ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Επεξεργασία των φωτογραφιών σας για εκτύπωση

Ο αναλυτικός οδηγός σας για να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά την εκτύπωση των φωτογραφιών σας.
Γυναίκα που κρατάει ένα πακέτο χαρτί εκτύπωσης Canon στο ένα χέρι και εξετάζει μερικές εκτυπώσεις φωτογραφιών πάνω σε ένα τραπέζι που βρίσκεται μπροστά της, με έναν ανοιχτό φορητό υπολογιστή δίπλα τους. Στο φόντο διακρίνεται ένας εκτυπωτής Canon πάνω σε ένα έπιπλο.

Οι εκτυπώσεις φωτογραφιών αποτελούν εξαιρετικά δώρα και ενθύμια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες σας για να δημιουργήσετε ευχετήριες κάρτες, ημερολόγια και διακοσμητικά για το σπίτι, για να συνθέσετε λευκώματα ή να εξατομικεύσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα με αυτοκόλλητα με τις αγαπημένες σας εικόνες. Οι εκτυπώσεις αποτελούν επίσης υπέροχα ενθύμια από ταξίδια, οικογενειακές συναθροίσεις ή ορόσημα της οικογενειακής σας ζωής.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια σειρά εφαρμογών για εκτύπωση. Για κάρτες και ημερολόγια, το Easy-PhotoPrint Editor της Canon σάς δίνει τη δυνατότητα να επεξεργάζεστε, να κόβετε, να αλλάζετε φόντο, να προσθέτετε κείμενο ή πλαίσια και να χρησιμοποιείτε πολλά άλλα δημιουργικά εργαλεία, όπως πρότυπα, σφραγίδες και σύμβολα, για να βελτιώσετε τις εικόνες σας πριν τις εκτυπώσετε. Η εφαρμογή Canon PRINT διευκολύνει επίσης την παραγωγή μιας σειράς εργασιών εκτύπωσης, ανοίγοντας έτσι έναν κόσμο δημιουργικών δυνατοτήτων.

Πέρα από την εξάσκηση της δημιουργικότητάς σας και την προσθήκη προσωπικών πινελιών, θέλετε οι εκτυπώσεις σας να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα, με ευκρινείς λεπτομέρειες, πλούσιο τονικό εύρος και ρεαλιστικά χρώματα. Εδώ θα εστιάσουμε στο πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας χρησιμοποιώντας το λογισμικό Digital Photo Professional (DPP) της Canon ή το λογισμικό επεξεργασίας που προτιμάτε, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά την εκτύπωση.

Ανοιχτός φορητός υπολογιστής πάνω σε ένα γραφείο. Στην οθόνη του διακρίνεται το λογισμικό Canon Easy-PhotoPrint, ενώ αριστερά του υπάρχει χαρτί Canon και δεξιά του ένας εκτυπωτής Canon.

Με το Easy-PhotoPrint Editor της Canon μπορείτε εύκολα να προσθέτετε κείμενο, πλαίσια, μοτίβα και άλλες δημιουργικές πινελιές στις φωτογραφίες σας, πριν τις εκτυπώσετε σε συμβατούς εκτυπωτές PIXMA και MAXIFY. Διαθέτει επίσης ένα εργαλείο αυτόματης διόρθωσης φωτογραφιών με ένα κλικ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση των φωτογραφιών προς εκτύπωση.

Άνδρας που κρατάει την εκτύπωση μιας φωτογραφίας από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, με έναν εκτυπωτή Canon πάνω σε ένα γραφείο στο φόντο.

Επιλέξτε έναν τύπο χαρτιού που θα ταιριάζει με τις φωτογραφίες των οικογενειακών ταξιδιών σας σε ξεχωριστά μέρη και φροντίστε να δημιουργήσετε ένα ενθύμιο που θα λατρέψετε.

Επιλογή εκτυπωτή

Ποιον εκτυπωτή πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Αν θέλετε να αγοράσετε έναν, ρίξτε μια ματιά στους οδηγούς μας για τους καλύτερους εκτυπωτές Canon για εκτύπωση φωτογραφιών και για εκτυπωτές για κάθε περίσταση. Προς το παρόν, θα λάβουμε ως δεδομένο ότι χρησιμοποιείτε έναν καλό εκτυπωτή inkjet γενικής χρήσης.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη, ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να έχετε προσδοκίες για πιο ρεαλιστικά χρώματα, εάν χρησιμοποιείτε έναν εκτυπωτή με περισσότερα από τα τέσσερα βασικά χρώματα μελανιού. Για παράδειγμα, ο Canon PIXMA Σειράς TS8750 χρησιμοποιεί έξι ανεξάρτητα φυσίγγια, συμπεριλαμβανομένων πέντε έγχρωμων μελανιών dye, για κορυφαία ποιότητα φωτογραφίας, με ενισχυμένο χώρο χρωμάτων και τονικό εύρος. Για να μιλήσουμε για κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, ο Canon PIXMA PRO-200, ο οποίος χρησιμοποιεί οκτώ μεμονωμένα φυσίγγια μελανιού dye και προσφέρει εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους A3+ και επαγγελματικής ποιότητας σε μια σχετικά προσιτή τιμή.

Επιλογή χαρτιού

Ανεξάρτητα από τον εκτυπωτή που χρησιμοποιείτε, επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο χαρτιού που θα ταιριάζει με το χαρακτήρα της εικόνας και τον τύπο εκτύπωσης που θέλετε. Σε γενικές γραμμές, το ιλουστρασιόν φωτογραφικά χαρτιά, όπως το Ιλουστρασιόν φωτογραφικό χαρτί GP-501 της Canon, μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγαλύτερο τονικό εύρος από τα ματ χαρτιά, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για ζωντανές, έγχρωμες φωτογραφίες ποιότητας φωτογραφικού εργαστηρίου. Τα ματ χαρτιά, όπως το Ματ φωτογραφικό χαρτί MP-101 της Canon, είναι ιδανικά για πιο μελαγχολικές εικόνες χαμηλής αντίθεσης, ειδικά σε ασπρόμαυρη εκτύπωση. Τα χαρτιά rag, οι καμβάδες και τα χαρτιά για καλλιτεχνικές εφαρμογές είναι διαθέσιμα σε διάφορες υφές και φινιρίσματα και είναι ιδανικά για ένα αξέχαστο δώρο ή για μια μοναδική διακόσμηση.

Το βασικό είναι ότι τα διαφορετικά μέσα εκτύπωσης έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά απορρόφησης μελανιού και αντανάκλασης, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη χρήση των σωστών ρυθμίσεων κατά την εκτύπωση. Επιπλέον, για βέλτιστα αποτελέσματα, έχετε κατά νου τη χρήση που επιθυμείτε και βελτιστοποιήστε την εικόνα για το υλικό στο οποίο εκτυπώνετε.

Χρήστης που κρατάει μια εκτύπωση φωτογραφίας με το ένα χέρι δίπλα σε έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος παρουσιάζει φωτογραφίες της ίδιας περίστασης. Επιπλέον εκτυπώσεις φωτογραφιών βρίσκονται στο γραφείο, δίπλα στην κάθε πλευρά του φορητού υπολογιστή.

Οι τελευταίοι φορητοί υπολογιστές τείνουν να αποδίδουν τα χρώματα πολύ ψυχρά (πολύ μπλε) και έχουν λόγο αντίθεσης έως και ένα εκατομμύριο προς ένα – με λίγα λόγια, χιλιάδες φορές παραπάνω από μια εκτύπωση φωτογραφιών. Για καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ των στοιχείων που εμφανίζονται στην οθόνη και των στοιχείων που εμφανίζονται στην εκτύπωση, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης και βαθμονομήστε τα χρώματα. Για αρχή, προσαρμόστε το λευκό που βλέπετε στην οθόνη, ώστε να ταιριάζει με το λευκό του χαρτιού που χρησιμοποιείτε.

Διαχείριση χρώματος

Πριν ξεκινήσετε να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες, καλό θα ήταν να βαθμονομήσετε την οθόνη σας, αν μπορείτε. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτυπώσεις σας θα είναι πιο κοντά σε αυτά που βλέπετε στην οθόνη και θα αποφύγετε έτσι χρονοβόρες δοκιμές και σπατάλες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ βαθμονόμησης, αλλά αν πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση για εσάς που δεν δικαιολογείται για μια απλή, περιστασιακή εκτύπωση φωτογραφιών, δείτε εδώ μερικές εναλλακτικές προτάσεις.

Αρχικά, είναι πολύ συνηθισμένο οι εκτυπώσεις να φαίνονται πολύ σκοτεινές, μόνο και μόνο επειδή η οθόνη σας παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία από αυτές που μπορούν να εκτυπωθούν. Όλες οι σύγχρονες οθόνες υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερο εύρος φωτεινότητας σε σχέση με τις εκτυπώσεις, με λόγο αντίθεσης τουλάχιστον 1.000:1 και συχνά πολύ περισσότερο. Συγκριτικά, το καλύτερο ιλουστρασιόν φωτογραφικό χαρτί μπορεί να προσφέρει λόγο αντίθεσης 200:1 ανάμεσα στο πιο σκούρο μαύρο και το πιο φωτεινό λευκό, ενώ το ματ χαρτί μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι 100:1. Για περισσότερη ακρίβεια στην εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης.

Δεύτερον, οι σύγχρονες οθόνες LCD συνήθως έχουν πολύ μπλε χρώμα, ιδιαίτερα όταν είναι καινούριες (τα χρώματα συνήθως γίνονται πιο θερμά –πιο κίτρινα– καθώς η οθόνη παλιώνει). Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα στα Windows, επιλέξτε Ρυθμίσεις > Οθόνη > Βαθμονόμηση χρώματος οθόνης. Στα Mac, μεταβείτε στο μενού Βοήθεια και αναζητήστε την επιλογή Βοηθός βαθμονόμησης οθόνης. Οι οθόνες έχουν συνήθως μια προεπιλεγμένη ρύθμιση λευκού σημείου (θερμοκρασία χρωμάτων) D65 ή 6500K. Δοκιμάστε να την αλλάξετε σε D50 ή 5000K. Ή, πιο απλά, ρυθμίστε το λευκό σημείο έτσι ώστε το λευκό χρώμα στην οθόνη να ταιριάζει με το λευκό χρώμα του χαρτιού στο οποίο εκτυπώνετε, σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού στις οποίες θα προβληθεί – και φροντίστε η φωτεινότητα της οθόνης να μην ξεγελά το μάτι σας.

Τέλος, ελέγξτε τις ρυθμίσεις χρωμάτων σας. Στο DPP, μεταβείτε στις επιλογές Εργαλεία > Προτιμήσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση χρωμάτων. Μην ανησυχείτε για την πρώτη επιλογή, Χώρος χρωμάτων εργασίας. Μερικές φορές, οι επαγγελματίες φωτογράφοι φωτογραφίζουν σε Adobe RGB, που είναι ένας μεγαλύτερος χώρος χρωμάτων, αλλά αν οι λήψεις σας είναι sRGB, δεν αποκομίζετε κάποιο πρακτικό όφελος από αυτήν την αλλαγή. Στο αναδυόμενο παράθυρο προφίλ εκτύπωσης, επιλέξτε τον εκτυπωτή που θα χρησιμοποιήσετε. Το DPP εφαρμόζει διαχείριση χρωμάτων χρησιμοποιώντας προφίλ ICC για εκτυπωτές που υποστηρίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς δυνατότητες χρωμάτων των συσκευών και παρέχουν καλύτερη πιστότητα χρωμάτων.

Έπειτα, για τη Μέθοδο απόδοσης επιλέξτε Σχετική μέτρηση χρωμάτων. Αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι αν μια εικόνα περιέχει χρώματα που δεν εμπίπτουν στην γκάμα χρωμάτων ή το εύρος χρωμάτων του εκτυπωτή, θα τα μετατρέψει στα πλησιέστερα χρώματα που μπορεί να εκτυπώσει ο εκτυπωτής, ενώ στην υπόλοιπη εικόνα δεν θα αλλάξει τίποτα άλλο. Εάν επιλέξετε την επιλογή Αντιληπτική, όλα τα χρώματα στην εικόνα θα προσαρμοστούν έτσι ώστε να διατηρηθεί η μεταξύ τους σχέση και συχνά θα διαπιστώσετε ότι, στις έγχρωμες εικόνες, γίνεται μείωση του κορεσμού και εμφανίζονται θαμπές. Σε γενικές γραμμές, τα χρώματα θα αλλάξουν λιγότερο εάν χρησιμοποιήσετε την επιλογή Σχετική μέτρηση χρωμάτων.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού DPP της Canon, στο οποίο βελτιώνεται η φωτεινότητα στη φωτογραφία ενός ζεύγους νεονύμφων που αγκαλιάζονται.

Το λογισμικό Digital Photo Professional (DPP) της Canon προσφέρει περισσότερες επιλογές από τις εφαρμογές smartphone, ώστε να μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε στοχευμένες προσαρμογές σε συγκεκριμένα χρώματα, με τα ρυθμιστικά Χροιά, Κορεσμός και Φωτεινότητα για κάθε εύρος χρωμάτων.

Βασικά στοιχεία επεξεργασίας

Αν μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα αρχείο RAW, το οποίο περιέχει όλα τα δεδομένα χρώματος και τόνων που αποτυπώνει ο αισθητήρας, θα έχετε μεγαλύτερο περιθώριο επεξεργασίας. Ωστόσο, αν δεν φωτογραφίσατε σε μορφή RAW, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DPP για να βελτιώσετε την εικόνα σας για την εκτύπωση (αν και ορισμένα εργαλεία και επιλογές δεν θα είναι διαθέσιμα). Εάν ξεκινάτε με ένα αρχείο TIFF ή JPEG, η καλύτερη πρακτική είναι να δουλέψετε πάνω σε ένα αντίγραφο της εικόνας, για να διατηρήσετε το πρωτότυπο.

Στα αρχεία RAW, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να διορθώσετε τυχόν οπτικές παρεκκλίσεις με την Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού του DPP (αν χρησιμοποιήσατε μια υποστηριζόμενη μηχανή με υποστηριζόμενο φακό) ή τα εργαλεία του πίνακα διόρθωσης φακού, τα οποία μπορούν να διορθώσουν ατέλειες, όπως το βινιετάρισμα και οι παραμορφώσεις του φακού. Στα αρχεία JPEG θα εφαρμοστεί μια σειρά διορθώσεων φακού εντός της μηχανής.

Το DPP 4.17 διαθέτει το εργαλείο Neural Network Image Processing (απαιτείται συνδρομή), το οποίο χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση AI για την έξυπνη ανάλυση των διάφορων περιοχών κάθε εικόνας και την εφαρμογή επιλεκτικών βελτιώσεων βάσει του περιεχομένου της εικόνας. Μπορεί να βελτιώσει τις περιοχές με λεπτομέρειες, να εφαρμόσει υψηλότερης απόδοσης μείωση θορύβου σε περιοχές με λιγότερες λεπτομέρειες και να διορθώσει ατέλειες και παραμορφώσεις που προκαλούνται από τις ατέλειες του φακού. Εάν εκτυπώνετε συχνά φωτογραφίες ή εάν θέλετε να εκτυπώσετε σημαντικές, φωτογραφίες από περιστάσεις που συμβαίνουν μόνο μια φορά στη ζωή σας, όπως ένας γάμος, αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της συνδρομής.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού Canon DPP που απεικονίζει την φωτογραφία μιας νύφης που ετοιμάζεται. Οι περιοχές με χαμηλή έκθεση επισημαίνονται με μπλε χρώμα, ενώ οι περιοχές με υπερβολική έκθεση επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα.

Το DPP διαθέτει μια πολύ χρήσιμη οθόνη προειδοποίησης φωτεινών και σκοτεινών σημείων, η οποία σας προειδοποιεί για περιοχές με κίνδυνο ψαλιδίσματος (απώλεια λεπτομερειών τόνων). Η κόκκινη επικάλυψη δείχνει τις φωτεινές περιοχές που μπορεί να εκτυπωθούν σε απόλυτα λευκό χρώμα, ενώ η μπλε επικάλυψη δείχνει τις σκοτεινές περιοχές που κινδυνεύουν να εκτυπωθούν χωρίς διακριτές λεπτομέρειες. Αυτή η οθόνη μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις φωτεινότητας και τόνων.

Κοπή και βελτίωση σύνθεσης

Στη συνέχεια, εξετάστε τη σύνθεση της εικόνας σας. Εάν σχεδιάζετε μια εκτύπωση με διαφορετικό λόγο διαστάσεων από την αρχική εικόνα, όπως τετράγωνη 1x1 με κατακόρυφο προσανατολισμό ή ευρεία 16x9 με οριζόντιο προσανατολισμό, τότε πραγματοποιήστε κοπή για να βεβαιωθείτε ότι το καδράρισμα είναι αυτό που θέλετε και ότι δεν έχουν αποκοπεί σημαντικά στοιχεία της φωτογραφίας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κοπή για δημιουργικό εφέ, είτε για να αφαιρέσετε περιοχές της λήψης που δεν σας αρέσουν ή που σας αποσπούν την προσοχή είτε για να εστιάσετε την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Μπορείτε να περιστρέψετε την εικόνα για να προσθέσετε ενδιαφέρον ή να ευθυγραμμίσετε έναν ορίζοντα με κλίση.

Οι αρχές σύνθεσης, όπως ο νόμος των τρίτων, μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό καδράρισμα που θα κατευθύνει το βλέμμα. Στα πορτραίτα, η κοπή σε κοντινή απόσταση μπορεί να προσδώσει ένταση, αλλά συνήθως είναι καλύτερα να αποφύγετε την τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο ακριβώς του κάδρου – οι ασύμμετρες συνθέσεις φαίνονται πιο δυναμικές.

Αποφύγετε την κοπή σε μια πολύ μικρή περιοχή μιας εικόνας, η οποία μπορεί να μην περιέχει αρκετές λεπτομέρειες για μια ικανοποιητική εκτύπωση. Ωστόσο, η Canon παρουσίασε το πρωτοποριακό εργαλείο Neural Network Upscaling Tool (απαιτείται συνδρομή),1 το οποίο μπορεί να διπλασιάσει την ανάλυση μιας εικόνας με πολύ πιο φωτορεαλιστικά αποτελέσματα σε σχέση με τη συμβατική αναβάθμιση. Αυτό το εργαλείο, το οποίο υποστηρίζεται από την τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας με βαθιά μάθηση της Canon, μπορεί να είναι ιδανικό αν μια φωτογραφία έχει κοπεί σε μεγάλο βαθμό ή αν απλώς δεν διαθέτει αρκετά pixel για εκτύπωση σε μεγάλο μέγεθος.

Διαφορετικά, αντί να κόψετε ένα φόντο με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, θα μπορούσατε να το θολώσετε. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προχωρήσετε σε περισσότερη δημιουργική επεξεργασία, διορθώνοντας ενδεχομένως τους χρωματικούς τόνους με τη λειτουργία προσαρμογής της ισορροπίας λευκού του DPP, εξομαλύνοντας ατέλειες ή ανεπιθύμητες λεπτομέρειες ή χρησιμοποιώντας φίλτρα και στυλ εικόνας για γρήγορη και εύκολη διαμόρφωση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε μια εικόνα να φαίνεται σαν να τραβήχτηκε με μια παλιά μηχανή μίας χρήσης ή να της δώσετε ένα ρετρό φινίρισμα σέπιας, μεταξύ άλλων.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού Canon DPP που εμφανίζει το ιστόγραμμα και άλλες επιλογές στον πίνακα εργαλείων Προσαρμογής Gamma.

Στον πίνακα εργαλείων Προσαρμογής Gamma του DPP, αν η εικόνα σας φαίνεται πολύ σκοτεινή ή πολύ ξεθωριασμένη, δοκιμάστε να κάνετε κλικ στο κουμπί Αυτόματο (A) πάνω από το ιστόγραμμα για να διορθώσετε γρήγορα το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι το ιστόγραμμα εκτείνεται παντού, από τα αριστερά προς τα δεξιά, και πέφτει σταδιακά στο κάθε άκρο. Αν σταματάει νωρίτερα σε οποιοδήποτε άκρο (όπως στο παράδειγμα αυτό), σύρετε τους δείκτες κάτω από αυτό (B) και προς τα μέσα, μέχρι να φτάσουν απλώς στο άκρο του γραφήματος. Αυτό κάνει τις πιο σκοτεινές σκιές αμιγώς μαύρες και τα πιο φωτεινά σημεία απόλυτα λευκά. Αυτό το ολοκληρωμένο εύρος από σκοτεινό σε φωτεινό κάνει την εικόνα να φαίνεται πιο πλούσια και έντονη στην εκτύπωση, ιδιαίτερα σε ιλουστρασιόν φωτογραφικό χαρτί.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού Canon DPP, που δείχνει τους μηχανισμούς ελέγχου στον πίνακα προηγμένων εργαλείων, όπως η αντίθεση, ο κορεσμός χρωμάτων και η ευκρίνεια.

Ο πίνακας προηγμένων εργαλείων του DPP περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου για την προσαρμογή των τόνων, των χρωμάτων και της ευκρίνειας. Στο DPP δεν είναι δυνατή η κάλυψη περιοχών και η εφαρμογή της ευκρίνειας τοπικά, όπως σε ορισμένα προγράμματα επεξεργασίας όπως το Adobe Photoshop2. Ωστόσο, με τη χρήση της επιλογής Unsharp Mask του DPP (διαθέσιμη για αρχεία RAW), η διατήρηση της Λεπτότητας σε χαμηλό επίπεδο και η αύξηση του Κατώφλιου θα περιορίσουν το εφέ όξυνσης σε ευδιάκριτες άκρες και θα αποτρέψουν την σκλήρυνση της υφής του δέρματος και άλλων περιοχών της εικόνας με σχετικά λίγες λεπτομέρειες.

Προσαρμογή τόνων και δυναμικού εύρους

Αν η εικόνα είναι σκοτεινή ή η αντίθεση είναι χαμηλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αυτόματη Βελτιστοποίηση Φωτισμού του DPP για να διορθώσετε αυτόματα τη φωτεινότητα και την αντίθεση. Αν θέλετε να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο, ανοίξτε τον πίνακα εργαλείων «Προσαρμογή Gamma» του DPP. Εδώ, όπως και στη μηχανή σας, το DPP εμφανίζει ένα ιστόγραμμα – μια γραφική αναπαράσταση των τόνων της εικόνας, από το πιο σκούρο στο πιο φωτεινό. Αν το γράφημα κοπεί σε οποιοδήποτε άκρο, αυτό σημαίνει ότι η εικόνα πάσχει από ψαλίδισμα και απώλεια τονικών λεπτομερειών στις φωτεινότερες ή τις πιο σκούρες περιοχές.

Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στο Αυτόματο (πάνω από το ιστόγραμμα), το οποίο προσαρμόζει αυτόματα το λευκό σημείο, το μαύρο σημείο και το μεσαίο σημείο και επαναφέρει τις λειτουργίες Αυτόματη βελτιστοποίηση φωτισμού και Αντίθεση. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα, την ισορροπία λευκού και άλλες ρυθμίσεις.

Σε πολλούς αρέσει να τονίζουν τον κορεσμό και την αντίθεση για να δίνουν περισσότερη ένταση στις εικόνες. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, δοκιμάστε τον πίνακα προηγμένων εργαλείων του DPP. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη συνολική έκθεση με το ρυθμιστικό Ρύθμιση φωτεινότητας. Μερικές φορές είναι καλή ιδέα να αυξήσετε τη συνολική φωτεινότητα της εικόνας εάν εκτυπώνετε σε ματ χαρτιά, τα οποία μπορεί να φαίνονται λιγότερο λευκά, αλλά μην το παρακάνετε – σταματήστε όταν οι λευκές περιοχές φαίνονται λευκές αντί για γκρι. Αν η εικόνα αρχίσει να φαίνεται αφύσικη, μειώστε το βαθμό σκίασης και προσαρμόστε τα φωτεινά σημεία χρησιμοποιώντας τα ρυθμιστικά.

Αν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα εργαλείου Μερικής προσαρμογής για να βελτιστοποιήσετε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, την απόχρωση και τον κορεσμό σε συγκεκριμένα τμήματα της εικόνας σας.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού DPP της Canon, που δείχνει μια λεπτομέρεια σε μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα παραποτάμιο τοπίο το σούρουπο, με εμφανή τον θόρυβο της εικόνας στα σύννεφα, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα παράθυρο λεπτομερειών του DPP.

Οι φωτογραφίες που αποτυπώνονται σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού μπορεί να έχουν θόρυβο εικόνας, ιδιαίτερα στις σκοτεινές περιοχές, ενώ η υπερβολική όξυνση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το θόρυβο, όπως φαίνεται στην κοντινή λήψη στο παράθυρο λεπτομερειών του DPP στον πίνακα στα δεξιά.

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού DPP της Canon, που δείχνει την ίδια φωτογραφία ενός παραποτάμιου τοπίου το σούρουπο, με τον θόρυβο της εικόνας να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το DPP περιλαμβάνει πολύ αποτελεσματικά εργαλεία μείωσης θορύβου, τα οποία στοχεύουν τόσο στο θόρυβο φωτεινότητας (κόκκοι) όσο και στο θόρυβο χρώματος (πολύχρωμες κηλίδες). Συγκρίνετε τις λεπτομέρειες της κοντινής λήψης εδώ με το πρωτότυπο.

Αύξηση ευκρίνειας για εκτύπωση

Το τελικό σας βήμα θα πρέπει να είναι πάντα η όξυνση. Το βέλτιστο αποτέλεσμα θα προκύψει αν η εικόνα είναι όσο το δυνατόν πιο ευκρινής από την αρχή, οπότε θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε τυχόν θόρυβο εικόνας (και να αποφύγετε το επανειλημμένο εκ νέου άνοιγμα και την εκ νέου αποθήκευση των JPEG – η ποιότητα της εικόνας θα υποβαθμίζεται κάθε φορά). Για όξυνση ή μείωση του θορύβου, δείτε την εικόνα με μεγέθυνση 100% ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά τα αποτελέσματα.

Όλες οι φωτογραφίες επωφελούνται από την όξυνση, επειδή η εκτύπωση εκ φύσεως εξομαλύνει λίγο τις εικόνες, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με τον τύπο χαρτιού – όσο περισσότερο απορροφάται και διασκορπίζεται το μελάνι, τόσο πιο έντονο είναι το εφέ της εξομάλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι για την εκτύπωση σε καμβά απαιτείται περισσότερη όξυνση σε σχέση με μια εκτύπωση σε ημι-ιλουστρασιόν ή σατινέ χαρτί, ενώ για την εκτύπωση σε ιλουστρασιόν φωτογραφικό χαρτί απαιτείται ακόμα λιγότερη όξυνση.

Το εργαλείο όξυνσης του DPP ενισχύει την αντίθεση κατά μήκος των άκρων της εικόνας, δημιουργώντας μια εντύπωση περισσότερης ευκρίνειας, αλλά η δυνατότητα Unsharp Mask παρέχει πιο λεπτομερή έλεγχο, καθώς διαθέτει ξεχωριστούς μηχανισμούς ελέγχου για την Ένταση, τη Λεπτότητα και το Κατώφλιο. Ωστόσο, σε αντίθεση με το αντίστοιχο λογισμικό του Photoshop, στο DPP, το εργαλείο Unsharp Mask είναι διαθέσιμο μόνο για τα αρχεία RAW.

Όποιο εργαλείο και αν χρησιμοποιείτε, εφαρμόστε επιλεκτική όξυνση – αποφύγετε την αύξηση ευκρίνειας στα σημεία που θέλετε απαλές μεταβάσεις, ομαλούς τόνους δέρματος ή μη διακριτό φόντο. Στις περιοχές με επίπεδο χρώμα που εφαρμόζεται όξυνση μπορεί να προκληθεί δυσάρεστος θόρυβος εικόνας. Με το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας νευρωνικού μηχανισμού στο DPP 4.17, οι υψηλές λεπτομέρειες και η υφή μπορούν να οξυνθούν αυτόματα για βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ οι περιοχές μιας εικόνας με σχετικά λίγες λεπτομέρειες διατηρούν τις ομαλές διαβαθμίσεις και την εμφάνιση χωρίς θόρυβο.

Ρυθμίσεις για βέλτιστο αποτέλεσμα εκτύπωσης

Έτοιμοι για εκτύπωση; Αντί να επιλέξετε απλώς Εκτύπωση, μεταβείτε στην επιλογή Αρχείο > Εκτύπωση με λεπτομερείς ρυθμίσεις. Αφήστε την ανάλυση στα 350dpi και την προεπιλογή του DPP για εκτύπωση. Για βέλτιστα αποτελέσματα, ρυθμίζετε πάντα την Ποιότητα εκτύπωσης σε Υψηλή. Χρησιμοποιώντας τις σωστές ρυθμίσεις προτιμήσεων (όπως παραπάνω), έχετε τη σωστή αντιστοίχιση χρωμάτων, αλλά στο αναπτυσσόμενο μενού Τύπος χαρτιού, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το χαρτί που χρησιμοποιείτε – η λανθασμένη επιλογή ρυθμίσεων σε αυτό το σημείο μπορεί να αναιρέσει όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει.

Ακολουθήστε τον συγκεκριμένο οδηγό για να αξιοποιείτε πάντοτε στο έπακρο τις φωτογραφίες σας και να δημιουργείτε εκτυπώσεις που θα χαίρεστε να προβάλετε ή να μοιράζεστε – και δείτε τις κορυφαίες συμβουλές για την ανάδειξη των οικογενειακών φωτογραφιών σας από έναν επαγγελματία.


Σύνταξη: Alex Summersby

 1. Το Neural Network Upscaling Tool είναι διαθέσιμο μόνο για Windows και απαιτείται συνδρομή (διατίθεται δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για έναν μήνα). Αν αποκτήσετε συνδρομή στο Neural Network Processing Tool, το Neural Network Upscaling Tool δεν απαιτεί επιπλέον συνδρομή.
 2. Οι επωνυμίες Adobe και Photoshop είναι εμπορικά σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  Φωτογράφιση για εκτύπωση

  Επτά κορυφαίες συμβουλές για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε έντυπη μορφή.

 • Λήψη πριν και μετά ενός ζεύγους την ημέρα του γάμου τους δίπλα σε μια λίμνη· σκοτεινή και χωρίς επεξεργασία έκδοση στ’ αριστερά, φωτεινότερη έκδοση στα δεξιά, επεξεργασμένη στο DPP.

  ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Πώς να επεξεργάζεστε ξεχωριστές φωτογραφίες

  Βελτιώστε τις λήψεις σας από ειδικές περιστάσεις με αυτές τις απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΑΜΟΥ

  Δημιουργήστε το δικό σας γαμήλιο άλμπουμ

  Το να φτιάξετε μόνοι σας το γαμήλιο άλμπουμ σας μπορεί να σας δώσει μεγάλη ικανοποίηση. Μάθετε πώς, με συμβουλές από τους ειδικούς μας.

 • Λήψη πριν και μετά ενός αγρού με ψηλό χορτάρι, σκοτεινή και χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά, φωτεινότερη έκδοση στα δεξιά, επεξεργασμένη στο DPP.

  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ

  Επεξεργασία εικόνων RAW με το DPP

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να επεξεργάζεστε, να βελτιώνετε και να τελειοποιείτε τις φωτογραφίες RAW χρησιμοποιώντας το λογισμικό DPP της Canon.