Η αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου της μηχανής είναι ένας τρόπος προσαρμογής της συνολικής έκθεσης μιας φωτογραφίας. Έχει όμως και δημιουργικές χρήσεις, καθώς σας επιτρέπει να ελέγχετε το επίπεδο θολώματος (ή την απουσία του) στις φωτογραφίες σας.
Ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με την ταχύτητα κλείστρου και να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο κατά τη φωτογράφιση σκηνών δράσης – είτε φωτογραφίζετε σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις με μια mirrorless μηχανή EOS M είτε μηχανοκίνητο αθλητισμό με μια DSLR EOS.
Οι περισσότερες μηχανές EOS έχουν μια κατάσταση ειδικών σκηνών «Σπορ», η οποία διαμορφώνει αυτόματα την έκθεση της μηχανής και τις ρυθμίσεις εστίασης για τη λήψη θεμάτων σε κίνηση. Με αυτήν θα έχετε τέλεια αποτελέσματα, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο όταν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί, να πετύχετε ένα ιδιαίτερο εφέ ή να προσαρμοστείτε σε ειδικές περιστάσεις, όπως όταν φωτογραφίζετε από απόσταση ένα θέμα σε γρήγορη κίνηση κρατώντας τη μηχανή στο χέρι.
Για άμεσο έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, ρυθμίστε τη μηχανή σας στην κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (ή Tv, που σημαίνει Time Value – Τιμή χρόνου). Στη συνέχεια, μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου με περιστροφή του κύριου επιλογέα της μηχανής ή με την οθόνη αφής που είναι διαθέσιμη σε πολλές μηχανές EOS, μεταξύ άλλων στην Canon EOS M6 Mark II και στην Canon EOS 90D. Η μηχανή σας θα προσαρμόσει αυτόματα το διάφραγμα για να επιτύχει μια τυπική έκθεση. Η μέγιστη ταχύτητα κλείστρου σε μια μηχανή EOS είναι είτε 1/4000 δευτ. είτε 1/8000 δευτ., ενώ η μεγαλύτερης διάρκειας ταχύτητα κλείστρου με αυτόματη ρύθμιση είναι 30 δεύτερα.
Πρέπει να σκέφτεστε δύο πράγματα όταν επιλέγετε ταχύτητα κλείστρου: αν είναι αρκετά γρήγορη για να αποφύγετε το θόλωμα λόγω κίνησης της μηχανής όταν την κρατάτε στο χέρι –γνωστό και ως «αστάθεια μηχανής»– και πόσο γρήγορα κινείται το θέμα.
Η ταχύτητα κλείστρου που χρειάζεστε για να αποφύγετε την αστάθεια της μηχανής εξαρτάται από μια σειρά πραγμάτων, μεταξύ άλλων αν χρησιμοποιείτε φακό με ενσωματωμένο IS (Image Stabilizer, Σταθεροποιητής εικόνας) και πόσος αέρας φυσάει. Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η εστιακή απόσταση του φακού. Όσο αυξάνετε το ζουμ, τόσο πιο αισθητή γίνεται οποιαδήποτε αστάθεια.
Για να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα, ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου ισοδύναμη με την ενεργή εστιακή απόσταση ή γρηγορότερη. Συνεπώς, με φακό 50mm χρησιμοποιήστε 1/50 δευτ. ή γρηγορότερη και με φακό 200mm χρησιμοποιήστε 1/200 δευτ. ή γρηγορότερη. Έπειτα χρειάζεται να λάβετε υπόψη την ταχύτητα του θέματος – διαβάστε παρακάτω!