ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πίσω από τον φακό: Helen Bartlett – μετατρέποντας το πάθος για τη φωτογραφία σε καριέρα

Η Helen Bartlett μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της καριέρας της στον τομέα της φωτογράφισης οικογενειακών πορτραίτων, παρουσιάζει το αγαπημένο της κιτ και παρέχει συμβουλές για αρχάριους.
Ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός μωρού που ακουμπά ένα βιβλίο.

Η Helen Bartlett ξεκίνησε να φωτογραφίζει παιδιά όταν ήταν έφηβη, στο νηπιαγωγείο της μητέρας της στο νότιο Λονδίνο. Άρχισε την επαγγελματική της καριέρα το 2003 και σήμερα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και ευυπόληπτες φωτογράφους οικογενειακών πορτραίτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της χρησιμοποιεί το διαθέσιμο φως και σε αυτές εκφράζει το συναισθηματικό φάσμα της οικογενειακής ζωής. Βρεθήκαμε κοντά της για να μάθουμε για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η μετατροπή του πάθους της για τη φωτογραφία σε εργασία πλήρους απασχόλησης.

Πότε άρχισε να σε ενδιαφέρει η φωτογραφία;

Ο πατέρας μου ήταν ενθουσιώδης φωτογράφος την εποχή που εγώ μεγάλωνα, οπότε είχαμε σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι. Τα αδέρφια μου κι εγώ είχαμε χειροκίνητες φωτογραφικές μηχανές, τραβούσαμε πολλές φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φιλμ και μετά τις εμφανίζαμε και τις τυπώναμε. Ταυτόχρονα, η μητέρα μου διηύθυνε ένα νηπιαγωγείο από το σπίτι στη διάρκεια της εβδομάδας. Όταν μπήκα στην εφηβεία, άρχισα να φωτογραφίζω τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και να πουλώ τις φωτογραφίες στους γονείς τους ώστε να βγάζω ένα χαρτζιλίκι. Αυτό το συνέχισα αργότερα ενώ σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, καθώς ανέκαθεν ήθελα να γίνω φωτογράφος. Ωστόσο, θεωρούσα ότι ήταν απλώς ένα όνειρο και ότι θα κατέληγα να κάνω κάτι άλλο.

Ασπρόμαυρη λήψη ενός παιδιού που γελάει ενώ παίζει με φούσκες.

Κατά τη φωτογράφιση παιδιών, η Helen στοχεύει πάντα να ενσωματώνει ένα διασκεδαστικό στοιχείο στις εικόνες της, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε φυσικές φωτογραφίες. Λήψη με Canon EOS R5, με φακό Canon RF 85mm F1.2L USM DS στα 1/2000 δευτ., f/1.2 και ISO320. © Helen Bartlett

Πώς μετατράπηκε αυτό σε καριέρα;

Δοκίμασα μια-δυο άλλες δουλειές αλλά συνέχιζα να θέλω να γίνω φωτογράφος, οπότε μου δάνεισε κάποια χρήματα ο μεγαλύτερος αδελφός μου για να ανοίξω μια εταιρεία παιδικών φωτογραφήσεων και, όπως φαίνεται, όλα έγιναν την κατάλληλη στιγμή. Η ψηφιακή φωτογραφία γινόταν περισσότερο προσιτή οικονομικά, οπότε αγόρασα μια Canon EOS 10D και έναν υπολογιστή και ζούσα με τους γονείς μου μέχρι να καθιερωθώ στο χώρο.

Τι προβλήματα χρειάστηκε να ξεπεράσεις;

Τα σημαντικότερα προβλήματα στο ξεκίνημά μου ήταν τα ίδια όπως και σήμερα. Η κυριότερη δυσκολία είναι να βρεις πελάτες. Μπορεί να βγάζεις τις καλύτερες φωτογραφίες στον κόσμο, αλλά αν δεν σε ξέρει ο κόσμος, δύσκολα περνούν περισσότεροι πελάτες το κατώφλι σου. Επίσης, όταν ξεκινάς, χρειάζεται χρόνος και εμπειρία για να μάθεις να εργάζεσαι με τα παιδιά. Θυμάμαι μια φορά που φωτογράφιζα τέσσερα μικρά αγόρια σε ένα υπόγειο διαμέρισμα. Ήταν μια βροχερή ημέρα και σκέφτηκα ότι αν αυτό το κάνω ως επάγγελμα θα είναι μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική πρόκληση. Όσο περισσότερο εργάζεσαι με παιδιά, τόσο περισσότερο μαθαίνεις πώς να τα κάνεις να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους και πώς να εξασφαλίζεις ότι όλοι θα διασκεδάζουν από την αρχή μέχρι το τέλος της φωτογράφισης.

Ασπρόμαυρο πορτραίτο πλαϊνού προφίλ ενός μωρού.

Ένας ειδικός φακός macro σάς επιτρέπει να εστιάζετε πολύ πιο κοντά από έναν συνηθισμένο φακό, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για φωτογράφιση νεογέννητων και μωρών. Λήψη με Canon EOS-1D X Mark II, με φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM στα 1/500 δευτ., f/2.8 και ISO1000. © Helen Bartlett

Ασπρόμαυρη λήψη ενός μικρού παιδιού που κάθεται στους ώμους του πατέρα του.

Η συμμετοχή των γονέων στη λήψη βοηθά τα θέματά σας να χαλαρώσουν και διευκολύνει την αποτύπωση αυθόρμητων στιγμών. Λήψη με Canon EOS R, με φακό Canon RF 50mm F1.2L USM στα 1/1000 δευτ., f/2 και ISO400. © Helen Bartlett

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες φωτογράφοι;

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να θυμούνται είναι ότι η φωτογραφία σπανίως αποτελεί μια διαδρομή για να αποκτήσει κανείς πλούτη. Είναι σκληρή δουλειά, οπότε πριν εγκαταλείψει κάποιος την «κανονική» του εργασία, είναι σημαντικό να θυμάται ότι τα πράγματα δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Θα του πρότεινα να μάθει όσα περισσότερα μπορεί. Το Internet είναι σπουδαία πηγή για την εύρεση πρακτικής βοήθειας και για την εκμάθηση τεχνικών. Το πιο σημαντικό όμως είναι η εξάσκηση. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική φωτογράφιση. Είναι καλή ιδέα να βγάζετε απλώς φωτογραφίες των φίλων και της οικογένειάς σας προτού αναλάβετε φωτογραφήσεις επί πληρωμή. Όσο περισσότερο βγάζεις φωτογραφίες, τόσο περισσότερα κόλπα μαθαίνεις και τόσο περισσότερο διαμορφώνεις το στιλ σου.

Ασπρόμαυρη λήψη σε ένα δάσος, όπου απεικονίζεται η σιλουέτα ενός παιδιού που στέκεται στο κλαδί ενός πεσμένου δέντρου.

Η ενσωμάτωση σκιών στις φωτογραφίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε ένα συναίσθημα και να προσθέσετε μια αίσθηση ατμόσφαιρας. Λήψη με Canon EOS R5, με φακό Canon RF 50mm F1.2L USM στα 1/400 δευτ., f/1.8 και ISO800. © Helen Bartlett

Ποιο κιτ χρησιμοποιείτε σήμερα;

Δουλεύω με δύο συστήματα φωτογραφικής μηχανής αυτήν τη στιγμή, καθώς μεταβαίνω στη mirrorless. Ακόμα έχω την αγαπημένη μου φωτογραφική μηχανή Canon EOS-1D X Mark II, την οποία χρησιμοποιώ με τους φακούς Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM και Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Τα παιδιά κινούνται γρήγορα. Η εξαιρετική ποιότητα αυτόματης εστίασης και η στιβαρή κατασκευή της σειράς EOS-1 D X είναι η ιδανική επιλογή, όταν δεν ξέρετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε – άμμο, υγρό για φούσκες, παιχνίδια. Με τα ενθουσιώδη νήπια, τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Το 2020, πρόσθεσα τη φωτογραφική μηχανή Canon EOS R5 στον εξοπλισμό μου, η οποία είναι εκπληκτική. Απολαμβάνω πραγματικά την παρακολούθηση προσώπου και ματιών, την οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας και τις 5.940 θέσεις αυτόματης εστίασης, οι οποίες μου επιτρέπουν να δημιουργήσω νέες και ενδιαφέρουσες συνθέσεις για τους πελάτες μου. Τη χρησιμοποιώ με τον κορυφαίο φακό Canon RF 50mm F1.2L USM, τον οποίο θεωρώ ως τον άκρως απαραίτητο φακό. Χρησιμοποιώ επίσης τον εξαιρετικά ευέλικτο φακό Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, ο οποίος μου αρέσει ιδιαίτερα για τη λειτουργία macro που διαθέτει, η οποία τον καθιστά ιδανικό για τη φωτογράφιση νεογέννητων. Το 2021, θα προσθέσω στον εξοπλισμό μου τον φακό Canon RF 85mm F1.2L USM. Η ποιότητα των νέων φακών RF είναι εκπληκτική.

Συνιστώ πάντα την επένδυση σε έναν γρήγορο σταθερό φακό, καθώς επιτρέπει τη λήψη σε εσωτερικό χώρο χρησιμοποιώντας φυσικό φως, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τις ταχύτητες διαφράγματος και κλείστρου. Ο υψηλής ποιότητας και οικονομικός φακός Canon EF 50mm f/1.8 STM είναι ένας εξαιρετικός σταθερός φακός για να πειραματιστείτε. Το ισοδύναμο για όσους χρησιμοποιούν σύστημα mirrorless πλήρους καρέ της Canon θα ήταν ο φακός Canon RF 50mm F1.8 STM.

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R5

  Αναθεωρήστε όσα ξέρατε για τις mirrorless φωτογραφικές μηχανές. Οι απαράμιλλες επιδόσεις της EOS R5 θα φέρουν την επανάσταση στη φωτογραφία και την κινηματογράφηση.
  Προβολή λεπτομερειών EOS R5
 • Φακοί για DSLR

  EF 50mm f/1.8 STM

  Οικονομικά προσιτός φακός STM με γρήγορο διάφραγμα f/1.8, για γενική φωτογράφιση, πορτραίτα και συνθήκες ασθενούς φωτισμού.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  11 συμβουλές για οικογενειακές φωτογραφίες

  Ανακαλύψτε συμβουλές και κόλπα για τη λήψη εντυπωσιακών οικογενειακών πορτραίτων με την Helen Bartlett, Canon Ambassador.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Κορυφαίες συμβουλές για την παρουσίαση των εκτυπώσεών σας

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με υπέροχες οικογενειακές εκτυπώσεις φωτογραφιών σε στυλ γκαλερί.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών

  Διασκεδάστε φωτογραφίζοντας μωρά, με τέλεια αποτελέσματα.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  Καλύτερες λήψεις πορτραίτων

  5 διασκεδαστικές προκλήσεις της λήψης οικογενειακών φωτογραφιών με την blogger Katja Gaskell.