ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βελτιώστε τις ξεχωριστές στιγμές με αυτές τις απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών

Ανακαλύψτε πώς η λήψη σε μορφή RAW και η επεξεργασία στο λογισμικό Digital Photo Professional της Canon ή στο Adobe® Lightroom® μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φωτογράφιση και να αναδείξετε σημαντικές περιστάσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Λήψη πριν και μετά ενός ζεύγους την ημέρα του γάμου τους δίπλα σε μια λίμνη· σκοτεινή και χωρίς επεξεργασία έκδοση στ’ αριστερά, φωτεινότερη έκδοση στα δεξιά, επεξεργασμένη στο DPP.

Ως λάτρεις της φωτογραφίας, μάλλον έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε τις ρυθμίσεις και τις επιλογές της μηχανής σας για να βελτιστοποιείτε την εστίαση, την έκθεση και τη σύνθεση των φωτογραφιών σας, να ελέγχετε τις λήψεις στην οθόνη LCD της μηχανής και στη συνέχεια να επαναλαμβάνετε τις λήψεις με ελαφρώς διαφορετικές ρυθμίσεις για να τις πετύχετε σωστά. Δίνοντας τόση προσοχή στη λήψη, μια εικόνα κατευθείαν από τη μηχανή είναι συχνά αρκετή για να τεκμηριώσει την εμπειρία σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ειδικές περιστάσεις που δικαιολογούν ακόμη περισσότερη προσοχή. Οι γάμοι, οι επέτειοι, τα πάρτι γενεθλίων, οι αποφοιτήσεις, τα πρώτα βήματα του παιδιού σας… στιγμές που συμβαίνουν μόνο μία φορά στη ζωή και αξίζει να τις θυμάστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διορθώσετε πολλά λάθη, να βελτιώσετε τη σύνθεση, τη φωτεινότητα και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, να δώσετε μια ξεχωριστή εμφάνιση σε όλες τις φωτογραφίες από μια εκδήλωση και πολλά άλλα.

Για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερη ελευθερία όσον αφορά την επεξεργασία των εικόνων, αξίζει να κάνετε τις λήψεις σε RAW – δηλαδή, να ρυθμίσετε τη φωτογραφική μηχανή ώστε να αποθηκεύει τις εικόνες ως αρχεία RAW και όχι JPEG κατά τη λήψη. Ένα αρχείο RAW είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό αρνητικό που περιέχει τα ακατέργαστα, μη επεξεργασμένα δεδομένα από τον αισθητήρα της μηχανής, από τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές εκδοχές της εικόνας. Τα αρχεία JPEG υποβάλλονται ήδη σε επεξεργασία από τη φωτογραφική μηχανή και μπορούν να κοινοποιηθούν με ευκολία απευθείας από τη μηχανή. Ωστόσο, παρέχουν περιορισμένες δυνατότητες επεξεργασίας ή διόρθωσης. Ένας πρακτικός τρόπος για να επωφεληθείτε στο έπακρο και από τα δύο χαρακτηριστικά είναι να ρυθμίσετε τη μηχανή σας ώστε να αποθηκεύει τόσο αρχεία RAW όσο και αρχεία JPEG. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε αφενός μια φωτογραφία που μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε και αφετέρου ένα αρχείο RAW που μπορείτε να βελτιώσετε και με το οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε αργότερα. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο στην κάρτα μνήμης της μηχανή σας για να αποθηκεύσετε και τις δύο εκδόσεις κάθε λήψης.

Για να δημιουργήσετε μια φωτογραφία από ένα αρχείο RAW, πρέπει να το επεξεργαστείτε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στην ίδια τη μηχανή, ακόμη και να κάνετε κάποιες προσαρμογές στην πορεία, τροποποιώντας τη φωτεινότητα, διορθώνοντας τις παρεκκλίσεις φακού, εφαρμόζοντας προκαθορισμένα εφέ όπως Ζωηρά ή Απαλά χρώματα, και πολλά άλλα. Ωστόσο, είναι λογικό να κάνετε την επεξεργασία στην (πολύ μεγαλύτερη) οθόνη του υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό επεξεργασίας αρχείων RAW, όπως το δωρεάν λογισμικό Digital Photo Professional (DPP) της Canon ή το Adobe® Lightroom®. Είναι εύκολο να το κάνετε και σας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσετε διαφορετικό Στυλ εικόνας και ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού, μείωσης θορύβου και πολλά άλλα. Τυχόν τροποποιήσεις που κάνετε στο αρχείο RAW (είτε στην ίδια τη μηχανή είτε στον υπολογιστή) δεν είναι καταστροφικές, γεγονός που σημαίνει ότι το αρχικό αρχείο δεν επηρεάζεται και οι τυχόν προσαρμογές μπορούν να αναιρεθούν, να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν κλείσετε το αρχείο και το ανοίξετε ξανά αργότερα.

Βελτίωση της έκθεσης

Στιγμιότυπο οθόνης του Adobe® Lightroom®, που δείχνει δύο διαφορετικές εκθέσεις της φωτογραφίας μιας γυναίκας που βάφεται, ενώ στέκεται σε ένα παράθυρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Τα αρχεία RAW έχουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από τα JPEG και μπορούν να διατηρήσουν τη λεπτομέρεια στους σκοτεινούς και τους φωτεινούς τόνους, που μπορεί να φαίνεται χαμένη στη φωτογραφική μηχανή. Ωστόσο, εάν φωτίσετε τους σκοτεινούς τόνους μπορεί να αποκαλυφθεί θόρυβος, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσετε μείωση θορύβου.

Στιγμιότυπο οθόνης του DPP που απεικονίζει μια νύφη που ετοιμάζεται. Οι περιοχές με χαμηλή έκθεση επισημαίνονται με μπλε χρώμα, ενώ οι περιοχές με υπερβολική έκθεση επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα.

Εάν ενεργοποιήσετε τις προειδοποιήσεις φωτεινών και σκοτεινών τόνων στο DPP, οι ανοικτόχρωμες περιοχές που κινδυνεύουν να ψαλιδιστούν εμφανίζονται με κόκκινη επικάλυψη. Οι περιοχές που ενδέχεται να είναι πολύ σκούρες και, συνεπώς, κινδυνεύουν να ψαλιδιστούν, εμφανίζονται με μπλε επικάλυψη.

Η έκθεση είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια κατά την επεξεργασία ενός αρχείου RAW. Παρ’ όλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου ή το ISO, μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνολική φωτεινότητα, καθώς και να βελτιώσετε επιλεκτικά τους σκοτεινούς και τους φωτεινούς τόνους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται για επεξεργασία παραδοσιακών φωτογραφιών γάμου που τραβήχτηκαν μια ηλιόλουστη ημέρα, όπου μπορεί να είναι δύσκολο να συλλάβετε τις λεπτομέρειες τόσο στο φωτεινό λευκό νυφικό της νύφης όσο και στο σκούρο κοστούμι του γαμπρού.

Τα αρχεία RAW καταγράφουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από τα αρχεία JPEG. Επομένως, μπορείτε συχνά να ανακτήσετε τις φαινομενικά χαμένες λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς ελέγχου Highlight και Shadow (Φωτεινοί και Σκοτεινοί τόνοι). Αυτοί είναι διαθέσιμοι ως αυτόνομα ρυθμιστικά στην ενότητα Develop (Εμφάνιση) στο Lightroom® και στην ενότητα Picture Style (Στυλ εικόνας) στο DPP. Εάν χρησιμοποιείτε το DPP, μπορείτε επίσης να αλλάξετε την ένταση εφαρμογής του εργαλείου Auto Lighting Optimizer (Αυτόματη βελτιστοποίηση φωτισμού), γεγονός το οποίο θα βελτιώσει αυτόματα την έκθεση και την αντίθεση για εσάς.

Αποφυγή του ψαλιδίσματος

Στιγμιότυπο οθόνης των ρυθμίσεων έκθεσης στο DPP, που εφαρμόζονται στη φωτογραφία ενός ζευγαριού χέρι-χέρι σε μια ερημική παραλία.

Να ελέγχετε το ιστόγραμμα καθώς κάνετε προσαρμογές στην έκθεση, στα χρώματα και στην αντίθεση στο λογισμικό επεξεργασίας RAW. Εάν το γράφημα ωθείται προς τη δεξιά άκρη και φαίνεται κομμένο αντί να «πέφτει» σταδιακά, αυτό σημαίνει ότι τμήματα της φωτογραφίας θα είναι εντελώς λευκά. Το βασικότερο είναι να βεβαιωθείτε ότι η έκθεση του θέματος είναι σωστή.

Στιγμιότυπο οθόνης του Adobe® Lightroom®, που δείχνει το εργαλείο Tone Curve (Καμπύλη τόνων) να χρησιμοποιείται στην εικόνα ενός ζεύγους νεονύμφων που στέκονται μπροστά από έναν καταρράκτη.

Χρησιμοποιήστε την Καμπύλη τόνων στο λογισμικό σας για να προσθέσετε αντίθεση και να κάνετε την εικόνα να ξεχωρίζει. Μια ρηχή καμπύλη σχήματος S είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε στο Lightroom® (στην εικόνα) ωθώντας τα ρυθμιστικά Highlights and Lights ((Φωτεινοί τόνοι και φώτα) προς τα δεξιά και τα ρυθμιστικά Darks and Shadows (Σκοτεινοί τόνοι και σκιές) προς τα αριστερά. Στο DPP, κάντε κλικ και σύρετε στο γράφημα για να σκουρύνετε τις σκιές και να φωτίσετε τους φωτεινούς τόνους.

Όταν οι σκοτεινές περιοχές, οι οποίες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν διακριτικές τονικές λεπτομέρειες, φαίνονται απλώς μαύρες, ή οι φωτεινές περιοχές είναι «καμένες» και εντελώς λευκές, αυτό σημαίνει ότι έχει ψαλιδιστεί το τονικό εύρος. Μπορείτε να το δείτε αυτό στο ιστόγραμμα της εικόνας στη φωτογραφική μηχανή ή στο λογισμικό επεξεργασίας RAW: αντί να πέφτει σταδιακά και στα δύο άκρα, η καμπύλη του ιστογράμματος θα δείχνει κομμένη. Συνεπώς, να παρακολουθείτε το ιστόγραμμα καθώς κάνετε προσαρμογές στην έκθεση. Όταν μετακινείτε τα ρυθμιστικά, το ιστόγραμμα θα μετακινείται προς τα δεξιά καθώς η φωτογραφία γίνεται πιο φωτεινή ή προς τα αριστερά καθώς η φωτογραφία γίνεται πιο σκοτεινή. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγετε να ωθείτε το ιστόγραμμα πέρα από τα άκρα της οθόνης, επειδή θα χάσετε λεπτομέρειες στις περιοχές της εικόνας που ψαλιδίζονται. Φυσικά, θα υπάρχουν μερικές φωτογραφίες όπου ένα φωτεινότερο ή σκουρότερο αποτέλεσμα προσθέτει ένα πιο ενδιαφέρον εφέ, αλλά συνήθως θα θέλετε να διατηρήσετε άφθονη λεπτομέρεια σε περιοχές όπως το νυφικό της νύφης.

Για να αξιολογείτε πιο εύκολα τις προσαρμογές στην έκθεση, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις εύχρηστες προειδοποιήσεις φωτεινών και σκοτεινών τόνων. Αυτές θα σας υποδείξουν περιοχές στην εικόνα που ενδεχομένως θα αποδοθούν εντελώς μαύρες (εμφανίζονται μπλε) ή εντελώς λευκές (εμφανίζονται κόκκινες). Θα βρείτε αυτήν την επιλογή στο αναπτυσσόμενο μενού Preview (Προεπισκόπηση) στο DPP, ενώ στο Lightroom® μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τις προειδοποιήσεις κάνοντας κλικ στα μικρά πλαίσια στο επάνω μέρος του ιστογράμματος.

Εάν έχετε φωτίσει τους σκοτεινούς τόνους και έχετε σκουρύνει τους φωτεινούς τόνους, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι στην εικόνα σας δεν υπάρχει αντίθεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα ελέγχου Tone Curve (Καμπύλη τόνων) για την επαναφορά της σε έναν βαθμό. Για να αυξήσετε την αντίθεση, ξεκινήστε με μια ρηχή καμπύλη σχήματος S: κάντε κλικ στο κέντρο της γραμμής που διατρέχει το κέντρο του γραφήματος για να ορίσετε το μεσαίο σημείο. Στη συνέχεια, κάντε κλικ χαμηλότερα στη γραμμή και σύρετέ την λίγο προς τα κάτω για να τονίσετε τους σκοτεινούς τόνους· κάντε κλικ στο επάνω μέρος της γραμμής και τραβήξτε την λίγο προς τα πάνω για να τονίσετε τα λευκά.

Διόρθωση της ισορροπίας λευκού

Στιγμιότυπο οθόνης του DPP, στο οποίο φαίνεται η διόρθωση της ισορροπίας χρώματος στη φωτογραφία ενός ζεύγους νεονύμφων που στέκονται στο χιόνι.

Το DPP σάς παρέχει μια σειρά εργαλείων για την αφαίρεση των κυρίαρχων αποχρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του σταγονόμετρου ισορροπίας λευκού, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε κλικ απευθείας σε μια περιοχή που θα πρέπει να έχει ουδέτερο λευκό ή γκρι χρώμα. Εδώ, προστέθηκε πορτοκαλοκίτρινο χρώμα με το ρυθμιστικό Fine tune (Ρύθμιση ακριβείας), για να γίνει πιο «θερμή» μια «κρύα» εικόνα.

Πριν κάνετε προσαρμογές στα χρώματα της εικόνας σας, είναι καλό να ορίσετε τη σωστή ισορροπία λευκού. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής εκδήλωσης, όπως ένας μεγάλος γάμος, πιθανότατα έχουν ληφθεί υπό διαφορετικούς τύπους φωτισμού – από το φως της ημέρας ή τεχνητό φωτισμό για την ίδια την τελετή, έως το ηλιοβασίλεμα και τα φώτα ντίσκο σε ένα βραδινό πάρτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων ισορροπίας λευκού στο DPP ή στο Lightroom® για να αφαιρέσετε τις κυρίαρχες αποχρώσεις που προκαλούνται από τις διαφορετικές φωτεινές πηγές ή ακόμα και να προσθέσετε μία ως δημιουργικό εφέ.

Οι προεπιλογές ισορροπίας λευκού στο DPP αντικατοπτρίζουν εκείνες που είναι διαθέσιμες στις μηχανές Canon EOS και μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια το αποτέλεσμα αλλάζοντας χειροκίνητα τον συνδυασμό μπλε/πορτοκαλοκίτρινου και ματζέντα/πράσινου χρώματος για να διασφαλίσετε ότι τα χρώματα είναι ρεαλιστικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο σταγονόμετρου ισορροπίας λευκού (επιλέξτε White Balance (Ισορροπία λευκού)) και να κάνετε κλικ σε μια περιοχή της εικόνας που θα πρέπει να έχει ουδέτερο λευκό ή γκρι χρώμα για να αφαιρέσετε μια κυρίαρχη απόχρωση από ολόκληρη την εικόνα. Ένα παρόμοιο σύνολο μηχανισμών ελέγχου είναι διαθέσιμο στο Lightroom®.

Το χρώμα του φωτός ενδέχεται να είναι αυτό που σας έκανε να τραβήξετε τη λήψη εξ αρχής, οπότε μην αισθάνεστε ότι πρέπει να το εξουδετερώσετε. Εκτός αυτού, μια ελαφρώς «θερμότερη» (πιο κόκκινη και λιγότερο μπλε) ισορροπία λευκού μπορεί να παράγει πιο κολακευτικούς τόνους δέρματος.

Ενίσχυση του κορεσμού

Στιγμιότυπο οθόνης του Adobe® Lightroom® με προεπιλογές προφίλ που εφαρμόζονται στη φωτογραφία μιας νύφης η οποία στέκεται μπροστά από έναν κίτρινο φάρο.

Το Lightroom® διαθέτει μια σειρά προεπιλογών (στ’ αριστερά) και προφίλ (στα δεξιά), τα οποία σας επιτρέπουν να δώσετε μια συγκεκριμένη εμφάνιση στις φωτογραφίες σας με ένα μόνο κλικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ρυθμιστικά και άλλα εργαλεία επεξεργασίας για να βελτιστοποιήσετε το αποτέλεσμα. Τα Στυλ εικόνας του DPP και οι προσαρμοσμένες συνταγές λειτουργούν εν πολλοίς με τον ίδιο τρόπο.

Αφού ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χρώματος, μπορείτε να προχωρήσετε στη βελτίωση των χρωμάτων. Όταν ανοίγετε ένα αρχείο RAW στο DPP, θα επιλέγεται αυτόματα το Στυλ εικόνας που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη της φωτογραφίας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αναπτυσσόμενο μενού για να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό. Η ενότητα Advanced (Για προχωρημένους) σάς επιτρέπει να επεξεργαστείτε τις παραμέτρους του Στυλ εικόνας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των χρωματικών τόνων και της αύξησης ή μείωσης του κορεσμού των χρωμάτων.

Αντί για έναν μηχανισμό Στυλ εικόνας, το Lightroom® διαθέτει μια σειρά από προφίλ εικόνων και προεπιλογές που σας δίνουν μια ολοκληρωμένη εμφάνιση με ένα μόνο κλικ. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω αλλαγές και μπορείτε να αποθηκεύσετε την τελική εμφάνιση ως μια νέα προσαρμοσμένη προεπιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε άλλες φωτογραφίες. Η χρήση προεπιλογών μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο και πολλοί φωτογράφοι γάμων που πρέπει να επεξεργαστούν εκατοντάδες φωτογραφίες βασίζονται σε αυτές ως έναν γρήγορο τρόπο για να επιτύχουν κάποιο δημοφιλές εφέ ή vintage εμφάνιση.

Η μαζική επεξεργασία εικόνων είναι ένας άλλος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε τη ροή εργασιών σας. Στο DPP, αντί να επεξεργάζεστε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά, μπορείτε να αντιγράψετε τη «συνταγή επεξεργασίας» από μία εικόνα και να την εφαρμόσετε σε μια άλλη εικόνα ή σε ένα σύνολο εικόνων. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε τη μικρογραφία της εικόνας από την οποία θέλετε να αντιγράψετε τις ρυθμίσεις και επιλέξτε Edit > Copy recipe (Επεξεργασία > Αντιγραφή συνταγής) στην επάνω γραμμή. (Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την επιλογή Edit > Select and copy recipe settings (Επεξεργασία > Επιλογή και αντιγραφή ρυθμίσεων συνταγής). Κατόπιν μπορείτε να επιλέξετε την ή τις μικρογραφίες στις οποίες θέλετε να εφαρμόσετε την ίδια εμφάνιση και να επιλέξετε Edit > Paste recipe (Επεξεργασία > Επικόλληση συνταγής). Αφού εφαρμόσετε μια συνταγή ή ένα Στυλ εικόνας σε μια εικόνα, μπορείτε πάντα να κάνετε περαιτέρω προσαρμογές σε αυτήν ή να επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις λήψης. Να θυμάστε ότι όλες οι τροποποιήσεις είναι μη καταστροφικές.

Ενίσχυση συγκεκριμένων χρωμάτων και μετάβαση σε ασπρόμαυρο

Στιγμιότυπο οθόνης του DPP, στο οποίο βελτιώνεται η φωτεινότητα στη φωτογραφία ενός ζεύγους νεονύμφων που αγκαλιάζονται.

Με τα ρυθμιστικά Hue, Saturation και Lightness (Χροιά, Κορεσμός και Φωτεινότητα) (HSL) στο DPP, μπορείτε να κάνετε στοχευμένες προσαρμογές σε συγκεκριμένα χρώματα. Σύροντας το ρυθμιστικό Lightness (Φωτεινότητα) για το πορτοκαλί χρώμα λίγο προς τα δεξιά, μπορείτε να φωτίσετε τους τόνους του δέρματος.

Στιγμιότυπο οθόνης του Adobe® Lightroom® που δείχνει μια μονόχρωμη εικόνα ενός ζεύγους νεονύμφων μπροστά από μια τριγωνική καλύβα.

Η μετατροπή μιας σειράς φωτογραφιών γάμου σε ασπρόμαυρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδυάσετε μια συλλογή φωτογραφιών. Μετά τη μετατροπή, χρησιμοποιήστε τα ρυθμιστικά για τα κανάλια χρώματος ώστε για να αλλάξετε τον συνδυασμό των τόνων και να προσθέσετε αντίθεση.

Τόσο το DPP όσο και το Lightroom® διαθέτουν μια σειρά μηχανισμών ελέγχου για την προσαρμογή των χρωμάτων: Χροιά, Κορεσμός και Φωτεινότητα (HSL). Αυτά τα ρυθμιστικά σάς δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσετε συγκεκριμένα χρώματα μιας φωτογραφίας, για διακριτικά ή πιο έντονα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο, ίσως θελήσετε να προσαρμόσετε τα ρυθμιστικά για το μπλε χρώμα ώστε να δώσετε βάθος και κάνετε πιο πλούσιο το μπλε του ουρανού ή να το ελαφρύνετε και να μειώσετε τον κορεσμό, ανάλογα με το στυλ που αναζητάτε. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα ενός φθινοπωρινού γάμου τονίζοντας τα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα χρώματα. Η μετακίνηση του ρυθμιστικού Lightness (Φωτεινότητα) για το πορτοκαλί χρώμα ελάχιστα βήματα προς τα δεξιά είναι ένα χρήσιμο κόλπο για τη βελτίωση των τόνων του δέρματος σε πορτραίτα.

Φυσικά, μπορεί να μην θέλετε καθόλου χρώμα. Ενώ οι φωτογραφίες γενεθλίων συχνά δείχνουν καλύτερες με πιο ζωηρές χροιές, η μετατροπή φωτογραφιών γάμου σε ασπρόμαυρες προσθέτει μια διαχρονική ποιότητα, που επιτρέπει στους θεατές να επικεντρωθούν στο συναίσθημα της στιγμής. Η μετάβαση σε μονόχρωμες εικόνες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιλύσετε ορισμένα τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει τη συνέπεια μιας συλλογής φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας του γάμου και σε διαφορετικές τοποθεσίες, και μπορεί επίσης να «σώσει» φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με υψηλό ISO ή με κακές συνθήκες φωτισμού σε εσωτερικούς χώρους.

Αντί να επιλέξετε το μονόχρωμο Στυλ εικόνας στο DPP, κάντε κλικ στο κουμπί Monochrome (Μονόχρωμη) στο επάνω μέρος του πάνελ προσαρμογής χρωμάτων Hue, Saturation Lightness (Χροιά, Κορεσμός και Φωτεινότητα). Αυτό θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα ρυθμιστικά H, S και L για να προσαρμόσετε τα υποκείμενα χρώματα και, κατά συνέπεια, τους διαφορετικούς γκρι τόνους στην εικόνα που έχετε μετατρέψει. Ορισμένες φωτογραφίες μπορεί να φαίνονται αδιάφορες και άτονες όταν μετατραπούν σε ασπρόμαυρες, αλλά μπορείτε να πετύχετε πιο δυναμικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα ρυθμιστικά Lightness (Φωτεινότητα), για να αυξήσετε την αντίθεση και τον διαχωρισμό.

Καθώς προχωράτε στα διάφορα στάδια της επεξεργασίας μιας φωτογραφίας, να είστε προετοιμασμένοι για να γυρίσετε μερικά βήματα πίσω και να κάνετε μικρές προσαρμογές στις αλλαγές που κάνατε νωρίτερα. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να ρυθμίσετε ξανά την έκθεση ή να τροποποιήσετε την αντίθεση αφού αλλάξετε τα χρώματα. Το τελικό στάδιο είναι να εφαρμόσετε λίγη όξυνση. Όσον αφορά στην όξυνση, συχνά ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Επομένως, μεγεθύνετε μια σημαντική λεπτομέρεια στο 100% για να μπορέσετε να κρίνετε πότε έχετε εφαρμόσει τη σωστή ποσότητα.


Κείμενο του Marcus Hawkins


Οι επωνυμίες Adobe® και Lightroom® είναι σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι εκτυπωτές Canon για φωτογραφίες

  Είτε θέλετε να παρουσιάσετε τις φωτογραφίες σας σε μια κορνίζα ή σε ένα λεύκωμα είτε ως αυτοκόλλητα, βρείτε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές σας δημιουργικές ανάγκες.

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Επεξεργασία των φωτογραφιών σας για εκτύπωση

  Αξιοποιήστε στο έπακρο τις φωτογραφίες σας σε έντυπη μορφή, με τον αναλυτικό οδηγό μας για την επεξεργασία για εκτύπωση και τις καλύτερες ρυθμίσεις εκτύπωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

 • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

  Αποκατάσταση πολύτιμων φωτογραφικών αναμνήσεων

  Ανακαλύψτε το έργο που βοηθά τα θύματα της πλημμύρας στο Βέλγιο, αποκαθιστώντας τις εικόνες που έχουν καταστραφεί από το νερό.

 • ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  Φωτογράφιση για εκτύπωση

  Επτά κορυφαίες συμβουλές για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε έντυπη μορφή.