Ο εικαστικός φωτογράφος Chris Ward επιστρέφει συχνά στο ίδιο σκηνικό –όπως αυτό το δέντρο, στα νότια του Λίνκολν της Αγγλίας– για να αποτυπώσει την επίδραση που μπορεί να έχουν στην εικόνα η κατάσταση του ουρανού και η σοδειά που έχει σπαρθεί στο χωράφι. «Εδώ υπήρχε ένας θαμπός ουρανός χωρίς σύννεφα και καλαμιές από την πρόσφατη συγκομιδή», αναφέρει. Ο Chris χρησιμοποίησε υπερέκθεση για τον ουρανό και το χωράφι για μια πιο καθαρή σύνθεση. «Ο αρνητικός χώρος με βοηθάει να απομονώσω το δέντρο, ενώ ο φράχτης δημιουργεί μια έντονη γραμμή στον ορίζοντα για τον διαχωρισμό του ουρανού από το χωράφι.» Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM στα 105mm, 1/330 δευτ., f/11 και ISO100. © Chris Ward
Η αντίληψη του χρώματος συνδέεται έντονα με το συναίσθημα. Υπάρχουν ψυχολογικές θεωρίες σχετικά με το πώς μας επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, αλλά το πράσινο ή το μπλε θεωρείται γενικά ότι μας ηρεμούν, ενώ το κόκκινο ή το πορτοκαλί μάς διεγείρουν και, απ' ό,τι φαίνεται, μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμη και πεινασμένοι! Αυτές οι ιδέες επηρεάζουν την επιλογή των ρούχων μας, τον τρόπο με τον οποίο διακοσμούμε τα σπίτια μας και, όσον αφορά τη φωτογραφία, τις εικόνες που καταγράφουμε.
Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο τα χρώματα. Ο Chris Ward, εικαστικός φωτογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, γεννήθηκε με μια πάθηση που ονομάζεται δευτερανοπία, που σημαίνει ότι δυσκολεύεται να διακρίνει τις αποχρώσεις του πράσινου. Ωστόσο, ανακάλυψε ότι η όρασή του μπορεί να αναγνωρίσει πολύ πιο εύκολα τις μικρές λεπτομέρειες, τις αδιόρατες αντιθέσεις και τις διαφορετικές υφές σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, γεγονός που τον καθιστά ειδικό στις μονόχρωμες εικόνες.