ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Πώς να φωτογραφίσετε τοπία χωρίς τρίποδο

Ανακαλύψτε τρόπους για τη φωτογράφιση τοπίων με υψηλή λεπτομέρεια, ή ακόμη και πώς να θολώνετε το νερό ή τα σύννεφα, κρατώντας τη μηχανή στο χέρι.
Ένας φωτογράφος τοπίων κοιτάζει μέσα από το σκόπευτρο μιας Canon EOS RP για να τραβήξει χωράφια που σχηματίζουν κυματισμούς.

Τα τρίποδα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τη φωτογράφιση τοπίων, γιατί σταθεροποιούν τη μηχανή σας ώστε να μην ανησυχείτε για τις αργές ταχύτητες κλείστρου που προκαλούν αστάθεια στις λήψεις, ιδίως όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Ωστόσο, μπορεί να έχουν σημαντικό βάρος και δεν είναι εύκολο να τα κουβαλάτε, ειδικά αν έχετε πάει για μεγάλη πεζοπορία. Με μια σύγχρονη μηχανή, τις σωστές ρυθμίσεις και λίγη ευρηματικότητα, μπορείτε να αφήσετε το τρίποδο στο σπίτι την επόμενη φορά που θα βγείτε για να καταγράψετε όμορφα σκηνικά και, αντί γι’ αυτό, να πάρετε μαζί σας ένα θερμός με καφέ ή κάποιο σνακ.

1. Κρατήστε σταθερά και αξιοποιήστε το σώμα σας

Ένας φωτογράφος τοπίων κοιτάζει μέσα από το σκόπευτρο μιας Canon EOS RP, στηριζόμενος στο γόνατό του, για να τραβήξει χωράφια που σχηματίζουν κυματισμούς.

Όσο πιο σταθερή είναι η μηχανή, τόσο μειώνεται η πιθανότητα για αστάθειά της – αν χρησιμοποιείτε μικρή ταχύτητα κλείστρου, κρατήστε την αναπνοή σας κατά τη λήψη.

Ένας φωτογράφος τοπίων κρατά μια Canon EOS RP μακριά από το σώμα του με αποτέλεσμα να τεντώνεται ο ιμάντας λαιμού.

Ένας καλός τρόπος για να σταθεροποιήσετε τη μηχανή είναι να έχετε τεντωμένο τον ιμάντα λαιμού.

Ο τρόπος που κρατάτε τη μηχανή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια εξαιρετικά ευκρινή εικόνα και μια εικόνα κατεστραμμένη από την αστάθεια της μηχανής. Για να κρατήσετε σταθερή τη μηχανή, ακουμπήστε το κάτω μέρος του φακού στην παλάμη του αριστερού χεριού σας και κρατήστε τον αγκώνα του ίδιου χεριού ακουμπισμένο στα πλευρά σας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε μια σταθερή βάση για τη στήριξη της μηχανής.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας και με άλλους τρόπους για να εμποδίσετε το θόλωμα λόγω της κίνησης. Δοκιμάστε να καθίσετε κάτω και να χρησιμοποιήσετε το γόνατό σας για να στηρίξετε το χέρι σας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τον ιμάντα λαιμού – ενεργοποιήστε την Άμεση προβολή και κρατήστε τη μηχανή μακριά από το σώμα σας μέχρι να τεντωθεί ο ιμάντας, προσέχοντας να μην καταπονήσετε τον λαιμό σας.

2. Ενεργοποιήστε τη σταθεροποίηση

Ένας φωτογράφος τοπίων κρατά μια μηχανή πάνω από το κεφάλι του για να φωτογραφίσει ένα σκηνικό με δέντρα, με φόντο τα κινούμενα σύννεφα.

Ενεργοποιώντας τη σταθεροποίηση του φακού Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, μπορείτε να φωτογραφίζετε με τη μηχανή στο χέρι και ταχύτητα κλείστρου 0,8 δευτ.

Το σύστημα σταθεροποίησης του φακού μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις από την αστάθεια της μηχανής, αμβλύνοντας τη φυσική κίνηση των χεριών σας και διευκολύνοντας έτσι τις λήψεις με τη μηχανή στο χέρι σε αργές ταχύτητες κλείστρου. Συνήθως, οι λήψεις με τη μηχανή στο χέρι πρέπει να γίνονται μόνο με ταχύτητες ισοδύναμες με την εστιακή απόσταση ή υψηλότερες. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε έναν φακό 50mm δεν πρέπει να φωτογραφίζετε με ταχύτητα κάτω των 1/50 δευτ. Αλλά αν ενεργοποιήσετε τη σταθεροποίηση του φακού, συχνά μπορείτε να φωτογραφίσετε και με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες. Η σειρά φακών RF της Canon, συμπεριλαμβανομένων των εύχρηστων φακών ακόμη και για αρχάριους όπως οι Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM και RF 35mm F1.8 Macro IS STM, χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα σταθεροποίησης που επικοινωνούν με το mirrorless σώμα, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη βάση RF επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κίνησης του αισθητήρα.

3. Βρείτε ένα στήριγμα

Μια Canon EOS RP πάνω σε έναν πάσσαλο φράχτη.

Η ρύθμιση χρονομέτρου δύο δευτερολέπτων όταν τοποθετείτε τη μηχανή πάνω σε έναν πάσσαλο φράχτη δίνει στη μηχανή ένα μικρό διάστημα για να σταθεροποιηθεί προτού ανοίξει το διάφραγμα.

Όταν βρίσκεστε έξω, μπορείτε εύκολα να βρείτε πλατφόρμες και φυσικά στηρίγματα που λειτουργούν ως σταθερές βάσεις για τη μηχανή σας, ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα κλείστρου. Όταν ρυθμίζετε τη μηχανή σας για λήψεις μακράς έκθεσης, λάβετε υπόψη ότι η αναπήδηση του καθρέπτη στις DSLR (που προκαλείται από την ανοδική κίνηση του καθρέπτη για να αποκαλυφθεί ο αισθητήρας) μπορεί να προκαλέσει αστάθεια της μηχανής. Επιλέξτε κλείδωμα καθρέπτη στο μενού της μηχανής σας ή, αν η μηχανή δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη λειτουργία, ενεργοποιήστε την Άμεση προβολή. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα με μηχανές που έχουν mirrorless σώμα, όπως η EOS RP. Το πάτημα του κουμπιού κλείστρου μπορεί επίσης να προκαλέσει κραδασμούς, για αυτό ενεργοποιήστε το χρονόμετρο δύο δευτερολέπτων, χρησιμοποιήστε ένα τηλεχειριστήριο ελευθέρωσης κλείστρου ή ενεργοποιήστε τη μηχανή από απόσταση με την εφαρμογή Canon Camera Connect.

4. Αλλάξτε θέσεις και πειραματιστείτε

Ένας φωτογράφος τοπίων σκύβει για να τραβήξει φυτά με το πρωινό φως του ήλιου.

Ελευθερώνοντας τη μηχανή από το τρίποδο, μπορείτε να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητά σας και να ανακαλύψετε καινούργιες γωνίες λήψης και μοναδικές συνθέσεις.

Κοντινή λήψη μιας σιλουέτας λεπτεπίλεπτου φυτού με φόντο τον ήλιο σε χαμηλή θέση.

Κατά τις λήψεις με τη μηχανή στο χέρι, ότι χάνετε σε σταθερότητα το κερδίζετε σε προσαρμοστικότητα. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/16 και ISO100.

Τα τρίποδα πάντα θα έχουν θέση στη φωτογράφιση τοπίων, αλλά κάποιες φορές η απουσία τους μπορεί να ωφελήσει τις φωτογραφίες σας. Ο ρόλος του τρίποδου είναι να περιορίζει την κίνηση. Όταν όμως έχετε τη μηχανή στα χέρια σας, έχετε και την ελευθερία να δοκιμάσετε καινούργιες θέσεις, να φωτογραφίσετε από διαφορετικές γωνίες και να πειραματιστείτε με τη δημιουργικότητά σας. Αν παραμένετε σταθεροί σε ένα σημείο, ακόμη κι αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στο προσκήνιο και καδράρετε με τον κανόνα των τρίτων, οι εικόνες σας μπορεί να υστερούν σε δυναμικό ύφος.

5. Ενεργοποιήστε το Αυτόματο ISO

Ένας φωτογράφος σκύβει για να τραβήξει από χαμηλά ένα ξεβρασμένο ξύλο στην ακτή.

Ο φωτογράφος αξιοποίησε την ελευθερία κίνησης που παρέχει η λήψη με τη μηχανή στο χέρι για να τραβήξει το ξεβρασμένο ξύλο από διαφορετική γωνία.

Ένα ξεβρασμένο ξύλο σε μια έρημη ακτή. Η κίνηση των κυμάτων δείχνει θολή λόγω της μακράς έκθεσης.

Αυτή η έκθεση δύο δευτερολέπτων με τη μηχανή στο χέρι, με αποτέλεσμα το ελαφρύ θόλωμα της κίνησης των κυμάτων, έγινε εφικτή χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας της Canon EOS R6 σε συνεργασία με το σύστημα IS του φακού Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Αυτή η λήψη μάλλον θα ήταν δυσκολότερη με τρίποδο, καθώς το νερό που θα έρεε γύρω από τα σκέλη του τρίποδου θα προκαλούσε κάποια κίνηση. Λήψη με 35mm, 2 δευτ, f/7.1 και ISO125.

Πριν μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατόν ούτε να φανταστούμε την αύξηση του ISO στα 1600, αλλά πλέον με τους σύγχρονους αισθητήρες που λειτουργούν πολύ καλύτερα σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά καθαρές εικόνες, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα. Για μια τυπική ρύθμιση έκθεσης, επιλέξτε Χειροκίνητη κατάσταση, Αυτόματο ISO και ταχύτητα κλείστρου ισοδύναμη με την εστιακή απόσταση ή υψηλότερη. Η μηχανή θα προσαρμόσει το ISO ανάλογα με τη σκηνή, οπότε μπορείτε με αυτοπεποίθηση να ακολουθήσετε δημιουργικούς δρόμους για την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα.

Οι πιο προηγμένες mirrorless φωτογραφικές μηχανές της Canon, όπως η EOS R6, διαθέτουν προηγμένα ενσωματωμένα συστήματα σταθεροποίησης εικόνας (IBIS) που λειτουργούν ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με το οπτικό σύστημα IS ενός φακού για την επίτευξη σταθεροποίησης εικόνας έως και 8 στοπ. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε λήψεις μακράς έκθεσης αρκετών δευτερολέπτων χωρίς τρίποδο.

Κείμενο του James Paterson

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • Συμβουλές για λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες

  ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Συμβουλές για λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες

  Από την προστασία του εξοπλισμού σας μέχρι τη φροντίδα του ίδιου σας του εαυτού, εδώ θα βρείτε κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για την τελειοποίηση των τεχνικών φωτογραφίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 • Μια φωτογράφος στέκεται πάνω σε βράχια σε ρηχά νερά και φωτογραφίζει μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΠΙΟΥ

  Πρόκληση: φακοί για τοπία

  Η επαγγελματίας Verity Milligan μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της στη δημιουργική φωτογράφιση τοπίων με δύο ελαφριούς φακούς.

 • Εικόνα πριν και μετά με ένα βαλτώδες τοπίο, χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά και σε ασπρόμαυρο στα δεξιά.

  ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Πώς να επεξεργάζεστε εικόνες τοπίων για εκτύπωση

  Τεχνικές επεξεργασίας που θα μεταμορφώσουν τις φωτογραφίες σκηνικών σε έργα τέχνης.

 • Δύο άνδρες με σακίδια διασχίζουν με παγοπέδιλα μια παγωμένη λίμνη.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση περιπετειών

  Πέντε συμβουλές για να καταγράψετε τις περιπέτειές σας στην ύπαιθρο με την EOS M6 Mark II.