A smiling child playing on a swing.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πίσω από τον φακό: Helen Bartlett – μετατρέποντας το πάθος για τη φωτογραφία σε καριέρα

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Οικογενειακή φωτογράφος


Η Helen Bartlett ξεκίνησε να φωτογραφίζει παιδιά όταν ήταν έφηβη, στο νηπιαγωγείο της μητέρας της στο νότιο Λονδίνο. Άρχισε την επαγγελματική της καριέρα το 2003 και σήμερα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και ευυπόληπτες φωτογράφους οικογενειακών πορτραίτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της χρησιμοποιεί το διαθέσιμο φως και σε αυτές εκφράζει το συναισθηματικό φάσμα της οικογενειακής ζωής. Βρεθήκαμε κοντά της για να μάθουμε για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η μετατροπή του πάθους της για τη φωτογραφία σε εργασία πλήρους απασχόλησης.

Πότε άρχισε να σε ενδιαφέρει η φωτογραφία;

Ο πατέρας μου ήταν ενθουσιώδης φωτογράφος την εποχή που εγώ μεγάλωνα, οπότε είχαμε σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι. Τα αδέρφια μου κι εγώ είχαμε χειροκίνητες φωτογραφικές μηχανές, τραβούσαμε πολλές φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φιλμ και μετά τις εμφανίζαμε και τις τυπώναμε. Ταυτόχρονα, η μητέρα μου διηύθυνε ένα νηπιαγωγείο από το σπίτι στη διάρκεια της εβδομάδας. Όταν μπήκα στην εφηβεία, άρχισα να φωτογραφίζω τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και να πουλώ τις φωτογραφίες στους γονείς τους ώστε να βγάζω ένα χαρτζιλίκι. Αυτό το συνέχισα αργότερα ενώ σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, καθώς ανέκαθεν ήθελα να γίνω φωτογράφος. Ωστόσο, θεωρούσα ότι ήταν απλώς ένα όνειρο και ότι θα κατέληγα να κάνω κάτι άλλο.

Πώς μετατράπηκε αυτό σε καριέρα;

Δοκίμασα μια-δυο άλλες δουλειές αλλά συνέχιζα να θέλω να γίνω φωτογράφος, οπότε μου δάνεισε κάποια χρήματα ο μεγαλύτερος αδελφός μου για να ανοίξω μια εταιρεία παιδικών φωτογραφίσεων και, όπως φαίνεται, όλα έγιναν την κατάλληλη στιγμή. Η ψηφιακή φωτογραφία γινόταν περισσότερο προσιτή οικονομικά, οπότε αγόρασα μια Canon EOS 10D και έναν υπολογιστή και ζούσα με τους γονείς μου μέχρι να καθιερωθώ στο χώρο.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Τι προβλήματα χρειάστηκε να ξεπεράσεις;

Τα σημαντικότερα προβλήματα στο ξεκίνημά μου ήταν τα ίδια όπως και σήμερα. Η κυριότερη δυσκολία είναι να βρεις πελάτες. Μπορεί να βγάζεις τις καλύτερες φωτογραφίες στον κόσμο, αλλά αν δεν σε ξέρει ο κόσμος, δύσκολα περνούν περισσότεροι πελάτες το κατώφλι σου. Και, όταν ξεκινάς, χρειάζεται χρόνος και εμπειρία για να μάθεις να εργάζεσαι με τα παιδιά. Θυμάμαι μια φορά που φωτογράφιζα τέσσερα μικρά αγόρια σε ένα υπόγειο διαμέρισμα. Ήταν μια βροχερή ημέρα και σκέφτηκα ότι αν αυτό το κάνω ως επάγγελμα θα είναι μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική πρόκληση. Όσο περισσότερο εργάζεσαι με παιδιά, τόσο περισσότερο μαθαίνεις πώς να τα κάνεις να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους και πώς να εξασφαλίζεις ότι όλοι θα διασκεδάζουν από την αρχή μέχρι το τέλος της φωτογράφισης.

"Όσο περισσότερο βγάζεις φωτογραφίες, τόσο περισσότερα κόλπα μαθαίνεις και τόσο περισσότερο διαμορφώνεις το στιλ σου."

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες φωτογράφοι;

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να θυμούνται είναι ότι η φωτογραφία σπανίως αποτελεί μια διαδρομή για να αποκτήσει κανείς πλούτη. Είναι σκληρή δουλειά, οπότε πριν εγκαταλείψει κάποιος την «κανονική» του εργασία, είναι σημαντικό να θυμάται ότι τα πράγματα δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα.

Θα του πρότεινα να μάθει όσα περισσότερα μπορεί. Το Internet είναι σπουδαία πηγή για την εύρεση πρακτικής βοήθειας και για την εκμάθηση τεχνικών. Το πιο σημαντικό όμως είναι η εξάσκηση. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική φωτογράφιση. Είναι καλή ιδέα να βγάζετε απλώς φωτογραφίες των φίλων και της οικογένειάς σας προτού αναλάβετε φωτογραφίσεις επί πληρωμή. Όσο περισσότερο βγάζεις φωτογραφίες, τόσο περισσότερα κόλπα μαθαίνεις και τόσο περισσότερο διαμορφώνεις το στιλ σου.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Ποιο κιτ χρησιμοποιείτε σήμερα;

Συνήθως χρησιμοποιώ δύο μηχανές Canon EOS-1DX, γιατί είναι στιβαρές και κατάλληλες για όλες τις περιστάσεις. Τα παιδιά κινούνται πραγματικά γρήγορα, οπότε πρέπει να μπορεί κανείς να το αποτυπώνει αυτό στις φωτογραφίες. Επίσης, δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος τι θα εκτοξευτεί προς το μέρος του όταν παίζει συναρπαστικά παιχνίδια με ενθουσιώδη νήπια – άμμος, νερό, λούτρινα παιχνίδια, η λίστα είναι ατελείωτη.

Φωτογραφίζω συχνά με σταθερούς φακούς. Το κιτ που συνήθως χρησιμοποιώ για λήψεις σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας φακός Canon EF 35mm f/1.4L II USM και ένας Canon EF 85mm f/1.2L USM. Σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώ συνήθως τον Canon EF 35mm f/1.4L II USM και έναν Canon EF 50mm f/1.2L USM. Και αν φωτογραφίζω βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, συνήθως έχω μαζί μου και έναν φακό macro.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Αν κάποιος από τους πελάτες μου θέλει να φωτογραφίσει τα παιδιά του, προτείνω συνήθως να ξεκινήσει με έναν φθηνό σταθερό φακό της Canon, όπως ο EF 50mm f/1.8 STM. Είναι φανταστικοί! Αποτελούν έναν σπουδαίο τρόπο για να μάθει κανείς για τα διαφράγματα και τις ταχύτητες κλείστρου. Και αφήνουν να περάσει μπόλικο φως, οπότε είναι τέλειοι για τη φωτογράφιση παιδιών σε εσωτερικούς χώρους.

Δείτε τις συμβουλές της Helen για τη δημιουργία όμορφων οικογενειακών πορτραίτων.

Σχετικά άρθρα
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

10 συμβουλές για να βελτιώσετε άμεσα τις οικογενειακές φωτογραφίες σας

Τραβήξτε οικογενειακές φωτογραφίες που δεν θα βαρεθείτε ποτέ να τις βλέπετε ακολουθώντας τη συμβουλή αυτής της επαγγελματίας φωτογράφου

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διαφυλάξτε τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την ανάπτυξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους που σας προτείνουμε για να έχετε διασκεδαστικά και μοναδικά αποτελέσματα

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Οι 10 κορυφαίες συμβουλές της Lena Petrova για χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Αποτυπώστε το πνεύμα των Χριστουγέννων με 10 συμβουλές από αυτήν τη φωτογράφο οικογενειακών στιγμών για διασκεδαστικά και φυσικά πορτραίτα.

Σχετικά άρθραΗ ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές

Σχετικά προϊόντα