A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Φωτογράφιση οικογενειών

Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες φέτος τα Χριστούγεννα

Ακόμη κι αν τα Χριστούγεννα ακολουθείτε την παράδοση, κάθε γιορτινή περίοδος είναι ξεχωριστή. Επομένως, είναι σημαντικό να απαθανατίσετε όλες τις αυθόρμητες στιγμές της οικογενειακής σας χαράς και τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις σας. Η φωτογράφος Lena Petrova, που προέρχεται από ρωσική οικογένεια, έχει τελειοποιήσει ορισμένες μεθόδους λήψης για αυτήν την ξεχωριστή περίοδο της χρονιάς, είτε πρόκειται για αυθόρμητες λήψεις είτε για προσχεδιασμένες –αλλά πάντα διασκεδαστικές και χαλαρές– ομαδικές φωτογραφίες.

Η προσέγγιση της Lena για τις οικογενειακές φωτογραφίες μπορεί να συνοψιστεί σε μία πρόταση: «Θα πετυχαίνετε καλές λήψεις όταν όλοι ξεχάσουν ότι υπάρχει φωτογραφική μηχανή στον χώρο και απολαμβάνουν τις μεταξύ τους στιγμές». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσετε την ένταση της μουσικής, να διασκεδάσετε με τους γύρω σας και να παίξετε με τα παιδιά, ενώ παράλληλα δημιουργείτε αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα.

Είτε σχεδιάζετε να φτιάξετε τις δικές σας κάρτες αυτά τα Χριστούγεννα με τις οικογενειακές σας φωτογραφίες είτε απλώς θέλετε να αποτυπώσετε το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των γιορτών, οι 10 συμβουλές της Lena παρακάτω θα σας δώσουν αρκετές ιδέες για χριστουγεννιάτικες εικόνες και θα σας δείξουν πώς μπορείτε να τραβήξετε οικογενειακές φωτογραφίες στο σπίτι. Μόλις τραβήξετε τις τέλειες οικογενειακές σας φωτογραφίες τα Χριστούγεννα, επισκεφθείτε το Creative Park για να επιλέξετε από μια ανεξάντλητη γκάμα τρόπων για να τις εκτυπώσετε, όπως πρότυπα χριστουγεννιάτικων καρτών, εκτυπώσιμες κορνίζες φωτογραφιών και βιβλία φωτογραφιών, που μπορείτε να δώσετε ως δώρα στους αγαπημένους σας.

10 συμβουλές της Lena Petrova για λήψη χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών στο σπίτι και στον κήπο σας

1. Επιλέξτε τις στιγμές που αξίζουν

«Για τις αυθόρμητες λήψεις, σκεφτείτε ποιες στιγμές των γιορτών είναι σημαντικές για εσάς και την οικογένειά σας. Εκτός από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και την αποκάλυψη των δώρων, οι χριστουγεννιάτικες βόλτες στην αγορά, οι ετοιμασίες του δείπνου, η ετοιμασία των καρτών, η συνάντηση με τον Άγιο Βασίλη και, αναμφίβολα, πολλές άλλες στιγμές είναι σημαντικές για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα τη μηχανή σας έτοιμη...»

2. Εστιάστε στα σημαντικά πράγματα

«Τα στοιχεία που δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα στην πραγματική ζωή δεν είναι πάντα κατάλληλα για μια καλή φωτογραφία, οπότε όταν τραβάω πορτραίτα σε σπίτια, συνήθως μετακινώ έξω από το πλάνο ορισμένα έπιπλα και την περιττή διακόσμηση, καθώς και τις εικόνες από τον τοίχο. Δεν το κάνω αυτό στην περίπτωση των αυθόρμητων λήψεων, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν πολύ άλλοι τρόποι για να διαμορφώσεις το φόντο χρησιμοποιώντας μόνο την μηχανή σου. Όχι μόνο μπορείς να διαλέξεις την καλή γωνία και να καδράρεις τη φωτογραφία σου, αλλά μπορείς επίσης να θαμπώσεις το φόντο με bokeh φωτογραφίζοντας με ευρύ διάφραγμα, όπως f/1.8.»

3. Σκεφτείτε το φόντο

«Για ένα οικογενειακό πορτραίτο, αναζητώ ένα φόντο 'χαμηλών τόνων', ώστε να μην αποσπά την προσοχή του θεατή από τα άτομα στην φωτογραφία. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κενό, μπορείς να συμπεριλάβεις ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή φωτάκια για να δημιουργήσεις γιορτινή ατμόσφαιρα.»

4. Χρησιμοποιήστε σκηνικά και διακοσμήσεις

Σχετικά άρθρα
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

Έξι εκπληκτικά πράγματα που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε με τον εκτυπωτή σας

Επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας και φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα δώρα, τις διακοσμήσεις και τα παιχνίδια σε αυτές τις διακοπές. Όλα τα πρότυπα παρέχονται δωρεάν για λήψη και εκτύπωση.

How to shoot festive pet portraits

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Πώς να φωτογραφίσετε γιορτινά πορτραίτα των κατοικιδίων σας

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να απογειώσετε τη φωτογράφιση των κατοικιδίων σας και να δημιουργήσετε γιορτινά χριστουγεννιάτικα πορτραίτα τους με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές.

Christmas card printing

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Εκτύπωση χριστουγεννιάτικης κάρτας

Διακοσμήστε τις δικές σας γιορτινές φωτογραφίες και εκτυπώστε εξατομικευμένες χριστουγεννιάτικες κάρτες.

«Για μια χριστουγεννιάτικη φωτογραφία σε εξωτερικό χώρο, θα χρειαστείτε στοιχεία στο κάδρο που να μαρτυρούν ότι είναι Χριστούγεννα, όπως δέντρα, φωτάκια και στολίδια. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το δικό σας σκηνικό με κάλτσες, παιχνίδια ή γλυκά. Μην φοβηθείτε να το παρακάνετε. Είναι προτιμότερο να έχετε λίγο απ' όλα, από το να περιοριστείτε σε έναν ή δύο τύπους σκηνικών. Σκεφτείτε επίσης τα γιορτινά ρούχα. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αν τα θέματά σας ποζάρουν με καθημερινά ρούχα κρατώντας χριστουγεννιάτικα στολίδια και ενώ περιβάλλονται από φωτάκια. Φροντίστε όμως τα ρούχα να μην έχουν πολλά χτυπητά χρώματα ή έντονες αντιθέσεις, ώστε να μην αποσπούν την προσοχή από τα πρόσωπα της φωτογραφίας.»

5. Χρησιμοποιήστε τον σωστό φακό

«Σταθείτε σε τέτοια απόσταση από τα θέματά σας που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φακό 50mm. Ίσως είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε ευρυγώνιο φακό για να χωρά περισσότερος κόσμος στο κάδρο όταν υπάρχει συνωστισμός, όμως οι μικρές εστιακές αποστάσεις θα δημιουργήσουν παραμορφώσεις που δεν θα αρέσουν στην οικογένειά σας. Αν δεν έχετε ειδικό φακό για πορτραίτα, σταθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται από το θέμα και ζουμάρετε χρησιμοποιώντας τον στάνταρ φακό του εξοπλισμού σας.»

6. Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά

«Για να τραβήξετε ωραίες φωτογραφίες με τα παιδιά να παίζουν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παίξετε μαζί τους, ενθαρρύνοντάς τα, ερεθίζοντας τη φαντασία τους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Προσπαθήστε να βρείτε τι θέλουν να κάνουν τα παιδιά και δημιουργήστε μια κατάσταση όπου θα μπορούν να το δείξουν. Θα πετύχετε τις καλύτερες λήψεις όταν όλοι διασκεδάζουν.»

7. Ας παίζει η μουσική

«Αποφύγετε την ησυχία κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για μια ομαδική λήψη. Συχνά, οι αρχάριοι φωτογράφοι τείνουν να εστιάζουν σε τεχνικά θέματα, να γίνονται εσωστρεφείς και να ξεχνούν τον κόσμο που ποζάρει για την φωτογραφία. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας, από την άλλη πλευρά, βαριούνται και αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες. Πείτε τους τι κάνετε και ανεβάστε την ένταση της μουσικής για να βοηθήσετε τον κόσμο να χαλαρώσει. Γι' αυτόν το λόγο, εγώ συνήθως κουβαλάω ένα φορητό ηχείο στις φωτογραφίσεις μου.»

8. Τελειοποιήστε τη σύνθεση της ομαδικής φωτογραφίας

«Είναι σημαντικό να οργανώσετε την ομάδα για το οικογενειακό πορτραίτο. Ο στόχος σας είναι να τοποθετήσετε τα κεφάλια όλων σε διαφορετικά επίπεδα. Ψάξτε για καρέκλες διαφορετικού ύψους ή χρησιμοποιήστε μια πολυθρόνα και βάλτε ένα άτομο να καθίσει στο μπράτσο της. Εγώ συνήθως ξεκινώ από το κέντρο του κάδρου και ανοίγομαι προς τα έξω, προσθέτοντας ένα άτομο τη φορά. Αν όμως η οικογένεια είναι μεγάλη, κοιτάζω μέσα από το σκόπευτρο, προσδιορίζω το μέγεθος του καρέ και βάζω από ένα άτομο στο αριστερό και στο δεξιό όριο του κάδρου. Έπειτα, ζητάω από τους υπόλοιπους να γεμίσουν τον χώρο ανάμεσά τους και κάνω κάποιες βελτιώσεις για να πετύχω την καλύτερη σύνθεση.

Ρυθμίζοντας το χρονόμετρο στη μηχανή ή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect για λήψεις από μακριά, μπορείτε να συμπεριλάβετε και τον εαυτό σας στο οικογενειακό πορτραίτο. Μην ξεχνάτε να βγάζετε πολλές λήψεις, σε περίπτωση που κάποιος έχει κλείσει τα μάτια του.»

9. Χρησιμοποιήστε το σωστό βάθος πεδίου

«Για ένα ομαδικό πορτραίτο, σχεδόν πάντα θα δουλεύετε με δύο σειρές ατόμων. Για ευκρινή εστίαση σε όλους τους συμμετέχοντες, και στις δύο σειρές, το διάφραγμα πρέπει να είναι περίπου f/4-5.6.»

10. Μην ξεχνάτε τα κατοικίδια

«Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα παιχνίδια εντυπωσιάζουν τα κατοικίδια ως πρωτόγνωρα στοιχεία, γι' αυτό έχετε πολλές πιθανότητες να τραβήξετε αστείες και παιχνιδιάρικες φωτογραφίες τους. Μπορείτε να πειράξετε μια γάτα με έναν φιόγκο περιτυλίγματος δώρου ή με τα φωτάκια, ενώ οι σκύλοι θα έπαιζαν με μεγάλη χαρά έξω στο χιόνι – όλα αυτά είναι εξαιρετικά θέματα για χαρούμενες χριστουγεννιάτικες λήψεις.»

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές