ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Παιχνίδι με το φως και τις σκιές: φωτογράφιση της φύσης σε άσπρο και μαύρο

Η Helen Bartlett, Canon Ambassador, εξηγεί πώς καταγράφει εντυπωσιακές ασπρόμαυρες εικόνες του φυσικού κόσμου με την PowerShot G7 X Mark III.
Σταγόνες νερού που αιχμαλωτίζουν το φως σε έναν ιστό αράχνης.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να βλέπετε τον κόσμο σε άσπρο και μαύρο; Για τη φωτογράφο οικογενειακών πορτραίτων και Canon Ambassador Helen Bartlett, από το Λονδίνο, αυτό είναι το στυλ της επιλογής της. Η Helen έχει κάνει τη μονόχρωμη φωτογραφία σήμα κατατεθέν της από την αρχή της επαγγελματικής της δραστηριότητας, το 2003. Δουλεύει με τα βάθη του φωτός και της σκιάς καθώς πέφτουν πάνω στα πρόσωπα και τις σκηνές μπροστά της.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των περιόδων που δεν εργαζόταν εξαιτίας των lockdown για την Covid-19 στην Αγγλία, η Helen άφησε για λίγο τα οικογενειακά πορτραίτα για να πειραματιστεί με την ασπρόμαυρη φωτογράφιση σκηνών στη φύση, καθώς έκανε περιπάτους κοντά στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο. Στο Instagram Highlights της, έχει κοινοποιήσει τις εικόνες που προέκυψαν, οι οποίες είναι ένας συνδυασμός κρυμμένων υφών, φύλλων με οπίσθιο φωτισμό, ιστών αράχνης με δροσοσταλίδες και εντυπωσιακών περιγραμμάτων από δασώδεις περιοχές, με το όνομα «Off Duty». Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες καταγράφηκαν με την Canon PowerShot G7 X Mark III.

Η φωτογράφιση με μια compact μηχανή βοήθησε τη Helen να αναπτύξει το στυλ της και την ενθάρρυνε να πειραματιστεί με νέες τεχνικές. Εδώ, εξηγεί πώς εξελίχθηκε η διαδικασία και παρέχει συμβουλές για το πώς μπορείτε κι εσείς να τραβήξετε τις δικές σας εκπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες σκηνών από τη φύση.

1. Βρείτε μια νέα οπτική γωνία

Ασπρόμαυρο κοντινό πλάνο με τις σιλουέτες πέντε πανομοιότυπων λουλουδιών κόντρα στον ήλιο.

Η Helen Bartlett, Canon Ambassador, χρησιμοποίησε την Canon PowerShot G7 X Mark III για να φωτογραφίσει τη φύση σε άσπρο και μαύρο κατά τη διάρκεια των περιορισμών της καραντίνας στο Λονδίνο και, παράλληλα, ανακάλυψε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/800 δευτ., f/10 και ISO320. © Helen Bartlett

Τα πλεονεκτήματα μιας compact μηχανής για τους φωτογράφους είναι το μέγεθος, η ευελιξία και η δυνατότητα εύκολης και γρήγορης κοινοποίησης των φωτογραφιών – ενώ επίσης μπορεί να προσφέρει μια πιο χαλαρωτική εμπειρία όταν υπάρχει λιγότερη πίεση για τη δημιουργία της τέλειας εικόνας.

«Αναζητούσα πάντα κάτι ανάμεσα σε ένα τηλέφωνο και μια επαγγελματική μηχανή, καθώς δεν μπορώ να χωρέσω την Canon EOS-1D X Mark III στην τσέπη μου», λέει η Helen. «Γενικά, η μηχανή με την οποία εργάζομαι είναι πολύ μεγάλη για να την παίρνω μαζί μου σε περιπάτους στο πάρκο. Είχα αρχίσει πραγματικά να απογοητεύομαι από τις φωτογραφίες που τραβούσα με το τηλέφωνό μου, επειδή όταν τις άνοιγα στον υπολογιστή ή ήθελα να τις εκτυπώσω, δεν είχαν την απαιτούμενη ποιότητα».

«Αγόρασα μια Canon PowerShot G7 X Mark III στη διάρκεια του lockdown και άρχισα να την παίρνω μαζί μου στους καθημερινούς περιπάτους μου, για να τη μάθω καλά».

«Με κάνει να βγάζω περισσότερες φωτογραφίες, να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά και να προσέχω τις λεπτομέρειες λίγο περισσότερο. Έμαθα να χαλαρώνω λιγάκι και να μην ανησυχώ. Αυτές οι φωτογραφίες είναι για μένα και όχι για τους πελάτες, επομένως δεν έχει σημασία αν τα πράγματα δεν καταλήξουν όπως θα τα ήθελα. Δεν μπορώ πλέον να με φανταστώ χωρίς compact μηχανή.»

Η Canon PowerShot G7 X Mark III διαθέτει μεγάλο αισθητήρα τύπου 1.0, ο οποίος την τοποθετεί πιο κοντά σε μια DSLR ή mirrorless απ' ό,τι σ’ ένα smartphone.

2. Μάθετε όσο πιο πολλά μπορείτε για το φως

Μια ασπρόμαυρη εικόνα από μίσχους μαϊντανού σε σκούρο φόντο.

Η Canon PowerShot G7 X Mark III αποδείχτηκε μια σημαντική προσθήκη στον εξοπλισμό της Helen. «Μια compact μηχανή δεν είναι το ίδιο με μια κορυφαία DSLR ή mirrorless, αλλά για μένα είναι ο τέλειος συμβιβασμός μεταξύ εκείνων των μηχανών και του τηλεφώνου μου», αναφέρει. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/500 δευτ., f/3.2 και ISO160. © Helen Bartlett

Ένα ασπρόμαυρο κοντινό πλάνο του ηλιακού φωτός που δημιουργεί φωτεινούς και σκούρους τόνους στις λόγχες του γρασιδιού.

«Όταν κάποιος ξεκινά το ταξίδι του με τη φωτογραφία, το να μάθει πώς να βλέπει το φως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα», λέει η Helen. «Αλλά στην πραγματικότητα, αν αρχίσετε να κοιτάζετε το φως και αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τραβήξετε μια φωτογραφία του, θα αρχίσετε να το παρατηρείτε περισσότερο.» Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/2000 δευτ., f/2.8 και ISO320. © Helen Bartlett

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε τη φύση σε ασπρόμαυρο, η Helen συνιστά να μάθετε για το φως. «Δοκιμάστε να τραβάτε μια φωτογραφία κάθε μέρα, είτε βρίσκεστε έξω με τη μηχανή σας είτε στο σπίτι», λέει. «Η εικόνα μπορεί να δείχνει απλώς πώς πέφτει το φως πάνω σε ένα ποτήρι νερό στην κουζίνα σας, αλλά θα την κοιτάζετε πιο προσεκτικά κάθε φορά που κάνετε τη διαδικασία.»

Το παιχνίδι με φως δημιουργεί βάθος και ενδιαφέρον κατά την ασπρόμαυρη φωτογράφιση και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πειραματιστείτε μ’ αυτό. «Αναζητήστε τον οπίσθιο (κόντρα) φωτισμό, ο οποίος λειτουργεί πολύ καλά στο ασπρόμαυρο, και μην φοβηθείτε να παίξετε με την αντίθεση και την έκθεση», λέει η Helen. «Μπορείτε να αυξήσετε την έκθεση για να καταγράψετε κάτι με πολύ φωτεινούς τόνους και κατόπιν να τη μειώσετε για να αποτυπώσετε μόνο τα πιο φωτεινά σημεία για παραστατικές, δυναμικές εικόνες.»

3. Εστιάστε σε ό,τι υπάρχει μέσα στο κάδρο

Μια ασπρόμαυρη κοντινή εικόνα της λόγχης ενός χόρτου, με πολλές παρόμοιες λόγχες θολωμένες στο φόντο.

«Πάντα μου άρεσε η ασπρόμαυρη φωτογραφία, επειδή μου αρέσει η απλότητα», λέει η Helen. «Μου αρέσει το γεγονός ότι είναι αφηρημένη και σε κάνει να σταματάς και να κοιτάζεις από πιο κοντά τα σχήματα και τις υφές.» Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/400 δευτ., f/2.8 και ISO640. © Helen Bartlett

Μια ασπρόμαυρη εικόνα τριών ψηλών, φουντωτών δέντρων σε ένα δάσος.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Canon PowerShot G7 X Mark III που αρέσει περισσότερο στην Helen είναι το μικρό της μέγεθος. «Είναι σημαντικό να χωράει στην τσέπη μου», εξηγεί. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/800 δευτ., f/2.8 και ISO400. © Helen Bartlett

Η ασπρόμαυρη φωτογράφιση βοηθά τη Helen να εστιάζει στο θέμα του κάδρου, καθώς εξαλείφει τα χρώματα και τα στοιχεία που αποσπούν την προσοχή, και αυτό αποτελεί έναν ακόμα σπουδαίο λόγο για να δοκιμάσετε τη φωτογράφιση σκηνών από τη φύση μέσα στην πόλη χωρίς χρώμα.

«Η μηχανή έχει γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/1.8 και συνδεσιμότητα Wi-Fi, οπότε μπορώ απλώς να στέλνω στο τηλέφωνό μου μια εικόνα που μου αρέσει και να την επεξεργάζομαι», συνεχίζει. «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου, εάν είναι μια ημέρα που δεν εργάζομαι.»

Ο ευέλικτος φακός, η κατάσταση macro και οι δυνατότητες Wi-Fi είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που εκτιμά η Helen στην Canon PowerShot G7 X Mark III. «Το μέγεθος και το βάρος, αλλά και το γεγονός ότι είναι πραγματικά ευέλικτη, είναι φανταστικά στοιχεία», λέει η Helen, η οποία φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας την ασπρόμαυρη κατάσταση λήψης της μηχανής ώστε να μπορεί να «βλέπει» το φως μονόχρωμα. «Η κατάσταση macro είναι επίσης ιδανική αν τραβάτε φωτογραφίες δέντρων, λουλουδιών και άγριας ζωής».

«Ολόκληρος ο κόσμος μου είναι μονόχρωμος και μ’ αρέσει», λέει η Helen. «Μια έγχρωμη εικόνα έχει συχνά ως σημαντικότερο στοιχείο το χρώμα, αλλά μια ασπρόμαυρη εικόνα επικεντρώνεται στο θέμα, είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για κτίριο ή δέντρο. Όταν βρίσκεστε έξω και κάνετε βόλτες σε ένα πάρκο, αφαιρεί επίσης κάθε έντονα χρωματισμένο στοιχείο από το φόντο που αποσπά την προσοχή. Ανέκαθεν θεωρούσα ελκυστική την ασπρόμαυρη φωτογραφία, διαφορετικά στη φύση υπάρχει πάρα πολύ πράσινο!»

4. Πειραματιστείτε με διαφορετικές τεχνικές

Ένα μονοπάτι μέσα από ένα δάσος πλαισιώνεται από χιονισμένα δέντρα σε αυτήν την ασπρόμαυρη εικόνα.

«Πειραματιστείτε με όλες τις ρυθμίσεις της PowerShot G7 X Mark III, ακόμα και με αυτά που δεν πιστεύετε ότι θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε», συνιστά η Helen. «Δοκιμάστε να τραβήξετε φωτογραφίες με το ενσωματωμένο φλας από διαφορετικές γωνίες ή χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα macro. Παίξτε, δοκιμάστε και δείτε πώς πέφτει το φως.» Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/500 δευτ., f/2.8 και ISO400. © Helen Bartlett

Ένα ασπρόμαυρο κοντινό πλάνο ενός ιστού αράχνης που αστράφτει στην πρωινή δροσιά.

«Η χρήση μηχανής με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι πολύ σημαντική αν σκέπτεστε να δημοσιεύσετε τις εικόνες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Helen. «Μπορείτε να στέλνετε εικόνες στο τηλέφωνό σας πολύ γρήγορα χωρίς αυτό το επιπλέον επίπεδο προσπάθειας.» Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/2000 δευτ., f/3.5 και ISO800. © Helen Bartlett

Η χρήση μιας compact μηχανής ενθάρρυνε τη Helen να δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές και να προσεγγίσει τη φωτογράφιση με νέα άποψη. «Ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να πειραματιστώ», λέει. «Για παράδειγμα, η φωτογράφιση με φλας δεν περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριό μου, αλλά τα Χριστούγεννα που χιόνισε, τράβηξα πολλές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο φλας της Canon PowerShot G7 X Mark III».

«Ήταν διασκεδαστικό να δοκιμάζω διάφορες γωνίες, να σκύβω και να κάνω λήψεις μέσα από το γρασίδι, καθώς αυτό γίνεται πολύ εύκολα με την ανακλινόμενη οθόνη 180 μοιρών. Επιπλέον, η Canon PowerShot G7 X Mark III διαθέτει καταστάσεις Αυτόματης λειτουργίας (A), Προτεραιότητας διαφράγματος (Av) ή Πλήρως χειροκίνητης λειτουργίας (M), κι αυτό σημαίνει ότι οι αρχάριοι μπορούν να μαθαίνουν και να προχωρούν με ευέλικτο τρόπο, χάρη στα εύχρηστα χειριστήρια. Διαθέτει επίσης την κατάσταση P (Πρόγραμμα αυτόματης λειτουργίας) –μια κατάσταση λήψης που βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ της αυτόματης και χειροκίνητης λειτουργίας– την Έξυπνη αυτόματη, καθώς και μια ποικιλία δημιουργικών καταστάσεων καταγραφής σκηνών, που επιτρέπουν στους αρχάριους να καταγράφουν εξαιρετικές εικόνες χωρίς να χρειάζονται τεχνικές γνώσεις.»

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες της μηχανής, κάντε λήψη της εφαρμογής Canon Photo Companion.

Ασπρόμαυρη εικόνα ενός δακτυλίου κυματισμού σε μια λιμνούλα, με «παγωμένες» πιτσιλιές νερού στον γύρω αέρα.

«Αν βγείτε έξω και αρχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες, και δεν ανησυχείτε για το τι τραβάτε, μετά από μερικές εβδομάδες θα δείτε ότι σας ελκύουν παρόμοια πράγματα», λέει η Helen. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/1600 δευτ., f/2.8 και ISO3200. © Helen Bartlett

Τα λεπτά φύλλα ενός φυτού που μοιάζει με φτέρη φαίνονται με εξαιρετική λεπτομέρεια σε αυτό το κοντινό, ασπρόμαυρο πλάνο.

Η Helen περιγράφει τις προσωπικές της φωτογραφίες θεμάτων από τη φύση με την compact μηχανή της ως «φωτογραφικό σκιτσάρισμα» – έτσι, τελειοποιεί τις επαγγελματικές της ικανότητες ενώ παράλληλα διασκεδάζει. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/640 δευτ., f/2.8 και ISO200. © Helen Bartlett

Μια δραστηριότητα εμπνευσμένη από τους καλλιτέχνες, το «σκιτσάρισμα φωτογραφιών», είναι άλλη μια πειραματική τεχνική που βοήθησε τη Helen να παρατηρήσει τη φύση. Δημιούργησε ένα βίντεο στο YouTube σχετικά με αυτό το θέμα, όπου περιγράφει τη δύναμη αυτής της διασκεδαστικής μεθόδου λήψης, η οποία είναι ταχύτερη αλλά εκτελείται χωρίς καμία πίεση.

«Η ιδέα του ‘σκιτσαρίσματος φωτογραφιών’ προήλθε εν μέρει από τον ξάδελφό μου που είναι καλλιτέχνης», εξηγεί η Helen. «Όταν ένας καλλιτέχνης δημιουργεί ένα έργο, είναι πιθανό να σκιτσάρει πολλές ιδέες ή λεπτομέρειες που μπορεί να θελήσει να ενσωματώσει σε αυτό. Ο ξάδελφος μου το περιγράφει ως «βόλτα του μολυβιού’. Πίστευα ότι αυτό θα ήταν πραγματικά καλό, εάν μπορούσε να γίνει και κατά τη φωτογράφιση».

«Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να βρω μερικές ωραίες νέες οπτικές γωνίες στο πάρκο, τις οποίες θα μπορούσα να ενσωματώσω σε μια φωτογράφιση πορτραίτου. Ή, θα μπορούσα να παίξω με μια τεχνική που έχω δει στο Instagram, όπως τα μοτίβα κηλίδων νερού, για να δω πώς γίνεται και τι δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.»

Ασπρόμαυρη εικόνα της σκιάς ενός δέντρου σε πέτρινο τοίχο.

«Το έργο μου ‘Εκτός Υπηρεσίας’ είναι κυριολεκτικά αυτό, οι φωτογραφίες που τραβάω όταν δεν εργάζομαι», λέει η Helen. Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/125 δευτ., f/5 και ISO125. © Helen Bartlett

Μέσα σε έναν ουρανό με σύννεφα, ο ήλιος φωτίζει μεγάλα δέντρα, σε μαύρο και λευκό τοπίο.

«Δεν είχα σκεφτεί το ‘Εκτός Υπηρεσίας’ ως προσωπικό έργο, αλλά νομίζω ότι είναι», λέει η Helen. «Είναι ένα μέρος όπου μπορώ να στοχάζομαι με μια μηχανή.» Λήψη με Canon PowerShot G7 X Mark III, με 1/2000 δευτ., f/10 και ISO125. © Helen Bartlett

«Αν φωτογραφίζετε σε ένα σχετικά βαρετό πάρκο, θα χρειαστείτε το φως για να κάνετε πιο εντυπωσιακή τη φωτογραφία», συνεχίζει η Helen. «Αναζητήστε τα σημεία όπου το φως αγγίζει τις πλαϊνές πλευρές των αντικειμένων και τους χαρίζει σχήμα και ένταση. Δοκιμάστε τη φωτογράφιση στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας, όταν ο φωτισμός θα έρχεται από χαμηλά. Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες θα βλέπετε και τόσο πιο συναρπαστική θα γίνεται η διαδικασία.»

Με το πέρασμα του χρόνου, το στυλ σας θα εξελιχθεί και μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε ένα προσωπικό έργο, όπως η σειρά «Off Duty» της Helen. «Τα ενδιαφέροντά σας θα σας οδηγήσουν στα θέματα που θα φωτογραφίζετε και όσο περισσότερες φωτογραφίες τραβάτε τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να βλέπετε μοτίβα και θέματα», λέει. «Μην το σκέφτεστε πολύ, βγείτε απλώς έξω και διασκεδάστε.»


Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • Ασπρόμαυρη φωτογράφιση

    Συμβουλές για ασπρόμαυρη φωτογράφιση

    Από γάμους και τοπία μέχρι αθλητικές διοργανώσεις και πορτραίτα, ανακαλύψτε πώς μπορείτε να καταγράψετε εντυπωσιακές ασπρόμαυρες εικόνες.

  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

    Πώς ο Munro Moonwalker τραβά ορεινές λήψεις

    Δείτε πώς ο Alan Rowan χρησιμοποιεί την Canon PowerShot SX740 HS στη φύση για τέλειες λήψεις, φωτογραφίζοντας από πολύχρωμες εικόνες macro μέχρι ομιχλώδεις βουνοκορφές.

  • ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

    Λήψεις μακράς έκθεσης σε άσπρο και μαύρο

    Ανακαλύψτε πώς ο Stephen McNally αποτυπώνει μυστικιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μακράς έκθεσης.

  • ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

    Αποτυπώνοντας τον κόσμο μονόχρωμα

    Ο φωτογράφος Chris Ward, ο οποίος έχει αχρωματοψία, εξηγεί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες που εστιάζουν στις πιο μικρές λεπτομέρειες.