγός της Paula Stopka για τη σύνθεση εντυπωσιακών λήψεων κτηρίων και αστικών τοπίων.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Μία από τις όμορφες πτυχές της φωτογραφίας είναι οι δυνατότητες δημιουργικής ελευθερίας και συναισθηματικής έκφρασης που προσφέρει. Επομένως, η αναφορά σε κανόνες σύνθεσης μπορεί να φαίνεται κάπως περιοριστική. Ωστόσο, αν γνωρίζετε μερικές απλές αρχές σχετικά με τη σύνθεση, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο ελκυστικές εικόνες.
Σε αυτήν την ενότητα θα εξετάσουμε πώς η σύνθεση μπορεί να σας βοηθήσει να «τακτοποιήσετε» τα στοιχεία στις εικόνες σας – καθώς και πώς η συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να σας βοηθήσει να τα ελέγξετε.
Όταν είστε σε διακοπές ή κάνετε ένα διάλειμμα στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, είναι φυσικό να θέλετε να τραβήξετε όμορφες εικόνες που να απεικονίζουν τα μέρη που επισκέπτεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οπότε, αντί να ξεκινήσετε αμέσως τη φωτογράφιση, κάντε μια μικρή παύση πριν πατήσετε το κλείστρο για να σκεφτείτε την εικόνα που εμφανίζεται στο σκόπευτρο ή στην οθόνη LCD.
Αφιερώνοντας ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε στα γρήγορα το κάδρο, θα μπορέσετε να δείτε τμήματα της εικόνας που δεν είναι απαραίτητα. Μια μικρή μετακίνηση της μηχανής ή μια αλλαγή στο ζουμ θα τα εξαλείψουν από το κάδρο, δημιουργώντας μια πιο δυναμική και ευχάριστη εικόνα.
Την επόμενη φορά που θα κάνετε διακοπές σε μια πόλη, εξετάστε τα παράθυρα των κτηρίων γύρω σας. Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη σύνθεσή σας, ώστε να καταγράψετε μια μοναδική άποψη. Η πρόκληση είναι να επιλέξετε μια θέση ώστε να συμπεριλάβετε στη σύνθεση όλα τα στοιχεία της σκηνής που αντικατοπτρίζονται στο παράθυρο.
Συνθέστε μια σκηνή που να περιλαμβάνει τρία συναφή θέματα: ένα στο προσκήνιο, ένα στο μέσον της απόστασης και ένα στο φόντο. Τα τρία αντικείμενα θα δημιουργούν έναν οπτικό οδηγό στην εικόνα.
Όταν φωτογραφίζετε τοπία στην ύπαιθρο ή στην πόλη στα ταξίδια σας, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε έντονες γραμμές σύνθεσης που θα καθοδηγήσουν τον θεατή στην εικόνα, από το προσκήνιο έως το φόντο. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα μονοπάτια, τα ποτάμια, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι διαγραμμίσεις των λωρίδων στο δρόμο. Θα πρέπει να τοποθετήσετε τη μηχανή σε κατάλληλο σημείο θέασης για να καταγράψετε τις φυσικές γραμμές σε μια φωτογραφία και αυτό μπορεί να σημαίνει τη λήψη από ψηλά ή χαμηλά για να μεγιστοποιήσετε το εφέ.
Οι φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν συνήθως ένα δείκτη ή πλαίσιο AF στο κέντρο της εικόνας, αλλά η τοποθέτηση των θεμάτων ακριβώς στο μέσον είναι αποτελεσματική μόνο για συγκεκριμένες εικόνες.
Σε απλά θέματα, όπως ένα λουλούδι με έντονα χρώματα μέσα σε μια θάλασσα σκούρων πράσινων φύλλων, η σύνθεση με το κύριο αντικείμενο στο κέντρο λειτουργεί καλά. Επειδή το κεντρικό τμήμα μιας φωτογραφίας πρέπει να είναι αρκετά έντονο για να τραβήξει την προσοχή του θεατή, ένα πορτραίτο στο οποίο φωτίζεται μόνο το πρόσωπο και το φόντο είναι πολύ πιο σκοτεινό προσφέρει επίσης καλά αποτελέσματα.
Δοκιμάστε να συνθέσετε την εικόνα σας με ένα φυσικό κάδρο. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, σκεφτείτε πώς τα άκρα του κάδρου της εικόνας πλαισιώνουν το κύριο θέμα σας. Μια καλή επιλογή για τη σύνθεση της σκηνής είναι να χρησιμοποιήσετε μια πόρτα ή ένα παράθυρο, επειδή τα πιο σκοτεινά περιγράμματα βοηθούν την εστίαση της προσοχής στα πιο φωτεινά στοιχεία σε άλλα σημεία του κάδρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την είσοδο ενός ξενοδοχείου ή ενός διαμερίσματος για να πλαισιώσετε τη θέα μιας πόλης, για παράδειγμα. Για να αποφύγετε τις αντανακλάσεις στο τζάμι, καλύτερα το παράθυρο ή η πόρτα να είναι ανοιχτά.
Πολύ συχνά οι φωτογραφίες καταγράφονται στο επίπεδο του ματιού του φωτογράφου. Ωστόσο, μπορείτε να πετύχετε πιο δημιουργικές γωνίες αν τοποθετήσετε τη μηχανή χαμηλότερα ή ψηλότερα.
Όταν τα παιδιά τραβούν φωτογραφίες, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν στους ενήλικες μια διαφορετική άποψη του κόσμου: τα κτήρια, τα δέντρα τα φυτά και οι ενήλικες φαίνονται πολύ μεγαλύτερα όταν η μηχανή βρίσκεται σε πιο χαμηλή θέση. Αν η μηχανή σας διαθέτει οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας ή επιτρέπει τη σύνδεση στο smartphone σας μέσω Wi-Fi, μπορείτε να την τοποθετήσετε στο δάπεδο για να συνθέσετε τις λήψεις σας.
Σε μια πόλη που υπάρχουν ψηλά κτήρια, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο ή στάνταρ φακό και κοιτάξτε ψηλά προς τον ουρανό. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) και επιλέξτε μια τιμή διαφράγματος γύρω στο f/8 ή f/11. Στη συνέχεια, έχοντας στραμμένη τη μηχανή προς τον ουρανό, συνθέστε το κάδρο της σκηνής ώστε τα κτήρια να συγκλίνουν. Επειδή αυτές οι εικόνες περιλαμβάνουν συχνά μεγάλο εύρος σκοτεινών και φωτεινών τόνων, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα στη φωτογραφία σας χρησιμοποιώντας διόρθωση έκθεσης. Η χρήση της λειτουργίας HDR της μηχανής μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμη.
Παρομοίως, μπορείτε να πετύχετε όμορφα αποτελέσματα από πιο ψηλές θέσεις, όπως από τις οροφές κτηρίων ή κρατώντας τη μηχανή πάνω από το κεφάλι σας.
Οι εικόνες με οπτικό ενδιαφέρον έχουν συχνά σαφή σύνθεση, που αφήνει χώρο για το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους φωτογράφους, η τοποθέτηση του κύριου θέματος ελαφρώς εκτός κέντρου βοηθά στη σύνθεση.
Για να το κάνετε αυτό, φανταστείτε ότι το σκόπευτρο ή η οθόνη LCD χωρίζεται με τέσσερις γραμμές σε μια διάταξη πλέγματος 3x3. Τοποθετήστε το θέμα σας στο δεξιό ή στο αριστερό τρίτο του καρέ αντί στο μέσον. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσετε μια πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική εικόνα συγκριτικά με αυτήν που θα πετύχετε αν τοποθετήσετε το θέμα ακριβώς στο κέντρο.
Αφού εξοικειωθείτε με τον κανόνα των τρίτων, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γραμμές πλέγματος για να βελτιώσετε τη σύνθεση των φωτογραφιών σας. Πολλές μηχανές EOS έχουν την επιλογή εμφάνισης ενός πλέγματος – είτε στο σκόπευτρο είτε στην πίσω οθόνη LCD. Ενεργοποιήστε τις γραμμές πλέγματος για να συνθέσετε τις εικόνες σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αν στη φωτογραφία σας περιλαμβάνεται η γραμμή του ορίζοντα, τοποθετήστε την κατά μήκος μίας από αυτές τις γραμμές στο ένα τρίτο από το επάνω ή το κάτω μέρος του κάδρου, αντί να χωρίσετε την εικόνα στη μέση τοποθετώντας τη γραμμή του ορίζοντα στο μέσον της εικόνας.
Όταν καταγράφετε πλάνα ταινιών σε εξωτερικούς χώρους, θα έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε τη σύνθεση του κάδρου και να διατηρήσετε σταθερό το επίπεδο του ορίζοντα ενεργοποιώντας τις γραμμές πλέγματος.
Είναι απωθητικό να παρακολουθείτε βίντεο όπου η γραμμή του ορίζοντα έχει ακόμη και μια ελαφριά κλίση. Ο θεατής αισθάνεται ότι η εικόνα πέφτει ή γλιστρά προς μία πλευρά. Ωστόσο, μπορείτε να μετακινήσετε τη μηχανή σκόπιμα σε μια πιο ασυνήθιστη γωνία για να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Αυτή η σκόπιμη κλίση ονομάζεται συχνά ολλανδική ή γερμανική γωνία και χρησιμοποιείται σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους για να δημιουργήσει μια αίσθηση έντασης ή αποπροσανατολισμού. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να την χρησιμοποιείτε σπάνια στα οικογενειακά σας βίντεο. Αν τραβήξετε ένα πλάνο με κλίση προς τα αριστερά, προσπαθήστε να τραβήξετε το επόμενο με κλίση προς τα δεξιά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να αποδώσετε την ένταση και τη διασκέδαση που προσφέρει η εξερεύνηση μιας νέας πόλης, αλλά μην στρέφετε υπερβολικά την κάμερα και φροντίστε να συνδυάσετε τις επικλινείς λήψεις με πλάνα στα οποία το επίπεδο του ορίζοντα είναι πιο κανονικό.
Μια τεχνική σύνθεσης που είναι γνωστή ως Χρυσή αναλογία (ορισμένες φορές αναφέρεται και ως Σπείρα Fibonacci) είναι μια φυσική προσέγγιση σύνθεσης που δημιουργεί έντονες, δυναμικές φωτογραφίες. Περίπου το 1200 μ.Χ., ο Ιταλός μαθηματικός Fibonacci ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι υπήρχε μια αναλογία που εμφανίζεται συχνά στη φύση και είναι ελκυστική στο ανθρώπινο μάτι. Συχνά αναφέρεται απλοποιημένα ως κανόνας των τρίτων, αλλά η πραγματική αναλογία είναι 1 προς 0,618 προς 1.
Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο δυναμική εικόνα αν συνθέσετε το κάδρο ώστε να περιλαμβάνει μια γραμμή που οδηγεί τον θεατή προς το κύριο θέμα ακολουθώντας μια ελικοειδή διαδρομή. Η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές εικόνες, από τοπία έως πορτραίτα, αλλά και πολλά ακόμη θέματα.
Η σύνθεση της σκηνής έχοντας κατά νου τριγωνικά σχήματα μπορεί να βελτιώσει τις φωτογραφίες σας. Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε τις γραμμές του δρόμου που χάνονται στο βάθος, καθώς και τα τριγωνικά τμήματα που προκύπτουν στο πλάι του κάδρου.
Ακόμη κι όταν κάνετε το πορτραίτο ενός ατόμου που κάθεται σε ένα τραπέζι, ζητήστε του να τοποθετήσει τα χέρια του σε θέση που να δημιουργούν ένα τριγωνικό σχήμα, με τους αγκώνες να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και τα χέρια να στηρίζουν το πηγούνι. Το αισθητικό αποτέλεσμα της σύνθεσης θα είναι πολύ πιο ευχάριστο.
Όταν εκτυπώνετε εικόνες χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή PIXMA, έχετε την επιλογή να κόψετε τις φωτογραφίες σας με το λογισμικό My Image Garden της Canon για να βελτιώσετε τη σύνθεση. Αφιερώστε λόγο χρόνο για να πειραματιστείτε με διάφορα πλαίσια κοπής. Για τις εικόνες τοπίων, επιλέξτε μια πανοραμική κοπή για να δημιουργήσετε μια ευρεία εικόνα. Ακόμη και η εκτύπωση πολλών εικόνων στη σειρά θα δημιουργήσει το πανοραμικό αποτέλεσμα που θέλετε, εφόσον τις έχετε καταγράψει σωστά.
Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.
Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικέςΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ
Ο οδηγός της Paula Stopka για τη σύνθεση εντυπωσιακών λήψεων κτηρίων και αστικών τοπίων.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα για να δώσετε στο φόντο σας ένα όμορφο φλουτάρισμα.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.