A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ

Κατανόηση της ταχύτητας κλείστρου

Η αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου της μηχανής είναι ένας τρόπος προσαρμογής της συνολικής έκθεσης μιας φωτογραφίας. Έχει όμως και δημιουργικές χρήσεις, καθώς σας επιτρέπει να ελέγχετε το επίπεδο θολώματος (ή την απουσία του) στις φωτογραφίες σας.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με την ταχύτητα κλείστρου και να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο κατά τη φωτογράφιση σκηνών δράσης – είτε φωτογραφίζετε σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις με μια mirrorless μηχανή EOS M είτε μηχανοκίνητο αθλητισμό με μια DSLR EOS.

1. Ελέγξτε την ταχύτητα κλείστρου

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Για άμεσο έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, ρυθμίστε τη μηχανή σας στην κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (ή Tv, που σημαίνει Time Value – Τιμή χρόνου).

Οι περισσότερες μηχανές EOS έχουν μια κατάσταση ειδικών σκηνών «Σπορ», η οποία διαμορφώνει αυτόματα την έκθεση της μηχανής και τις ρυθμίσεις εστίασης για τη λήψη θεμάτων σε κίνηση. Με αυτήν θα έχετε τέλεια αποτελέσματα, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο όταν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί, να πετύχετε ένα ιδιαίτερο εφέ ή να προσαρμοστείτε σε ειδικές περιστάσεις, όπως όταν φωτογραφίζετε από απόσταση ένα θέμα σε γρήγορη κίνηση κρατώντας τη μηχανή στο χέρι.

Για άμεσο έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, ρυθμίστε τη μηχανή σας στην κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (ή Tv, που σημαίνει Time Value – Τιμή χρόνου). Στη συνέχεια, μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου με περιστροφή του κύριου επιλογέα της μηχανής ή με την οθόνη αφής που είναι διαθέσιμη σε πολλές μηχανές EOS, μεταξύ άλλων στην Canon EOS M6 Mark II και στην Canon EOS 90D. Η μηχανή σας θα προσαρμόσει αυτόματα το διάφραγμα για να επιτύχει μια τυπική έκθεση. Η μέγιστη ταχύτητα κλείστρου σε μια μηχανή EOS είναι είτε 1/4000 δευτ. είτε 1/8000 δευτ., ενώ η μεγαλύτερης διάρκειας ταχύτητα κλείστρου με αυτόματη ρύθμιση είναι 30 δεύτερα.

2. Αποφύγετε την αστάθεια της μηχανής

Όσο αυξάνετε το ζουμ, τόσο πιο αισθητή γίνεται οποιαδήποτε αστάθεια της μηχανής, οπότε για να την ελαχιστοποιήσετε θα χρειαστείτε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Η παραπάνω φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε με 1/50 δευτ., δείχνει σαφή αστάθεια μηχανής. Η παρακάτω δείχνει παγωμένη δράση και τραβήχτηκε με 1/640 δευτ.

Πρέπει να σκέφτεστε δύο πράγματα όταν επιλέγετε ταχύτητα κλείστρου: αν είναι αρκετά γρήγορη για να αποφύγετε το θόλωμα λόγω κίνησης της μηχανής όταν την κρατάτε στο χέρι –γνωστό και ως «αστάθεια μηχανής»– και πόσο γρήγορα κινείται το θέμα.

Η ταχύτητα κλείστρου που χρειάζεστε για να αποφύγετε την αστάθεια της μηχανής εξαρτάται από μια σειρά πραγμάτων, μεταξύ άλλων αν χρησιμοποιείτε φακό με ενσωματωμένο IS (Image Stabilizer, Σταθεροποιητής εικόνας) και πόσος αέρας φυσάει. Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η εστιακή απόσταση του φακού. Όσο αυξάνετε το ζουμ, τόσο πιο αισθητή γίνεται οποιαδήποτε αστάθεια.

Για να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα, ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου ισοδύναμη με την ενεργή εστιακή απόσταση ή γρηγορότερη. Συνεπώς, με φακό 50mm χρησιμοποιήστε 1/50 δευτ. ή γρηγορότερη και με φακό 200mm χρησιμοποιήστε 1/200 δευτ. ή γρηγορότερη. Έπειτα χρειάζεται να λάβετε υπόψη την ταχύτητα του θέματος – διαβάστε παρακάτω!

3. Παγώστε τη δράση με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου

Σχετικά άρθρα
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Φωτογράφιση με πανοραμική μετατόπιση για αρχάριους

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πανοραμική μετατόπιση για καλύτερες φωτογραφίες δράσης, με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

Αποτύπωση της κίνησης στη φωτογραφία

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αποτυπώσετε την κίνηση και να προσθέσετε μια αίσθηση κίνησης στις εικόνες σας.

Ενώ μια ταχύτητα κλείστρου 1/250 δευτ. θα παγώσει ένα θέμα σε αργή κίνηση, όπως έναν άνθρωπο που περπατάει, για να καταγράψετε με ευκρίνεια έναν άνθρωπο που τρέχει θα χρειαστείτε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου.

Η ταχύτητα κλείστρου που απαιτείται για να «παγώσετε» ένα κινούμενο θέμα εξαρτάται από την απόσταση που απέχει από τη μηχανή, την κατεύθυνση προς την οποία κινείται και την ταχύτητά του, αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε ταχύτητα κλείστρου μεγαλύτερη από ό,τι νομίζετε. Η ταχύτητα κλείστρου 1/250 δευτ. θα παγώσει ένα θέμα σε αργή κίνηση, όπως έναν άνθρωπο που περπατάει, ενώ για έναν άνθρωπο που τρέχει μπορεί να χρειαστεί ταχύτητα κλείστρου από 1/500 έως 1/1000 δευτ. Θα πρέπει να την αυξήσετε σε 1/1000 ή ακόμα και 1/4000 δευτ. για ευκρινείς λήψεις ταχύτερων θεμάτων, όπως πουλιά που πετούν και αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Συγκρίνετε αυτές τις λήψεις μιας κινούμενης μοτοσικλέτας. Βλέπετε ότι η μοτοσικλέτα και ο αναβάτης καταγράφονται θολά με ταχύτητα κλείστρου 1/200 δευτ., δίνοντας μια εντυπωσιακή γενική αίσθηση της κίνησης, χωρίς όμως να αποτυπώνονται λεπτομέρειες· από την άλλη, με 1/1000 δευτ. όλες οι λεπτομέρειες είναι ευκρινείς και η δράση έχει «παγώσει».

Με μια ταχύτητα κλείστρου που μπορεί να θεωρείτε πολύ γρήγορη, 1/200 δευτ. (παραπάνω), αυτή λήψη δημιουργεί μια εντυπωσιακή αίσθηση του θέματος σε γρήγορη κίνηση χωρίς να αποτυπώνονται λεπτομέρειες της μοτοσικλέτας ή του αναβάτη της. Με ταχύτητα κλείστρου 1/1000 δευτ. (παρακάτω), η λήψη παγώνει τη δράση.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσετε τη ρύθμιση ISO για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, ιδίως όταν φωτογραφίζετε αθλήματα και σκηνές από την άγρια φύση.

4. Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας με οριζόντια μετατόπιση

Το μειονέκτημα του παγώματος της δράσης είναι ότι παύει να θυμίζει δράση. Οι εικόνες με κινούμενα θέματα συνήθως δείχνουν πιο δυναμικές αν το θέμα είναι ευκρινές αλλά το φόντο θολό. Για να πετύχετε αυτό το εφέ, βεβαιωθείτε ότι η ταχύτητα κλείστρου είναι αρκετά αργή για να αποφέρει κάποιο θόλωμα, και μετακινήστε τη μηχανή παράλληλα με το θέμα, στην ίδια ταχύτητα με την κίνησή του. Η τεχνική αυτή ονομάζεται οριζόντια μετατόπιση.

Η οριζόντια μετατόπιση της μηχανής που ακολουθεί κινούμενα θέματα δημιουργεί ένα θολωμένο φόντο και έτσι η δράση φαίνεται πιο δυναμική.

Η ταχύτητα κλείστρου που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το πόσο γρήγορα κινείται το θέμα και πόσο θόλωμα θέλετε. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες το θέμα να βγει ευκρινές, ρυθμίστε την κατάσταση AF σε AI Servo ή Servo, καθώς αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στη μηχανή να προσαρμόζεται διαρκώς για να διατηρεί την εστίαση του κινούμενου θέματος. Ένας φακός με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή εικόνας θα αντισταθμίσει οποιαδήποτε κατακόρυφη αστάθεια καθώς μετατοπίζετε τη μηχανή οριζόντια και αντίστροφα. Αν ο φακός σας διαθέτει διακόπτη κατάστασης IS, ρυθμίστε τον στη θέση 2 για λήψεις με οριζόντια μετατόπιση – με αυτήν τη ρύθμιση θα σταθεροποιήσει την κατακόρυφη κίνηση αλλά θα επιτρέπει το θόλωμα που προκαλείται από την οριζόντια κίνηση.

5. Χρησιμοποιήστε αργή ταχύτητα κλείστρου για να θολώσετε την κίνηση

Με τη μηχανή σε τρίποδο για να παραμένει ακίνητη, η χρήση μακράς έκθεσης (αργή ταχύτητα κλείστρου) σημαίνει πως θα φαίνεται θολό οτιδήποτε κινείται, όπως τα κύματα.

Χρησιμοποιήστε μια σχετικά μακρά έκθεση –μεγαλύτερης διάρκειας από ένα δευτερόλεπτο, για παράδειγμα– για να θολώσετε εσκεμμένα μια φωτογραφία. Για να αποφύγετε την υπερέκθεση όμως, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ρύθμιση μικρότερου διαφράγματος (μεγαλύτερο αριθμό f, όπως f/16 ή f/22), χαμηλότερη ρύθμιση ISO ή ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND) για να περιορίσετε την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στη μηχανή. Τώρα μπορείτε να μετακινείτε τη μηχανή κατά την έκθεση (το οποίο θα θολώσει ολόκληρη τη φωτογραφία) ή να χρησιμοποιήσετε τρίποδο για να σταθεροποιήσετε τη μηχανή, ώστε να θολώνουν μόνο τα κινούμενα μέρη της σκηνής. Δοκιμάστε την τελευταία τεχνική για να «απαλύνετε» τα κύματα και το τρεχούμενο νερό σε ένα τοπίο ή για να θολώσετε τα κινούμενα οχήματα και το πλήθος του κόσμου σε μια σκηνή στην πόλη.

Για έκθεση μεγαλύτερη από 30 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Bulb. Ορισμένες μηχανές Canon έχουν μια ρύθμιση «B» στον επιλογέα κατάστασης, ενώ άλλες χρειάζεται να ρυθμιστούν στο «M» (Manual) για να αποκτήσετε πρόσβαση στη ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου «BULB». Για να εξαλείψετε το ενδεχόμενο κραδασμού από το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου, είναι χρήσιμο ένα τηλεχειριστήριο με χρονοδιακόπτη ή ένα ενσύρματο τηλεχειριστήριο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect για να ελέγχετε από απόσταση τη μηχανή μέσω smartphone.

Κείμενο του Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές