ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Πώς να τραβήξετε εντυπωσιακές φωτογραφίες άγριας ζωής με τη μηχανή σας Canon

Δέκα πρωτοποριακές συμβουλές και τεχνικές για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση άγριας ζωής.
Ένας κόκκινος σκίουρος κοιτάζει απευθείας τον φακό, καθώς τρέχει πάνω από ένα χαλί από ξερά φύλλα και πεσμένα άνθη.

Τα μη προβλέψιμα ζώα που κινούνται γρήγορα, σπάνια ή σπασμωδικά μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα φωτογράφισης.

Ωστόσο, με τις κατάλληλες γνώσεις, θα μπορέσετε πιο εύκολα να πετύχετε εικόνες για τις οποίες θα είστε περήφανοι. Σε αντίθεση με τη φωτογράφιση σπορ, η αποτελεσματική προετοιμασία, ο εντοπισμός της σωστής θέσης, η γνώση του εξοπλισμού που χρειάζεστε (και της χρήσης του) και η αναμονή του αναπάντεχου είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη για τη φωτογράφιση της άγριας ζωής.

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για τη λήψη συναρπαστικών φωτογραφιών άγριας ζωής.

1. Εξοικειωθείτε με το θέμα σας.

Ιβηρικός λύγκας πάνω σε ένα βράχο, που κοιτάζει απευθείας τον φωτογράφο στο Εθνικό πάρκο Αντουχάρ, στην Ισπανία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να μάθετε πώς κινούνται, ενεργούν και συμπεριφέρονται τα ζώα στη φύση, ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να τα φωτογραφίσετε. Λήψη με Canon EOS R7 και φακό Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM, με 1/1600 δευτ., f/2.8 και ISO1250. © Dani Connor

Η γνώση του φυσικού περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς του ζώου που φωτογραφίζετε έχει καθοριστική σημασία και θα σας γλιτώσει πολλές ώρες αναμονής στον χώρο της φωτογράφισης. Αν γνωρίζετε την εποχή του χρόνου που είναι ενεργό κάποιο είδος, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε καλύτερα τη λήψη σας. Σπάνια θα δείτε εντυπωσιακές λήψεις άγριας ζωής που επιτεύχθηκαν χωρίς κατάλληλη οργάνωση και γνώσεις.

2. Τελειοποιήστε τις δεξιότητές σας με την εξάσκηση.

Ένας κύκνος που αναδύεται από το νερό με απλωμένα τα φτερά του.

Η φωτογράφιση άγριας ζωής απαιτεί υπομονή και εξάσκηση. Ωστόσο, αν περιμένετε για την τέλεια στιγμή, θα έχετε απίστευτα αποτελέσματα. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 600mm F4L IS USM, με 1/1600 δευτ., f/4 και ISO800.

Δεν ωφελεί να βρίσκεστε στο ιδανικό μέρος την κατάλληλη στιγμή και να μην μπορείτε να αποτυπώσετε αυτό που βρίσκεται μπροστά σας. Η φωτογράφιση στιγμών που διαρκούν μερικά δέκατα του δευτερολέπτου απαιτεί εξάσκηση. Αν θέλετε να φωτογραφίσετε ζώα που κινούνται διαρκώς, θα πρέπει να κάνετε πολλές δοκιμές μέχρι να βρείτε τι σας βολεύει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε ταΐστρες πουλιών στον κήπο σας και να τα φωτογραφίζετε από το παράθυρο ή από μια αυτοσχέδια κρυψώνα με έναν φακό ζουμ με εμβέλεια τηλεφακού, όπως ο Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ή ο Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Ένας φακός ζουμ σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε την εστιακή απόσταση, για παράδειγμα την εμβέλεια 400mm του RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, ώστε να μεγεθύνετε ακόμη και τα μικρότερα πλάσματα χωρίς να τα ενοχλείτε.

Εναλλακτικά, αφιερώστε χρόνο με τη μηχανή σας στο πάρκο της περιοχής σας ή στον ζωολογικό κήπο για να κατανοήσετε τη συμπεριφορά των ζώων. Όσο περισσότερο εξασκείτε το μάτι και τους χρόνους αντίδρασής σας, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα της φωτογράφισης στην ύπαιθρο.

3. Πλησιάστε πιο κοντά

Κοντινό πλάνο στο κόκκινο μάτι ενός πουλιού με καφέ φτέρωμα πάνω σε ένα κλαδί.

Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να εστιάζετε στα μάτια ενός ζώου, καθώς αυτό είναι το σημείο στο οποίο κατευθύνεται αυθόρμητα η προσοχή του θεατή. Λήψη με Canon EOS R7 και φακό Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM με Canon Extender EF 1.4x III, μέσω του Προσαρμογέα βάσης δακτυλίου ελέγχου EF-EOS R, με 1/400 δευτ., f/4 και ISO320. © Dani Connor

Στις περισσότερες συναρπαστικές εικόνες άγριας ζωής, η δράση απεικονίζεται από κοντινή απόσταση. Η προσπάθεια φυσικής προσέγγισης των άγριων ζώων προκαλεί συνήθως αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να τα τρομάξει με αποτέλεσμα να κρυφτούν. Η χρήση ενός φακού μεγάλης εστιακής απόστασης είναι απαραίτητη για να δημιουργήσετε εικόνες που παρουσιάζουν με λεπτομέρεια τη δράση, ενώ μπορείτε επίσης να περικόψετε την τελική εικόνα για «πλησιάσετε» ακόμη πιο κοντά.

Η λειτουργία AF με παρακολούθηση ζώων, που είναι διαθέσιμη στην Canon EOS R7 και στην full-frame Canon EOS R6, μπορεί να αναγνωρίζει σκύλους, γάτες και πουλιά, εντοπίζοντας το σώμα, το πρόσωπο ή τα μάτια του θέματος. Αυτό σας επιτρέπει να αποτυπώνετε εικόνες κινούμενων ζώων με εξαιρετική ευκρίνεια.

4. Επιλέξτε τον σωστό φακό

Ένας κόκκινος σκίουρος κρεμασμένος σε ένα ψηλό κλαδί ενός δέντρου.

Ένας τηλεφακός μεγάλης απόστασης είναι απαραίτητος για τη φωτογράφιση άγριας ζωής, όπου πρέπει να παρακολουθείτε από μακριά. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, στα 200mm, με 1/320 δευτ., f/4 και ISO5000. © Robert Marc Lehmann

Όσον αφορά στους φακούς, πρέπει να επιλέξετε με σύνεση. Ο RF 100-400mm F5.6-8 IS USM διαθέτει πανίσχυρο εύρος ζουμ, που προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Για ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια σούπερ-τηλεφακού σε μια mirrorless μηχανή full-frame, όπως η Canon EOS RP, υπάρχουν οι σταθεροί φακοί Canon RF 600mm F11 IS STM και RF 800mm F11 IS STM.

Αν έχετε μια μηχανή τύπου APS-C, όπως η Canon EOS R7, και θέλετε να ξεκινήσετε με κάτι μικρό σε διαστάσεις και κόστος, ρίξτε μια ματιά στον RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM.

Δεδομένου ότι ο αισθητήρας μιας μηχανής APS-C είναι μικρότερος από τον αισθητήρα μιας μηχανής full-frame, δεν καταγράφει το πλήρες πλάτος της εικόνας που θα παρήγαγε ο ίδιος φακός σε μια μηχανή full-frame – υπάρχει ένας «συντελεστής κοπής» περίπου 1,6x, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση της σκηνής, επειδή το θέμα σας απεικονίζεται κατά πολύ μεγαλύτερο στο καρέ. Για παράδειγμα, συνδυάστε τον φακό RF 100-400mm F5.6-8 IS USM με την Canon EOS R7 και θα επωφεληθείτε από μια «ενεργή εστιακή απόσταση» 160-640mm.

Για να βρείτε την ενεργή εστιακή απόσταση ενός φακού στη μηχανή σας, χρησιμοποιήστε τη δωρεάν εφαρμογή Canon Photo Companion με τη λειτουργία υπολογισμού Ενεργής εστιακής απόστασης.

5. Διατηρήστε την σταθερή

Ένα αλεπουδάκι στέκεται πάνω σε ένα σωρό από βρύα.

Σε πολλά σενάρια φωτογράφισης άγριας ζωής, δεν θα έχετε χρόνο να στήσετε τρίποδο. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η σταθεροποίηση εικόνας, η οποία εξασφαλίζει πάντα ευκρινείς λήψεις χωρίς τρίποδο, ακόμα και με τηλεφακούς μεγάλης απόστασης και φακούς macro.

Η αστάθεια της μηχανής αλλοιώνει την ευκρίνεια των λήψεων όταν χρησιμοποιείτε τηλεφακούς.

Οι περισσότεροι τηλεφακοί της Canon διαθέτουν εξαιρετικά αποτελεσματική οπτική σταθεροποίηση εικόνας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η οποία ισοδυναμεί συνήθως με 3 έως 5 στοπ στην τιμή έκθεσης. Αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη φωτογράφιση άγριας ζωής χωρίς τρίποδο, όπου η γρήγορη ταχύτητα κλείστρου δεν είναι πρακτική σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση πέρα από τη φωτογράφιση υπό το άμεσο ηλιακό φως. Ο Σταθεροποιητής εικόνας 5 στοπ στον φακό Canon RF 600mm F11 IS STM εξασφαλίζει σταθερά ευκρινείς λήψεις στο 1/20 του δευτερολέπτου, αντί για 1/640.

Χρησιμοποιήστε τον Σταθεροποιητή εικόνας για τηλεφωτογράφιση και φωτογράφιση macro, ιδιαίτερα όταν εργάζεστε χωρίς τρίποδο. Ωστόσο, αν η μηχανή σας στηρίζεται σε τρίποδο, συχνά θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν απενεργοποιήσετε τον Σταθεροποιητή εικόνας.

6. Διατηρήστε την εστίαση

Ένα αρπακτικό πουλί πετάει στον ουρανό.

Αν είστε αθόρυβοι και καταφέρετε να μην τρομάξετε τα πουλιά και άλλα ευαίσθητα πλάσματα, μπορείτε να εξασκηθείτε σε διάφορες τεχνικές λήψης για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Λήψη με Canon EOS R5 με φακό Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM στα 451mm, 1/8000 δευτ., f/6.3 και ISO4000. © Robert Marc Lehmann

Στις φωτογραφίες άγριας ζωής, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το θέμα σας είναι ευκρινές στη σωστή περιοχή. Οι περισσότερες mirrorless μηχανές της σειράς EOS R της Canon διαθέτουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα Dual Pixel AF, το οποίο επιτρέπει γρήγορη αυτόματη εστίαση με ανίχνευση φάσης στον ίδιο τον αισθητήρα εικόνας, ενώ καλύπτει επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του κάδρου της εικόνας. Το σύστημα Dual Pixel AF περιλαμβάνεται επίσης στις πιο πρόσφατες EOS DSLR και είναι διαθέσιμο κατά τη λήψη σε κατάσταση Άμεσης προβολής.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την εστίαση στο πιο σημαντικό μέρος του θέματος, συνήθως στα μάτια. Οι Canon EOS R7 και EOS R6 διαθέτουν λειτουργία αυτόματης εστίασης με ανίχνευση ματιών των ζώων, η οποία αναζητά αυτόματα τα μάτια στη σκηνή και κλειδώνει πάνω τους. Η κατάσταση αυτόματης εστίασης AI Servo παρακολουθεί συνεχώς τα κινούμενα θέματα άγριας ζωής, ακόμη κι αν η κίνηση είναι πολύ γρήγορη, για να εξασφαλίσει ευκρινείς λήψεις. Δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε λήψεις ριπής στην ταχύτερη κατάσταση προώθησης της μηχανής σας· αυτό θα σας βοηθήσει να συλλάβετε το θέμα σας στην πιο καθοριστική στιγμή.

7. Η ταχύτητα είναι σημαντική

Μια ζέβρα τρέχει στη φύση.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καταγραφή της κίνησης στις εικόνες σας, δείτε τις κορυφαίες συμβουλές μας για τη φωτογράφιση κίνησης.

Η σωστή επιλογή της ταχύτητας κλείστρου αποτελεί βασικό παράγοντα για να καταγράψετε εικόνες άγριας ζωής σε όλο τους το μεγαλείο. Το λογικό βήμα σε λήψεις καταιγιστικής δράσης είναι να αυξήσετε την ταχύτητα κλείστρου. Ωστόσο, ίσως θέλετε να προσθέσετε ένα ελαφρό θάμπωμα με μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου ώστε να δώσετε την αίσθηση της κίνησης· για παράδειγμα, στις άκρες των φτερών ενός πουλιού.

Καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο με τον εξοπλισμό σας, μπορεί να θέλετε να μειώσετε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα κλείστρου, ενδεχομένως έως και 1/10 δευτ., ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική πανοραμικής μετατόπισης για να αυξήσετε την αίσθηση της κίνησης.

Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστείτε ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον ίση με την αντίστροφη εστιακή απόσταση full-frame. Επομένως, αν χρησιμοποιείτε φακό 600mm, όπως ο Canon RF 600mm F11 IS STM, θα χρειαστείτε ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/600 του δευτερολέπτου όταν είναι απενεργοποιημένη η Σταθεροποίηση εικόνας – στις περισσότερες μηχανές, η ταχύτητα αυτή θα είναι 1/640.

8. Λάβετε υπόψη το φως: αξιοποιήστε στο έπακρο τον οπίσθιο φωτισμό

Ένα ελάφι στέκεται σε ψηλό γρασίδι.

Η «χρυσή ώρα» έχει λάβει πολύ εύστοχα το όνομά της. Την πρώτη ώρα μετά την ανατολή και την τελευταία ώρα πριν από τη δύση, ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, χαρίζοντας ένα ζεστό, χρυσαφένιο χρώμα στο φως. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 373mm, με 1/ 1250 δευτ., f/8 και ISO1250. © Ben Hall

Μπορείτε να αναβαθμίσετε τις εικόνες σας επιλέγοντας τις σωστές συνθήκες φωτισμού για να φωτογραφίσετε τα θέματά σας. Λαμβάνοντας υπόψη τα μοτίβα συμπεριφοράς των ζώων, δοκιμάστε να αξιοποιήσετε το θερμό φως του ήλιου νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα που βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, το οποίο δημιουργεί πλούσια χρώματα και βαθιές σκιές.

9. Ελέγξτε το βάθος πεδίου

Το κεφάλι ενός ελαφιού ξεπροβάλλει πάνω από ένα στρώμα από φτέρες, που εμφανίζεται θολό.

Παρ’ όλο που ένας τηλεφακός μπορεί να μην διαθέτει «γρήγορες» τιμές διαφράγματος, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να φλουτάρετε το φόντο των λήψεων, καθώς η μεγάλη εστιακή απόσταση μπορεί να δώσει την εντύπωση ενός αρκετά μικρού βάθους πεδίου, ακόμη και με ένα σχετικά στενό διάφραγμα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των τηλεφακών να συμπιέζουν την απόσταση, με αποτέλεσμα να φέρνουν το φλουταρισμένο, μη εστιασμένο φόντο πιο κοντά στο θέμα σας. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/ 60 δευτ., f/8 και ISO1250. © Ben Hall

Αυτή η συμβουλή είναι πραγματικά σημαντική. Σε κανονικές συνθήκες φωτογράφισης, η χρήση της κατάστασης λήψης «Προτεραιότητα διαφράγματος» (AV στον επιλογέα της μηχανής) είναι πολύ διαδεδομένη. Για τους φακούς macro, λόγω της μικρής απόστασης εργασίας, το διάφραγμα περιορίζεται σε f/16, f/22 ή ακόμη περισσότερο, ώστε να μεγιστοποιηθεί το βάθος πεδίου και να διασφαλιστεί η σωστή εστίαση ολόκληρης της φωτογραφίας.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη φωτογράφιση θεμάτων άγριας ζωής με τη χρήση του εφέ bokeh, που τοποθετεί το θέμα σας στο επίκεντρο της εικόνας. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε το θάμπωμα του φόντου αν θέλετε να αποτυπώσετε την άγρια ζωή στο φυσικό της περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη εστιακή απόσταση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη θόλωση του φόντου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τηλεφακοί ζουμ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση ενός θέματος και τη μετατροπή του σκηνικού σε θολή εικόνα χωρίς λεπτομέρειες. Αν θέλετε να ενισχύσετε το bokeh, πηγαίνετε μερικά βήματα πίσω και αυξήστε το ζουμ, επιλέγοντας μεγαλύτερη εστιακή απόσταση.

10. Εξαιρετικά κοντινές λήψεις

Μια καφέ αράχνη-άλτης πάνω σε ένα κλαδί.

Η φωτογράφιση macro ζωντανών θεμάτων μπορεί να είναι δύσκολη, γι' αυτό θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και αρκετή υπομονή, προκειμένου να τραβήξετε πραγματικά συναρπαστικές φωτογραφίες. Λήψη με Canon EOS 90D και φακό Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, με 1/250 δευτ., f/8 και ISO500. © Pierre Anquet

Η επιλογή της σκηνής και η τοποθέτηση του θέματος στο φυσικό του περιβάλλον μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε μια εντυπωσιακή φωτογραφία άγριας ζωής. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε έναν ευρυγώνιο φακό. Για μικρότερα θέματα, όπως πουλιά ή ακόμη και έντομα, είναι προτιμότερο να φωτογραφίσετε από πολύ κοντινή απόσταση, καθώς έτσι το θέμα σας δεν θα χαθεί στην έκταση μιας ευρείας λήψης. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστείτε έναν ειδικό φακό macro. Αν και δεν πρόκειται για φακό macro, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τον Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, με μεγέθυνση 0,41x και δυνατότητες κοντινής εστίασης που εξασφαλίζουν εικόνες οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις λήψεις macro.

Οι τρέχοντες φακοί macro της Canon διαθέτουν συνήθως «υβριδική σταθεροποίηση εικόνας», η οποία διορθώνει τόσο τη μετατόπιση στον άξονα Χ-Υ όσο και τις πιο συνηθισμένες πλάγιες δονήσεις. Αυτό τούς εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις, για λήψεις πολύ κοντινών πλάνων χωρίς τρίποδο. Οι φακοί Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM και RF 85mm F2 MACRO IS STM αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα, καθώς προσφέρουν συντελεστή μεγέθυνσης 0,5x για λήψεις macro στις ελάχιστες αποστάσεις εστίασής τους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των φακών macro είναι ότι επιτρέπουν τη δημιουργία φωτογραφιών όπου τα θέματα φαίνονται μεγαλύτερα απ’ όσο εμφανίζονται συνήθως στην οθόνη ή στο χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποτυπώσετε μικροσκοπικά έντομα σαν πελώρια τέρατα με γουρλωτά μάτια ή να καταγράψετε περίτεχνες λεπτομέρειες που διαφορετικά δεν θα παρατηρούσε το ανθρώπινο μάτι.

Αν αναζητάτε τον κατάλληλο φακό για φωτογράφιση άγριας ζωής, ρίξτε μια ματιά στον πλήρη οδηγό μας.


Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

  Οι καλύτεροι φακοί για άγρια ζωή

  Καταγράψτε εντυπωσιακές εικόνες άγριων ζώων και πουλιών με αυτούς τους φακούς, σταθερούς και ζουμ.

 • ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

  Μηχανή μονοφθάλμιου τύπου ή κιάλια – τι είναι καλύτερο για την παρατήρηση πτηνών;

  Η PowerShot ZOOM της Canon είναι μια μηχανή τσέπης μονοφθάλμιου τύπου, ιδανική για παρατήρηση πτηνών. Ωστόσο, πώς συγκρίνεται με τα κιάλια της Canon;

 • ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

  Πώς να φωτογραφίσετε πτηνά

  Συμβουλές και το καλύτερο κιτ για αρχάριους στη φωτογραφία πτηνών.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

  Η επαγγελματίας φωτογράφος Dani Connor μοιράζεται με έναν φιλόδοξο, νεαρό φωτογράφο άγριας φύσης τις καλύτερες συμβουλές της για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.