A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΑΜΟΥ

Κώδικας συμπεριφοράς για φωτογραφίσεις γάμου: όσα επιτρέπονται και δεν επιτρέπονται για τους καλεσμένους

Τρέχουν στο διάδρομο, εμποδίζουν την επίσημη είσοδο της νύφης, παράγουν ευδιάκριτους ήχους με το κλείστρο σε συναισθηματικές στιγμές χαλώντας τη διάθεση... Οι καλεσμένοι σε γάμους δεν τα καταφέρνουν πάντα σωστά με τις φωτογραφικές μηχανές τους – δεν είναι όμως απαραίτητο να συμβαίνει αυτό.

Οι καλεσμένοι μπορούν να τραβήξουν τόσο καλές φωτογραφίες όσο και οι επαγγελματίες, αρκεί μόνο να ακολουθήσουν μερικούς απλούς κανόνες. Ο επαγγελματίας φωτογράφος γάμων Markus Morawetz ξεκίνησε την καριέρα του βγάζοντας φωτογραφίες σε γάμους φίλων. «Θα άφηνα τη φωτογραφική μηχανή μου στο αμάξι, αλλά το ζευγάρι μού ζήτησε αν μπορούσα να τραβήξω μερικά στιγμιότυπα επιπλέον», αναφέρει. «Το σημαντικό είναι να μην εμποδίζεις τον επαγγελματία φωτογράφο. Ως καλεσμένος διαθέτεις το πλεονέκτημα ότι δεν έχεις το άγχος του επαγγελματία και μπορείς να πειραματιστείς με τις τεχνικές και το στιλ των λήψεών σου.»

Για να τραβήξετε τις σωστές λήψεις τη μεγάλη μέρα, παραθέτουμε τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που, κατά τον Markus, επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται να κάνετε, καθώς και μερικές φωτογραφίες που τράβηξαν καλεσμένοι σε γάμους.

Μην εμποδίζετε τον επαγγελματία. Αξιοποιήστε ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες.

«Προσπαθήστε να συλλάβετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται, χωρίς να γίνεστε εμπόδιο στον επαγγελματία φωτογράφο», αναφέρει ο Markus. Προτείνει να βρείτε ένα διαφορετικό σημείο θέασης ή οπτική γωνία. Λήψη από τον καλεσμένο στον γάμο Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Ο Stellan Jara, τελετάρχης γάμων (ένα άτομο που διενεργεί τελετές πολιτικών γάμων) στην Αγγλία, αναφέρει πως στις περισσότερες τελετές στις οποίες εκτελεί χρέη τελετάρχη συνήθως ξεκαθαρίζουν στους καλεσμένους εξαρχής ότι δεν επιτρέπεται να βγάζουν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της τελετής. «Το ζεύγος θέλει οι φίλοι και οι συγγενείς να απολαύσουν τη στιγμή και να αφήσουν τη φωτογράφιση στον επαγγελματία», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Markus, ούτε αυτό αρκεί για να εμποδίσει ορισμένους να χαλάσουν την ατμόσφαιρα. «Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσοι καλεσμένοι σηκώνονται κατά τη διάρκεια της τελετής για να βγάλουν φωτογραφίες από τον διάδρομο. Μου έχουν μπλοκάρει τις λήψεις τη στιγμή που μπαίνει η νύφη στον χώρο, κατά την ανταλλαγή των δαχτυλιδιών, ακόμα κι όταν το ζευγάρι φιλιέται», θυμάται.

Ο Markus συμβουλεύει να τραβάτε φωτογραφίες από ασυνήθιστες γωνίες. Η μεγάλη οθόνη αφής 7,5cm μεταβλητής γωνίας στην Canon EOS M50, με λειτουργία AF που υποστηρίζει αφή και σύρσιμο, διευκολύνει τη λήψη σχεδόν από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο θέασης, ακόμη και πάνω ή γύρω από πολύ κόσμο. «Χρησιμοποιήστε τον χώρο που σας περιβάλλει για να πλαισιώσετε τις φωτογραφίες, ώστε να έχετε ένα ωραίο φόντο», συμβουλεύει ο Markus. «Αν και πάλι δεν έχετε καλή άποψη του γαμπρού και της νύφης, επικεντρωθείτε στα συναισθήματα των καλεσμένων.»

Μην αποσπάτε την προσοχή. Απαθανατίστε τα συναισθήματα.

Οι λήψεις όταν κάποιος βγάζει λόγο, στην υποδοχή ή όποτε το ευτυχισμένο ζεύγος είναι χαλαρό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαθανατίσετε φυσικές και αυθόρμητες εικόνες γεμάτες πραγματικά συναισθήματα. © Markus Morawetz

«Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός φωτογραφικών μηχανών μπορεί να αποπροσανατολίσει το θέμα, επειδή συχνά δεν ξέρει πού να κοιτάξει», λέει ο Markus. Αφήστε τον επαγγελματία να βγάλει τις επίσημες ομαδικές φωτογραφίες και εστιάστε στο να καταγράψετε εικόνες με χαλαρές παρέες καλεσμένων που συμπεριφέρονται φυσικά. «Τα ζευγάρια λατρεύουν τις φωτογραφίες με αυθεντικές στιγμές και συναισθήματα: γέλια, δάκρυα, επευφημίες, οτιδήποτε προκύψει. Γίνετε κομμάτι της γιορτής, βιώστε αυτά τα συναισθήματα και θα καταφέρετε να τα απαθανατίσετε καλύτερα», προσθέτει.

Ο Stellan συμφωνεί: «Ο κόσμος είναι πολύ πιο χαρούμενος κοντά στα φαγητά και τα ποτά, οπότε πηγαίνετε προς τα εκεί για να τραβήξετε μερικές αυθόρμητες παρεΐστικες φωτογραφίες των καλεσμένων που διασκεδάζουν.»

«Η Canon EOS M50 διαθέτει άψογη λειτουργία αυτόματης εστίασης, καθώς και δυνατότητες όπως η Ανίχνευση προσώπων», λέει ο Markus. Μπορεί επίσης να συνδεθεί γρήγορα με έξυπνες συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να βλέπετε, να μοιράζεστε και να δημοσιεύετε άμεσα τις φωτογραφίες σας.

Μην ακολουθείτε τον φωτογράφο. Τραβήξτε αυθόρμητες λήψεις γεμάτες συναισθήματα.

«Είτε πρόκειται για δάκρυα είτε για εγκάρδια γέλια, η σύλληψη των αυθεντικών συναισθημάτων είναι το βασικότερο για μια αξέχαστη φωτογραφία», λέει ο Markus. Προτείνει την εναλλαγή μεταξύ επίσημων ομαδικών φωτογραφιών και αυθόρμητων στιγμών των νιόπαντρων και των καλεσμένων τους. Λήψη από τον καλεσμένο στον γάμο Jonathan Tait. © Jonathan Tait

«Αν ξέρετε καλά το ζευγάρι, μπορεί και να τη γλιτώσετε αν απαθανατίσετε στιγμές και εκφράσεις όχι τόσο κολακευτικές, αλλά σίγουρα αξέχαστες, που ο επαγγελματίας μπορεί να απέφευγε να τραβήξει», λέει ο Stellan. Οι καλεσμένοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους επαγγελματίες, καθώς μπορούν να αναγνωρίσουν στιγμές με μοναδικές ιδιαιτερότητες που προσφέρονται για αξέχαστα και αυθόρμητα πορτραίτα γεμάτα συναισθήματα. Η μεγάλη ταχύτητα λήψεων ριπής, όπως τα 10fps της Canon EOS M50, είναι ιδανική για αυτές τις φευγαλέες ευκαιρίες: μπορείτε να απαθανατίσετε μια σειρά καρέ και να επιλέξετε αργότερα το καλύτερη.

«Λάβετε υπόψη το φόντο και βρείτε την καλύτερη γωνία φωτισμού. Μετά εκμεταλλευτείτε το φως και τις σκιές για να κάνετε τη φωτογραφία σας ακόμα πιο εντυπωσιακή», αναφέρει ο Markus. «Αν παραμείνετε σχετικά κοντά στο ζευγάρι, θα υπάρξουν πολλές υπέροχες στιγμές για να απαθανατίσετε.»

Ωστόσο...

Μην ενοχλείτε το ευτυχισμένο ζεύγος. Χρησιμοποιήστε φακό ζουμ ή τηλεφακό.

Σχετικά άρθρα
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΑΜΟΥ

Δώστε τον προσωπικό σας τόνο στην ημέρα με έναν εκτυπωτή Canon

Δημιουργικές ιδέες για γάμους, ώστε να εκφράσετε την προσωπικότητά σας με εκτυπώσεις.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πώς να επεξεργάζεστε ξεχωριστές φωτογραφίες

Βελτιώστε τις λήψεις σας από ειδικές περιστάσεις με αυτές τις απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κορυφαίες συμβουλές για την παρουσίαση των εκτυπώσεών σας

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με υπέροχες οικογενειακές εκτυπώσεις φωτογραφιών σε στυλ γκαλερί.

«Να προσπαθείτε πάντα να δημιουργείτε ένα χαλαρό κλίμα όταν τραβάτε φωτογραφίες σε έναν γάμο», λέει ο Markus. «Το ζευγάρι πρέπει να νιώθει άνετα μπροστά σας, ώστε να μπορέσετε να απαθανατίσετε μερικές υπέροχες και αυθόρμητες στιγμές.» Λήψη από τον καλεσμένο στον γάμο Jonathan Tait. © Jonathan Tait

«Τον ξέρουν όλοι – είναι ο θείος που βγάζει φωτογραφίες με τις ώρες», λέει ο Markus γελώντας. «Μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνος, αλλά πολύ γρήγορα θα μετατραπεί σε εμπόδιο. Ένας τηλεφακός σάς δίνει την ευκαιρία να πλησιάσετε πιο κοντά στη δράση από απόσταση, χωρίς να ενοχλείτε τον γαμπρό και τη νύφη. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες και να δημιουργήσετε ένα απαλό bokeh (το θόλωμα μη εστιασμένων περιοχών) που απομονώνει με πολύ όμορφο τρόπο το θέμα που φωτογραφίζετε.»

Για να προσθέσετε λίγη από την ατμόσφαιρα ή μια δραματική αίσθηση, δοκιμάστε να αλλάξετε σε ευρυγώνιο φακό και να απαθανατίσετε το ζευγάρι σε οριζόντιο κάδρο. Η Canon EOS M50 είναι συμβατή με τη σειρά φακών μικρών διαστάσεων EF-M, καθώς και με τους φακούς EF και EF-S της Canon, μέσω του Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS M. Ο μεγάλος αισθητήρας της –τεχνολογίας CMOS, με μέγεθος APS-C και ανάλυση 24,1 MP– σας επιτρέπει να περικόψετε τις εικόνες σας αργότερα και να απορρίψετε τα ανεπιθύμητα στοιχεία διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα της εικόνας. «Αν είστε καινούργιοι στον χώρο, θα πρότεινα έναν φακό 50 mm», λέει ο Markus. «Είναι οικονομικά προσιτός και παρέχει πολύ καλά αποτελέσματα με φανταστικό bokeh, ενώ σε μια φωτογραφική μηχανή όπως η Canon EOS M50 λειτουργεί επίσης σαν μικρός τηλεφακός.»

Μην αντιγράφετε τις κινήσεις του επαγγελματία. Γίνετε δημιουργικοί όταν ο επαγγελματίας τελειώσει.

«Δοκιμάστε να συλλάβετε τη γενικότερη ατμόσφαιρα, αφού θα έχει φύγει ο επαγγελματίας φωτογράφος», εξηγεί ο Markus. Συμβουλεύει τους καλεσμένους που βγάζουν φωτογραφίες να αξιοποιήσουν τη στενότερη σχέση που έχουν με το ζεύγος και τους υπόλοιπους καλεσμένους για να καταφέρουν να βγάλουν πιο αυθεντικές και ανεπίσημες παρεΐστικες φωτογραφίες. Λήψη από την καλεσμένη στον γάμο Faye Leppard. © Faye Leppard

«Για μένα, οι φωτογραφίες από το πάρτι στο τέλος της ημέρας είναι το πιο δύσκολο σημείο στις φωτογραφίσεις γάμου: σκοτάδια, γρήγορες κινήσεις και κακός φωτισμός από τον DJ», λέει ο Markus. Παρόλο που το εξωτερικό φλας είναι μια λύση, δεν αποτελεί πάντα την ιδανική επιλογή για ρομαντικές και συναισθηματικές λήψεις όπως αυτές στους γάμους. «Η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείτε όσο περισσότερο γίνεται το διαθέσιμο φως», αναφέρει.

Χρειάζεται μια φωτογραφική μηχανή που να μπορεί να υποστηρίξει υψηλή τιμή ISO διατηρώντας σε καλό επίπεδο την ποιότητα της εικόνας. Η Canon 90D προσφέρει ISO 100-25600, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και σε ISO 51200, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Δουλεύοντας με υψηλότερη τιμή ISO και φωτογραφίζοντας με έναν φακό με ευρύ διάφραγμα, όπως ο Canon EF 50mm f/1.8 STM, οι φωτογράφοι μπορούν να δουλεύουν κρατώντας τη μηχανή στο χέρι, με πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, για να δημιουργήσουν ποικιλία φωτογραφιών με όμορφα και μοναδικά εφέ.

Σύνταξη: Natalie Denton

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές