Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν η Gayle φύτεψε έναν δασότοπο δίπλα στο σπίτι της, στην οροσειρά Πενίν στη βορειοδυτική Αγγλία, μετατρέποντας ένα παρατημένο λατομείο και πρώην φάρμα εκτροφής μινκ σε έναν παράδεισο που σφύζει από άγρια ζωή.
Τώρα, καθώς το τοπίο γεμίζει ξανά με ζώα και φυτά, η φιλοδοξία της Gayle εκπληρώνεται: δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στον κήπο της και στην περιοχή που αποκαταστάθηκε, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά άγριο τοπίο. Όπως λέει και η ίδια, ήταν ένα «ταξίδι ελπίδας».
«Όταν φτάσαμε, ήθελα να κάνω αυτόν τον άδειο χώρο να μοιάζει με ένα ζεστό μέρος, να συνδυάσω τη σχέση μου με τη συγκεκριμένη τοποθεσία με το περιβάλλον», λέει η Gayle, η οποία είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην οικολογία και στη διατήρηση της φύσης από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Το αρχικό τοπίο είχε μεταμορφωθεί από τη βιομηχανική δραστηριότητα και είχε μετατραπεί σε άγονη γη. Αλλά από τότε που σταμάτησαν οι λατομικές δραστηριότητες, η φύση είχε αρχίσει να επιστρέφει στον χώρο. Αναγέννηση.
Ξεκινήσαμε να μιμούμαστε αυτήν τη μεταμόρφωση δημιουργώντας και συνδέοντας κάθε λογής κήπο που μπορούσαμε να φτιάξουμε με το τοπίο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο ορατό όριο ανάμεσά τους. Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα καταλήξουμε να έχουμε έναν τέτοιο κήπο. Εμείς απλώς δαμάζαμε τη φύση.»
Καθώς η γη αρχίζει σιγά-σιγά να ανακάμπτει, η Gayle βλέπει αυτό το ταξίδι ως ιδανικό για ένα μακροχρόνιο φωτογραφικό έργο. «Σπούδασα στη Σχολή Βοτανολογίας του Τσέλσι για μερικά χρόνια και πάντοτε πίστευα ότι [η γη] ήταν άξια τεκμηρίωσης», αναφέρει. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από διάφορα περιοδικά και μικρο-ιστότοπους, αλλά για μένα είναι κάτι ανάμεσα σε επιστήμη και δημιουργικότητα. Έτσι άρχισα να ελπίζω ότι οι φωτογραφίες μου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
Το εγκαταλελειμμένο λατομείο μας φέρει τις ουλές του βιομηχανικού μας παρελθόντος, αλλά αργά και σταθερά η φύση ανακτά τον έλεγχο της περιοχής. Ως φύλακες μιας περιοχής με ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορίας, βιομηχανίας, γεωλογίας, άγριας ζωής και χλωρίδας, θέλω πολύ να καταγράψω το ταξίδι της γης, την πρόοδο και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως μέσο καταγραφής.»