ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ

Πώς να αποτυπώσετε φυσικούς τόνους δέρματος στα πορτραίτα σας

Η αποτύπωση φυσικών τόνων δέρματος είναι μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές της φωτογράφισης πορτραίτων. Η Jade Keshia Gordon μας δίνει πέντε συμβουλές για επιτυχία.
Πορτραίτο γυναίκας με μακριές πλεξούδες, ροζ κοντή ζακέτα και γκρι τζιν, που περπατά σε έναν δρόμο της πόλης.

Η αποτύπωση φυσικών τόνων δέρματος με ακρίβεια είναι μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές της φωτογράφισης πορτραίτων. Ο ασυνήθιστος φωτισμός και οι παράξενες κυρίαρχες αποχρώσεις μπορούν να δώσουν άσχημη εικόνα στο δέρμα του θέματος του πορτραίτου σας – ένα πρόβλημα που ενδέχεται να απαιτήσει πολύ χρόνο για να διορθωθεί μετά τη λήψη. Αν και δεν είναι εφικτό να έχουμε πάντα έναν μακιγιέρ σε αναμονή, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτυπώσετε υγιείς, καθαρούς τόνους απευθείας από την EOS σας και να μειώσετε το ρετουσάρισμα που απαιτείται.

Εδώ, η βραβευμένη επαγγελματίας φωτογράφος μόδας και ομορφιάς Jade Keshia Gordon μάς δίνει πέντε απλές συμβουλές για την αποτύπωση τέλειων τόνων δέρματος. Εξηγεί πώς προσεγγίζει το μαύρο, το λευκό και το μιγαδικό δέρμα με διαφορετικό τρόπο, καθώς και πώς ρυθμίζει την EOS της για σταθερά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τις συμβουλές της Jade και καταγράψτε τέλειους τόνους δέρματος στη στιγμή!

1. Αποφύγετε το έντονο, άμεσο φως

Γυναίκα με μακριές πλεξούδες και ροζ ζακέτα ποζάρει με τα χέρια της τοποθετημένα στις δύο πλευρές του κεφαλιού της.

Η λήψη σε φυσικό φως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φωτίσετε τα θέματα σας και να διασφαλίσετε ότι ο τόνος του δέρματος είναι ρεαλιστικός. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM στα 1/640 δευτ., f/1.4 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Γυναίκα με μακριές πλεξούδες και μπλε μπλουζάκι tie-dye.

Το έντονο, άμεσο φως μπορεί να δημιουργήσει μη κολακευτικές σκιές. Μια συννεφιασμένη μέρα και ο απαλός φωτισμός από το πλάι θα διασφαλίσουν ότι οι σκιές είναι πιο μαλακές και λειτουργούν υπέρ εσάς, βοηθώντας στον καθορισμό του σχήματος του προσώπου και των χαρακτηριστικών. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM, με 1/1000 δευτ., f/1.2 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Το απαλότερο φως είναι γενικά πιο κολακευτικό. Η λήψη σε εξωτερικούς χώρους φωτεινή αλλά συννεφιασμένη μέρα θα έχει ως αποτέλεσμα έναν διάχυτο φωτισμό που ταιριάζει σε όλους τους τύπους τόνων δέρματος. Τις καθαρές και ηλιόλουστες μέρες, όπου το φως είναι αφιλτράριστο και σκληρό, είναι συνήθως καλύτερο να βρείτε ένα σκιερό χώρο ώστε να αποφύγετε τις σκιές και τα σημεία έντονου φωτισμού στα πρόσωπα.

«Όταν το θέμα είναι οι τόνοι του δέρματος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ο φωτισμός σας», επιβεβαιώνει η Jade. «Αν πέφτει πάνω στο πρόσωπο του θέματος και αυτό έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να έχετε ένα ξεθωριασμένο αποτέλεσμα. Επομένως, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να μειώσετε την έκθεση ή, εναλλακτικά, να μετακινήσετε το θέμα ώστε το φως να έρχεται από πίσω του.

«Όταν εργάζομαι σε στούντιο, μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια διαμόρφωση με δύο φωτιστικά σώματα: ένα πίσω από το θέμα, το οποίο φωτίζει το σκηνικό, και ένα beauty dish στο μπροστινό μέρος, ελαφρώς εκτός κέντρου από το μοντέλο, για τον φωτισμό του πρόσωπου του.»

2. Εκθέστε σωστά τους διαφορετικούς τόνους δέρματος

Πορτραίτο γυναίκας που φορά ένα απαλό μπλε φόρεμα υψηλής ραπτικής. Τα μαλλιά της είναι κυματιστά και γεμάτα με κλιπ.

Μην χρησιμοποιείτε ενιαία προσέγγιση για όλους τους διαφορετικούς τόνους δέρματος σε πορτραίτα. Επιλέξτε τον καλύτερο φωτισμό, έκθεση και ισορροπία λευκού για διαφορετικούς τόνους. Λήψη με Canon EOS 5D Mark IV και φακό Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM στα 1/125 δευτ., f/4.5 και ISO50. © Jade Keshia Gordon

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει ένα μεγάλο γούνινο παλτό και κρατά λευκά γυαλιά ηλίου με τα μακριά νύχια της.

H Jade αναφέρει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η ρύθμιση έκθεσης. Βεβαιωθείτε ότι οι πιο ανοιχτόχρωμοι τόνοι δέρματος δεν είναι υπερεκτεθειμένοι. © Jade Keshia Gordon

Η Jade φωτογραφίζει τακτικά μοντέλα με διαφορετικούς τόνους δέρματος και υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση για το καθένα.

«Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση του λευκού δέρματος κατά τη λήψη ενός πορτραίτου», εξηγεί. «Θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα είναι ορατές οι υφές και τυχόν φακίδες ή μακιγιάζ. Αν "καούν" οι φωτεινοί τόνοι, μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να τους επαναφέρετε.»

«Με μαύρο τόνο δέρματος, χρειάζεστε άφθονο φως», συνεχίζει η Jade. «Το μαύρο απορροφά το φως, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως για να τονίσετε τα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόκειται για μια λεπτή γραμμή, καθώς το υπερβολικό φως θα υπερεκθέσει το δέρμα και θα ‘ισοπεδώσει’ τα χαρακτηριστικά.

«Συνήθως διαπιστώνω ότι ο οπίσθιος φωτισμός λειτουργεί καλά για τους τόνους του μιγαδικού δέρματος, είτε πρόκειται για φως στούντιο είτε για τον ήλιο. Προσθέτει ωραίο φωτισμό γύρω από τις πλευρές του προσώπου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανακλαστήρα για να στείλετε λίγο από αυτό το φως πίσω στο πρόσωπο.»

3. Χρησιμοποιήστε το Στυλ εικόνας Πορτραίτο

Πορτραίτο γυναίκας με μακριές πλεξούδες, ροζ ζακέτα και γκρι τζιν σε έναν δρόμο της πόλης.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το Στυλ εικόνας πορτραίτου, κάνοντας τα χρώματα ελαφρώς πιο θερμά. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM στα 1/640 δευτ., f/1.4 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Πορτραίτο γυναίκας με μακριές πλεξούδες, ροζ ζακέτα και γκρι τζιν σε έναν δρόμο της πόλης, στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρώς πιο ψυχροί τόνοι.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το Στάνταρ στυλ εικόνας, επομένως τα χρώματα είναι λίγο πιο επίπεδα, αλλά πιο ρεαλιστικά. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM στα 1/640 δευτ., f/1.4 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Η επιλογή μίας από τις προκαθορισμένες επιλογές Στυλ εικόνας της μηχανής προσαρμόζει μια ολόκληρη σειρά ρυθμίσεων για εσάς. Κάθε Στυλ εικόνας προσφέρει έναν διαφορετικό συνδυασμό όξυνσης, αντίθεσης, κορεσμού και χρωματικού τόνου, και μπορεί να έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στον τόνο του δέρματος σε ένα πορτραίτο. Όπως ίσως περιμένετε, το Στυλ εικόνας Πορτραίτο είναι βελτιστοποιημένο για λήψεις που περιλαμβάνουν ανθρώπους, με την όξυνση μέτρια ελαττωμένη και τη φωτεινότητα ελαφρώς αυξημένη ώστε το δέρμα να δείχνει πιο απαλό.

«Εδώ προτίμησα τη ρύθμιση Πορτραίτο, καθώς η λήψη που τράβηξα χρησιμοποιώντας το στυλ εικόνας Στάνταρ ήταν λίγο άτονη», αναφέρει η Jade. «Το Πορτραίτο ενισχύει ελαφρά κάθε κόκκινη απόχρωση στην εικόνα. Οπότε ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη ροζ μπλούζα του μοντέλου και, επειδή είναι μαύρη, αυτή η ενίσχυση του κόκκινου συνέβαλε στο να φαίνεται πιο ανοιχτό το δέρμα της, χωρίς να γίνει υπερβολικά πορτοκαλοκόκκινο.»

Αν πιστεύετε ότι το προεπιλεγμένο Στυλ εικόνας Πορτραίτο παράγει τόνους δέρματος που είναι πολύ κοκκινωποί ή κιτρινωποί σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού, χρησιμοποιήστε τον μηχανισμό Τόνος χρώματος στο μενού Στυλ εικόνας για να το διορθώσετε.

4. Ρυθμίστε χειροκίνητα την ισορροπία λευκού

Πορτραίτο γυναίκας με μακριές πλεξούδες και ροζ ζακέτα.

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση ισορροπίας λευκού «Φως ημέρας», αποδίδοντας ρεαλιστικά χρώματα. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM στα 1/640 δευτ., f/1.2 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Πορτραίτο γυναίκας με μακριές πλεξούδες και κοντή ροζ ζακέτα, με πιο θερμή ισορροπία λευκού.

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση ισορροπίας λευκού σκιάς, κάνοντας όλα τα χρώματα στο πορτραίτο πιο θερμά (πιο πορτοκαλί). Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F1.2L USM στα 1/640 δευτ., f/1.4 και ISO320. © Jade Keshia Gordon

Για σταθερά χρώματα δέρματος, επιλέξτε μια προκαθορισμένη ισορροπία λευκού που ταιριάζει με τις συνθήκες φωτισμού ή δημιουργήστε τη δική σας ρύθμιση χρησιμοποιώντας την επιλογή Εξειδικευμένη ισορροπία λευκού στο κύριο μενού της μηχανής. Εφόσον ο φωτισμός δεν αλλάζει, θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα από λήψη σε λήψη.

Αν αφήσετε την ισορροπία λευκού στην Αυτόματη ρύθμιση, η μηχανή θα προσαρμόζει τη θερμοκρασία χρώματος για την αφαίρεση των κυρίαρχων αποχρώσεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ «θερμούς» (πορτοκαλί) ή πολύ «κρύους» (μπλε) τόνους δέρματος. Αν τραβάτε εικόνες RAW, μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία λευκού αργότερα κατά την επεξεργασία, αλλά η σωστή ρύθμιση στη μηχανή σάς δίνει μια πιο ακριβή προεπισκόπηση.

«Σε αυτά τα παραδείγματα, μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα που έχει η χρήση μιας διαφορετικής ισορροπίας λευκού στον τόνο του δέρματος του μοντέλου», εξηγεί η Jade. «Προτιμώ τα αποτελέσματα που παρέχει η ρύθμιση "Φως ημέρας", καθώς δεν προκαλεί ξεθώριασμα και ο τόνος δεν είναι υπερβολικά πορτοκαλί. Απλώς τα χρώματα τονίζονται ελαφρώς και είναι πιο κοντά σε αυτό που είδα με τα μάτια μου εκείνη τη στιγμή.»

5. Φωτογραφήστε σε RAW

Άτομο που κρατά μια Canon EOS R6 και ρυθμίζει τη μηχανή για λήψη εικόνας RAW.

Η λήψη εικόνων RAW σημαίνει ότι η μηχανή αποθηκεύει όλες τις τονικές και χρωματικές λεπτομέρειες που έχει αποτυπώσει ο αισθητήρας, δίνοντάς σας μεγαλύτερη ελευθερία κατά την επεξεργασία της εικόνας. © Jade Keshia Gordon

Αν φωτογραφίζετε σε JPEG ή HEIF, τότε πρέπει να ορίσετε τις ρυθμίσεις απευθείας στη φωτογραφική μηχανή πριν από τη λήψη. Αυτό περιλαμβάνει τον χώρο χρωμάτων, ο οποίος καθορίζει το εύρος χρωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν σε μια φωτογραφία. Μπορείτε να τον ορίσετε στο κύριο μενού της μηχανής.

Η Jade φωτογραφίζει πάντα σε RAW, και προτείνει να κάνετε κι εσείς το ίδιο, ακόμα κι αν είστε αρχάριοι στη φωτογράφιση πορτραίτων, καθώς αυτό σας διευκολύνει να τελειοποιήσετε αργότερα τους τόνους του δέρματος. Τα αρχεία RAW περιέχουν περισσότερες πληροφορίες εικόνας από τα αρχεία JPEG ή HEIF και μπορείτε να προσαρμόσετε ελεύθερα τις παραμέτρους της εικόνας, όπως η ισορροπία λευκού, τα χαρακτηριστικά χρώματος και η όξυνση, χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας RAW όπως το Canon Digital Photo Professional χωρίς να επηρεάζονται τα αρχικά δεδομένα εικόνας.


Σύνταξη: Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

  Λήψη με τον διαθέσιμο φωτισμό

  Μάθετε πώς να βρίσκετε και να αποτυπώνετε το καλύτερο φως για να βελτιώσετε την εμφάνιση των φωτογραφιών σας.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΟΔΑΣ

  Πώς να φωτογραφίσετε τους φίλους σας ώστε να δείχνουν σαν μοντέλα

  Η επαγγελματίας φωτογράφος μόδας και ομορφιάς Jade Keshia Gordon με έδρα το Λονδίνο μάς δίνει 6 απλές συμβουλές για φωτογραφίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεμάτες στυλ.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

  Συμβουλές για τη λήψη πορτραίτων σε εξωτερικούς χώρους

  Οι καλύτερες συμβουλές για εντυπωσιακά πορτραίτα δρόμου, από τον επαγγελματία φωτογράφο Julian Love.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Συμβουλές για τη φωτογραφία πορτραίτου

  Βελτιώστε τη φωτογραφία πορτραίτου σας με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές.