A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Συμβουλές του Christian Anderl για την αποτύπωση φυσικών οικογενειακών πορτραίτων

Για τον Αυστριακό επαγγελματία φωτογράφο Christian Anderl, η καταγραφή ανεκτίμητων οικογενειακών στιγμών είναι εξίσου σημαντική στο σπίτι και στη δουλειά του. Ο πρώην Canon Ambassador είναι γνωστός για τα αυθόρμητα και γεμάτα συναισθήματα πορτραίτα στις επαγγελματικές του φωτογραφίες. Επιπλέον, στον λογαριασμό του στο Instagram μοιράζεται τρυφερές στιγμές της οικογενειακής του ζωής, δείχνοντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μικρού του γιου.

Όπως μας εξομολογήθηκε, η πατρότητα άλλαξε τη ζωή του. Επίσης, η πατρότητα τον ενέπνευσε για το πρότζεκτ των πατεράδων, μια σειρά πορτραίτων στα οποία οι πατεράδες μιλούν για τις εμπειρίες τους, μοιράζονται καλές και κακές στιγμές τους και προσφέρουν συμβουλές σε άλλους. Οι άνθρωποι αποτελούσαν για πολύ καιρό τον πυρήνα της δουλειάς του Christian, όμως η αποτύπωση οικογενειακών στιγμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν.

«Όταν γεράσω και ο γιος μου φύγει από το σπίτι, θα στενοχωρηθώ που δεν θα είναι πια εδώ», σχολιάζει. «Μπορώ να κάθομαι στον καναπέ και να κοιτάζω όλες τις φωτογραφίες του από όταν ήταν μωρό. Φέτος το καλοκαίρι θα κλείσει τα έξι και βρήκα μερικές φωτογραφίες που τράβηξα όταν ήταν ενός έτους, και με κάνει να νιώθω γέρος που μεγαλώνει τόσο γρήγορα. Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα... Νομίζω ότι με τις φωτογραφίες πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο γρήγορα φεύγουν. Όταν κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και το θυμόμαστε, γινόμαστε λίγο πιο υπομονετικοί με τα παιδιά μας.»

Εδώ ο Christian μοιράζεται μαζί μας τις πέντε κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές του για να μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε αυθεντικές στιγμές οικογενειακής χαράς. Ακολουθήστε τις συμβουλές του για φυσικά, αυθόρμητα οικογενειακά πορτραίτα.

1. Αφήστε το κινητό στην τσέπη σας

«Όταν κρατάτε τη μηχανή, τραβάτε φωτογραφίες πιο συνειδητοποιημένα», υποστηρίζει ο Christian, συνηγορώντας υπέρ του να αφήσετε κάτω το κινητό σας για να τραβήξετε πιο μελετημένες φωτογραφίες με μια μηχανή. «Δεν φωτογραφίζετε απλώς βιαστικά ό,τι συμβαίνει με το ένα χέρι, όπως κάνετε με το smartphone· προσπαθείτε περισσότερο και πιστεύω ότι τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες.»

Επιπλέον, με τη χρήση της μηχανής μειώνεται ο χρόνος που περνάτε μπροστά στην οθόνη, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση ο Christian τον τελευταίο καιρό με την ψηφιακή αποτοξίνωση. «Δεν θέλω να κοιτάζω μια οθόνη όλη μέρα, και βγάζοντας φωτογραφίες μόνο με το smartphone αυξάνω τον χρόνο που περνάω μπροστά από την οθόνη. Θέλω να βλέπω μέσα από το σκόπευτρο και να έχω συναίσθηση της στιγμής.»

Ο Christian πιστεύει ότι υπάρχουν και τεχνικά οφέλη από τη χρήση της μηχανής σε σύγκριση με το κινητό, όπως φυσικοί μηχανισμοί ελέγχου για την αλλαγή των ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος. Επίσης, συχνά προτιμά το σκόπευτρο για τη σύνθεση της εικόνας. «Υπάρχουν πολλά λογισμικά που προσπαθούν να μιμηθούν το αποτέλεσμα ενός πραγματικού φακού, αλλά δεν είναι το ίδιο... ο μεγάλος αισθητήρας και ο φακός είναι ασυναγώνιστοι, κατά τη γνώμη μου.» Ενώ μηχανές εισαγωγικού επιπέδου όπως η Canon EOS M50 διαθέτουν αυτούς τους φυσικούς μηχανισμούς ελέγχου, προς το παρόν ένα μέσο smartphone της αντίστοιχης κατηγορίας δεν έχει αυτές τις δυνατότητες.

