ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Φωτογράφιση αθλητικών διοργανώσεων απλά και εύκολα: αποτυπώστε τις νικητήριες στιγμές με μια compact μηχανή

Η επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών θεμάτων Molly Darlington μοιράζεται μαζί μας κορυφαίες συμβουλές για να φωτογραφίζετε μοναδικές στιγμές σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς αγώνες με εξαιρετική ευκολία.
Άτομο που κρατάει μια Canon PowerShot SX740 HS και κοιτάζει τη λήψη στην περιστρεφόμενη οθόνη.

Η καταγραφή της απρόβλεπτης δράσης σε έναν παιδικό ποδοσφαιρικό αγώνα απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και ακόμα καλύτερο ζουμ, όπως γνωρίζει πολύ καλά η πρώην Canon Ambassador και επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών θεμάτων Molly Darlington. Η Molly ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογράφιση αθλητικών θεμάτων το 2015, ενώ σπούδαζε ακόμα στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, και αμέσως μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, συνέχισε φωτογραφίζοντας αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League και της Championship.

Χάρη στο έντονο αθλητικό της υπόβαθρο, γνώριζε ακριβώς τις στιγμές που έπρεπε να καταγράψει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Με τη βοήθεια της μηχανής τσέπης Canon PowerShot SX740 HS, η οποία παρά το μικρό σώμα της διαθέτει ισχυρό οπτικό ζουμ 40x, αλλά και της φωτογραφικής μηχανής μονοφθάλμιου τύπου Canon PowerShot ZOOM, «μετέφρασε» τις επαγγελματικές της δεξιότητες στην αφήγηση ιστοριών σε αγωνιστικούς χώρους σε οδηγίες κατάλληλες για ερασιτέχνες. Αυτές οι δύο εύχρηστες μηχανές είναι επίσης ιδανικές για την καταγραφή οικογενειακών δραστηριοτήτων σε υπαίθριους χώρους ή συναντήσεων με άγρια ζώα στη φύση, καθώς μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στη δράση.

Για να εξηγήσει τι προσπαθεί συνήθως να δημιουργήσει στις εικόνες της, η Molly αναφέρει: «Ελπίζω να αφηγηθώ την ιστορία του αγώνα, τι συνέβη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, και να δείξω τις πιο σημαντικές και τις πιο αμφιλεγόμενες φάσεις, έτσι ώστε όταν κάποιος βλέπει μια συγκεκριμένη εικόνα, να μπορεί να θυμηθεί ακριβώς τη στιγμή που συνέβη.

«Στόχος μου είναι πάντα να αποτυπώνω αξέχαστες στιγμές στον αθλητισμό. Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, συνήθως θα καταγράψω τα γκολ, τους πανηγυρισμούς και τις σημαντικές στιγμές, όπως η εμφάνιση μιας κόκκινης κάρτας. Αναζητώ επίσης τα συναισθήματα στις εικόνες μου –ενθουσιασμό, απογοήτευση ή στεναχώρια– από τους παίκτες ή το πλήθος.»

Η Molly εξηγεί πώς μπορείτε να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας απλό εξοπλισμό μικρών διαστάσεων.

1. Καταγράψτε μια αλληλουχία εικόνων

Αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο, τέσσερα με πράσινη εμφάνιση, ένα με το πόδι υψωμένο στον αέρα για να κλωτσήσει την μπάλα κι ένας παίκτης με μπλε εμφάνιση.

«Ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ δύο τοπικών ομάδων με παίκτες κάτω των 12 ετών σε ένα ποδοσφαιρικό κέντρο της κοινότητας ήταν μια εξαιρετική περίσταση για τη δοκιμή αυτού του εξοπλισμού, προσφέροντας στους γονείς τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσουν τη δράση καθώς παρακολουθούσαν τον αγώνα». Λήψη με Canon PowerShot SX740 HS στα 461mm, με 1/1.300 δευτ., f/5.6 και ISO800.

Μια Canon PowerShot SX740 HS και μια Canon PowerShot ZOOM που έχουν τοποθετηθεί στο γρασίδι ενός γηπέδου, μέσα στις λευκές, βαμμένες γραμμές.

Η Canon PowerShot SX740 HS και η Canon PowerShot ZOOM αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα ωραία πράγματα έρχονται σε μικρά πακέτα. Αυτές οι ελαφριές και οικονομικά προσιτές μηχανές τσέπης αποτελούν ιδανικές επιλογές για τους φερέλπιδες φωτογράφους αθλητικών θεμάτων ή τους γονείς που θέλουν να διαφυλάξουν αναμνήσεις.

Με μια μηχανή όπως η Canon PowerShot SX740 HS, η οποία προσφέρει απίστευτα γρήγορη αντίδραση κατά το πάτημα του κουμπιού και εξασφαλίζει συνεχή λήψη με ρυθμό 10 εικόνων ανά δευτερόλεπτο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ριπή διαδοχικών εικόνων για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε ούτε μία από τις σημαντικές στιγμές που εκτινάσσουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε 10fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο) με την Canon PowerShot ZOOM.

«Σε αυτήν την εικόνα, η δυνατότητα λήψης με ρυθμό 10fps ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς μου επέτρεψε να αποτυπώσω μια αλληλουχία εικόνων καθώς οι παίκτες έκαναν τάκλιν ο ένας στον άλλον, κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξω την καλύτερη λήψη αργότερα», εξηγεί η Molly. «Η λήψη μιας αλληλουχίας εικόνων με τάκλιν μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η μπάλα δεν βρίσκεται πάντα στο κάδρο, οπότε η δυνατότητα φωτογράφισης με 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο είναι πολύ χρήσιμη.»

2. Γεμίστε το κάδρο

Αγόρι σε γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τρέχει και πανηγυρίζει φωνάζοντας χαρούμενα.

Ο στόχος της Molly είναι να γεμίζει το κάδρο, αποτυπώνοντας με σαφήνεια τις εκφράσεις των θεμάτων της. «Ελπίζω να δημιουργώ κάποια συναισθήματα στον θεατή καθώς κοιτάζει τη φωτογραφία», αναφέρει. Λήψη με Canon PowerShot SX740 HS στα 220,5mm, με 1/1.600 δευτ., f/5.6 και ISO400.

Η Molly Darlington ενώ κάθεται σε ένα μικρό σκαμνί δίπλα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, παρακολουθώντας έναν αγώνα.

Η μικρών διαστάσεων PowerShot ZOOM ήταν ιδανική για την καταγραφή της δράσης σε αυτόν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, καθώς η χρήση του ζουμ από τα πλάγια επιτρέπει την παρακολούθηση όλης της δράσης.

«Τα συναισθήματα ενισχύουν τη συνολική εντύπωση μιας σπουδαίας εικόνας με αθλητικό θέμα και σε αυτήν τη λήψη χρησιμοποίησα το ζουμ για να αποτυπώσω τους πανηγυρισμούς του παίκτη», αναφέρει η Molly, η οποία αξιοποίησε το οπτικό ζουμ 40x της Canon PowerShot SX740 HS για να γεμίσει το κάδρο της με αξέχαστες εκφράσεις.

«Στη φωτογράφιση αθλητικών θεμάτων είναι πάντα καλό να μπορείς να γεμίζεις το κάδρο σου και, χάρη στο ζουμ 40x, μπορείς να καταφέρεις κάτι τέτοιο ακόμη κι όταν η δράση διαδραματίζεται σε κάπως μεγαλύτερη απόσταση», αναφέρει. Για τη Molly, αυτές οι στιγμές πανηγυρισμών είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της δουλειάς της. «Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία συνδυάζονται μεταξύ τους και καταγράφεις ένα γκολ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, με τους παίκτες να πανηγυρίζουν και να πλησιάζουν προς το μέρος σου και τους οπαδούς να ζητωκραυγάζουν πίσω σου.»

3. Δοκιμάστε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις

Η Molly Darlington ενώ κρατά την Canon PowerShot ZOOM σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η Canon PowerShot ZOOM διαθέτει ζουμ τριών βημάτων που σας επιτρέπει να εναλλάσσεστε μεταξύ των εστιακών αποστάσεων 100mm, 400mm και 800mm με το πάτημα ενός κουμπιού, ώστε να μην χάνετε καμία λήψη, σε όποια απόσταση και αν βρίσκεστε.

Αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο, με το ένα να κάνει ντρίμπλες με την μπάλα, ενώ ένας παίκτης από την αντίπαλη ομάδα το κυνηγά.

Η δυνατότητα γρήγορης αλλαγής της εστιακής απόστασης είναι ιδιαίτερα σημαντική στη φωτογράφιση αθλητικών θεμάτων, καθώς η δράση κινείται γρήγορα και δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα συμβεί ένα καθοριστικό γεγονός. Ο φακός ζουμ 40x της Canon PowerShot SX740 HS διαθέτει μέγιστη εστιακή απόσταση σε ευρυγώνια ρύθμιση ισοδύναμη με 24mm, ενώ στη ρύθμιση τηλεφακού φτάνει τα 960mm. Λήψη με Canon PowerShot SX740 HS στα 109,3mm, με 1/1.600 δευτ., f/5 και ISO200.

Η μηχανή τσέπης Canon PowerShot ZOOM, με ανάλυση 12 Megapixel, διαθέτει έναν φακό, αλλά ζουμ τριών βημάτων που φέρνει πιο κοντά τις μακρινές λεπτομέρειες. Η Molly βρήκε αυτήν την δυνατότητα πολύ εύκολη στη χρήση, αλλά και πολύτιμη για την παρακολούθηση της δράσης από κοντά.

«Η εναλλαγή μεταξύ εστιακών αποστάσεων ήταν πολύ εύκολη, χάρη σε ένα κουμπί στο επάνω μέρος της Canon PowerShot ZOOM, το οποίο σε κάθε πάτημα αλλάζει μεταξύ των τιμών 100mm, 400mm και 800mm», αναφέρει. «Για αυτόν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, η τιμή ζουμ των 400mm ήταν ιδανική, αλλά για μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις σε επαγγελματικά γήπεδα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή των 800mm.»

Όλες οι εστιακές αποστάσεις, 100mm, 400mm και 800mm, επισημαίνονται στο σκόπευτρο, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο κοντά πλησιάζετε στο θέμα σας.

Ο πειραματισμός με τις έξυπνες λειτουργίες της μηχανής είναι πολύ σημαντικός για να πετύχετε τις λήψεις που θέλετε. «Η λήψη με οποιαδήποτε νέα μηχανή μπορεί να είναι δύσκολη μέχρι να συνηθίσετε τον τρόπο λειτουργίας της», εξηγεί η Molly. Η καλύτερη συμβουλή της; «Εξασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο με τον εξοπλισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί να πάρετε μαζί σας τον εξοπλισμό μερικές φορές, ώστε να εξοικειωθείτε με τον τρόπο λειτουργίας του και να δοκιμάσετε διαφορετικές ρυθμίσεις.»

Πριν σχεδιάσετε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα του παιδιού σας, καλό είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση των δυνατοτήτων του εξοπλισμού σας· και οι compact μηχανές είναι ό,τι πρέπει για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φωτογράφιση.

4. Επικεντρωθείτε στη λήψη ευκρινών εικόνων

Αγόρι που ετοιμάζεται να κλωτσήσει την μπάλα στο μέσον της κίνησης σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εκτός από τη διατήρηση της ευκρίνειας των εικόνων, η Molly συνιστά επίσης να φροντίζετε ώστε το φόντο της λήψης να είναι καθαρό, χωρίς στοιχεία που αποσπούν την προσοχή, καθώς αυτό συμβάλλει στην αναβάθμιση των εικόνων από ‘ακατάστατες’ σε άξιες για κορνιζάρισμα. «Αν το φόντο σας είναι καθαρό χωρίς ακαταστασία, τότε ο θεατής μπορεί να εστιάσει πλήρως στο θέμα», αναφέρει. Λήψη με Canon PowerShot SX740 HS στα 228,7mm, με 1/1.600 δευτ., f/5.6 και ISO400.

«Η λήψη ευκρινών εικόνων κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου παιχνιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, επομένως κάθε βοήθεια για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η σταθεροποίηση εικόνας στην Canon PowerShot ZOOM και την Canon PowerShot SX740 HS προσφέρει εξαιρετική βοήθεια κατά τη λήψη, καθώς η κίνηση της μπάλας μπορεί να είναι πολύ γρήγορη. Έτσι, θεωρώ αυτήν τη δυνατότητα αρκετά σημαντική» , λέει η Molly.

Η Molly διαπίστωσε ότι ο ενσωματωμένος Σταθεροποιητής εικόνας τής έδωσε τη δυνατότητα να φωτογραφίζει χωρίς τρίποδο, γεγονός που της επέτρεψε να ακολουθεί τη δράση, ενώ χρησιμοποιεί επίσης ένα μίνι πτυσσόμενο σκαμνί κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης αθλητικών διοργανώσεων για επιπλέον στήριξη, μια αγαπημένη επιλογή των επαγγελματιών φωτογράφων όταν εργάζονται στο γήπεδο. «Είναι πολύ ανθεκτικά, γι' αυτό και τα έχουν πολλοί φωτογράφοι αθλητικών θεμάτων, ενώ είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα, καθώς συνήθως μπορείς να ρυθμίσεις το ύψος ώστε να καθίσεις πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες και να φωτογραφίσεις απ’ όσο ψηλή ή χαμηλή θέση θέλεις στη διάρκεια μια αθλητικής διοργάνωσης», αναφέρει.

Οι φωτογραφικές μηχανές Canon PowerShot ZOOM και Canon PowerShot SX740 HS διαθέτουν τις λειτουργίες Αυτόματης εστίασης με ανίχνευση προσώπων και AF με παρακολούθηση, οι οποίες είναι ιδανικές για τη διατήρηση της εστίασης στο θέμα ενώ βρίσκεται εν κινήσει – είτε πρόκειται για την μπάλα είτε για τον παίκτη.

5. Ελέγχετε τις εικόνες κατά τη λήψη

Άτομο που κοιτάζει μια εικόνα στην περιστρεφόμενη οθόνη μιας Canon PowerShot SX740 HS.

Η Canon PowerShot SX740 HS διαθέτει οθόνη που περιστρέφεται 180° προς τα πάνω, ώστε να μπορείτε να εξετάζετε με εξαιρετική ευκολία τις λήψεις σας επί τόπου.

Δύο αγόρια σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, με το ένα να προσπαθεί να περάσει την μπάλα εξουδετερώνοντας τον τερματοφύλακα, ο οποίος έχει πάρει θέση για να αποκρούσει.

Σύμφωνα με τη Molly, «η PowerShot SX740 HS είναι μια εξαιρετική μηχανή για τη φωτογράφιση ενός παιδικού αθλητικού αγώνα. Διαθέτει μεγάλο εύρος ζουμ και η οθόνη άμεσης προβολής επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση των εικόνων που καταγράφετε.» Λήψη με Canon PowerShot SX740 HS στα 524,3mm, με 1/2.000 δευτ., f/6.3 και ISO800.

Με τη βοήθεια της περιστρεφόμενης οθόνης LCD, ο έλεγχος των λήψεων κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής διοργάνωσης δεν ήταν ποτέ πιο εύκολος. Η περιστρεφόμενη κατά 180° οθόνη της Canon PowerShot SX740 HS βοήθησε τη Molly να καταγράψει τις εικόνες που ήθελε.

«Χάρη στην περιστρεφόμενη προς τα επάνω οθόνη LCD, μπορείτε να βλέπετε τις εικόνες κατά τη λήψη τους, ώστε να γνωρίζετε τι έχετε καταγράψει», αναφέρει. «Και πάλι, αυτή η εικόνα του παίκτη που σκοράρει ένα γκολ αποφεύγοντας τον τερματοφύλακα καταγράφτηκε με τη βοήθεια του ζουμ 40x, καθώς η δράση διαδραματιζόταν στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

Μπορείτε να συνδεθείτε με την εφαρμογή Canon Camera Connect και να μοιραστείτε γρήγορα τις εικόνες σας με άλλους γονείς μετά τον αγώνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Camera Connect για να δείτε τις εικόνες από την Canon PowerShot ZOOM ή ακόμα και για να φωτογραφίζετε από απόσταση με τις Canon PowerShot ZOOM και PowerShot SX740 HS, αν η γωνία που θέλετε να καταγράψετε σας δυσκολεύει.

Είτε είστε επίδοξος φωτογράφος αθλητικών θεμάτων είτε απλώς λατρεύετε τη δράση, η καταγραφή αυτών των αθλητικών στιγμών δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ίσως να φαίνεται. Η Molly παροτρύνει τους πάντες να πάρουν μαζί τους μια μηχανή την επόμενη φορά που θα βρεθούν στο γήπεδο, ώστε οι αναμνήσεις να διαρκέσουν για πολύ καιρό μετά το σφύριγμα της λήξης.

Φυσικά, εκτός από το εξαιρετικό κιτ της, η Molly βασίζεται στις δεξιότητες που έχει τελειοποιήσει στη διάρκεια της καριέρας της: υπομονή και ένστικτο για να βρεθεί στη σωστή θέση και να αποτυπώσει μια κρίσιμη στιγμή. «Χρειάζεστε υπομονή και πολλή εξάσκηση. Επίσης, σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις, πρέπει να έχετε την τύχη με το μέρος σας», λέει. «Για παράδειγμα, αν είστε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και κάθεστε στη μία γωνία του γηπέδου, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αν η δράση συμβαίνει στις υπόλοιπες τρεις γωνίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να γνωρίζετε το άθλημα που φωτογραφίζετε, ώστε να μπορείτε να το παρακολουθείτε και να προβλέπετε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.»

«Πάντοτε μου άρεσε ο αθλητισμός και η φωτογράφιση, γι' αυτό ήταν απολύτως λογικό να τα συνδυάσω και τα δύο», λέει. «Δεν είχα ιδέα πόσο θα το λάτρευα πριν πάω στον πρώτο μου αγώνα. Με πολλή εξάσκηση και λίγη καλή τύχη, κατάφερα να φτάσω εδώ που βρίσκομαι τώρα και δεν θα άλλαζα τίποτα.»

Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα