ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Πώς να δημιουργήσετε επιτυχημένα πορτραίτα των κατοικιδίων σας αυτά τα Χριστούγεννα

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες των κατοικιδίων σας αυτά τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές, τα κόλπα και τις τεχνικές για τη χρήση της μηχανής σας.
Canon Camera

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι απίστευτα χαριτωμένα. Συχνά, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να αποτυπώσουμε με τη φωτογραφική μηχανή τις τρελές γκάφες, τις αστείες γκριμάτσες και τις ιδιόμορφες συνήθειές τους. Τα Χριστούγεννα, όμως, είναι η ιδανική στιγμή για να προσπαθήσετε να απαθανατίσετε ένα πορτραίτο του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Μια φωτογραφία της γάτας, του σκύλου ή του χάμστερ σας να ποζάρει με γιορτινά αξεσουάρ θα μπορούσε να γίνει μια απίστευτα διασκεδαστική κάρτα εκτυπωμένη στο σπίτι ή, τοποθετημένη σε μια όμορφη κορνίζα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προσωπικό δώρο.

Η δυσκολία είναι ότι τα περισσότερα ζώα αδιαφορούν πλήρως για τη φωτογράφισή τους. Για την ακρίβεια, ορισμένα πλασματάκια θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σας εκνευρίσουν και να σας ξεφύγουν. Επομένως, θα πρέπει να έχετε μερικούς άσους στο μανίκι σας για να τραβήξετε την προσοχή τους. Ένας συνδυασμός ικανοτήτων χειρισμού της φωτογραφικής μηχανής, μερικά κόλπα για τέλειες πόζες και μια τσέπη γεμάτη λιχουδιές θα σας δώσουν το πλεονέκτημα σε αυτήν τη μάχη υπεροχής.

1. Στήστε το σκηνικό

Άνδρας με μουσταρδί πουλόβερ στολίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί ένα έντονο, φωτεινό φόντο για τις γιορτινές φωτογραφίες των κατοικιδίων σας, ιδίως όταν βρίσκεται εκτός εστίασης.

Μια κεραμιδί γάτα Τάμπι που κοιτάζει κάτω από έναν λευκό και κόκκινο χριστουγεννιάτικο σκούφο.

Τα αξεσουάρ, οι σκούφοι, τα καπέλα και τα κασκόλ μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά χρώματος, να ενισχύσουν τον χαρακτήρα της λήψης και, σ’ αυτήν την περίπτωση, να δώσουν στη φωτογραφία μια χαρούμενη, γιορτινή αίσθηση.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί ένα ελκυστικό σκηνικό για τα χριστουγεννιάτικα πορτραίτα των κατοικιδίων σας. Προσφέρει έντονα χρώματα αλλά και φωτεινές λεπτομέρειες. Αξεσουάρ όπως οι σκούφοι του Άγιου Βασίλη και τα κασκόλ δείχνουν επίσης υπέροχα, εφόσον το κατοικίδιό σας δέχεται να τα φορέσει. Ιδανικά, επιλέξτε ένα δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα για τη φωτογράφισή σας. Το φυσικό φως είναι ιδανικό για τα πορτραίτα κατοικιδίων, καθώς είναι απαλό και γεμίζει ήρεμα τις σκιές, ενώ η χρήση φλας μπορεί να τρομάξει το κατοικίδιό σας. Τοποθετήστε το κατοικίδιο στραμμένο προς το παράθυρο, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα φώτα πίσω του.

2. «Στήστε» το κατοικίδιο για τη φωτογράφιση

Γυναίκα που κουνάει ένα παιχνίδι για να τραβήξει την προσοχή μιας κεραμιδί γάτας Τάμπι, η οποία φωτογραφίζεται σε ένα δωμάτιο με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Θα ήταν χρήσιμο να είχατε έναν βοηθό για να σας κρατάει ένα παιχνίδι ή να στέκεται πίσω σας για να προσελκύει το βλέμμα του κατοικιδίου ενώ φωτογραφίζετε.

Άνδρας με μουσταρδί πουλόβερ κρατάει ένα μπολ με τροφή για γάτες πάνω από την Canon EOS 850D.

Φέρτε ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα μπολ με τροφή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή του κατοικιδίου. Εδώ τα καταφέραμε χτυπώντας το μπολ πάνω στον φακό.

Οι σκύλοι συνήθως ποζάρουν πιο εύκολα από τις γάτες, καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τους τραβήξετε το ενδιαφέρον. Ένα γρήγορο σφύριγμα, μια κραυγή «πού είναι η γάτα;» ή ένας αστείος θόρυβος συνήθως θα τραβήξουν την προσοχή τους. Κάθε ζώο έχει τον δικό του χαρακτήρα, ωστόσο θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι γάτες συνήθως είναι λιγότερο πρόθυμες να ικανοποιήσουν οποιονδήποτε. Το κλειδί είναι η υπομονή, και ίσως να πρέπει να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να χαλαρώσει η γάτα σας. Προσπαθήστε να βάλετε τη γάτα να καθίσει σε μία θέση, όπως σε μια άνετη καρέκλα ή ένα σκαμπό (ή ακόμα και το κρεβάτι της). Έχετε εύκαιρο το αγαπημένο της παιχνίδι ή ένα μπολ με τροφή και χτυπήστε το απαλά πάνω από τον φακό για να τραβήξετε την προσοχή της γάτας. Αν δεν κάνει αυτό που θέλετε, ετοιμαστείτε να αλλάξετε τακτική. Στο κάτω-κάτω, αν είναι στον χαρακτήρα της να είναι σε επιφυλακή, γιατί να μην αποτυπώσετε αυτό το χαρακτηριστικό της στη φωτογραφία;

Κεραμιδί γάτα Τάμπι κουλουριασμένη σε έναν σκούφο του άγιου Βασίλη, με το κεφάλι της να ακουμπάει στο δάπεδο.

Θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσατε να στήσετε το κατοικίδιό σας σε μία θέση. Αν δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί, προσαρμόστε την τακτική σας ανάλογα με τη διάθεσή του.

3. Ρυθμίστε την έκθεση

Η οθόνη ρυθμίσεων σε μια Canon EOS 850D.

Αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας θα παραμείνει σχετικά ακίνητο, η ιδανική ταχύτητα κλείστρου είναι 1/200 δευτ. Προτείνουμε επίσης να επιλέξετε ευρύ διάφραγμα και να ρυθμίσετε το ISO στο Αυτόματο.

Η ρύθμιση συνεχούς λήψης υψηλής ταχύτητας σε μια Canon EOS 850D.

Η συνεχής λήψη υψηλής ταχύτητας σημαίνει ότι μπορείτε να καταγράψετε μεμιάς αρκετά καρέ στα γρήγορα –επτά καρέ ανά δευτερόλεπτο με την EOS 850D– κάτι το οποίο βελτιώνει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε αυτές τις αξιολάτρευτες αλλά φευγαλέες εκφράσεις του κατοικιδίου σας.

Επιλέξτε μια ρύθμιση έκθεσης που μπορείτε να ορίσετε και να ξεχάσετε στη συνέχεια, καθώς θα σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε στην πόζα και στο καδράρισμα. Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ρυθμίσετε τη μηχανή σας στην κατάσταση Χειροκίνητης έκθεσης (Μ).

Η ταχύτητα κλείστρου πρέπει να είναι αρκετά γρήγορη για να αποτυπώσει τη δράση. Η ιδανική ταχύτητα είναι γύρω στα 1/200 δευτ. αν το ζώο μένει σχετικά ακίνητο, αλλά πρέπει να επιλέξετε υψηλότερη ταχύτητα αν κινείται αρκετά. Επίσης, συνιστούμε ευρύ διάφραγμα (εδώ, f/5.6), καθώς έτσι θα διαχωρίσετε το θέμα από το φόντο και θα δημιουργήσετε ένα υπέροχο εφέ bokeh.

Εάν επιλέξετε αυτόματη ρύθμιση του ISO, η μηχανή θα το προσαρμόζει σε όλες τις συνθήκες. Σε ένα φωτεινό δωμάτιο με άφθονο φως από ένα παράθυρο, το ISO θα πρέπει να κυμαίνεται στο εύρος 800-1600. Σε αυτά τα μεγέθη, μια μηχανή με καλή απόδοση σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, όπως η Canon EOS 850D, θα σας επιτρέψει να αποτυπώσετε εικόνες με σχετικά μηδενικό θόρυβο. Αν ο φακός σας διαθέτει σταθεροποίηση –όπως ο Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM που χρησιμοποιούμε εδώ– είναι προτιμότερο να την ενεργοποιήσετε κι αυτήν.

4. Εστιάστε

Σημεία AF πάνω στο πρόσωπο μιας κεραμιδί γάτας Τάμπι, στην κατάσταση Άμεσης προβολής σε μια Canon EOS 850D.

Η Άμεση προβολή μπορεί να σας φανεί χρήσιμη όταν εστιάζετε. Αγγίξτε την οθόνη για να τοποθετήσετε τα σημεία εστίασης πάνω από το μάτι που είναι πιο κοντά σε εσάς.

Η εστίαση μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα πορτραίτα κατοικιδίων, καθώς πρέπει να εστιάσετε με ακρίβεια στα μάτια του ζώου, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κουνήσει το κεφάλι του ή να αρχίσει να τρέχει.

Επομένως, αναπόφευκτα, δεν θα είναι όλες οι λήψεις καθαρές, αλλά αν η μηχανή σας αντιδρά αμέσως στην κίνηση του θέματος, τότε οι πιθανότητές σας για μια καλή λήψη αυξάνονται. Ρυθμίστε την κατάσταση εστίασης της Canon σας σε AI Servo. Αυτό σημαίνει ότι η μηχανή θα παρακολουθεί την κίνηση του θέματος και θα προσαρμόζει την εστίαση ώστε να κλειδώνει στις μετακινήσεις του κατοικιδίου. Η ακριβής εστίαση είναι πολύ σημαντική για κοντινές λήψεις, επομένως μπορεί να μην αρκεί να κλειδώσετε την εστίαση μόνο στο πρόσωπο. Αντιθέτως, προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα σημείο, κατά προτίμηση στο μάτι που βρίσκεται πιο κοντά στη μηχανή.

5. Βελτιώστε το bokeh του φόντου

Ένα Golden λαμπραντόρ σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο σκύλος βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός μέτρου περίπου από το δέντρο και το φόντο δείχνει αρκετά θαμπό.

Ένα Golden λαμπραντόρ που ποζάρει μακριά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με αποτέλεσμα τα φωτάκια του να φαίνονται θολά.

Αν μετακινήσετε τον σκύλο πιο μακριά από το δέντρο, δημιουργείται πιο έντονο εφέ bokeh και ένα πιο ελκυστικό σκηνικό.

Συνήθως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ευρύ διάφραγμα για τα πορτραίτα των κατοικιδίων σας, καθώς αυτό εξασφαλίζει μικρό βάθος πεδίου για τις λήψεις σας και θέτει το φόντο εκτός εστίασης. Για τέτοιου είδους γιορτινές λήψεις, αυτό το ευρύ διάφραγμα έχει άλλο ένα πλεονέκτημα: τα εκτός εστίασης φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου μεταμορφώνονται σε όμορφες κουκκίδες στο bokeh. Το bokeh θα είναι πιο έντονο αν μπορείτε να έχετε απόσταση μεταξύ του θέματος και του δέντρου, επομένως απομακρύνετε το κατοικίδιο όσο πιο πολύ μπορείτε από το δέντρο. Αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη εστιακή απόσταση θα ενισχύσετε το θόλωμα, επομένως προσπαθήστε να απομακρυνθείτε και να κάνετε ζουμ με το φακό σας.

6. Προσθέστε εφέ bokeh στο προσκήνιο

Πορτραίτο μιας κεραμιδί γάτας Τάμπι που περιβάλλεται από θολά ονειρικά φώτα.

Μπορούμε να προσθέσουμε θολό εφέ bokeh στο προσκήνιο των πορτραίτων των κατοικιδίων μας κρατώντας μια γιρλάντα από φωτάκια κοντά στον φακό και τραβώντας τη φωτογραφία μέσα από ένα κενό στα καλώδια.

Άνδρας που φωτογραφίζει μια κεραμιδί γάτα Τάμπι μέσα από μια γιρλάντα με διαφανή χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Για αυτήν την απλή τεχνική μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης χρωματιστά φωτάκια ή ακόμα και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ενώ προσπαθείτε να βγάλετε το φόντο εκτός εστίασης, μπορείτε επίσης να προσθέσετε εφέ bokeh στο προσκήνιο. Δοκιμάστε να κρατήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια εμπρός από τον φακό και να βρείτε ένα κενό ανάμεσά τους για να τραβήξετε τη φωτογραφία. Υπό τη σωστή γωνία, αυτό μπορεί να δημιουργήσει όμορφες φωτεινές λεπτομέρειες εκτός εστίασης που περιβάλλουν το θέμα σας και προσδίδουν επιπλέον βάθος στη σκηνή.

7. Χαμηλώστε

Άνδρας ξαπλωμένος στο δάπεδο του καθιστικού για να φωτογραφίσει μια κεραμιδί γάτα Τάμπι που περπατάει μπροστά από τον καναπέ.

Ξαπλώνοντας στο δάπεδο για να τραβήξετε τη φωτογραφία, τοποθετείτε το θέμα και τον θεατή στο ίδιο επίπεδο.

Μια κεραμιδί γάτα Τάμπι φωτογραφημένη στο επίπεδο των ματιών.

Όταν είστε στο ίδιο επίπεδο με το θέμα, η φωτογραφία σας έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι εντυπωσιακή.

Είτε τραβάτε πορτραίτα των κατοικιδίων είτε των φίλων σας, η αποτύπωση του θέματος στο επίπεδο των ματιών βοηθά στη δημιουργία μιας σύνδεσης, καθώς τοποθετεί τον θεατή στο ίδιο επίπεδο. Φυσικά, στα πορτραίτα κατοικιδίων αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ξαπλώσετε στο πάτωμα για να είστε αρκετά χαμηλά, αλλά έτσι μπορεί να πετύχετε καλύτερα τη ματιά του κατοικιδίου σας.

Πιστεύουμε πως θα διασκεδάσετε απίστευτα προσπαθώντας να αποτυπώσετε την τέλεια λήψη, ακόμα κι αν το κατοικίδιό σας δεν είναι πάντα πρόθυμο να συνεργαστεί. Είτε επιχειρείτε να τραβήξετε ένα πορτραίτο του κατοικιδίου σας τα Χριστούγεννα είτε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, είναι μια σπουδαία ευκαιρία να εξασκήσετε την τεχνική σας και να βελτιώσετε τις φωτογραφικές σας δεξιότητες.

Κείμενο του James Paterson

Σχετικά άρθρα

 • ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

  Εκτύπωση χριστουγεννιάτικης κάρτας

  Διακοσμήστε τις δικές σας γιορτινές φωτογραφίες και εκτυπώστε εξατομικευμένες χριστουγεννιάτικες κάρτες.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  Τραβήξτε καλύτερες φωτογραφίες φέτος τα Χριστούγεννα

  Η φωτογράφος Lena Petrova σάς δίνει τρόπους για να βελτιώσετε τις γιορτινές σας φωτογραφίες.

 • ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  Φωτογράφιση για εκτύπωση

  Επτά κορυφαίες συμβουλές για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε έντυπη μορφή.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

  Κορυφαίες συμβουλές για τη φωτογράφιση κατοικίδιων

  Τραβήξτε εντυπωσιακές φωτογραφίες των κατοικίδιών σας, με τις συμβουλές της φωτογράφου κατοικίδιων Cat Race.