ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Συμβουλές και τεχνικές για καλύτερη πανοραμική μετατόπιση της μηχανής

Εξοικειωθείτε με τη μέθοδο της πανοραμικής μετατόπισης στη φωτογράφιση και μεταδώστε μια αίσθηση κίνησης στις φωτογραφίες σας.
Άτομο που οδηγεί μοτοσυκλέτα εκτός δρόμου σε πίστα, γέρνοντας τη μοτοσυκλέτα χαμηλά στο έδαφος· φωτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας πανοραμική μετατόπιση της μηχανής. © Richard Walch

Από το πάγωμα θεμάτων υψηλής ταχύτητας σε δυναμικό φόντο μέχρι την προσθήκη αίσθησης κίνησης σε πιο αργά θέματα, με την τεχνική της πανοραμικής μετατόπισης στη φωτογράφιση μπορείτε να προσθέσετε κίνηση και ένταση στις λήψεις σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική πανοραμικής μετατόπισης για να προσθέσετε άλλο ένα στοιχείο στις φωτογραφίες σας, με οποιαδήποτε μηχανή. Και ούτε χρειάζεται να φωτογραφίζετε θέματα υψηλής ταχύτητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανοραμική μετατόπιση για να προσθέσετε μια αίσθηση κίνησης σε θέματα που κινούνται σχετικά αργά, καθώς το φλουτάρισμα της κίνησης μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ότι κινούνται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην πραγματικότητα.

1. Τι είναι η πανοραμική μετατόπιση στη φωτογράφιση;

A skier speeding down a snowy mountain.

Η πανοραμική μετατόπιση είναι μια δημιουργική τεχνική που μπορεί να μεταφέρει μια πραγματική αίσθηση κίνησης στις φωτογραφίες δράσης. Αν χρησιμοποιήσετε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να παγώσετε ένα θέμα που κινείται γρήγορα, η φωτογραφία μπορεί να μην αποδίδει την πλήρη ένταση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή, επειδή το θέμα θα μοιάζει με άγαλμα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου και μετακινήσετε (ή μετατοπίσετε) τη μηχανή με την ίδια ταχύτητα με το θέμα σας, μπορείτε να αποτυπώσετε το κινούμενο θέμα με ευκρίνεια στη φωτογραφία, ενώ το φόντο και τα στατικά αντικείμενα εμφανίζονται με ομαλό θάμπωμα.

Εκτός από την αίσθηση της ταχύτητας, η πανοραμική μετατόπιση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτυπώσετε μια πιο ευκρινή λήψη ενός κινούμενου θέματος και να εστιάσετε την προσοχή του θεατή σε αυτό, ή απλά να αποκρύψετε κάποιο μη ελκυστικό φόντο. Ανεξάρτητα από την πρόθεσή σας, η πανοραμική μετατόπιση της μηχανής είναι μια εξαιρετική δεξιότητα και το μυστικό για να επιτύχετε μια εντυπωσιακή λήψη με αυτήν την τεχνική είναι η εξάσκηση. Επειδή η πανοραμική μετατόπιση απαιτεί καλό έλεγχο της μηχανής, η εμπειρία είναι αναντικατάστατη.

Τα σπορ πίστας όλων των ειδών αποτελούν καλά θέματα για να εξασκηθείτε στην πανοραμική μετατόπιση, καθώς σε κάθε γύρο έχετε πολλές ευκαιρίες να βελτιώσετε τις ικανότητές σας καθώς περνούν από μπροστά σας οι αναβάτες, τα άλογα, οι μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Στο σπίτι, τα παιδιά ή τα κατοικίδια που παίζουν στον κήπο παρέχουν ιδανικές ευκαιρίες για να προσπαθήσετε να συλλάβετε θέματα εν κινήσει.

2. Ρυθμίσεις φωτογράφισης με πανοραμική μετατόπιση

Ελάφι που τρέχει σε ένα χωράφι με φλουταρισμένο φόντο λόγω της πανοραμικής μετατόπισης της μηχανής.

Συνδυάζοντας χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου με μια κίνηση σάρωσης της μηχανής που ακολουθεί το θέμα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πανοραμική μετατόπιση στη φωτογράφιση άγριας φύσης για να αποτυπώσετε ευκρινείς εικόνες ζώων σε δράση, μεταδίδοντας μια αίσθηση κίνησης στις φωτογραφίες σας. Λήψη με Canon EOS 350D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η EOS 850D), με 1/50 δευτ., f/20 και ISO100.

Ενεργοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητας κλείστρου (TV) ή την πλήρως Χειροκίνητη κατάσταση (Μ) και επιλέξτε την επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου.

Η ιδανική ταχύτητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ταχύτητα κίνησης του θέματος, η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το θέμα, ο φακός που χρησιμοποιείτε και το επίπεδο του εφέ θαμπώματος που θέλετε να πετύχετε. Ξεκινήστε με ταχύτητα κλείστρου περίπου 1/60 δευτ. και μειώστε την καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο με τη δράση. Δοκιμάστε 1/30 δευτ. ή χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου για μεγαλύτερο θάμπωμα και 1/125 δευτ. για λιγότερο θάμπωμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τον Σταθεροποιητή εικόνας, εκτός κι αν φωτογραφίζετε με φακό που διαθέτει Κατάσταση 2 IS – τότε, χρησιμοποιήστε την. Σε αυτήν την κατάσταση, το σύστημα IS θα διορθώσει την κατακόρυφη αστάθεια αλλά όχι την οριζόντια κίνηση της μηχανής καθώς ακολουθείτε τη δράση.

Ορισμένα θέματα ενδέχεται να απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου για να μην θολώσουν εντελώς. Για παράδειγμα, για να φωτογραφίσετε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο θα χρειαστείτε πιθανότατα μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου από αυτήν που θα χρησιμοποιήσετε για έναν ποδηλάτη. Μπορείτε ακόμη να καταγράψετε έντονο θάμπωμα με ταχύτητα κλείστρου 1/200 ή 1/400 δευτ. εάν το θέμα κινείται γρήγορα και καταφέρετε να το ακολουθήσετε καθώς κινείται.

Αν φωτογραφίζετε στη Χειροκίνητη κατάσταση, θα πρέπει επίσης να ρυθμίσετε το κατάλληλο διάφραγμα για να έχετε καλή έκθεση. Στην κατάσταση Προτεραιότητας κλείστρου (TV), η μηχανή θα φροντίσει γι’ αυτό.

Ορίστε την κατάσταση Προώθησης σε Συνεχή. Εκτός του ότι σας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες να καταγράψετε την πραγματικά σημαντική στιγμή, θα ελαχιστοποιήσετε επίσης την αστάθεια της μηχανής από το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου.

3. Προγραμματισμός και εστίαση των φωτογραφιών σας με πανοραμική μετατόπιση

Γυναίκα στη μέση ενός άλματος σε έναν αγώνα μετ' εμποδίων σε στίβο, που φωτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας πανοραμική μετατόπιση της μηχανής.

Τα σπορ είναι το ιδανικό θέμα για εξάσκηση σε τεχνικές φωτογράφισης με πανοραμική μετατόπιση, είτε το θέμα σας τρέχει σε στίβο είτε οδηγεί σε πίστα. Λήψη με Canon EOS-1D X Mark II (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS-1D X Mark III) και φακό Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM, με 1/30 δευτ., f/8 και ISO640. © Jaime de Diego

Ποδηλάτης σε έναν δρόμο της πόλης, με φλουταρισμένο κτίριο από τούβλα και πεζό στο φόντο, λόγω της πανοραμικής μετατόπισης της μηχανής.

Αν μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την τεχνική της πανοραμικής μετατόπισης, θα έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμη και με καθημερινές σκηνές, με ένα ευκρινές θέμα που θα φαίνεται ότι κινείται με ταχύτητα. Λήψη με Canon PowerShot G1 X Mark III στα 15mm, με 1/20 δευτ., f/10 και ISO100.

Το φόντο της φωτογραφίας σας θα πρέπει να είναι φλουταρισμένο, έτσι οι λεπτομέρειές του θα είναι λιγότερο σημαντικές στη φωτογραφία σας. Ωστόσο, τα χρώματα στο σύνολό τους θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της φωτογραφίας, καθώς θα πλαισιώνουν το θέμα σας. Αν μπορείτε, αναζητήστε ένα φόντο που θα δημιουργεί αντίθεση με το θέμα, για να ξεχωρίζει, και θα έχει το σωστό αποτέλεσμα όταν αποτυπώνεται ως ομαλές ραβδώσεις. Με μερικές δοκιμαστικές λήψεις χωρίς το θέμα στη θέση του, θα ανακαλύψετε αν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Οι οριζόντιες γραμμές, όπως ένας φράχτης ή η άκρη ενός δρόμου, θα προσθέσουν δομή και θα δώσουν μεγαλύτερη αίσθηση ταχύτητας. Αν φωτογραφίζετε σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, τα θολά φώτα στο φόντο μπορούν να προσθέσουν πραγματική ένταση στις φωτογραφίες σας.

Για να αποφύγετε την εκ νέου εστίαση της μηχανής κατά την πανοραμική μετατόπιση, χρησιμοποιήστε την κατάσταση αυτόματης εστίασης AI Servo της μηχανής για να παρακολουθήσετε το θέμα. Ανάλογα με την απόσταση από τη δράση, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να προσδιορίσετε αν η Αυτόματη εστίαση ενός σημείου ή Αυτόματη εστίαση ζώνης παράγει καλύτερα αποτελέσματα.

