ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Κορυφαίες συμβουλές για αξιολάτρευτες φωτογραφίες κατοικίδιων

Μια φωτογραφία τραβηγμένη με δεξιοτεχνία μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την προσωπικότητα του κατοικίδιού σας, είτε αυτό είναι παιχνιδιάρικο είτε περίεργο, επιφυλακτικό ή χαδιάρικο. Εδώ, η επαγγελματίας φωτογράφος Cat Race επισκέπτεται ένα καταφύγιο ζώων για να αποτυπώσει ελκυστικές εικόνες και προσφέρει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων προτάσεις για να πειραματιστούν στο σπίτι.
Ντάτσχουντ που στέκεται πίσω από ένα καλάθι με μπάλες, το οποίο φαίνεται θολά στο προσκήνιο. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Το δίδυμο φωτογράφων Cat και Michael, του CatsDog Photography, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν αξέχαστες εικόνες με σκύλους, γάτες, κουνέλια και άλλα ζώα. Πίσω από τον φακό βρίσκεται η Cat, ενώ ο Michael ενεργεί ως εκπαιδευτής ζώων. Οι δυο τους συνεργάζονται για τη δημιουργία λήψεων και συνθέσεων.

Η φωτογραφία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της υιοθεσίας κατοικίδιων, ειδικά για ζώα που είναι λιγότερο φωτογενή ή που δεν δείχνουν ωραία στις φωτογραφίες. Για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση, η Cat και ο Michael επισκέφθηκαν το κέντρο υιοθεσίας ζώων RSPCA, στο Preston της Αγγλίας, για να καταγράψουν ελκυστικά πορτραίτα προκειμένου να βοηθήσουν μερικά από τα ζώα να βρουν τα νέα τους σπίτια.

Κατά τη φωτογράφιση ζητήσαμε από την Cat να μοιραστεί μαζί μας τις συμβουλές της σχετικά με το πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την πραγματική φύση και τον χαρακτήρα ενός κατοικίδιου, από τη χρήση του σωστού εξοπλισμού και τις ρυθμίσεις της μηχανής μέχρι το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα νευρικό ζώο να ποζάρει.

1. Μην βιάζεστε

Η φωτογράφος κατοικίδιων Cat Race κάθεται στο πάτωμα και δίνει λιχουδιές σε έναν σκύλο ντάτσχουντ.

Είναι σημαντικό να γνωρίσετε το ζώο και να το αφήσετε να συνηθίσει την παρουσία σας πριν ξεκινήσετε τη φωτογράφιση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα ντροπαλά ζώα, όπως το Ντάτσχουντ Eva (στη φωτογραφία). «Πριν ξεκινήσετε τη φωτογράφιση, δοκιμάστε να πείσετε το θέμα σας να κάνει ένα μικρό κόλπο. Ζητήστε του, για παράδειγμα, να καθίσει και δώστε του μια λιχουδιά όταν το κάνει», προτείνει η φωτογράφος κατοικίδιων Cat Race. «Το κατοικίδιό σας θα πιστέψει ότι κάθε φορά που κάνει αυτό που του ζητάτε θα ανταμείβεται, κι έτσι θα συνδυάσει τη φωτογράφιση με τη διασκέδαση.»

Ντάτσχουντ που κοιτάζει απευθείας στη μηχανή. Ο σκύλος είναι καθαρά εστιασμένος, ενώ το φόντο είναι θολό. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, από την Cat Race.

Η λειτουργία ηλεκτρονικού κλείστρου της Canon EOS R6 σάς επιτρέπει να φωτογραφίζετε αθόρυβα, κάτι που είναι απίστευτα χρήσιμο κατά τη φωτογράφιση ανήσυχων ζώων, όπως η Eva. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (τον οποίο διαδέχτηκε πλέον ο Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) στα 110mm, με 1/500 δευτ., f/3.5 και ISO1600. © CatsDog Photography

Η φωτογράφιση οποιουδήποτε ζώου μπορεί να είναι απρόβλεπτη, καθώς συνήθως πραγματοποιείται με τους δικούς του όρους – κι αυτό είναι κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των ζώων που έχουν διασωθεί από τον δρόμο ή από άλλες κακές συνθήκες. Η Cat πιστεύει ότι είναι σημαντικό το ζώο να έχει συνηθίσει την παρουσία σας. Αυτός ο χρόνος γνωριμίας σάς δίνει επίσης την ευκαιρία να σκεφτείτε πώς θα το φωτογραφίσετε.

Για αρχή, μπορείτε να τα φωτογραφίσετε ενώ κοιμούνται. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφορετικές γωνίες και να προσαρμόσετε σωστά τις ρυθμίσεις χωρίς να ανησυχείτε για το πώς θα κρατήσετε την προσοχή τους. Αν η μηχανή σας έχει αθόρυβο κλείστρο ή αθόρυβη λειτουργία, καλή ιδέα είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

Όταν είστε έτοιμοι, δοκιμάστε να παίξετε με το κατοικίδιο ή να το δελεάσετε με λιχουδιές που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον του ενώ εσείς τραβάτε μερικές πόζες. Αλλά φροντίστε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις της μηχανής σας. «Βλέπω ανθρώπους να χρησιμοποιούν θορύβους ή ένα παιχνίδι που κάνει θόρυβο, πριν ακόμη βρουν τον σωστό φωτισμό ή τη σωστή σύνθεση. Το κατοικίδιο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι για πολύ», λέει ο Michael.

Ωστόσο, το κλειδί εδώ είναι η υπομονή. Ένα ζώο μπορεί να παρουσιάζει έντονη έξαψη επειδή αισθάνεται άγχος. Υπάρχει κίνδυνος να στρεσάρετε το ζώο αν του δίνετε διαρκώς την εντολή να κάτσει ή να μείνει ακίνητο για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα στο τέλος να θέλει να φύγει από τον χώρο. «Στο τέλος, ο σκύλος μπουχτίζει», λέει η Cat. «Η εμπειρία μάς δίδαξε ότι δεν είναι αυτή η σωστή σειρά. Ακόμη κι αν πρέπει να χάσετε τη λήψη και να προχωρήσετε με κάτι άλλο, κάντε το και το ζώο θα νιώσει πιο άνετα. Για να αποτυπώσετε την προσωπικότητά του, πρέπει να το κάνετε να νιώσει άνετα.»

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές ανάμεσα σε σκύλους, γάτες και άλλα είδη κατοικίδιων. Κάθε ζώο είναι μοναδικό, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσετε το δικό σας στυλ φωτογράφισής σε αυτό. «Σε γενικές γραμμές, η φωτογράφιση ενός σκύλου κυλάει πιο ομαλά όταν ο σκύλος πιστεύει ότι αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις· ωστόσο, αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο με τις γάτες», αναφέρει ο Michael. «Βάλτε ένα κουτί κάτω και η γάτα θα μπει μέσα. Αν όμως βάλετε τη γάτα μέσα σε ένα κουτί, αυτή θα βγει έξω αμέσως.

«Όσον αφορά στα κουνέλια, δεν πρόκειται να σας ακούσουν, επομένως πρέπει να δουλέψετε με αυτό ως δεδομένο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τα φωτογραφίσετε όσο κάποιος τα κρατάει πάνω από τον ώμο του. Για εμάς που φωτογραφίζουμε σε ένα καταφύγιο ζώων, αυτό δίνει επίσης μια ωραία αίσθηση σύνδεσης για κάποιον που ίσως ψάχνει να υιοθετήσει.»

2. Ο καλύτερος εξοπλισμός για τη φωτογράφιση κατοικίδιων

Τιγρέ γάτα που κάθεται σε ένα αφράτο κρεβάτι για κατοικίδια και κοιτάζει απευθείας τη μηχανή. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Όταν φωτογραφίζετε γάτες, θα πρέπει να είστε διαρκώς σε εγρήγορση, λόγω της απρόβλεπτης φύσης τους. Αφήστε τες να περιπλανηθούν εντός κάδρου και ετοιμαστείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία όταν θα είναι έτοιμες. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, με 1/200 δευτ., f/4 και ISO125. © CatsDog Photography

Η φωτογράφος κατοικίδιων Cat Race συνδέει έναν φακό EF στη μηχανή της Canon EOS R6 μέσω του Προσαρμογέα βάσης EF-EOS R.

Χάρη στον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R, η Kat μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς πρόβλημα το αγαπημένο της σετ φακών EF με την EOS R6 που επέλεξε για αυτήν τη λήψη. Παρ’ όλο που έχει την τάση να «ανακατεύει» τον εξοπλισμό της, κουβαλάει σχεδόν πάντα μαζί της τον φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM και τον φακό Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (τον οποίο έχει διαδεχτεί πλέον ο Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Η Cat και ο Michael πιστεύουν ότι είναι πολύ βασικό να έχεις πληθώρα επιλογών. Η Cat έχει πάντα μαζί στην τσάντα της τους φακούς Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM και Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM για να είναι σίγουρη ότι μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες λήψεις. Ωστόσο, τονίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς φακούς. «Έχω τόσους πολλούς φακούς, που δεν παίρνω πάντα τους ίδιους μαζί μου σε κάθε φωτογράφιση», λέει. «Αν χρησιμοποιείτε πάντα έναν φακό –για παράδειγμα, έναν 135mm– το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε μία συγκεκριμένη εμφάνιση.»

Για τη συγκεκριμένη επίσκεψη στο καταφύγιο ζώων, η Cat χρησιμοποίησε την Canon EOS R6. Έχοντας χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μια EOS 5D Mark III, είχε ήδη πολλούς φακούς EF, τους οποίους χρησιμοποίησε στην EOS R6 μέσω του Προσαρμογέα βάσης EF-EOS R της Canon. «Ούτε που κατάλαβα ότι χρησιμοποιούσα προσαρμογέα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο καλά λειτουργεί», αναφέρει. «Επίσης μου άρεσε πολύ η οθόνη αφής της EOS R6, επειδή είναι πολύ εύχρηστη και επιτρέπει γρήγορη αλλαγή των ρυθμίσεων, κάτι που σας χρησιμεύει όταν φωτογραφίζετε ζώα, καθώς μπορείτε να πατήσετε γρήγορα στην οθόνη για να εστιάσετε.»

Η αρθρωτή οθόνη είναι επίσης χρήσιμη όταν φωτογραφίζετε από άβολες γωνίες, ενώ η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της EOS R6 μπορεί να περιστραφεί κατά 270° για να μπορείτε να φωτογραφίζετε δημιουργικά. Επιπλέον, η εντυπωσιακή αυτόματη εστίαση μπορεί να εντοπίσει τα μάτια ενός ζώου και να τα ακολουθεί μέσα στο κάδρο.

3. Οι καλύτερες ρυθμίσεις μηχανής για τη φωτογράφιση κατοικίδιων

Γάτα με αφράτο κοκκινωπό τρίχωμα κάθεται σε μια γωνία, κοιτάζοντας προς τη μηχανή. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Αν η γάτα σας δεν ποζάρει, προσπαθήστε να τη φωτογραφίσετε όταν χαλαρώνει στο φυσικό της περιβάλλον, σε ένα σημείο με καλό φωτισμό. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, με 1/200 δευτ., f/3.2 και ISO100. © CatsDog Photography

Ασπρόμαυρη γάτα με μια μεγάλη μαύρη βούλα κάτω από τη μύτη της, η οποία κοιτάζει προς τα πάνω και στη μηχανή. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Κρατήστε λιχουδιές κοντά στη μηχανή σας για να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας. Αυτό δουλεύει και με τις γάτες και θα σας βοηθήσει να τραβήξετε κοντινές λήψεις. «Ο στόχος είναι να αισθάνεται κανείς τη σύνδεση με το ζώο κοιτάζοντας τη φωτογραφία», λέει η Cat. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 50mm f/1.4 USM, με 1/200 δευτ., f/3.2 και ISO100. © CatsDog Photography

Οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τη φωτογράφιση των κατοικίδιων εξαρτώνται από την εμφάνιση που θέλετε να πετύχετε. «Πιστεύω ότι έχουμε πολλή περισσότερη ποικιλία από πολλούς φωτογράφους κατοικίδιων», εξηγεί ο Michael. «Πολλοί προτιμούν την εμφάνιση που δίνουν οι φακοί με μεγάλη εστιακή απόσταση και ευρύ διάφραγμα, τα οποία δημιουργούν ένα ονειρικό στυλ. Είναι υπέροχο, αλλά εμάς μας αρέσει να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.»

Η Cat συμφωνεί: «Για μένα, αυτό που κάνει μια φωτογραφία ξεχωριστή είναι η πραγματική αίσθηση του χώρου και του περιβάλλοντος του ζώου», λέει.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε λήψεις δράσης με ένα ζώο σε κίνηση και αισθάνεστε άνετα με τη Χειροκίνητη κατάσταση λήψης (M), δοκιμάστε τις παρακάτω ρυθμίσεις: ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον στα 1/1000 δευτ., μεσαίο διάφραγμα, όπως f/5.6 ή f/8, και ISO περίπου 400-800, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Ωστόσο, για πορτραίτα ζώων, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια ταχύτητα κλείστρου της τάξης των 1/200 δευτ., συνήθως με μεγαλύτερο διάφραγμα f/2.8 ή f/1.8, και χαμηλότερο ISO, αν το επιτρέπει ο φωτισμός.

Αν τώρα κάνετε τα πρώτα σας βήματα ή αν ξεκινάτε να εξοικειώνεστε με τη μηχανή σας, η κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv), όπου επιλέγετε την ταχύτητα κλείστρου και η μηχανή επιλέγει το διάφραγμα, είναι ιδανική για εικόνες δράσης, ενώ η κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av), όπου αποφασίζετε εσείς για το διάφραγμα και η μηχανή επιλέγει την ταχύτητα κλείστρου, λειτουργεί καλά για πιο στατικά πορτραίτα.

Τέλος, αξίζει να πειραματιστείτε με τους διάφορους συνδυασμούς ρυθμίσεων για να πετύχετε την εμφάνιση που θέλετε. Αν το κατοικίδιο δεν είναι αρκετά υπομονετικό για να εξασκηθείτε, η χρήση ενός αντικειμένου για υποστήριξη, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι, μπορεί να βοηθήσει.

Είναι επίσης σημαντικό να δουλεύετε με το φόντο που έχετε και, αν δεν μπορείτε να πάτε σε μια τοποθεσία με ιδιαίτερη ομορφιά, η χρήση φακών μεγάλης εστιακής απόστασης για να βγάλετε το φόντο εκτός εστίασης είναι μια καλή επιλογή.

4. Αποτυπώνοντας φυσικές πόζες κατοικίδιων

Γερμανικός ποιμενικός που κρυφοκοιτάζει μέσα από μια σήραγγα παιχνιδιού με το βλέμμα του στραμμένο στη μηχανή. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Αν δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα ζώα σε μια πιο γραφική τοποθεσία, η χρήση αξεσουάρ μπορεί να σας βοηθήσει. Ένα πάνινο τούνελ, για παράδειγμα, μπορεί να προσθέσει περισσότερη δημιουργικότητα στη λήψη σας, ειδικά αν το θέμα σας είναι παιχνιδιάρικο και περίεργο, όπως ο Zeus. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM στα 33mm, με 1/320 δευτ., f/2.8 και ISO1250. © CatsDog Photography

Η φωτογράφος κατοικίδιων Cat Race έχει στραμμένη τη μηχανή της προς μια σήραγγα παιχνιδιού για να τραβήξει μια φωτογραφία ενός γερμανικού ποιμενικού.

Αν συνοδεύεστε από εκπαιδευτή, φροντίστε να του δώσετε σαφείς οδηγίες για να έχετε τη λήψη που επιθυμείτε. Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει λιχουδιές και παιχνίδια για να στήσει το ζώο για τη λήψη. «Μέσα από τη δουλειά μου, πάντοτε προσπαθώ να αποτυπώσω την προσωπικότητα των κατοικίδιων», λέει η Cat. «Αυτό είναι κάτι που πετυχαίνουμε έχοντας φροντίσει να είναι χαλαρωμένα.»

Στο καταφύγιο ζώων, η Cat και ο Michael επέλεξαν να μην φωτογραφίσουν τα ζώα μέσα στα κλουβιά τους. «Καλό είναι να αποφύγετε να τα φωτογραφίσετε "πίσω από τα κάγκελα"», λέει ο Michael. «Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ιστορία ενός ζώου, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και στο συγκεκριμένο ζωάκι και, ενδεχομένως, να τους κάνετε να ενδιαφερθούν για όλα τα ζώα στο καταφύγιο.»

Επίσης, καλή ιδέα είναι να επιλέξετε μια γωνία που θα αναδεικνύει τα κολακευτικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα διασωθέντα ζώα, καθώς θα μπορούσε να τα βοηθήσει να βρουν το νέο τους σπίτι. «Βάλτε τα να καθίσουν ελαφρώς υπό γωνία και, αν μπορείτε, κάντε τα να κοιτάξουν πάνω από τον ώμο τους», συνεχίζει ο Michael.

Η πόζα στην οποία θέλετε να αποτυπώσετε το κατοικίδιο εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθός του. «Αν φωτογραφίζετε έναν μικρό σκύλο, για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον τοποθετήσετε επάνω σε κάτι», λέει. «Αν πρόκειται για έναν πραγματικά ζωηρό σκύλο που δεν μπορεί να καθίσει ακίνητος, μπορείτε να τραβήξετε μερικές λήψεις δράσης – αλλά συνήθως φωτογραφίζω αυτούς τους σκύλους με το λουρί τους.» Η φωτογράφιση σκύλων χωρίς το λουρί τους συνιστάται μόνο για ζώα που υπακούν σε εντολές και κάθονται ακίνητοι. 

Επίσης, πλησιάζοντας κοντά, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακές εικόνες. Η Cat μάς προτρέπει να φωτογραφίζουμε από χαμηλό ύψος, στο επίπεδο του πατώματος, για να βρισκόμαστε στο ύψος των ματιών του κατοικίδιου και να μην το τρομάζουμε. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να εστιάσετε στα μάτια τους, καθώς είναι κάτι που θα προσθέσει συναίσθημα στις εικόνες σας. Η AF ματιών της Canon EOS R6 είναι ιδανική για αυτόν το σκοπό.

Διαφορετικά, αν στοχεύετε σε μια δυναμική λήψη, φωτογραφίστε από ψηλά, πάνω από το ζώο. Αυτό δεν συνιστάται πάντα για διασωθέντα ζώα, τα οποία μπορεί να είναι κάπως νευρικά κατά τη φωτογράφιση από επάνω, αλλά είναι ιδανικό για τα κατοικίδιά σας, αν έχουν αυτοπεποίθηση από τη φύση τους.

«Αφού χτίσετε μια υποτυπώδη σχέση, αν κρατήσετε μια λιχουδιά κοντά στον φακό σας ή αν βάλετε κάποιον να κουνάει τριγύρω μια μπάλα, μπορείτε να σκύψετε από πάνω τους και να τα φωτογραφίσετε καθώς θα σας κοιτάζουν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εικόνα», λέει η Cat.

Αν δεν έχετε βοηθό ή αν κάποια γωνία είναι δύσκολη, δοκιμάστε να φωτογραφίσετε από απόσταση, αλλά μην κάνετε ποτέ τη λήψη με το ζόρι αν αντιληφθείτε ότι το θέμα σας αναστατώνεται ή ενοχλείται. «Αν βλέπετε ότι ταράζεται ή αγχώνεται υπερβολικά, μην συνεχίσετε», αναφέρει η Cat. «Ακόμη κι αν πρέπει να χάσετε τη λήψη και να προχωρήσετε με κάτι άλλο, κάντε το. Για να εκδηλώσει την προσωπικότητά του ένα ζώο, πρέπει να νιώθει ήρεμο.»

5. Φωτογράφιση μαύρων ζώων

Γάτα με κυρίως μαύρο τρίχωμα που κοιτάζει απευθείας στη μηχανή. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Στατιστικά, οι μαύρες γάτες υιοθετούνται πιο δύσκολα σε σύγκριση με τις γάτες άλλου χρώματος, πολύ συχνά λόγω του τρόπου με τον οποίο φωτογραφίζονται. Ωστόσο, με τον σωστό φωτισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αξιολάτρευτη, ευχάριστη εικόνα. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM στα 47mm, με 1/320 δευτ., f/7.1 και ISO320. © CatsDog Photography

Γερμανικός ποιμενικός που κάθεται σε ένα καλάθι με μπάλες και κοιτάζει προς τη μηχανή. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, από τη φωτογράφο Cat Race.

Μπορείτε να φωτογραφίσετε από ψηλά τα ζώα που έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, όπως ο Zeus, ο γερμανικός ποιμενικός, για να δημιουργήσετε μια δυναμική λήψη. Κρατήστε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι κοντά στον φακό σας για την τέλεια οπτική επαφή. Λήψη με Canon EOS R6 με φακό Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM στα 35mm, με 1/320 δευτ., f/2.8 και ISO1600. © CatsDog Photography

Τα ζώα με σκουρόχρωμο τρίχωμα μπορούν να ξεγελάσουν τη μηχανή σας και να οδηγήσουν σε μια εικόνα με υποέκθεση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαύρα ζώα, ιδίως οι γάτες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθούν λόγω του τρόπου με τον οποίο φαίνονται στις φωτογραφίες, μεταξύ άλλων. Είναι πολύ πιο εύκολο να φωτογραφίζετε πιο ανοιχτόχρωμα ζώα. Ο Michael παρατηρεί ότι ακόμη κι αν ο φωτισμός δεν είναι ο σωστός για ένα ζώο με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, θα εξακολουθεί να μπορεί να φωτογραφηθεί εύκολα, σε αντίθεση με τα ζώα με σκουρόχρωμο τρίχωμα. Αλλά μην απελπίζεστε. «Με το σωστό φως, οποιοδήποτε θέμα θα φαίνεται υπέροχο», υποστηρίζει.

Η Cat προσθέτει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά πού βρίσκεται η φωτεινή πηγή σας. Αν πρόκειται για φωτεινή πηγή με έντονο φως, τοποθετήστε το ζώο απέναντί της, για λιγότερη αντίθεση.»

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το φόντο. «Αν το φόντο είναι πολύ σκοτεινό, είναι πιο πιθανό να μην διακρίνονται καλά», αναφέρει ο Michael. «Η χρήση ενός ανακλαστήρα για να οδηγήσετε το φως κάτω από το σαγόνι τους μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να δημιουργήσετε μια εικόνα με ευκρίνεια.» Αν δεν έχετε ανακλαστήρα, μην ανησυχείτε. Μπορείτε εύκολα να αναπαράγετε το αποτέλεσμά του στο σπίτι, δημιουργώντας τον δικό σας με λίγο χαρτόνι και αλουμινόχαρτο – και με άλλα αξεσουάρ.

Οι συμβουλές της Cat για τη φωτογράφιση κατοικίδιων και διασωθέντων ζώων μπορούν να βοηθήσουν στην αποτύπωση της προσωπικότητάς τους. «Αυτό που θέλετε πραγματικά είναι οι άνθρωποι να κοιτάζουν το ζώο και να συνδέονται μαζί του, είτε επειδή θέλουν ένα πορτραίτο που θα τους θυμίζει το κατοικίδιό τους για τα επόμενα χρόνια είτε επειδή κοιτάζουν ένα ζώο και σκέφτονται: "Αυτός ο σκύλος ανήκει στην οικογένειά μας, θα ολοκληρώσει το σπιτικό μας"», λέει.

Ο χρόνος που πέρασαν η Cat και ο Michael στο καταφύγιο με τα ζώα τα βοήθησε να βρουν τις τέλειες οικογένειες για αυτά. Η Eva, το ντάτσχουντ, έχει πλέον υιοθετηθεί, ενώ ο Zeus, ο γερμανικός ποιμενικός, περιμένει τη συνάντηση με τους μελλοντικούς του ιδιοκτήτες. Πριν έρθει στο καταφύγιο, ο Zeus ήταν μέλος ενός νοικοκυριού με διάφορα ζώα, το οποίο παρουσίαζε ενδείξεις κακομεταχείρισης. Έχει βρεθεί σε διαφορετικά κυνοκομεία, κάτι που δεν ενδείκνυται για τους γερμανικούς ποιμενικούς, αλλά ελπίζουμε ότι θα βρει ένα σπίτι όπου θα απολαμβάνει βόλτες και πολλή φροντίδα. 

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να αποτυπώσετε τις υπέροχες γκάφες του κατοικίδιού σας, πειραματιστείτε με τις αυτές συμβουλές. Ή, θα μπορούσατε να προσφέρετε στην κοινότητά σας, συμμετέχοντας εθελοντικά στο τοπικό καταφύγιο και φωτογραφίζοντας τα ζώα για να αυξήσετε τις πιθανότητες να υιοθετηθούν. Γιατί όχι; Μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με το #LiveForTheStory, προσθέτοντας την ετικέτα @canonemea. 

Σύνταξη: Astrid Pitman

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

    Διασκεδαστικά και γιορτινά πορτραίτα κατοικίδιων

    Απλές συμβουλές, κόλπα και τεχνικές για να τραβήξετε εντυπωσιακές φωτογραφίες κατοικίδιων φέτος τα Χριστούγεννα.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

    Ο καλύτερος βασικός εξοπλισμός για πορτραίτα

    Μηχανές και φακοί για κάθε τύπο φωτογραφίας πορτραίτου.

  • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

    3 χειροποίητα αξεσουάρ φωτογράφισης

    Δημιουργήστε το δικό σας κουτί απαλού φωτισμού (softbox), έναν σωλήνα προβολέα για εστιασμένο φως και ένα γεμιστό μαξιλαράκι για να σταθεροποιήσετε τη μηχανή σας.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

    Συμβουλές για τη φωτογραφία πορτραίτου

    Βελτιώστε τη φωτογραφία πορτραίτου σας με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές.