ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

10 συμβουλές για εκρηκτικές φωτογραφίες πυροτεχνημάτων

Κιτ, τεχνικές και σύνθεση – οι καλύτερες συμβουλές για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων.
Πολύχρωμα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται στον σκοτεινό ουρανό πάνω από μια γέφυρα, φωτίζοντας το νερό από κάτω.

Τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό είναι για πολλούς ένα μαγικό θέαμα. Γιατί, λοιπόν, να μην απαθανατίσουμε αυτό το θαύμα σε μια φωτογραφία; Αυτές οι 10 συμβουλές φωτογράφισης πυροτεχνημάτων θα σας βοηθήσουν να αποτυπώσετε το θέαμα κατά την εορταστική περίοδο με μια μηχανή μικρών διαστάσεων, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, μια mirrorless μηχανή, όπως η Canon EOS R6 ή μια DSLR, όπως η Canon EOS 90D.

1. Ποια μηχανή της Canon είναι η καλύτερη για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;

Μια νεαρή γυναίκα με μπλε χειμωνιάτικο καπέλο κρατά μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS RP.

Η τεχνολογία mirrorless είναι ιδανική για φωτογράφιση πυροτεχνημάτων. Κάποιες φωτογραφικές μηχανές, όπως η Canon EOS RP και η Canon EOS R6, σας δίνουν μια εικόνα για την έκθεσή σας στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο και την πίσω οθόνη, ώστε να δείτε ακριβώς πώς θα είναι η τελική σας εικόνα. Αν χρησιμοποιείτε μια φωτογραφική μηχανή DSLR, όπως η Canon EOS 90D, μπορείτε να κάνετε το ίδιο στην πίσω οθόνη χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Άμεσης προβολής και ενεργοποιώντας την προσομοίωση έκθεσης.

Το κιτ ή η εμπειρία σας δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Η φωτογράφηση πυροτεχνημάτων είναι εύκολη και διασκεδαστική. Αν απολαμβάνετε μια επίδειξη πυροτεχνημάτων, το ιδανικό εργαλείο για να την αποτυπώσετε είναι μια μηχανή τσέπης που πάει παντού, όπως η Canon PowerShot SX740 HS με αισθητήρα CMOS υψηλής ευαισθησίας ή η Canon PowerShot G7 X Mark III με μέγιστο διάφραγμα φωτεινότητας f/1.8, η οποία είναι ιδανική για φωτογράφιση τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Οι ισχυρές μηχανές EOS RP και Canon EOS 90D είναι ιδανικές για φωτογράφους που επιζητούν μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία. Ο αισθητήρας full-frame της EOS RP παρέχει καλύτερο έλεγχο του βάθους πεδίου και βελτιωμένη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όταν ο φωτισμός δεν είναι ικανοποιητικός, η EOS 90D δίνει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα με μια ειδική Λειτουργία νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίποδο, εξασφαλίζοντας ευκρινείς λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και χωρίς χρήση τρίποδου. Και οι δύο μηχανές διαθέτουν επεξεργαστή απεικόνισης DIGIC 8 της Canon, ο οποίος μειώνει ψηφιακά τον θόρυβο της εικόνας ακόμα και σε ρυθμίσεις υψηλού ISO (ευαισθησία), για τέλεια αποτελέσματα και ευελιξία στο σκοτάδι.

Για ακόμα πιο σύνθετες επιλογές, η Canon EOS R6 είναι μια μηχανή επαγγελματικού επιπέδου, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη φωτογράφιση με χαμηλό φωτισμό. Με 20,1 megapixel κατανεμημένα σε ολόκληρο τον αισθητήρα full-frame, κάθε pixel είναι μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο στο φως, με αποτέλεσμα εξαιρετικής ποιότητας λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και εντυπωσιακό δυναμικό εύρος. Παρέχει επίσης έως και 8 στοπ σταθεροποίησης εικόνας σε συνδυασμό με συμβατούς φακούς RF. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε νυχτερινές λήψεις χωρίς φλουτάρισμα ακόμα και χωρίς τρίποδο, σε σχετικά αργές ταχύτητες κλείστρου, ώστε να αποτυπώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

2. Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;

Πυροτεχνήματα σε κόκκινο και χρυσό φωτίζουν έναν σκοτεινό ουρανό.

Οι ενσωματωμένοι φακοί στις φωτογραφικές μηχανές μικρών διαστάσεων, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, είναι οι πλέον κατάλληλοι για φωτογράφιση πυροτεχνημάτων, όπως φαίνεται εδώ, με λήψη στα 36mm, 2 sec, f/11 και ISO125.

Πυροτεχνήματα σε ροζ και χρυσό εκρήγνυνται στον ουρανό πάνω από μια μεταλλική γέφυρα.

Ένας φακός μικρών διαστάσεων με ζουμ σάς επιτρέπει να πλησιάσετε στη δράση, ενώ ο ενσωματωμένος σταθεροποιητής εικόνας εγγυάται πιο καθαρές λήψεις χωρίς τρίποδο. Λήψη με Canon EOS M10 (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS M200) και φακό Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM στα 90mm, 6 sec, f/18 και ISO100.

Μπορείτε να επιτύχετε υπέροχες λήψεις με τον ενσωματωμένο φακό μιας μικρής μηχανής με υπερ-ζουμ ή με τον φακό που περιλαμβάνει το κιτ της μηχανής σας. Αν, ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε φακούς, θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε πιο δημιουργικές συνθέσεις με μεγαλύτερη ποικιλία.

Οι μικρότερες εστιακές αποστάσεις σάς επιτρέπουν να συμπεριλάβετε στις λήψεις σας κτίρια και κατασκευές για περισσότερο περιεχόμενο και οπτικό ενδιαφέρον. Ένας σταθερός ευρυγώνιος φακός, όπως ο οικονομικός Canon RF 16mm F2.8 STM, είναι ένα ιδανικό εργαλείο σε συνδυασμό με ένα σύστημα Canon EOS R, όπως η EOS RP ή η EOS R6. Χάρη στο μικρό του μέγεθος, είναι ένας ευέλικτος σύντροφος για κάθε είδους φωτογράφηση. Συνδυάζοντας μια μηχανή EOS R με ευρυγώνιο φακό ζουμ, όπως ο Canon RF 14-35mm F4L IS USM ή ο Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, μπορείτε να αλλάζετε την εστιακή απόσταση για να προσθέσετε ποικιλία στις συνθέσεις σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε γεμάτες οθόνες όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.

Αντίθετα, οι τηλεφακοί απομονώνουν και τονίζουν λεπτομέρειες, δημιουργώντας εντυπωσιακά καρέ γεμάτα με πυροτεχνήματα.

Για να επωφεληθείτε και από τους δύο κόσμους, δοκιμάστε έναν φακό ζουμ με μεγάλο εστιακό εύρος, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ο οποίος προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενσωματωμένης σταθεροποίησης εικόνας για σταθερά ευκρινείς λήψεις.

3. Ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;

Καλό είναι να φροντίστε εκ των προτέρων να βρείτε ένα σημείο χωρίς εμπόδια. Δείτε την τοποθεσία στο φως της ημέρας και μάθετε από πού θα φυσάει ο άνεμος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει φωτιά, ώστε να αποφύγετε τον καπνό και τις στάχτες που μπορεί να διεισδύουν στο πλάνο σας. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τρίποδο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σημείο από όπου δεν θα περνούν άνθρωποι στη διάρκεια της φωτογράφησης.

Ακόμη, ένα σημείο με κάποιο ενδιαφέρον αντικείμενο στο προσκήνιο, όπως μια γέφυρα, μπορεί να προσθέσει μια άλλη διάσταση στις φωτογραφίες σας.

4. Πώς να φωτογραφήσω την ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα πυροτεχνήματα σε ένα πάρτι;

Ένα φωτεινό βεγγαλικό που καίγεται, εκτοξεύοντας σπίθες προς κάθε κατεύθυνση.

Η φωτογράφιση βεγγαλικών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε να φωτογραφίζετε πυροτεχνήματα με ελάχιστο οικονομικό κόστος. Ο πειραματισμός με τεχνικές ζωγραφικής με φως μπορεί επίσης να είναι μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα.

Ένας καλός τρόπος για να αποτυπώσετε την ατμόσφαιρα ενός πάρτι είναι να φωτογραφίσετε μέλη της οικογένειας να παίζουν με βεγγαλικά, δημιουργώντας διασκεδαστικά και καλλιτεχνικά μοτίβα με φως. Η εφαρμογή Canon Photo Companion περιλαμβάνει έναν εκπαιδευτικό οδηγό που εξηγεί τις καλύτερες τεχνικές και ρυθμίσεις για ζωγραφική με φως, ενώ ταυτόχρονα δίνει πολλές άλλες ιδέες για εκπληκτικές φωτογραφίες.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχετε μια ενδιαφέρουσα λήψη είναι να καταγράψετε την αντανάκλαση των πυροτεχνημάτων σε κάποιο παράθυρο, με τους φίλους ή την οικογένεια να τα κοιτάζουν μέσα από το τζάμι. Κάντε μερικές δοκιμαστικές λήψεις για να βεβαιωθείτε ότι η έκθεση των θεμάτων σας είναι καλή και κρατήστε αυτές τις ρυθμίσεις για τη στιγμή της δράσης. Αν η μηχανή σας διαθέτει αυτήν την επιλογή, φροντίστε να καταγράψετε τις εικόνες σε μορφή RAW. Αυτό θα σας δώσει τη μέγιστη ευελιξία στη ρύθμιση της έκθεσης διαφορετικών τμημάτων της εικόνας. Η μετεπεξεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Digital Photo Professional (DPP), το δωρεάν λογισμικό επεξεργασίας αρχείων RAW της Canon.

5. Πώς να βγάλω ευκρινείς φωτογραφίες με πυροτεχνήματα;

Ροζ και μοβ πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό πάνω από μια γέφυρα.

Η ρύθμιση της μηχανής σας στη λειτουργία Συνεχούς λήψης θα σας βοηθήσει να αποτυπώσετε μια εντυπωσιακή εικόνα, ακόμα και αν τα πυροτεχνήματα σκάσουν λίγο πριν ή μετά από το αναμενόμενο. Λήψη με Canon EOS M10 και φακό Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM στα 100mm, 6 sec, f/11 και ISO100.

Δύο πορτοκαλί πυροτεχνήματα εκρήγνυνται στον σκοτεινό ουρανό.

Τραβήξτε φωτογραφίες καθώς ξεκινούν τα πυροτεχνήματα και ελέγξτε αν είστε ευχαριστημένοι με τις εκθέσεις. Αν είναι πολύ φωτεινές, μπορείτε να δοκιμάσετε μικρότερο διάφραγμα (υψηλότερη τιμή f), π.χ. f/11. Αν είναι πολύ σκοτεινές, μπορείτε να δοκιμάσετε μεγαλύτερο διάφραγμα ή να αυξήσετε τη ρύθμιση ISO, αλλά να θυμάστε ότι όσο χαμηλότερο είναι το ISO, τόσο πιο ευκρινής είναι η εικόνα και τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να υπάρχει θόρυβος στην εικόνα. Λήψη με Canon EOS M10 και φακό Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM στα 40mm, 30 sec, f/11 και ISO100.

Το πρώτο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιείτε, είναι να απενεργοποιήσετε το φλας, επειδή θέλετε να αποτυπώσετε το φως των πυροτεχνημάτων και όχι τα φωτισμένα με φλας κοντινά αντικείμενα. Στη συνέχεια, επιλέξτε (αν υπάρχει) μια λειτουργία στη μηχανή που να σας επιτρέπει να ελέγχετε ορισμένες ρυθμίσεις, όπως η Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) ή η Μη αυτόματη λειτουργία (M).

Είναι δύσκολο να προβλέψετε πότε θα σκάσουν τα μεγαλύτερα και πιο πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Γι' αυτό, καλό είναι να ρυθμίσετε τη μηχανή σας στη συνεχή λήψη ή στη λήψη κατά ριπές, ώστε να καταγράφετε γρήγορα διαδοχικές εικόνες κάθε φορά που πατάτε το κουμπί του κλείστρου. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταγράψετε μία ή δύο εικόνες πολύ δραματικών εκρήξεων. Η Canon EOS R6 πραγματοποιεί συνεχείς λήψεις με ταχύτητα έως και 20 fps στη λειτουργία ηλεκτρονικού κλείστρου, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χάσετε καμία από τις σκηνές δράσης.

Αν η μηχανή σας είναι τοποθετημένη σε τρίποδο, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Canon Camera Connect για ασύρματο έλεγχο του κλείστρου από το κινητό ή το tablet σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενσύρματο ή ασύρματο τηλεχειριστήριο, ή και τη λειτουργία χρονομέτρου αυτο-φωτογράφισης της μηχανής σας. Αυτά θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε την έκθεση χωρίς να αγγίξετε τη μηχανή, αποφεύγοντας την αστάθεια και διατηρώντας την ευκρίνεια των εικόνων.

6. Πώς να φωτογραφίσω πυροτεχνήματα χωρίς τρίποδο;

Αν ο φακός σας διαθέτει δυνατότητα σταθεροποίησης εικόνας (η ένδειξη ΙS στο όνομα του φακού) ή αν έχετε μια μηχανή όπως η Canon EOS R6 με ενσωματωμένη IS, μπορείτε να αποφύγετε το ελαφρύ τίναγμα που οφείλεται στη λήψη χωρίς τρίποδο. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η ταχύτητα κλείστρου μπορεί να μειωθεί κατά τη φωτογράφηση στη λειτουργία Προτεραιότητας διαφράγματος (AV). Αν χρησιμοποιείτε τρίποδο, απενεργοποιήστε τη λειτουργία IS του φακού σας. Εναλλακτικά, για επιπλέον σταθερότητα, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τη μηχανή σας πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια, όπως ένα πεζούλι ή έναν τοίχο, χρησιμοποιώντας την Άμεση προβολή στην οθόνη στο πίσω μέρος της μηχανής ή πραγματοποιώντας δοκιμαστικές λήψεις για να ελέγξετε τη σύνθεση.

7. Πώς να εστιάσω κατά τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;

Ένα παιδί που φορά παλτό και σκούφο κοιτάζει τα κόκκινα και κίτρινα πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον ουρανό.

Κατά τη φωτογράφηση πυροτεχνημάτων, δοκιμάστε να εστιάσετε σε ένα ενδιαφέρον θέμα στο προσκήνιο. Έτσι, θα δημιουργήσετε ένα όμορφο, μη εστιασμένο φόντο. (Ο τεχνικός όρος για τη μεταξένια ποιότητα του θολωμένου φόντου είναι bokeh.) Λήψη με Canon EOS 5D Mark II (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) με φακό Canon EF 85mm f/1.8 USM στα 85mm, 1/100 sec, f/1.8 και ISO1600.

Αρχικά, ρυθμίστε τη μηχανή σας στη Χειροκίνητη εστίαση ή μετακινήστε τον διακόπτη εστίασης του φακού στη θέση MF και ρυθμίστε την εστίαση στο άπειρο. Στο σώμα του φακού ή στην οθόνη της μηχανής, αυτό υποδηλώνεται από το σύμβολο ∞. Εκεί θα πρέπει πιθανότατα να εστιάσετε, αν ο σκοπός σας είναι να αποτυπώσετε τα πυροτεχνήματα στον ουρανό.

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε ευκρινή στοιχεία στο προσκήνιο, καλό είναι να εστιάσετε σε ένα σημείο περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής προς τη σκηνή, ώστε να επιτύχετε το μέγιστο βάθος πεδίου με αυξημένη ευκρίνεια ανάμεσα στο προσκήνιο και το φόντο. Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος να εφαρμόσετε μια επαγγελματική τεχνική που ονομάζεται υπερεστιακή εστίαση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά, καθώς και να χρησιμοποιήσετε έναν ακριβέστερο υπολογιστή υπερεστιακής απόστασης στην εφαρμογή Canon Photo Companion.

8. Ποιες ρυθμίσεις να χρησιμοποιήσω για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;

Όποια μηχανή και αν χρησιμοποιήσετε, μια χαμηλότερη ρύθμιση ISO (ευαισθησία στο φως) θα δώσει πιο ευκρινείς εικόνες με καλύτερο χρώμα και λιγότερο θόρυβο. Ξεκινήστε, λοιπόν, με μια ρύθμιση όπως ISO100 ή ISO125 και στη συνέχεια προσαρμόστε το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου, για να επιτύχετε μια καλή έκθεση.

Αν φωτογραφίζετε χωρίς τρίποδο, ξεκινήστε με την ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, χωρίς να προκύπτει υπερβολικό θάμπωμα λόγω αστάθειας της μηχανής ή κίνησης των πυροτεχνημάτων. Μια ταχύτητα κλείστρου περ. 1/10 sec είναι συχνά ικανοποιητική, δηλαδή αρκετά γρήγορη για να παγώνει την κίνηση των πυροτεχνημάτων, αλλά ταυτόχρονα αρκετά αργή για να αποτυπώνει το φως τους. Όταν χρησιμοποιείτε μηχανή σε τρίποδο, μπορείτε να ξεκινήσετε από μια πολύ χαμηλότερη ταχύτητα, για παράδειγμα 1 ή 2 δευτερόλεπτα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε κάποια όξυνση σε όλη τη σκηνή, ξεκινήστε με μια ρύθμιση διαφράγματος περίπου f/8. Αν χρειάζεστε περισσότερο φως, αλλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου χωρίς θόλωση, δοκιμάστε να ανοίξετε το διάφραγμα σε f/5.6 ή f/4. Ωστόσο, όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα (δηλαδή, όσο μικρότερη είναι η τιμή f), τόσο πιο στενό είναι το βάθος πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ευκρινής εστίαση περιορίζεται σε μικρότερο μέρος της σκηνής.

Ίσως χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές, ώστε να βρείτε τη σωστή ισορροπία της ταχύτητας κλείστρου για καταγραφή των επιθυμητών λεπτομερειών με τον επιθυμητό τρόπο, σε συνδυασμό με ένα διάφραγμα που παρέχει καλή έκθεση και το επιθυμητό βάθος πεδίου. Αν δεν μπορείτε να επιτύχετε ικανοποιητική έκθεση χωρίς θόλωμα χρησιμοποιώντας το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου, τότε δοκιμάστε να προσαρμόσετε το ISO. Οι μηχανές με μεγαλύτερους αισθητήρες, όπως οι mirrorless full-frame EOS RP ή EOS R6, προσφέρουν υψηλή απόδοση σε υψηλό ISO και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ο βασικός κανόνας για χαμηλή τιμή ISO και αύξησή της μόνο αν χρειάζεται.

9. Πώς να αποτυπώσω τα σχήματα των πυροτεχνημάτων;

Η λειτουργία Bulb της μηχανής σάς επιτρέπει να διατηρείτε ανοικτό το κλείστρο για όσο χρειάζεται, ώστε να αποτυπώνετε τα πυροτεχνήματα καθώς κινούνται και εκρήγνυνται στον ουρανό, αφήνοντας φωτεινά ίχνη που δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα. Για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Bulb, επιλέξτε τη Μη αυτόματη λειτουργία (M) ή την Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) και μετακινήστε τον επιλογέα μέχρι το τέρμα, πέρα από τα 30 sec. Πατήστε το κουμπί κλείστρου μία φορά για να ανοίξετε το κλείστρο και ξαναπατήστε όταν θέλετε να το κλείσετε.

Για μακρά έκθεση θα πρέπει να κρατάτε την κάμερα εντελώς ακίνητη, γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρίποδο. Ένα ενσύρματο ή ασύρματο τηλεχειριστήριο, όπως το ασύρματο τηλεχειριστήριο Canon BR-E1, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, επειδή σας επιτρέπει να βγάζετε πολύ ευκρινείς φωτογραφίες από απόσταση. Αν διαθέτετε μηχανή με δυνατότητα Wi-Fi, όπως η Canon EOS 90D, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect, η οποία σας επιτρέπει να χειρίζεστε το κλείστρο από απόσταση, μέσω του smartphone ή του tablet σας.

10. Πώς να επιτύχω τη σωστή έκθεση για τα πυροτεχνήματα;

Τα φωτεινά πυροτεχνήματα στον σκοτεινό ουρανό αποτελούν ένα μάλλον ασυνήθιστο σενάριο φωτογράφισης σε σύγκριση με άλλα θέματα. Γι' αυτό και οι αυτόματες λειτουργίες της μηχανής σας μπορεί να ορίσουν μια υπερβολικά φωτεινή τιμή έκθεσης για μια τέτοια φωτογραφία. Αν φωτογραφίζετε σε Μη αυτόματη (Μ) ή Ημιαυτόματη λειτουργία, π.χ. με Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) ή Προτεραιότητα κλείστρου (Tv), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διόρθωση έκθεσης για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. Αναζητήστε το κουμπί ή το εικονίδιο -/+ στην οθόνη και επιλέξτε μια ρύθμιση γύρω στο -1 ή -2.

Αν χρησιμοποιείτε τη Μη αυτόματη λειτουργία (Μ), μπορείτε επίσης να ελέγχετε την κλίμακα δείκτη έκθεσης στην οθόνη LCD ή στο κάτω μέρος του σκοπεύτρου της μηχανής σας, επιλέγοντας ταυτόχρονα έναν συνδυασμό ρυθμίσεων που μετακινούν τον δείκτη προς το αριστερό άκρο της κλίμακας.

Είναι εφικτό να τραβήξετε εντυπωσιακές φωτογραφίες πυροτεχνημάτων, όποια μηχανή κι αν χρησιμοποιείτε. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να βγείτε έξω, να δοκιμάσετε και να το διασκεδάσετε!

Κείμενο του Peter Wolinski

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΩΤΙΑΣ

  Συμβουλές για φωτογράφιση φωτιάς

  Ανακαλύψτε τις τεχνικές που χρειάζεστε για να φωτογραφήσετε τη φωτιά ή το φως των κεριών.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΡΤΙ

  Κορυφαίες συμβουλές για εξαιρετικές φωτογραφίες σε πάρτι

  Καταγράψτε απίστευτα πλάνα σε πάρτι με αυτές τις εύκολες συμβουλές και τεχνικές.

 • ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Νυχτερινή φωτογράφιση του ουρανού

  Κορυφαίες τεχνικές για τη φωτογράφιση αστεριών τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων time-lapse και εικόνων με ίχνη αστεριών.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Λήψη φωτογραφιών από απόσταση

  Ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα της λήψης από απόσταση για όλα τα είδη φωτογραφίας.

 • Εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

  Όλα τα τελευταία νέα και πληροφορίες για τα προϊόντα