ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Συμβουλές για φθινοπωρινή φωτογράφιση

Ανακαλύψτε τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε εκπληκτικές φωτογραφίες και βίντεο αυτήν την όμορφη εποχή – από το πώς να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις εναλλαγές του καιρού μέχρι το πώς να αποτυπώνετε τα χρώματα της εποχής.
Κοντινό πλάνο ενός καφέ φθινοπωρινού φύλλου στο έδαφος, γεμάτο από σταγόνες.

Το φθινόπωρο είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εποχή για να βγείτε έξω με τη μηχανή σας. Ζεστό φως, φλογερά χρώματα και ζώα που συγκεντρώνουν φαγητό για τον χειμώνα – υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να φωτογραφίσετε. Ωστόσο, τα περιθώρια για τη φωτογράφιση των καλύτερων φθινοπωρινών χρωμάτων είναι στενά, καθώς το μόνο που χρειάζεται για να ξεγυμνωθούν τα δέντρα από τα φύλλα τους είναι μια μέρα με αεράκι. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιείτε την κάθε στιγμή, όταν μπορείτε.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, ακολουθούν εννέα συμβουλές φθινοπωρινής φωτογράφισης για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα πανέμορφα πορτοκαλί, κόκκινα και χρυσαφί χρώματα της εποχής, ανεξάρτητα από τη μηχανή Canon που χρησιμοποιείτε.

1. Εκμεταλλευτείτε το φως που αλλάζει

Ρυάκι στο βουνό που ρέει μέσα σε ένα φθινοπωρινό τοπίο, με φτέρες και βράχους στο προσκήνιο.

Ο ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα μια φθινοπωρινή μέρα μπορεί να αναδείξει την υφή του εδάφους. Αυτή η κλασική φθινοπωρινή εικόνα αποτυπώνει όλα τα χρώματα της εποχής. Η κίνηση στο νερό, αποτυπωμένη με μακρά έκθεση, καθώς και οι φτέρες, οι οξιές και οι σημύδες, συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη σύνθεση. Λήψη με Canon EOS 5D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό Canon EF 17-40mm f/4L USM στα 29mm, με 15 δευτ., f/16 και ISO100. © Theo Bosboom

Λίγα φύλλα που κρέμονται σε κατά τα άλλα γυμνά κλαδιά, ενώ στο φόντο αχνοφαίνονται κορμοί δέντρων μέσα στην ομίχλη.

Το θολό φόντο τονίζει τα λιγοστά φύλλα του φθινοπώρου που εξακολουθούν να κρέμονται στα λεπτά κλαδιά. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχθηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (τον οποίο διαδέχθηκε πλέον ο Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) στα 190mm, με 1/50 δευτ., f/8 και ISO200. © Theo Bosboom

Ο ήλιος βρίσκεται πιο χαμηλά στον ουρανό, γεγονός που σημαίνει ότι το φθινοπωρινό φως είναι συχνά ζεστό και απαλό και είναι ιδανικό για φωτογράφιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η καλύτερη στιγμή για φθινοπωρινή φωτογράφιση είναι ίσως κατά τη διάρκεια της «χρυσής» ώρας – το διάστημα λίγο μετά την ανατολή του ήλιου και αμέσως πριν τη δύση του. Εκείνο το διάστημα, το φως του ήλιου μπορεί να σας βοηθήσει να αποτυπώσετε καλύτερα τις υφές και τα σχήματα, κάτι που είναι ιδανικό για κοντινά πλάνα και φωτογράφιση των πεσμένων φύλλων. Οι μεγάλες σκιές που δημιουργούνται όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά δίνουν ένταση στις φωτογραφίες τοπίων και πόλεων.

Η ανατολή του ήλιου που συμβαίνει αργότερα και το θολό φως νωρίς το πρωί αποτελούν εκπληκτικές ευκαιρίες για νοσταλγικές λήψεις, όπως οι άδειοι δρόμοι της πόλης και τα ομιχλώδη τοπία του δάσους. Επίσης, δοκιμάστε να φωτογραφίσετε κατά τη δύση του ηλίου, όταν υπάρχει μεν ακόμη φως στον ουρανό, αλλά μπορείτε να αποτυπώσετε και το αποτέλεσμα που δημιουργούν τα φώτα της πόλης.

2. Κάντε τη βροχή, την ομίχλη και το κρύο συμμάχους σας

Δύο κύκνοι σε ένα ποτάμι, οι οποίοι καλύπτονται μερικώς από την ομίχλη πάνω στο νερό, γεγονός που προσδίδει στο σκηνικό μια απαλή πορτοκαλί λάμψη.

Αξιοποιήστε τις καιρικές συνθήκες προς όφελός σας. Εδώ, η ομίχλη που επισκιάζει μερικώς τους κύκνους δημιουργεί ατμόσφαιρα και χαρίζει μια απόκοσμη αίσθηση σε αυτό το παραποτάμιο τοπίο. Λήψη με Canon EOS R6, τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R και τον φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L USM στα 200mm, με 1/1000 δευτ., f/3.5 και ISO100. © Dmitry Kupratsevich

Αράχνη που κάθεται στη μέση του ιστού της, σε σκούρο πράσινο και καφέ φόντο. Οι γραμμές του ιστού καλύπτονται από μικροσκοπικές σταγόνες.

Μετά από μια κρύα νύχτα, βγείτε νωρίς με τη μηχανή σας για να αποτυπώσετε την πάχνη ή τον πάγο σε ιστούς αράχνης. Για να κάνετε τα ημιδιαφανή θέματα όπως αυτό να ξεχωρίζουν, φωτογραφίστε τα εμπρός από ένα σκούρο φόντο. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 70-200mm F4L IS USM στα 200mm, με 1/400 δευτ., f/4 και ISO500. © Lucia Griggi

Ο φθινοπωρινός καιρός με τις αλλαγές του σας επιτρέπει να καταγράφετε διαφορετικό κλίμα την ίδια μέρα. Τη μια στιγμή ο ουρανός μπορεί να είναι φωτεινός και πεντακάθαρος και την άλλη συννεφιασμένος, προμηνύοντας καταιγίδες.

Ακόμη και η βροχή μπορεί να σας προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για δημιουργική φωτογράφιση. Οι μηχανές του Συστήματος EOS R και οι φακοί RF της Canon διαθέτουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες. Ένα παρασολέιγ θα προστατεύσει το εμπρός μέρος του φακού από τις ψιχάλες της βροχής. Ωστόσο, πάρτε μαζί και ένα αδιάβροχο κάλυμμα για τη μηχανή σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τη λήψη κατά τη διάρκεια μιας μπόρας. Βρείτε ένα σκούρο φόντο για να κάνετε τις σταγόνες της βροχής να ξεχωρίζουν και επωφεληθείτε από τις νερολακκούβες για να φωτογραφίσετε την αντανάκλαση πολύχρωμων δέντρων.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ομίχλης το πρωί. Γι' αυτό, σηκωθείτε νωρίς και τραβήξτε φωτογραφίες και βίντεο στην ομιχλώδη πόλη ή στην ύπαιθρο, πριν η ομίχλη διαλυθεί με το φως του ήλιου. Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε προς τον ήλιο ή τα φώτα του δρόμου για να δώσετε στην ομίχλη μια αιθέρια λάμψη.

3. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα χρώματα του φθινοπώρου

Μεγάλο γυμνό δέντρο σε ένα κομμάτι τυρφώδους έκτασης γεμάτης χορτάρια. Στο βάθος διακρίνεται ομίχλη, ενώ μέσα από τα κλαδιά του δέντρου φαίνεται ο ήλιος.

Αν τραβήξετε μια φωτογραφία με «κόντρα» τον ήλιο, ίσως διαπιστώσετε ότι το θέμα σας δείχνει πιο σκοτεινό από το αναμενόμενο. Αποθηκεύοντας την εικόνα σας ως αρχείο RAW, μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια την έκθεση κατά την επεξεργασία. Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM στα 24mm, με 1/8000 δευτ., f/4 και ISO2500. © Marcus Hawkins

Εικόνα ενός μεγάλου γυμνού δέντρου σε μια τυρφώδη έκταση γεμάτη χορτάρια, ανοιχτή στο λογισμικό επεξεργασίας Digital Photo Professional της Canon.

Όταν επεξεργάζεστε τα αρχεία σας στο λογισμικό Digital Photo Professional της Canon, μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα και να ορίσετε Στυλ εικόνας. © Marcus Hawkins

Ρυθμίστε τη μηχανή σας ώστε να αποδίδει έντονα κορεσμένα χρώματα για εντυπωσιακές φθινοπωρινές εικόνες. Για να τονίσετε τις χρυσαφένιες αποχρώσεις των φθινοπωρινών τοπίων, επιλέξτε μια προεπιλογή ισορροπίας λευκού που θα προσθέσει ζεστασιά, όπως το «Φως ημέρας» ή η «Συννεφιά». Αν χρησιμοποιείτε μία από τις αυτόματες καταστάσεις λήψης της μηχανής που σας επιτρέπει να αλλάξετε τους χρωματικούς τόνους, ορίστε την επιλογή «Ζεστή».

Η αποτύπωση φθινοπωρινών εικόνων σε μορφή RAW (σε αντίθεση με τη μορφή JPEG) σάς προσφέρει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την επεξεργασία των φωτογραφιών σε υπολογιστή. Το λογισμικό Digital Photo Professional της Canon σάς προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για την επεξεργασία αρχείων RAW. Μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία λευκού για να δώσετε στις εικόνες σας μια πιο ζεστή αίσθηση, για παράδειγμα, και να πειραματιστείτε με διάφορα Στυλ εικόνας, όπως το Φθινοπωρινές χροιές, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τον ιστότοπο της Canon. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε με ακρίβεια τη χροιά, τον κορεσμό και τη φωτεινότητα μεμονωμένων χρωμάτων, χρησιμοποιώντας το εργαλείο ‘προσαρμογής χρωμάτων’.

4. Πειραματιστείτε με πορτραίτα της εποχής

Νεαρός άνδρας και νεαρή γυναίκα που χαμογελούν ο ένας στον άλλο, καθώς σπρώχνουν τα ποδήλατα τους σε ένα μονοπάτι, με φόντο τα χρυσαφένια φθινοπωρινά φύλλα.

Ο ήλιος που λάμπει μέσα από τα χρυσαφένια φθινοπωρινά φύλλα προσφέρει στο πορτραίτο ένα όμορφο φόντο. Πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας στοιχεία από το προσκήνιο για να βελτιώσετε τη σύνθεσή σας ή δοκιμάστε να ρίξετε φθινοπωρινά φύλλα. Οι λήψεις με οριζόντιο προσανατολισμό συνήθως βελτιώνονται με την προσθήκη ενός θέματος. Λήψη με Canon EOS 200D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 250D) και φακό Canon EF 50mm f/1.8 STM, με 1/800 δευτ., f/1.8 και ISO200.

Τα φθινοπωρινά χρώματα δημιουργούν ένα φόντο το οποίο κολακεύει τις φωτογραφίες πορτραίτου. Για μια κολακευτική εικόνα, απομακρυνθείτε από το θέμα σας και κάντε ζουμ ρυθμίζοντας τον φακό σε μεγάλη εστιακή απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζονται λιγότερο τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσμα είναι πιο ελκυστικό. Το πιο στενό οπτικό πεδίο του ζουμ μεγαλύτερης εστιακής απόστασης σας δίνει επίσης περισσότερο έλεγχο στο φόντο του πορτραίτου, επιτρέποντάς σας να κατακλύσετε το φόντο με φθινοπωρινά χρώματα.

Το χαμηλό ύψος του ήλιου τις φθινοπωρινές ημέρες μπορεί να είναι άβολο για το θέμα του πορτραίτου σας, οπότε φωτογραφίστε το άτομο στη σκιά ενός δέντρου ή κτηρίου για να μην κλείνει τα μάτια του. Εναλλακτικά, τοποθετήστε το με τέτοιο τρόπο ώστε το ζεστό φως να το φωτίζει από πίσω ή από τη μία πλευρά και στη συνέχεια κρατήστε κάτι λευκό κοντά στο πρόσωπό του, το οποίο θα αντανακλά το φως και θα φωτίζει τα σκοτεινά σημεία.

Ο καιρός του φθινοπώρου είναι απρόβλεπτος, γι' αυτό μερικές φορές θα πρέπει να φωτογραφίσετε σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε λευκό δίχτυ ή τούλι για διάχυση του φωτός από κάποιο παράθυρο και τοποθετήστε το θέμα του πορτραίτου έτσι ώστε το φως να πέφτει στη μία πλευρά του προσώπου του. Ζητήστε του να γυρίσει ελαφρώς το κεφάλι του, κοιτάζοντας προς τα έξω, έτσι ώστε το απαλό φως να φωτίζει ομοιόμορφα το πρόσωπό του.

5. Προετοιμαστείτε για πρωινό ξύπνημα για να φωτογραφίσετε την άγρια ζωή

Μικρό λευκό πουλί, σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα κλαδί με κόκκινα μούρα, με τη μακριά μαύρη ουρά του υψωμένη πίσω του.

Για ευκρινείς εικόνες, η μηχανή και ο φακός χρειάζονται καλή στήριξη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο. Για παράδειγμα, ένας φακός με σταθεροποίηση εικόνας (IS) ή μια μηχανή του Συστήματος EOS R με Ενσωματωμένη στο σώμα σταθεροποίηση εικόνας (IBIS), θα σας βοηθήσουν να καταγράψετε πιο ευκρινείς λήψεις χωρίς τρίποδο. Λήψη με Canon EOS R7 και φακό Canon RF 600mm F4L IS USM, με 1/4000 δευτ., f/4.5 και ISO640.

Ελάφι με μικρά κέρατα, μισοκρυμμένο σε ένα χωράφι με ψηλά χρυσαφένια στάχυα, με τον χρυσό ουρανό πίσω του.

Τα ελάφια και πολλά άλλα θηλαστικά έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Επομένως, πρέπει να τα πλησιάσετε όταν ο άνεμος φυσά προς το μέρος σας, για να μην μεταφερθεί η μυρωδιά σας προς αυτά. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 373mm, με 1/250 δευτ., f/8 και ISO1250. © Ben Hall

Τα χρώματα της εποχής προσφέρουν ένα επιπλέον στοιχείο στις φωτογραφίες άγριων ζώων και πουλιών, αν και συνήθως χρειάζεστε φακό με μεγάλη εστιακή απόσταση για λήψεις που γεμίζουν το κάδρο. Τα περισσότερα ζώα είναι ενεργά την αυγή και το σούρουπο, επομένως προσπαθήστε να βρείτε μια θέση στην περιοχή πριν φτάσει το θέμα σας. Χρησιμοποιήστε την πιο γρήγορη ρύθμιση κατάστασης προώθησης της μηχανής για να μπορέσετε να καταγράψετε λήψεις ριπής και επιλέξτε αυτόματη εστίαση AI Servo/Servo για παρακολούθηση των κινούμενων ζώων.

Τα άγρια ζώα, όπως τα ελάφια, οι σκίουροι και τα πουλιά, μπορούν να γίνουν ένα με το περιβάλλον τους, γι' αυτό προσπαθήστε να τα πλαισιώσετε με φόντο κάποιο έντονο φθινοπωρινό φύλλωμα ώστε να ξεχωρίζουν περισσότερο. Αν υπάρχουν πουλιά που επισκέπτονται τον κήπο σας, χρησιμοποιήστε τροφή για να τα δελεάσετε ώστε να προσγειωθούν μπροστά από ένα πολύχρωμο φόντο.

6. Πλησιάστε για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Κοντινή λήψη ενός καφέ-μπεζ μανιταριού στο έδαφος ενός δάσους, που καλύπτεται με βρύα.

Για να βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας ξεχωρίζει από τον περιβάλλοντα χώρο, επιλέξτε ένα αρκετά ευρύ διάφραγμα (μικρότερος αριθμός f) ώστε να θολώσετε το φόντο. Λήψη με Canon EOS R6, τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R και τον φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM στα 200mm, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO640. © Brian Worley

Ξερό φθινοπωρινό φύλλο, με φόντο τον ήλιο σε έναν πορτοκαλί ουρανό, που φωτίζει τις ίνες του φύλλου.

Δοκιμάστε να τραβήξετε μια φωτογραφία με την πορτοκαλί λάμψη της δύσης ή της ανατολής του ηλίου πίσω από το θέμα σας, ώστε να φαίνεται σαν σιλουέτα, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε φλας για να το φωτίσετε. Όταν φωτογραφίζετε φθινοπωρινά φύλλα, κρατήστε το πίσω μέρος της μηχανής παράλληλο με το φύλλο για να μπορείτε να εστιάσετε με μεγάλη ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος του. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM στα 24mm, με 1/1000 δευτ., f/4 και ISO100. © AGI Wojcik

Η φωτογράφιση macro είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξερευνήσετε τους τόνους και τις υφές του φθινοπώρου. Πειραματιστείτε με την κατάσταση macro ή κοντινής λήψης της μηχανής σας και αναζητήστε λεπτομέρειες της εποχής, όπως μανιτάρια, σταγόνες βροχής σε φύλλα ή ίνες των πεσμένων φύλλων.

Για να αναδείξετε την υφή των φθινοπωρινών φύλλων, φωτίστε τα από χαμηλά. Αν θέλετε να καταγράψετε την ευαίσθητη δομή ενός φύλλου, κολλήστε το σε ένα παράθυρο για να το φωτογραφίσετε με οπίσθιο φωτισμό από τον ήλιο.

Ο Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM για τις μηχανές του Συστήματος EOS R έχει ελάχιστη απόσταση εστίασης (MFD) 14cm (μεγέθυνση 0,5x ή μέγεθος μισό από το φυσικό), παρέχοντάς σας τη δυνατότητα να γεμίσετε το κάδρο με λεπτομέρειες, ενώ ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM σάς επιτρέπει να εστιάσετε σε απόσταση έως και 35cm (μεγέθυνση 0,5x). Οι φακοί macro δεν προορίζονται αποκλειστικά για κοντινές λήψεις – μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε και για πορτραίτα, τοπία και άλλα θέματα.

Δεν χρειάζεστε ειδικό φακό για φωτογράφιση macro. Εφόσον διαθέτετε μηχανή και φακό καλής ποιότητας, μπορείτε να περικόψετε οποιαδήποτε λήψη για να αναδείξετε τις λεπτομέρειες ενός θέματος. Πολλοί φακοί που παρέχονται με τις μηχανές Canon EOS διαθέτουν εντυπωσιακά μικρή ελάχιστη απόσταση εστίασης, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ο οποίος μπορεί να εστιάσει σε έως και 13cm.

7. Αποκτήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Γυναίκα με ζεστό καπέλο και παλτό που κοιτάζει την οθόνη LCD της μηχανής Canon, σκύβοντας για να φωτογραφίσει έναν βράχο που καλύπτεται από βρύα.

Αντί να φωτογραφίζετε τα πάντα από το ύψος του προσώπου σας, προσπαθήστε να χαμηλώσετε για να δείξετε το φθινοπωρινό τοπίο από μια νέα οπτική. Μια μηχανή με οθόνη μεταβλητής γωνίας διευκολύνει τη λήψη από δημιουργικές γωνίες.

Οι μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή χαμηλού βάρους για να τις έχετε μαζί όλη μέρα στις φθινοπωρινές φωτογραφίσεις σας. Οι μικρών διαστάσεων Canon EOS R10 και Canon EOS RP είναι απλές στη χρήση και διαθέτουν πλήθος δημιουργικών χαρακτηριστικών, που σας επιτρέπουν να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία και στο βίντεο.

Πειραματιστείτε με διαφορετικούς φακούς για να προσθέσετε ποικιλία στις φθινοπωρινές σας εικόνες. Ένας ευρυγώνιος φακός, όπως ο Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, είναι ιδανικός για εποχιακές λήψεις τοπίων, ενώ ο ελαφρύς RF 100-400mm F5.6-8 IS USM είναι ιδανικός για φωτογράφιση άγριας φύσης. Ένας φακός με μεγάλο μέγιστο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, θα διευκολύνει τη λήψη σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά αξεσουάρ. Ένας ανακλαστήρας θα σας δώσει περισσότερο έλεγχο στο φως όταν τραβάτε κοντινές λήψεις και πορτραίτα το φθινόπωρο, ενώ ένα ελαφρύ τρίποδο θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες τη νύχτα. Τα φίλτρα κυκλικής πόλωσης που προσαρτώνται στο εμπρός μέρος του φακού αποτελούν εξαιρετικά αξεσουάρ για φθινοπωρινή φωτογράφιση, καθώς μειώνουν τις ανακλάσεις και ενισχύουν τον κορεσμό.

8. Δοκιμάστε να καταγράψετε ένα φθινοπωρινό βίντεο

Δύο γυναίκες με ζεστά καπέλα και παλτό, και με μηχανές Canon, που στέκονται όρθιες σε ένα δάσος και κοιτάζουν προς τα πάνω. Η μία από αυτές δείχνει επίσης προς τα πάνω.

Κοιτάξτε προς τα πάνω και δείτε τι συμβαίνει εκεί ψηλά. Περιλαμβάνοντας στην εικόνα ή στο βίντεο σχεδόν γυμνά κλαδιά, μεταφέρετε τη φθινοπωρινή αίσθηση και βοηθάτε το θεατή να εκτιμήσει την ομορφιά και την ευθραυστότητα της φύσης.

Αφού βρίσκεστε έξω και αποτυπώνετε φθινοπωρινές εικόνες, γιατί να μην καταγράψετε το φθινόπωρο και σε βίντεο; Οι μηχανές Canon EOS, όπως η Canon EOS R10, σας επιτρέπουν να καταγράφετε βίντεο υψηλής ποιότητας με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν διαθέτετε μηχανή με Wi-Fi, μπορείτε να κοινοποιήσετε εύκολα τα κλιπ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect.

Αν συμπεριλάβετε φίλους, μέλη της οικογένειας ή άλλα άτομα στο βίντεό σας, φροντίστε οι πρωταγωνιστές σας να φορούν ρούχα με χρώματα που ταιριάζουν με τις φθινοπωρινές αποχρώσεις. Για επαγγελματική αίσθηση, κρατήστε τη μηχανή σταθερή και αποφύγετε να ζουμάρετε με τον φακό κατά τη λήψη.

Δοκιμάστε να τραβήξετε μερικά κλιπ με φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα. Μπορείτε επίσης να μαζέψετε κι εσείς μερικά φύλλα και να τα πετάξετε στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική εγγραφή ήχου είναι ενεργοποιημένη, για να αποτυπώσετε τον ήχο των φύλλων που θρυμματίζονται καθώς τα πατάτε ή το γέλιο το δικό σας και των φίλων σας.

Ακόμη, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καταγράψετε μια ταινία time-lapse ή hyper-lapse για να παρουσιάσετε, για παράδειγμα, το φως της εποχής που αλλάζει μέσα σε λίγες ώρες ή τον σχηματισμό της πάχνης πάνω στο φθινοπωρινό γρασίδι.

9. Εκτυπώστε τις αγαπημένες σας εικόνες

Φύλλο με φθινοπωρινές εικόνες που βγαίνει από έναν εκτυπωτή μικρών διαστάσεων της Canon.

Ο Canon SELPHY CP1500 εκτυπώνει όμορφες φωτογραφίες με ποιότητα φωτογραφικού εργαστηρίου σε διάφορα είδη χαρτιού, από μέγεθος ταχυδρομικής κάρτας έως μίνι αυτοκόλλητα.

Όταν εκτυπώνετε φωτογραφίες με κορεσμένα χρώματα και ζεστούς τόνους, αξίζει να επιλέξετε το καλύτερο χαρτί που θα ανταποκρίνεται στο δικό σας στυλ φωτογράφισης. Αν και το δημοφιλές φωτογραφικό χαρτί υψηλής στιλπνότητας Canon Pro Platinum προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ζωηρά χρώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης ένα πιο μαλακό χαρτί. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το Ημι-ιλουστρασιόν Plus της Canon, το οποίο διαθέτει σατινέ φινίρισμα και μειωμένη στιλπνότητα για πιο απαλή εμφάνιση.

Ο εκτυπωτής Canon PIXMA TS7450 αποτελεί ιδανική επιλογή για το σπίτι, καθώς μπορεί να εκτυπώνει σε πληθώρα δημιουργικών υλικών, ενώ ο Canon SELPHY CP1500 αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή μικρών διαστάσεων.

Εξερευνώντας την ομορφιά του φθινοπώρου με τη μηχανή σας μπορείτε να βρείτε ιδέες για πληθώρα φωτογραφικών έργων γεμάτων έμπνευση· γι' αυτό, φροντίστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτήν την εποχή που είναι γεμάτη ζωντάνια, όσο ακόμα κρατάει η μαγεία.

Σύνταξη: Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R8

  Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
 • Φακοί RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Ένας μικρός και υπέροχα ελαφρύς φακός της σειράς RF με ζουμ 24-50mm, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για ταξίδια, τοπία και πολλά ακόμα.
 • Φακοί RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Φακός MACRO με γρήγορο διάφραγμα 35mm f/1.8 για ευρυγώνια προοπτική, εστίαση από κοντινή απόσταση και υβριδική σταθεροποίηση εικόνας.
 • Υπερ-ευρυγώνιος φακός ζουμ

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Ένας μικρός και ελαφρύς φακός ζουμ RF 15-30mm, ιδανικός για ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των αστικών και των φυσικών τοπίων, των αρχιτεκτονικών θεμάτων και του vlogging εν κινήσει.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS RP

  Μια μικρή, ελαφριά και εύχρηστη mirrorless φωτογραφική μηχανή full frame, σχεδιασμένη για ταξίδια και καθημερινές φωτογραφίσεις.
 • Ευρυγώνιος σταθερός φακός

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Ένας μικρός, ελαφρύς, σταθερός φακός 24mm, ιδανικός για φωτογράφιση τοπίων, vlogging και φωτογράφιση εσωτερικών χώρων, καθώς επίσης και για εξαιρετικές εικόνες macro.
 • Τηλεφακός ζουμ

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Ευέλικτος, compact και ελαφρύς φακός ζουμ 100-400mm της σειράς RF, με Οπτική σταθεροποίηση 5,5 στοπ, για την καταγραφή σκηνών άγριας ζωής και δράσης χωρίς να επωμίζεστε υπερβολικό βάρος.
 • Οικιακοί εκτυπωτές

  SELPHY CP1500

  Δημιουργήστε εκτυπώσεις με πλούσια χρώματα και εξαιρετική ανθεκτικότητα μέσα σε δευτερόλεπτα, με αυτόν τον εύχρηστο, μικρών διαστάσεων εκτυπωτή φωτογραφιών.
 • Σχετικά άρθρα

 • Ένα άτομο με εξοπλισμό πεζοπορίας και ένα μεγάλο σακίδιο στέκεται στην κορυφή μιας βραχώδους προεξοχής μαζί με τον σκύλο του. Στο φόντο, διακρίνονται οι τεράστιες εκτάσεις ενός χερσότοπου.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

  Φωτογράφιση περιπετειών στην ύπαιθρο

  Η φωτογράφος Anna Blackwell κάνει πεζοπορία στις άγριες εκτάσεις του Dartmoor με μια Canon EOS R6.

 • Αποτυπώνοντας τις εποχές

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

  Αποτυπώνοντας τις εποχές

  Αναδείξτε τη μοναδική ατμόσφαιρα της κάθε εποχής με αυτές τις συμβουλές από τον Benjamin Hegyi.

 • Άγρια ζωή σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

  Άγρια ζωή σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού

  Αποκαλύψτε τις κρυμμένες ζωές των ζώων με τις κορυφαίες συμβουλές μας για νυχτερινή φωτογράφιση.

 • Λήψη τοπίου με ένα δέντρο στην πλαγιά ενός λόφου, μπροστά από τον μενεξεδί ουρανό.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

  Κορυφαίες συμβουλές για τοπία

  Ανακαλύψτε τεχνικές φωτογράφισης που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε τις φωτογραφίες σας με τοπία.