4. Βελτιώστε την τεχνική πανοραμικής μετατόπισης

Μικρό όχημα που κινείται κατά μήκος ενός δρόμου, διασχίζοντας φλουταρισμένα κτίρια λόγω της πανοραμικής μετατόπισης της μηχανής.

Η τεχνική πανοραμικής μετατόπισης της μηχανής σάς βοηθά να αποτυπώσετε την ατμόσφαιρα μιας πολύβουης πόλης, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα των ανθρώπων ή των οχημάτων που κινούνται με ταχύτητα. Λήψη με Canon PowerShot G9 X Mark II, με 1/15 δευτ., f/7.1 και ISO125.

Καφέ σκύλος που τρέχει σε ένα χωράφι, με φλουταρισμένο φόντο λόγω της πανοραμικής μετατόπισης της μηχανής.

Η πανοραμική μετατόπιση είναι μια εξαιρετική τεχνική για τη σύλληψη της κίνησης, διατηρώντας ταυτόχρονα όλη τη συναρπαστική δράση· μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να αποτυπώσετε τα παιδιά σας που παίζουν ποδόσφαιρο στον κήπο ή τα κατοικίδιά σας που τρέχουν σ’ ένα πάρκο. Διαβάστε περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη σύλληψη της κίνησης. Λήψη με Canon EOS 7D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 7D Mark II), με 1/160 δευτ., f/5.6 και ISO160. © Hoi Ling Mak

 1. Στραφείτε προς το φόντο της επιλογής σας και σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων για σταθερότητα. Μόνο το επάνω μέρος του σώματός σας θα πρέπει να κινείται κατά τη διάρκεια της πανοραμικής μετατόπισης. Επομένως, γυρίστε στη μέση σας για να ακολουθήσετε τη δράση.
 2. Χρησιμοποιώντας Συνεχή λήψη, πατήστε το κουμπί κλείστρου προτού το θέμα φτάσει στο σημείο που θέλετε και συνεχίστε τη λήψη μέχρι να περάσει το θέμα από το σημείο αυτό.
 3. Ακολουθήστε το θέμα σας ομαλά, αλλά μην το κάνετε μόνο τη στιγμή που τραβάτε τη φωτογραφία. Ακολουθήστε το από πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, διατηρώντας τη μηχανή και το σώμα σας όσον το δυνατόν πιο σταθερά – ελαχιστοποιώντας τις κατακόρυφες κινήσεις και την κλίση. Ίσως διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο είναι ευκολότερο χρησιμοποιώντας το σκόπευτρο (αν διαθέτει η μηχανή σας), συγκριτικά με την οθόνη LCD.

Η πανοραμική μετατόπιση χρειάζεται εξάσκηση, οπότε μην ανησυχείτε αν οι πρώτες σας εικόνες δεν είναι πολύ καλές. Μπορείτε να εξασκηθείτε τραβώντας πολλές φωτογραφίες και κατόπιν να εντοπίσετε τους λόγους για τους οποίους σε μερικές τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από ότι σε άλλες. Για παράδειγμα, μήπως είναι λάθος η ταχύτητα κλείστρου ή μήπως το θέμα είναι πολύ θαμπό; Στη συνέχεια, εφαρμόστε όσα μάθατε στις επόμενες φωτογραφίες σας.

Φυσικά, αν η εστίαση στο θέμα είναι ιδανική και το φόντο εμφανίζεται με ομαλό θάμπωμα και μεταξένια υφή, έχετε κάνει καλή δουλειά. Ωστόσο, η πανοραμική μετατόπιση είναι πολύ διασκεδαστική και το πιθανότερο είναι ότι θα τη δοκιμάσετε ξανά!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

Μόλις εξοικειωθείτε με την τεχνική της πανοραμικής μετατόπισης στο φως της ημέρας, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί τη νύχτα και να δημιουργήσετε ίχνη φωτός σε λήψεις πανοραμικής μετατόπισης.


Σύνταξη: Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

  Αποτύπωση της κίνησης στη φωτογραφία

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αποτυπώσετε την κίνηση και να προσθέσετε μια αίσθηση κίνησης στις εικόνες σας.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Συμβουλές για την ταχύτητα κλείστρου

  Κατανοήστε την ταχύτητα κλείστρου με τον οδηγό βασικών τεχνικών και καταγράψτε καλύτερες λήψεις δράσης.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

  Οι καλύτεροι φακοί για σκηνές δράσης

  Ο οδηγός μας με τους καλύτερους φακούς για φωτογράφιση σκηνών δράσης.

 • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Συμβουλές και μυστικά για φωτογραφίες κατά τις χειμερινές διακοπές

  Ο επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων Richard Walch μάς δίνει τις συμβουλές του, ως ειδικός, για καλύτερες φωτογραφίες τον χειμώνα – από την επιλογή μηχανής έως τις καλύτερες ρυθμίσεις.