ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Σημαντικές συμβουλές και τεχνικές για φωτογράφιση macro

Ξεκινήστε εύκολα την ενασχόληση με τη φωτογράφιση κοντινών λήψεων – αυτός ο οδηγός φωτογράφισης macro περιλαμβάνει τις καλύτερες μηχανές και φακούς της Canon για εξαιρετικά λεπτομερείς λήψεις, μαζί με συμβουλές και μυστικά για τη λήψη εντυπωσιακών εικόνων.
Εξαιρετικά κοντινή λήψη μιας σφήκας με έντονα χρώματα, η οποία τρέφεται από τον ανθήρα ενός λαχανί λουλουδιού.

Οι κοντινές λήψεις οποιουδήποτε στοιχείου, από έντομα έως λουλούδια, τρόφιμα και οικιακά αντικείμενα, μπορούν να αποκαλύψουν εκπληκτικά επίπεδα λεπτομέρειας. Μπορεί να υποθέτετε ότι χρειάζεστε ακριβό εξοπλισμό και επαγγελματικές δεξιότητες για εξαιρετική φωτογράφιση macro, αλλά με μερικά κόλπα και συμβουλές, όλοι μπορούν να τραβήξουν εντυπωσιακές κοντινές λήψεις, ακόμα και με οικονομικές μηχανές και φακούς. Διαβάστε τον οδηγό μας για τη φωτογράφιση macro και βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε.

Πώς να τραβήξετε φωτογραφίες macro

Για να μην περιπλέξετε την κατάσταση, οι περισσότερες μηχανές Canon βασικού επιπέδου διαθέτουν μια κατάσταση λήψης Macro, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του επιλογέα κατάστασης ή μέσω του συστήματος μενού. Αυτή η κατάσταση βελτιστοποιεί όλες τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη φωτογράφιση κοντινών λήψεων. Κατά κανόνα, η πλήρης φωτογράφιση macro περιλαμβάνει επιπλέον τη χρήση φακού που προσφέρει πλήρη μεγέθυνση 1,0x. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά αντικείμενα αναπαράγονται σε πλήρες μέγεθος στον αισθητήρα εικόνας της μηχανής, προσφέροντας την απόλυτη μεγέθυνση κατά την προβολή των τελικών φωτογραφιών στην οθόνη ή κατά την εκτύπωση.

Αυτός ο οδηγός για φωτογράφιση macro έχει ως στόχο να απαντήσει σε όλες τις συχνές ερωτήσεις σε σχέση με τη φωτογράφιση macro και τις κοντινές λήψεις, όπως:

  1. Επιλογή κιτ: Ό,τι εξοπλισμό κι αν έχετε, μπορείτε να τραβήξετε εξαιρετικές κοντινές λήψεις. Ωστόσο, μια πανίσχυρη μηχανή και ένας ειδικός φακός macro μπορούν να σας βοηθήσουν να ανεβάσετε τον πήχη.
  2. Κατανόηση των ρυθμίσεων: Οι αυτόματες καταστάσεις macro είναι εξαιρετικές για απλοϊκές κοντινές λήψεις, αλλά η μετάβαση στην κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (AV) ή Χειροκίνητη (M) κατάσταση θα σας επιτρέψει να απελευθερώσετε πλήρως τη δημιουργικότητά σας.
  3. Διατήρηση της εστίασης: Τα αξιόπιστα συστήματα αυτόματης εστίασης της Canon είναι ιδανικά για απλές φωτογραφίες, αλλά για τις κορυφαίες λήψεις macro, δοκιμάστε λειτουργίες όπως ο τονισμός περιγραμμάτων και η οριοθέτηση εστίασης.
  4. Επεξεργασία των φωτογραφιών: Η φωτογράφιση macro συχνά βελτιώνεται από την επεξεργασία, αλλά δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας. Με μια απλή περικοπή των λήψεών σας, μπορείτε να φέρετε στο προσκήνιο τις πιο μικρές λεπτομέρειες, ενώ η αφαίρεση των προβληματικών σημείων σάς βοηθάει να τελειοποιήσετε το τελικό αποτέλεσμα.

Το καλύτερο κιτ για φωτογράφιση macro

Εξαιρετικά κοντινή λήψη ενός κοχυλιού, που παρουσιάζει την ελικοειδή υφή.

Όπως και οι υπόλοιπες μηχανές του συστήματος EOS R της Canon, η EOS RP διαθέτει μια σειρά από ισχυρές λειτουργίες, κατάλληλες για φωτογράφιση macro, όπως ο τονισμός περιγραμμάτων και η οριοθέτηση εστίασης. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 24mm, με 15 δευτ., f/4 και ISO100.

Εξαιρετικά κοντινή λήψη ενός κόκκινου λουλουδιού, που παρουσιάζει τις λεπτομέρειες των πετάλων.

Η EOS RP διαθέτει επίσης πίσω οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κατά την καταγραφή λήψεων macro από δύσκολες γωνίες, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης εστίασης στις κοντινές λήψεις γενικότερα, καθώς μπορείτε απλώς να αγγίξετε την προεπισκόπηση εικόνας στο σημείο στο οποίο θέλετε να εστιάσετε αυτόματα. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 24mm, με 1/10 δευτ., f/4 και ISO100.

Δεν χρειάζεστε ακριβές μηχανές και φακούς για να τραβήξετε κοντινές λήψεις. Η καλύτερη μηχανή για φωτογράφιση macro είναι αυτή που διαθέτετε. Πολλές μηχανές βασικού επιπέδου για απλό εντοπισμό και φωτογράφιση του θέματος διαθέτουν μια κατάσταση λήψης Macro, η οποία επιτρέπει την εστίαση σε αποστάσεις μόλις 1 εκατοστού. Η μικρών διαστάσεων μηχανή Canon PowerShot G7 X Mark III διαθέτει μια πιο ισχυρή κατάσταση Macro, η οποία προσφέρει το πλεονέκτημα του τονισμού περιγραμμάτων για χειροκίνητη εστίαση ακριβείας, στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Οι μηχανές EOS με εναλλάξιμους φακούς προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη φωτογράφιση κοντινών λήψεων, καθώς μπορείτε να επιλέξετε τον ιδανικό φακό για κάθε περίσταση. Επίσης, διαθέτουν οθόνες αφής μεταβλητής γωνίας, που σας επιτρέπουν να φωτογραφίζετε από οποιαδήποτε γωνία και παρέχουν επιλογές οριοθέτησης εστίασης και τονισμού περιγραμμάτων.

Η mirrorless μηχανή Canon EOS M50 Mark II είναι μια εξαιρετική και οικονομική επιλογή, ειδικά σε συνδυασμό με τον φακόEF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη μέγιστη μεγέθυνση 1,2x, ενώ είναι και ο πρώτος φακός αυτόματης εστίασης παγκοσμίως που διαθέτει ενσωματωμένο LED Macro Lite για φωτισμό του θέματος.

Κοντινή λήψη του κέντρου ενός τριαντάφυλλου με απενεργοποιημένο το Macro Lite.

Ο φακός Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM διαθέτει ενσωματωμένο Macro Lite και οι παραπάνω εικόνες παρουσιάζουν τη διαφορά που κάνει το φως. Λήψη με Canon EOS M3 (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS M6 Mark II) και φακό Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM στα 1,3 δευτ., f/7.1 και ISO100.

Κοντινή λήψη του κέντρου ενός τριαντάφυλλου με ενεργοποιημένο Macro Lite.

Ο πρόσθετος φωτισμός που παρέχει το φως βοηθά στην εξάλειψη των σκιών και των σκούρων στοιχείων από την εικόνα. Λήψη με Canon EOS M3 και φακό Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM στα 0,4 δευτ., f/7.1 και ISO100.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί για τη φωτογράφιση macro;

Πολλοί από τους φακούς που παρέχονται με τις μηχανές Canon EOS έχουν εντυπωσιακά μικρή ελάχιστη απόσταση εστίασης (MFD). Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM για τις μηχανές του συστήματος EOS R, με ελάχιστη απόσταση εστίασης μόλις 13cm και ο EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II για μηχανές DSLR με αισθητήρα τύπου APS-C, με ελάχιστη απόσταση εστίασης 25cm και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μηχανές του συστήματος EOS R ή της σειράς EOS M μέσω του προσαρμογέα βάσης EF-EOS R ή EF-EOS M. Το ίδιο ισχύει και για τον φακό Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, ο οποίος διαθέτει παρόμοιο Macro Lite με τον EF-M 28mm και είναι μια φανταστική, οικονομική επιλογή για έναν πρώτο φακό macro.

Εξαιρετικά κοντινή λήψη ενός φύλλου, που παρουσιάζει την περίπλοκη δομή του.

Όπως και οι τελευταίοι φακοί macro της Canon, ο RF 85mm F2 MACRO IS STM διαθέτει υβριδικό σταθεροποιητή εικόνας. Εξουδετερώνει την κίνηση πέρα-δώθε και πάνω-κάτω, καθιστώντας τη σταθεροποίηση πολύ πιο αποτελεσματική κατά την καταγραφή κοντινών λήψεων και φωτογραφιών macro χωρίς τρίποδο. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/40 δευτ., f/2 και ISO800.

Εξαιρετικά κοντινή λήψη με το κεφάλι και τα φτερά μιας πεταλούδας.

Η μεγέθυνση 1,4x του φακού Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM σας δίνει τη δυνατότητα να αποτυπώσετε απίστευτες λεπτομέρειες, όπως τα διάφορα επίπεδα στα φτερά της πεταλούδας. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM στα 1/50 δευτ., f/4.5 και ISO3200. © Oliver Wright Photography

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας που θέλουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στη δημιουργική φωτογράφιση macro, οι ειδικοί φακοί macro και η σειρά μηχανών πλήρους καρέ της Canon είναι η ιδανική επιλογή. Οι αισθητήρες πλήρους καρέ των Canon EOS RP και EOS R6 διατηρούν απίστευτη ποιότητα εικόνας σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, για ευκρινείς λήψεις ακόμα και σε υψηλές τιμές ISO. Και οι δύο περιλαμβάνουν επίσης την κατάσταση οριοθέτησης εστίασης που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη φωτογράφιση macro και την οποία θα εξηγήσουμε λίγο αργότερα. Εξαιρετικοί συνοδευτικοί φακοί είναι ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM και ο RF 85mm F2 MACRO IS STM. Παρέχουν μέγιστη μεγέθυνση 0,5x και συνοδεύονται από υβριδικούς σταθεροποιητές εικόνας για να αποφεύγετε τις θολές εικόνες στις λήψεις χωρίς τρίποδο.

Το ίδιο ισχύει και για τον επαγγελματικό φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM για τις μηχανές DSLR. Για εξαιρετικά μεγάλη μεγέθυνση, ο φακός υψηλών προδιαγραφών Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM προσφέρει τεράστια μεγέθυνση 1,4x.

Οι καλύτερες ρυθμίσεις για φωτογράφιση macro

Γυναίκα που τραβάει μια φωτογραφία macro ενός κοχυλιού με μηχανή και φακό Canon. Φοράει χειμωνιάτικα ρούχα και στηρίζεται με τους αγκώνες της στην άμμο.

Σκεφτείτε πόσες λεπτομέρειες μπορείτε να καταγράψετε σε μια ευρυγώνια λήψη τοπίου. Τώρα, φανταστείτε να γεμίζετε το μεγαλύτερο μέρος του αισθητήρα εικόνας της μηχανής με κάτι στο μέγεθος ενός γραμματόσημου. Ακόμα και η μεγέθυνση macro 0,5x μπορεί να αποκαλύψει δυσδιάκριτες λεπτομέρειες που, με γυμνό μάτι, συνήθως είναι αόρατες.

Άντρας που χρησιμοποιεί μια μηχανή με μεγάλο φακό για να τραβήξει μια κοντινή λήψη ενός εντόμου πάνω σε ένα φύλλο.

Η φωτογράφιση κοντινών λήψεων εντόμων και άλλων ζωυφίων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες για μια καλή λήψη επιλέγοντας την κατάστασης αυτόματης εστίασης AI Servo (Συνεχής) και την συνεχή κατάσταση προώθησης λήψης με υψηλή ταχύτητα. Κρατήστε πατημένο το κουμπί κλείστρου για να καταγράψετε μια ριπή εικόνων σε γρήγορη διαδοχή, ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε μερικές καλές λήψεις.

Η κατάσταση λήψης Macro πολλών μηχανών Canon προσφέρει καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, για πιο δημιουργικές κοντινές λήψεις με τις μηχανές που προορίζονται για τους λάτρεις της φωτογραφίας, είναι καλύτερο να έχετε τον έλεγχο. Η χρήση των ημιαυτόματων και των χειροκίνητων καταστάσεων θα σας ανταμείψει.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι το βάθος πεδίου (η απόσταση μεταξύ των πλησιέστερων και των πιο απομακρυσμένων σημείων της σκηνής που αποδίδονται με ευκρίνεια) γίνεται πολύ μικρό στις κοντινές λήψεις και σχεδόν μηδενίζεται στις λήψεις macro. Για να μεγιστοποιήσετε το βάθος πεδίου, μπορείτε να μεταβείτε στην κατάσταση λήψης AV (Προτεραιότητα διαφράγματος) και να επιλέξετε ένα μικρό διάφραγμα, από περίπου f/16 έως f/22. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει έντονος φωτισμός, μπορεί να απαιτούνται χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για τη σωστή έκθεση. Αυτό, γενικά, δεν αποτελεί πρόβλημα αν χρησιμοποιείτε τρίποδο για τη macro φωτογράφιση λουλουδιών, για τις κοντινές λήψεις φαγητού και άλλα θέματα νεκρής φύσης, αλλά ο μουντός φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε εικόνες που θα μοιάζουν επίπεδες. Για λήψεις σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να προσθέσετε φως με ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή να χρησιμοποιήσετε το φως της ημέρας από ένα παράθυρο. Οι φωτογραφικές λυχνίες LED αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή, όπως και το LED Macro Lite σε ορισμένους φακούς Canon, οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω.

Ηφωτογράφιση macro εντόμων απαιτεί γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για πάγωμα της κίνησης. Αυτό ισχύει επίσης και στις περιπτώσεις όπου περιλαμβάνονται ζωντανά θέματα, όπως για παράδειγμα στη φωτογράφιση macro ματιών. Ένας τρόπος για να το πετύχετε, χρησιμοποιώντας μικρό διάφραγμα, είναι να αυξήσετε τη ρύθμιση ISO της μηχανής σας. Ωστόσο, αν επιλέξετε υψηλότερο ISO, μπορεί να χάσετε τις μικρές λεπτομέρειες και να αυξήσετε το θόρυβο της εικόνας και σε αυτό το σημείο, κάνουν την εμφάνισή τους οι μηχανές πλήρους καρέ, όπως η EOS RP ή η EOS R6, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα χαμηλού θορύβου.

Μια πιο προηγμένη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα φλας ή Speedlite. Πέρα από το επιπλέον φως, η πολύ μικρή διάρκεια του φλας παγώνει αποτελεσματικά τη δράση. Για τον απόλυτο έλεγχο στις κοντινές λήψεις και για ένα εφέ φωτισμού χωρίς σκιές στη φωτογράφιση macro, το Canon Macro Ring Lite MR-14EX II είναι συμβατό με τους περισσότερους φακούς macro της Canon.

Τεχνικές για φωτογράφιση macro

Κοντινή λήψη μιας μπάλας παγωτού βανίλια, με ένα λεπτό, κυκλικό περίβλημα σοκολάτας, γαρνιρισμένη με τρούφα και ένα πράσινο φυλλαράκι.

Για να έχετε την απόλυτη ευκρίνεια στις εξαιρετικά κοντινές λήψεις και στις λήψεις macro, κατά κανόνα, η μηχανή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Λήψη με Canon EOS M50 Mark II και φακό Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM στα 1/125 δευτ., f/5.6 και ISO2500.

Κοντινή λήψη ενός λουλουδιού με έντονο ροζ χρώμα.

Η φύση διαθέτει βαθιά κρυμμένη ομορφιά, την οποία μπορείτε να αποκαλύψετε μέσα από τις κοντινές λήψεις και τη φωτογράφιση macro. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM στα 1/1250 δευτ., f/2 και ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Η εστίαση μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες στη φωτογράφιση κοντινών λήψεων και απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια, λόγω του πολύ μικρού βάθους πεδίου που υπάρχει συνήθως. Η εφαρμογή Canon Photo Companion περιλαμβάνει ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο υπολογίζει τα πιο κοντινά και τα πιο απομακρυσμένα σημεία εστίασης, το βάθος πεδίου και την υπερεστιακή απόσταση, ανάλογα με τη μηχανή και τις ρυθμίσεις σας.

Για εικόνες νεκρής φύσης, όπως φωτογράφιση macro τροφίμων και φαγητού, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε τη μηχανή σας σε τρίποδο ή να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη υποστήριξη, ώστε να είναι σταθερή στη θέση της και να μην υπάρχει κίνηση ή θόλωμα. Για να εξαλείψετε κάθε κίνηση, χρησιμοποιήστε το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης δύο δευτερολέπτων της μηχανής ή ένα τηλεχειριστήριο, για να μη χρειαστεί να αγγίξετε τη μηχανή κατά τη λήψη της φωτογραφίας.

Ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε τρίποδο, το άγγιγμα της μηχανής ακριβώς πριν από την έκθεση μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς, ενώ στις DLSR, μπορεί να συμβεί το ίδιο με το σήκωμα του καθρέπτη ρεφλέξ. Ένας καλός συνδυασμός ρυθμίσεων που είναι διαθέσιμες στις περισσότερες DSLR της Canon είναι η χρήση του χρονομέτρου αυτο-φωτογράφισης δύο δευτερολέπτων σε συνδυασμό με τη λειτουργία κλειδώματος καθρέπτη. Έτσι, ο καθρέπτης ανασηκώνεται δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήψη, παρέχοντας επαρκή χρόνο για την εξάλειψη των κραδασμών. Επίσης, η εφαρμογή Canon Camera Connect βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς σας επιτρέπει να χειρίζεστε τη μηχανή σας από το τηλέφωνό σας.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Με τη μηχανή κλειδωμένη στη θέση της, η αυτόματη εστίαση λειτουργεί σωστά, αν χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία AF ενός σημείου και ευθυγραμμίσετε με ακρίβεια το σημείο του θέματος που θέλετε να είναι πιο ευκρινές. Η χειροκίνητη εστίαση προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Οι πρόσφατες mirrorless μηχανές EOS M και όλες οι μηχανές του συστήματος EOS R της Canon διαθέτουν την επιλογή τονισμού περιγραμμάτων (ο φακός πρέπει να βρίσκεται στην κατάσταση MF). Ενεργοποιήστε αυτήν την επιλογή και οι περιοχές εντός του καρέ της εικόνας θα εμφανίζονται στο σκόπευτρο ή στην πίσω οθόνη καθώς εστιάζετε σε αυτές, ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε τη λήψη σας με ακρίβεια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια μεγεθυμένη προεπισκόπηση της περιοχής που επιθυμείτε, για να διασφαλίσετε βέλτιστη χειροκίνητη εστίαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τεχνική στην πίσω οθόνη των DSLR της Canon, μεταβαίνοντας στην κατάσταση Άμεσης προβολής.

Ακόμα και με την πιο ακριβή εστίαση και με ένα μικρό διάφραγμα, θα διαπιστώσετε ότι, μερικές φορές, πάλι δεν θα μπορείτε να πετύχετε την ευκρίνεια που θέλετε από τα μπροστινά μέχρι τα πίσω στοιχεία της λήψης. Και πάλι, αυτό οφείλεται στο πολύ μικρό βάθος πεδίου κατά τη φωτογράφιση κοντινών λήψεων. Ορισμένες μηχανές της Canon, όπως οι EOS RP και EOS R6, διαθέτουν κατάσταση Οριοθέτησης εστίασης. Αυτό είναι ιδανικό για τη φωτογράφιση macro, καθώς η μηχανή λαμβάνει μια σειρά από λήψεις, ενώ, αυτομάτως, προχωρά στη χρήση ενός εύρους αποστάσεων εστίασης μεταξύ κάθε καρέ. Στη συνέχεια, στο στάδιο επεξεργασίας, η σειρά μπορεί να συγχωνευτεί σε μία μόνο εικόνα, με αποτέλεσμα ένα ευρύτερο εστιακό επίπεδο.


Για να αναδείξετε τις λεπτομέρειες, πειραματιστείτε με διάφορες πηγές φωτός, από φυσικό φωτισμό περιβάλλοντος και την αντανάκλαση του φωτός με ένα λευκό χαρτόνι ή χαρτί, μέχρι τη χρήση ενός φωτογραφικού πάνελ φωτισμού LED ή μιας μονάδας φλας Speedlite. Πολλοί φακοί macro της Canon διαθέτουν επίσης ένα ενσωματωμένο Macro Lite, το οποίο βοηθάει στην εξάλειψη των σκιών και των σκούρων στοιχείων.

Πώς να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες macro

Η πίσω οθόνη μιας μηχανής Canon EOS R6, στην οποία φαίνονται η κατάσταση λήψης RAW και οι ρυθμίσεις για την κοντινή λήψη μιας εικόνας με το κεφάλι ενός παπαγάλου.

Πολλές μηχανές Canon διαθέτουν κατάσταση ποιότητας RAW. Χρησιμοποιήστε την για να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό εύρος κατά την επεξεργασία, χρησιμοποιώντας λογισμικό όπως το Digital Photo Professional της Canon (διατίθεται για δωρεάν λήψη). Θα μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια την τιμή έκθεσης και την ισορροπία λευκού για βέλτιστη φωτεινότητα και απόδοση χρωμάτων, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε όξυνση ή να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα «Unsharp Mask» για να τονίσετε τις λεπτομέρειες και να προσθέσετε ένταση προσαρμόζοντας την ευκρίνεια, την αντίθεση, τον τόνο χρώματος και τον κορεσμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κοντινών λήψεων και των εικόνων macro βελτιώνονται σημαντικά με λίγη επεξεργασία. Αν η ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού σας δεν σας επιτρέπει να πλησιάσετε το θέμα όσο θέλετε, μην πανικοβάλλεστε. Η δημιουργική περικοπή κατά το στάδιο της επεξεργασίας σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα περιφερειακά στοιχεία από μια εικόνα, διατηρώντας μόνο την περιοχή που θέλετε να κρατήσετε.

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως τέλειο. Κατά τη φωτογράφιση macro ή εικόνων με κοντινές λήψεις, το αυξημένο επίπεδο υψηλών λεπτομερειών που καταγράφετε, τονίζει όλους τους κόκκους σκόνης, την ερυθρότητα και άλλες ατέλειες. Ένα εργαλείο επιδιόρθωσης προβληματικών σημείων ή αντιγραφής σε λογισμικό επεξεργασίας εικόνων μπορεί να μεταμφιέσει αποτελεσματικά αυτά τα στοιχεία, αντιγράφοντας τα δεδομένα φωτεινότητας, χρώματος και υφής από τα περιβάλλοντα pixel.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Digital Photo Professional (DPP) της Canon περιλαμβάνουν επίσης ένα εργαλείο Σύνθεσης βάθους. Αυτό αυτοματοποιεί τη διαδικασία μετατροπής μιας σειράς εικόνων που έχουν καταγραφεί με την κατάσταση Οριοθέτησης εστίασης στις μηχανές του συστήματος EOS R, συγχωνεύοντάς τις σε μία εικόνα. Είναι ιδανικό για την επέκταση του αποτελεσματικού βάθους πεδίου σε κοντινές λήψεις και στη φωτογράφιση macro.


Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές και τεχνικές να σας έδειξαν πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσετε τη φωτογράφιση macro και να σας ενέπνευσαν να βγείτε έξω και να εστιάσετε στις λεπτομέρειες, αποτυπώνοντας τις δικές σας κοντινές λήψεις.Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα