A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Δημιουργική φωτογράφιση macro: φωτογράφιση λουλουδιών μέσα από την αντανάκλασή τους σε σταγόνες νερού

Εφαρμόστε φρέσκες ιδέες στη φωτογράφιση λουλουδιών με έναν φακό macro και εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της διάθλασης για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές λήψεις. Απαθανατίστε τις λεπτομέρειες μέσα σε μια σταγόνα νερού και πειραματιστείτε με τις αντανακλάσεις. Για την τεχνική αυτή θα χρειαστείτε έναν φακό macro και, ιδανικά, τρίποδο και μηχανισμό ελευθέρωσης κλείστρου από απόσταση – αν έχετε μηχανή με υποστήριξη Wi-Fi, όπως η Canon EOS 90D, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone σας για να καδράρετε τη σκηνή και να ενεργοποιήσετε το κλείστρο. Για πιο ελεγχόμενο φωτισμό, θα σας φανεί χρήσιμο ένα εξωτερικό φλας – για παράδειγμα, ένα μοντέλο της σειράς Canon Speedlite.

Στήσιμο

Με αυτήν την απλή τεχνική μπορείτε να τραβήξετε πραγματικά εντυπωσιακές λήψεις, καταγράφοντας την καθαρή αντανάκλαση ενός θέματος σε ένα ντελικάτο σταγονίδιο νερού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική σε εξωτερικό χώρο (αν έχετε τέτοια επιλογή) ή σε εσωτερικό. Το πλεονέκτημα από το στήσιμο σε εσωτερικό χώρο είναι ότι ελέγχετε περισσότερο τον φωτισμό και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ένα αεράκι να παρασύρει τις σταγόνες του νερού. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε νωρίς για να φωτογραφίσετε τις πρωινές δροσοσταλίδες!

Εκτός από έναν φακό macro και ένα τρίποδο για να διατηρείτε τη μηχανή σας σταθερή, θα χρειαστείτε μερικά λουλούδια και λίγη γλυκερίνη (πωλείται σε φαρμακεία, σουπερμάρκετ και διαδικτυακά) ώστε να δημιουργήσετε μεγάλης διάρκειας και εξαιρετικά ανακλαστικά σταγονίδια. Θα χρειαστείτε επίσης μια πηγή έντονου φωτός – είτε από ένα παράθυρο είτε από ένα φλας Canon Speedlite τοποθετημένο μακριά από τη μηχανή.

Μεγέθυνση

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Για αυτήν την τεχνική είναι κατάλληλος οποιοσδήποτε φακός macro – οι εικόνες σε αυτήν τη σελίδα τραβήχτηκαν με φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, όμως και ο Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για μηχανές DSLR με αισθητήρες APS-C.

Ρυθμίστε τον φακό macro στην ελάχιστη απόσταση εστίασης για να επιτύχετε τη μέγιστη μεγέθυνση. Ακόμα και σε πραγματικό μέγεθος ή μεγέθυνση 1:1, τα σταγονίδια νερού θα εμφανίζονται μικρά στο κάδρο, οπότε μετά μπορείτε να κόψετε τη φωτογραφία με λογισμικό επεξεργασίας. Θα πρέπει να τοποθετήσετε τον φακό κοντά στα σταγονίδια, οπότε βεβαιωθείτε ότι στην εικόνα δεν φαίνεται η σκιά του φακού. Αν χρησιμοποιείτε λάμπα ή εξωτερικό φλας Canon Speedlite, θα ελέγχετε καλύτερα την κατεύθυνση του φωτός. Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τις σκιές είναι να χρησιμοποιήσετε έναν φακό macro με ενσωματωμένο Macro Lite, όπως τον Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ή τον Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Προσθήκη σταγόνων

Σχετικά άρθρα
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Αφηρημένη φωτογράφιση macro: φωτογραφίζοντας σαπουνόφουσκες

Ανακαλύψτε τρόπους για τη λήψη εντυπωσιακών, πολύχρωμων και αφηρημένων εικόνων macro με σαπουνόφουσκες, μέσα από αυτόν τον εύχρηστο και αναλυτικό οδηγό.

Papercraft landmarks

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MACRO

Φωτογραφία macro τροφίμων

Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες αφηρημένες λήψεις με τρόφιμα, χρησιμοποιώντας τους φακούς macro της Canon.

Macro photography tips and techniques

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Συμβουλές για φωτογράφιση macro

Η φωτογράφιση macro γίνεται απλή υπόθεση – ανακαλύψτε το καλύτερο κιτ, συμβουλές και τεχνικές.

Με τη φωτογράφιση σε κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος (Av) ελέγχετε καλύτερα το βάθος πεδίου, αλλά προετοιμαστείτε για πειραματισμούς με το διάφραγμα ώστε να καθορίσετε τι θέλετε να είναι εστιασμένο και τι όχι. Μετακινήστε το λουλούδι πιο κοντά για να αλλάξετε τη σύνθεση μέσα στο σταγονίδιο νερού και χρησιμοποιήστε το κουμπί προεπισκόπησης βάθους πεδίου πριν πατήσετε το κλείστρο για να δείτε το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας στη λήψη σας.

Η χρήση γλυκερίνης αντί νερού θα δημιουργήσει πιο λαμπερές και πιο παχύρρευστες σταγόνες που παραμένουν στο υπόβαθρό τους για περισσότερη ώρα, προσφέροντάς σας περισσότερο χρόνο για να πετύχετε την τέλεια λήψη. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου, θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε όσες λήψεις θέλετε σε λιγότερο χρόνο. Βυθίστε μια βελόνα ή οδοντογλυφίδα στη γλυκερίνη και χρησιμοποιήστε την για να μεταφέρετε το υγρό – έτσι, θα μπορείτε να βάλετε τα σταγονίδια όπου θέλετε και να προσθέσετε όσα θέλετε. Πειραματιστείτε με σταγονίδια διαφορετικού μεγέθους και συγκεντρώσεις σταγονιδίων για να φτιάξετε πιο δημιουργικές συνθέσεις.

Η τεχνική

Συνθέστε την εικόνα σας με ευρυγώνια ρύθμιση – έτσι διασφαλίζεται ότι το φόντο παραμένει θολό, ενώ τα σταγονίδια νερού είναι καλά εστιασμένα.

Εστιάστε χειροκίνητα στις σταγόνες και μετακινήστε το λουλούδι στο φόντο πιο κοντά έως ότου η διαθλώμενη εικόνα του να σχηματιστεί καθαρά στο υγρό. Φωτογραφίστε σε κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος (Av) για να ελέγχετε καλύτερα το βάθος πεδίου – για αρχή, επιλέξτε διάφραγμα f/8. Το κόλπο εδώ είναι να διατηρείτε θολό το λουλούδι στο φόντο αλλά καθαρή τη διαθλώμενη εικόνα του, επομένως προετοιμαστείτε για πειραματισμούς με τη θέση του λουλουδιού και το διάφραγμα. Κρατήστε τα σταγονίδια παράλληλα με τη μηχανή για να παραμένουν ευκρινείς όλες οι σταγόνες.

Για να βελτιώσετε την οξύτητα, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Άμεσης Προβολής ώστε η κίνηση του καθρέπτη να μην προκαλέσει τράνταγμα της μηχανής και τραβήξτε τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης της μηχανής, μηχανισμό ελευθέρωσης κλείστρου από απόσταση ή την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone σας, εφόσον η μηχανή σας έχει τέτοια δυνατότητα. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε με τη φωτογράφιση macro, καθώς και για περισσότερη έμπνευση και νέα κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε, κατεβάστε την εφαρμογή Canon Photo Companion για iOS ή Android.


Σύνταξη: Marcus Hawkins και Tamzin Wilks

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές