ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Η διαφορά που κάνει ένας ειδικός φακός για πορτραίτα

Από πλάνα προσώπων που γεμίζουν το κάδρο μέχρι ευρυγώνιες λήψεις πορτραίτων στον δρόμο, η επιλογή ενός εξειδικευμένου φακού θα σας βοηθήσει να δώσετε άλλο αέρα στα πορτραίτα σας.
Φωτογράφος που φωτογραφίζει ένα μοντέλο, το οποίο φωτίζεται με μοβ φως και κρατά τον μίσχο ενός φυτού.

Οι περισσότερες μηχανές EOS συνοδεύονται από έναν τυπικό φακό γενικής χρήσης, ο οποίος μπορεί να προσφέρει καλά αποτελέσματα στα περισσότερα είδη φωτογραφίας. Ωστόσο, για να αναβαθμίσετε τις λήψεις σας, αξίζει να επενδύσετε σε μια σειρά φακών που προσφέρουν ειδικά πλεονεκτήματα για το είδος φωτογραφίας που έχετε επιλέξει, όπως η φωτογράφιση πορτραίτων. Από την εστιακή απόσταση και το μέγιστο διάφραγμα μέχρι το βάρος και το μέγεθός του, ο φακός που επιλέγετε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις φωτογραφίες σας.

Τι χαρακτηριστικά έχει ένας καλός φακός πορτραίτων;

Αυτό που κάνει έναν φακό πορτραίτων να ξεχωρίζει είναι κυρίως η εστιακή απόσταση και το μέγιστο διάφραγμα, όμως υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να λάβετε υπόψη για να βρείτε τον ιδανικό φακό πορτραίτων Canon για τις ανάγκες σας.

Συμβατότητα φακού

Πρώτον, αξίζει να σκεφτείτε το μοντέλο της μηχανής σας και τους φακούς που είναι συμβατοί με αυτήν. Οι μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon σάς προσφέρουν απόλυτη ελευθερία επιλογής όσον αφορά τους φακούς. Χάρη στους προσαρμογείς βάσης φακών RF, μπορείτε να φωτογραφίζετε με φακούς RF και EF.

Η βάση RF της Canon είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης στην αναζήτησή σας για έναν φακό πορτραίτων. Οι φακοί RF –τους οποίους χρησιμοποιούν οι mirrorless μηχανές της Canon, όπως οι Canon EOS R6 και EOS RP– παρέχουν σύνδεση 12 ακίδων μεταξύ φακού και μηχανής, για απίστευτα γρήγορη και αξιόπιστη αυτόματη εστίαση. Χάρη στις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία mirrorless, η βάση RF αποτελεί επίσης μια εξαιρετική επένδυση για τον μελλοντικό σας εξοπλισμό στο ταξίδι σας στη φωτογραφία.

Πολύχρωμες φωτεινές γραμμές περιβάλλουν το κεφάλι και τον κορμό ενός μοντέλου, σε μαύρο φόντο.

Με μέγεθος μόλις 88,8mm, ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM με σύστημα IS είναι μια ευέλικτη επιλογή για λήψεις πορτραίτων. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 44mm, με 8 δευτ., f/16 και ISO100.

Σταθεροποίηση εικόνας

Στη συνέχεια, θυμηθείτε ότι ίσως να μην θέλετε ή να μην μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάντοτε τρίποδο όταν τραβάτε εντυπωσιακά πορτραίτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμη η σταθεροποίηση εικόνας. Όλοι οι φακοί που διαθέτουν σταθεροποίηση εικόνας, όπως οι Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM και RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, εξασφαλίζουν εξαιρετική ευκρίνεια όταν φωτογραφίζετε με τη μηχανή στο χέρι. Η αυξημένη σταθεροποίηση σάς επιτρέπει να μειώνετε την ταχύτητα κλείστρου ώστε να συλλαμβάνετε κάθε αχτίδα φωτός στις εικόνες σας, παρέχοντάς σας την ευελιξία να φωτογραφίζετε σε κάθε είδους συνθήκες φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο όταν συνδυάζετε έναν φακό με σταθεροποίηση με μια μηχανή που διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (IBIS), όπως η Canon EOS R6, η οποία παρέχει δυνατότητα σταθεροποίησης έως και 8 στοπ.

Μέγεθος και βάρος

Θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη το μέγεθος, το βάρος και την ευελιξία. Για τους φωτογράφους πορτραίτων που θέλουν να είναι ευέλικτοι ή να χρησιμοποιούν τους φακούς τους σε πολλά είδη φωτογραφίας, ένας μικρός και ελαφρύς φακός είναι μια σπουδαία επιλογή. Οι φακοί Canon RF 50mm F1.8 STM και RF 35mm F1.8 MACRO IS STM έχουν και οι δυο εξαιρετικά μικρό μέγεθος, αποτελώντας έτσι μια ιδανική, οικονομικά προσιτή προσθήκη στον εξοπλισμό όσων φωτογραφίζουν πορτραίτα στο δρόμο. Αυτό το αποτέλεσμα δεν συνοδεύεται από κανέναν συμβιβασμό στις δυνατότητές τους στην κλασική φωτογράφιση πορτραίτων, χάρη στο ευρύ μέγιστο διάφραγμα f/1.8 για όμορφο φλουτάρισμα φόντου και την ευελιξία που προσφέρουν στο βάθος πεδίου. Ωστόσο, για απόλυτη ευελιξία, αυτό που χρειάζεστε είναι ο φακός Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Χάρη στο τεράστιο εύρος εστιακών αποστάσεών του, αυτός ο φακός είναι το τέλειο πολυεργαλείο για καθημερινή χρήση. Είναι ιδανικός για όλα σχεδόν τα είδη φωτογραφίας, από εξαιρετικά ευρυγώνιες λήψεις αρχιτεκτονικών θεμάτων στα 24mm μέχρι πορτραίτα στα 85mm σε στούντιο και λήψεις προσώπων με ρύθμιση τηλεφακού στα 105mm.

Μέγιστο διάφραγμα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός φακού κατάλληλου για πορτραίτα είναι το μέγιστο διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι το μέγεθος του ανοίγματος του φακού από το οποίο διέρχεται το φως για να φτάσει στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής.

Όλοι οι φακοί έχουν μια τιμή διαφράγματος, όπως f/2.8 ή f/4. Ορισμένοι φακοί ζουμ έχουν τιμή διαφράγματος που εξαρτάται από την επιλεγμένη εστιακή απόσταση. Στις προδιαγραφές αυτών των φακών αναφέρεται ένα εύρος τιμών διαφράγματος, όπως f/4-7.1. Άλλοι φακοί ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105mm F4L IS USM και ο RF 24-70mm F2.8L IS USM, προσφέρουν σταθερό μέγιστο διάφραγμα, για σταθερή έκθεση σε όλο το εύρος των ρυθμίσεων ζουμ. Αυτοί οι φακοί, με το σταθερό μέγιστο διάφραγμα και την ποιοτική κατασκευή με αδιάβροχη στεγανοποίηση που χαρακτηρίζει τη σειρά L, είναι ιδανικοί για φωτογράφους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα από τον RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ή για όσους απλώς αναζητούν έναν φακό επαγγελματικού επιπέδου.

Προφίλ μοντέλου που φορά σκούρο κόκκινο κραγιόν και έχει το πρόσωπο γυρισμένο προς τη μηχανή, με γιρλάντες με θολά φώτα στο φόντο.

Η εστιακή απόσταση 50mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά είδη φωτογραφίας, ενώ το ευρύ μέγιστο διάφραγμα καθιστά αυτόν τον φακό ιδανικό για απαλό φλουτάρισμα του φόντου στις λήψεις πορτραίτων. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/125 δευτ., f/1.8 και ISO1250. © Ejiro Dafé

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός διαφράγματος τόσο μεγαλύτερο το μέγιστο άνοιγμα – και η φωτογράφιση πορτραίτων χρησιμοποιώντας φακό με μεγάλο μέγιστο διάφραγμα έχει σημαντικά οφέλη.

Χάρη στο μεγαλύτερο άνοιγμα διαφράγματος που επιτρέπει την είσοδο περισσότερου φωτός στη μηχανή μέσα από τον φακό, οι φακοί με τόσο μεγάλο διάφραγμα όπως οι Canon RF 50mm F1.8 STM και RF 85mm F2 MACRO IS STM είναι εξαιρετικοί για λήψεις σε ασθενή φωτισμό (π.χ. πορτραίτα σε εσωτερικούς χώρους) και για τις περιπτώσεις που χρειάζεστε ευελιξία ώστε να «παίξετε» με το φως, όπως σε ασπρόμαυρες λήψεις ή αφηρημένα πορτραίτα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι η λήψη με το διάφραγμα στη μέγιστη τιμή του («ορθάνοιχτο», όπως αποκαλείται συχνά), θολώνει περισσότερο το φόντο – κι αυτό είναι κάτι που συχνά επιθυμούν οι φωτογράφοι πορτραίτων.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα πορτραίτων με διαφορετικές ρυθμίσεις διαφράγματος.

Σύνθεση τριών λήψεων προσώπου μιας φιγούρας που φορά φωτεινό κόκκινο κραγιόν και κίτρινο ζιβάγκο. Στο αριστερό πλάνο το θέμα φαίνεται καθαρά και το φόντο είναι θολό, στο μεσαίο συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο και στο δεξί το θέμα και το φόντο φαίνονται καθαρά.

Αυτές οι τρεις εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας την ίδια εστιακή απόσταση με τον φακό Canon RF 50mm f/1.8 STM, δείχνουν την αλλαγή του ανοίγματος του διαφράγματος – από ευρύ (χαμηλός αριθμός f) στην πρώτη λήψη μέχρι πιο στενό (υψηλότερος αριθμός f) στην τρίτη λήψη. Στη φωτογραφία πορτραίτων, όταν προσπαθείτε να εξαλείψετε ή να θολώσετε στοιχεία φόντου που αποσπούν την προσοχή, ένας φακός με μεγάλο διάφραγμα είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Η πρώτη εικόνα οδηγεί το βλέμμα του θεατή μακριά από το φόντο (το οποίο αποσπά την προσοχή) και προς το πρόσωπο του θέματος, δημιουργώντας ένα πολύ πιο αποτελεσματικό πορτραίτο. © Ejiro Dafé

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας φακός με ελαφρώς μικρότερο μέγιστο διάφραγμα, όπως το διάφραγμα f/4 του Canon RF 24-105mm F4L IS USM, δεν μπορεί να δημιουργήσει όμορφο φλουτάρισμα, ειδικά σε εστιακές αποστάσεις τηλεφακού. Αυτό οφείλεται στο εφέ συμπίεσης της εικόνας (το οποίο είναι εντονότερο σε μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις), όπου ο φακός συμπιέζει την απόσταση και ουσιαστικά φέρνει τα μη εστιασμένα στοιχεία του φόντου πιο κοντά στο θέμα, ώστε να δημιουργήσει ένα εφέ «σφιχτού» θολώματος πίσω του.

Οι καλύτεροι φακοί Canon για λήψεις προσώπων και παραδοσιακά πορτραίτα

Φιγούρα με μούσι που στέκεται ανάμεσα σε ψηλά χόρτα και κρατά ένα μικρό παιδί.

Ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM είναι μια οικονομική επιλογή για όσους χρησιμοποιούν mirrorless μηχανές και χρειάζονται έναν ειδικό φακό για πορτραίτα. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/800 δευτ., f/2 και ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Πορτραίτο ηλικιωμένου ατόμου με κοντά μαλλιά που φορά ένα ανοιχτό βεραμάν σύνολο.

Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM μπορεί να σας προσφέρει όμορφα πορτραίτα με την εστιακή απόσταση τηλεφακού που επιτυγχάνει. Διαθέτει επίσης γρήγορη και αξιόπιστη λειτουργία αυτόματης εστίασης, ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/800 δευτ., f/2 και ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Η εστιακή απόσταση είναι η απόσταση μεταξύ του φακού και του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής, όταν το θέμα βρίσκεται εντός εστίασης. Μετριέται σε χιλιοστά (mm). Οι φακοί ζουμ διαθέτουν ένα εύρος εστιακών αποστάσεων, που αναφέρεται με την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή· για παράδειγμα, 24-105mm. Συνήθως ονομάζουμε φακό πορτραίτων έναν φακό με εστιακή απόσταση πάνω από 85mm, όπως ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, ο οποίος διαθέτει ελαφριά κατασκευή και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, για τέλεια πορτραίτα ενώ κρατάτε τη μηχανή στο χέρι.

Στην κλασική σύνθεση όπου φαίνεται το κεφάλι και οι ώμοι, ένας φακός πορτραίτων 85mm παρέχει μεγαλύτερη εστιακή απόσταση, η οποία προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα και διαχωρίζει το μοντέλο από το φόντο. Σε μια μηχανή με αισθητήρα APS-C, ένας φακός 50mm θα παραγάγει περίπου το ίδιο οπτικό πεδίο με έναν φακό 85mm σε μια μηχανή full-frame.

Συγκριτικά, η χρήση μικρότερης εστιακής απόστασης, όπως 24mm, θα προκαλούσε παραμόρφωση στο πρόσωπο του θέματος και θα αλλοίωνε τις αναλογίες του. Επίσης, τα στοιχεία του φόντου είναι συνήθως πιο διακριτά στις μικρότερες εστιακές αποστάσεις.

Μη εστιασμένη λήψη προσώπου μιας σιλουέτας με κοντά, σγουρά ξανθά μαλλιά, που διακρίνεται μέσα από τζάμι πάνω στο οποίο κυλούν σταγόνες νερού.

Ο φακός Canon RF 50mm F1.8 STM είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προχωρήσουν από τους φακούς των κιτ στον πρώτο τους σταθερό φακό. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM στα 50mm, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO320.

Οι φακοί μεσαίου εύρους εστιακών αποστάσεων, όπως οι Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM και RF 50mm F1.8 STM, μπορούν επίσης να είναι πολύ καλοί για πορτραίτα. Αυτές οι εστιακές αποστάσεις παραμορφώνουν τις εικόνες λιγότερο από ό,τι οι ευρυγώνιοι φακοί, για εικόνες με φυσική αίσθηση. Έτσι, είναι μια πολύ καλή επιλογή για πορτραίτα με ολόκληρο το σώμα – κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους φωτογράφους μόδας.

Οι καλύτεροι φακοί Canon για ομαδικά πορτραίτα και πορτραίτα στον δρόμο

Πορτραίτο χαμογελαστού ατόμου που πουλά λουλούδια και κρατά ένα μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα.

Με μέγιστη εστιακή απόσταση 105mm, ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM προσφέρει πολλές από τις επιλογές ενός τηλεφακού για πορτραίτα στον δρόμο ή για ομαδικές φωτογραφίες. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 54mm, με 1/160 δευτ., f/5.6 και ISO400.

Η χρήση ενός ευέλικτου φακού ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, θα σας προσφέρει τόσο τις εστιακές αποστάσεις ενός ευρυγώνιου φακού όσο και ενός τηλεφακού, καθώς και όλες τις τιμές μεταξύ αυτών. Στην ευρύτερή του ρύθμιση στα 24mm, το οπτικό πεδίο αυτού του φακού μπορεί να χωρέσει ακόμη και το μεγαλύτερο ομαδικό σας πορτραίτο και να συμπεριλάβει πολύ μεγάλο μέρος της σκηνής σε πορτραίτα στον δρόμο, ενώ οι υψηλότερες τιμές είναι ιδανικές για κλασικά πορτραίτα και κοντινές λήψεις προσώπων.

Οι ευρυγώνιοι φακοί μπορούν να αποφέρουν τέλεια αποτελέσματα σε πορτρέτα «περιβάλλοντος», όπου ο χώρος γύρω από το θέμα παίζει ζωτικό ρόλο στην αφήγηση μιας ιστορίας, καθώς και σε ομαδικά πορτραίτα, όπου πρέπει να χωρέσουν στο κάδρο πολλά θέματα.

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε ομαδικά πορτραίτα, ο φακός Canon RF 16mm F2.8 STM είναι ιδανικός. Αν φωτογραφίζετε μια ομάδα ατόμων σε σχετικά μικρό χώρο, με αυτόν τον εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό μπορείτε να πετύχετε μια καλή λήψη.

Οι καλύτεροι φακοί Canon για λήψεις μόδας

Κοντινή λήψη προσώπου, γυρισμένου προφίλ, ενός μοντέλου που φοράει γυαλιστερό κραγιόν και ροζ μακιγιάζ.

Πλησιάστε και ανακαλύψτε υπέροχες λεπτομέρειες στα πορτραίτα σας με τον ευρυγώνιο φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO200. © Guia Besana

Αν και ενδεχομένως έχετε συνδέσει τους φακούς macro με κοντινές λήψεις συναρπαστικών εντόμων ή λαχταριστών φαγητών, η απίστευτη λεπτομέρεια που αναδεικνύουν είναι επίσης ιδανική για πορτραίτα. Στην πραγματικότητα, οι φακοί macro χρησιμοποιούνται συχνά στις φωτογραφίσεις μόδας και στα πορτραίτα ομορφιάς, για να τονίσουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προσώπου και να αναδείξουν συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς.

Ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ελάχιστη απόσταση εστίασης 35cm, ενώ ο RF 35mm F1.8 MACRO IS STM μπορεί να εστιάσει μέχρι τα 17cm. Χρησιμοποιώντας έναν φακό macro και πλησιάζοντας κοντά στο θέμα σας, μπορείτε να αναδείξετε εκπληκτικές λεπτομέρειες, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την ομορφιά των θεμάτων σας.

Κείμενο του Peter Wolinski

Σχετικά προϊόντα

 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Φακοί RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Φακός MACRO με γρήγορο διάφραγμα 35mm f/1.8 για ευρυγώνια προοπτική, εστίαση από κοντινή απόσταση και υβριδική σταθεροποίηση εικόνας.
 • Φακοί RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ευελιξία στις κοντινές λήψεις, με ελαφριά συμπίεση τηλεφακού και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Φακοί για EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Ελαφρύς και πολυτάλαντος φακός ζουμ 24-105mm f/4 της σειράς L με γρήγορη, αθόρυβη αυτόματη εστίαση και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ.
 • Φακοί RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Εξασφαλίστε επαγγελματικό αποτέλεσμα στη δουλειά σας με mirrorless μηχανές full-frame χάρη στο ζουμ 24-70mm με γρήγορο διάφραγμα και στα 5 στοπ σταθεροποίησης εικόνας.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Συμβουλές για τη φωτογραφία πορτραίτου

  Βελτιώστε τη φωτογραφία πορτραίτου σας με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές.

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Εικόνες που σας εμπνέουν στο σπίτι

  Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε στούντιο με συμβουλές από την σταρ του TikTok Michaela Efford.

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Δημιουργήστε το δικό σας οικιακό στούντιο

  Ανακαλύψτε δημιουργικούς τρόπους χρήσης του φλας και δημιουργήστε εντυπωσιακά πορτραίτα με ελάχιστο κόστος.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

  Συμβουλές για τη λήψη πορτραίτων σε εξωτερικούς χώρους

  Οι καλύτερες συμβουλές για εντυπωσιακά πορτραίτα δρόμου, από τον επαγγελματία φωτογράφο Julian Love.