ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

11 συμβουλές για οικογενειακές φωτογραφίες

Ανακαλύψτε κορυφαίες συμβουλές για εντυπωσιακές οικογενειακές φωτογραφίες με την Helen Bartlett, Canon Ambassador.
Σιλουέτες δύο παιδιών με φόντο μια δασωμένη περιοχή, με τον ήλιο χαμηλά στον ορίζοντα να περνάει μέσα από τα δέντρα.

Η Helen Bartlett είναι μία από τις πιο ευυπόληπτες φωτογράφους οικογενειακών πορτραίτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί μόνο φυσικό φωτισμό χωρίς φλας. Η Helen επιλέγει την ασπρόμαυρη φωτογράφιση, ώστε να δημιουργεί οικογενειακές φωτογραφίες με αξία που αντέχει στο χρόνο.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας ορισμένα από τα πράγματα που έχει μάθει στη διάρκεια της μεγάλης και αναγνωρισμένης καριέρας της. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τρόπους για να καταγράψετε όμορφες εικόνες της οικογένειάς σας.

1. Φροντίστε να έχετε πρόχειρη τη μηχανή σας, όχι το τηλέφωνό σας

«Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία υπέροχων φωτογραφιών είναι να φροντίζετε να έχετε πάντα μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή σας. Τα smartphone βγάζουν αξιοπρεπείς φωτογραφίες στις μέρες μας, αλλά μια καλή φωτογραφική μηχανή σάς επιτρέπει να ελέγχετε πολύ καλύτερα τις εικόνες που καταγράφετε. Το άλλο αρνητικό σημείο των τηλεφώνων είναι ότι αποσπάται εύκολα η προσοχή σας εξαιτίας των email ή της εργασίας. Μια DSLR ή μια καλή compact φωτογραφική μηχανή σάς ωθεί να επικεντρώνεστε στη λήψη φωτογραφιών. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές παρέχουν επίσης αρχεία υψηλότερης ποιότητας για επεξεργασία κι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό αν θέλετε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες σας. Θα πρότεινα να έχετε τη μηχανή στην τσάντα σας ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να είναι πάντα κοντά σας όταν τη χρειαστείτε.»

Νεαρό αγόρι που παίζει μέσα σε ένα σύννεφο σαπουνόφουσκες.

2. Φωτογραφίστε ειδικές περιστάσεις

«Είναι υπέροχο να καταγράφετε τις δραστηριότητες και τις παραδόσεις της οικογένειας τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, κοιτάζοντας αυτές τις φωτογραφίες θα αναπολούν χαρούμενες στιγμές. Εάν ο καιρός είναι καλός τα Χριστούγεννα, βγείτε έξω με τη μηχανή και τα καινούργια παιχνίδια των παιδιών. Οι φωτογραφίες των παιδιών που κλωτσούν μια καινούργια μπάλα ή οδηγούν καινούργια ποδήλατα θα σας κάνουν πάντα να χαμογελάτε. Αυτές οι στιγμές προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία για να φωτογραφίσετε την οικογένειά σας με φυσικό τρόπο.»

3. Ξεκινήστε νωρίς

«Συνηθίζω να ξεκινώ τις φωτογραφίσεις μου στις 8 π.μ. Οι καλύτερες φωτογραφίσεις παιδιών γίνονται το πρωί, όταν είναι ξεκούραστα και έχουν φάει ένα καλό πρωινό. Καθώς προχωρά η ημέρα, τα παιδιά κουράζονται, αρχίζουν να τσακώνονται για τα παιχνίδια και η συνεργασία πάει περίπατο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κάνετε οποιεσδήποτε επίσημες ή ομαδικές λήψεις νωρίς μέσα στην ημέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε χαλαρά να τραβάτε διασκεδαστικές φυσικές φωτογραφίες χωρίς να ανησυχείτε για το πώς θα κάνετε τα νήπια να χαμογελάσουν στην κάμερα. Κοιτάξτε το πρόγραμμα των παιδιών για να εντοπίσετε τις καλύτερες ευκαιρίες για καλές φωτογραφίες. Φροντίστε να βγάζετε πολλές φωτογραφίες καθημερινά και στο τέλος της σεζόν θα μπορέσετε να κάνετε ένα άλμπουμ με τις οικογενειακές σας περιπέτειες, που θα χαίρεστε να το βλέπετε ξανά και ξανά.»

Παιδί που στέκεται σε προβλήτα και απλώνει το χέρι στη μητέρα του για να κάνουν «κόλλα πέντε», η οποία βρίσκεται μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα.

Η λήψη στημένων πορτραίτων αποτυπώνεται καλύτερα νωρίς την ημέρα, όταν τα παιδιά είναι λιγότερο κουρασμένα, αλλά μπορείτε να τραβήξετε αυθόρμητες λήψεις ανά πάσα στιγμή. Η λήψη με το φως αργά το απόγευμα έχει αποτυπώσει τις φιγούρες αυτής της μητέρας και του παιδιού, ενώ το περίγραμμά τους αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού. Λήψη με Canon EOS-1D X Mark II, και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, με 24mm, 1/8000 δευτ., f/2.8 και ISO1600. © Helen Bartlett

4. Συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια

«Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα άτομο που είναι πάντα πίσω από τη μηχανή – όταν μεγάλωνα εγώ, ήταν ο πατέρας μου. Φροντίστε να εναλλάσσετε ρόλους, ώστε στις φωτογραφίες να εμφανίζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, γιατί αυτές οι εικόνες θα είναι σημαντικές για τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν. Για να απαθανατίσετε ένα πορτραίτο ολόκληρης της οικογένειας, τοποθετήστε τη μηχανή σε ένα τρίποδο (ή πάνω σε κάτι σταθερό, όπως ένα τραπέζι ή ένα παγκάκι) και χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση του χρονόμετρου αυτοφωτογράφισης. Θα μπορούσατε επίσης να δώσετε τη μηχανή στα παιδιά σας και να τους ζητήσετε να τραβήξουν φωτογραφίες. Τα παιδιά είναι εκ φύσεως δημιουργικά και μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις συχνά απροσδόκητες συνθέσεις τους. Η συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργική διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα, ενώ μπορεί να έχουν υπέροχες ιδέες που δεν έχετε σκεφτεί. Αυτό μπορεί επίσης να κινήσει το ενδιαφέρον τους για τη φωτογραφία· ίσως να γίνει το χόμπι που θα μπορείτε να κάνετε μαζί καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας ή μπορεί να γίνει ακόμη και η μελλοντική τους καριέρα.»

Μικρό κορίτσι που χαμογελά, με τα χέρια απλωμένα, στο κάτω μέρος μιας τσουλήθρας.

Να έχετε παντού μαζί τη φωτογραφική μηχανή σας, ώστε να μην χάνετε καμία ευκαιρία. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσο μπορούν να σας ικανοποιήσουν οι λήψεις καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως κατά τη βόλτα στο πάρκο. Λήψη με Canon EOS-1D X Mark II και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/1000 δευτ., f/3.2 και ISO1000. © Helen Bartlett

5. Φωτογραφίστε την καθημερινότητα

«Έχουν περάσει πια οι μέρες που έφερνε κανείς φωτογραφική μηχανή μόνο σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Σήμερα, μπορούμε να τραβάμε πολύ περισσότερες φωτογραφίες των φυσικών μας δραστηριοτήτων. Φωτογραφίστε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειάς σας ‘κουρνιάζουν’ το ένα κοντά στο άλλο στον καναπέ μετά από μια κουραστική ημέρα. Καταγράψτε τη «χαιρέκακη» όψη των παιδιών σας καθώς ορμούν στο κρεβάτι σας γεμάτα όρεξη για παιχνίδι στις 5 η ώρα το πρωί. Χαθείτε στο φόντο και χρησιμοποιήστε φακό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση ή τη λειτουργία ζουμ της μηχανής σας για να φωτογραφίσετε τα παιδιά που παίζουν – έτσι θα βγάλετε όμορφες, φυσικές φωτογραφίες.»

