ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ετοιμαστείτε: κορυφαίες συμβουλές για φωτογράφιση σκηνών δράσης

Θέλετε να αποτυπώσετε τις καθοριστικές στιγμές ενός αθλητικού γεγονότος; Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εντυπωσιακές λήψεις σκηνών δράσης με την Canon σας.
Αθλήτρια με μοβ αμάνικο φανελάκι που πηδάει πάνω από ένα εμπόδιο.

Η φωτογράφιση σκηνών δράσης θέτει έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων στους φωτογράφους και στον εξοπλισμό τους: ο κόσμος είναι γεμάτος κίνηση, αλλά πώς μπορείτε να τον αποτυπώσετε σε μία μόνο εικόνα; Για επιτυχημένη φωτογράφιση δράσης πρέπει να κατανοήσετε ορισμένες βασικές ρυθμίσεις και λειτουργίες της μηχανής, καθώς και την επίδραση που έχουν στις φωτογραφίες σας. Μαθαίνοντας να χειρίζεστε τέλεια τα παραπάνω, θα μπορείτε να καταγράφετε εικόνες με θάμπωμα για να μεταφέρετε την αίσθηση της κίνησης ή να «παγώνετε» την εικόνα για να αποτυπώνετε μια στιγμή στον χρόνο. Υπάρχουν επίσης τεχνικές φωτογράφισης σκηνών δράσης που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως η πανοραμική μετατόπιση, καθώς και ειδικές συμβουλές για αυτούς που θέλουν να φωτογραφίσουν υδάτινα σπορ ή να καταγράψουν βίντεο σκηνών δράσης.

Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο, για τις λήψεις σας να χρησιμοποιείτε γρήγορο και ελαφρύ εξοπλισμό. Η Canon έχει σχεδιάσει μια σειρά ιδιαίτερα ικανών μηχανών και φακών με σχετικά μικρές διαστάσεις και προσιτό κόστος, που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα κατά τη λήψη σκηνών δράσης· περιλαμβάνει επίσης τηλεφακούς βασικού επιπέδου, που σας επιτρέπουν να πλησιάζετε στη σκηνή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εδώ περιγράφουμε τις βασικές ρυθμίσεις και λειτουργίες που θα χρειαστείτε στη μηχανή για τη λήψη σκηνών δράσης και μοιραζόμαστε μερικές κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε απίστευτες εικόνες.

Ξεκινήστε με την Κατάσταση Σπορ

Αν τώρα κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη φωτογράφιση σκηνών δράσης, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας απλά την Κατάσταση Σπορ που υπάρχει στις περισσότερες μηχανές βασικού και μεσαίου επιπέδου της Canon. Με αυτόν τον τρόπο η μηχανή θα επιλέξει τη λειτουργία αυτόματης εστίασης Servo (συνεχής) για την παρακολούθηση της δράσης και γρήγορες ταχύτητες κλείστρου για πάγωμα της κίνησης, ενώ θα σας δώσει τη δυνατότητα να τραβήξετε μια ακολουθία λήψεων κρατώντας πατημένο το κουμπί κλείστρου. Γυρίστε απλώς τον επιλογέα κατάστασης λήψης της μηχανής στη θέση Σπορ ή αναζητήστε την κατάσταση στο μενού Καταστάσεις σκηνών.

Οι απαραίτητες ρυθμίσεις της μηχανής για φωτογράφιση σκηνών δράσης

Η οθόνη της Canon EOS 90D εμφανίζει τις ρυθμίσεις Tv (Τιμή χρόνου).

Για άμεσο έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, ρυθμίστε τη μηχανή σας στην κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv, που σημαίνει Time Value – Τιμή χρόνου). Η αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου προσαρμόζει τη συνολική έκθεση, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε το φλουτάρισμα (ή την έλλειψη αυτού) στις εικόνες σας.

Αθλητής σνόουμπορντ που πηδάει στον αέρα, με τον θαμπό ήλιο να φαίνεται στον ουρανό.

Αν φωτογραφίζετε θέματα με φόντο έναν φωτεινό ουρανό, δοκιμάστε να εφαρμόσετε θετική διόρθωση έκθεσης. Αυτό θα συμβάλλει ώστε το κύριο θέμα να έχει το σωστό επίπεδο φωτεινότητας. Μια mirrorless μηχανή, όπως η Canon EOS R7, σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε μια προεπισκόπηση του αποτελέσματος στο σκόπευτρο κατά τη λήψη. Λήψη με Canon EOS R7 και φακό Canon RF 14-35mm F4L IS USM στα 14mm, με 1/2000 δευτ., f/8 και ISO200.

Παρόλο που η κατάσταση Σπορ στις μηχανές Canon αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη λήψη σκηνών δράσης, μπορείτε να πετύχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα αν πειραματιστείτε καθώς θα αποκτάτε νέες δεξιότητες. Χρησιμοποιώντας με δημιουργικό τρόπο τις ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου, έκθεσης και παρακολούθησης AF, θα εξασφαλίσετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Ταχύτητα κλείστρου

Στην κατάσταση Προτεραιότητα Κλείστρου (Tv), μπορείτε να επιλέξετε την ταχύτητα κλείστρου που θέλετε και η μηχανή θα προσαρμόσει αυτόματα το διάφραγμα για να επιτευχθεί η σωστή έκθεση. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας Αυτόματο ISO μπορεί να σας φανεί εξίσου χρήσιμη, γιατί θα αυξάνει αυτόματα την ευαισθησία της μηχανής στο φως αν το ευρύτερο διάφραγμα του φακού δεν είναι αρκετά «γρήγορο» για να αποφύγετε την υποέκθεση (σκοτεινές εικόνες) με πολύ γρήγορες ταχύτητες κλείστρου. Οι υψηλές ταχύτητες κλείστρου, άνω των 1/1000 δευτ., σας δίνουν τη δυνατότητα να παγώσετε τη δράση, ενώ οι χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, 1/60 δευτ. ή λιγότερο, μπορούν να προσθέσουν θόλωμα κίνησης κατά την πανοραμική μετατόπιση, στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Έκθεση

Αν το φως είναι σταθερό, όπως για παράδειγμα μια ηλιόλουστη ημέρα χωρίς σύννεφα ή σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό φωτισμό, ρυθμίστε τη μηχανή στη Χειροκίνητη κατάσταση (Μ). Αυτό θα σας δώσει πλήρη έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος, ενώ σας επιτρέπει να διασφαλίσετε τη σωστή έκθεση για το θέμα σας. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις αυτόματες καταστάσεις όταν φωτογραφίζετε με φόντο τον ουρανό, η μηχανή τείνει να καταγράφει το θέμα με υποέκθεση και το αποτέλεσμα είναι μια σιλουέτα. Αν συμβεί αυτό, χρησιμοποιήστε τον επιλογέα διόρθωσης έκθεσης για να αυξήσετε την έκθεση.

Η οθόνη μιας μηχανής Canon EOS R10 που δείχνει την παρακολούθηση AF να εστιάζει στο μάτι ενός χορευτή φλαμένκο.

Το έξυπνο σύστημα AF στις πιο πρόσφατες μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon μπορεί να εντοπίζει ανθρώπους, ζώα, πουλιά και οχήματα. Για παράδειγμα, στην κατάσταση Άνθρωποι, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει την ανθρώπινη μορφή ακόμη και από πίσω. Η αναγνώριση και η παρακολούθηση ξεκινούν με το σώμα, στη συνέχεια ακολουθεί το κεφάλι, αν είναι ορατό, και τέλος τα μάτια. Μπορεί να αναγνωρίσει τα κεφάλια ακόμη κι όταν οι αθλητές φοράνε προστατευτικά γυαλιά ή κράνος.

Παρακολούθηση AF

Οι μηχανές Canon προσφέρουν πολλά σημεία εστίασης σε όλο το εύρος του κάδρου και η μηχανή εστιάζει συνήθως στο θέμα που βρίσκεται πιο κοντά σας. Για να είστε βέβαιοι για το σημείο του κάδρου στο οποίο θα εστιάσει η μηχανή, δοκιμάστε να επιλέξετε μια μικρότερη ομάδα σημείων εστίασης και βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται επάνω στο θέμα. Η τεχνολογία ΑΙ «βαθιάς μάθησης» στα συστήματα AF επόμενης γενιάς που ενσωματώνουν οι πιο πρόσφατες mirrorless μηχανές του Συστήματος EOS R, όπως η EOS R7 και η EOS R6, είναι εξαιρετικές για κλείδωμα και παρακολούθηση ζώων, πουλιών, ανθρώπων και οχημάτων. Δεν αναγνωρίζουν απλώς αυτόματα τις σχετικές μορφές, αλλά εστιάζουν και σε πρόσωπα, ή ακόμη και σε μάτια, καθώς αυτά εμφανίζονται στο πλάνο. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση AI Servo AF ώστε η αυτόματη εστίαση να παρακολουθεί συνεχώς τα θέματα που κινούνται.

Η τέλεια οριζόντια μετατόπιση

Μια μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης της καθώς γλιστράνε στην πίστα με έντονη κλίση στο πλάι.

Η επιλογή της σωστής ταχύτητας κλείστρου στις λήψεις με πανοραμική μετατόπιση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Όταν φωτογραφίζετε γρήγορα αγωνιστικά αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες με τηλεφακό, ξεκινήστε με περίπου 1/60 δευτ., δείτε το αποτέλεσμα και προσαρμόστε την ταχύτητα κλείστρου αναλόγως για επαρκές φλουτάρισμα κίνησης στο φόντο διατηρώντας το κύριο θέμα ευκρινές. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM στα 400mm, με 1/160 δευτ., f/9 και ISO100. © Richard Walch

Αν και οι υψηλές ταχύτητες κλείστρου είναι εξαιρετικές για το πάγωμα της κίνησης, μερικές φορές ενδέχεται να αφαιρέσουν τον ενθουσιασμό από τις σκηνές δράσης. Για παράδειγμα, αν φωτογραφίζετε με ταχύτητα κλείστρου 1/2000 δευτ. ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, το αυτοκίνητο θα φαίνεται σαν να είναι ακίνητο. Μειώστε την ταχύτητα κλείστρου στα 1/60 δευτ. περίπου και μετατοπίστε οριζόντια τη μηχανή για να προσθέσετε θόλωμα στην κίνηση και να μεταφέρετε μια πραγματική αίσθηση ταχύτητας.

Η πανοραμική μετατόπιση είναι μια τεχνική στην οποία μετακινείτε τον φακό της μηχανής ώστε να ακολουθήσετε ένα θέμα που κινείται παράλληλα με εσάς. Συνήθως συνδυάζεται με χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου, ώστε το θέμα να είναι ευκρινές, ενώ το στατικό προσκήνιο και το φόντο να εμφανίζονται θολά. Για να εξασκηθείτε, χρησιμοποιήστε το σκόπευτρο και περιστρέψτε το σώμα σας με άξονα τους γοφούς σας για να διατηρήσετε μια ομαλή κίνηση. Αν ο φακός σας διαθέτει Σταθεροποίηση εικόνας (IS), ελέγξτε αν υπάρχει διακόπτης κατάστασης IS στο πλάι του φακού και επιλέξτε την κατάσταση IS 2. Με αυτόν τον τρόπο, ο φακός ρυθμίζεται έτσι ώστε να αγνοεί την κίνηση πανοραμικής μετατόπισης και αντισταθμίζει μόνο την κίνηση που είναι κάθετη στην κατεύθυνση μετατόπισης.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία AI Servo AF και την κατάσταση Συνεχούς λήψης, κρατώντας πατημένο το κουμπί κλείστρου, για να τραβήξετε ριπές λήψεων. Για να πετύχετε σωστά την πανοραμική μετατόπιση χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Μια καλή συμβουλή, πάντως, είναι να συνεχίζετε την κίνηση της μετατόπισης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της λήψης ή της ακολουθίας των λήψεων. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε ευκρινές το κινούμενο θέμα.

Πώς να κάνετε λήψεις υδάτινων σπορ

Αθλητής κανό που ανοίγει δρόμο μέσα από το λευκό νερό, με το κουπί του υψωμένο στον αέρα από τη μία πλευρά.

Στο παρελθόν υπήρχε πάντα μια δόση τύχης στην αποτύπωση του καθοριστικού κλάσματος του δευτερολέπτου στη φωτογράφιση δράσης. Μηχανές όπως οι Canon EOS R6 και EOS R7 έχουν εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς συνεχούς λήψης,, που σημαίνει ότι μπορείτε να πραγματοποιείτε λήψεις ριπής και να είστε σίγουροι ότι θα αποτυπώσετε τις σημαντικές στιγμές. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM, με 1/4000, f/3.2 και ISO200. © Samo Vidic

Το σερφ, το καγιάκ και άλλα υδάτινα σπορ προσφέρουν εντυπωσιακά θέματα για φωτογράφιση. Οι συναρπαστικές στιγμές, το υγρό στοιχείο, οι στροφές και η ταχύτητα σημαίνουν ότι για να πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή. Το θετικό είναι ότι όταν τα ιστιοπλοϊκά, τα καγιάκ, τα τζετ σκι και άλλα συναφή ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδρομή, έχετε καλύτερη γνώση για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια και είστε προετοιμασμένοι. Όπως ισχύει και για τις περισσότερες φωτογραφίες σκηνών δράσης, συνήθως χρειάζεστε έναν τηλεφακό ή έναν σούπερ-τηλεφακό για να κάνετε τις λήψεις σας από απόσταση.

Ρυθμίσεις μηχανής για φωτογράφιση υδάτινων σπορ

Η σωστή αποτύπωση του νερού είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε εξαιρετικές λήψεις δράσης από υδάτινα σπορ. Η φωτογράφιση των υδάτινων σπορ γίνεται συνήθως με υψηλές ταχύτητες κλείστρου, με αποτέλεσμα τα σταγονίδια του νερού να «παγώνουν» και να εμφανίζονται σαν κρύσταλλοι, όπως τα γλυπτά από πάγο. Ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου σε 1/1000 δευτ. ή υψηλότερη για να παγώσετε το νερό.

Όταν φωτογραφίζετε πάνω από νερό, συνήθως υπάρχει πολύ φως, καθώς αντανακλάται από την επιφάνεια. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρείτε την ταχύτητα κλείστρου υψηλή και τη ρύθμιση ISO χαμηλή, παρέχοντάς σας την ευελιξία να επιλέγετε διάφραγμα ανάλογα με το μέγεθος του θέματος στο κάδρο σας. Αναζητήστε θέσεις όπου ο αθλητής στρίβει ή πραγματοποιεί άλματα. Αυτές οι δύο ενέργειες προκαλούν την εκτόξευση σταγονιδίων νερού από την επιφάνεια και πληροφορούν τον θεατή σχετικά με την κατεύθυνση, την ταχύτητα και το είδος της κίνησης, ζωντανεύοντας την εικόνα.

Αξεσουάρ για φωτογράφιση υδάτινων σπορ

Για να διατηρήσετε τη μηχανή ασφαλή κοντά σε νερό, χρησιμοποιήστε μια ειδική αδιάβροχη θήκη. Χάρη σε αυτές τις θήκες με σκληρό περίβλημα, θα έχετε τη δυνατότητα να φωτογραφίζετε κάτω από την επιφάνεια του νερού σε βάθος έως και 40 μέτρα, ενώ οι πιτσιλιές δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα. Οι θήκες διαθέτουν επίσης στεγανοποιημένα κουμπιά, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της μηχανής.

Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με την μπαταρία της μηχανής πλήρως φορτισμένη και με αρκετό διαθέσιμο χώρο στην κάρτα μνήμης, για να μην χρειαστεί να ανοίξετε τη θήκη αφού ξεκινήσετε τη φωτογράφιση. Μερικά μικρά φακελάκια με silica gel στο εσωτερικό της θήκης θα διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της υγρασίας.

Αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε υποβρύχιες λήψεις, χρησιμοποιήστε το παρασολέιγ φακού για να μειώσετε την αντανάκλαση, καθώς και ένα προστατευτικό φίλτρο για να αποφύγετε τη φθορά του φακού. Οι μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon είναι επίσης ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες, για προστασία από σταγονίδια και πιτσιλιές.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Κοντινό πλάνο στα πόδια ενός κωπηλάτη, που φοράει κόκκινα παπούτσια και ροζ κάλτσες, στο κάτω μέρος μιας βάρκας.

Κάτι τόσο απλό, όπως ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μια φθαρμένη σέλα ή η μπάλα ενός παιχνιδιού, μπορεί να σας βοηθήσει να αφηγηθείτε μια ιστορία. Αναζητήστε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και τραβήξτε μερικές κοντινές λήψεις για να προσθέσετε μια επιπλέον διάσταση στις φωτογραφίες των σκηνών δράσης. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 59mm, με 1/640 δευτ., f/2.8 και ISO250. © Matthew Joseph

Οι εξαιρετικές λήψεις αθλητικών στιγμιότυπων δεν περιλαμβάνουν μόνο τους νικητές. Η μπάλα του αγώνα, ο διαιτητής, τα συναισθήματα κάποιου οπαδού μέσα στο πλήθος είναι μερικές από τις μικρές λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν και προσθέτουν βάθος στην προσωπική σας απεικόνιση της διοργάνωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τυπικές ή οι αυτόματες ρυθμίσεις είναι επαρκείς.

Φωτογραφίστε ευρύτερες σκηνές που απεικονίζουν το πλήθος και ολόκληρο το περιβάλλον μιας αθλητικής διοργάνωσης. Αν ρίξετε μια ματιά στις εφημερίδες, υπάρχουν πολύ λίγες λεπτομερείς, κοντινές λήψεις αθλητικής δράσης. Αντιθέτως, οι περισσότερες είναι ευρυγώνιες λήψεις που παρουσιάζουν το περιβάλλον του αθλήματος, δείχνοντας την τοποθεσία και τα πλήθη των φιλάθλων.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαθανατίσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη ή παράδοξη στιγμή. Συχνά, οι καλύτερες εικόνες με θέμα τα σπορ είναι εκείνες που θα κάνουν τον θεατή να κοιτάξει πιο προσεκτικά και να αναρωτηθεί πώς συνέβη αυτό που βλέπει. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τύχη, επειδή βρεθήκατε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, αλλά η πραγματική δεξιότητα είναι να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Λήψη γύρω από τη δράση – με αυτό εννοούμε επίσης να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε άλλα θέματα εκτός από την κύρια δράση. Οι διαγωνιζόμενοι που προετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους, οι θεατές, οι μηχανικοί κ.λπ. προσφέρουν επίσης ενδιαφέροντα θέματα και αφηγούνται την ιστορία της διοργάνωσης.

Συμβουλές για καταγραφή δράσης σε βίντεο

Οι μηχανές Canon είναι εξίσου αποδοτικές στην καταγραφή πλάνων βίντεο υψηλής ποιότητας 1080p, ή ακόμη και 8Κ, οπότε αξίζει να τις εκμεταλλευτείτε.

Μόλις φτάσετε σε μια διοργάνωση, τραβήξτε μερικές ευρυγώνιες λήψεις βίντεο για να καταγράψετε μια γενική εικόνα της σκηνής. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική χρήση του ζουμ κατά την εγγραφή. Συχνά είναι καλύτερο να διακόπτετε τη λήψη, να αλλάξετε τη σύνθεση της σκηνής, το κάδρο και το ζουμ, και κατόπιν να αρχίζετε ξανά τη βιντεοσκόπηση. Όταν μετατοπίζετε πανοραμικά τη μηχανή για να αποτυπώσετε τον χώρο ή για να ακολουθήσετε τη δράση, βεβαιωθείτε ότι σταματάτε τη μετατόπιση πριν σταματήσετε την εγγραφή· αυτό θα σας βοηθήσει κατά την επεξεργασία των πλάνων συνολικά.

Αντί να πραγματοποιήσετε τη λήψη από μια σταθερή θέση και να τοποθετήσετε τη μηχανή σε τρίποδο, δοκιμάστε να την μετακινείτε σύμφωνα με τη δράση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα με μια ευρύτερη λήψη. Αν υπάρχουν πολλοί διαγωνιζόμενοι σε διαδοχική σειρά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις για τον καθένα. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι κακό ένα απομακρυσμένο θέμα να μεγαλώνει σταδιακά στο κάδρο καθώς πλησιάζει προς τη μηχανή. Επομένως, ρυθμίστε το ζουμ για να βεβαιωθείτε ότι, όταν το θέμα πλησιάσει πολύ, θα εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της λήψης.

Οι καλύτερες μηχανές για φωτογράφιση σκηνών δράσης

Ένας άντρας με στολή κολύμβησης κάθεται σε έναν βράχο στην παραλία, κρατώντας μια σανίδα του σερφ, σε μια λήψη από χαμηλό ύψος.

Πολλές μηχανές Canon διαθέτουν οθόνη μεταβλητής γωνίας ή πίσω οθόνη με δυνατότητα ανάκλισης. Χρησιμοποιήστε αυτήν αντί του σκοπεύτρου για να συνθέσετε τις λήψεις σας και θα μπορείτε να κρατάτε τη μηχανή ψηλά, ώστε να φωτογραφίζετε πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων στο πλήθος, ή στο επίπεδο του εδάφους για μια πιο ενδιαφέρουσα προοπτική. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/3200 δευτ., f/1.8 και ISO100.

Άντρας που στέκεται στην άκρη μιας πίστας αγώνων και κρατάει μια μηχανή με έναν μεγάλο σούπερ-τηλεφακό στο ύψος των ματιών του.

Η ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας (IBIS) στις Canon EOS R6 και EOS R7 λειτουργεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συνδυασμό με την οπτική σταθεροποίηση εικόνας που διαθέτουν οι σούπερ-τηλεφακοί RF, επειδή οι δύο τύποι IS αντισταθμίζουν διαφορετικούς τύπους αστάθειας μηχανής. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε πάντα ευκρινείς λήψεις χωρίς να χρειάζεστε τρίποδο ή μονόποδο.

Όλοι όσοι έχουν μια μηχανή Canon μπορούν να ξεκινήσουν τη φωτογράφιση σκηνών δράσης με τον υφιστάμενο εξοπλισμό τους. Αν όμως σκέφτεστε κάποια αναβάθμιση, εδώ θα δείτε μερικές από τις καλύτερες αγορές για τη λήψη σκηνών δράσης.

Canon EOS R7

Η mirrorless EOS R7 έχει πολλές κοινές τεχνικές καινοτομίες με την επαγγελματικού επιπέδου EOS R3 της Canon, αλλά διαθέτει αισθητήρα εικόνας APS-C, ο οποίος ουσιαστικά ενισχύει την εμβέλεια των τηλεφακών κατά 1,6x. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα στη φωτογράφιση σκηνών δράσης, καθώς σας επιτρέπει να έρθετε πιο κοντά στο θέμα με έναν σχετικά μικρό και ελαφρύ φακό, όπως ο Canon RF 800mm F11 IS STM. Άλλα πλεονεκτήματα αυτής της μικρής, γρήγορης και πανίσχυρης μηχανής είναι η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας και το υψηλής τεχνολογίας σύστημα AF που περιλαμβάνει «έξυπνη» αναγνώριση για ανθρώπους, ζώα, πουλιά και οχήματα, ενώ η σταθεροποίηση στο σώμα και στον φακό συνεργάζονται αρμονικά, ελαχιστοποιώντας την αστάθεια μηχανής. Η EOS R7 μπορεί επίσης να καταγράφει στατικές εικόνες με ρυθμό έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), καθώς και ταινίες 4K σε έως και 60p.

Canon EOS R6

Ιδανική για προχωρημένη φωτογράφιση σκηνών δράσης, η EOS R6 ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες παρακολούθησης αυτόματης εστίασης AI και τον σταθεροποιητή IBIS της EOS R7 σε ένα σώμα full-frame, επαγγελματικών προδιαγραφών. Με ορισμένους φακούς, έχετε στη διάθεσή σας το απίστευτο επίπεδο των 8 στοπ σταθεροποίησης εικόνας, ενώ η μηχανή μπορεί να πραγματοποιεί λήψεις με ρυθμό έως και 20fps. Τα καλύτερα στοιχεία στον τομέα του βίντεο είναι η καταγραφή ταινίας 4K, καθώς και η καταγραφή HD στα 120fps για υψηλής ποιότητας πλάνα αργής κίνησης. Και πάλι, διατίθεται οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας για λήψη από δημιουργικές θέσεις.

Η Canon προσφέρει επίσης για τις μηχανές του Συστήματος EOS R μια μεγάλη γκάμα οικονομικά προσιτών φακών ζουμ και σταθερών φακών με μικρές διαστάσεις και υψηλές επιδόσεις.

Canon PowerShot G7 X Mark III

Η PowerShot G7 X Mark III ενσωματώνει πανίσχυρες επιδόσεις σε ένα σώμα μικρών διαστάσεων βάρους μόλις 304g, ενώ διαθέτει σταθερό φακό ζουμ με ενεργό εύρος εστιακών αποστάσεων 24-100mm. Το γρήγορο διάφραγμα f/1.8-2.8 του φακού σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε γρήγορες ταχύτητες κλείστρου για πάγωμα της κίνησης, ακόμη και με χαμηλά επίπεδα φωτισμού ή σε εσωτερικό χώρο, ενώ προσφέρει γρήγορο ρυθμό συνεχούς λήψης έως και 20fps (30fps σε συνεχή λήψη RAW). Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει λήψη ταινιών σε 4K και Full HD στα 120fps και διαθέτει ανακλινόμενη οθόνη αφής.

Canon PowerShot ZOOM

Η PowerShot ZOOM είναι ένα μονοκυάλι σε μέγεθος τσέπης, με το οποίο μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες και βίντεο Full HD με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι, η PowerShot ZOOM αποδεικνύει ότι ο εξοπλισμός για τη φωτογράφιση σκηνών δράσης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος και ογκώδης. Αυτό την καθιστά ιδανική για αθλητικές εκδηλώσεις με θεατές και για διακριτική φωτογράφιση σκηνών δράσης. Το ζουμ 3 βημάτων προσφέρει μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων, που ισοδυναμεί με 100mm, 400mm και 800mm σε μια full-frame μηχανή.


Ελπίζουμε να σας προσφέραμε ένα πακέτο χρήσιμων συμβουλών και τεχνικών για τη φωτογράφιση σκηνών δράσης. Οι μηχανές του Συστήματος Canon EOS R και οι φακοί που τις συνοδεύουν είναι τα ιδανικά εργαλεία για τη δουλειά. Αλλά μπορείτε να έχετε σπουδαία αποτελέσματα και με τις σειρές DSLR και compact μηχανών της Canon, και να διασκεδάσετε με την όλη διαδικασία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσετε σε εφαρμογή αυτές τις συμβουλές.


Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Συμβουλές για την ταχύτητα κλείστρου

  Κατανοήστε την ταχύτητα κλείστρου με τον οδηγό βασικών τεχνικών και καταγράψτε καλύτερες λήψεις δράσης.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

  Αποτύπωση της κίνησης στη φωτογραφία

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αποτυπώσετε την κίνηση και να προσθέσετε μια αίσθηση κίνησης στις εικόνες σας.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  Μια φωτογράφιση γεμάτη δράση με έναν επαγγελματία

  Ο Jean-baptiste Liautard παρουσιάζει την τέχνη της φωτογράφισης σπορ δράσης.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  Φωτογράφιση σε αθλητικές διοργανώσεις με εξαιρετική ευκολία

  Η επαγγελματίας φωτογράφος Molly Darlington εξερευνά τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταγράψετε μεγάλες αθλητικές στιγμές με μια μηχανή τσέπης.