ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

Κορυφαίες συμβουλές για τη δημιουργία υπέροχων πορτραίτων

Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία πορτραίτου, με την εκτενή λίστα μας με τις καλύτερες συμβουλές και τεχνικές.
Πορτραίτο μιας χαμογελαστής γυναίκας που κάθεται δίπλα σε ένα μωσαϊκό με μπλε και θαλασσί πλακάκια, με φόντο τον καταγάλανο ουρανό και φοίνικες. Λήψη με φακό Canon RF 28mm F2.8 STM.

Οι εξαιρετικές λήψεις πορτραίτων, απαιτούν ένα συνδυασμό δεξιοτήτων. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως η διασφάλιση του σωστού φωτισμού, η επίτευξη της σωστής απόστασης και το πόσο γρήγοροι είστε με τη μηχανή σας, καθώς και η επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας για την εκάστοτε εργασία. Είτε επιλέξετε μια full-frame mirrorless μηχανή, όπως η Canon EOS R8 για τις απαράμιλλες επιδόσεις της στην ταχύτητα και την ποιότητα, είτε μια mirrorless APS-C, όπως η EOS R50 που έχει μικρότερο μέγεθος και βάρος, κάθε μοντέλο παρουσιάζει τα δικά του πλεονεκτήματα στη φωτογράφιση πορτραίτων.

Όποια μηχανή κι αν έχετε, ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φωτογραφίζετε καλύτερα πορτραίτα – από τους φίλους και την οικογένειά σας μέχρι ενδιαφέροντες ανθρώπους που συναντάτε στον δρόμο, πορτραίτα μόδας ή ακόμη και κατοικίδια.

Επιλέξτε τον σωστό φακό για να αναδείξετε το θέμα σας

Πορτραίτο γυναίκας που στέκεται στην παραλία φορώντας ένα καπέλο για τον ήλιο, τραβηγμένη με φακό Canon RF 16mm F2.8 STM.

Επιλέξτε τον κατάλληλο φακό πορτραίτων για τη σύνθεσή σας: φακούς με σχετικά μεγάλη εστιακή απόσταση για λήψεις προσώπου ή ευρυγώνιους για πορτραίτα που περιλαμβάνουν και το σκηνικό. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 16mm F2.8 STM, με 1/250 δευτ., f/2.8 και ISO200.

Γυναίκα που κατεβαίνει μια ελικοειδή σκάλα και κοιτάζει προς τα πάνω στη μηχανή.

Πέρα από την επιλογή του σωστού κιτ για τη λήψη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξεσουάρ και το περιβάλλον σε μια σύνθεση για να καδράρετε το θέμα σας, όπως με αυτήν τη σκάλα. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 135mm F1.8L IS USM, με 1/60 δευτ., f/1.8 και ISO1600.

Όταν φωτογραφίζετε με μια μηχανή Canon EOS που χρησιμοποιεί εναλλάξιμους φακούς, είτε πρόκειται για μηχανή APS-C όπως η Canon EOS R50, η EOS R10 ή η EOS R100, είτε για ένα μοντέλο full-frame όπως η Canon EOS R8 ή η EOS RP, η επιλογή ενός φακού με γρήγορο μέγιστο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, ο RF 35mm F1.8 IS MACRO STM ή ο RF 50mm F1.8 STM, θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε το θέμα σας από το φόντο. Για να αξιοποιήσετε πλήρως τα μεγάλα διαφράγματα, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) ή τη Χειροκίνητη κατάσταση (M) και δοκιμάστε να βασιστείτε στην Αυτόματη ρύθμιση ISO για να πετύχετε την κατάλληλη έκθεση.

