ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

Μην χάσετε ούτε μία στιγμή με αυτούς τους φακούς, που αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για φωτογραφία σκηνών δράσης

Είτε φωτογραφίζετε κολυμβητές που κάνουν βουτιά στην πισίνα είτε αθλητές του σκέιτ που εκτελούν κάποιο άλμα, η Canon προσφέρει μια ελκυστική σειρά φακών υψηλών επιδόσεων και προσιτού κόστους για την καταγραφή της κίνησης σε αθλητικές διοργανώσεις.
Μια κολυμβήτρια κάνει ανάστροφη κατάδυση σε μια πισίνα με τα χέρια τεντωμένα, δημιουργώντας ένα τόξο από σταγόνες νερού.

Η φωτογραφία σκηνών δράσης έχει να κάνει με τη φωτογράφιση θεμάτων σε κίνηση – από κατοικίδια που παίζουν μέχρι πουλιά που πετούν και από αθλήματα στίβου μέχρι παιχνίδια με μπάλα. Επειδή το θέμα σας κινείται με ταχύτητα, μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχετε τη λήψη που θέλετε, όμως η χρήση των καταλληλότερων μηχανών και φακών για την καταγραφή σκηνών δράσης θα σας προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Γενικά, οι πιο κατάλληλες μηχανές για φωτογράφιση σκηνών δράσης διαθέτουν ένα προηγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης με πολλά σημεία AF, το οποίο σας βοηθά να παρακολουθείτε συνεχώς και με ακρίβεια τα θέματα, ακόμη κι όταν κινούνται απρόβλεπτα. Θα πρέπει επίσης να έχουν γρήγορο μέγιστο ρυθμό καρέ στην κατάσταση Συνεχούς λήψης, με μεγάλη ενδιάμεση μνήμη (buffer), ώστε να είστε σε θέση να καταγράφετε πολλές λήψεις σε ριπή.

Στα ιδανικά σώματα μηχανών για σκηνές δράσης περιλαμβάνονται οι Canon EOS R6 και EOS R7. Και οι δύο διαθέτουν ευαίσθητο και έξυπνο σύστημα AF που βασίζεται σε τεχνολογία AI «βαθιάς μάθησης» για την παρακολούθηση πουλιών, ζώων, ανθρώπων, ακόμη και οχημάτων, καθώς και εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς καρέ.

Χέρια που κρατούν μια μηχανή Canon EOS R και έναν φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Η Canon χαρακτηρίζει τη διαφορά στην ταχύτητα επικοινωνίας δεδομένων μεταξύ μηχανής και φακού με το σύστημα βάσης EF και RF ως αντίστοιχη με αυτή «ενός σκούτερ σε σύγκριση με ένα τρένο υψηλών ταχυτήτων», κάτι που καθιστά τους φακούς RF, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, εξαιρετική επιλογή για λήψεις σκηνών δράσης. © James North

Ποιος τύπος φακού είναι ο καλύτερος για λήψεις σκηνών δράσης;

Η ταχύτητα είναι το κλειδί για τις λήψεις κινούμενων θεμάτων. Γι' αυτό, η ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ των φακών RF και των σωμάτων του Συστήματος EOS R της Canon προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως αμεσότητα και ακρίβεια παρακολούθησης από το σύστημα αυτόματης εστίασης, καθώς και βελτιωμένη οπτική Σταθεροποίηση εικόνας (IS). Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας είναι εξαιρετικά χρήσιμη κατά τις λήψεις με τηλεφακό σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις, καθώς ο κίνδυνος για θόλωμα της εικόνας λόγω αστάθειας της μηχανής είναι πολύ μεγαλύτερος. Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας στον φακό συνδυάζεται με τη Σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα της μηχανής (IBIS), εξασφαλίζοντας αντιστάθμιση των κινήσεων της μηχανής και ελαχιστοποίηση του θολώματος.

Στόχος των φωτογράφων σκηνών δράσης είναι να προσελκύσουν τον θεατή «μέσα» στις εικόνες τους και να του μεταφέρουν την εμπειρία του γηπέδου ή της πίστας αγώνων. Συνεπώς, ένας φακός μεγάλης εστιακής απόστασης θα σας δώσει τη δυνατότητα να γεμίσετε το κάδρο με το θέμα σας. Οι τηλεφακοί ή οι σούπερ-τηλεφακοί ζουμ είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για λήψεις από απόσταση, ωστόσο ένας στάνταρ ζουμ μπορεί επίσης να είναι αρκετός αν ξέρετε ότι θα μπορέσετε να προσεγγίσετε λίγο περισσότερο τη δράση.

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων πιθανότατα θα χρησιμοποιεί μεγάλους φακούς υψηλών προδιαγραφών ειδικά για σπορ, όπως ζουμ επαγγελματικής κατηγορίας και σούπερ-τηλεφακούς. Ωστόσο, η Canon προσφέρει επίσης τηλεφακούς βασικού επιπέδου με πολύ καλές δυνατότητες καταγραφής της δράσης, που προσφέρουν εικόνες εξαιρετικής ευκρίνειας. Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές σε κάθε κατηγορία τιμών.

Ο καλύτερος φακός φωτογράφισης σκηνών δράσης για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Ένας αθλητής του σκέιτ ντυμένος με τζιν και λευκό μπλουζάκι εκτελεί μια τολμηρή φιγούρα στη ράμπα ενός πάρκου για σκέιτ που είναι γεμάτο γκράφιτι.

Ο τηλεφακός δεν είναι πάντα απαραίτητος. Ένας στάνταρ φακός ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, είναι ιδανικός όταν βρίσκεστε κοντά στη δράση ή όταν θέλετε να συμπεριλάβετε τον περιβάλλοντα χώρο στη σύνθεση της σκηνής. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 48mm, με 1/180 δευτ., f/13 και ISO100.

Κατά τη λήψη κινούμενων θεμάτων, η δράση μπορεί συχνά να διαδραματίζεται κοντά σας: παιδιά ή κατοικίδια που παίζουν στον κήπο, λήψεις σε πάρκο για σκέιτ ή ακόμη και λήψεις από το πλάι της πίστας σε έναν αγώνα motocross. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεστε τηλεφακό μεγάλης εστιακής απόστασης – ένας σχετικά μικρός και ελαφρύς φακός είναι πιο βολικός.

Ως φακός ζουμ συμβατός με full-frame, ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM έχει ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις, με μήκος μικρότερο από 9cm και βάρος μόλις 395g. Αποθηκεύεται εύκολα και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη δράση για όσο διάστημα θέλετε, χωρίς να σας βαραίνει. Η γρήγορη αυτόματη εστίαση διασφαλίζεται από έναν ομαλό κινητήρα STM χαμηλού θορύβου, ενώ η οπτική σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε σχετικά χαμηλές ταχύτητες κλείστρου (για παράδειγμα, κατά την πανοραμική μετατόπιση της μηχανής ακολουθώντας το κύριο θέμα), χωρίς τον κίνδυνο θόλωσης λόγω αστάθειας.

Ο πιο ευέλικτος φακός για λήψεις σκηνών δράσης: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Ένας τοξότης με τελετουργική στολή του παραδοσιακού γιαπωνέζικου αθλήματος yabusame ιππεύει με ταχύτητα ένα άλογο σε μια στενή πίστα κρατώντας ένα μεγάλο τόξο κι ένα βέλος.

Αν μπορείτε να έχετε μαζί σας μόνο έναν φακό, τότε ο πολυτάλαντος Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM είναι ιδανικός για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων δράσης. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM στα 240mm, με 1/800 δευτ., f/6.3 και ISO800.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα κατά τις λήψεις κινούμενων θεμάτων είναι ότι δεν γνωρίζετε ποτέ πού ακριβώς θα λάβει χώρα η δράση. Για παράδειγμα, όταν στέκεστε κοντά στην εστία στη διάρκεια ενός ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα, ίσως χρειαστεί να καταγράψετε ένα τζαρτζάρισμα τη μία στιγμή και ένα γκολ σε κοντινή απόσταση την επόμενη. Η ανάγκη για εναλλαγή μεταξύ τηλεφακών και ευρυγώνιων φακών μπορεί να έχει ως συνέπεια να χάσετε σημαντικές στιγμές.

Το μεγάλο εύρος ζουμ 10x του Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM είναι ιδανικό για αυτήν τη δουλειά, καθώς προσφέρει τα πάντα, από ευρυγώνιες λήψεις μέχρι ισχυρή μεγέθυνση τηλεφακού. Αν συνδυάσετε αυτόν το φακό full-frame με την Canon EOS R7, η οποία διαθέτει μικρότερο αισθητήρα APS-C, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εστιακή απόσταση, επιτυγχάνοντας οπτικό πεδίο που αντιστοιχεί σε φακό 38,4-384mm σε μια μηχανή full-frame.

Εκτός από την παρακολούθηση της δράσης με το μεγάλο εύρος ζουμ, ο φακός διαθέτει επίσης εξαιρετικά γρήγορο σύστημα Nano USM AF και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, όλα σε μια άνετη και ελαφριά κατασκευή μικρών διαστάσεων.

Ο καλύτερος τηλεφακός χειρός για λήψεις σκηνών δράσης: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Μια γυναίκα που κρατάει μια μηχανή του Συστήματος Canon EOS R μπροστά στο πρόσωπό της και φωτογραφίζει έναν ψαρά που ρίχνει μια αστακοπαγίδα στη θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι είναι τηλεφακός, το μέγεθος και η φορητότητα του Canon RF 70-200mm F4L IS USM τον καθιστούν ιδανικό για φωτογραφία σκηνών δράσης, καθώς εικόνων από ταξίδια και άγρια φύση. © Andrew Ford

Μια λήψη από πίσω γυναίκας με μάλλινο σκούφο, καθώς κρατά μια μηχανή του Συστήματος Canon EOS R με φακό Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Η αποτελεσματικότητα της οπτικής σταθεροποίησης εικόνας 5 στοπ του Canon RF 70-200mm F4L IS USM ενισχύεται σε έως και 7,5 στοπ όταν λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα IBIS στις μηχανές του Συστήματος EOS R, όπως η EOS R6. © Andrew Ford

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η δράση διαδραματίζεται κοντά σας, συνήθως θα κάνετε τις λήψεις σας από απόσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αθλητικές διοργανώσεις με θεατές, από στίβο μέχρι μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αφήνοντας εκτός της εξίσωσης τους ευρυγώνιους και τους φακούς στάνταρ εστιακών αποστάσεων, μπορείτε να επιλέξετε έναν φακό που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση ως τηλεφακός.

Ο εξαιρετικά μικρών διαστάσεων Canon RF 70-200mm F4L IS USM αποδεικνύει ότι οι τηλεφακοί δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι και βαριοί. Χάρη στην πτυσσόμενη κατασκευή του, συμπτύσσεται σε μήκος μικρότερο από 12cm για εύκολη αποθήκευση, ενώ ζυγίζει μόλις 695g. Ταυτόχρονα, έχει την ανθεκτική κατασκευή και τη στεγανοποίηση για προστασία από τις καιρικές συνθήκες που διακρίνει τη σειρά L.

Τα κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης περιλαμβάνουν γρήγορο διάφραγμα f/4 που παραμένει σταθερό σε ολόκληρο το εύρος ζουμ και εντυπωσιακά γρήγορη αυτόματη εστίαση χάρη στους κινητήρες Dual Nano USM.

Ο καλύτερος σούπερ-τηλεφακός ζουμ βασικού επιπέδου για λήψεις σκηνών δράσης: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Το προφίλ ενός παίκτη του χόκεϊ με κόκκινη φανέλα και μαύρο κράνος, με το μπλε μπαστούνι του χόκεϊ σηκωμένο.

Η πανίσχυρη οπτική σταθεροποίηση εικόνας (IS) 5,5 στοπ του Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM παράγει συναρπαστικές εικόνες δράσης χωρίς να χρειάζεται τρίποδο. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/500 δευτ., f/8 και ISO1600.

Ένας παίκτης του χόκεϊ με μπλε φανέλα και ψηλές μπλε κάλτσες διεκδικεί την μπάλα σε ένα γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα.

Το διάφραγμα εννέα λεπίδων προσφέρει επίσης υπέροχο θόλωμα στο φόντο. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/640 δευτ., f/8 και ISO1600.

Όπως συμβαίνει συχνά στη φωτογραφία αθλητικών εκδηλώσεων και σκηνών άγριας φύσης, δεν θα μπορείτε να πλησιάσετε τόσο κοντά στη δράση όσο θα θέλατε. Ακόμη κι ένας φακός 70-200mm, ή ο Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, μπορεί να μην προσφέρουν επαρκή μεγέθυνση. Για να καλύψετε την απόσταση, θα χρειαστείτε έναν σούπερ-τηλεφακό.

Ο Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM σάς προσφέρει διπλάσια μεγέθυνση από έναν φακό 70-200mm, αλλά έχει σχετικά μικρό μέγεθος και πολύ μικρό βάρος, μόλις 635g. Σε εστιακές αποστάσεις σούπερ-τηλεφακού είναι πάντα μεγαλύτερος ο κίνδυνος υποβάθμισης της ευκρίνειας λόγω αστάθειας της μηχανής, ωστόσο η σταθεροποίηση εικόνας διασφαλίζει ευκρινείς στατικές εικόνες και ταινίες με ομαλή κίνηση χωρίς τρίποδο. Η εξαιρετικά γρήγορη αυτόματη εστίαση Nano USM είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παρακολούθηση της δράσης και, αν τα 400mm δεν σας είναι αρκετά, ο φακός είναι συμβατός με τα Canon Extender RF 1,4x και Extender RF 2x.

Ο καλύτερος σταθερός σούπερ-τηλεφακός βασικού επιπέδου για λήψεις σκηνών δράσης: Canon RF 600mm F11 IS STM

Ένας άνδρας σπρίντερ φεύγει μπροστά με ορμή από την αφετηρία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις λήψης σκηνών δράσης, πολύ δύσκολα θα μπορείτε να πλησιάσετε το θέμα σας όσο θα θέλατε. Η μεγαλύτερη δυνατή εστιακή απόσταση είναι πιο σημαντική από τη δυνατότητα ζουμ. Γι' αυτό οι σούπερ-τηλεφακοί, όπως οι Canon RF 600mm F11 IS STM και Canon RF 800mm F11 IS STM, είναι οι καλύτερες επιλογές. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 600mm F11 IS STM στα 1/1600 δευτ., f/11 και ISO800.

Οι τηλεφακοί και οι σούπερ-τηλεφακοί ζουμ σάς προσφέρουν ευελιξία προσαρμογής του οπτικού σας πεδίου όταν είστε αναγκασμένοι να φωτογραφίζετε από μία μόνο θέση – για παράδειγμα, από τις κερκίδες σε μια αθλητική διοργάνωση ή από μια κρυψώνα κατά τη φωτογράφιση άγριας ζωής. Σε άλλες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε τη μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια τηλεφακού, ενώ το εύρος ζουμ θα σας είναι αδιάφορο. Τέτοια σενάρια περιλαμβάνουν συνήθως τη φωτογράφιση πουλιών σε πτήση ή άγριων ζώων από απόσταση.

Ο επαναστατικός Canon RF 600mm F11 IS STM είναι το ιδανικό εργαλείο για αυτήν τη δουλειά. Χάρη στην πτυσσόμενη κατασκευή του, το μήκος του κατά τη μεταφορά είναι μικρότερο από 27cm, ενώ ζυγίζει μόλις 930g. Είναι απόλυτα διαχειρίσιμος, ακόμη και σε περιπτώσεις μακρόχρονων λήψεων χωρίς τρίποδο, κατά τις οποίες η οπτική σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ εξασφαλίζει αμετάβλητη ευκρίνεια. Αν τον χρειάζεστε, ο Canon RF 800mm F11 IS STM προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, ενώ και οι δύο αυτοί φακοί μπορούν να συνδυαστούν με τα Canon Extender RF 1,4x και Extender RF 2x.

Ο καλύτερος φακός επαγγελματικού επιπέδου για καταγραφή σκηνών γρήγορης δράσης: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Ένας κωπηλάτης γέρνει πάνω στα κουπιά. Ο αθλητής είναι καθαρά εστιασμένος, ενώ το φόντο είναι θολό.

Ένας «γρήγορος» φακός, όπως ο Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, προσφέρει σχετικά περιορισμένο βάθος πεδίου, το οποίο είναι ιδανικό για να απομονώσετε το κύριο θέμα σε μια σκηνή δράσης θολώνοντας το φόντο. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM στα 111mm, με 1/1000 δευτ., f/2.8 και ISO1000. © Matthew Joseph

Φωτογράφος με τζιν και μπλε μπουφάν που γέρνει προς τα πίσω για να πετύχει μια λήψη με μια μηχανή Canon και φακό RF 70-200mm F.2.8L IS USM.

Όπως και στην περίπτωση του Canon RF 70-200mm F4 IS USM, αυτός ο ταχύτερος φακός με f/2.8 διαθέτει ποιότητα κατασκευής απόλυτα επαγγελματικού επιπέδου, με στεγανοποίηση για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και εξαιρετικά γρήγορη και σχεδόν αθόρυβη λειτουργία Dual Nano USM AF και Σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ.

Όταν πρέπει να παγώσετε την κίνηση πολύ γρήγορων θεμάτων, χρειάζεστε υψηλές ταχύτητες κλείστρου. Για να καταγράψετε τη γρήγορη δράση στην εξέλιξή της, χρειάζεστε ταχύτητες κλείστρου μεγαλύτερες από 1/2000 δευτ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός του άπλετου ηλιακό φως. Μια λύση είναι να αυξήσετε πολύ τη ρύθμιση ISO της μηχανής, αλλά έτσι διατρέχετε τον κίνδυνο η εικόνα να έχει «κόκκο» λόγω του θορύβου και να χάσετε τις λεπτομέρειες.

Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο περισσότερα χρήματα, ο Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM είναι η πιο εκλεπτυσμένη λύση. Το σταθερό του διάφραγμα f/2.8 επιτρέπει υψηλές ταχύτητες κλείστρου ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, σε όλο το εύρος του ζουμ. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να απομονώσετε το κύριο θέμα σε μια σκηνή, θολώνοντας το φόντο.

Όλος ο εξοπλισμός που έχουμε παρουσιάσει εδώ είναι ιδανικός για φωτογραφία σκηνών δράσης: ελαφρύς, εύχρηστος και κατάλληλος για διάφορους προϋπολογισμούς. Έτσι, είτε στέκεστε στην άκρη του γηπέδου ενός ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα είτε σκοπεύετε να καταγράψετε την προσπάθεια ενός γρήγορου αθλητή στίβου, υπάρχει πάντα ένας φακός που καλύπτει τις ανάγκες σας. Το μόνο που απομένει είναι να βγείτε έξω και να ανακαλύψετε στην πράξη τι μπορείτε να καταφέρετε.Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα