10 tips for family photography: A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

10 συμβουλές για οικογενειακές φωτογραφίες

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Οικογενειακή φωτογράφος


Η Helen Bartlett είναι μια από τις πιο ευυπόληπτες φωτογράφους οικογενειακών πορτραίτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί μόνο φυσικό φωτισμό χωρίς φλας. Η Helen επιλέγει την ασπρόμαυρη φωτογράφιση, ώστε να δημιουργεί οικογενειακές φωτογραφίες με αξία που αντέχει στο χρόνο.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας ορισμένα από τα πράγματα που έχει μάθει στη διάρκεια της μεγάλης και αναγνωρισμένης καριέρας της. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τρόπους για να καταγράψετε όμορφες εικόνες της οικογένειάς σας στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αλλά και μετά από αυτήν.

1. Φροντίστε να έχετε πρόχειρη τη μηχανή σας, όχι το τηλέφωνό σας

«Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία υπέροχων φωτογραφιών είναι να φροντίζετε να έχετε πάντα μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή σας. Τα smartphone βγάζουν αρκετά καλές φωτογραφίες στις μέρες μας, αλλά μια καλή φωτογραφική μηχανή σάς επιτρέπει να ελέγχετε πολύ καλύτερα τις εικόνες που καταγράφετε. Το άλλο αρνητικό σημείο των τηλεφώνων είναι ότι αποσπάται εύκολα η προσοχή σας εξαιτίας των email ή της εργασίας. Μια DSLR ή μια καλή φωτογραφική μηχανή compact σας ωθεί να εστιάζετε την προσοχή σας στη λήψη φωτογραφιών. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές παρέχουν επίσης αρχεία υψηλότερης ποιότητας για επεξεργασία κι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό αν θέλετε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες σας. Θα πρότεινα να έχετε τη μηχανή στην τσάντα σας ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να είναι πάντα κοντά σας όταν τη χρειαστείτε.»

A smiling boy with a Lego play set.

2. Φωτογραφίστε τα Χριστούγεννα της οικογένειάς σας

«Τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι ωραίο να φωτογραφίζουμε τις δραστηριότητες της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν όλοι ανοίγουν τα δώρα τους στο κρεβάτι, φροντίστε να έχετε πρόχειρη μια μηχανή για να φωτογραφίσετε τη χαρά στα πρόσωπα όλων (ή τη μικρή απογοήτευση αν πήραν λάθος δώρο!). Αν ο καιρός είναι καλός, βγείτε έξω, καθώς τα παιδιά νιώθουν εκεί 'στο φυσικό τους περιβάλλον'. Γιατί να μην κάνετε μια βόλτα οικογενειακώς και να πάρετε μαζί τα καινούργια παιχνίδια; Αυτές οι καταστάσεις προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να φωτογραφίσετε την οικογένειά σας με τον πιο φυσικό τρόπο.»

3. Ξεκινήστε νωρίς

«Συνηθίζω να ξεκινώ τις φωτογραφίσεις μου στις 8 π.μ. Οι καλύτερες φωτογραφίσεις παιδιών γίνονται το πρωί, όταν είναι ξεκούραστα και έχουν φάει ένα καλό πρωινό. Καθώς προχωρά η ημέρα, τα παιδιά κουράζονται, αρχίζουν να τσακώνονται για τα παιχνίδια και η συνεργασία πάει περίπατο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κάνετε οποιεσδήποτε επίσημες ή ομαδικές λήψεις νωρίς μέσα στην ημέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε χαλαρά να τραβάτε διασκεδαστικές φυσικές φωτογραφίες χωρίς να ανησυχείτε για το πώς θα κάνετε τα νήπια να χαμογελάσουν στην κάμερα. Κοιτάξτε το πρόγραμμα των παιδιών για να εντοπίσετε τις καλύτερες ευκαιρίες για καλές φωτογραφίες. Φροντίστε να βγάζετε πολλές φωτογραφίες καθημερινά και στο τέλος της σεζόν θα μπορέσετε να κάνετε ένα άλμπουμ με τις οικογενειακές σας περιπέτειες, που θα χαίρεστε να το βλέπετε ξανά και ξανά.»

A family group posing in front of a tree.

4. Θυμηθείτε να βάλετε και τον εαυτό σας στην εικόνα

«Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα άτομο που είναι πάντα πίσω από τη μηχανή – όταν μεγάλωνα εγώ, ήταν ο πατέρας μου. Φροντίστε να εναλλάσσετε ρόλους, ώστε στις φωτογραφίες να εμφανίζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, γιατί αυτές οι εικόνες θα είναι σημαντικές για τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν. Για να απαθανατίσετε ένα πορτραίτο ολόκληρης της οικογένειας, τοποθετήστε τη μηχανή σε ένα τρίποδο (ή πάνω σε κάτι σταθερό, όπως ένα τραπέζι ή ένα παγκάκι) και χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση του χρονόμετρου αυτο-φωτογράφισης. Για μια διασκεδαστική, διαφορετική οπτική γωνία, δοκιμάστε να δώσετε τη μηχανή στα παιδιά σας για να σας φωτογραφίσουν. Αυτό έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι τα κάνει να ενδιαφερθούν για την τέχνη της φωτογραφίας.»

5. Επικεντρωθείτε στην κανονικότητα

«Έχουν περάσει πια οι μέρες που έφερνε κανείς φωτογραφική μηχανή μόνο σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Σήμερα μπορούμε να τραβάμε πολύ περισσότερες φωτογραφίες των φυσικών μας δραστηριοτήτων. Φωτογραφίστε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειάς σας κουρνιάζουν το ένα κοντά στο άλλο στον καναπέ μετά από μια κουραστική ημέρα. Καταγράψτε τη «χαιρέκακη» όψη των παιδιών σας καθώς ορμούν στο κρεβάτι σας γεμάτα όρεξη για παιχνίδι στις 5 η ώρα το πρωί. Οπισθοχωρήστε στο φόντο και χρησιμοποιήστε φακό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση ή τη λειτουργία ζουμ της μηχανής σας για να φωτογραφίσετε τα παιδιά που παίζουν – έτσι θα βγάλετε όμορφες, φυσικές φωτογραφίες.»

Σχετικά άρθρα
A smiling child playing on a swing.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Τα μυστικά μιας φωτογράφου οικογενειακών πορτραίτων

Η Helen Bartlett μοιράζεται την ιστορία της καριέρας της, αποκαλύπτει τον αγαπημένο της εξοπλισμό και προσφέρει συμβουλές για φιλόδοξους επαγγελματίες

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διαφυλάξτε τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την ανάπτυξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους που σας προτείνουμε για να έχετε διασκεδαστικά και μοναδικά αποτελέσματα

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες φέτος τα Χριστούγεννα

Όταν θέλετε να καταγράψετε το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των διακοπών, αυτές οι συμβουλές θα σας προσφέρουν πολλές ιδέες για χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Children ride bikes through trees.

6. Χρησιμοποιήστε τοποθεσίες για να αφηγηθείτε μια ιστορία

«Προσπαθήστε να καταγράψετε στοιχεία αφήγησης ιστοριών σε μερικές από τις φωτογραφίες σας. Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείτε ένα τέλειο πορτραίτο, αλλά και ένα γενικότερο πλάνο μπορεί επίσης να προσφέρει τέλεια ικανοποίηση. Φωτογραφίστε τα παιδιά σας στο δωμάτιό τους με τα παιχνίδια τους. Δώστε την αίσθηση της κλίμακας σε μια φωτογραφία τους καθώς παίζουν στο πάρκο ή στο τοπικό δάσος, κάνοντας τη λήψη κατακόρυφα για να φανεί το ύψος των δέντρων. Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας δημιουργικά αναζητώντας σχήματα και σκιές, ανακλάσεις και πλαίσια που θα προσθέσουν κάτι ξεχωριστό στις λήψεις σας.»

"Οι καλύτερες φωτογραφίσεις παιδιών γίνονται το πρωί, όταν είναι ξεκούραστα και έχουν φάει ένα καλό πρωινό."

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

7. Αναζητήστε ενδιαφέρουσες γωνίες και συνθέσεις

«Μερικές φορές μπορείτε να καταγράψετε την υπόσταση κάποιου χωρίς να δείξετε το πρόσωπό του. Οι ενδιαφέρουσες γωνίες και απόψεις μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Μπορείτε να φωτογραφίσετε τις λεπτομέρειες των μικρών χεριών του παιδιού σας ή την επιμονή του να φορά τις λαστιχένιες μπότες του σε λάθος πόδι. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις της μηχανής σας. Χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες κλείστρου για να καταγράψετε όλες τις λεπτομέρειες κίνησης. Ή, θολώστε την κίνηση των παιδιών στη φωτογραφία μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου και χρησιμοποιώντας τρίποδο για να διατηρήσετε τη μηχανή σταθερή καθώς εκείνα τρέχουν γρήγορα μπροστά της. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήστε υψηλότερη ρύθμιση ISO όταν φωτογραφίζετε σε εσωτερικούς χώρους. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ φλας και προτιμώ να χρησιμοποιώ το διαθέσιμο φως ώστε οι φωτογραφίες να δείχνουν φυσικές. Δοκιμάστε να τραβήξετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αξία που αντέχει στο χρόνο και θα μπορούν να τις απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.»

8. Κατεβείτε στο επίπεδό τους

«Σκύψτε για να βρεθείτε στο ύψος των ματιών των παιδιών και να δείτε τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Δοκιμάστε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο πάτωμα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε ακαταστασία στο φόντο και οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το πλάνο σας. Μπορείτε συχνά να γεμίσετε το φόντο με τον ουρανό, με δέντρα ή τοίχους αντί για το περιεχόμενο του ντουλαπιού με τα παιχνίδια σκορπισμένα δίπλα στα πόδια σας, αν και είναι ωραίο να τραβήξετε κάποιο παιδί κατενθουσιασμένο με την ακαταστασία που έχει δημιουργήσει!»

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

9. Εκτυπώστε τις φωτογραφίες σας

«Είτε διαθέτετε οικιακό εκτυπωτή είτε αναθέτετε την εκτύπωση των φωτογραφιών σας online ή σε κάποιο κατάστημα, φροντίστε να τις εκτυπώνετε. Μπορείτε επίσης να αποτυπώσετε τις φωτογραφίες σας σε κούπες, να τις κάνετε αφίσες και πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τις απολαμβάνετε καθημερινά. Μπορείτε να φυλάξετε και να προστατεύσετε τις εκτυπωμένες φωτογραφίες, και επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθούν σε κάποιον υπολογιστή ή κάρτα μνήμης.»

10. Κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική

«Φροντίστε να απολαμβάνουν τα παιδιά σας τη φωτογράφισή τους. Αυτό τα κάνει και πιο πρόθυμα να συνεργαστούν. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από εκείνα, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένα, και φροντίστε να τα κάνετε να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Φωτογραφίστε τα πράγματα που αγαπούν, τα λούτρινα παιχνίδια που παίρνουν αγκαλιά, την εικόνα που μόλις ζωγράφισαν. Παίξτε μαζί τους, πείτε τραγούδια, σκαρφαλώστε σε δέντρα. Εκμεταλλευθείτε τα Χριστούγεννα, τα γενέθλια και άλλες ειδικές περιστάσεις για να τα φωτογραφίσετε όταν είναι ενθουσιασμένα!»

A happy girl

«Θυμηθείτε, η φωτογράφιση της οικογένειάς σας είναι πιο διασκεδαστική αν έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, και ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τη μηχανή σας αυτήν την περίοδο και να τραβήξετε φωτογραφίες που θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια.»

Σχετικά άρθραΗ ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές

Σχετικά προϊόντα