ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

Δημιουργώντας πορτραίτα στον δρόμο

Ο φωτογράφος Kym Moseley εξηγεί πόσο μεγάλη σημασία έχουν η προετοιμασία, ο επαγγελματισμός και η εκτύπωση όταν τραβάτε πορτραίτα αγνώστων.
Ένα smartphone με την εφαρμογή SELPHY Photo Layout, ένας λευκός εκτυπωτής Canon SELPHY Square QX10, ένα πακέτο χαρτιού εκτύπωσης και αρκετές εκτυπωμένες φωτογραφίες-πορτραίτα είναι τοποθετημένα πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, σε μια λήψη από πάνω.

Η φωτογράφιση ανθρώπων που συναντάτε στον δρόμο μπορεί να σας φαίνεται τρομακτική εμπειρία, αλλά μπορείτε να το αλλάξετε. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο δημοφιλής TikToker και φωτογράφος/κινηματογραφιστής Kym Moseley, ο οποίος έχει περισσότερους από 180.000 ακολούθους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Kym γνωρίζει από πορτραίτα δρόμου. Το γεγονός ότι πλησιάζει αγνώστους και τους ρωτά αν μπορεί να τους φωτογραφήσει έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία του στο διαδίκτυο. Έχει διαπιστώσει ότι, ενώ κάποιοι ντρέπονται να φωτογραφηθούν, άλλοι κολακεύονται και ποζάρουν ευχαρίστως, ειδικά όταν προτείνει να τους στείλει τη φωτογραφία τους αργότερα, ώστε να έχουν κάτι ως αντάλλαγμα.

Εδώ ο Kym, ο οποίος χρησιμοποιεί μια Canon EOS R6, συζητά για το πώς απέκτησε την αυτοπεποίθηση να προσεγγίζει ανθρώπους, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να αποδέχεσαι το απρόβλεπτο και πόση αξία έχουν τα ειλικρινή σχόλια. Επίσης περιγράφει πώς, με τη βοήθεια ενός Canon SELPHY Square QX10, δεν χρειάζεται πια να δείχνετε στα θέματά σας τη φωτογραφία τους στην οθόνη LCD της μηχανής, αλλά μπορείτε να τους δίνετε μια εκτύπωση για να θυμούνται την εμπειρία.

Εξοπλισμός και ρυθμίσεις

Μια Canon EOS R6 πάνω στο καπάκι ενός δοχείου με πολύχρωμες πιτσιλιές.

Όταν τραβάει πορτραίτα στον δρόμο, ο σταρ του TikTok Kym Moseley χρησιμοποιεί την Canon EOS R6 σε συνδυασμό με φακούς ζουμ και σταθερούς φακούς, όπως οι Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM και Canon RF 16mm F2.8 STM. «Είναι πολύ απογοητευτικό να χάνεις μια λήψη επειδή δεν έχεις τον σωστό εξοπλισμό», λέει.

Πολλοί αρχάριοι φωτογράφοι προτιμούν να έχουν μαζί τους ελαφρύ εξοπλισμό όταν βρίσκονται εν κινήσει· έτσι λοιπόν, ο Kym τούς προτείνει μερικούς από τους αγαπημένους του φακούς, όπως ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM και ο Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Ο Kym κάνει τις λήψεις του με μια Canon EOS R6, την οποία επέλεξε για τις δυνατότητες 4K που παρέχει, τη γρήγορη ταχύτητα κλείστρου και την εξαιρετική αυτόματη εστίαση – απαραίτητα στοιχεία για τη φωτογράφιση πορτραίτων. Όσον αφορά τα πορτραίτα, ο Kym προτιμά να φλουτάρει το φόντο για να τραβήξει την προσοχή στο θέμα του.

«Όποιον φακό κι αν χρησιμοποιώ, επιλέγω πάντα το πιο μικρό βάθος πεδίου και καθορίζω τις υπόλοιπες ρυθμίσεις μου με βάση αυτό», εξηγεί. «Το διάφραγμα παραμένει πάντα σε f/2.8 ή f/1.8, ανάλογα με τον φακό. Η επόμενη προτεραιότητα είναι το ISO, το οποίο προσπαθώ να διατηρώ στο 100, και προσαρμόζω ανάλογα την ταχύτητα κλείστρου. Στο άπλετο φως της ημέρας, καταλήγω συνήθως σε ταχύτητα κλείστρου 1/2000 δευτ., με ISO100 και f/2.8, την οποία μειώνω καθώς σκοτεινιάζει.»

Για να συμπληρώσει το κιτ φωτογράφισης πορτραίτων δρόμου, ο Kym έχει προσθέσει στον εξοπλισμό του τον φορητό Canon SELPHY Square QX10, ώστε να μπορεί να τραβάει, να εκτυπώνει και να μοιράζεται τις φωτογραφίες του εν κινήσει.

Πώς να επιλέξετε τα θέματά σας

Ένας άντρας με περιποιημένη λευκή γενειάδα, που φορά δερμάτινο πανωφόρι, φιμέ γυαλιά και καπέλο από τουίντ, κάθεται σε ένα παγκάκι με το πλάι στη μηχανή.

Όταν ο Kym έδωσε σε αυτόν τον άντρα την εκτυπωμένη φωτογραφία του, εκείνος απάντησε με ένα απλό «Καλό. Ωραίο!», που ο Kym το βρήκε διασκεδαστικό. «Ο άνθρωπος αυτός με τράβηξε λόγω της γενειάδας και του καπέλου του», λέει. «Έμοιαζε μυστηριώδης, σαν να είχε να αφηγηθεί ιστορίες. Θα μου άρεσε να κάνω αυτήν τη φωτογραφία ασπρόμαυρη.» Η εφαρμογή Canon SELPHY Photo Layout σάς δίνει την επιλογή να μετατρέψετε μια φωτογραφία σε ασπρόμαυρη πριν την εκτυπώσετε. Λήψη με Canon EOS R6 στα 51mm, με 1/250 δευτ., f/2.8 και ISO1250. © Kym Moseley

Μια γυναίκα με μακριά ξανθά μαλλιά, που φοράει ένα ζωηρό κόκκινο πανωφόρι πάνω από μια μαύρη στολή υγειονομικού, στέκεται δίπλα σε έναν μαύρο σιδερένιο φράχτη, κοιτάζοντας τη μηχανή.

Ο Kym θυμάται ότι πρόσεξε πρώτα τη στολή αυτής της γυναίκας και την παρατηρούσε καθώς μιλούσε με τη φίλη της. «Έμοιαζε πολύ ομιλητική και γεμάτη ζωή», λέει. «Η αντίδρασή της ήταν ενδιαφέρουσα. Ήταν φανερό πως δεν ένιωθε και πολύ άνετα να φωτογραφηθεί με τη στολή του υγειονομικού.» Λήψη με Canon EOS R6 στα 40mm, με 1/320 δευτ., f/2.8 και ISO1250. © Kym Moseley

Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα παρατηρήσετε αμέσως ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για φωτογράφιση ανθρώπων. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας ελκύει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι μοναδικό για εσάς· η επιλογή ενός θέματος είναι εντελώς υποκειμενική.

Ο Kym ξεκινά αναζητώντας άτομα που μοιάζουν να μπορούν να σταματήσουν. «Συνήθως δεν επιλέγω όσους βιάζονται ή φορούν ακουστικά», λέει. «Δεν θέλω να ενοχλώ τους ανθρώπους.

«Όταν ξεκίνησα, δοκίμαζα με όλους, οπότε έχω καταλάβει πλέον πώς μοιάζουν οι άνθρωποι που είναι πιθανό να σταματήσουν», συνεχίζει. «Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να έχουν κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό. Πρέπει να μου φαίνονται ενδιαφέροντες – πρέπει να έχουν κάτι που ξεχωρίζει. Εντόπισα αυτόν τον λευκό άνδρα με κόκκινο άφρο μαλλί που πλησίαζε ένα σκουροπράσινο δέντρο κι ένιωσα την ανάγκη να τον σταματήσω. Ήξερα ότι το σκούρο πράσινο και τα μαλλιά του θα έκαναν θραύση, και είχα δίκιο· αυτό το βίντεο έχει περίπου 300.000 προβολές.»

Στην ουσία, πρέπει να βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει. Για τον Kym, αυτό «δεν ισοδυναμεί με κάτι συμβατικά ελκυστικό· πρέπει να μου προκαλέσει κάποιο συναίσθημα».

Πώς να προσεγγίσετε αγνώστους

Ένας άνδρας που φορά ένα εντυπωσιακό τζάκετ με μοτίβα κι έχει τα σκούρα μαλλιά του πιασμένα σε κότσο, στέκεται με τα χέρια στις τσέπες του πανωφοριού του και το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι.

Ο Kym αναζητά συνεχώς ευκαιρίες για πορτραίτα. «Λάτρεψα το τζάκετ και τα μαλλιά αυτού του τύπου», λέει. «Φαινόταν προσιτός και, το σημαντικότερο, σαν να περίμενε κάποιον. Έτσι, δεν μπορούσε να πει ότι βιαζόταν να φύγει.» Λήψη με Canon EOS R6 στα 70mm, με 1/400 δευτ., f/2.8 και ISO500. © Kym Moseley

Μια νεαρή γυναίκα με μακριά καστανά μαλλιά, που φοράει ένα βαρύ πανωφόρι και έχει μεγάλα ακουστικά γύρω από τον λαιμό της, χαμογελά διστακτικά στον φακό.

«Αυτό που με έκανε να σταθώ ήταν η στάση αυτής της κοπέλας», λέει ο Kym. «Φαινόταν πολύ προσιτή, αλλά ταυτόχρονα ντροπαλή και συνεσταλμένη, κι αυτό μου τράβηξε την προσοχή. Ήθελα να την κάνω να ανοιχτεί.» Λήψη με Canon EOS R6 στα 67mm, με 1/320 δευτ., f/2.8 και ISO1250. © Kym Moseley

Πριν πλησιάσετε τον κόσμο, ο Kym προτείνει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, λέγοντας στον εαυτό σας ότι κανείς δεν νοιάζεται ιδιαίτερα εκτός από εσάς. «Κανείς δεν πιστεύει ότι είστε τόσο παράξενοι, όσο μπορεί να νομίζετε εσείς!»

Αφού εντοπίσει ένα πιθανό θέμα, συνήθως συστήνεται λέγοντας «Γεια σας, έχω ξεκινήσει ένα πρότζεκτ με φωτογράφιση αγνώστων. Έχετε δύο λεπτά για να σας βγάλω μια φωτογραφία;»

«Ξέρω ότι αυτή η ατάκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις αμέσως τον συνομιλητή σου να νιώσει άνετα και να του τραβήξεις την προσοχή ώστε να σε βοηθήσει», εξηγεί. «Αν σταματήσετε κάποιον και μπερδέψετε τα λόγια σας, θα χάσει την υπομονή του και θα φύγει. Αν είστε ντροπαλοί, κάντε πρόβες μέχρι να τα καταφέρετε. Αυτό έκανα στην αρχή και τώρα έχω πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μου είναι πολύ πιο φυσικό να προσεγγίζω ανθρώπους. Αν είναι αναποφάσιστοι, θα πω ότι μπορώ να τους στείλω τις φωτογραφίες μέσω email», προσθέτει.

Πώς να αλληλεπιδράσετε με τα θέματά σας

Ένα smartphone με την εφαρμογή SELPHY Photo Layout και μια εκτυπωμένη φωτογραφία-πορτραίτο είναι τοποθετημένα πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, σε μια λήψη από πάνω.

Η εφαρμογή Canon SELPHY Photo Layout είναι συμβατή με τους φορητούς εκτυπωτές Canon SELPHY Square QX10 και SELPHY CP1300 και σας παρέχει τη δυνατότητα να εκτυπώνετε απευθείας από το smartphone σας. Επίσης, προσφέρει πολλές επιλογές διάταξης, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα πορτραίτα στο ίδιο φύλλο χαρτιού.

Ορισμένοι φωτογράφοι δρόμου δίνουν οδηγίες στα θέματά τους, ενώ άλλοι προτιμούν μια πιο αυθόρμητη προσέγγιση. Ο Kym προτιμά να περιορίζει τις οδηγίες στο ελάχιστο. «Προσπαθώ να μην δίνω πολλές οδηγίες, επειδή δεν θέλω να τους απασχολώ για πολλή ώρα», λέει ο Kym. «Κάνω κάποια σχόλια, αλλά συνήθως δεν είμαι πολύ συγκεκριμένος. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, μπορεί να πω "ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο", αλλά δεν ζητώ συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσουν το χέρι τους με συγκεκριμένο τρόπο. Ζητώ απλώς να περπατήσουν από το σημείο A στο σημείο B και χρησιμοποιώ τη λειτουργία ριπής ή κάνω μια γροθιά και τους ζητώ να την ακολουθήσουν με το βλέμμα ώστε να στραφούν εκεί που θέλω, χωρίς να τους αγγίξω. Αυτό το έμαθα από τη φωτογράφιση γάμων.»

Η εντύπωση που κάνετε είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει μελλοντικές ευκαιρίες. Ο Kym θυμάται ότι έτυχε να εξασφαλίσει μια δουλειά πλησιάζοντας κάποιον άγνωστο για να τον φωτογραφίσει. «Κάποτε σταμάτησα έναν άντρα που φορούσε ένα εκπληκτικό κοστούμι, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε δική του επιχείρηση ραπτικής και χρειαζόταν έναν κινηματογραφιστή. Πήρε τα στοιχεία μου, επειδή του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο είχαμε αλληλεπιδράσει στα λίγα λεπτά που περάσαμε μαζί.»

Εκτύπωση και κοινοποίηση φωτογραφιών

Ένας SELPHY Square QX10 είναι τοποθετημένος πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια, με μια φωτογραφία υπό εκτύπωση να προεξέχει.

Ο φορητός Canon SELPHY Square QX10 διαθέτει χρήσιμο φορτιστή USB και εκτυπώνει φωτογραφίες 68 x 68mm με πλούσια και ζωντανά χρώματα που αντέχουν στον χρόνο.

Ένα χέρι κρατά το μικρό τυπωμένο πορτραίτο ενός νεαρού άνδρα που φοράει ένα εντυπωσιακό τζάκετ με μοτίβα και έχει το κεφάλι του γυρισμένο στο πλάι.

Μπορείτε να εκτυπώσετε 20 φύλλα ανά πλήρη φόρτιση, οπότε μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε αν το θέμα σας δεν φαίνεται ευχαριστημένο από την πρώτη προσπάθεια. «Αν καταλάβω ότι δεν τους άρεσε, θα προσπαθήσω να κάνω άλλη μια λήψη», λέει ο Kym.

Ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει κάποιος αφού τραβήξετε τη φωτογραφία. Ο Kym έχει αρκετές εμπειρίες από θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. «Πάντα δείχνω πρώτα την εικόνα στην οθόνη της μηχανής και προσφέρομαι να τους στείλω τη φωτογραφία», λέει. «Επίσης, τους ζητώ να μου πουν τη γνώμη τους. Η ειλικρίνεια είναι το παν για μένα.»

Το ότι είχε μαζί του τον SELPHY Square QX10 ήταν ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον Kym, καθώς μπορούσε να προσφέρει στο θέμα του κάτι χειροπιαστό. «Ο εκτυπωτής SELPHY Square QX10 ήταν πολύ γρήγορος, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτύπωνε μια φωτογραφία», αναφέρει.

Ο Kym μετέφερε τη φωτογραφία από την EOS R6 στο smartphone του χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο Wi-Fi της μηχανής και στη συνέχεια την ανέβασε στην εφαρμογή SELPHY Photo Layout για εκτύπωση. «Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 60 δευτερόλεπτα», αναφέρει. «Είναι εκπληκτικό ότι μπορώ να εκτυπώσω μια εικόνα καλής ποιότητας χωρίς καλώδια ή γραφείο, ή χωρίς να ζητήσω από τους ανθρώπους να με συναντήσουν κάπου αργότερα για να τους δώσω τη φωτογραφία», λέει.

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές του Kym σάς έχουν τονώσει αρκετά την αυτοπεποίθηση ώστε να βγείτε από το σπίτι και να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τα δικά σας πορτραίτα δρόμου. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να καταφέρετε. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας με το hashtag #FreeYourStory, κάνοντας tag την @canonemea.

Σύνταξη: Natalya Paul

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

    Συμβουλές για τη λήψη πορτραίτων σε εξωτερικούς χώρους

    Οι καλύτερες συμβουλές για εντυπωσιακά πορτραίτα δρόμου, από τον επαγγελματία φωτογράφο Julian Love.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΟΔΑΣ

    Πώς να φωτογραφίσετε τους φίλους σας ώστε να δείχνουν σαν μοντέλα

    Η επαγγελματίας φωτογράφος μόδας και ομορφιάς Jade Keshia Gordon με έδρα το Λονδίνο μάς δίνει 6 απλές συμβουλές για φωτογραφίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεμάτες στυλ.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

    Ο ιδανικός φακός για τη λήψη πορτραίτων

    Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός φακού για φωτογράφιση πορτραίτων.

  • ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

    Πορτραίτα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ γεμάτα συναίσθημα

    Το φωτογράφος Louis Painter, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, φωτογραφίζει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.