Για τον Αυστριακό επαγγελματία φωτογράφο Christian Anderl, η καταγραφή ανεκτίμητων οικογενειακών στιγμών είναι εξίσου σημαντική στο σπίτι και στη δουλειά του. Ο πρώην Canon Ambassador είναι γνωστός για τα αυθόρμητα και γεμάτα συναισθήματα πορτραίτα στις επαγγελματικές του φωτογραφίες. Επιπλέον, στον λογαριασμό του στο Instagram μοιράζεται τρυφερές στιγμές της οικογενειακής του ζωής, δείχνοντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μικρού του γιου.
Όπως μας εξομολογήθηκε, η πατρότητα άλλαξε τη ζωή του. Επίσης, η πατρότητα τον ενέπνευσε για το πρότζεκτ των πατεράδων, μια σειρά πορτραίτων στα οποία οι πατεράδες μιλούν για τις εμπειρίες τους, μοιράζονται καλές και κακές στιγμές τους και προσφέρουν συμβουλές σε άλλους. Οι άνθρωποι αποτελούσαν για πολύ καιρό τον πυρήνα της δουλειάς του Christian, όμως η αποτύπωση οικογενειακών στιγμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν.
«Όταν γεράσω και ο γιος μου φύγει από το σπίτι, θα στενοχωρηθώ που δεν θα είναι πια εδώ», σχολιάζει. «Μπορώ να κάθομαι στον καναπέ και να κοιτάζω όλες τις φωτογραφίες του από όταν ήταν μωρό. Φέτος το καλοκαίρι θα κλείσει τα έξι και βρήκα μερικές φωτογραφίες που τράβηξα όταν ήταν ενός έτους, και με κάνει να νιώθω γέρος που μεγαλώνει τόσο γρήγορα. Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα... Νομίζω ότι με τις φωτογραφίες πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο γρήγορα φεύγουν. Όταν κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και το θυμόμαστε, γινόμαστε λίγο πιο υπομονετικοί με τα παιδιά μας.»
Εδώ ο Christian μοιράζεται μαζί μας τις πέντε κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές του για να μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε αυθεντικές στιγμές οικογενειακής χαράς. Ακολουθήστε τις συμβουλές του για φυσικά, αυθόρμητα οικογενειακά πορτραίτα.
1. Αφήστε το κινητό στην τσέπη σας
«Όταν κρατάτε τη μηχανή, τραβάτε φωτογραφίες πιο συνειδητοποιημένα», υποστηρίζει ο Christian, συνηγορώντας υπέρ του να αφήσετε κάτω το κινητό σας για να τραβήξετε πιο μελετημένες φωτογραφίες με μια μηχανή. «Δεν φωτογραφίζετε απλώς βιαστικά ό,τι συμβαίνει με το ένα χέρι, όπως κάνετε με το smartphone· προσπαθείτε περισσότερο και πιστεύω ότι τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες.»
Επιπλέον, με τη χρήση της μηχανής μειώνεται ο χρόνος που περνάτε μπροστά στην οθόνη, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση ο Christian τον τελευταίο καιρό με την ψηφιακή αποτοξίνωση. «Δεν θέλω να κοιτάζω μια οθόνη όλη μέρα, και βγάζοντας φωτογραφίες μόνο με το smartphone αυξάνω τον χρόνο που περνάω μπροστά από την οθόνη. Θέλω να βλέπω μέσα από το σκόπευτρο και να έχω συναίσθηση της στιγμής.»
Ο Christian πιστεύει ότι υπάρχουν και τεχνικά οφέλη από τη χρήση της μηχανής σε σύγκριση με το κινητό, όπως φυσικοί μηχανισμοί ελέγχου για την αλλαγή των ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος. Επίσης, συχνά προτιμά το σκόπευτρο για τη σύνθεση της εικόνας. «Υπάρχουν πολλά λογισμικά που προσπαθούν να μιμηθούν το αποτέλεσμα ενός πραγματικού φακού, αλλά δεν είναι το ίδιο... ο μεγάλος αισθητήρας και ο φακός είναι ασυναγώνιστοι, κατά τη γνώμη μου.» Ενώ μηχανές εισαγωγικού επιπέδου όπως η Canon EOS M50 διαθέτουν αυτούς τους φυσικούς μηχανισμούς ελέγχου, προς το παρόν ένα μέσο smartphone της αντίστοιχης κατηγορίας δεν έχει αυτές τις δυνατότητες.
2. Ετοιμαστείτε για την αυθεντική στιγμή
Όταν φωτογραφίζετε παιδιά, πρέπει να είστε έτοιμοι για όλα. Με μια μηχανή με δυνατότητες γρήγορης αυτόματης εστίασης και παρακολούθησης της εστίασης, όπως η Canon EOS R, η EOS 80D ή η EOS M50, μπορείτε να προβλέψετε τη στιγμή και να αποτυπώσετε τη γρήγορη δράση, χωρίς να ανησυχείτε ότι το βασικό θέμα θα καταγραφεί θολό.
"Θέλω να βλέπω μέσα από το σκόπευτρο και να έχω συναίσθηση της στιγμής."
«Χρειάζεστε γρήγορη αυτόματη εστίαση για να φωτογραφίσετε παιδιά», επισημαίνει ο Christian. «Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αναζητάτε σε μια μηχανή. Όλα τα άλλα εξαρτώνται από τα χρήματα που διαθέτετε. Όλοι με ρωτούν ποια μηχανή να αγοράσουν, αλλά τους λέω πάντα ότι πρώτα πρέπει να σκεφτούν τον φακό. Ίσως χρειαστείτε καινούριο φακό και όχι καινούρια μηχανή, καθώς η ταχύτητα και η οπτική ποιότητα του φακού είναι σημαντικότερες από τη μηχανή.»
Η φωτογράφιση οικογενειακών στιγμών απαιτεί επίσης ένα βαθμό πραγματισμού. «Όποτε νιώθω ότι κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί άλλο, αφήνω στην άκρη τις μηχανές μου», σχολιάζει ο Christian. «Αν κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί, ποτέ δεν θα τον βγάλετε καλή φωτογραφία. Ειδικά τα παιδιά, δεν μπορείτε να τα αναγκάσετε να βγουν φωτογραφία, οπότε το δέχεστε και προσπαθείτε αργότερα.»
3. Πειραματιστείτε με διαφορετικές εστιακές αποστάσεις
«Για οικογενειακές φωτογραφίες, θεωρώ ότι χρειάζεστε τουλάχιστον δύο διαφορετικές εστιακές αποστάσεις», συμβουλεύει ο Christian. «Κατά τη γνώμη μου, ο φακός Canon EF 85mm f/1.8 USM αποτελεί τη χρυσή τομή για πορτραίτα. Με 85mm το βάθος πεδίου είναι μικρό, οπότε μπορείτε να ξεχωρίσετε το πρόσωπο από το φόντο. Η εστιακή του απόσταση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να είναι ‘σωστός’ – ένας φακός 35mm ή 50mm δημιουργεί παραμόρφωση και μεγαλύτερη μύτη. Ως φωτογράφος πορτραίτων, πρέπει να μιλάω στους ανθρώπους που φωτογραφίζω, οπότε ο φακός 85mm είναι μια καλή μεσαίου εύρους επιλογή – δεν γίνεται να κάνεις λάθος.»
Παρόλο που ο Christian προτιμάει τον φακό EF 85mm f/1.8 USM για πορτραίτα, θεωρεί ότι μπορείς να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες και με έναν φακό 35mm. «Πιστεύω πως ο φακός Canon EF 35mm f/1.4L II USM ενδείκνυται σχεδόν για κάθε λήψη. Όποτε δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, πάρτε έναν φακό 35mm και κάτι θα καταφέρετε να τραβήξετε, ακόμα και πορτραίτο. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι θα παραμορφωθεί λίγο το πρόσωπο, όμως, από την άλλη, θα τραβήξετε ένα βλέμμα γεμάτο συναισθήματα επειδή έρχεστε πιο κοντά στο πρόσωπο.»