ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Συμβουλές για λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Σε ζέστη ή κρύο, με βροχή ή ηλιοφάνεια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποτυπώσετε εντυπωσιακές λήψεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή περιβάλλοντος.
Φωτογράφος που φοράει χειμερινά ρούχα και κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης στέκεται πάνω σε μια χιονισμένη βουνοπλαγιά κρατώντας μια μηχανή Canon. © Richard Walch

Συνήθως, η φωτογράφιση είναι πιο δύσκολη σε ακραίες θερμοκρασίες. Το χιόνι, η πάχνη και ο πάγος δημιουργούν θεαματικές χειμερινές σκηνές, αλλά οι περισσότερες μηχανές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 0°C/32°F. Αντίστοιχα, ένα περιβάλλον με υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στις μηχανές, ενώ οι αμμώδεις τοποθεσίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς σε εξοπλισμό που δεν διαθέτει στεγανοποίηση.

Πολλές μηχανές Canon διαθέτουν στεγανοποίηση για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και μπορούν να λειτουργήσουν σε εκπληκτικά αντίξοα περιβάλλοντα, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το ανθρώπινο στοιχείο. Η φωτογράφιση σε περιβάλλοντα με ακραίες συνθήκες, πέρα από τον εξοπλισμό σας, μπορεί να δυσκολέψει και εσάς.

Προφανώς, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε λήψεις σε ακραίες θερμοκρασίες, ελέγχοντας τα δελτία καιρού πριν βγείτε έξω και παίρνοντας μαζί σας τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό για φωτογράφιση στην ύπαιθρο. Ωστόσο, αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη μερικές πρακτικές συμβουλές φωτογράφισης, ώστε τα πράγματα να εξελίσσονται όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές μας για φωτογράφιση σε πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.

Λήψη σε χαμηλές θερμοκρασίες

1. Διατηρήστε τα χέρια σας ζεστά

Φωτογράφος που φοράει χειμερινό μπουφάν, σκούφο και γάντια και κρατάει μια Canon EOS R5.

Πρέπει να κρατάτε τα χέρια σας ζεστά κατά τις λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι λεπτά θερμικά γάντια, τα οποία φοριούνται κάτω από τα κανονικά γάντια και συμβάλλουν στην παγίδευση του θερμού αέρα.

Τα χέρια που τρέμουν μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια της μηχανής και να οδηγήσουν σε θολές λήψεις. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα χοντρό ζευγάρι αδιάβροχα γάντια και θερμαντικά για τα χέρια, για να ζεσταίνετε ξανά τα χέρια σας αφού μείνετε κάποιο διάστημα στο κρύο.

Αν και τα γάντια είναι σημαντικά για τη φωτογράφιση σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να δυσκολέψουν το πάτημα των κουμπιών της μηχανής. Ένας φακός Canon με προγραμματιζόμενο δακτύλιο ελέγχου, όπως ο RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, ο RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ή ο RF 85mm F2 MACRO IS STM, είναι συχνά πιο εύκολος στον χειρισμό με γάντια. Οι μηχανές Canon με χειριστήριο joystick, όπως η Canon EOS R10, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αν τα γάντια σάς δυσκολεύουν στη χρήση της οθόνης αφής για τη μετακίνηση του σημείου AF.

Αν είστε φανατικός χειμερινός φωτογράφος, ο φωτογράφος αθλητικών εκδηλώσεων και Canon Ambassador Richard Walch προτείνει να επενδύσετε σε γάντια αναρρίχησης, τα οποία αφήνουν ελεύθερα τα δάκτυλά σας αλλά προστατεύουν τα χέρια σας μεταξύ των λήψεων.

2. Προστατέψτε τον εξοπλισμό σας

Χέρι με γάντι που κρατάει μια μηχανή Canon με προσαρτημένο παρασολέιγ, το οποίο την προστατεύει από τις χειμερινές συνθήκες.

Σε χειμερινές συνθήκες, ένα παρασολέιγ φακού δεν επιτρέπει στις σταγόνες του νερού να πέφτουν πάνω στον φακό. «Ένα παρασολέιγ φακού είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν υπάρχει χιόνι που παρασύρεται από τον άνεμο», εξηγεί ο Richard. «Αν χρησιμοποιείτε ένα καλό παρασολέιγ, μπορείτε να αποφύγετε πολλά.» © Richard Walch

Φωτογράφος που βιντεοσκοπεί τον εαυτό της πάνω σε μια ανεμοδαρμένη προβλήτα, με μια μηχανή Canon, μικρόφωνο και φίλτρο ανέμου.

Κατά τη λήψη βίντεο, ο θόρυβος του ανέμου μπορεί να καταστρέψει τον ήχο. Για να διατηρήσετε τον ήχο καθαρό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις καταστάσεις μείωσης θορύβου ανέμου στην Canon σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό μικρόφωνο με φίλτρο ανέμου.

Οι μηχανές του Συστήματος Canon EOS R, όπως οι EOS R6, EOS R6 Mark II και EOS R7, διαθέτουν στεγανοποίηση προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη βροχή, αλλά ελέγξτε τες πριν βγείτε έξω μια μέρα με καταιγίδα. Αν πέσουν κάποιες σταγόνες στον φακό, σκουπίστε τες με ένα καθαρό πανί μικροϊνών ή με ένα μαντηλάκι καθαρισμού φακών. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε προστατευτικά φίλτρα για τους φακούς σας, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα σε ακραίες συνθήκες. Συνιστάται να αποφεύγετε την αλλαγή φακών υπό δυνατή βροχή ή χιονοθύελλα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στον εξοπλισμό σας.

Αν χρησιμοποιείτε τη μηχανή σε εξωτερικούς χώρους και δεν έχετε περιστρέψει τους δακτυλίους με το χέρι ούτε έχετε χρησιμοποιήσει την αυτόματη εστίαση για κάποια ώρα, οι δακτύλιοι εστίασης και ζουμ της μηχανής μπορεί να «παγώσουν». Για να το αποφύγετε αυτό, διασφαλίστε ότι η μηχανή σας είναι τυλιγμένη και μέσα σε τσάντα καλής ποιότητας όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ή να την καλύπτετε αν τραβάτε φωτογραφίες ενώ χιονίζει. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιστρέφετε τους δακτυλίους εστίασης και ζουμ χρησιμοποιώντας τον κινητήρα αυτόματης εστίασης ή με το χέρι.

Οι μπαταρίες σας θα εξαντλούνται πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως όταν κάνει κρύο. Οπότε, φυλάξτε τη μηχανή και τις μπαταρίες στην τσάντα σας για να τις προστατέψετε από τις καιρικές συνθήκες ή κρατήστε τες σε μια εσωτερική τσέπη, όπου η θερμότητα του σώματος σας θα τις διατηρήσει ζεστές. Επίσης, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας διπλάσιες μπαταρίες από ό,τι συνήθως.

Όταν μεταφέρετε τη μηχανή από το κρύο εξωτερικό περιβάλλον σε έναν ζεστό χώρο, προκύπτει υγροποίηση υδρατμών, που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εξοπλισμό σας. «Όταν είναι η ώρα για φαγητό, πρέπει είτε να παραμένετε εσείς έξω είτε να αφήνετε έξω το σακίδιό σας», λέει ο Richard. «Αν μετακινηθείτε από κρύο σε ζεστό περιβάλλον και δοκιμάσετε να ελέγξετε τις φωτογραφίες σας, το παιχνίδι έχει χαθεί. Η μηχανή θα θολώσει, ο φακός θα θολώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ζημιά στη μηχανή σας. Πρέπει να διατηρείτε τη μηχανή σας σε μία μόνο ζώνη θερμοκρασίας». Τοποθετήστε την τσάντα με τον εξοπλισμό σας κάπου λίγο πιο δροσερά, όπως σε μια βεράντα, για να βοηθήσετε τον εξοπλισμό σας να ανακτήσει σταδιακά τη θερμοκρασία του.

Αν πρέπει να μετακινηθείτε απευθείας από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, μπορείτε να δοκιμάσετε να τυλίξετε μια πλαστική σακούλα γύρω από τον εξοπλισμό σας για μερικά λεπτά, ώστε η αλλαγή της θερμοκρασίας να μην είναι τόσο έντονη.

3. Χρησιμοποιήστε τρίποδο και κάντε τη λήψη από απόσταση

Φωτογράφος με χειμερινά ρούχα που γονατίζει πίσω από μια Canon EOS R6, η οποία είναι τοποθετημένη σε τρίποδο πάνω σε βράχους, δίπλα σε ένα ποτάμι.

Τοποθετώντας τη μηχανή σας πάνω σε τρίποδο και φωτογραφίζοντας από απόσταση με την εφαρμογή Canon Camera Connect μειώνεται ο κίνδυνος αστάθειας μηχανής αν τρέμετε από το κρύο. Μπορείτε να ελέγξετε το καδράρισμα και να προσαρμόσετε την έκθεση χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Άμεσης προβολής της εφαρμογής και, στη συνέχεια, να κάνετε τη λήψη και να μεταφέρετε τις εικόνες απευθείας στο smartphone σας.

Δεν είναι εύκολο να πετύχετε σταθερές λήψεις αν τρέμετε από το κρύο. Ένα ελαφρύ και φορητό τρίποδο θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τη μηχανή, ώστε να φωτογραφίζετε με σιγουριά. Θυμηθείτε μόνο να μην αγγίζετε το τρίποδο με γυμνά χέρια σε συνθήκες παγετού, γιατί μπορεί να «κάψετε» την επιδερμίδα σας. Πατήστε καλά το χιονισμένο έδαφος για να δημιουργήσετε μια ομαλή, συμπαγή επιφάνεια πριν στήσετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone σας για να ελευθερώσετε το κλείστρο από απόσταση και ασύρματα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγγίξετε καθόλου τη μηχανή. Μπορείτε να προσαρμόσετε την εστίαση μέσω της εφαρμογής, καθώς και να τη χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε γεωγραφικές ετικέτες στις εικόνες σας, ώστε να μην ξεχάσετε ποτέ πού ήσασταν όταν αποτυπώσατε μια ξεχωριστή λήψη.

Φωτογράφιση σε συνθήκες με υψηλή θερμοκρασία ή άμμο

1. Προστατευτείτε από τον ήλιο

Γυναίκα που κάθεται στη σκιά ενός στεγάστρου ενώ είναι στραμμένη προς τη μηχανή της Canon, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε τρίποδο, έξω από το παράθυρο.

Αναζητήστε καταφύγιο όταν μπορείτε. Αν είστε έξω στον ήλιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να καταλήξετε με αφυδάτωση, αλλά και με υπερθέρμανση του εξοπλισμού σας. Ανάλογα με το πού πηγαίνετε, μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας άφθονο νερό.

Αποφεύγετε την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και παραμένετε σε σκιά, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αν πρέπει να βρίσκεστε έξω στον ήλιο, φορέστε αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας UV και ένα καπέλο που θα προσφέρει την απαραίτητη σκιά στο πρόσωπό σας. Όπου είναι δυνατόν, κρατήστε τον εξοπλισμό σας στη σκιά, ιδιαίτερα τις μπαταρίες σας. Εάν πρόκειται να πάτε σε ένα περιβάλλον με ακραίες συνθήκες, ενημερώστε κάποιον για το πού και πότε πηγαίνετε και για το πότε σκοπεύετε να επιστρέψετε, για να μπορεί να σημάνει συναγερμό, αν χρειαστεί.

2. Επιλέξτε τον σωστό εξοπλισμό

Φωτογράφος με καπέλο που κρατάει μια μηχανή Canon με συνδεδεμένο τον φακό Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM με λευκή βαφή.

Ο μαύρος εξοπλισμός απορροφά περισσότερο φως και υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι ο εξοπλισμός με λευκή βαφή, όπως ο φακός Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (στην εικόνα).

Γυναίκα που γονατίζει σε μια αμμώδη παραλία για να βάλει μια μηχανή Canon στην τσάντα εξοπλισμού της.

Επενδύοντας σε μια τσάντα εξοπλισμού καλής ποιότητας θα μπορείτε να μεταφέρετε τον εξοπλισμό σας με ασφάλεια και να τον προστατεύετε όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.

Η προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία αποτρέπει επίσης την υπερθέρμανση του εξοπλισμού, ειδικά κατά τη λήψη βίντεο. Οι μηχανές δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν ζεσταθούν υπερβολικά, οπότε δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε όταν υπερθερμανθεί η δικιά σας και μπορεί να χάσετε λήψεις όσο περιμένετε να κρυώσει.

Αν φωτογραφίζετε σε αμμώδη περιβάλλοντα, όπως στην παραλία ή σε μια έρημο, πρέπει να προστατέψετε τον εξοπλισμό σας από τους κόκκους άμμου. Η λύση είναι να επενδύσετε σε μια μηχανή που διαθέτει στεγανοποίηση προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, όπως η Canon EOS R7, η οποία είναι ανθεκτική στην υγρασία και στη σκόνη. Η EOS R7 διαθέτει επίσης προστασία κλείστρου, η οποία αποτρέπει την είσοδο σκόνης στον αισθητήρα. Οι φακοί είναι εξίσου ευάλωτοι. Συνδυάστε τη στεγανοποιημένη μηχανή σας με έναν φακό με παρόμοια προστασία, όπως ο Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, ο οποίος διαθέτει ελαστικές τσιμούχες που αποτρέπουν την πρόκληση ζημιάς στα εσωτερικά οπτικά εξαρτήματα από την άμμο.

Ακόμη κι αν δεν βράζει ο τόπος, ο εξοπλισμός σας μπορεί να επηρεαστεί από την υγρασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εισχώρηση υδρατμών και βλάβη. Και πάλι, ο ανθεκτικός στην υγρασία εξοπλισμός με στεγανοποίηση προστασίας από τις καιρικές συνθήκες θα το αποτρέψει αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Χρησιμοποιήστε μια αδιάβροχη τσάντα εξοπλισμού και βάλτε μέσα σακουλάκια με σιλικόνη, τα οποία θα συλλέξουν την υγρασία που θα εισχωρήσει. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε την τσάντα σας σε ξηρό περιβάλλον – ίσως σε ένα δωμάτιο με αφυγραντήρα, εάν είναι δυνατόν.

Αν αντιμετωπίζετε ακραία ζέστη, μπορείτε να βάλετε μια παγοκύστη στην τσάντα σας, η οποία θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα πράγματά σας δροσερά. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι είναι σωστά τυλιγμένη, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στον εξοπλισμό σας κατά την απόψυξη της παγοκύστης.

Το χρώμα του εξοπλισμού σας παίζει κι αυτό ρόλο. Ορισμένοι φακοί Canon, όπως ο RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, διαθέτουν λευκή βαφή για να διατηρούν το εσωτερικό του φακού δροσερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Η Canon EOS R50 διατίθεται επίσης σε λευκό χρώμα, ώστε να παραμένει πιο δροσερή στο φως του ήλιου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με μια μαύρη μηχανή. Επιπλέον, οι φακοί RF της σειράς L, όπως ο Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, διαθέτουν θερμοπροστατευτική επίστρωση που αποτρέπει την υπερθέρμανση του σώματος του φακού κάτω από τον έντονο ήλιο.

3. Φωτισμός και υπερέκθεση

Φιγούρα που στέκεται στην είσοδο μιας σπηλιάς κρατώντας μια μηχανή, με φόντο τον φωτεινό, ηλιόλουστο ουρανό.

Οι mirrorless μηχανές Canon μπορούν να καταγράφουν αρχεία εικόνων RAW. Αν φωτογραφίζετε σε συνθήκες με δύσκολο φωτισμό, όπως το έντονο ηλιακό φως, ένα αρχείο RAW θα καταγράψει περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, διευκολύνοντας τη διόρθωση της έκθεσης κατά την επεξεργασία.

Το έντονο ηλιακό φως μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λήψεις με υπερέκθεση. Να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη, για να μην «κάψετε» τις φωτεινές περιοχές – όταν συμβεί αυτό, τα δεδομένα χάνονται και δεν είναι ανακτήσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να διορθώσετε την υπερέκθεση κατά την επεξεργασία.

Χρησιμοποιήστε το ιστόγραμμα ή το μοτίβο ζέβρας της μηχανής σας για να παρακολουθείτε τον τονισμό περιγραμμάτων στην οθόνη ή μέσω του EVF, μειώνοντας την έκθεση της λήψης όταν χρειάζεται. Εφόσον δεν «κάψετε» τις φωτεινές περιοχές, θα μπορείτε να διορθώσετε μια λήψη που είναι ελαφρώς πιο φωτεινή μειώνοντας τη φωτεινότητα των φωτεινών και των λευκών περιοχών σε κάποιο λογισμικό επεξεργασίας, όπως το Digital Photo Professional της Canon.

Για περισσότερες συμβουλές και τεχνικές σχετικά με τη φωτογράφιση σε δύσκολες συνθήκες, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας για τη λήψη σε τοπία με ακραίες συνθήκες*.Σύνταξη: Peter Wolinski* Διατίθεται μόνο σε επιλεγμένες γλώσσες.

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R7

  Εξερευνήστε την άγρια φύση με μια μηχανή που προσφέρει εκπληκτική ταχύτητα και ποιότητα εικόνας, σε ένα φορητό σώμα APS-C σχεδιασμένο για το μέλλον.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R6 Mark II

  Για στατικές εικόνες ή βίντεο, σκηνές δράσης ή πορτραίτα, ο συνδυασμός επιδόσεων και ποιότητας εικόνας της EOS R6 Mark II σάς επιτρέπει να απογειώσετε τη δημιουργικότητά σας
 • Φακοί RF

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Ένας πανίσχυρος σούπερ-τηλεφακός ζουμ με εστιακή απόσταση 200-800mm, ιδανικός για σπορ, άγρια φύση και σκηνές δράσης.
 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Φακοί RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ευελιξία στις κοντινές λήψεις, με ελαφριά συμπίεση τηλεφακού και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα.
 • Φακοί RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Φακός MACRO με γρήγορο διάφραγμα 35mm f/1.8 για ευρυγώνια προοπτική, εστίαση από κοντινή απόσταση και υβριδική σταθεροποίηση εικόνας.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

  Φωτογράφιση περιπετειών στην ύπαιθρο

  Η φωτογράφος Anna Blackwell κάνει πεζοπορία στις άγριες εκτάσεις του Dartmoor με μια Canon EOS R6.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΠΙΟΥ

  Εντυπωσιακές φωτογραφίες τοπίων

  Πώς να βγάλετε την τέλεια «γραφική selfie», με την influencer και φωτογράφο τοπίων Ása Steinars.

 • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Συμβουλές και μυστικά για φωτογραφίες κατά τις χειμερινές διακοπές

  Ο επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων Richard Walch μάς δίνει τις συμβουλές του, ως ειδικός, για καλύτερες φωτογραφίες τον χειμώνα – από την επιλογή μηχανής έως τις καλύτερες ρυθμίσεις.

 • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Οι καλύτερες επιλογές μηχανών και φακών για ταξίδια

  Είτε εξερευνάτε τους δρόμους της πόλης είτε το ανώμαλο έδαφος των αγρών, ή ακόμη κι αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου, καλό είναι να μην κουβαλάτε μεγάλο βάρος. Εδώ θα βρείτε τον ιδανικό εξοπλισμό Canon για να καταγράφετε τις εμπειρίες σας, χωρίς να υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας.