ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ

Κορυφαίες συμβουλές για τη δημιουργία υπέροχων πορτραίτων

Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση πορτραίτων ανατρέχοντας στην εκτενή λίστα μας με τις καλύτερες συμβουλές και τεχνικές λήψης για πορτραίτα.
Προφίλ άνδρα με γυμνό κορμό σε χώρο με χαμηλό φωτισμό και με το βλέμμα προς τη μηχανή.

Η αποτύπωση σπουδαίων πορτραίτων μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως η διασφάλιση του σωστού φωτισμού, η επίτευξη της σωστής απόστασης και το πόσο γρήγοροι είστε με τη μηχανή σας. Μπορείτε να φωτογραφίσετε αξιοπρεπή πορτραίτα με κάθε τύπο μηχανής, αν και πολλοί φωτογράφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν κάποιο mirrorless μοντέλο όπως η Canon EOS R6 ή μια DSLR όπως η Canon EOS 850D, ώστε να έχουν περισσότερο έλεγχο και να μπορούν να προσθέσουν τη δική τους δημιουργική πινελιά.

Όποια μηχανή κι αν έχετε, ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φωτογραφίζετε καλύτερα πορτραίτα – είτε πρόκειται για φίλους, οικογένεια ή ενδιαφέροντες χαρακτήρες που συναντάτε στο δρόμο είτε ακόμα και για κατοικίδια.

Επιλέξτε τον σωστό φακό για να αναδείξετε το θέμα σας

Πορτραίτο γυναίκας με μουσταρδί ζιβάγκο και μπλε μπουφάν, η οποία κάνει σκιά στο πρόσωπό της έχοντας σηκωμένο το χέρι της.

Επιλέξτε τον κατάλληλο φακό πορτραίτων για τη σύνθεσή σας: φακούς με σχετικά μεγάλη εστιακή απόσταση για λήψεις προσώπου ή ευρυγώνιους για πορτραίτα που περιλαμβάνουν και το σκηνικό. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/1250 δευτ., f/4 και ISO100. © Ejiro Dafé

Γυναίκα που φορά μαύρο-μοβ καρό μπουφάν με λευκά μανίκια, η οποία στέκεται στο πλάι στις σκάλες και κοιτάζει μέσα από τα λευκά, ξύλινα κάγκελα.

Πέρα από την επιλογή του σωστού κιτ για τη λήψη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξεσουάρ και το περιβάλλον σε μια σύνθεση για να καδράρετε το θέμα σας, όπως με αυτήν τη σκάλα. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM στα 24mm, με 1/180 δευτ., f/2.8 και ISO100.

Κατά τη λήψη με μια μηχανή Canon EOS με εναλλάξιμους φακούς, όπως η Canon EOS M200 ή η Canon EOS RP, η επιλογή φακού με γρήγορο μέγιστο διάφραγμα, όπως ο Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ή ο RF 50mm F1.8 STM, θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε το θέμα σας από το φόντο. Οι σταθεροί φακοί με εστιακή απόσταση 50mm έως 100mm είναι ιδανικοί για πορτραίτα, αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε επίσης φακούς ζουμ. Για να αξιοποιήσετε πλήρως τα μεγάλα διαφράγματα, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) ή τη Χειροκίνητη κατάσταση (M) και δοκιμάστε να βασιστείτε στην Αυτόματη ρύθμιση ISO για να πετύχετε την κατάλληλη έκθεση.

Η χρήση στάνταρ ή ευρυγώνιου σταθερού φακού αντί για φακό ζουμ θα σας αναγκάσει να πλησιάσετε και να αλληλεπιδράσετε με τα θέματά σας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε ότι ένας μικρότερος φακός δεν θα τρομάξει το θέμα σας.

Από την άλλη, οι φακοί ζουμ όπως οι Canon RF 70-200mm F4L IS USM είναι απίστευτα ευέλικτοι, καθώς σας δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώνετε τα πορτραίτα σας χρησιμοποιώντας διαφορετικές εστιακές αποστάσεις, με έναν μόνο φακό. Αφού εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία των σταθερών φακών, ένας φακός με μεγάλο εύρος ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105 F4L IS USM, με εσωτερική σταθεροποίηση εικόνας, είναι ιδανικός για λήψεις χωρίς τρίποδο, καθώς σας επιτρέπει να κινείστε γύρω από το θέμα και να αλλάζετε εστιακές αποστάσεις για να επιτύχετε διαφορετικά εφέ. Το εύρος εστιακών αποστάσεων τηλεφακού δημιουργεί κολακευτικά πορτραίτα, ενώ η μέγιστη απόσταση 105mm είναι ιδανική για κοντινά πλάνα προσώπων.

Εκμεταλλευτείτε τις δύσκολες συνθήκες φωτισμού

Προφίλ νεαρής γυναίκας με γκρι ζιβάγκο που κοιτάζει προς τη μηχανή.

Σκεφτείτε την πηγή του φωτός – είτε πρόκειται για το άμεσο φως του ήλιου είτε για σκιά, φωτισμό εσωτερικού χώρου ή φως από κάποιο παράθυρο. Τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως. Αν το φως είναι πολύ έντονο, απλώς κλείστε λίγο το διάφραγμα ή αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου. Αν ο καιρός είναι μουντός, δοκιμάστε μια τεχνητή πηγή φωτός σε εσωτερικούς χώρους ή ανακαλύψτε περισσότερες ευρηματικές λύσεις φωτισμού που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 85mm F2 Macro IS STM στα 85mm, με 1/100 δευτ., f/5.6 και ISO100.

Η λήψη πορτραίτων τη νύχτα μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς ίσως χρειαστείτε φλας για να έχετε αρκετό φως. Ωστόσο, οι φωτισμός του περιβάλλοντος γύρω από το θέμα μπορεί συχνά να είναι πολύ ατμοσφαιρικός και ίσως θέλετε να τον διατηρήσετε στο πορτραίτο σας. Οι mirrorless μηχανές full-frame της Canon, όπως η Canon EOS R6, με σύστημα εστίασης Dual Pixel CMOS AF II, μπορούν να εστιάσουν αυτόματα σε επίπεδο έως και EV -6.5, επιτρέποντάς σας συχνά να φωτογραφίζετε χωρίς φλας, ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού.

Αν χρησιμοποιήσετε φλας, η κατάσταση Νυχτερινού πορτραίτου, η οποία υπάρχει στις περισσότερες μηχανές Canon EOS, συμπεριλαμβανομένων των Canon EOS M200 και Canon EOS RP, απλοποιεί τα πάντα για εσάς, καθώς αλλάζει τον «τρόπο σκέψης» της μηχανής σας. Θα φωτίσει το κύριο θέμα σας είτε με το ενσωματωμένο φλας είτε με το φλας Speedlite που έχετε συνδέσει στην υποδοχή αξεσουάρ, ενώ παράλληλα θα παρέχει αρκετό χρόνο ώστε ο φωτισμός περιβάλλοντος να διαμορφώσει τη σκηνή για τη φωτογραφία σας. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας χαμηλή ταχύτητα κλείστρου και προσαρμόζοντας αυτόματα τις ρυθμίσεις χρόνου του φλας. Τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε να φωτίζεται από το φλας και όχι από το φως του περιβάλλοντος και, για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο που θα μειώσει την αστάθεια της μηχανής.

Σε συνθήκες με έντονο φωτισμό, τα πορτραίτα σας μπορεί να έχουν υπερβολικά μεγάλη αντίθεση. Στις περιπτώσεις που το θέμα σας φωτίζεται από πίσω με έντονο ηλιακό φως, ένα φλας θα σας βοηθήσει. Είτε συνδέστε ένα Speedlite στην υποδοχή αξεσουάρ της μηχανής σας είτε ενεργοποιήστε την πυροδότηση του ενσωματωμένου φλας για κάθε εικόνα. Η μηχανή θα βρει μια ισορροπία μεταξύ του φλας και του φωτός της ημέρας, δημιουργώντας μια πιο δυναμική εικόνα όπου και τα δύο στοιχεία –το άτομο και το φόντο– θα δείχνουν τέλεια φωτισμένα.

Κατά τη χρήση αυτόματων καταστάσεων λήψης, όπως η Προτεραιότητα διαφράγματος (Av), ή κατά τη χρήση Αυτόματου ISO, μπορείτε να προσαρμοστείτε γρήγορα σε μεταβλητές ή δύσκολες συνθήκες φωτισμού με τη χρήση της λειτουργίας διόρθωσης έκθεσης. Ενώ μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, η διόρθωση έκθεσης είναι απλώς ένας τρόπος να κάνετε πιο φωτεινό ή πιο σκούρο αυτό που βρίσκεται στη φωτογραφία σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταγραφή των ανοικτών τόνων του δέρματος, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα θέματά σας δεν θα φαίνονται ξεθωριασμένα, και για την καταγραφή των πιο σκούρων τόνων του δέρματος με τρόπο ώστε να δείχνουν φυσικοί. Σχεδόν όλες οι μηχανές Canon διαθέτουν ρύθμιση διόρθωσης έκθεσης. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης για να βρείτε τη δική σας.

Εξασκηθείτε στις αυθόρμητες λήψεις

Ένα χαμογελαστό παιδί, με ανοιχτόχρωμο παλτό και καπέλο, κλωτσάει τα πόδια του στην κούνια ενός πάρκου.

Φροντίστε ώστε το θέμα σας να νιώθει άνετα και να μη χάσει το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Αυτό θα σας βοηθήσει να τραβήξετε περισσότερες αυθόρμητες φωτογραφίες. Επίσης, η χρήση φακού με μικρό προφίλ μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς το θέμα σας δεν θα τρομάξει όπως με έναν πιο μεγάλο φακό. Λήψη με Canon EOS M50 (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS M50 Mark II) και φακό Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM στα 15mm, με 1/800 δευτ., f/3.5 και ISO100.

Πολλές μηχανές Canon, όπως η Canon PowerShot G1 X Mark III, προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου με το smartphone σας μέσω σύνδεσης Wi-Fi, χάρη στην εφαρμογή Canon Camera Connect.

Σε ορισμένα μοντέλα, στις δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου περιλαμβάνεται και η άμεση προβολή αυτού που βλέπει η μηχανή, καθώς και η λήψη φωτογραφιών πατώντας απλώς στην οθόνη του τηλεφώνου σας. Τοποθετήστε τη μηχανή σε μια επιφάνεια και κατόπιν χρησιμοποιήστε το smartphone σας για να προβάλετε την εικόνα και να τραβήξετε τη φωτογραφία την κατάλληλη στιγμή. Η χρήση αυτής της τεχνικής μπορεί να βοηθήσει το θέμα σας να χαλαρώσει, καθώς δεν θα το κοιτάτε απευθείας.

Για να απαθανατίσετε φυσικά, αυθόρμητα πορτραίτα, δοκιμάστε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες πριν και αφού το θέμα σας είναι έτοιμο να ποζάρει μπροστά από τη μηχανή. Ο πρωταγωνιστής σας θα αισθάνεται πιο άνετα, και είναι πολύ πιο πιθανό να απαθανατίσετε το φυσικό του χαμόγελο ή το σκανταλιάρικο ύφος ενός παιδιού πατώντας το κλείστρο όταν δεν το περιμένει. Αν χρησιμοποιείτε μια mirrorless μηχανή, όπως η Canon EOS R6, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση ηλεκτρονικού κλείστρου για αθόρυβη λήψη. Αν η μηχανή σας έχει κατάσταση λήψης κατά ριπές ή συνεχούς λήψης, δοκιμάστε την. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν φακό ζουμ και να φωτογραφίσετε από πιο μακριά, ώστε τα πορτραίτα σας να φαίνονται λιγότερο στημένα και περισσότερο φυσικά.

Ζητήστε από την οικογένεια ή τους φίλους σας να ποζάρουν για να εξασκηθείτε. Αν θέλετε να φωτογραφίζετε πορτραίτα αγνώστων, ζητήστε την άδειά τους – συχνά κολακεύονται όταν τους το ζητάτε, ενώ έτσι κερδίζετε και λίγο χρόνο για να ρυθμίσετε το κάδρο σας.

Ο πειραματισμός με αυτοπροσωπογραφίες είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις και τα στυλ σύνθεσης.

Πείτε την ιστορία ενός ατόμου φωτογραφίζοντάς το στο περιβάλλον του

Πλανόδιος πωλητής με λευκή ποδιά, ο οποίος σερβίρει φαγητό.

Αυτή η εικόνα ενός πλανόδιου πωλητή που σερβίρει φαγητό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς δίνουμε περιεχόμενο σε μια λήψη πορτραίτου. Διαβάστε τον οδηγό μας για τη λήψη πορτραίτων με θέματα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες. Λήψη με Canon EOS M5 και φακό Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, με 1/4000 δευτ., f/2 και ISO200. © Richard Walch

Νύφη ντυμένη με ένα παραδοσιακό σάρι και χρυσά κοσμήματα, με το χέρι της καλυμμένο από διακοσμητικά σχέδια από χένα.

Όταν θέλετε να δώσετε περιεχόμενο σε πιο ευρείες λήψεις πορτραίτων, λάβετε υπόψη τον χώρο σας. Κοιτάξτε το φόντο πριν τη λήψη και προσπαθήστε να αποφύγετε στοιχεία που αποσπούν την προσοχή. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 28-70mm F2L USM στα 70mm, με 1/1000 δευτ., f/2 και ISO1600. © Sanjay Jogia

Το πορτραίτο ενός ανθρώπου μέσα στο συνηθισμένο περιβάλλον του συχνά αποκαλύπτει περισσότερα από ό,τι μια απλή φωτογραφία του προσώπου του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο φακό, όπως ο Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM ή ο Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, για να φωτογραφίσετε έναν σεφ στην κουζίνα του ή έναν αγρότη σε ένα χωράφι γεμάτο αγελάδες. Ή γιατί να μην φωτογραφίσετε έναν φίλο σας μουσικό με σκηνικό το θολό εσωτερικό ενός καταστήματος με κιθάρες; Σκεφτείτε τι θέλετε στο φόντο της φωτογραφίας σας και γιατί. Ο στόχος είναι να απαθανατίσετε μια εικόνα που θα είναι οπτικά ισχυρή, να προσθέσετε νόημα και να γεννήσετε στους θεατές σας την επιθυμία να ανακαλύψουν περισσότερα.

Πειραματιστείτε και καταρρίψτε τις συμβάσεις

Ασπρόμαυρη φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω μητέρας και παιδιού που διαβάζουν ένα βιβλίο. Το παιδί κοιτάζει προς τη μηχανή ενώ σκύβει προς τα εμπρός για να γυρίσει τη σελίδα.

Πειραματιστείτε με τις λήψεις πορτραίτου, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις Στυλ εικόνας. Αυτή η ασπρόμαυρη εικόνα είναι τόσο τολμηρή και εντυπωσιακή όσο και μια έγχρωμη λήψη, αν όχι περισσότερο. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 50mm F1.2L USM, με 1/1250 δευτ., f/2.2 και ISO1000. © Helen Bartlett

Προφίλ γυναίκας με σκούρο κόκκινο κραγιόν και με το βλέμμα προς τη μηχανή. Πίσω της κρέμονται γιρλάντες με θολά φώτα.

Σκεφτείτε πώς οι ρυθμίσεις της μηχανής σας, όπως η έκθεση και το βάθος πεδίου, μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε την εμφάνιση που θέλετε. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε πράγματα με αυτά τα εφέ για να πετύχετε διαφορετικά αποτελέσματα. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε ένα bokeh στην εικόνα σας για να έχετε ένα δυναμικό στοιχείο, όπως συμβαίνει με τα φώτα εδώ. Αν όλες οι εικόνες πορτραίτου ήταν ίδιες, ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/125 δευτ., f/1.8 και ISO1250. © Ejiro Dafé

Πέρα από την προσαρμογή των ρυθμίσεων της μηχανής σας, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να προσθέσετε ενδιαφέρον και να δημιουργήσετε λήψεις πορτραίτων που κάνουν εντύπωση. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από το θέμα σας, αντί να κοιτάξει απευθείας στη μηχανή, να κοιτάξει μακριά, να εστιάσει σε κάτι μέσα στο κάδρο ή κάτι που βρίσκεται σε απόσταση. Γιατί δεν δοκιμάζετε να φωτογραφίσετε το θέμα σας από ψηλά χρησιμοποιώντας μια σκάλα; Ή να γονατίσετε και να το φωτογραφίσετε από το ύψος της μέσης; Σπάστε τους κανόνες της σύνθεσης βάζοντας το θέμα σας να γεμίσει πλήρως το κέντρο του κάδρου σας. Ή δοκιμάστε οπίσθιο φωτισμό, σκιές και χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στα πορτραίτα σας.

Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε το δικό σας οικιακό στούντιο για να πειραματιστείτε με διάφορες τεχνικές ή να μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε τις δικές σας δημιουργικές ρυθμίσεις για φωτογράφιση πορτραίτων*. Σκοπός είναι να πειραματιστείτε, να μάθετε και να πετύχετε τα αποτελέσματα που σας ικανοποιούν.Σύνταξη: Peter Wolinski και Tamzin Wilks*Διατίθεται μόνο στα Αγγλικά

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα