babies playing outdoors

Συμβουλές για ασπρόμαυρη φωτογράφιση

Ασπρόμαυρη φωτογράφιση

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία γνωρίζει νέα άνθηση, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Γιατί συνεχίζει να είναι τόσο δημοφιλής;

Οι ασπρόμαυρες εικόνες δημιουργούν ένα αίσθημα νοσταλγίας, καθώς παραπέμπουν σε παλιές φωτογραφίες αλλά και στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης. Στην πραγματικότητα, η ασπρόμαυρη φωτογράφιση είναι πολύ αποτελεσματική για τη δημιουργία εικόνων με έμφαση στα σχήματα και τους τόνους του θέματος. Η ασπρόμαυρη λήψη μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική εικόνα από ένα θέμα που ενδεχομένως να φαινόταν πιο αδύναμο έγχρωμο.

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε την ασπρόμαυρη φωτογράφιση, σε αυτό το εκπαιδευτικό μάθημα θα εξετάσουμε τα παρακάτω θέματα:

  • Χειμερινά τοπία
  • Πορτραίτα
  • Αστικά τοπία
  • Νυχτερινή φωτογράφιση
  • Χρήση φίλτρων
  • Ασπρόμαυρη ματιά
  • Φωτογράφιση σε μορφή αρχείου JPEG και RAW

Χειμερινά τοπία

Τα χειμερινά τοπία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ασπρόμαυρη φωτογράφιση. Στη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, τα χρώματα στις σκηνές είναι συνήθως περιορισμένα, χωρίς έντονες πράσινες αποχρώσεις και με λίγα κόκκινα ή κίτρινα λουλούδια. Ένα τοπίο καλυμμένο με χιόνι είναι ήδη σχεδόν ασπρόμαυρο. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στα σχήματα γυμνών δέντρων, πέτρινων τοίχων και κτηρίων. Η σύνθεση και η αντίθεση γίνονται τα βασικά στοιχεία της εικόνας

Ο νόμος των τρίτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην ασπρόμαυρη φωτογράφιση, καθώς υπάρχει ελάχιστο χρώμα για να αποσπάσει την προσοχή του θεατή. Φανταστείτε ένα πλέγμα στο σκόπευτρο της μηχανής, με δύο κατακόρυφες και δύο οριζόντιες γραμμές να διασταυρώνονται σε τέσσερα σημεία. Επιδιώξτε να τοποθετήσετε το κύριο θέμα σας σε ένα από αυτά τα σημεία διασταύρωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μια ισχυρή σύνθεση.

Ένα άλλο βοήθημα για τη σύνθεση είναι η φθίνουσα προοπτική. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό αν τραβήξετε μια φωτογραφία κοιτάζοντας ένα δρόμο που χάνεται στο βάθος ή κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι γραμμές του δρόμου ή του τρένου φαίνεται ότι συγκλίνουν, αν και γνωρίζουμε ότι είναι παράλληλες. Το βλέμμα του θεατή προσελκύεται από τις γραμμές και η προσοχή του επικεντρώνεται στην εικόνα.

Περιπτώσεις χρήσης ασπρόμαυρης λήψης

Ορισμένες καταστάσεις είναι ιδανικές για τη λήψη ασπρόμαυρων εικόνων. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα που μπορείτε να μελετήσετε.

Πορτραίτα

Η ασπρόμαυρη φωτογράφιση έχει πολύ καλά αποτελέσματα για πορτραίτα. Εν μέρει, αυτό μπορεί να ισχύει επειδή πολλά εμβληματικά πορτραίτα των τελευταίων εκατό χρόνων ήταν ασπρόμαυρα και είμαστε εξοικειωμένοι με το στυλ. Ωστόσο, οφείλεται επίσης και στο γεγονός ότι η έλλειψη χρώματος μας κάνει να επικεντρωνόμαστε στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα. Η προσθήκη πλάγιου φωτισμού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς δημιουργεί έντονη αντίθεση ανάμεσα στους φωτεινούς τόνους και στους σκοτεινούς τόνους.


Αστικά τοπία

Οι λήψεις αρχιτεκτονικών θεμάτων είναι συχνά ασπρόμαυρες, ώστε να δοθεί έμφαση στο σχήμα των κτηρίων. Η αυξημένη αντίθεση που προσφέρει η ασπρόμαυρη λήψη σε σύγκριση με την έγχρωμη ταιριάζει πολύ καλά με το θέμα. Η λήψη τέτοιων φωτογραφιών γίνεται συνήθως νωρίς το πρωί, εν μέρει για να αποφευχθούν στοιχεία που αποσπούν την προσοχή, όπως η κίνηση και οι άνθρωποι, αλλά και για να αξιοποιηθεί το φως του ήλιου που βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό. Οι μακριές σκιές που σχηματίζονται από αυτό το φως καθώς πέφτει στην ανώμαλη πέτρα ή στο τσιμέντο δημιουργούν μια ελκυστική υφή. Οι εικόνες αυτού του τύπου επωφελούνται επίσης από την απλότητα και τη λιτή φύση του άσπρου και του μαύρου.

Νυχτερινή φωτογράφιση

Αξίζει να δοκιμάσετε τη φωτογράφιση τη νύχτα, τόσο με ασπρόμαυρη όσο και με έγχρωμη λήψη. Συχνά, η κίτρινη λάμψη από τα φώτα του δρόμου ζωντανεύει μια σκηνή. Εναλλακτικά, η υφή και τα μοτίβα μιας σκηνής αναδεικνύονται πιο έντονα στην ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Η σημασία του χρώματος

Στη φωτογράφιση με ασπρόμαυρο φιλμ, χρησιμοποιούνται συχνά φίλτρα που αλλάζουν τους τόνους στην εικόνα. Τα κίτρινα και κόκκινα φίλτρα, για παράδειγμα, απορροφούν το μπλε φως, κάνοντας τον γαλάζιο ουρανό να φαίνεται πιο σκοτεινός στην εικόνα.

Χρήση φίλτρων

Με αυτά η σκηνή γίνεται πιο εντυπωσιακή, ενώ αυξάνεται παράλληλα η αντίθεση ανάμεσα σε τυχόν λευκά σύννεφα και στον ουρανό. Όλες οι φωτογραφικές μηχανές EOS και αρκετές PowerShot, όπως η PowerShot G1 X III, μπορούν να δεχτούν φίλτρα. Εναλλακτικά, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές EOS της Canon διαθέτουν ένα εφέ φίλτρου στις ρυθμίσεις Στυλ εικόνας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου χρώματος για να αλλάξετε τους μονόχρωμους τόνους και να προσομοιώσετε το αποτέλεσμα των φίλτρων. Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών της μηχανής σας.

Ασπρόμαυρη ματιά

Δεν είναι απαραίτητο να φωτογραφίζετε εξ αρχής σε άσπρο και μαύρο. Μπορείτε να τραβήξετε έγχρωμες λήψεις και κατόπιν να μετατρέψετε την εικόνα σε ασπρόμαυρη αφού μεταφέρετε το αρχείο στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι μια εικόνα που δείχνει ελκυστική με χρώμα μπορεί να μην είναι καλή σε ασπρόμαυρο, και το αντίθετο.

Για παράδειγμα, σε μια έγχρωμη λήψη, τα κόκκινα λουλούδια ξεχωρίζουν πάνω στο πράσινο φόντο. Ωστόσο, αν φωτογραφίσετε το ίδιο θέμα σε ασπρόμαυρο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κόκκινο και το πράσινο μετατρέπονται σε παρόμοιες αποχρώσεις του γκρι.

Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την ασπρόμαυρη 'ματιά' σας, αλλά μπορείτε να μάθετε πιο γρήγορα. Σε γενικές γραμμές, θα διαπιστώσετε ότι οι ασπρόμαυρες εικόνες απαιτούν περισσότερη αντίθεση συγκριτικά με το ίδιο θέμα σε έγχρωμη λήψη. Φωτογραφίστε το ίδιο θέμα δύο φορές, πρώτα με χρώμα και κατόπιν σε ασπρόμαυρο. Μπορείτε να συγκρίνετε τις δύο εικόνες στην οθόνη LCD της μηχανής σας.

Φωτογράφιση σε μορφή αρχείου JPEG και RAW

Μπορείτε να αποθηκεύετε τις εικόνες σε διάφορες μορφές. Η επιλογή της σωστής μορφής εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε με αυτές.

Η λήψη σε μορφή RAW συνιστάται για τη νυχτερινή φωτογράφιση, καθώς μπορείτε να κάνετε περισσότερες προσαρμογές στην εικόνα με τη χρήση του λογισμικού Digital Photo Professional (DPP) της Canon, συγκριτικά με τα αρχεία JPEG. Επίσης, σας επιτρέπει να αφήσετε απενεργοποιημένη τη λειτουργία Μείωσης θορύβου για εκθέσεις μεγάλης διάρκειας και να εφαρμόσετε τη μείωση θορύβου στο DPP.

Η μηχανή θα αφαιρέσει τώρα το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου κατά την εγγραφή της εικόνας στην κάρτα μνήμης. Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας από τη μηχανή διαρκεί όσο και η πραγματική έκθεση, έτσι για μια έκθεση διάρκειας δύο λεπτών θα χρειαστούν άλλα δύο λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η εικόνα στην οθόνη εξέτασης. Δεν θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε άλλες λήψεις σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Θέματα

Αφού κατανοήσετε τις τεχνικές, πρέπει να επιλέξετε τον φωτισμό και τα θέματά σας.

Το σύντομο χρονικό διάστημα του δειλινού, ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ουρανός γύρω από τον ορίζοντα εξακολουθεί να είναι φωτισμένος, παρόλο που ο ήλιος δεν είναι πλέον ορατός. Το φως του ήλιου όταν βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό είναι πιο θερμό συγκριτικά με το φως που εκπέμπει όταν μεσουρανεί και σε αυτό οφείλονται τα υπέροχα χρώματα που βλέπετε συχνά το δειλινό. Μπορείτε να δείτε παρόμοια αποτελέσματα την αυγή· έτσι, αν το θέμα σας δεν είναι στη σωστή θέση για να αξιοποιήσετε το φως του δειλινού, δοκιμάστε να σηκωθείτε νωρίς και να διαπιστώσετε αν η φωτογράφιση με τον ήλιο στην άλλη πλευρά του ορίζοντα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Στις πόλεις, τα φώτα γίνονται συχνά το θέμα της φωτογράφισης. Πειραματιστείτε φωτογραφίζοντας πινακίδες νέον, φωτιστικά σώματα και κτήρια στο φως των προβολέων. Φωτογραφίστε με διαφορετικές τιμές έκθεσης για να ελέγξετε όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Η λήψη αμέσως μετά από μια καταιγίδα διπλασιάζει το ενδιαφέρον των εικόνων, καθώς τα φώτα αντανακλώνται από τους υγρούς δρόμους και τα νερά που λιμνάζουν.

Τα πυροτεχνήματα είναι επίσης εξαιρετικό θέμα. Η τυπική διαδικασία είναι να επιλέξετε μια χαμηλή ταχύτητα κλείστρου για να καταγράψετε τα ίχνη και τις εκρήξεις του φωτός. Ρυθμίστε τη μηχανή στη χειροκίνητη κατάσταση (M), επιλέξτε διάφραγμα μεταξύ f/8 και f/16 και ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 5 και 10 δευτερολέπτων. Η ταχύτητα κλείστρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα έκρηξης των πυροτεχνημάτων.

Αν και η μηχανή σας μπορεί να έχει τη δυνατότητα αυτόματης εστίασης, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο στο σκοτάδι. Έτσι, είναι καλύτερο να ρυθμίσετε τον φακό στη χειροκίνητη εστίαση (MF) και να εστιάσετε σε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται στην ίδια απόσταση με τα πυροτεχνήματα.

Όλες οι ψηφιακές μηχανές της Canon μπορούν να παράγουν αρχεία JPEG. Η επεξεργασία αυτών των αρχείων γίνεται εντός της μηχανής, απορρίπτοντας τα ανεπιθύμητα δεδομένα εικόνας. Μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο JPEG με το λογισμικό που παρέχεται με τη μηχανή Canon και να κάνετε τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, να μετατρέψετε ένα έγχρωμο αρχείο σε ασπρόμαυρο. Ωστόσο, δεν εργάζεστε με όλα τα δεδομένα και αυτό περιορίζει το εύρος των αλλαγών που μπορείτε να κάνετε.

Αν σας αρέσει να επεξεργάζεστε τις εικόνες μετά τη λήψη τους στον υπολογιστή σας, είναι καλύτερο να φωτογραφίζετε σε μορφή RAW. Όλες οι μηχανές EOS και ορισμένες PowerShot μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες RAW. Αυτές διατηρούν όλα τα δεδομένα που καταγράφονται από τη μηχανή, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερο εύρος επιλογών για την προσαρμογή της φωτογραφίας σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο φίλτρο για να αυξήσετε την αντίθεση, ή ακόμη και να προσθέσετε μια απόχρωση σε σέπια, μπλε ή μοβ.