A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Πώς να τραβήξετε εντυπωσιακές λήψεις άγριας φύσης: ευαισθητοποίηση για την προστασία της

Οι Christine Sonvilla και Marc Graf, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι φωτογράφοι από την Αυστρία, έχουν τραβήξει φωτογραφίες με θέματα άγριας φύσης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον αυστριακό αλπικό λύγκα έως την άπιαστη τίγρη της Βεγγάλης, δημιούργησαν εκατοντάδες εικόνες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου παρακολουθούσαν σπουδές σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Ανακάλυψαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένας τρόπος να δώσουν φωνή στη φύση.

Ο Marc δίνει ένα παράδειγμα για το πώς αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά: «Στα τέλη του 2016 δημοσιεύσαμε την πρώτη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης ενός αλπικού λύγκα που απαθανατίσαμε στα βουνά της Αυστρίας, κάτι το οποίο ήταν πολύ συναρπαστικό για εμάς, καθώς υπάρχουν μόλις 10 έως 15 άτομα σε όλη την Αυστρία και εκείνη την περίοδο είχαν καταγραφεί δύο περιπτώσεις λαθροθηρίας λύγκα. Προσπαθήσαμε να διαδώσουμε το μήνυμα της προστασίας του λύγκα στην Αυστρία από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Μας πήραν συνέντευξη από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και η ιστορία μας έγινε εξώφυλλο σε αυστριακές εφημερίδες και περιοδικά.»

Η Christine συνεχίζει την αφήγηση της ιστορίας: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 1,5 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον, κάνουμε πολλές ζωντανές παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και φιλμ, και συνομιλούμε απευθείας με το κοινό. Η πραγματική δουλειά μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο κοινό, τις οργανώσεις για τη φύση, τις ΜΚΟ, τους επιστήμονες και όλους τους ανθρώπους του πεδίου.»

Η Christine και ο Marc πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να απαθανατίσετε εντυπωσιακές λήψεις σκηνών άγριας φύσης. Οι δυο τους πιστεύουν ότι, αν αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε την άγρια φύση έξω από την πόρτα σας, θα αναπτύξετε πιο ισχυρή σχέση με τον φυσικό κόσμο.

Αν και το ζευγάρι έχει ταξιδέψει σε μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς, για ένα πρόσφατο έργο εστίασε την προσοχή του στην αστική φύση της Βιέννης, φωτογραφίζοντας λαγούς, σκαντζόχοιρους και σκίουρους για να ενισχύσει το προφίλ των άγριων πλασμάτων που ζουν έξω από τις πόρτες των αστικών κατοικιών.

«Η φύση βρίσκεται δίπλα μας και από το σημείο αυτό ξεκινά η σχέση μας με το περιβάλλον», υποστηρίζει η Christine. «Πιστεύω ακράδαντα ότι μόλις αναπτυχθεί αυτή η σχέση, όλοι θα θέλουν να συμβάλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής.»

Ο Marc και η Christine πειραματίστηκαν με την Canon EOS M200, μια ελαφριά, εύχρηστη μηχανή ιδανική για αρχάριους που θέλουν να ανακαλύψουν τη δημιουργική πλευρά τους, και την Canon EOS 250D, την πιο ελαφριά DSLR στον κόσμο με κινούμενη οθόνη,* η οποία επίσης προσφέρει λήψη ταινίας 4K.

«Αν τώρα ξεκινάτε το ταξίδι σας στη φωτογράφιση θεμάτων από τη φύση, δεν χρειάζεστε επαγγελματική μηχανή με πολλά χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών», υποστηρίζει ο Marc. «Ο εξοπλισμός και οι φιλοδοξίες σας μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα». Χάρη στη μεγάλη γκάμα διαθέσιμων φακών και μηχανισμών ελέγχου λήψης, μπορείτε να φτάσετε πολύ μακριά με τις δύο μηχανές που χρησιμοποίησαν.

Εδώ, η Christine και ο Marc μοιράζονται τις συμβουλές τους για τη λήψη εντυπωσιακών εικόνων άγριας φύσης.

1. Μην ενοχλείτε τα ζώα

Σχετικά άρθρα
A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Πώς να καταγράψετε σκηνές φύσης στην πόλη

Ο Ossi Saarinen μοιράζεται μαζί μας τις καλύτερες ρυθμίσεις για τη φωτογραφική μηχανή και δημιουργικές τεχνικές για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης.

A macro shot of a leaf, showing all the intricate veins.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Φωτογράφιση macro: ανακαλύψτε την ομορφιά που κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο φωτογράφος άγριας φύσης Ian Wade μοιράζεται μαζί μας τις κορυφαίες συμβουλές του για τη φωτογράφιση macro.

Ossi Saarinen's urban nature photography story

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Η ιστορία της φωτογράφισης σκηνών αστικής φύσης από τον Ossi Saarinen

Μόλις τρία χρόνια αφού ξεκίνησε να χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή, οι γεμάτες χαρακτήρα φωτογραφίες ζώων του Ossi έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιράζεται μαζί μας το πώς ξεκίνησε και ανέπτυξε το χόμπι του.

Μια από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε στη φωτογράφιση άγριας φύσης είναι να μην φοβίσετε το θέμα. Η ιδανική λύση είναι μια μηχανή με κατάσταση αθόρυβης λειτουργίας, όπως η Canon EOS 250D.

Αν προσαρμοστείτε στο περιβάλλον του θέματος και είστε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβοι, το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες εικόνες του ζώου με φυσική συμπεριφορά, ένα δυνατό στοιχείο στη φωτογράφιση σκηνών άγριας φύσης. «Είναι σημαντικό να είμαστε αθόρυβοι», λέει η Christine. «Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσει ο φωτογράφος άγριας φύσης σε μια μηχανή είναι το αθόρυβο κλείστρο.»

Ο Marc προσθέτει: «Εξίσου σημαντικό είναι το γρήγορο σύστημα αυτόματης εστίασης και η κατάσταση Ριπής [όπου καταγράφονται πολλές φωτογραφίες σε γρήγορη διαδοχή], ώστε να είναι περισσότερες οι πιθανότητες λήψης μιας καλής φωτογραφίας.»

Εκτός από πιο αθόρυβες λήψεις στην κατάσταση Αθόρυβης προώθησης, η Canon EOS 250D προσφέρει ρυθμό λήψης 5fps και επιπλέον δύο συστήματα αυτόματης εστίασης, ενισχύοντας τις πιθανότητες επίτευξης μιας απόλυτα καθαρής εικόνας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη μηχανή σας απενεργοποιώντας τη βοηθητική δέσμη AF, ώστε να μην ανάψει η κόκκινη λυχνία υποβοήθησης της αυτόματης εστίασης, το οποίο είναι ιδανικό για να μην ενοχλήσετε το θέμα σας. Το οπτικό σκόπευτρο προσφέρει επιλογή μεταξύ βελτιστοποιημένης λειτουργίας 9 σημείων AF ή Άμεσης προβολής. Η κατάσταση Άμεσης προβολής σάς δίνει τη δυνατότητα λήψης μέσω της οθόνης αφής και παρακολουθεί αυτόματα το θέμα χρησιμοποιώντας 143 σημεία AF, ενώ για μεγαλύτερο έλεγχο μπορείτε να αξιοποιήσετε τα 3.975 σημεία χειροκίνητης επιλογής.

Για να μην ενοχλείτε τα ζώα, μπορείτε να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης LCD ώστε να είστε διακριτικοί. Η φωτογράφιση χωρίς φλας διασφαλίζει ότι η λήψη σας δεν θα τρομάξει το θέμα, αλλά μην ξεχάσετε να αυξήσετε την τιμή ISO για να συλλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Η μέγιστη τιμή ISO στην Canon EOS 250D μπορεί να φτάσει στο 51200. Η υψηλή τιμή ISO μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο στην εικόνα, όμως η Canon EOS 250D διαθέτει μια ρύθμιση Μείωσης θορύβου υψηλής ταχύτητας ISO που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την επεξεργασία των εικόνων σας.

2. Αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου για να αποφύγετε το θόλωμα

Η αύξηση της τιμής ISO ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου είναι καλή ιδέα κατά τη φωτογράφιση αεικίνητων ζώων, όπως αυτός ο σκίουρος στη Βιέννη.

Η ταχύτητα είναι το άλφα και το ωμέγα στη φωτογράφιση άγριας φύσης και ο Marc προτείνει χρήση υψηλότερης τιμής ISO για να αντισταθμιστεί το λιγότερο φως που εισέρχεται στη μηχανή όταν αυξάνετε την ταχύτητα κλείστρου για να απαθανατίσετε τη δράση και να μειώσετε το θόλωμα λόγω κίνησης. «Όποιο ζώο κι αν φωτογραφίζετε, πάντα να δουλεύετε με υψηλή τιμή ISO. Πολλοί προβληματίζονται σχετικά με τη χρήση υψηλότερης τιμής ISO, αλλά τη χρειάζεστε.»

Η Christine προσθέτει: «Αν δεν αυξήσετε την τιμή ISO, υπάρχει κίνδυνος η φωτογραφία να βγει θολή, επειδή το ζώο κινείται ταχύτερα από το κλείστρο.» Για να αποφύγετε το θόλωμα, είναι σημαντικό να αυξήσετε το ISO ώστε να μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα κλείστρου και να απαθανατίσετε μιας υψηλής ποιότητας, ευκρινή εικόνα, επιλέγοντας τη σωστή ρύθμιση για την ταχύτητα κίνησης του θέματος.

Όπως ανακάλυψαν οι φωτογράφοι, με την επιλογή υψηλής τιμής ISO που επιτρέπει πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου δεν διακυβεύεται η ποιότητα εικόνας σε καμία από τις δύο μηχανές. Τόσο η Canon EOS M200 όσο και η Canon EOS 250D υποστηρίζουν τιμή ISO25600, ενώ η τελευταία μπορεί να φτάσει έως ISO51200.

3. Επιλέξτε έξυπνα ένα λιτό κιτ

Αν επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό πριν ξεκινήσετε, θα περιορίσετε τις επιλογές σας και έτσι θα λαμβάνετε πιο γρήγορα αποφάσεις κατά τη φωτογράφιση. Επίσης, θα ταξιδεύετε πιο άνετα, χωρίς να κουράζεστε γρήγορα.

«Δεν χρειάζεται να έχετε τα πάντα από την αρχή», μας συμβουλεύει η Christine. «Ξεκινήστε με έναν ευρυγώνιο φακό και έναν τηλεφακό, και προσθέστε άλλα στοιχεία αργότερα.»

Για να συνθέσετε μια λήψη ζώου στο φυσικό περιβάλλον του, δοκιμάστε να συνδυάσετε την Canon EOS M200 με έναν ευρυγώνιο φακό, όπως ο Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Εναλλακτικά, για μια κοντινή λήψη χωρίς να πλησιάσετε, ο τηλεφακός Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM αποτελεί ιδανική λύση. Για την Canon EOS 250D, ο Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM είναι ένας τηλεφακός μικρών διαστάσεων που μπορεί να σας φέρει κοντά στη δράση, ενώ ο Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM σάς επιτρέπει ευρυγώνιες λήψεις για να απαθανατίζετε ζώα μέσα σε φυσικό ή αστικό τοπίο.

4. Πλησιάστε και δείξτε τις κρυφές λεπτομέρειες

Οι κοντινές λήψεις είναι ένας φανταστικός τρόπος για να τονίσετε την πολυσύνθετη ομορφιά της φύσης, που συχνά μπορεί να περνά απαρατήρητη σε αστικά περιβάλλοντα.

Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά «την ευρύτερη εικόνα», αλλά αυτού του είδους η φωτογραφία ασχολείται με όλα τα πλάσματα, μεγάλα και μικρά. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σχετικά με τη φωτογράφιση macro είναι η δυνατότητα να αναδεικνύω ό,τι διαφορετικά θα περνούσε απαρατήρητο», αναφέρει η Christine. «Υπάρχει πολλή ομορφιά σε έναν πολύ μικρό κόσμο.»

Οι λάτρεις της φωτογράφισης macro που χρησιμοποιούν την Canon EOS M200 μπορούν να τη συνδυάσουν με τον φακό Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, ο οποίος δεν προσφέρει μόνο μεγέθυνση έως 1,2x, αλλά ως ο πρώτος φακός αυτόματης εστίασης στον κόσμο με δύο ενσωματωμένα και ελεγχόμενα φωτιστικά σώματα LED (Macro Lite), παρέχει επιπλέον φωτισμό και εξαλείφει τις ενοχλητικές σκιές.

«Πολλοί πιστεύουν ότι οι εικόνες macro δεν συνηθίζονται κατά τη φωτογράφιση θεμάτων με γνώμονα την προστασία της φύσης», λέει η Christine. «Όμως για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ένα πορτφόλιο που καλύπτει όλες τις διαφορετικές πτυχές της φύσης. Αν θέλετε να αναδείξετε κάτι μικροσκοπικό και πανέμορφο, η φωτογράφιση macro είναι το ιδανικό εργαλείο.»

5. Μάθετε τη μηχανή σας

Αν είστε άνετοι με τον εξοπλισμό σας, θα μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη σύνθεση μιας δημιουργικά ενδιαφέρουσας εικόνας.

Η Christine και ο Marc γνωρίζουν ότι η επιτυχημένη αποτύπωση της άγριας φύσης βασίζεται στην υπομονή και στην προετοιμασία. «Αν προβλέψετε τι πρόκειται να κάνει μετά το θέμα σας, θα έχετε πλεονέκτημα, οπότε πρέπει να είστε παρατηρητικοί και να γνωρίζετε τις πιθανές αντιδράσεις του», λέει η Christine.

Επίσης, είναι σημαντικό να είστε εξοικειωμένοι με τη μηχανή σας και να γνωρίζετε όλες τις σημαντικές λειτουργίες και τα όριά της. «Είναι σαφώς καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια μηχανή την οποία κατανοείτε παρά να έχετε μια πιο περίπλοκη μηχανή που θα σας δώσει δύο περισσότερες φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο. Όταν τελικά εμφανιστεί ένα ζώο, πρέπει να γνωρίζετε τη μηχανή σας απ’ έξω κι ανακατωτά και να μπορείτε να τη χειριστείτε κατάλληλα, ώστε να αντιδράσετε γρήγορα και να μην χάσετε πολύτιμα δευτερόλεπτα ψάχνοντας ρυθμίσεις όπως ο έλεγχος εστίασης.»

Ένα από τα πρώτα πράγματα που εντυπωσίασαν τον Marc σε σχέση με την Canon EOS M200 ήταν η σχεδίαση με γνώμονα την ευκολία και τη φιλικότητα προς τον χρήστη, με οθόνη αφής περιστρεφόμενη κατά 180 μοίρες. «Είναι υπέροχη. Επειδή μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι σε δευτερόλεπτα, η χρήση της είναι πολύ γρήγορη και εύκολη.»

Η Christine προσθέτει: «Πολλοί πιστεύουν ότι το σημαντικό είναι να αποκτήσεις μια μηχανή που φαινομενικά τα κάνει όλα, αλλά στην πραγματικότητα το πιο καθοριστικό είναι το πρόσωπο πίσω από τη μηχανή και τι μπορεί να κάνει.»Σύνταξη: Natalie Denton*Η Canon EOS 250D (Μαύρο/Ασημί) είναι η πιο ελαφριά φωτογραφική μηχανή DSLR στον κόσμο με αισθητήρα μεγέθους APS-C και κινούμενη οθόνη LCD, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες CIPA, στις 9 Απριλίου 2019 (μετά από έρευνα της Canon).

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές