ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας οικιακό στούντιο

Τραβήξτε δημιουργικές φωτογραφίες με φλας και μάθετε πώς να φωτογραφίζετε εντυπωσιακά πορτραίτα με ελάχιστο κόστος.
Πορτραίτο γυναίκας που φοράει ένα μεγάλο πράσινο κολιέ και έναν μπλε μπερέ, σε μοβ φόντο.

Δεν χρειάζεστε πάντα ένα ειδικό στούντιο ή ένα σετ ακριβών φλας για να δημιουργήστε κολακευτικές λήψεις με αίσθηση επαγγελματικού επιπέδου. Με μερικά απλά κομμάτια εξοπλισμού και έναν χώρο για φωτογράφιση, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα βασικό στούντιο στο σπίτι του. Εδώ εξηγούμε πώς μπορείτε να το κάνετε με ελάχιστο εξοπλισμό και κόστος. Στην πορεία θα εξερευνήσουμε επίσης μερικές θεμελιώδεις αρχές της φωτογράφισης σε στούντιο, όπως η χρήση τροποποιητών φωτισμού και η ρύθμιση της έκθεσης με φλας. Με απλές δεξιότητες και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε κάθε είδους εντυπωσιακές εικόνες, από κορυφαία πορτραίτα μέχρι επαγγελματικές λήψεις προϊόντων, καλλιτεχνικές εικόνες νεκράς φύσης και πολλά άλλα.

1. Λίστα βασικού εξοπλισμού

Μια Canon EOS RP, με δύο Canon Speedlite, ένα τρίποδο και μια λευκή ομπρέλα τοποθετημένη πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι.

Για να ξεκινήσετε τη φωτογράφιση σε οικιακό στούντιο, θα πρέπει να έχετε μερικά απλά είδη εξοπλισμού. Εδώ έχουμε δύο Canon Speedlite –ένα 470EX-AI και ένα 600EX II-RT– μια μηχανή Canon EOS RP με φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, ένα στήριγμα φωτιστικού σώματος, μια λευκή ομπρέλα φωτογράφισης και μια βάση για την ομπρέλα.

Άνδρας που κοιτάζει μέσα από το σκόπευτρο μιας Canon EOS RP, με τοποθετημένο φλας Speedlite.

Για να ενεργοποιήσετε το εξωτερικό φλας της μηχανής, χρησιμοποιήστε είτε ένα δεύτερο φλας Canon Speedlite είτε έναν μηχανισμό ασύρματης πυροδότησης φλας ή (εάν είναι συμβατό), το αναδυόμενο φλας της μηχανής σας.

Ένα απλό οικιακό στούντιο όπως αυτό δεν θα σας στοιχίσει ακριβά, ενώ είναι επίσης εύκολο να αποσυναρμολογηθεί όποτε χρειαστείτε τον χώρο. Στην ουσία, πέρα από τη μηχανή σας, θα χρειαστείτε ένα ή δύο Speedlite, τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε και να πυροδοτείτε σε απόσταση από τη μηχανή. Ένα στήριγμα φωτιστικού σώματος είναι η ιδανική λύση, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα περισσευούμενο τρίποδο (η πλαστική βάση που συνοδεύει τα περισσότερα φλας Speedlite μπορεί να βιδωθεί στο τρίποδο) για να στερεώσετε το φλας σας. Μια απλή λευκή ομπρέλα είναι άλλο ένα οικονομικό αλλά αποτελεσματικό στοιχείο για να δημιουργήσετε κολακευτικό φωτισμό. Θα χρειαστείτε κάτι για να στερεώσετε την ομπρέλα στη βάση, όπως μια βάση ομπρέλας. Τέλος, θα πρέπει να μπορείτε να πυροδοτείτε το εξωτερικό φλας της μηχανής χρησιμοποιώντας μηχανισμούς ασύρματης πυροδότησης. Εναλλακτικά, αν έχετε δύο συμβατά Speedlite, μπορείτε να τοποθετήσετε το ένα στην υποδοχή αξεσουάρ της μηχανής και να το χρησιμοποιείτε για να πυροδοτείτε το άλλο φλας. Αυτή η λύση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να ελέγξετε από απόσταση την ισχύ του εξωτερικού φλας. Αν η μηχανή σας Canon διαθέτει συμβατό αναδυόμενο φλας, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ενεργοποιείτε και να ελέγχετε τα εξωτερικά Canon Speedlite.

2. Επιλογή χώρου

Άνδρας που φωτογραφίζει πορτραίτα σε οικιακό στούντιο, με γκρι φόντο και μια λευκή ομπρέλα για να απαλύνει το φως του φλας.

Επιλέξτε έναν χώρο με έναν μεγάλο, ανοικτόχρωμο τοίχο ή χρησιμοποιήστε ένα αυτοσχέδιο σκηνικό για δημιουργήσετε ένα απλό, καθαρό φόντο.

Ένα δωμάτιο με έναν γυμνό λευκό ή κρεμ τοίχο είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός οικιακού στούντιο φωτογράφισης. Αν οι τοίχοι δεν είναι γυμνοί, μπορείτε πάντα να τους ντύσετε με ένα λευκό σεντόνι ή, ακόμα καλύτερα, να επενδύσετε σε ένα αναδυόμενο σκηνικό, όπως αυτό εδώ. Κατά την επιλογή δωματίου για φωτογράφιση, είναι προτιμότερο να είναι ψηλοτάβανο, επειδή έτσι μπορείτε να ανυψώσετε τα φωτιστικά σώματα για να φωτίσετε από πάνω προς τα κάτω το πρόσωπο του θέματος. Αυτή η τεχνική συνήθως κολακεύει τα πρόσωπα. Μην ξεχνάτε ότι το φως απορροφά ένα μέρος από το χρώμα κάθε επιφάνειας στην οποία ανακλάται, επομένως αν οι τοίχοι έχουν έντονο χρώμα μπορεί να χρωματίσουν το φως που πέφτει στο θέμα σας.

Ωστόσο, μην περιοριστείτε σε έναν μόνο τύπο δωματίου. Αν έχετε μια εντυπωσιακή σκάλα, μπορεί να αποτελέσει ιδανική τοποθεσία για ομαδικές φωτογραφίες, ενώ η φωτογράφιση του θέματός σας από πάνω προς τα κάτω μπορεί να δημιουργήσει μερικά πολύ όμορφα και χαλαρά πορτραίτα.

3. Επιλέξτε φακό για πορτραίτα

Μια Canon EOS RP με συνδεδεμένο έναν φακό 85mm.

Ένας φακός 85mm, όπως ο RF 85mm F2 Macro IS STM που χρησιμοποιείται εδώ, είναι ιδανικός για πορτραίτα επειδή η εστιακή απόσταση προσφέρει μια κολακευτική προοπτική για τα πρόσωπα.

Οι διάφορες εστιακές αποστάσεις των φακών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση του θέματός σας. Ένας ευρυγώνιος φακός μπορεί να μεγαλοποιήσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του θέματός σας, επιμηκύνοντας με αφύσικο τρόπο τη μύτη και το μέτωπο – ιδίως αν χρησιμοποιείται για κοντινά πλάνα. Οι υπερβολικές προοπτικές μπορούν μερικές φορές να έχουν θετικά αποτελέσματα, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις τείνουν να είναι πιο κολακευτικές. Επομένως, αν χρησιμοποιείτε τον φακό ζουμ του κιτ της μηχανής, κάντε ένα βήμα πίσω και ρυθμίστε το ζουμ στη μέγιστη τιμή. Αν σκοπεύετε να φωτογραφίζετε πολλά πορτραίτα, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό φακό για πορτραίτα. Ένας φακός εστιακής απόστασης 85mm (ή 50mm σε μηχανή με αισθητήρα μη full-frame) θεωρείται ιδανικός για πορτραίτα, επειδή αποτυπώνει τα πρόσωπα με τις πιο κολακευτικές αναλογίες.

4. Μεγεθύνετε τη φωτεινή πηγή σας

Άνδρας με πράσινο πουλόβερ που κρατάει ένα φλας Canon σε τρίποδο, στραμμένο προς μια λευκή ομπρέλα.

Οι λευκές ομπρέλες φωτογράφισης είναι μια οικονομική και ευέλικτη λύση, ιδανική για αρχάριους που θέλουν να απαλύνουν τον φωτισμό κατά τη φωτογράφιση πορτραίτων.

Όπως και μια απλή λυχνία φωτισμού, το φλας Speedlite είναι μια σχετικά μικρή πηγή φωτός. Επομένως, το φως που παράγει θα είναι σκληρό, δημιουργώντας έντονες σκιές και αντιθέσεις. Συχνά, στη φωτογράφιση πορτραίτων θα πρέπει να διαχέετε το φως, ώστε να πέφτει πιο απαλά πάνω στο πρόσωπο. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας τροποποιητής. Όπως και ένα μεγάλο παράθυρο, ένας απλός τροποποιητής όπως μια ομπρέλα ή ένα softbox, θα μεγεθύνει την πηγή φωτός, ώστε να περιβάλει το θέμα σας και να γεμίσει απαλά τις σκιές.

Μπορείτε είτε να τοποθετήσετε την ομπρέλα υπό γωνία σε σχέση με το θέμα σας είτε να τη στρέψετε μακριά από αυτό, ώστε να ανακλά το φως πάνω του. Συχνά, στη φωτογράφιση πορτραίτων είναι χρήσιμο να πλησιάζετε το φως πολύ κοντά στο πρόσωπο, καθώς με αυτόν τον τρόπο μεγεθύνεται η φωτεινή πηγή σε σχέση με το θέμα.

Πορτραίτο γυναίκας με καστανά μαλλιά, όπου το πρόσωπό της φωτίζεται από το φλας.

Οι σκιές είναι πιο σκληρές σε αυτήν την εικόνα, επειδή το Speedlite χρησιμοποιήθηκε «γυμνό». Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/11 και ISO100.

Προφίλ νεαρής γυναίκας με γκρι ζιβάγκο που κοιτάζει προς τη μηχανή.

Σκεφτείτε την πηγή του φωτός – είτε πρόκειται για το άμεσο φως του ήλιου είτε για σκιά, φωτισμό εσωτερικού χώρου ή φως από κάποιο παράθυρο. Τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως. Αν το φως είναι πολύ έντονο, απλώς κλείστε λίγο το διάφραγμα ή αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου. Αν ο καιρός είναι μουντός, δοκιμάστε μια τεχνητή πηγή φωτός σε εσωτερικούς χώρους ή ανακαλύψτε περισσότερες ευρηματικές λύσεις φωτισμού που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 85mm F2 Macro IS STM στα 85mm, με 1/100 δευτ., f/5.6 και ISO100.

5. Ρύθμιση της έκθεσης και της ισχύος του φλας

Η οθόνη ρυθμίσεων σε μια Canon EOS RP.

Ρυθμίστε πρώτα την έκθεση χειροκίνητα και μετά προσαρμόστε ανάλογα την ισχύ του φλας.

Άτομο που προσαρμόζει τις ρυθμίσεις στο πίσω μέρος ενός φλας Canon Speedlite, για τη λήψη ενός πορτραίτου.

Ρυθμίστε το φλας Canon Speedlite στη Χειροκίνητη κατάσταση (M) – ενδεχομένως να πρέπει να πειραματιστείτε με διάφορες τιμές ισχύος, αλλά ξεκινήστε με το ¼.

Η χρήση φλας σάς προσφέρει τεράστια ελευθερία αναφορικά με τη ρύθμιση της έκθεσης. Μπορείτε να ρυθμίσετε το φλας ώστε να υπερισχύει του φωτισμού περιβάλλοντος ή να συνδυάσετε αρμονικά τα δύο αυτά στοιχεία. Να μια απλή ρύθμιση για την έκθεση με φλας: ρυθμίστε το φλας στη Χειροκίνητη κατάσταση (M) και επιλέξτε την επιθυμητή ισχύ – μια καλή επιλογή ισχύος είναι η ¼. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις έκθεσης, θέστε τη μηχανή σε κατάσταση Χειροκίνητης έκθεσης και επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου 1/160 δευτ. ή όποια είναι η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού με φλας.

Ρυθμίστε το ISO σε 100 και το διάφραγμα σε f/8. Βγάλτε μια δοκιμαστική λήψη και κατόπιν απλά ρυθμίστε την ισχύ του φλας μέχρι το φως που πέφτει στο πρόσωπο να είναι το κατάλληλο. Μπορείτε να αλλάξετε την ισχύ του φλας είτε ρυθμίζοντας την έξοδο είτε μετακινώντας το φως πιο κοντά ή πιο μακριά από το θέμα.

6. Τοποθέτηση του φλας

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει γκρι ζιβάγκο, σε γκρι φόντο, με φωτισμό από το πλάι.

Η τοποθέτηση του φωτός σε μία πλευρά «διαχωρίζει» τον φωτισμό και βυθίζει την αντίθετη πλευρά στη σκιά. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO100.

Πορτραίτο γυναίκας σε γκρι φόντο που φοράει γκρι ζιβάγκο, φωτισμένη από επάνω αριστερά, ώστε να δημιουργηθεί ένα φωτεινό τρίγωνο στο δεξί μάγουλο.

Η τοποθέτηση του φλας υπό γωνία προς τα κάτω από επάνω αριστερά δημιουργεί ένα αποτέλεσμα «φωτισμού Ρέμπραντ», με ένα ελκυστικό φωτεινό τρίγωνο στο δεξί μάγουλο. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO100.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει γκρι ζιβάγκο, σε γκρι φόντο, με φωτισμό από επάνω.

Η πυροδότηση του φλας ακριβώς επάνω από το πρόσωπο δημιουργεί φωτισμό τύπου «πεταλούδας» και τονίζει τα ζυγωματικά. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO100.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει γκρι ζιβάγκο, με φωτισμό από κάτω.

Ο ήπιος φωτισμός από κάτω δημιουργεί ένα αφύσικο αποτέλεσμα, καθώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το φως της ημέρας να πέφτει από επάνω. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO100.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης εξωτερικού φλας για πορτραίτα είναι ο έλεγχος που σας προσφέρει. Το σημείο στο οποίο θα το τοποθετήσετε αλλάζει δραματικά την εμφάνιση του προσώπου.

7. Πειραματιστείτε με τις αναλογίες

Πορτραίτο προφίλ μιας γυναίκας σε γκρι φόντο.

Ο φωτισμός ενός θέματος από πίσω σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ατμοσφαιρικό πορτραίτο low-key. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/8 και ISO100.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει ένα μεγάλο πράσινο κολιέ, σε γκρι φόντο, με λευκό προβολέα στο σκηνικό.

Αν τοποθετήσετε ένα δεύτερο φλας πίσω από το θέμα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν προβολέα στο σκηνικό. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/5 και ISO100.

Αν θέλετε να απογειώσετε τις λήψεις σας με φλας, χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο φλας και πειραματιστείτε με τις αναλογίες. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα φλας στο φόντο και το άλλο στο θέμα. Αν ρυθμίσετε το πίσω φλας σε χαμηλή ισχύ, θα δημιουργήσει ένα απαλό φως προβολέα στο φόντο. Αντιθέτως, αν ρυθμίσετε το πίσω φλας σε υψηλή ισχύ, μπορεί να «κάψει» το σκηνικό και να δημιουργήσει μια εικόνα high-key. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο φλας για να φωτίσετε συγκεκριμένα σημεία του θέματός σας. Για παράδειγμα, αν το τοποθετήσετε πίσω σας και το στρέψετε υπό γωνία προς το θέμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό φως που θα φωτίζει το περίγραμμα του θέματος.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει ένα μεγάλο πράσινο κολιέ και μια λευκή μπλούζα, σε λευκό φόντο.

Ένα δεύτερο φλας τοποθετημένο πίσω από το θέμα σας μπορεί να εντείνει τον φωτισμό μέσω φλας και να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα high-key. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/5 και ISO100.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει ένα μεγάλο πράσινο κολιέ και μια λευκή μπλούζα, σε σκούρο γκρι φόντο.

Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο φλας τοποθετημένο πίσω από το θέμα σας, μπορείτε επίσης να το στρέψετε προς το θέμα, φωτίζοντας τα μαλλιά ή τις γωνίες του προσώπου. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/4,5 και ISO100.

8. Χρησιμοποιήστε τζελ

Ένα φλας Canon Speedlite με προσαρτημένο ροζ τζελ.

Εδώ ένα φλας Speedlite, με προσαρτημένο ένα ροζ τζελ, είναι τοποθετημένο σε μια βάση απευθείας πίσω από το θέμα και υπό γωνία σε σχέση με το σκηνικό.

Πορτραίτο γυναίκας που φοράει μπλε μπερέ, σε μοβ φόντο.

Η χρήση έγχρωμου τζελ είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να δώσετε ζωντάνια στη λήψη σας. Μπορεί επίσης να προσθέσει αντίθεση σε μια εικόνα, αν χρησιμοποιήσετε χρώματα που διαφοροποιούνται έντονα από το θέμα σας. Λήψη με Canon EOS RP και φακό RF 85mm F2 Macro IS STM, με 1/100 δευτ., f/5 και ISO100.

Για έντονα χρώματα, δοκιμάστε να προσθέσετε τζελ στο φλας σας. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία χρωματιστού ασετάτ μπορούν να στερεωθούν μπροστά από το φλας και να χρησιμοποιηθούν είτε για να χρωματίσουν το φως που πέφτει στο θέμα είτε για να δημιουργήσουν ζωηρόχρωμα σκηνικά για τις λήψεις σας στο στούντιο. Όταν πειραματίζεστε με τα χρώματα, σκεφτείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξεσουάρ και ρούχα για να συμπληρώσετε τη χρωματική σας παλέτα, και χρησιμοποιήστε έναν τροχό χρωμάτων για να προσδιορίσετε ποιο χρώμα θα ταίριαζε καλύτερα. Εδώ, ένας μπερές σε έντονο μπλε χρώμα προσθέτει μια δευτερεύουσα πινελιά χρώματος στη λήψη. Είναι βέβαιο ότι θα βρείτε πολλά αξεσουάρ και βοηθήματα στο σπίτι, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χαρακτήρα στα δικά σας πορτραίτα, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσουν να επενδύσετε τους τροποποιητές φωτός που δημιουργήσατε. Το άρθρο μας για τα αυτοσχέδια φωτογραφικά αξεσουάρ σάς αποκαλύπτει πώς να δημιουργήσετε ένα softbox και έναν σωλήνα προβολέα από ένα χαρτονένιο κουτί και έναν κυλινδρικό σωλήνα από πατατάκια με επίστρωση αλουμινίου. Ακόμα πιο απλό είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας ανακλαστήρα με χαρτόνι και αλουμινόχαρτο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκλαση του φωτός από το Speedlite και τον φωτισμό των σκιών στο θέμα σας.Κείμενο του James Paterson

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  3 χειροποίητα αξεσουάρ φωτογράφισης

  Δημιουργήστε το δικό σας κουτί απαλού φωτισμού (softbox), έναν σωλήνα προβολέα για εστιασμένο φως και ένα γεμιστό μαξιλαράκι για να σταθεροποιήσετε τη μηχανή σας.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Φωτογράφιση αφηρημένων πορτραίτων

  Πειραματιστείτε με πολλαπλές εκθέσεις, ζωγραφική με φως, παιχνίδι με σκιές και πολλά άλλα.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Πώς να αποτυπώσετε τέλειους τόνους δέρματος στα πορτραίτα σας

  Τελειοποιήστε τη δύσκολη τέχνη της αποτύπωσης φυσικών τόνων δέρματος με την επαγγελματία φωτογράφο μόδας Jade Keshia Gordon.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Φωτισμός πορτραίτων low-key και high-key

  Δημιουργήστε κλασικές διαμορφώσεις φωτισμού για πορτραίτα υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν με άριστο τρόπο τη διάθεση του θέματος.