Ο Marc συχνά κοιτάζει το έργο άλλων διάσημων φωτογράφων για να πάρει ιδέες και να δημιουργήσει πρότζεκτ. «Αντλώ πολλή έμπνευση από διαγωνισμούς και βραβεία, μελετώντας τα προφίλ όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν», λέει, «και ιδιαίτερα σε αυτό του Καλύτερου Φωτογράφου Άγριας Φύσης της Χρονιάς στο Λονδίνο, στην Αγγλία.»
Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τη σωστή τοποθεσία. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας για την περιοχή για να αναζητήσετε πιθανά σημεία για το ζώο της επιλογής σας και πηγαίνετε εκεί συχνά. «Να πηγαίνετε κάθε μέρα, γιατί την πρώτη φορά μπορεί να μην δείτε κανένα σημάδι που να αποδεικνύει ότι τα ζώα βρίσκονται εκεί», εξηγεί ο Marc. «Συνήθως, όμως, αν πάτε τρεις ημέρες συνεχόμενα, μπορεί κάτι να εντοπίσετε.»
Αφού βρείτε την τοποθεσία σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τον φωτισμό. «Αν θέλετε να φωτίσετε μόνο το ζώο, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταχύτητα κλείστρου 1/100" περίπου», λέει ο Marc. «Ωστόσο, αν θέλετε να συμπεριλάβετε και ένα μέρος του περιβάλλοντος, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη μηχανή σας σε μακρά έκθεση.»
Ο πειραματισμός πιο αργές ταχύτητες κλείστρου δεν χρειάζεται να είναι απλώς μια πρακτική επιλογή. Αν βρεθείτε σε μια πόλη με κίνηση ή αν έχετε εύκαιρο έναν ηλεκτρικό φακό, μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να πειραματιστείτε με τα ίχνη φωτός.
«Αν χρησιμοποιείτε φυσικό φως ή έναν ηλεκτρικό φακό με σταθερό φως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πιο αργές ταχύτητες κλείστρου και να δουλέψετε με το ευρύτερο διάφραγμα που μπορείτε, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα», λέει ο Marc. «Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό φως, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη μηχανή κάπου στο 1/100. Κατ’ ελάχιστο, θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε λιγότερο από 1/250 για να λειτουργήσει συγχρονισμένα με το φλας.»
Ένας φακός όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM διαθέτει ευρύ διάφραγμα και είναι ιδανικός για αυτού του είδους τις λήψεις.
Ένα στοιχείο εξοπλισμού που ο Marc λατρεύει να χρησιμοποιεί είναι ο ανακλαστήρας διάχυσης, ιδιαίτερα όταν έρχεται η ώρα για φωτογράφιση macro. «Όταν φωτογραφίζω βατράχους, φρύνους ή σαλαμάνδρες, το δέρμα τους μπορεί να είναι υγρό από το περιβάλλον», εξηγεί. «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αφύσικη αντανάκλαση, οπότε είναι χρήσιμο να έχω μαζί μου έναν ανακλαστήρα διάχυσης για να κάνω το φως πιο απαλό.»
«Όταν μιλάμε για ανακλαστήρες διάχυσης, όσο μεγαλύτερος, τόσο το καλύτερο. Εδώ, όμως, πρόκειται για φωτογράφιση macro και για μικρά ζώα, επομένως, δεν χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος ανακλαστήρας διάχυσης», αναφέρει.
Αν δεν έχετε κάποιον, θα μπορούσατε ακόμη και να αυτοσχεδιάσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο αντικείμενο ως ανακλαστήρα διάχυσης ή να δημιουργήσετε έναν από χαρτί στο σπίτι. «Είχα αγοράσει έναν διαδικτυακά, πριν πολλά χρόνια, αλλά κάποιες φορές που δεν τον είχα μαζί μου χρησιμοποίησα αυτό που βάζουμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου το καλοκαίρι για να αποφύγουμε το φως του ήλιου. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να κάνετε το φως του φλας πιο απαλό. Επομένως, χρειάζεστε κάτι που να διαχέει το φως», εξηγεί ο Marc.