ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πολλές γενιές μαζί: εκτυπώστε ένα οικογενειακό πορτραίτο που θα απολαμβάνετε σαν θησαυρό

Μάθετε πώς να φωτογραφίζετε και να εκτυπώνετε όμορφα ασπρόμαυρα πορτραίτα των αγαπημένων σας προσώπων και δημιουργήστε ένα έργο τέχνης για τον τοίχο σας, το οποίο θα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια.
Ασπρόμαυρη εικόνα τριών γενεών μίας οικογένειας, οι οποίες έχουν διευθετηθεί σε σειρά με αύξουσα ηλικία και όλα τα άτομα σε προφίλ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, τα μέλη πολλών οικογενειών δεν ήταν σε θέση να συναντηθούν όσο θα ήθελαν, με τις επισκέψεις στους παππούδες, για παράδειγμα, να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό. Η ανταλλαγή εκτυπωμένων οικογενειακών φωτογραφιών έγινε πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι αυθόρμητες λήψεις ξεχωριστών στιγμών μπορούν να προσφέρουν μεγάλη χαρά, αλλά μια πιο οργανωμένη φωτογράφιση πάντα αξίζει τον κόπο.

Εδώ θα μοιραστούμε μια τεχνική για τη δημιουργία εντυπωσιακών φωτογραφιών πορτραίτων με διαφορετικές γενιές και την προετοιμασία τους για εκτύπωση, ώστε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό έργο τέχνης για τον τοίχο ή ένα δώρο που θα αντέξει στον χρόνο. Φωτογραφίζοντας κάθε άτομο ξεχωριστά και συνδυάζοντας κατόπιν τα πορτραίτα σε μία εικόνα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομαδική φωτογραφία γεμάτη χαρακτήρα, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε, αναδεικνύοντας με εκπληκτικό τρόπο τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα πρόσωπα της οικογένειάς σας. Στο μέλλον θα μπορείτε επίσης να την επεκτείνετε, προσθέτοντας νέες γενιές και δημιουργώντας ένα ενθύμιο που θα μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά σας.

1. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε

Χέρια που κρατάνε μια μηχανή Canon EOS R6.

Με την πρωτοποριακή λειτουργία AF με ανίχνευση ματιών και κορυφαίο αισθητήρα 20MP, η Canon EOS R6 είναι ιδανική επιλογή για λήψεις πορτραίτων όπως αυτή.

Κοντινή λήψη μιας ασημένιας ομπρέλας ανάκλασης και ενός Speedlite.

Ένα Speedlite και μια ασημένια ομπρέλα ανάκλασης είναι ιδανικά για να φωτίσετε τα πρόσωπα των θεμάτων σας.

Για αυτήν τη λήψη, το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά απλά αντικείμενα: ένα Speedlite ή κάποια άλλη εξωτερική πηγή φωτός για τον φωτισμό, ένα στήριγμα φωτιστικού σώματος και μια ασημένια ομπρέλα ανάκλασης ή ένα softbox. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμος ένας μηχανισμός ασύρματης πυροδότησης για το φλας. Μια μηχανή όπως η Canon EOS R6 με έναν φακό Canon RF 50mm F1.8 STM θα σας δώσει τον τέλειο έλεγχο της έκθεσης και άλλων ρυθμίσεων, καθώς και καλή λεπτομέρεια στις περιοχές σκοτεινών και φωτεινών τόνων.

Όσον αφορά στην εκτύπωση, ένας εκτυπωτής όπως ο Canon PIXMA TS7450a είναι ιδανικός, με την οικονομική Κασέτα μελανιών FINE και τη φιλική προς τον χρήστη ασύρματη συνδεσιμότητα, η οποία σας διευκολύνει να εκτυπώνετε απευθείας από τον υπολογιστή ή το smartphone σας. Για εκτυπώσεις με ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το σύστημα έξι μελανιών του Canon PIXMA Σειράς TS8350a, που ενσωματώνει την εξαιρετική τεχνολογία ChromaLife 100 της Canon, είναι ιδανικό για τη δημιουργία εντυπωσιακών και ευκρινών φωτογραφιών με πλούσια μαύρα.

Το ειδικό Φωτογραφικό χαρτί Canon εξασφαλίζει όμορφες και ανθεκτικές εκτυπώσεις.

2. Ατομικές πόζες

Παιδί που κάθεται στο σκοτάδι με ένα φλας και μια ασημένια ομπρέλα ανάκλασης να φωτίζουν το πρόσωπό του.

Πειραματιστείτε με τη θέση της πηγής του φωτός. Όσο πιο πίσω την τοποθετήσετε, τόσο πιο «σκληρό» γίνεται το φως και τόσο πιο βαθιές οι σκιές. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να αποφύγετε να πέφτει φως πάνω στο αυτί που βλέπει προς τη μηχανή.

Άνδρας σε προφίλ. Φωτίζεται μόνο το πρόσωπό του. Το πίσω μέρος του κεφαλιού και το υπόλοιπο κάδρο είναι στη σκιά.

Αποτυπώστε κάθε μέλος της οικογένειας δίπλα-δίπλα, με τα πρόσωπά τους σε προφίλ. Λήψη με Canon EOS R6, φακό Canon RF 50mm F1.8 STM και Canon Speedlite 430EX II, με 1/200 δευτ., f/11 και ISO100.

Η φωτογράφιση του κάθε μέλους της οικογένειας ξεχωριστά σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη λήψη για το κάθε άτομο, αλλά και να καθορίσετε τη διάταξη των ατόμων ακριβώς όπως επιθυμείτε στην τελική σας εκτύπωση. Σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να έχετε όλα τα άτομα ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος.

Τοποθετήστε μια σκουρόχρωμη κουβέρτα ή επιφάνεια στο φόντο. Ζητήστε από κάθε άτομο να καθίσει προφίλ, με τους ώμους προς τα πίσω και το πρόσωπο ελαφρώς σηκωμένο προς τα επάνω. Όταν φωτογραφίζετε μικρά παιδιά, ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει, προσελκύοντας την προσοχή του παιδιού από το πλάι ή ακόμα και κρατώντας το στη θέση του, και φροντίζοντας να μην φαίνεται στη λήψη.

Ένα φλας θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερό φωτισμό. Προσαρτήστε το φλας σε ένα softbox ή σε μια ασημένια ομπρέλα ανάκλασης. Αυτό δημιουργεί έναν πιο απαλό και διάχυτο φωτισμό, πιο κολακευτικό για πορτραίτα. Τοποθετήστε το φλας σε μια βάση, στο πλάι και ελαφρώς πίσω από το σημείο όπου κάθεται το άτομο, έτσι ώστε να πιάνει το άκρο του προσώπου του σε θέση προφίλ.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για φλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δυνατό οικιακό φωτιστικό ή μια λεπτή δέσμη φωτός από ένα παράθυρο σε ένα σκοτεινιασμένο δωμάτιο, με το θέμα τοποθετημένο έτσι ώστε το φως να βρίσκεται ελαφρώς πίσω από το πρόσωπό του.

3. Ρυθμίσεις μηχανής και φλας

Το πίσω μέρος μιας μηχανής Canon EOS R6, όπου εμφανίζονται οι ρυθμίσεις έκθεσης, ενώ ένας άνδρας κάθεται μπροστά από ένα φλας στο φόντο.

Όταν χρησιμοποιείτε φλας εκτός μηχανής, συχνά είναι προτιμότερο να ρυθμίζετε πρώτα χειροκίνητα την έκθεση και να προσαρμόζετε στη συνέχεια την ισχύ του φλας ώστε να λειτουργεί με τις ρυθμίσεις που έχετε επιλέξει.

Αν μπορείτε, πυροδοτήστε το φλας ασύρματα, χρησιμοποιώντας φλας συμβατό με τη μηχανή ή έναν μηχανισμό ασύρματης πυροδότησης μαζί με έναν δέκτη. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της μηχανής, είναι καλό να ξεκινήσετε με κατάσταση Χειροκίνητης έκθεσης (Μ), ταχύτητα κλείστρου 1/200 δευτ., διάφραγμα f/11 και ISO100 και στη συνέχεια να τα προσαρμόσετε ανάλογα. Αν η μηχανή σας το επιτρέπει, ρυθμίστε την ώστε να αποθηκεύει τις λήψεις σε μορφή RAW+JPEG. Έτσι θα έχετε ένα εύχρηστο αρχείο JPEG που μπορείτε να κοινοποιήσετε γρήγορα, καθώς και ένα αρχείο RAW το οποίο προσφέρει τις μέγιστες πληροφορίες εικόνας για ευελιξία στην επεξεργασία.

Ρυθμίστε το Speedlite σε χειροκίνητη κατάσταση λειτουργίας και πλήρη ισχύ 1/1. Τραβήξτε μια δοκιμαστική λήψη και προσαρμόστε αναλόγως την ισχύ του φλας, μέχρι να επιτύχετε τη σωστή έκθεση στο πρόσωπο. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε με ακρίβεια τη φωτεινότητα μετακινώντας το φωτιστικό σώμα πιο κοντά ή πιο μακριά από το πρόσωπο του θέματος.

4. Προσαρμογή και σύνθεση εικόνων

Εικόνα προφίλ ενός ανδρικού προσώπου, η οποία υποβάλλεται σε επεξεργασία στο Digital Photo Professional της Canon με τα εργαλεία προσαρμογής χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του πάνελ Adjustment Area (Περιοχή προσαρμογής) του λογισμικού Digital Photo Professional (DPP) της Canon για να σκουρύνετε επιλεκτικά τυχόν φωτεινά σημεία της λήψης εκτός από το πρόσωπο. Στη συνέχεια, μετατρέψτε την εικόνα σε μονόχρωμη.

Αφού τραβήξετε τις λήψεις που θέλετε, ήρθε η ώρα να τις προετοιμάσετε. Αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την επεξεργασία εικόνων, μπορείτε να μετατρέψετε τις εικόνες σας σε ασπρόμαυρες, να τις κόψετε όπως επιθυμείτε και να τις διευθετήσετε στο χαρτί κατά την εκτύπωση χρησιμοποιώντας τις απλές επιλογές του Easy-PhotoPrint Editor της Canon – δείτε στην επόμενη ενότητα.

Ωστόσο, αν είστε εξοικειωμένοι με την επεξεργασία εικόνων, μπορείτε να ελέγξετε περισσότερο αυτά τα βήματα με μη αυτόματο τρόπο. Ανοίξτε το δωρεάν λογισμικό της Canon Digital Photo Professional (DPP) και ανοίξτε τις εικόνες που έχετε επιλέξει. Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μόνο τα πρόσωπα είναι ορατά και το υπόλοιπο της κάθε εικόνας είναι εντελώς μαύρο. Αν διαχέεται φως κάπου αλλού, μεταβείτε στο πάνελ Adjustment Area (Περιοχή προσαρμογής), χρωματίστε τις περιοχές που θέλετε να αφαιρέσετε και κατόπιν σύρετε προς τα κάτω τα ρυθμιστικά Brightness (Φωτεινότητα) για να σκουρύνετε τις περιοχές αυτές.

Για να τονίσουμε την υψηλή αντίθεση στις λήψεις μας, επιλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε ασπρόμαυρες. Για τον σκοπό αυτό, μεταβείτε στο πάνελ Image Colours (Χρώματα εικόνας) και κάντε κλικ στο κουμπί Monochrome (Μονόχρωμη). Χρησιμοποιήστε τα ρυθμιστικά για να προσαρμόσετε με ακρίβεια τις μετατροπές, μέχρι να αποκτήσετε ένα πλήρες σετ από δυνατά ασπρόμαυρα πορτραίτα. Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα και να τα διατηρήσετε έγχρωμα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συρράψετε τις εικόνες σας, ώστε οι φωτεινές περιοχές του ενός πορτραίτου να αναδεικνύονται μέσα από τις σκούρες περιοχές ενός άλλου. Στο DPP, ανοίξτε τις εικόνες σας και επιλέξτε το πρώτο πορτραίτο. Στη συνέχεια μεταβείτε στην επιλογή Tools (Εργαλεία) και επιλέξτε το εργαλείο Start Compositing (Έναρξη σύνθεσης).

Επιλέξτε άλλο ένα πορτραίτο από τη λίστα Foreground Image (Εικόνα προσκηνίου) και ρυθμίστε την επιλογή Composite Method (Μέθοδος σύνθεσης) σε Lighten (Φώτισμα). Χρησιμοποιήστε τα βέλη για να φέρετε το δεύτερο πρόσωπο δίπλα στο πρώτο. Πατήστε Save (Αποθήκευση) και μετά φορτώστε την αποθηκευμένη εικόνα και επαναλάβετε τη διαδικασία με ένα άλλο πρόσωπο, μέχρι να συνδυαστούν όλες οι εικόνες μεταξύ τους.

5. Προετοιμασία για εκτύπωση

Εικόνα δύο ασπρόμαυρων πορτραίτων σε προφίλ που υπόκειται σε επεξεργασία με το εργαλείο Compositing (Σύνθεση) του λογισμικού Digital Photo Professional της Canon.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Compositing (Σύνθεση) του DPP για να «αναμείξετε» τα φωτεινά σημεία των πορτραίτων σας.

Εικόνα με μια σειρά ασπρόμαυρων προσώπων σε προφίλ, η οποία αλλάζει μέγεθος και εκτυπώνεται στο Canon DPP.

Όταν είστε έτοιμοι να εκτυπώσετε το πορτραίτο σας, επιλέξτε File (Αρχείο) > Print with detailed settings (Εκτύπωση με λεπτομερείς ρυθμίσεις).

Αν χρησιμοποιείτε το DPP, κάντε κλικ στο εικονίδιο προειδοποίησης Show Highlights/Shadows (Εμφάνιση φωτεινών/σκούρων τόνων) στο κάτω μέρος του παραθύρου και χρησιμοποιήστε τα ρυθμιστικά τόνων για να βεβαιωθείτε ότι το φόντο είναι εντελώς μαύρο και ότι τα πρόσωπα δεν έχουν «καμένα» φωτεινά σημεία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πάνελ Image Detail (Λεπτομέρεια εικόνας) για να οξύνετε τη φωτογραφία. Τέλος, επιλέξτε File (Αρχείο) > Print with detailed settings (Εκτύπωση με λεπτομερείς ρυθμίσεις). Πέρα από την επιλογή των ρυθμίσεων εκτύπωσης, εδώ μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας σας για να ταιριάζει στο μέγεθος εκτύπωσης που προτιμάτε.

Μια εναλλακτική λύση για όλη αυτήν την επεξεργασία είναι το Easy-PhotoPrint Editor, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο smartphone, στο tablet ή στον υπολογιστή σας. Στην οθόνη New (Νέο), επιλέξτε Photo Layouts (Διατάξεις φωτογραφιών), διαλέξτε ένα πρότυπο για να ξεκινήσετε και χρησιμοποιήστε το εργαλείο ελεύθερης διάταξης για να τοποθετήσετε τα πορτραίτα σας το ένα δίπλα στο άλλο. Καθορίστε το μέγεθος χαρτιού και στη συνέχεια επιλέξτε τις φωτογραφίες που θέλετε να συμπεριλάβετε.

Από τα εργαλεία Editing (Επεξεργασία), επιλέξτε το εργαλείο Crop (Κοπή) για να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα κομμάτια από κάθε εικόνα, αφήνοντας μόνο το πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε τις επιλογές Edit Item (Επεξεργασία στοιχείου) για να προσαρμόσετε τη θέση και το μέγεθος κάθε προσώπου και να προσθέσετε ή να αλλάξετε όποιο θέλετε. Αν επιθυμείτε να μετατρέψετε τις λήψεις σας σε ασπρόμαυρες, χρησιμοποιήστε τις επιλογές στην ενότητα Creative Filters (Δημιουργικά φίλτρα), όπου μπορείτε επίσης να προσθέστε ένα εφέ αντικέ τόνου.

6. Εκτυπώστε και παρουσιάστε

Εκτυπωτής της Σειράς Canon PIXMA TS8350 που εκτυπώνει ένα ασπρόμαυρο ομαδικό οικογενειακό πορτραίτο, με φωτογραφικό χαρτί και μια μηχανή Canon στο γραφείο δίπλα του.

Δημιουργήστε εκτυπώσεις οικογενειακών φωτογραφιών επαγγελματικής ποιότητας με τον εκτυπωτή Canon PIXMA Σειράς TS8350a σε συνδυασμό με το χαρτί Canon Photo Paper Plus Glossy II. Τα μελάνια και χαρτιά Canon έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν το τέλειο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

Ασπρόμαυρο οικογενειακό ομαδικό πορτραίτο προσώπων σε προφίλ, κορνιζαρισμένο και κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Χάρη σε τεχνολογικές εξελίξεις όπως το μελάνι ChromaLife 100 της Canon, οι αγαπημένες σας οικογενειακές φωτογραφίες όχι μόνο θα φαίνονται φανταστικές στον τοίχο, αλλά και θα αντέχουν και στον χρόνο.

Κατά την εκτύπωση ασπρόμαυρων φωτογραφιών, επιλέξτε την προεπιλογή Black and White Print (Ασπρόμαυρη εκτύπωση), τον σωστό τύπο χαρτιού και τη Βέλτιστη ποιότητα εκτύπωσης (Best). Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε ότι οι εκτυπώσεις σας θα αποδίδουν τις πλούσιες σε λεπτομέρειες σκιές και τα ντελικάτα φωτεινά σημεία.

Η σύνθεση του οικογενειακού σας πορτραίτου θα αποτελέσει ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο για τον τοίχο ή ένα υπέροχο δώρο που μπορείτε να στείλετε στα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται μακριά. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα μπορούσατε να εκτυπώσετε μεμονωμένα πορτραίτα ή επιλεγμένες ομάδες σε έναν compact εκτυπωτή Canon SELPHY, ή να δημιουργήσετε τις δικές σας εξατομικευμένες ευχετήριες κάρτες για γενέθλια, επετείους ή άλλες οικογενειακές περιστάσεις. Με το Easy-PhotoPrint Editor μπορείτε να δημιουργείτε εύκολα ακόμη περισσότερα προσωπικά αντικείμενα, όπως εξατομικευμένα ημερολόγια, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί και να απολαμβάνει όλη η οικογένεια όλο τον χρόνο.


Σύνταξη: James Paterson

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R6

  Ό,τι κι αν φωτογραφίζετε, όπως κι αν το φωτογραφίζετε, η EOS R6 ενισχύει τη δημιουργικότητά σας με τρόπους που ποτέ πριν δεν θεωρούσατε εφικτούς.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Οικιακοί εκτυπωτές

  PIXMA TS7450a Series

  Μια κομψή συσκευή «όλα σε ένα» για χρήστες που αγαπούν την τεχνολογία, με πληθώρα δημιουργικών επιλογών εκτύπωσης, καθώς και τεχνολογία ADF που απλοποιεί τη διαδικασία αντιγραφής και σάρωσης πολλών διαφορετικών φύλλων.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Plus Glossy II PP-201

  Το Φωτογραφικό χαρτί Plus Glossy II της Canon είναι το ιδανικό φωτογραφικό χαρτί για εκτυπώσεις κορυφαίας ποιότητας με ιλουστρασιόν φινίρισμα. Προσφέρει το ιδανικό φινίρισμα για ψηφιακές φωτογραφίες και για όλες τις ανατυπώσεις σας.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-201)

  Αυτό το χαρτί με σατινέ φινίρισμα προσφέρει την υφή του πραγματικού φωτογραφικού χαρτιού. Χάρη στην υψηλή του ποιότητα, επιτρέπει την παραγωγή εξαιρετικών φωτογραφιών με μειωμένη στιλπνότητα και πιο διακριτικό φινίρισμα.

Σχετικά άρθρα

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  3 χειροποίητα αξεσουάρ φωτογράφισης

  Δημιουργήστε το δικό σας κουτί απαλού φωτισμού (softbox), έναν σωλήνα προβολέα για εστιασμένο φως και ένα γεμιστό μαξιλαράκι για να σταθεροποιήσετε τη μηχανή σας.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Κορυφαίες συμβουλές για την παρουσίαση των εκτυπώσεών σας

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με υπέροχες οικογενειακές εκτυπώσεις φωτογραφιών σε στυλ γκαλερί.

 • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

  Αποκατάσταση πολύτιμων φωτογραφικών αναμνήσεων

  Ανακαλύψτε το έργο που βοηθά τα θύματα της πλημμύρας στο Βέλγιο, αποκαθιστώντας τις εικόνες που έχουν καταστραφεί από το νερό.

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι εκτυπωτές Canon για φωτογραφίες

  Είτε θέλετε να παρουσιάσετε τις φωτογραφίες σας σε μια κορνίζα ή σε ένα λεύκωμα είτε ως αυτοκόλλητα, βρείτε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές σας δημιουργικές ανάγκες.