6. Χρησιμοποιήστε τοποθεσίες για να αφηγηθείτε μια ιστορία

«Προσπαθήστε να καταγράψετε στοιχεία αφήγησης ιστοριών σε μερικές από τις φωτογραφίες σας. Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείτε ένα τέλειο πορτραίτο, αλλά και ένα γενικότερο πλάνο μπορεί επίσης να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Φωτογραφίστε τα παιδιά σας στο δωμάτιό τους με τα παιχνίδια τους. Δώστε την αίσθηση της κλίμακας σε μια φωτογραφία τους καθώς παίζουν στο πάρκο ή στο τοπικό δάσος, κάνοντας τη λήψη κατακόρυφα για να φανεί το ύψος των δέντρων. Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας δημιουργικά αναζητώντας σχήματα και σκιές, ανακλάσεις και πλαίσια που θα προσθέσουν κάτι ξεχωριστό στις λήψεις σας.»

Ασπρόμαυρη λήψη από πάνω προς τα κάτω, που τραβήχτηκε από το πλατύσκαλο επάνω, δύο παιδιών που είναι ξαπλωμένα σε ένα χαλί πλαισιωμένο από τα κάγκελα της σκάλας.

Ο πειραματισμός με γωνίες και τη σύνθεση σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε εντυπωσιακές φωτογραφίες όπου κι αν βρίσκεστε. Λήψη με Canon EOS-1D X και φακό Canon EF 24mm f/1.4L USM (τον οποίο διαδέχτηκε πλέον ο Canon EF 24mm f/1.4L II USM), με 1/60 δευτ., f/3.5 και ISO3200. © Helen Bartlett

Μικρό αγόρι που παίζει με ένα αεροπλανάκι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Η σκιά του αεροπλάνου ανακλάται στην οροφή από έναν προβολέα.

Το παιχνίδι με τον φωτισμό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έντονες εικόνες. Εδώ, η Helen χρησιμοποίησε σιλουέτες και έναν προβολέα για να τονίσει το θέμα της και να κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον κάτι που θα μπορούσε να ήταν ένα συνηθισμένο πλάνο. Λήψη με Canon EOS-1D X Mark II και φακό Canon EF 35mm f/1.4L USM (τον οποίο διαδέχτηκε πλέον ο Canon EF 35mm f/1.4L II USM), με 1/250 δευτ., f/1.4 και ISO8000. © Helen Bartlett

7. Αναζητήστε ενδιαφέρουσες γωνίες και συνθέσεις

«Μερικές φορές μπορείτε να καταγράψετε την υπόσταση κάποιου χωρίς να δείξετε το πρόσωπό του. Οι ενδιαφέρουσες γωνίες και απόψεις μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Μπορείτε να φωτογραφίσετε τις λεπτομέρειες των μικρών χεριών του παιδιού σας ή την επιμονή του να φορά τις λαστιχένιες μπότες του σε λάθος πόδι. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις της μηχανής σας. Χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες κλείστρου για να καταγράψετε όλες τις λεπτομέρειες κίνησης. Ή, θολώστε την κίνηση των παιδιών στη φωτογραφία μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου και χρησιμοποιώντας τρίποδο για να διατηρήσετε τη μηχανή σταθερή καθώς εκείνα τρέχουν γρήγορα μπροστά της. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήστε υψηλότερη ρύθμιση ISO όταν φωτογραφίζετε σε εσωτερικούς χώρους. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ φλας και προτιμώ να χρησιμοποιώ το διαθέσιμο φως ώστε οι φωτογραφίες να δείχνουν φυσικές. Δοκιμάστε να τραβήξετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αξία που αντέχει στο χρόνο και θα μπορούν να τις απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.»

8. Αναζητήστε το φως

«Προσδιορίστε τη φωτεινή πηγή της σκηνής σας – εάν εργάζεστε σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε φυσικό φως από ένα παράθυρο και στρέψτε το θέμα σας προς αυτό για ένα όμορφα φωτισμένο πορτραίτο. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, αναζητήστε ανοιχτή σκιά για να εξασφαλίσετε απαλό και ομοιόμορφο φως στο πρόσωπο του αντικειμένου σας. Η μειωμένη ηλιοφάνεια τον χειμώνα μπορεί να είναι υπέροχη για ατμοσφαιρικά πορτραίτα. Αναζητήστε μεγάλες σκιές που μπορούν να προσθέσουν ενδιαφέροντα στοιχεία σύνθεσης στις φωτογραφίες σας.

«Ένας γρήγορος σταθερός φακός αποτελεί εξαιρετική επένδυση για τη DSLR ή mirrorless μηχανή σας. Συνιστώ πάντα τον Canon EF 50mm f1.8 STM για φωτογράφους που εργάζονται με μηχανές DSLR της Canon. Είναι ένας οικονομικός φακός υψηλής ποιότητας με σταθερή εστιακή απόσταση και ευρύτερο διάφραγμα. Για όσους χρησιμοποιούν μοντέλα Canon από το σύστημα mirrorless full-frame, ένας αντίστοιχος φακός είναι ο Canon RF 50mm F1.8 STM. Αυτοί οι φακοί, με ευρύ διάφραγμα, αφήνουν να περάσει πολύ περισσότερο φως, οπότε είναι τέλειοι για τη φωτογράφιση παιδιών σε εσωτερικούς χώρους.»

Κοντινή ασπρόμαυρη λήψη μικρού παιδιού που κοιτάζει στο πάτωμα.

Το κάθισμα κάτω για την αποτύπωση του θέματός σας στο επίπεδο των ματιών δίνει στις φωτογραφίες σας μια αίσθηση οικειότητας. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 50mm F1.2L USM, με 1/1000 δευτ., f/1.2 και ISO100. © Helen Bartlett

9. Κατεβείτε στο επίπεδό τους

«Σκύψτε για να βρεθείτε στο ύψος των ματιών των παιδιών και να δείτε τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Δοκιμάστε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο πάτωμα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε ακαταστασία στο φόντο και οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το πλάνο σας. Μπορείτε συχνά να γεμίσετε το φόντο με τον ουρανό, με δέντρα ή τοίχους αντί για το περιεχόμενο του ντουλαπιού με τα παιχνίδια σκορπισμένα δίπλα στα πόδια σας, αν και είναι ωραίο να τραβήξετε κάποιο παιδί κατενθουσιασμένο με την ακαταστασία που έχει δημιουργήσει!»

10. Εκτυπώστε τις φωτογραφίες σας

«Είτε διαθέτετε οικιακό εκτυπωτή είτε αναθέτετε την εκτύπωση των φωτογραφιών σας online ή σε κάποιο κατάστημα, φροντίστε να τις εκτυπώνετε. Μπορείτε επίσης να αποτυπώσετε τις φωτογραφίες σας σε κούπες, να τις κάνετε αφίσες και πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τις απολαμβάνετε καθημερινά. Μπορείτε να φυλάξετε και να προστατεύσετε τις εκτυπωμένες φωτογραφίες, ενώ με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθούν σε κάποιον υπολογιστή ή κάρτα μνήμης.»

Ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός νεαρού αγοριού που γελάει καθώς πηδά σε ένα κρεβάτι.

Η ποιότητα των τελικών εικόνων σας θα βελτιωθεί εάν τα θέματα σας διασκεδάζουν, επομένως να θυμάστε να διασκεδάζετε. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM στα 38mm, με 1/1000 δευτ., f/2.8 και ISO2500. © Helen Bartlett

11. Κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική

«Φροντίστε να απολαμβάνουν τα παιδιά σας τη φωτογράφισή τους. Αυτό τα κάνει και πιο πρόθυμα να συνεργαστούν. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από εκείνα, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένα, και φροντίστε να τα κάνετε να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Φωτογραφίστε τα πράγματα που αγαπούν, τα λούτρινα παιχνίδια που παίρνουν αγκαλιά, την εικόνα που μόλις ζωγράφισαν. Παίξτε μαζί τους, πείτε τραγούδια, σκαρφαλώστε σε δέντρα.»

«Θυμηθείτε, η φωτογράφιση της οικογένειάς σας είναι πιο διασκεδαστική αν έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, και ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τη μηχανή σας αυτήν την περίοδο και να τραβήξετε φωτογραφίες που θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια.»

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα