ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κορυφαίες συμβουλές για την ανάδειξη οικογενειακών φωτογραφιών

Η Helen Bartlett, φωτογράφος οικογενειακών πορτραίτων και Canon Ambassador, αποκαλύπτει πώς μπορείτε να αναδείξετε τα όμορφα οικογενειακά πορτραίτα σας στο σπίτι.
Ασπρόμαυρες εκτυπώσεις παιδιών και οικογενειών διατεταγμένες σε στυλ πλέγματος στο πάτωμα.

Η εκτύπωση και η προβολή αναμνήσεων από την οικογένεια, τους φίλους και τα κατοικίδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα συνεχώς εξελισσόμενο έργο τέχνης της ζωής σας – προσθέτοντας προσωπικότητα στο σπίτι σας και περιβάλλοντας τον εαυτό σας με χαρούμενες αναμνήσεις. Για την Helen Bartlett, Canon Ambassador και φωτογράφο οικογενειακών πορτραίτων με έδρα το Λονδίνο, οι λήψεις οικογενειακών φωτογραφιών τής δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί πραγματικά πίσω από τον φακό – αλλά η εκτύπωση και η ανάδειξη αυτών των εικόνων μπορεί να είναι μια εξίσου δημιουργική διαδικασία.

«Ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα της εκτύπωσης είναι ότι αποτελεί ένα φυσικό αντικείμενο που μπορείτε να κρατήσετε, κάτι που δεν θα εξαφανιστεί αν ξεχάσετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του τηλεφώνου σας ή αν καταστραφεί κάποιο αρχείο», λέει η Helen. "Είναι κάτι που εσείς και τα παιδιά μπορείτε να αγγίξετε και να κρατήσετε στα χέρια σας. Πιστεύω ότι η εκτύπωση φωτογραφιών είναι απολύτως απαραίτητη για την αποτύπωση εικόνων στη μνήμη σας.»

Εδώ η Helen μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές της για την εκτύπωση, το καδράρισμα και την τοποθέτηση των αγαπημένων σας φωτογραφιών στο σπίτι.

1. Εκτυπώστε φωτογραφίες που σας κάνουν να χαμογελάτε

Εκτύπωση σε καμβά ενός κοριτσιού που παίζει με φυσαλίδες, αναρτημένη σε τοίχο σε ένα μεγάλο μπάνιο με λευκούς τοίχους και δάπεδο με καρό μοτίβο.

Όταν φωτογραφίζετε την οικογένειά σας, δοκιμάστε να τραβήξετε διασκεδαστικές ή φυσικές φωτογραφίες, αντί να σκεφτείτε τι θα ήταν κατάλληλο για εκτύπωση. Στη συνέχεια, μπορείτε να διαλέξετε τις αγαπημένες σας. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 50mm F1.2L USM στα 50mm, με 1/400 δευτ., f/4.5 και ISO500. © Helen Bartlett

Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για την εκτύπωση και την παρουσίαση των εικόνων σας, και το εκπληκτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκέφτεστε πραγματικά τη λήψη με τη μηχανή σας με διαφορετικό τρόπο, λέει η Helen.

«Μην σκέφτεστε ότι θα τραβήξετε τη φωτογραφία για να την εκτυπώσετε, επειδή τότε αρχίζετε να βάζετε εμπόδια», εξηγεί. «Εκτυπώστε τις φωτογραφίες που σας κάνουν να χαμογελάτε και, αν δεν είναι τεχνικά τέλειες, δεν έχει πραγματικά σημασία. Είναι πιο σημαντικό να κρεμάσετε στον τοίχο σας τις στιγμές που σας κάνουν χαρούμενους.»

Ωστόσο, αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες σας σε μεγάλο μέγεθος, αυτό που είναι σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια κατάλληλη μηχανή. Οι κουκκίδες του μελανιού που δημιουργεί ένας εκτυπωτής φωτογραφιών στο χαρτί δεν αντιστοιχούν μία προς μία στα pixel της εικόνας, αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να έχετε τουλάχιστον 300 pixel ανά ίντσα για μια εκτύπωση φωτογραφικής ποιότητας 300dpi. Επομένως, για μια εκτύπωση A3 (16,54x11,69 ίντσες), θα χρειαστείτε μια εικόνα τουλάχιστον 4.962x3.507 pixel περίπου ή 17MP. Γενικά, ο υψηλότερος αριθμός megapixel θα έχει ως αποτέλεσμα εκτυπώσεις υψηλότερης ποιότητας.

«Αν γνωρίζετε ότι θέλετε να εκτυπώσετε σε μεγάλο μέγεθος, χρησιμοποιήστε την καλύτερη μηχανή που έχετε στη διάθεσή σας, επειδή έτσι θα έχετε καλύτερα περιθώρια αναφορικά με τη μεγέθυνση και το επίπεδο ποιότητας της εικόνας», αναφέρει η Helen. Βεβαιωθείτε ότι την έχετε διαμορφώσει για την υψηλότερη ρύθμιση ποιότητας. «Προσπαθήστε επίσης να φωτογραφίζετε όταν το φως είναι καλό, επειδή ο κακός φωτισμός θα φαίνεται περισσότερο στην εκτύπωση.»

2. Σκεφτείτε τον χώρο στον οποίο θα παρουσιάσετε τις φωτογραφίες

Ασπρόμαυρο κοντινό πορτραίτο μικρού παιδιού. Κοιτάζει έντονα τη μηχανή και χαμογελάει.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τη σύνθεση και την κλίμακα της εκτύπωσής σας όταν επιλέγετε ένα σημείο γι’ αυτήν σε ένα δωμάτιο. «Αν έχετε ένα κοντινό πορτραίτο με το κεφάλι ενός μωρού και πλάτος εικόνας π.χ. 152 εκατοστά, το να το βλέπετε από απόσταση ενός μέτρου είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά αν το βλέπετε από το τέλος ενός μακριού διαδρόμου, μπορεί να είναι πραγματικά εκπληκτικό», λέει η Helen. © Helen Bartlett

Ασπρόμαυρη εικόνα τριών κορνιζαρισμένων εκτυπώσεων σε τοίχο πάνω από έναν καναπέ, με μια λευκή ορχιδέα πάνω στο τραπέζι μπροστά.

Οι κορνίζες που επιλέγετε για τις εκτυπώσεις σας θα πρέπει να ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα του δωματίου και τη διακόσμησή σας. Οι απλές λευκές κορνίζες λειτουργούν καλά με ασπρόμαυρες εικόνες. © Helen Bartlett

Όπου κι αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τις εκτυπώσεις σας, επιλέξτε συμπληρωματικά χρώματα που θα ταιριάζουν με τη διακόσμηση του χώρου σας και λάβετε υπόψη τον χώρο γύρω από αυτές. «Χρειάζεστε μια κορνίζα που να ταιριάζει με το σπίτι σας», εξηγεί η Helen. "Μου αρέσουν τα απλά μαύρα ή λευκά πλαίσια, του στυλ που θα μπορούσες να δεις σε μια έκθεση φωτογραφίας – κάτι απλό και διαχρονικό. Σε ένα δωμάτιο με ζεστούς τόνους θα ταίριαζε πολύ μια κορνίζα από ξύλο βελανιδιάς, αλλά για ένα μεγάλο και ελαφρύ μοντέρνο δωμάτιο μπορεί να είναι καλύτερο ένα μαύρο ή λευκό πλαίσιο.»

Τα πορτραίτα της Helen είναι κυρίως ασπρόμαυρα, γεγονός που δίνει μια διαχρονική εμφάνιση στα σπίτια των πελατών της – κάτι που θα μπορούσατε να επιλέξετε αν συνδυάσετε οικογενειακές φωτογραφίες διαφορετικών γενεών. «Πιστεύω ότι οι οικογενειακές φωτογραφίες φαίνονται ιδιαίτερα όμορφες σε ασπρόμαυρο, επειδή αντέχουν στον χρόνο και είναι πολύ ωραίο να συνδυάσεις τις εκτυπώσεις διάφορων γενεών όταν τις τοποθετείς στον τοίχο. Οι σύγχρονες ασπρόμαυρες φωτογραφίες ταιριάζουν όμορφα με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εποχή που οι γονείς και οι παππούδες σας ήταν νέοι.»

Αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη το περιβάλλον όπου θα τοποθετηθούν οι εκτυπώσεις και τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτές με την πάροδο του χρόνου, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο υλικό. Η σειρά φωτογραφικών χαρτιών της Canon περιλαμβάνει προϊόντα για διαφορετικές ρυθμίσεις και με διαφορετικά φινιρίσματα. Το Ιλουστρασιόν φωτογραφικό χαρτί «καθημερινής χρήσης» GP-501 της Canon –ένα οικονομικά προσιτό χαρτί γενικής χρήσης για εκτυπώσεις ποιότητας φωτογραφικού εργαστηρίου– είναι ιδανικό για τους περισσότερους χώρους του σπιτιού. Αν ωστόσο θέλετε να τοποθετήσετε τις εκτυπώσεις σας σε χώρους με υγρασία, όπως μπάνια, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε ένα ειδικό κατάστημα εκτυπώσεων για να αποτυπώσετε τις εικόνες σας σε ακρυλικό χαρτί.

3. Εντυπωσιάστε με τις εκτυπώσεις σας

Ασπρόμαυρη εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού στη σκιά, που κρατά δύο φύλλα, με φόντο έναν ουρανό γεμάτο με χνουδωτά σύννεφα.

Είτε πρόκειται για μια μεγάλη εκτύπωση είτε για μια ομάδα μικρών εκτυπώσεων διατεταγμένων σε κάποιο σχήμα, μπορείτε πραγματικά να εντυπωσιάσετε με τις φωτογραφίες σας. «Μερικές φορές κάτι γλαφυρό και πολύ απλό μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό σε μια μεγάλη κορνίζα», αναφέρει η Helen. © Helen Bartlett

Οι εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους μπορεί να δείχνουν υπέροχες στο σπίτι σας, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείτε την κλίμακα πριν δεσμευτείτε. «Πρέπει να επιλέξετε τη σωστή εικόνα, επειδή δεν μεγεθύνονται τόσο καλά όλες οι φωτογραφίες», λέει η Helen. «Είναι καλό να πάρετε μερικά φύλλα εφημερίδων και να τα κολλήσετε στον τοίχο, γιατί διαφορετικά είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστείτε πώς θα δείχνει μια εικόνα μεγάλης κλίμακας. Το θέμα είναι να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος για τον χώρο, μετρώντας και τοποθετώντας κάτι εκεί.»

Οι φωτογραφίες που εντυπωσιάζουν σε μεγάλη εκτύπωση είναι εκείνες που περιλαμβάνουν το περιβάλλον γύρω από ένα θέμα, εξηγεί η Helen. «Αυτό είναι πολύ καλό για statement λήψεις. Συχνά, οι φωτογραφίες που πουλάω σε μεγαλύτερα μεγέθη είναι αυτές όπου υπάρχει αρχιτεκτονική, περιβάλλον ή δάσος γύρω από το θέμα. Τις κάνουν να μοιάζουν με έργα τέχνης.»

Η χρήση ενός εκτυπωτή όπως ο Canon imagePROGRAF PRO-300 θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε εκτυπώσεις επαγγελματικής ποιότητας από την άνεση του σπιτιού σας. Η Helen χρησιμοποιεί τον εκτυπωτή Canon imagePROGRAF PRO-1000 για την επιχείρησή της. Αυτό το μοντέλο, με υποστήριξη Wi-Fi, μπορεί να δημιουργήσει εκτυπώσεις χωρίς περιθώρια και είναι ιδανικό για μονόχρωμες εικόνες με το Ματ μαύρο μελάνι, το οποίο προσφέρει βαθιούς τόνους, ιδανικούς για καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Για απίστευτα φινιρίσματα σε μονόχρωμες εκτυπώσεις, συνδυάστε τον εκτυπωτή Canon με το Φωτογραφικό ματ χαρτί Pro Premium PM-101 της Canon, που έχει σχεδιαστεί για να εκφράζει υπέροχα τους θερμούς λευκούς και γκρι τόνους σε μεγέθη A4 έως A2.

4. Γίνετε δημιουργικοί με διατάξεις τύπου γκαλερί και πλέγματος

Ασπρόμαυρες εκτυπώσεις παιδιών και οικογενειών διατεταγμένες σε πλέγμα, σε τρεις κορνίζες, σε τοίχο από τούβλα.

Όταν δημιουργείτε έναν τοίχο τύπου γκαλερί, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε πρώτα μια μακέτα για το σχέδιο που θέλετε, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό όπως το Adobe® Photoshop®. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε ότι οι εικόνες σας ταιριάζουν μαζί, είναι ισορροπημένες και έχουν καλή τονικότητα όταν τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη. © Helen Bartlett

Όταν παρουσιάζετε πολλές εκτυπώσεις φωτογραφιών μαζί, οι τοίχοι και τα πλέγματα τύπου γκαλερί μπορούν να προσθέσουν χαρακτήρα σε χολ, διαδρόμους και σκάλες. Αν εκτυπώνετε σε μικρότερα μεγέθη, μπορείτε να δημιουργήσετε εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας στο σπίτι με τον εκτυπωτή σας Canon PIXMA. Ο Canon PIXMA G540 μπορεί να εκτυπώνει από συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi και να δημιουργεί εκπληκτικές εκτυπώσεις με ζωντανά χρώματα και μέγεθος έως A4 σε χαμηλό κόστος.

Η Helen επισημαίνει ότι το πλεονέκτημα ενός τοίχου-γκαλερί είναι ότι μπορείτε να προσθέτετε ή να αλλάζετε εικόνες όποτε θέλετε. «Είναι πολύ εύκολο να προσθέτετε ή να αφαιρείτε εικόνες και να τις αντικαθιστάτε, ώστε η έκθεσή σας να μεγαλώνει και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, όπως και οι οικογένειες. Έχω έναν πελάτη με έναν πραγματικά όμορφο τοίχο έκθεσης στην κουζίνα του. Ξεκίνησε με τρεις εκτυπώσεις, στη συνέχεια έξι, εννέα και δώδεκα – και νομίζω ότι τώρα είναι 16. Με ένα σύστημα πλέγματος, μπορεί να είναι πραγματικά εύκολο να επεκτείνεστε κάθε χρόνο», αναφέρει.

«Σκεφθείτε πώς θα μπορείτε να προσθέτετε στοιχεία στο μέλλον. Συνεπώς, αν ένα έχετε μωρό και γεμίσετε κάθε σημείο του τοίχου με εικόνες του όταν είναι έξι μηνών, δεν θα έχετε χώρο όταν μεγαλώσει, ενώ και η οικογένειά σας μπορεί να μεγαλώσει. Διατηρήστε την ευελιξία σας.»

5. Πειραματιστείτε με και χωρίς κορνίζες

Ακρυλική εκτύπωση δύο παιδιών που κρατούν μεγάλα ξύλα, αναρτημένη σε τοίχο πάνω από τζάκι.

Η προβολή των εκτυπώσεών σας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κορνίζες. Αν θέλετε πιο κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, γιατί να μην δοκιμάσετε τις εκτυπώσεις σε καμβά χωρίς κορνίζα; Μια άλλη επιλογή είναι μια παραλληλόγραμμη κορνίζα, γνωστή και ως αιωρούμενη κορνίζα, όπου τα άκρα της φωτογραφίας περιβάλλονται από κενό και η εικόνα μοιάζει να αιωρείται. Αυτό προσδίδει καλλιτεχνικό εφέ και είναι εξαιρετικό τόσο για κορνίζες κρεμαστές σε τοίχο όσο και για κορνίζες τοποθετημένες πάνω σε κάποιο έπιπλο. © Helen Bartlett

Οι φωτογραφίες δεν χρειάζεται πάντα να μπαίνουν σε κορνίζα. Σε αντίθεση με τα επαγγελματικά πορτραίτα που θέλετε να αναδείξετε και να προστατεύσετε, όταν εκτυπώνετε τις δικές σας μοναδικές λήψεις της οικογένειάς σας, μπορεί ο στόχος σας να είναι απλά να περιτριγυρίζεστε από αγαπημένες οικογενειακές στιγμές. «Μου αρέσουν πολύ οι εκτυπώσεις χωρίς κορνίζα. Τις στηρίζω σε ράφια και τις κολλάω στο ψυγείο μου», αναφέρει η Helen. «Έχω δει πελάτες να κάνουν εκπληκτικά πράγματα με συρματάκια και μικρά κλιπ. Μου αρέσει πολύ η ιδέα ότι μια φωτογραφία έχει δική της ζωή και, μετά τη λήψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους.

«Οι εκτυπωμένες φωτογραφίες είναι κατάλληλες για τα υπνοδωμάτια των εφήβων, καθώς μπορείτε να τις κολλήσετε στον τοίχο και να φτιάξετε κολλάζ ή να τις κρεμάσετε με σύρμα», προσθέτει. «Με τις εκτυπώσεις χωρίς κορνίζα μπορείς να φτιάξεις μια συνεχώς εξελισσόμενη έκθεση, επειδή νιώθεις ότι είναι λιγότερο πολύτιμες.»

Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τον φορητό εκτυπωτή Canon SELPHY Square QX10 και να χρησιμοποιήσετε τις εκτυπώσεις σας με κλιπ για να τις εκθέσετε. Η εκτύπωση των αγαπημένων σας στιγμών και η προβολή τους στο σπίτι σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, αλλά και για να κρατάτε ζωντανές τις οικογενειακές σας αναμνήσεις.


Σύνταξη: Lorna Dockerill


Οι επωνυμίες Adobe και Photoshop είναι εμπορικά σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

 • pixma g540 fra range page

  Οικιακοί εκτυπωτές

  PIXMA G540

  Εκτυπωτής με έξι επαναγεμιζόμενες δεξαμενές μελανιών dye για εκτύπωση φωτογραφιών υψηλής ποιότητας, με δυνατότητα παραγωγής μεγάλων όγκων σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
 • Επαγγελματικοί φωτογραφικοί εκτυπωτές

  imagePROGRAF PRO-300

  Ένας επιτραπέζιος επαγγελματικός εκτυπωτής imagePROGRAF που παράγει εκτυπώσεις A3+ εκθεσιακής ποιότητας, με εύκολη ροή εργασίας για σίγουρες εκτυπώσεις.
 • Οικιακοί εκτυπωτές

  SELPHY SQUARE QX10

  Φυλάξτε για πάντα τις ιδιαίτερες αναμνήσεις σας ως υπέροχες εκτυπώσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε παντού και πάντα.

Σχετικά άρθρα

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Επεξεργασία των φωτογραφιών σας για εκτύπωση

  Αξιοποιήστε στο έπακρο τις φωτογραφίες σας σε έντυπη μορφή, με τον αναλυτικό οδηγό μας για την επεξεργασία για εκτύπωση και τις καλύτερες ρυθμίσεις εκτύπωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι εκτυπωτές Canon για φωτογραφίες

  Είτε θέλετε να παρουσιάσετε τις φωτογραφίες σας σε μια κορνίζα ή σε ένα λεύκωμα είτε ως αυτοκόλλητα, βρείτε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές σας δημιουργικές ανάγκες.

 • ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  Φωτογράφιση για εκτύπωση

  Επτά κορυφαίες συμβουλές για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε έντυπη μορφή.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Πώς να επεξεργάζεστε ξεχωριστές φωτογραφίες

  Βελτιώστε τις λήψεις σας από ειδικές περιστάσεις με αυτές τις απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών.