ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΟΛΗΣ

Κορυφαίες συμβουλές για φωτογράφιση πόλεων

Δημιουργήστε εντυπωσιακά αστικά τοπία και σκηνές πόλης – εδώ θα βρείτε όλες τις συμβουλές, τις τεχνικές και την έμπνευση που χρειάζεστε.
Εναέρια θέα μιας πόλης τη νύχτα, με πολλά φωτισμένα κτήρια κάτω από έναν σκούρο μπλε ουρανό με ροζ πινελιές.

Οι πόλεις είναι μαγικά μέρη, γεμάτα ενέργεια. Οι άνθρωποι, τα κτήρια, τα ποτάμια και οι ποικιλόμορφοι δρόμοι παρέχουν αμέτρητες ευκαιρίες για φωτογράφιση. Πάρτε λοιπόν τη μηχανή σας, βγείτε στους δρόμους και εξερευνήστε την πόλη σας. Έχουμε συγκεντρώσει μερικές κορυφαίες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποτυπώσετε εικόνες για τις οποίες θα είστε περήφανοι. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σύνθεσή σας, να αντιμετωπίσετε το ασθενές φως και να αφηγηθείτε την ιστορία της πόλης σας.

1. Κιτ αστικής φωτογράφισης

Άτομο που κρατά την Canon EOS M50 χαμηλά στο έδαφος για να φωτογραφίσει μια πόλη τη νύχτα.

Αν δοκιμάζετε τη φωτογράφιση πόλεων τη νύχτα, το ηλεκτρονικό σκόπευτρο μιας mirrorless φωτογραφικής μηχανής θα σας φανεί ανεκτίμητο. Θα σας δείξει με ακρίβεια την έκθεση και την ενημερωμένη όψη της φωτογραφίας σας, καθώς προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις. Σε μια DSLR, η πίσω οθόνη μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης, ενώ συγχρόνως θα έχετε μια πιο φωτεινή εικόνα της σκηνής.

Μια Canon EOS M6 Mark II πάνω στο πεζοδρόμιο, φωτογραφίζει μια πόλη τη νύχτα.

Λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου ή μετά τη δύση του ηλίου, η «μπλε ώρα» του λυκόφωτος είναι η ιδανική στιγμή για να φωτογραφίσετε αστικά τοπία. Η ποιότητα του φωτός τείνει να είναι σουρεαλιστική και συνήθως, οι δρόμοι έχουν λιγότερη κίνηση. Με τους περισσότερους φακούς, η ρύθμιση ενός διαφράγματος περίπου από f/11 έως f/16 θα μετατρέψει τα φωτεινά σημεία σε ριπές φωτός.

Ενώ όλες οι φωτογραφικές μηχανές Canon μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φωτογράφιση πόλεων, οι φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς προσφέρουν τη μέγιστη ευελιξία. Επίσης, συνήθως, όσο μικρότερη η μηχανή, τόσο το καλύτερο, καθώς μια διακριτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση αυθόρμητων φωτογραφιών από τη ζωή της πόλης, καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους. Η σειρά mirrorless μηχανών Canon EOS M, όπως η EOS M50 Mark II, είναι ιδιαίτερα μικρές και διακριτικές.

Πολλοί φωτογράφοι προτιμούν τους σταθερούς φακούς 35 mm λόγω του μικρού μεγέθους τους και του οπτικού πεδίου τους, το οποίο, ενώ είναι αρκετά πλατύ για να χωράνε αρκετά μέσα στο κάδρο, δεν παρουσιάζει έντονες βαρελοειδείς παραμορφώσεις σε σύγκριση με τους υπερ-ευρυγώνιους φακούς. Ο μικροσκοπικός φακός τύπου pancake Canon EF-M 22mm f/2 STM είναι ο ιδανικός, με «αποτελεσματική» εστιακή απόσταση 35,2 m σε πλήρες καρέ. Ο φακός Canon EF-M 32mm f/1.4 STM προσφέρει μια πιο βασική προοπτική, ενώ το γρήγορο διάφραγμα είναι εξαιρετικό για την απομόνωση αντικειμένων σε θολό φόντο. Αν αναζητάτε ευελιξία, ο φακός Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM είναι ένας ευρυγώνιος φακός με ενσωματωμένες λειτουργίες macro. Ωστόσο, οι σταθεροί φακοί δεν είναι η μοναδική λύση – ο μικρός φακός Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM προσφέρει μεγάλη ευελιξία και ευρυγώνιο ζουμ.

Για τους χρήστες DSLR, ο ελαφρύς Canon EOS 250D διαθέτει αρθρωτή οθόνη μεταβλητής γωνίας, ιδανική για λήψη ασυνήθιστων και συναρπαστικών προοπτικών. Οι δυνατότητες αυτές περιλαμβάνονται και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες φωτογραφικές μηχανές Canon, συμπεριλαμβανομένης της πιο εξελιγμένης, αλλά σχετικά μικρής Canon EOS 850D, η οποία είναι ιδανική για τους ενθουσιώδεις λάτρεις της φωτογραφίας. Οι φακοί DSLR σε μορφή APS-C είναι ιδανικοί για φωτογράφιση πόλεων και περιλαμβάνουν τον εξαιρετικά λεπτό φακό Canon EF-S 24mm f/2.8 STM pancake prime και το μικροσκοπικό εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό ζουμ Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, που είναι και οι δύο εξαιρετικοί και μπορούν να χωρέσουν στο κάδρο ακόμα και τα μεγαλύτερα κτίρια.

Με μια μηχανή DSLR πλήρους καρέ, όπως η Canon EOS 6D Mark II, ο φακός Canon EF 35mm f/2 IS USM είναι η καλύτερη επιλογή σε μικρό μέγεθος για τη φωτογράφιση αστικών τοπίων τη νύχτα, με οπτική σταθεροποίηση τεσσάρων σημείων και γρήγορο διάφραγμα f/2, για να μπορείτε να έχετε το φως που θέλετε, τη στιγμή που το χρειάζεστε περισσότερο. Για mirrorless λήψεις, το πλήρες καρέ με EOS RP και Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM, αποτελούν ένα δυναμικό συνδυασμό με μικρό μέγεθος. Ο εντυπωσιακός, υπερ-ευρυγώνιος φακός Canon RF 16mm F2.8 STM είναι μια ευέλικτη επιλογή για φωτογραφίες στην πόλη, που σας επιτρέπει να αποτυπώνετε αστικά τοπία και κοντινές λήψεις αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, χάρη στα μέγιστα επίπεδα μεγέθυνσης της τάξεως του 0,26x.

2. Αστική έμπνευση

Οδικό δίκτυο τη νύχτα, με προβολείς αυτοκινήτων που δημιουργούν σαφώς καθορισμένα ίχνη φωτός.

Οι λήψεις μακράς έκθεσης είναι ιδανικές για τη μετατροπή της νυχτερινής κίνησης σε ίχνη φωτός, μεταμορφώνοντας τις συνηθισμένες σκηνές σε μαγευτικές δημιουργικές εικόνες. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, με 61 δευτ., f/16 και ISO400. © Lorenz Holder

Όλες οι πόλεις είναι ιστορικές και πολιτιστικές πηγές με χιλιάδες διαφορετικές ιστορίες. Καθώς εξερευνάτε μια πόλη, σκεφτείτε ποια από τις ιστορίες της τραβάει περισσότερο την προσοχή σας και εμβαθύνετε λίγο περισσότερο. Αγνοήστε τα γνωστά σημεία και προσπαθήστε να βρείτε ένα μοναδικό αφηγηματικό σημείο εστίασης που θα προσκαλέσει το θεατή σας στον φωτογραφικό σας κόσμο.

Η καρδιά των περισσότερων πόλεων χτυπάει μέσα από την κίνηση των ανθρώπων, των αγαθών ή των μέσω μεταφοράς. Για να αιχμαλωτίσετε την πόλη εν κινήσει, δοκιμάστε να την εξερευνήσετε με τα πόδια, μέχρι να πέσετε πάνω σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση, να σταματήσετε και να τραβήξετε μερικές λήψεις από ένα ενδιαφέρον σημείο θέασης.

Πολλές πόλεις παρουσιάζουν μια διαφορετική ζωή όταν πέφτει η νύχτα. Προσπαθήστε να τραβήξετε νυχτερινές λήψεις αστικών τοπίων σε μέρη με έντονο φωτισμό, όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας ή το West End του Λονδίνου. Η φωτογράφιση ιχνών φωτός θα σας ανταμείψει. Μπορείτε να βρείτε ένα ψηλό σημείο, όπως μια γέφυρα ή μια ταράτσα, και να τραβήξετε τον δρόμο από κάτω.

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της πόλης δείχνουν αντιθέσεις – ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, στην συμφωνία και στη διαφωνία ή ανάμεσα στις κοσμοπολίτικες κοινότητες μιας πόλης. Προσπαθήστε να αποτυπώσετε τη δική σας ερμηνεία αυτού του θέματος. Για παράδειγμα, μπορείτε να εντοπίσετε κάποιον που κάνει διαλογισμό σε ένα πολυσύχναστο πάρκο της Σαγκάης, να φωτογραφίσετε έναν ουρανοξύστη που στέκεται επιβλητικά πάνω από ένα ιστορικό κτήριο του Λονδίνου ή την πολύβουη καθημερινότητα σε μια hipster γειτονιά της Νέας Υόρκης.

Η ταυτότητα μιας πόλης δημιουργείται από αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. Συχνά κρυμμένες σε πλήρη θέα, η αποτύπωση αυτών των συναρπαστικών χαρακτηριστικών μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακές φωτογραφίες. Σκεφτείτε τους περίτεχνους βικτοριανούς δρόμους του Λονδίνου, τη σήμανση του μετρό του Παρισιού σε στυλ Art Nouveau ή τα χαρακτηριστικά ψηφιδωτά στους τοίχους της Λισαβόνας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε μια πόλη, αναζητήστε μικρές και μοναδικές λεπτομέρειες και σκεφτείτε ενδιαφέροντες τρόπους για να τις φωτογραφίσετε.

3. Βέλτιστες λειτουργίες φωτογραφικής μηχανής

Άτομο που φορά ψηλοτάκουνες μπότες και περνάει μέσα από μια λακκούβα με νερό τη νύχτα, ενώ πορτοκαλί και μπλε φώτα αντανακλώνται στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τυπικές τουριστικές φωτογραφίες της πόλης – θα ανταμειφθείτε αν είστε δημιουργικοί και αναζητάτε ασυνήθιστες προοπτικές που προσθέτουν ενδιαφέρον. Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε από πολύ χαμηλά ή από πολύ ψηλά, για να μπορείτε να φωτογραφίζετε πάνω από τοίχους και άλλα εμπόδια ή πάνω από το πλήθος. Οι οθόνες μεταβλητής γωνίας πολλών φωτογραφικών μηχανών Canon είναι ιδανικές για αυτήν την προσέγγιση. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 28-70mm F2L USM, στα 70mm, με 1/60 δευτ., f/2.8 και ISO1000. © Lorenz Holder

Κοντινό πλάνο της πλευράς ενός κτηρίου, ένας μεταλλικός αριθμός πόρτας που φωτίζεται από την λάμπα στον τοίχο ακριβώς από επάνω.

Μην προσπαθείτε πάντα να βλέπετε το δάσος αντί του δέντρου. Οι λεπτομερείς λήψεις μπορούν να αφηγηθούν μια διαφορετική, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική ιστορία. Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/664 δευτ., f/1.4 και ISO400.

Από τη φύση τους, οι πόλεις είναι πολυάσχολα μέρη, αλλά υπάρχουν στιγμές όπου οι ρυθμοί χαλαρώνουν, όπως αργά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Για αυτές τις ώρες της ημέρας, θα πρέπει να εξασκηθείτε στη φωτογράφιση με ασθενή φωτισμό. Αυτό σημαίνει χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, υψηλές τιμές ISO και τεχνικές για το σταθερό κράτημα της μηχανής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν φωτογραφίζετε με ασθενή φωτισμό είναι να απενεργοποιήσετε την αυτόματη χρήση του φλας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την κατάσταση Απενεργοποίησης φλας στην κατάσταση Νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίπoδο. Στην κατάσταση Απενεργοποίησης φλας, η μηχανή σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της με διαφορετικό τρόπο για τη λήψη εικόνων χωρίς φλας. Για να γίνει αυτό, θα αυξήσει την ευαισθησία στο φως (ταχύτητα ISO), μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου και ανοίγοντας το διάφραγμα του φακού.

Η κατάσταση Απενεργοποίησης φλας είναι κατάλληλη και για τη φωτογράφιση σε μουσεία και χώρους της πόλης όπου η χρήση φλας δεν επιτρέπεται ή σε περιπτώσεις που το φλας θα επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα της λήψης.

Πολλές φωτογραφικές μηχανές της Canon, όπως η Canon EOS RP, διαθέτουν λειτουργία νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίποδο, η οποία τραβά μια γρήγορη σειρά τεσσάρων φωτογραφιών και στη συνέχεια συνδυάζει τα αποτελέσματα σε ένα μόνο καρέ, για βελτιστοποιημένο αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή αστάθεια μηχανής. Επειδή σε πολλές πόλεις υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τριπόδων, η κατάσταση Νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίπoδο μπορεί να προσφέρει τη λύση για να πετύχετε ευκρινείς λήψεις στην πόλη τη νύχτα.

Ένας σταθερός φακός με μεγάλο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, είναι μια καλή λύση που μπορείτε πάντα να μεταφέρετε μαζί σας και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό. Με μικρό μέγεθος και βάρος, αυτός ο διακριτικός φακός προσφέρει ευκρίνεια και υψηλή ποιότητα εικόνας. Η μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων διαφράγματος των σταθερών φακών εξασφαλίζει εντυπωσιακό έλεγχο του βάθους πεδίου. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτούς τους φακούς, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) και ελέγξτε το βάθος πεδίου, μικρό ή μεγάλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) για να ελέγξετε τον τρόπο που αποτυπώνεται η κίνηση. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των φακών αυτού του είδους είναι ότι πρέπει να μετακινηθείτε πιο κοντά στο θέμα, αντί να χρησιμοποιήσετε ζουμ, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά θα βρίσκετε πιο ενδιαφέρουσες γωνίες για τις λήψεις σας.

4. Τεχνικές φωτογράφησης πόλης

Ασπρόμαυρη εικόνα του ουρανού, ο οποίος είναι γεμάτος από ουρανοξύστες και ψηλά κτίρια της πόλης.

Η μετάβαση στη μονόχρωμη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής είναι ιδανική για την ανάδειξη σκιών, φωτός και υφής, ενώ παράλληλα εξαλείφετε τους πολύχρωμους περισπασμούς. Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 11-24mm f/4L USM στα 11mm, με 1/500 δευτ., f/8 και ISO100.

Μια κλειστή τουρκική αγορά. Η χαμηλή ταχύτητα κλείστρου θολώνει το πλήθος, δίνοντας έμφαση στην έντονη κινητικότητα της σκηνής.

Η φωτογράφιση πόλεων αφορά τόσο τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές όσο και τα κτήρια και τα αξιοθέατα. Λήψη με Canon EOS 60D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 90D) και φακό Canon 17-55mm f/2.8 IS USM στα 49mm, με 2,6 δευτ., f/16 και ISO100.

Για να είστε έτοιμοι να φωτογραφίσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, πρέπει να γνωρίζετε πώς αλλάζει ο φωτισμός γύρω σας καθώς βαδίζετε στους δρόμους της πόλης. Αν το φως μειωθεί, αυξήστε την τιμή ISO, χαμηλώστε την ταχύτητα κλείστρου ή ανοίξτε το διάφραγμα. Αν το φως αυξηθεί, μειώστε την τιμή ISO, αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου ή κλείστε το διάφραγμα. Με αυτόν τον τρόπο, η ρύθμιση της μηχανής σας θα είναι σχεδόν ιδανική σε περίπτωση που συναντήσετε μια θεαματική σκηνή και θέλετε να την φωτογραφίσετε.

Χρησιμοποιήστε το Στυλ εικόνας Μονόχρωμη στη μηχανή σας για να δημιουργήσετε ασπρόμαυρες εικόνες στην ίδια τη μηχανή. Επειδή οι σκιές και το φως έχουν καθοριστική σημασία στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, η χρήση της κατάστασης Μονόχρωμη θα σας βοηθήσει να διακρίνετε το "παιχνίδι" της αντίθεσης. Στην οθόνη LCD της μηχανής οι εικόνες θα εμφανίζονται ασπρόμαυρες, αλλά αν φωτογραφίζετε σε μορφή RAW, μπορείτε να δημιουργήσετε μια έγχρωμη εικόνα με επεξεργασία μετά τη λήψη στον υπολογιστή σας.

Αν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στην πόλη, μπορείτε να επισκεφθείτε ξανά μια τοποθεσία σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, για να καταγράψετε τις αλλαγές στους ανθρώπους και στο φως. Τρεις ή τέσσερις μόνο εικόνες που έχουν καταγραφεί με ίση χρονική διαφορά μεταξύ τους στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να δώσουν την αίσθηση του τρόπου που αλλάζει η πόλη.

Όταν φωτογραφίζετε κινούμενα θέματα, όπως ανθρώπους που διασχίζουν μια γέφυρα ή μια πλατεία, είναι καλύτερο να κρατάτε τη μηχανή ακίνητη και να απενεργοποιήσετε το φλας, επιλέγοντας πιο χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για να ενισχυθεί η αίσθηση κίνησης του θέματος. Όταν προσπαθείτε να τραβήξετε φωτογραφίες αυτού του είδους, αναζητήστε επιφάνειες και μέρη όπου μπορείτε να τοποθετήσετε ή να κρατήσετε τη μηχανή για μέγιστη σταθερότητα. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με την κατάσταση Προτεραιότητας κλείστρου (TV). Αφού ορίσετε την ταχύτητα κλείστρου, η μηχανή εξισορροπεί αυτόματα τις τιμές ISO και διαφράγματος, επιτρέποντάς σας να εξερευνήσετε τη δημιουργική πλευρά σας.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, η εφαρμογή Canon Photo Companion προσφέρει εξατομικευμένο περιεχόμενο, προκλήσεις και έμπνευση, παρέχοντας όλη τη βοήθεια που χρειάζεστε για να δώσετε ζωή στις αστικές σας περιπέτειες.

Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • 11 συμβουλές για φωτογράφιση αστικών αποδράσεων

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ

  11 συμβουλές για φωτογράφιση αστικών αποδράσεων

  Συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποτυπώσετε την ατμόσφαιρα της αστικής ζούγκλας.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

  Ανακαλύψτε την αφηρημένη φωτογράφιση δρόμου

  Δημιουργήστε εντυπωσιακά έργα τέχνης από πεζά θέματα με αυτές τις απλές τεχνικές για σουρεαλιστικές αστικές εικόνες.

 • Ο ορίζοντας του Σικάγο κατά την χρυσή ώρα, με νερό μπροστά από τα κτήρια. Ολόκληρη η σκηνή έχει βαφτεί από την πορτοκαλί λάμψη του ορίζοντα.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ

  Συμβουλές για σύνθεση αστικών τοπίων

  Ο οδηγός της Paula Stopka για τη σύνθεση εντυπωσιακών λήψεων κτηρίων και αστικών τοπίων.

 • Φωτογραφίστε διαφορετικά: συμβουλές φωτογράφισης αφηρημένων φωτογραφιών

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

  Συμβουλές για φωτογράφιση δρόμου

  Απαθανατίστε τη μαγεία στην καθημερινότητα με τις συμβουλές και τεχνικές του φωτογράφου δρόμου Giuseppe Esposito-Rodrigues.