Οι σταθεροί φακοί με εστιακή απόσταση 50mm έως 100mm είναι ιδανικοί για τη φωτογραφία πορτραίτου λόγω της χαμηλής παραμόρφωσης, που εξασφαλίζει όμορφα αποτελέσματα. Η χρήση στάνταρ ή ευρυγώνιου σταθερού φακού, όπως ο Canon RF 28mm F2.8 STM ή ο RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, αντί για έναν φακό ζουμ, θα σας αναγκάσει να πλησιάσετε και να αλληλεπιδράσετε με τα θέματά σας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε επίσης ότι ένας φακός μικρότερων διαστάσεων είναι γενικά λιγότερο τρομακτικός για το θέμα σας.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακούς ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ο RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ή ο RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ωστόσο, και οι φακοί όπως ο Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ή ο RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM είναι εξαιρετικά ευέλικτοι, επειδή σας δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώνετε τα πορτραίτα σας χρησιμοποιώντας διαφορετικές εστιακές αποστάσεις, με έναν μόνο φακό. Αφού εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία των σταθερών φακών, ένας φακός με μεγάλο εύρος ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105 F4L IS USM, με εσωτερική σταθεροποίηση εικόνας, είναι ιδανικός για λήψεις χωρίς τρίποδο, καθώς σας επιτρέπει να κινείστε γύρω από το θέμα και να αλλάζετε εστιακές αποστάσεις για να επιτύχετε διαφορετικά εφέ. Το εύρος εστιακών αποστάσεων τηλεφακού δημιουργεί κολακευτικά πορτραίτα, ενώ η μέγιστη απόσταση 105mm είναι ιδανική για κοντινά πλάνα προσώπων.

Ένας τηλεφακός ζουμ, όπως ο Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ή ο RF 70-200mm F4L IS USM, είναι ιδανική επιλογή για αυθόρμητες λήψεις σε εστιακή απόσταση 85mm, η οποία είναι ιδιαίτερα κολακευτική για τα πορτραίτα. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ζουμ για να επικεντρωθείτε δημιουργικά στα μάτια ή σε άλλες λεπτομέρειες.

Αν χρειάζεστε βοήθεια με την επιλογή φακού, το πρακτικό εργαλείο εύρεσης φακού της Canon θα σας παρέχει προσαρμοσμένες προτάσεις ανάλογα με τη μηχανή σας, το είδος φωτογραφίας και τα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Εκμεταλλευτείτε τις δύσκολες συνθήκες φωτισμού

Η λήψη πορτραίτων τη νύχτα μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς ίσως χρειαστείτε φλας για να έχετε αρκετό φως. Ωστόσο, οι φωτισμός του περιβάλλοντος γύρω από το θέμα μπορεί συχνά να είναι πολύ ατμοσφαιρικός και ίσως θέλετε να τον διατηρήσετε στο πορτραίτο σας. Οι mirrorless μηχανές full-frame της Canon, όπως η Canon EOS R6 Mark II που διαθέτει σύστημα εστίασης Dual Pixel CMOS AF II, μπορούν να εστιάζουν αυτόματα σε έως και EV -6,5, επιτρέποντάς σας συχνά να φωτογραφίζετε χωρίς φλας, ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού.

Αν χρησιμοποιήσετε φλας, η κατάσταση Νυχτερινού πορτραίτου, η οποία υπάρχει στις περισσότερες μηχανές Canon EOS, συμπεριλαμβανομένων των Canon EOS R100, EOS R8και EOS RP, απλοποιεί τα πάντα, καθώς αλλάζει τον «τρόπο σκέψης» της μηχανής σας. Θα φωτίσει το κύριο θέμα σας είτε με το ενσωματωμένο φλας είτε με το φλας Speedlite που έχετε συνδέσει στην υποδοχή αξεσουάρ, ενώ παράλληλα θα παρέχει αρκετό χρόνο ώστε ο φωτισμός περιβάλλοντος να διαμορφώσει τη σκηνή για τη φωτογραφία σας. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας χαμηλή ταχύτητα κλείστρου και προσαρμόζοντας αυτόματα τις ρυθμίσεις χρόνου του φλας. Τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε να φωτίζεται από το φλας και όχι από το φως του περιβάλλοντος και, για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο που θα μειώσει την αστάθεια της μηχανής.

Σε συνθήκες με έντονο φωτισμό, τα πορτραίτα σας μπορεί να έχουν υπερβολικά μεγάλη αντίθεση. Στις περιπτώσεις που το θέμα σας φωτίζεται από πίσω με έντονο ηλιακό φως, ένα φλας θα σας βοηθήσει. Μπορείτε είτε να συνδέσετε στην υποδοχή αξεσουάρ της μηχανής σας ένα Speedlite, όπως το Canon Speedlite EL-100, είτε να ρυθμίσετε το ενσωματωμένο φλας ώστε να πυροδοτείται σε κάθε εικόνα. Η μηχανή θα βρει μια ισορροπία μεταξύ του φλας και του φωτός της ημέρας, δημιουργώντας μια πιο δυναμική εικόνα όπου και τα δύο στοιχεία –το άτομο και το φόντο– θα δείχνουν τέλεια φωτισμένα.

Η φωτογράφιση πορτραίτων σε εξωτερικούς χώρους ή σε ειδικά περιβάλλοντα μπορεί επίσης να συνεπάγεται ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με συνθήκες έντονου ή δύσκολου φωτισμού. Οι εξελιγμένοι σταθεροί φακοί, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, ο RF 85mm F2 MACRO IS STM και ο RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, προσφέρουν καλύτερη οπτική ποιότητα, επιδόσεις και ευελιξία για την αντιμετώπιση συνθηκών ασθενούς φωτισμού. Τα μεγαλύτερα διαφράγματα αυτών των φακών επιτρέπουν την είσοδο περισσότερου φωτός στον αισθητήρα της μηχανής, ώστε να μπορείτε να φωτογραφίζετε σε συνθήκες πιο ασθενούς φωτισμού χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας. Αυτό είναι ιδανικό όταν κάνετε λήψεις πορτραίτων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα σε ένα αχνοφωτισμένο εργοστάσιο ή στο στούντιο ενός καλλιτέχνη. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα διαφράγματα επιτρέπουν επίσης πιο μικρό βάθος πεδίου, βοηθώντας στη δημιουργία ενός ομαλά φλουταρισμένου φόντου και ενός εφέ bokeh, που κάνουν το θέμα σας να ξεχωρίζει μέσα σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο με πολλά στοιχεία.

Πολλοί φακοί με βάση RF ενσωματώνουν επίσης πιο προηγμένα εσωτερικά οπτικά στοιχεία και εξωτερικές επιστρώσεις που συμβάλλουν στη μείωση των εκτροπών και των αναλαμπών, διασφαλίζοντας ότι τα πορτραίτα σας σε εξωτερικούς χώρους θα είναι ευκρινή και καθαρά, και ότι θα αποτυπώνουν κάθε λεπτομέρεια του θέματος εντός του περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος, όταν χρησιμοποιείτε αυτόματες ή ημιαυτόματες καταστάσεις λήψης, όπως η Προτεραιότητα διαφράγματος (Av), ή όταν χρησιμοποιείτε Αυτόματο ISO, μπορείτε να προσαρμόζεστε γρήγορα σε μεταβλητές ή δύσκολες συνθήκες φωτισμού με τη χρήση της λειτουργίας διόρθωσης έκθεσης. Ενώ μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, η διόρθωση έκθεσης είναι απλώς ένας τρόπος να κάνετε πιο φωτεινό ή πιο σκούρο αυτό που βρίσκεται στη φωτογραφία σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταγραφή των ανοικτών τόνων του δέρματος, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα θέματά σας δεν θα φαίνονται ξεθωριασμένα, και για την καταγραφή των πιο σκούρων τόνων του δέρματος με τρόπο ώστε να δείχνουν φυσικοί. Σχεδόν όλες οι μηχανές Canon διαθέτουν ρύθμιση διόρθωσης έκθεσης. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης για να βρείτε τη δική σας.

Εξασκηθείτε στις αυθόρμητες λήψεις

Ένα χαμογελαστό παιδί απλώνει τα χέρια του προς τη μηχανή στο σαλόνι του σπιτιού.

Φροντίστε ώστε το θέμα σας να νιώθει άνετα και να μη χάσει το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Αυτό θα σας βοηθήσει να τραβήξετε περισσότερες αυθόρμητες φωτογραφίες. Επίσης, η χρήση φακού με μικρό προφίλ μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς το θέμα σας δεν θα τρομάξει όπως με έναν πιο μεγάλο φακό. Λήψη με Canon EOS R100 και φακό Canon RF 16mm F2.8 STM, με 1/100 δευτ., f/3.5 και ISO1600. © Gary Morrisroe

Πολλές μηχανές Canon, όπως η Canon PowerShot G1 X Mark III, η EOS R100 ή η EOS R8, προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου με το smartphone σας μέσω σύνδεσης Wi-Fi, χάρη στην εφαρμογή Canon Camera Connect.

Σε ορισμένα μοντέλα, στις δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου περιλαμβάνεται και η άμεση προβολή αυτού που βλέπει η μηχανή, καθώς και η λήψη φωτογραφιών πατώντας απλώς στην οθόνη του τηλεφώνου σας. Τοποθετήστε τη μηχανή σε μια επιφάνεια και κατόπιν χρησιμοποιήστε το smartphone σας για να προβάλετε την εικόνα και να τραβήξετε τη φωτογραφία την κατάλληλη στιγμή. Η χρήση αυτής της τεχνικής μπορεί να βοηθήσει το θέμα σας να χαλαρώσει, καθώς δεν θα το κοιτάτε απευθείας.

Για να απαθανατίσετε φυσικά, αυθόρμητα πορτραίτα, δοκιμάστε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες πριν και αφού το θέμα σας είναι έτοιμο να ποζάρει μπροστά από τη μηχανή. Ο πρωταγωνιστής σας θα αισθάνεται πιο άνετα, και είναι πολύ πιο πιθανό να απαθανατίσετε το φυσικό του χαμόγελο ή το σκανταλιάρικο ύφος ενός παιδιού πατώντας το κλείστρο όταν δεν το περιμένει. Αν χρησιμοποιείτε μια mirrorless μηχανή, όπως η Canon EOS R6 Mark II, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση ηλεκτρονικού κλείστρου για αθόρυβη λήψη. Αν η μηχανή σας έχει κατάσταση λήψης κατά ριπές ή συνεχούς λήψης, δοκιμάστε την. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν φακό ζουμ και να φωτογραφίσετε από πιο μακριά, ώστε τα πορτραίτα σας να φαίνονται λιγότερο στημένα και περισσότερο φυσικά.

Ζητήστε από την οικογένεια ή τους φίλους σας να ποζάρουν για να εξασκηθείτε. Αν θέλετε να φωτογραφίζετε πορτραίτα αγνώστων, ζητήστε την άδειά τους – συχνά κολακεύονται όταν τους το ζητάτε, ενώ έτσι κερδίζετε και λίγο χρόνο για να ρυθμίσετε το κάδρο σας.

Ο πειραματισμός με αυτοπροσωπογραφίες είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις και τα στυλ σύνθεσης.

Πείτε την ιστορία ενός ατόμου φωτογραφίζοντάς το στο περιβάλλον του

Νύφη ντυμένη με ένα παραδοσιακό σάρι και χρυσά κοσμήματα, με το χέρι της καλυμμένο από διακοσμητικά σχέδια από χένα.

Όταν θέλετε να δώσετε περιεχόμενο σε πιο ευρείες λήψεις πορτραίτων, λάβετε υπόψη τον χώρο σας. Κοιτάξτε το φόντο πριν τη λήψη και προσπαθήστε να αποφύγετε στοιχεία που αποσπούν την προσοχή. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 28-70mm F2L USM στα 70mm, με 1/1000 δευτ., f/2 και ISO1600. © Sanjay Jogia

Πορτραίτο ενός χαμογελαστού υπαίθριου πωλητή, με κασκόλ και μπορντό ποδιά, που στέκεται πίσω από τα προϊόντα του.

Αυτή η εικόνα ενός άνδρα στον πάγκο του στη λαϊκή αγορά του Μπαθ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς δίνουμε περιεχόμενο σε μια λήψη πορτραίτου. Για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες, διαβάστε τον οδηγό μας για τη λήψη πορτραίτων όταν τα θέματα βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/60 δευτ., f/2.8 και ISO160. © Julian Love

Το πορτραίτο ενός ανθρώπου μέσα στο συνηθισμένο περιβάλλον του συχνά αποκαλύπτει περισσότερα από ό,τι μια απλή φωτογραφία του προσώπου του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο φακό, όπως ο Canon RF 16mm F2.8 STM, ο RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ή ο RF 28mm F2.8 STM, για να φωτογραφίσετε έναν σεφ στην κουζίνα του ή έναν αγρότη σε ένα χωράφι με αγελάδες. Ή γιατί να μην φωτογραφίσετε έναν φίλο σας μουσικό με σκηνικό το θολό εσωτερικό ενός καταστήματος με κιθάρες; Σκεφτείτε τι θέλετε στο φόντο της φωτογραφίας σας και γιατί. Ο στόχος είναι να απαθανατίσετε μια εικόνα που θα είναι οπτικά ισχυρή, να προσθέσετε νόημα και να γεννήσετε στους θεατές σας την επιθυμία να ανακαλύψουν περισσότερα.

Αναδείξτε το στυλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πορτραίτο γυναίκας που κάθεται στο πάτωμα με φόντο ένα σκηνικό με χάντρες και χαμογελά στη μηχανή που είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι μπροστά της.

Η διατήρηση συνεπούς χρωματικής παλέτας και στυλ επεξεργασίας στη ροή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδίδει στο περιεχόμενό σας μεγαλύτερη συνοχή και πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Όταν δημιουργείτε πορτραίτα μόδας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε το κοινό σας. Προσαρμόστε τις λήψεις σας ώστε να αντανακλούν το στυλ που ενδιαφέρει περισσότερο τους ακόλουθούς σας, όπως μια ρετρό ή μια πιο μοντέρνα αισθητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φυσικό φως είναι σύμμαχός σας, καθώς διαχέει μια απαλή και κολακευτική λάμψη στα θέματα. Προσπαθήστε να προλάβετε τη «χρυσή ώρα», λίγο μετά την ανατολή ή αμέσως πριν τη δύση του ήλιου, και φροντίστε τα θέματά σας να ποζάρουν φυσικά στον φακό. Είναι σημαντικό να αφήσετε την προσωπικότητά σας να λάμψει, επομένως φροντίστε με τις πόζες σας να αφηγείστε την ιστορία σας και τι σημαίνει για εσάς η μόδα.

Σε trend όπως το «Outfit of the Day» (#OOTD), αυτό που έχει σημασία είναι οι μικρές λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι καθαρά και καλοσιδερωμένα κι ότι φοράτε τα κατάλληλα αξεσουάρ. Επίσης, επιλέξτε προσεκτικά το φόντο· θα πρέπει να συμπληρώνει το σύνολό σας, όχι να το ανταγωνίζεται.

Η συνέπεια στην επεξεργασία είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Να θυμάστε: μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά σε μία εικόνα και στο πώς θα δείχνει η αρχική σελίδα του καναλιού σας. Προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια ροή με οπτική συνέπεια, η οποία θα βοηθήσει το προφίλ σας να ξεχωρίσει. Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφορούν μόνο τις δημοσιεύσεις, αλλά και την αλληλεπίδραση του κοινού. Αλληλεπιδράστε με τους ακόλουθούς σας αφού δημοσιεύσετε τις εικόνες σας και φροντίστε να παρακολουθείτε τους influencer και τα fashion icon, ώστε να προσαρμόζεστε και να συμβαδίζετε με τους γρήγορους ρυθμούς που ακολουθούν οι τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να θυμάστε ότι τα πορτραίτα μόδας δεν πρέπει να παρουσιάζουν μόνο ένα outfit, αλλά ένα μέρος του εαυτού σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να αποτυπώσετε ένα ξεχωριστό στυλ με συνέπεια, δείτε τον οδηγό μας για τη φωτογράφιση εικόνων υψηλής αισθητικής.

Πειραματιστείτε και καταρρίψτε τις συμβάσεις

Ασπρόμαυρη φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω μητέρας και παιδιού που διαβάζουν ένα βιβλίο. Το παιδί κοιτάζει προς τη μηχανή ενώ σκύβει προς τα εμπρός για να γυρίσει τη σελίδα.

Πειραματιστείτε με τις λήψεις πορτραίτου χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις Στυλ εικόνας. Αυτή η ασπρόμαυρη εικόνα είναι τόσο τολμηρή και εντυπωσιακή όσο και μια έγχρωμη λήψη, αν όχι περισσότερο. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 50mm F1.2L USM, με 1/1250 δευτ., f/2.2 και ISO1000. © Helen Bartlett

Προφίλ γυναίκας με σκούρο κόκκινο κραγιόν και με το βλέμμα προς τη μηχανή. Πίσω της κρέμονται γιρλάντες με θολά φώτα.

Σκεφτείτε πώς οι ρυθμίσεις της μηχανής σας, όπως η έκθεση και το βάθος πεδίου, μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε την εμφάνιση που θέλετε. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε πράγματα με αυτά τα εφέ για να πετύχετε διαφορετικά αποτελέσματα. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε ένα bokeh στην εικόνα σας για να έχετε ένα δυναμικό στοιχείο, όπως συμβαίνει με τα φώτα εδώ. Αν όλες οι εικόνες πορτραίτου ήταν ίδιες, ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/125 δευτ., f/1.8 και ISO1250. © Ejiro Dafé

Πέρα από την προσαρμογή των ρυθμίσεων της μηχανής σας, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να προσθέσετε ενδιαφέρον και να δημιουργήσετε λήψεις πορτραίτων που κάνουν εντύπωση. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από το θέμα σας, αντί να κοιτάξει απευθείας στη μηχανή, να κοιτάξει μακριά, να εστιάσει σε κάτι μέσα στο κάδρο ή κάτι που βρίσκεται σε απόσταση. Γιατί δεν δοκιμάζετε να φωτογραφίσετε το θέμα σας από ψηλά χρησιμοποιώντας μια σκάλα; Ή να γονατίσετε και να το φωτογραφίσετε από το ύψος της μέσης; Σπάστε τους κανόνες της σύνθεσης βάζοντας το θέμα σας να γεμίσει πλήρως το κέντρο του κάδρου σας. Ή δοκιμάστε οπίσθιο φωτισμό, σκιές και χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στα πορτραίτα σας.

Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε το δικό σας οικιακό στούντιο για να πειραματιστείτε με διάφορες τεχνικές ή να μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε τις δικές σας δημιουργικές ρυθμίσεις για φωτογράφιση πορτραίτων*. Σκοπός είναι να πειραματιστείτε, να μάθετε και να πετύχετε τα αποτελέσματα που σας ικανοποιούν.

Σύνταξη: Peter Wolinski, Tamzin Wilks και Jeff Meyer

*Διατίθεται μόνο στα Αγγλικά

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R8

  Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R50

  Δημιουργήστε εντυπωσιακό περιεχόμενο που θα τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτήν τη mirrorless μηχανή EOS R που τραβάει από ευκρινείς στατικές εικόνες μέχρι ταινίες 4K και ζωντανές ροές. Όλα σε μία ολοκληρωμένη συσκευή.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R100

  Δημιουργήστε μοναδικές αναμνήσεις με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με αυτήν τη διαισθητική μηχανή EOS R που είναι πάντα έτοιμη για χρήση.
 • ΦΑΚΟΙ CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Ένας λεπτός, ελαφρύς φακός τύπου «pancake», για φωτογραφία ταξιδιωτικών θεμάτων και σκηνών δρόμου, με ευέλικτη εστιακή απόσταση 28mm και γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/2.8.
 • Φακοί RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Φακός MACRO με γρήγορο διάφραγμα 35mm f/1.8 για ευρυγώνια προοπτική, εστίαση από κοντινή απόσταση και υβριδική σταθεροποίηση εικόνας.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Φακοί RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ευελιξία στις κοντινές λήψεις, με ελαφριά συμπίεση τηλεφακού και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα.
 • Τηλεφακός ζουμ

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Ένας απαραίτητος, μικρός και ελαφρύς τηλεφακός ζουμ της σειράς L, ο RF 70-200mm F4L IS USM είναι ιδανικός για ταξίδια, σπορ/άγρια φύση και πορτραίτα.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Ο καλύτερος βασικός εξοπλισμός για πορτραίτα

  Μηχανές και φακοί για κάθε τύπο φωτογραφίας πορτραίτου.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Αναβαθμίστε τις selfie σας

  Η TikToker Nina Collins εξηγεί πώς μπορείτε να τραβήξετε δημιουργικές αυτοπροσωπογραφίες στο σπίτι.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών

  Διασκεδάστε φωτογραφίζοντας μωρά, με τέλεια αποτελέσματα.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

  Πορτραίτα για εκτυπώσεις

  O φωτογράφος και TikToker Kym Moseley δίνει συμβουλές για το πώς να αποτυπώνετε και να μοιράζεστε εντυπωσιακές λήψεις αγνώστων.