2. Ετοιμαστείτε για την αυθεντική στιγμή

Όταν φωτογραφίζετε παιδιά, πρέπει να είστε έτοιμοι για όλα. Με μια μηχανή με δυνατότητες γρήγορης αυτόματης εστίασης και παρακολούθησης της εστίασης, όπως η Canon EOS R, η EOS 80D ή η EOS M50, μπορείτε να προβλέψετε τη στιγμή και να αποτυπώσετε τη γρήγορη δράση, χωρίς να ανησυχείτε ότι το βασικό θέμα θα καταγραφεί θολό.

"Θέλω να βλέπω μέσα από το σκόπευτρο και να έχω συναίσθηση της στιγμής."

«Χρειάζεστε γρήγορη αυτόματη εστίαση για να φωτογραφίσετε παιδιά», επισημαίνει ο Christian. «Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αναζητάτε σε μια μηχανή. Όλα τα άλλα εξαρτώνται από τα χρήματα που διαθέτετε. Όλοι με ρωτούν ποια μηχανή να αγοράσουν, αλλά τους λέω πάντα ότι πρώτα πρέπει να σκεφτούν τον φακό. Ίσως χρειαστείτε καινούριο φακό και όχι καινούρια μηχανή, καθώς η ταχύτητα και η οπτική ποιότητα του φακού είναι σημαντικότερες από τη μηχανή.»

Η φωτογράφιση οικογενειακών στιγμών απαιτεί επίσης ένα βαθμό πραγματισμού. «Όποτε νιώθω ότι κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί άλλο, αφήνω στην άκρη τις μηχανές μου», σχολιάζει ο Christian. «Αν κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί, ποτέ δεν θα τον βγάλετε καλή φωτογραφία. Ειδικά τα παιδιά, δεν μπορείτε να τα αναγκάσετε να βγουν φωτογραφία, οπότε το δέχεστε και προσπαθείτε αργότερα.»

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Πειραματιστείτε με διαφορετικές εστιακές αποστάσεις

«Για οικογενειακές φωτογραφίες, θεωρώ ότι χρειάζεστε τουλάχιστον δύο διαφορετικές εστιακές αποστάσεις», συμβουλεύει ο Christian. «Κατά τη γνώμη μου, ο φακός Canon EF 85mm f/1.8 USM αποτελεί τη χρυσή τομή για πορτραίτα. Με 85mm το βάθος πεδίου είναι μικρό, οπότε μπορείτε να ξεχωρίσετε το πρόσωπο από το φόντο. Η εστιακή του απόσταση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να είναι ‘σωστός’ – ένας φακός 35mm ή 50mm δημιουργεί παραμόρφωση και μεγαλύτερη μύτη. Ως φωτογράφος πορτραίτων, πρέπει να μιλάω στους ανθρώπους που φωτογραφίζω, οπότε ο φακός 85mm είναι μια καλή μεσαίου εύρους επιλογή – δεν γίνεται να κάνεις λάθος.»

Παρόλο που ο Christian προτιμάει τον φακό EF 85mm f/1.8 USM για πορτραίτα, θεωρεί ότι μπορείς να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες και με έναν φακό 35mm. «Πιστεύω πως ο φακός Canon EF 35mm f/1.4L II USM ενδείκνυται σχεδόν για κάθε λήψη. Όποτε δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, πάρτε έναν φακό 35mm και κάτι θα καταφέρετε να τραβήξετε, ακόμα και πορτραίτο. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι θα παραμορφωθεί λίγο το πρόσωπο, όμως, από την άλλη, θα τραβήξετε ένα βλέμμα γεμάτο συναισθήματα επειδή έρχεστε πιο κοντά στο πρόσωπο.»

Σχετικά άρθρα
A baby plays with an abacus.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διαφυλάξτε τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την ανάπτυξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους που σας προτείνουμε για να έχετε διασκεδαστικά και μοναδικά αποτελέσματα.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

11 συμβουλές για οικογενειακές φωτογραφίες

Η Helen Bartlett, Canon Ambassador, φημίζεται για τα μονόχρωμα οικογενειακά πορτραίτα της. Παρακάτω μοιράζεται μαζί μας τις κορυφαίες συμβουλές της για την αποτύπωση αυθόρμητων στιγμών.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Πάντα να εξετάζετε πρώτα το φόντο

Παρόλο που η προσοχή σας θα είναι μάλλον στραμμένη στο θέμα σας –ιδίως στα ταχύτατα κινούμενα παιδιά– είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τι υπάρχει πίσω, τονίζει ο Christian: το φόντο είναι βασικό στοιχείο της σύνθεσης και συχνά παραβλέπεται.

«’Προτεραιότητα στο φόντο’ είναι ένας από τους βασικούς κανόνες που προσπαθώ να διδάξω στη φωτογραφία, επειδή πολλοί το υποτιμούν ή το ξεχνούν. Επικεντρώνονται τόσο πολύ στο προσκήνιο, στο θέμα, στην εστίαση, στον φωτισμό, στην έκθεση, σε όλα αυτά, που ξεχνούν ότι το φόντο δεν φαίνεται ωραίο. Με παιδιά που παίζουν μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε πρώτα να βρείτε το φόντο και έπειτα τοποθετήστε το θέμα σας μπροστά από αυτό.»

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος φόντο για πορτραίτα –εξαρτάται τι ταιριάζει με το θέμα σας– αλλά πρέπει να σκεφτείτε τον χώρο κατά τη φωτογράφιση. «Οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι καλό φόντο – ή κακό φόντο. Προσπαθήστε να έχετε μια αίσθηση των χρωμάτων που συνδυάζονται ή δεν δένουν καλά μεταξύ τους. Αν το φόντο είναι πολύ άσχημο, χρησιμοποιήστε πολύ ανοιχτό διάφραγμα και φακό μεγάλης εστιακής απόστασης για να είναι λιγότερο ευκρινές, οπότε θα φαίνονται μόνο χρώματα στο φόντο. Αν υπάρχει ένα σημείο που ξεχωρίζει, όπως ένα κόκκινο αυτοκίνητο και όλα τα άλλα είναι γαλάζια και μουντά, προσπαθήστε να το αποφύγετε.»

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Οι λήψεις με φωτογραφική μηχανή προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για να αξιοποιήσετε πλήρως τις φωτογραφίες σας, από μεγαλύτερες δυνατότητες επεξεργασίας μέχρι την ευκαιρία εκτύπωσης φωτογραφιών σε μεγάλο μέγεθος. Ο Christian έχει κρεμάσει σε τοίχο του σπιτιού του μια τεράστια εκτύπωση της αγαπημένης του φωτογραφίας – τη γυναίκα του να παίζει με τον γιο του κάνοντας σερφ σε αμμόλοφους στη Νέα Ζηλανδία.

«Τράβηξα μερικές τυχερές λήψεις καθώς κατέβαιναν τον αμμόλοφο», αναφέρει. «Ο γιος μου γελούσε με την καρδιά του, και μου αρέσει πολύ αυτή η φωτογραφία. Κάθε φορά που τη βλέπω χαμογελάω και νιώθω ότι βρίσκομαι στη Νέα Ζηλανδία.» Είναι ευκολότερο να μοιράζεστε οικογενειακές αναμνήσεις όταν οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με υψηλή ανάλυση που επιτρέπει την εκτύπωση σε μέγεθος Α2 ή πόστερ, κάτι που είναι αδύνατο με φωτογραφία που τραβήχτηκε από κινητό.

Δεν είναι μόνο η εκτύπωση, αλλά και η διαδικασία επεξεργασίας. «Με ένα καλό αρχείο RAW από φωτογραφική μηχανή έχετε πολύ περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας σε σχέση με ένα αρχείο JPEG από κινητό. Μπορείτε να καθορίσετε την αίσθηση και την ατμόσφαιρα μιας φωτογραφίας, διαλέγοντας απλώς τα σωστά χρώματα. Χωρίς επεξεργασία, αξιοποιείτε μόνο το 50% περίπου της φωτογραφικής τέχνης.»

Τέλος, η συνδεσιμότητα των σύγχρονων μηχανών σάς δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εικόνων απευθείας από τη μηχανή – στο tablet για να τις δείξετε στους γύρω σας ή στο κινητό σας για να τις δημοσιεύσετε στο Internet, προσδίδοντας ανώτερη ποιότητα στις ενημερώσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την εφαρμογή Canon Print στη φορητή συσκευή σας και ένα συμβατό εκτυπωτή Canon, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, ασύρματα.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Ο Christian προκάλεσε την Katja Gaskell, που διατηρεί blog με θέμα τις οικογένειες, να βελτιώσει τις οικογενειακές της φωτογραφίες αφήνοντας το smartphone και μπαίνοντας σε ένα καινούριο πεδίο με τη χρήση της Canon EOS M50. Η ταξιδιωτική συγγραφέας και blogger του Globetotting, Katja, φωτογράφιζε τα τρία παιδιά της σε όλο τον κόσμο με το κινητό της. Τώρα δοκιμάζει τις πολλές νέες τεχνικές που μπορεί να αξιοποιήσει με μια φωτογραφική μηχανή. Δείτε πώς τα πήγε και δοκιμάστε κι εσείς αυτές τις προκλήσεις για τη φωτογράφιση οικογενειών.

Κείμενο της Lucy Fulford

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες