ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πώς να φωτογραφίζετε από απόσταση – και για ποιο λόγο θα θέλετε να το κάνετε

Για φωτογράφιση άγριας ζωής, νυχτερινών σκηνών και τοπίων, καθώς και για αυτοπροσωπογραφίες, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να ελέγχετε τη μηχανή σας από απόσταση. Εδώ θα βρείτε έναν γρήγορο οδηγό για τα πλεονεκτήματα της λήψης από απόσταση και για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την πραγματοποιήσετε.
Γυναίκα με κίτρινο αμάνικο φόρεμα που ποζάρει πάνω σε μια τοξωτή γέφυρα για πεζούς, με μια Canon EOS R10 πάνω σε ένα μικρό τρίποδο, στημένη για να την φωτογραφίσει.

Η λήψη από απόσταση μπορεί να μοιάζει με προηγμένη τεχνική, αλλά είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε και έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Μάθετε πώς λειτουργεί, πότε να τη χρησιμοποιείτε και πώς θα σας ωφελήσει σε διάφορα είδη φωτογραφίας μέσα από αυτόν τον χρήσιμο οδηγό.

Τι σημαίνει «λήψη από απόσταση»;

Χρήστης που κρατάει ένα smartphone με την εφαρμογή Canon Camera Connect, στην οποία εμφανίζεται η ίδια σκηνή με αυτήν που φαίνεται στην οθόνη μιας μηχανής Canon πίσω του.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για φωτογράφιση με τηλεχειρισμό. Μπορείτε να ελέγξετε μια μεγάλη γκάμα μηχανών Canon χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone ή στο tablet σας.

Με απλά λόγια, «λήψη από απόσταση» είναι ο έλεγχος της μηχανής και του κλείστρου της από κάποια άλλη συσκευή, αντί για τους μηχανισμούς στην ίδια τη μηχανή. Η παραδοσιακή λύση για κάτι τέτοιο ήταν ένα τηλεχειριστήριο κλείστρου με καλώδιο που μπορούσε να συνδεθεί στη μηχανή, αλλά στις μέρες μας είναι πλέον εφικτός ο ασύρματος έλεγχος. Μια μεγάλη γκάμα μηχανών της Canon διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi, ενώ τα τελευταία μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων όλων των μηχανών του Συστήματος EOS R, διαθέτουν και Bluetooth. Με την εφαρμογή Canon Camera Connect μπορείτε να ελέγχετε μια ευρεία γκάμα ρυθμίσεων και να ενεργοποιείτε το κλείστρο απευθείας από το smartphone ή το tablet σας.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τηλεχειριστήριο κλείστρου;

Η χρήση ενός τηλεχειριστηρίου κλείστρου προσφέρει πολλά οφέλη. Αρχικά, επειδή δεν αγγίζετε φυσικά τη μηχανή, εξαλείφεται ο κίνδυνος τραντάγματος κατά την ενεργοποίηση του κλείστρου, γεγονός που το καθιστά έναν εξαιρετικό τρόπο για να αποφύγετε την αστάθεια μηχανής και να έχετε όσο το δυνατόν πιο ευκρινείς εικόνες. Δεύτερον, είναι επίσης χρήσιμο για την αποτύπωση εικόνων που δεν μπορείτε να καδράρετε εύκολα κρατώντας τη μηχανή στα χέρια σας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών φωτογραφιών με τον εαυτό σας μέσα στη λήψη ή των φωτογραφιών ντροπαλών ζώων στην άγρια φύση.

Η λήψη από απόσταση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για πολλά διαφορετικά είδη φωτογραφίας, όπως τα ακόλουθα:

Φωτογραφία μακράς έκθεσης ενός ποταμού σε μια απόκρημνη κοιλάδα. Λήψη με Canon PowerShot G5 X Mark II. Η μακρά έκθεση κάνει το νερό που ρέει να μοιάζει θολό και γαλακτώδες, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σκηνής είναι ευκρινές.

Η μακρά έκθεση εδώ θολώνει το κινούμενο νερό, ενώ διατηρεί ευκρινές το υπόλοιπο της σκηνής. Για αυτό το εφέ, είναι σημαντικό η μηχανή να παραμένει σταθερή. Επομένως, είναι πολύ χρήσιμο να μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλείστρο χωρίς να αγγίξετε τη μηχανή. Λήψη με Canon PowerShot G5 X Mark II, με 8 δευτ., f/11 και ISO125. © James North

Λήψη από απόσταση για φωτογραφία τοπίων

Η ενεργοποίηση του κλείστρου από απόσταση είναι ιδανική κατά τη λήψη τοπίων με τρίποδο, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε εκθέσεις μεγάλης διάρκειας, καθώς το γεγονός ότι δεν αγγίζετε τη μηχανή αποτρέπει την αστάθεια. Κατά τις λήψεις time-lapse, σάς βοηθά επίσης να αποφεύγετε το τράνταγμα της μηχανής και την αλλαγή του κάδρου, κάτι που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή στο βίντεο που θα δημιουργηθεί τελικά. Με την εφαρμογή Canon Camera Connect, μπορείτε μέσω του smartphone σας να αλλάζετε τις ρυθμίσεις από λήψη σε λήψη, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να επιστρέφετε συνεχώς στη μηχανή ή να ελέγχετε τις εικόνες στην οθόνη της μηχανής. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε βαθμολογίες με αστέρια χρησιμοποιώντας τη φορητή συσκευή σας, για να βοηθηθείτε κατά την επιλογή, την κοινοποίηση και την επεξεργασία.

Το δάχτυλο ενός ατόμου πατάει πάνω στη φωτογραφία μιας κουκουβάγιας στην εφαρμογή Canon Camera Connect, στην οθόνη ενός smartphone.

Στις λήψεις από απόσταση είναι εύκολο να εστιάσετε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone σας. Πατήστε απλώς στην περιοχή της οθόνης όπου θέλετε να εστιάσει ο φακός και δείτε το θέμα σας να εμφανίζεται καθαρά στην εικόνα.

Λήψη από απόσταση στη φωτογραφία άγριας φύσης

Η λήψη από απόσταση είναι ιδανική για τη φωτογράφιση ή την κινηματογράφηση ντροπαλών ή δυσδιάκριτων θεμάτων, όπως τα άγρια ζώα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη μηχανή στην καλύτερη θέση για να πετύχετε τη λήψη, ακόμη κι αν αυτή είναι ένα δύσκολο ή επικίνδυνο σημείο για εσάς· στη συνέχεια, μπορείτε να κρυφτείτε ώστε να μην τρομάξετε τα θέματα και να μην διαταράξετε τη φυσική τους συμπεριφορά. Η λήψη από απόσταση είναι εξαιρετική για κοντινά πλάνα και φωτογράφιση macro μικροσκοπικών θεμάτων, όπου ακόμη και η παραμικρή κίνηση της μηχανής θα μεγεθυνόταν, καταστρέφοντας το κάδρο ή χαλώντας την εστίαση του θέματος. Το ίδιο ισχύει αν χρησιμοποιήσετε την τεχνική οριοθέτησης εστίασης για μια σειρά λήψεων macro με διαφορετικά μέρη του θέματος να βρίσκονται σε εστίαση, προκειμένου να τις συνδυάσετε σε μία εικόνα με μεγαλύτερη μη φλουταρισμένη περιοχή – είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε σταθερή τη μηχανή. Και πάλι, η δυνατότητα αλλαγής των ρυθμίσεων και ελέγχου της προεπισκόπησης των λήψεων από το smartphone, ή ακόμη και η μεγέθυνση της προβολής για να ελέγξετε την εστίαση, σας απαλλάσσει από την ανάγκη να επιστρέφετε στη μηχανή διαταράσσοντας τη σκηνή. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, η λειτουργία γεωγραφικών ετικετών –η προσθήκη δεδομένων τοποθεσίας στην εικόνα από το smartphone σας μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect– θα σας δώσει ένα ακριβές αρχείο με τα σημεία όπου εντοπίσατε ένα σπάνιο ζώο.

Άτομο που χρησιμοποιεί ένα smartphone για να προσαρμόσει από απόσταση τις ρυθμίσεις μιας μηχανής Canon, στην οθόνη της οποίας εμφανίζεται το σκηνικό ενός ηλιοβασιλέματος.

Η φωτογράφιση σκηνών τη νύχτα ή σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού συχνά απαιτεί μακρά έκθεση· το τηλεχειριστήριο είναι εξαιρετικά πολύτιμο και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς επιτρέπει την καταγραφή εικόνων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τραντάγματος της μηχανής κατά την ενεργοποίηση του κλείστρου.

Αστροφωτογραφία χρησιμοποιώντας λήψη με τηλεχειρισμό

Στην αστροφωτογραφία χρειάζεται συχνά να πραγματοποιείτε λήψεις μακράς έκθεσης, από 30 λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Η δυνατότητα λήψης από απόσταση σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσετε αστάθεια της μηχανής όταν ενεργοποιήσετε το κλείστρο, κάτι που είναι σημαντικό για ευκρινείς εικόνες του ουρανού. Επιπλέον, μπορείτε να βρίσκεστε σε αρκετή απόσταση από τη μηχανή, ίσως παραμένοντας στα ζεστά μέσα στο αυτοκίνητό σας ή σε κάποιο καταφύγιο, όσο περιμένετε να ολοκληρωθεί η έκθεση. Στην αστροφωτογραφία σπανίως χρειάζεται να προσαρμόσετε πολλές ρυθμίσεις, αλλά αν θέλετε να το κάνετε, ή ακόμη και αν θέλετε να αλλάξετε από την αυτόματη στη χειροκίνητη εστίαση, μπορείτε να κάνετε τα πάντα από απόσταση. Επιπλέον, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την οθόνη LCD της μηχανής για να μειώσετε το ανεπιθύμητο φως που θα μπορούσε να χαλάσει την έκθεση.

Ομάδα ενηλίκων και παιδιών που κάθονται μαζί σε ένα τραπέζι· ο άντρας στ’ αριστερά χρησιμοποιεί το smartphone του για να ενεργοποιήσει το κλείστρο της μηχανής Canon στο τραπέζι που βρίσκεται στο προσκήνιο.

Όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Canon Camera Connect μπορείτε να δημιουργείτε αυτο-προσωπογραφίες και ομαδικές λήψεις καδράροντας τέλεια τον καθένα και αλλάζοντας τις ρυθμίσεις από την εφαρμογή.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε με μια Canon EOS R10 χρησιμοποιώντας λήψη από απόσταση, στην οποία φαίνεται μια γυναίκα με κίτρινο φόρεμα που στέκεται πλαισιωμένη από μια περίτεχνη αψιδωτή πύλη στη Σεβίλλη.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect για λήψεις από απόσταση, μπορείτε επίσης να αποτυπώσετε ολόκληρη τη σκηνή και με εσάς μέσα. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 35mm, με 1/2000 δευτ., f/5.6 και ISO12800. © Diana Millos

Φωτογραφία πορτραίτου από απόσταση

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τη δημιουργικότητά σας στις αυτο-προσωπογραφίες, τότε η λήψη από απόσταση είναι ιδανική. Καδράρετε εύκολα τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα θέλετε μέσα στη λήψη. Η δυνατότητα αλλαγής ρυθμίσεων, όπως το διάφραγμα, σημαίνει ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα εφέ, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζετε τη σύνθεση επιστρέφοντας διαρκώς στη μηχανή. Επίσης, η λήψη από απόσταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ομαδικές λήψεις, καθώς μπορείτε να ελέγξετε ότι όλοι είναι εντός κάδρου (και χαμογελούν) χωρίς να παρεμβαίνετε στη σκηνή. Μπορείτε να αξιολογήσετε κάθε λήψη επί τόπου και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις όπως χρειάζεται ή να μετακινήσετε άτομα σε καλύτερες θέσεις πριν διασκορπιστεί η ομάδα.

Όταν φωτογραφίζετε σε στούντιο, μπορείτε να ελέγχετε τη μηχανή από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το λογισμικό Canon EOS Utility, το οποίο σας προσφέρει πρόσβαση σε ακόμη μεγαλύτερη οθόνη από αυτήν μιας φορητής συσκευής – θα το αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια.

Τι χρειάζεστε για φωτογράφιση από απόσταση;

Γυναίκα που φοράει ένα κίτρινο φόρεμα γονατίζει για να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις μιας μηχανής Canon EOS R10 που είναι τοποθετημένη πάνω σε τρίποδο.

Ο έλεγχος της μηχανής από απόσταση επιτρέπει τη λήψη αυτοπροσωπογραφιών από ασυνήθιστες γωνίες – απλώς ρυθμίστε τη μηχανή και στη συνέχεια μπείτε στο κάδρο, ελέγξτε τη σύνθεση και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect· κατόπιν τραβήξτε τη φωτογραφία όταν είστε έτοιμοι. Ένα τρίποδο είναι ιδανικό, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε απλώς να τοποθετήσετε τη μηχανή σε μια οποιαδήποτε σταθερή επιφάνεια.

Η Canon προσφέρει διάφορα αξεσουάρ για λήψεις από απόσταση. Ο Διακόπτης τηλεχειρισμού Canon RS-60E3 είναι ένα ενσύρματο τηλεχειριστήριο ελευθέρωσης κλείστρου με καλώδιο 60cm για μηχανές EOS με υποδοχή τύπου E3, ενώ ο Διακόπτης τηλεχειρισμού RS-80N3 είναι ένα τηλεχειριστήριο ελευθέρωσης κλείστρου με καλώδιο 80cm για μηχανές EOS με υποδοχή τύπου Ν3. Το Τηλεχειριστήριο με χρονοδιακόπτη TC-80N3 (το οποίο μπορεί να χρειάζεται επίσης τον Προσαρμογέα τηλεχειριστηρίου RA-E3) σάς επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες σε τακτά χρονικά διαστήματα για λήψεις time-lapse χωρίς να αγγίζετε τη μηχανή σας.

Όσον αφορά τις ασύρματες λύσεις, το Τηλεχειριστήριο Canon RC-6 λειτουργεί σε απόσταση έως και 5 μέτρα, με χρήση υπερύθρων. Το Ασύρματο τηλεχειριστήριο Canon BR-E1 λειτουργεί με μηχανές EOS συμβατές με Bluetooth, σε απόσταση έως και 5 μέτρων.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα διαθέτετε ήδη τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για φωτογράφιση από απόσταση. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή Canon Camera Connect για χρήστες iOS και Android και να την εγκαταστήσετε άμεσα στο smartphone ή στο tablet σας. Είναι συμβατή με μεγάλη γκάμα μηχανών Canon –όχι μόνο με τις νεότερες mirrorless μηχανές, αλλά και με ορισμένες DSLR και compact μηχανές PowerShot.

Ορισμένες από τις λειτουργίες της εφαρμογής υποστηρίζονται μέσω Bluetooth και άλλες απαιτούν σύνδεση Wi-Fi. Επομένως, ενεργοποιήστε και τα δύο στη φορητή συσκευή σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εφαρμογή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect για λήψη από απόσταση

Η σύνδεση με τη μηχανή είναι μια απλή διαδικασία, με οδηγίες στην οθόνη της εφαρμογής οι οποίες σας καθοδηγούν καθώς προχωράτε. Αφού συνδεθείτε θα έχετε αρκετές επιλογές προς εξερεύνηση, ανάλογα με το μοντέλο της μηχανής, όπως η λήψη από απόσταση, η προσθήκη βαθμολογιών με αστέρια στις εικόνες και η μεταφορά εικόνων και βίντεο για να τα μοιραστείτε με άλλους.

Θα πρέπει να βλέπετε μια επιλογή που ονομάζεται Λήψη με Άμεση Προβολή από απόσταση, η οποία θα εμφανίζει σε ζωντανή ροή ό,τι ακριβώς βλέπει η μηχανή σας. Από εδώ μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις, όπως το σημείο εστίασης, την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα, το ISO, την ισορροπία λευκού, το χρονόμετρο, τη φωτομέτρηση και πολλά άλλα. Αξίζει να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον εργασίας κατά την πρώτη διαμόρφωση.

Θα δείτε επίσης ένα μεγάλο λευκό κουμπί στην οθόνη, το οποίο απλώς πατάτε για να τραβήξετε τη φωτογραφία σας. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε εγγραφή βίντεο, μετακινήστε το εικονίδιο βίντεο στο επάνω μέρος της οθόνης για να μεταβείτε στην κατάσταση ταινίας.

Η εφαρμογή Canon Camera Connect λειτουργεί επίσης ως κέντρο για άλλες εφαρμογές που είναι χρήσιμες για τη μηχανή σας, όπως η εφαρμογή image.canon για μεταφορά και αποθήκευση εικόνων στο cloud. Έτσι, προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για τα τελευταία εργαλεία. Με την EOS R3, την PowerShot ZOOM και άλλες μηχανές EOS που κυκλοφόρησαν από το 2022 και μετά, μπορείτε επίσης να ενημερώσετε το firmware της μηχανής μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect. Έτσι, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις τελευταίες βελτιώσεις και τις νέες λειτουργίες πιο εύκολα από ποτέ.

Πώς εστιάζετε στις λήψεις από απόσταση;

Τρία στιγμιότυπα οθόνης από την εφαρμογή Canon Camera Connect που δείχνουν πώς να προσαρμόζετε το σημείο εστίασης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια κοντινή λήψη ενός πράσινου μήλου.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Canon Camera Connect για εύκολη εναλλαγή μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης εστίασης και ορίστε το σημείο εστίασης ανάλογα με τη λήψη που θέλετε.

Η εστίαση μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect είναι εύκολη. Μπορείτε να πατήσετε οπουδήποτε στην οθόνη για να αλλάξετε το σημείο AF και θα διαπιστώσετε ότι ο φακός εστιάζει αυτόματα εκεί όπου τοποθετήσατε το σημείο εστίασης.

Υποστηρίζεται επίσης χειροκίνητη εστίαση, η οποία μπορεί να σας φανεί χρήσιμη στις κοντινές λήψεις ή στις φωτογραφίες macro, όπου θέλετε να ρυθμίσετε με ακρίβεια την εστίαση στο θέμα. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να μεταβείτε από Αυτόματη σε Χειροκίνητη εστίαση χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στη μηχανή και να χρησιμοποιήσετε τον διακόπτη του φακού – μπορείτε να πατήσετε το κουμπί χειροκίνητης εστίασης μέσα από την εφαρμογή και να χρησιμοποιήσετε τα βέλη για να προσαρμόσετε χειροκίνητα την εστίαση.

Πώς γίνεται η λήψη από απόσταση χρησιμοποιώντας το λογισμικό Canon EOS Utility;

Φορητός υπολογιστής πάνω σε ένα τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, κοντά σε μια μηχανή πάνω σε ένα τρίποδο, με την οθόνη να δείχνει την εικόνα που λαμβάνεται από τη μηχανή, καθώς και τις ρυθμίσεις στο πλάι.

Αν εργάζεστε σε μια πιο επίσημη εγκατάσταση με τον φορητό υπολογιστή σας, το EOS Utility της Canon προσφέρει ζωντανή προεπισκόπηση και δυνατότητα προσαρμογής των ρυθμίσεων από απόσταση, σε μεγαλύτερη κλίμακα από την οθόνη του τηλεφώνου σας.

Η λήψη από απόσταση δεν πραγματοποιείται μόνο μέσω smartphone. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Το EOS Utility είναι ένα λογισμικό της Canon για τον υπολογιστή σας, το οποίο επιτρέπει λήψεις από απόσταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασύρματα ή μέσω σύνδεσης USB, επιτρέπει εκτεταμένο έλεγχο της μηχανής, ενώ οι εικόνες μπορούν να αποθηκευτούν απευθείας στον υπολογιστή ή σε κάρτα μνήμης. Αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιβάλλον στούντιο, επειδή σας επιτρέπει να βλέπετε τις εικόνες στη μεγαλύτερη οθόνη του υπολογιστή, να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις και να εξασφαλίζετε το τέλειο καδράρισμα σε ζωντανή προεπισκόπηση, χρησιμοποιώντας πλέγματα και εργαλεία σύνθεσης. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με το λογισμικό Digital Photo Professional της Canon για να επεξεργαστείτε και να αξιολογήσετε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει από απόσταση.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή σας ως κάμερα Web, το EOS Webcam Utility είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι συμβατό με μια μεγάλη γκάμα μηχανών Canon και έχει σχεδιαστεί για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη μηχανή σας για μετάδοση ζωντανής ροής και για βιντεοκλήσεις, κάτι που είναι επίσης εξαιρετικό για τη μετάδοση και την εγγραφή υλικού στη μηχανή.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο της μηχανής σας και το είδος της φωτογραφίας με το οποίο ασχολείστε, η Canon προσφέρει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτυπώσετε εικόνες ή να καταγράψετε βίντεο από απόσταση. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε τη λήψη από απόσταση;

Astrid Pitman

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Τρόποι ελέγχου της έκθεσης

  Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.

 • ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Νυχτερινή φωτογράφιση του ουρανού

  Κορυφαίες τεχνικές για τη φωτογράφιση αστεριών τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων time-lapse και εικόνων με ίχνη αστεριών.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Συμβουλές για λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες

  Από την προστασία του εξοπλισμού σας μέχρι τη φροντίδα του ίδιου σας του εαυτού, εδώ θα βρείτε κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για την τελειοποίηση των τεχνικών φωτογραφίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ TIME-LAPSE

  Σύλληψη της κίνησης σε βίντεο time-lapse

  Αλάνθαστες τεχνικές για λήψη βίντεο time-lapse, hyper-lapse και αργής κίνησης.