ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διατηρήστε αυτές τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την εξέλιξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους μας να κάνουμε τη φωτογραφία μωρών διασκεδαστική και να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μωρό καθισμένο πάνω στην καπιτονέ κουβέρτα ενός κρεβατιού, που κρατάει ένα αρκουδάκι και χαμογελάει κοιτάζοντας απευθείας τη μηχανή. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Η φωτογράφιση μωρών είναι μια ευχάριστη ενασχόληση στην οποία θα σπεύσουν όλοι οι γονείς, η οικογένεια και οι φίλοι που έχουν ξετρελαθεί με την νέα άφιξη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά είναι απίστευτα χαριτωμένα και, καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να αναδεικνύονται όλο και περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Είτε κάνουν γελάκια, δείχνουν περιέργεια, μοιάζουν σκεπτικά ή είναι γεμάτα ζωή, η φωτογράφισή τους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακολουθήσετε και να διαφυλάξετε αυτές τις μοναδικές στιγμές της γρήγορης εξέλιξής τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να τραβήξει μια βιαστική φωτογραφία, αλλά αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εκπληκτικές εικόνες, που πραγματικά θα καταγράφουν αυτές τις πολύτιμες στιγμές. Επίσης, θα μπορείτε να τις μοιράζεστε άμεσα με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, είτε βρίσκονται κοντά είτε μακριά σας.

1. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Βρέφος με ροζ σκουφάκι και γκρι/καφέ πουλόβερ, που είναι ξαπλωμένο στο πλάι πάνω σε μια καφέ κουβέρτα και κοιτάζει χαμογελώντας τη μηχανή.

Όσο πιο χαρούμενο είναι το μωρό, τόσο καλύτερη θα είναι η φωτογραφία που θα τραβήξετε. Επομένως, φροντίστε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη στιγμή και να έχετε στα χέρια σας μια εύχρηστη μηχανή, ώστε να μην χάσετε χρόνο αλλάζοντας τις ρυθμίσεις. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Με εξαίρεση τα νεογέννητα, τα μωρά είναι πλάσματα της συνήθειας. Σχεδόν όλα τα μωρά κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας. Θα καταλάβετε πότε το μωρό σας είναι χαρούμενο, γι' αυτό φροντίστε να κάνετε τις λήψεις σας κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να είναι στην πιο ήρεμή του φάση αμέσως μετά το τάισμα. Ή αμέσως μετά από έναν υπνάκο αργά το πρωί.

2. Κάντε τις λήψεις στο ύψος των ματιών

Βρέφος με μπλούζα σε ανοιχτό ροζ, που είναι ξαπλωμένο στο πλάι πάνω σε μια χνουδωτή μπεζ κουβέρτα.

Πλησιάστε στο επίπεδο των ματιών του μωρού σας για να βγάλετε μια φωτογραφία που δείχνει τον στενό δεσμό σας με το παιδί. Αν είναι διαθέσιμες οι ρυθμίσεις αυτόματης εστίασης «Ένα σημείο» ή «Παρακολούθηση προσώπου+», βεβαιωθείτε ότι τις επιλέγετε ώστε τα μάτια του μωρού να εμφανίζονται εστιασμένα. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/100 δευτ., f/2.8 και ISO640. © Mark Fensome

Οι κλασικές φωτογραφίες των νεογέννητων περιλαμβάνουν κοντινά πλάνα με τα ποδαράκια ή τα χεράκια τους, ή όταν κοιμούνται στον ώμο της μαμάς ή του μπαμπά. Για τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά, οι εικόνες που έχουν κίνηση, απεικονίζουν τις ώρες του παιχνιδιού τους ή προέρχονται από την καθημερινότητά τους, αποτελούν διαχρονικές αναμνήσεις. Ο χρυσός κανόνας των λήψεων αυτού του τύπου είναι να τραβάτε φωτογραφίες στο ύψος των ματιών, ώστε να εξασφαλίζετε μια αίσθηση της οικειότητας.

Είναι πάντα καλή ιδέα να οργανώνετε τις λήψεις που θέλετε να τραβήξετε. Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε για πόσο το μωρό σας θα έχει την ίδια καλή διάθεση, γι' αυτό προετοιμαστείτε να αγνοήσετε τις λήψεις χαμηλής προτεραιότητας αν δεν έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας.

3. Ρυθμίστε τη μηχανή σας πριν κάνετε τις λήψεις σας

Παππούς που χρησιμοποιεί μια Canon EOS R100 για να φωτογραφίσει το εγγόνι του να κάνει ποδήλατο. Η γιαγιά κάθεται κοντά και χαμογελάει.

Φροντίστε να έχετε εύκαιρη τη μηχανή, όταν γνωρίζετε ότι το παιδί ή το εγγόνι σας είναι έτοιμο να μάθει μια νέα δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να αποτυπώσετε αυτές τις μοναδικές στιγμές με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, ώστε να μπορείτε να τις απολαμβάνετε στο μέλλον. © Gary Morrisroe

Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός όταν φωτογραφίζετε μωράκια. Τις στιγμές της χαλάρωσης, μπορεί να ξεκλέψετε 10 λεπτά χρόνο λήψης. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι έτοιμος όταν ο χρόνος ξεκινά, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τον χρόνο που είναι χαρούμενο το μωρό σας. Φυσικά, ο φωτισμός αλλάζει και τα μωρά κινούνται, επομένως είναι αναπόφευκτο ότι θα πρέπει να αλλάζετε τις ρυθμίσεις σας στην πορεία. Αλλά αν διαμορφώσετε τα βασικά εκ των προτέρων –όπως τον φακό, την κατάσταση έκθεσης, την κατάσταση προώθησης και άλλες θεμελιώδεις ρυθμίσεις– εξασφαλίζετε περισσότερο χρόνο για τις λήψεις σας.

Με μηχανές όπως η Canon EOS R100, η φωτογράφιση γίνεται παιχνιδάκι. Οι αυτοματοποιημένες καταστάσεις λειτουργίας, τα μενού και οι οθόνες με καθοδήγηση θα σας βοηθήσουν με τις ρυθμίσεις, ώστε να επικεντρώνεστε σε αυτό που είναι σημαντικό: την πολύτιμη στιγμή που θέλετε να καταγράψετε και να διατηρήσετε αναλλοίωτη στο μέλλον.

4. Δουλέψτε με φυσικό φως

Μαύρο κοριτσάκι που φοράει έναν ροζ φιόγκο στο κεφάλι του και χαμογελάει κοιτάζοντας απευθείας τη μηχανή. Το φυσικό φως που μπαίνει από ένα παράθυρο στο πλάι φωτίζει ομοιόμορφα το πρόσωπό της.

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ανακλαστήρα, φροντίστε να ελέγξετε ποιο χρώμα είναι κατάλληλο για τον τόνο δέρματος του μωρού σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χρυσή πλευρά είναι πιο κολακευτική από την ασημί. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Νήπιο καθισμένο σε μια κουνιστή πολυθρόνα που κοιτάζει προς το παράθυρο, από όπου μπαίνει φυσικό φως.

Μερικές φορές, οι καλύτερες στιγμές για τη λήψη μιας φωτογραφίας έρχονται όταν κάνετε κάτι εντελώς κοινότοπο, όπως όταν ετοιμάζετε φαγητό για το μωρό σας στην κουζίνα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχετε τη μηχανή σας έτοιμη για λήψη ανά πάσα στιγμή. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/400 δευτ., f/2.0 και ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Ένας κολακευτικός και ζεστός τρόπος για να φωτίσετε τις φωτογραφίες του μωρού σας είναι να αξιοποιήσετε το φυσικό φως. Μια απλή τεχνική είναι να χρησιμοποιήσετε ανακλαστήρα για την αντανάκλαση του φωτός από ένα παράθυρο κοντά σας. Δεν χρειάζεστε επαγγελματικό φωτογραφικό ανακλαστήρα, απλώς ένα λευκό σεντόνι ή ένα μεγάλο κομμάτι λευκού χαρτιού ή χαρτονιού. Στήστε το παιδί σας δίπλα σε ένα παράθυρο και ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να κατευθύνει τον ανακλαστήρα ώστε το φως από το παράθυρο να φωτίζει τις σκιές στην πλευρά του προσώπου του παιδιού που είναι μακριά από το παράθυρο.

Μερικές φορές, το φως κάνει όλη τη διαφορά σε μια φωτογραφία και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποτυπώσετε τη στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε στα μάτια του μωρού και ότι η σύνθεση δείχνει καλή. Μετά, πατήστε γρήγορα το κουμπί κλείστρου για να αιχμαλωτίσετε τη φευγαλέα ανάμνηση.

5. Ετοιμάστε τους φακούς σας

Νήπιο που κοιτάζει σκεπτικό το άπειρο, με το δάχτυλό του να μοιάζει να αγγίζει το νέο του δοντάκι.

Οι φακοί σταθερής εστιακής απόστασης, γνωστοί και ως σταθεροί φακοί, είναι εξαιρετικοί για τη λήψη πορτραίτων σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/1600 δευτ., f/2.0 και ISO2500. © Ilvy Njiokiktjien

Ασπρόμαυρη εικόνα από ψηλά που δείχνει το πρόσωπο ενός μωρού, με τα μάτια του κλειστά και με τη μηχανή εστιασμένη στις μακριές βλεφαρίδες του.

Μερικές φορές, το χρώμα λειτουργεί ως περισπασμός, ενώ οι λεπτομέρειες φαίνονται πιο έντονες όταν αποτυπώνονται σε άσπρο και μαύρο. Μπορείτε να δείτε από τα Στυλ εικόνας της μηχανής αν η φωτογραφία του μωρού φαίνεται καλύτερα ασπρόμαυρη, ενώ μπορείτε επίσης να αλλάξετε το χρώμα κατά την επεξεργασία μετά τη λήψη, αν φωτογραφίζετε σε μορφή RAW. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/160 δευτ., f/2.8 και ISO200. © Helen Bartlett

Ποιους φακούς θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τον τύπο των φωτογραφιών που θέλετε να τραβήξετε. Για γενικές λήψεις, δοκιμάστε έναν σταθερό φακό, όπως τον Canon RF 50mm F1.8 STM, που αντιμετωπίζει με ευκολία τα περιβάλλοντα ασθενούς φωτισμού, όπως οι κρεβατοκάμαρες, ή έναν φακό πορτραίτου, όπως ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, που έχει γρήγορη αυτόματη εστίαση – θα σας φανεί χρήσιμη για να αποτυπώσετε τις κινήσεις του μωρού σας καθώς τρώει ή μπουσουλάει.

Αν θέλετε να τραβήξετε ευκρινή κοντινά πλάνα των μικροσκοπικών χαρακτηριστικών του μωρού σας –χέρια, δάχτυλα και βλεφαρίδες– τότε οι φακοί macro, όπως ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM που αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ή ο Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, είναι εξαιρετικές επιλογές.

Γενικά, οι φακοί με σταθερές εστιακές αποστάσεις, όπως 50mm ή 85mm, είναι εξαιρετικοί σε σκοτεινά περιβάλλοντα, επειδή λόγω του μεγάλου ανοίγματος του διαφράγματός τους επιτρέπουν να εισέλθει μεγάλη ποσότητα φωτός. Ίσως, όμως, να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν φακό ζουμ για καταστάσεις κατά τις οποίες το μωρό σας είναι δραστήριο. Ένας φακός ζουμ, όπως ο Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, σάς επιτρέπει να διατηρείτε το καδράρισμα καθώς το μωρό σας τριγυρίζει στον χώρο, ενώ επίσης σας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε τη σωστή λήψη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

6. Σσσσ! Κάντε τις λήψεις σας αθόρυβα

Μαύρο κοριτσάκι που φορά ένα κρεμ μάλλινο ολόσωμο φορμάκι και χαμογελάει στον ύπνο της.

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για τα μωρά, επομένως φροντίστε να μην τα ξυπνήσετε με τον ήχο του κλείστρου όταν προσπαθείτε να αποτυπώσετε τη γαλήνια έκφρασή τους. Λήψη με Canon EOS 5D Mark II (την οποία διαδέχτηκε πλέον η 5D Mark IV) και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Τα μωρά μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την προσοχή τους ή ακόμη και να τρομάξουν από δυνατά μπιπ και τον ήχο του κλείστρου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας φανεί χρήσιμη η κατάσταση αθόρυβης λήψης. Αν έχετε μια μηχανή EOS, όπως η Canon EOS R100, μπορείτε να επιλέξετε την κατάσταση αθόρυβης λήψης από τις καταστάσεις σκηνής. Μια άλλη επιλογή είναι να καλύψετε τον ήχο του κλείστρου με χαλαρωτική ή παιχνιδιάρικη μουσική, ανάλογα με τη διάθεση που θέλετε να πετύχετε.

7. Κάντε λήψεις με την κατάσταση προτεραιότητας κλείστρου

Ένα μαύρο νήπιο πλησιάζει τη μηχανή με τα χέρια ψηλά, σαν να προσπαθεί να φτάσει κάτι.

Αν φωτογραφίζετε νήπια, βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας είναι ρυθμισμένη για θέματα σε κίνηση, αλλάζοντας την κατάσταση σε Tv. Λήψη με Canon EOS R100 και φακό Canon RF 16mm F2.8 STM, με 1/100 δευτ., f/3.5 και ISO1600 © Gary Morrisroe

Στην κατάσταση Tv (Προτεραιότητα κλείστρου), μπορείτε να ορίσετε την ταχύτητα κλείστρου που επιθυμείτε και η μηχανή θα υπολογίσει ανάλογα το καλύτερο άνοιγμα διαφράγματος. Αυτή η κατάσταση σάς δίνει την ελευθερία να δουλέψετε γρήγορα και δημιουργικά, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολλές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των λήψεων. Για παράδειγμα, η ταχύτητα κλείστρου πρέπει να είναι αρκετά γρήγορη για να αποφευχθεί το θόλωμα λόγω της κίνησης. Έτσι, όταν φωτογραφίζετε ένα ζωηρό μωρό, η ταχύτητα 1/250 δευτ. είναι μια καλή αρχή. Ξεκινήστε από αυτό το σημείο και κάντε προσαρμογές ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Συνήθως, θέλετε να είναι εστιασμένο ολόκληρο το πρόσωπο του μωρού σας, γι' αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε το βάθος πεδίου να μην είναι πολύ μικρό. Η αυτόματη ρύθμιση του ISO θα σας βοηθήσει να πετύχετε τις επιθυμητές ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου και διαφράγματος, αλλά να έχετε στο νου σας ότι όσο χαμηλότερο είναι το ISO, τόσο υψηλότερη θα είναι η ποιότητα της εικόνας.

8. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση συνεχούς λήψης ή τραβήξτε βίντεο

Λήψη βίντεο ενός νηπίου που έχει τα χέρια του σηκωμένα και περπατάει προς τη μηχανή, με μια Canon EOS R100.

Για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες φωτογραφίσεις σας, πιθανότατα τραβάτε ένα καρέ τη φορά. Για τα πορτραίτα μωρών, όμως, θα πρέπει να αλλάξετε την κατάσταση προώθησης της μηχανής σε συνεχή λήψη. Η συνεχής λήψη (επίσης γνωστή και ως κατάσταση ριπής) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν το μωρό σας κινείται! Θα σας βοηθήσει να καταγράψετε όλες τις ξαφνικές κινήσεις του μωρού σας και θα σας δώσει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να αποτυπώσετε την τέλεια στιγμή, γιατί κανένα μωρό δεν είναι διατεθειμένο να μείνει στην πόζα που θέλετε για πολλή ώρα.

Ή, ακόμη καλύτερα, τραβήξτε βίντεο! Μηχανές όπως η Canon EOS R100 διαθέτουν εξαιρετική σταθεροποίηση εικόνας βίντεο και αυτόματη εστίαση που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το πρόσωπο του μωρού σας ευκρινές καθώς κάνει τα πρώτα του βήματα προς εσάς. Στιγμές όπως αυτές αξίζουν την καλύτερη ποιότητα και αν φωτογραφίζετε σε ανάλυση 4K, μπορείτε ακόμη και να απομονώσετε ένα στιγμιότυπο από τα πλάνα του βίντεο και να το εκτυπώσετε για το άλμπουμ φωτογραφιών του μωρού σας.

9. Πειραματιστείτε με τα σημεία εστίασης

Βρέφος τυλιγμένο σε μια μπλε κουβέρτα, ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι. Η λήψη εστιάζει στα μικρά ροδαλά ποδαράκια του.

Αλλάξτε τη ρύθμιση της μηχανής σας στην κατάσταση σκηνής Macro ή Κοντινής λήψης για να τραβήξετε φωτογραφίες των αξιολάτρευτων χαρακτηριστικών του μωρού σας, όπως τα ποδαράκια και τα χεράκια του, με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να εμφανίζονται θολά στο φόντο. © James Paterson

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στα πορτραίτα θέλετε να εστιάζετε στα μάτια του θέματος. Όμως, με τα πορτραίτα των μωρών, μπορείτε να δημιουργήσετε ορισμένες φορές εντυπωσιακές εικόνες παραβαίνοντας αυτόν τον κανόνα.

Επειδή τα μωρά είναι τόσο μικρά, μέρη του σώματός τους, όπως τα χέρια και τα πόδια τους, μπορεί να αποτελέσουν ενδιαφέρον θέμα των φωτογραφιών σας. Αν η μηχανή σας έχει οθόνη αφής, όπως η Canon EOS R10, μπορείτε απλώς να πατήσετε το σημείο της οθόνης όπου βλέπετε τα δαχτυλάκια ή τα ποδαράκια τους για να εστιάσετε. Το μεγάλο διάφραγμα θα θαμπώσει οτιδήποτε άλλο στην εικόνα, διατηρώντας την εστίαση στο σημείο όπου θέλετε να δώσετε έμφαση.

10. Χρησιμοποιήστε ανάκλαση φλας

Νεαρή γυναίκα που τραβάει μια φωτογραφία με μια μηχανή και ένα φλας Speedlite στραμμένο πλάγια και προς τα πάνω, ενός νηπίου που κάθεται σε ένα τραπέζι μαζί με την οικογένειά του.

Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας μέσα από τις φωτογραφίες των παιδιών σας και πειραματιστείτε με ένα εξωτερικό φλας για να δώσετε περισσότερο κατευθυντικό φως. © Tom Martin

Σε περιπτώσεις όπου θέλετε να ελέγξετε τον φωτισμό με μια μονάδα φλας, είναι σημαντικό να μην κατευθύνετε το φλας στα μάτια του μωρού, καθώς μπορεί να είναι πολύ δυνατό, τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγαλύτερα μωρά. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε ένα εξωτερικό φλας με ανάκλαση του φωτός στην οροφή ή στον απέναντι τοίχο. Αν θέλετε απλώς να πειραματιστείτε με τη χρήση φλας, το Speedlite EL-100 μπορεί να χρησιμοποιηθεί επάνω στη μηχανή ή εκτός αυτής – είναι μια εξαιρετική και οικονομική επιλογή για τα πρώτα σας βήματα. Αν θέλετε να επενδύσετε σε μια μονάδα φλας υψηλότερης κατηγορίας, τότε το Speedlite EL-5 είναι η ιδανική επιλογή.

11. Χρησιμοποιήστε τρίποδο

Γιαγιά που κρατάει στην αγκαλιά της το εγγόνι της και του μιλάει.

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και τον εαυτό σας στη φωτογραφία, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τρίποδο. Λήψη με Canon EOS R100 και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/320 δευτ., f/4.0 και ISO640 © Gary Morrisroe

Πορτραίτο μιας οικογένειας με γονείς και 3 παιδιά, που κάθονται όλοι στον καναπέ και στον τοίχο πίσω τους υπάρχουν μπαλόνια που γράφουν «Happy Birthday».

Στις ξεχωριστές περιστάσεις, όταν θέλετε να συμπεριλάβετε ολόκληρη την οικογένεια σε μια φωτογραφία, επιλέξτε ένα τρίποδο και τη λειτουργία λήψης από απόσταση. Λήψη με Canon EOS 800D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η EOS 850D) και φακό Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM με 1/200 δευτ., f/5.6 και ISO400 © Tom Martin

Τα μωρά κάνουν συχνά ξαφνικές κινήσεις, οπότε ένα τρίποδο μπορεί να μην σας φαίνεται ιδανικό αξεσουάρ· ωστόσο, ελευθερώνει τα χέρια σας για να κατευθύνετε και να τραβήξετε την προσοχή του μωρού και να προκαλέσετε τις εκφράσεις που θέλετε.

Η χρήση τριπόδου σάς επιτρέπει να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας στη φωτογραφία και να δημιουργήσετε διαχρονικές και κλασικές λήψεις με τα χέρια σας να αγκαλιάζουν τα ποδαράκια ή τα χεράκια του μωρού σας, για παράδειγμα. Με τη μηχανή σας επάνω σε τρίποδο, ορίστε την κατάσταση προώθησης σε χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης. Συνήθως, θα έχετε επιλογή μεταξύ 2 και 10 δευτερολέπτων. Επιλέξτε τα 10 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο με χειριστήριο Bluetooth, όπως η Λαβή-τρίποδο Canon HG-100TBR, για να τραβήξετε πανεύκολα φωτογραφίες από απόσταση. Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμαστική λήψη με τον εαυτό σας ή να ζητήσετε από τον σύντροφο ή έναν φίλο σας να σταθεί εκεί που σκοπεύετε να σταθείτε, για να ρυθμίσετε σωστά την εστίαση και την έκθεση. Ή, απλώς, πάρτε θέση και ξεκινήστε να φωτογραφίζετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις στιγμές που το μωρό σας έχει καλή διάθεση.

12. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές

Φιγούρα που κρατάει μια μηχανή Canon EOS R100 δίπλα σε ένα smartphone, με την ίδια εικόνα να εμφανίζεται στην οθόνη της μηχανής και στην εφαρμογή Canon Camera Connect στο τηλέφωνο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect όχι μόνο για λήψεις από απόσταση μέσω της συσκευής σας, αλλά και για να μεταφέρετε φωτογραφίες και βίντεο ώστε να τα μοιραστείτε γρήγορα με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υπάρχουν διάφορες χρήσιμες εφαρμογές Canon που μπορούν να κάνουν τη φωτογράφιση, την εκμάθηση και την κοινοποίηση φωτογραφιών πιο διασκεδαστική και εύκολη.

Αν έχετε μια μηχανή με υποστήριξη Wi-Fi, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν εφαρμογή Canon Camera Connect για να ελέγχετε τη μηχανή σας από απόσταση μέσω συσκευών Android ή iOS, ώστε να συμπεριλαμβάνετε και τον εαυτό σας φωτογραφία και να αποφεύγετε τυχόν αστάθειες της μηχανής. Με τη μηχανή σας τοποθετημένη σε τρίποδο, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε απευθείας με το μωρό, παρακολουθώντας την Άμεση προβολή της εικόνας από τη μηχανή σας στο τηλέφωνό σας και ενεργοποιώντας το κλείστρο την κατάλληλη στιγμή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για γρήγορη εισαγωγή των φωτογραφιών απευθείας στο τηλέφωνό σας, ώστε να τις κοινοποιείτε εύκολα. Ακόμη και ορισμένες μηχανές βασικού επιπέδου, όπως η Canon EOS R100, υποστηρίζουν αυτόματη μεταφορά, οπότε μπορείτε να ελέγχετε και να μοιράζεστε τις εικόνες σας από τις φορητές συσκευές σας, αμέσως μετά τη λήψη! Υπηρεσίες όπως το image.canon είναι επίσης μια σπουδαία εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά και την αποθήκευση των εικόνων σας στο cloud, για περαιτέρω επεξεργασία και κοινοποίηση αργότερα.

Η εφαρμογή Canon Photo Companion προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές και ασκήσεις ανάλογα με το μοντέλο της μηχανής σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε τη μηχανή EOS όταν σας ζητηθεί και μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών οδηγών, πρωτότυπων άρθρων και συμβουλών για διάφορα θέματα, όπως η φωτογράφιση παιδιών, θα είναι στη διάθεσή σας για να βελτιώνετε συνεχώς τις φωτογραφικές σας δεξιότητες και να μαθαίνετε στην πορεία.

Αν έχετε κάποιο μωρό στην οικογένεια, πιάστε τη μηχανή και ξεκινήστε να καταγράφετε όλες αυτές τις πολύτιμες στιγμές. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι, αντί να τις αφήσετε στην κάρτα SD, μπορείτε να τις εκτυπώσετε, ώστε να διατηρήσετε τις αναμνήσεις ολοζώντανες και να τις ζείτε ξανά και ξανά.

Σύνταξη: Jeff Meyer και Agi Wojcik

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R100

  Δημιουργήστε μοναδικές αναμνήσεις με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με αυτήν τη διαισθητική μηχανή EOS R που είναι πάντα έτοιμη για χρήση.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Φακοί RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Φακός MACRO με γρήγορο διάφραγμα 35mm f/1.8 για ευρυγώνια προοπτική, εστίαση από κοντινή απόσταση και υβριδική σταθεροποίηση εικόνας.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Φακοί RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ευελιξία στις κοντινές λήψεις, με ελαφριά συμπίεση τηλεφακού και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα.
 • Φακοί RF-S

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Ένας φακός ζουμ APS-C της σειράς EOS R για ευρυγώνιες λήψεις έως λήψεις τηλεφακού, ιδανικός για ταξίδια, άγρια φύση, σπορ και lifestyle.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  11 συμβουλές για οικογενειακές φωτογραφίες

  Ανακαλύψτε συμβουλές και κόλπα για τη λήψη εντυπωσιακών οικογενειακών πορτραίτων με την Helen Bartlett, Canon Ambassador.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Φωτογραφίες από τον πρώτο μου χρόνο

  Η φωτογράφος πορτραίτων Jemella Ukaegbu μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της για να αποτυπώσετε και να διατηρήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις από τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  Αποτυπώστε στιγμές με ευκολία

  Αποτυπώστε εύκολα καθημερινές στιγμές με την Canon PowerShot PX.

 • ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  Φωτογράφιση για εκτύπωση

  Επτά κορυφαίες συμβουλές για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε έντυπη μορφή.