A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Λήψη καλύτερων πορτραίτων: 5 προκλήσεις φωτογράφισης χαρούμενων οικογενειακών στιγμών

Για την ταξιδιωτική blogger Katja Gaskell, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα ταξίδια με την οικογένειά της και τη φωτογράφιση των ξεχωριστών στιγμών τους ανά την υφήλιο. Η Katja, ο σύζυγος και τα τρία τους παιδιά επέστρεψαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 12 χρόνια διαμονής στην Αυστραλία, την Ινδία και το Μεξικό. Όλο αυτό το διάστημα κατέγραφε τις περιπέτειές τους στο ταξιδιωτικό της blog Globetotting –χρησιμοποιώντας ένα smartphone αξίας 450-600 ευρώ– και μοιραζόταν φωτογραφίες με τους 16.400 ακόλουθούς της στο Instagram.

Τα παιδιά της μεγάλωσαν σε τέσσερις ηπείρους – ο Alfie (11 χρονών σήμερα) γεννήθηκε στο Σίδνεϊ, η Tess (9 χρονών) στο Δελχί και ο Sam (4 χρονών) στο Μεξικό. «Πιστεύω πολύ στην αξία των οικογενειακών ταξιδιών και τα θεωρώ την καλύτερη εκπαίδευση», υποστηρίζει. Η φωτογραφία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. «Μου αρέσει πολύ να τραβάω φωτογραφίες, τόσο για τη δουλειά μου όσο και για να καταγράφω την οικογενειακή ζωή και τα ταξίδια.

«Από τότε που ξεκίνησα με το Globetotting, τραβάω φωτογραφίες με ένα κινητό», περιγράφει η Katja. «Αλλά ήθελα να βελτιώσω τις φωτογραφίες μου και συνειδητοποίησα ότι η κάμερα του κινητού έχει κάποιους περιορισμούς.»

Χρειάζεται τις δυνατότητες ζουμ που δεν προσφέρονται προς το παρόν από τις κάμερες των συνηθισμένων κινητών, καθώς και αρχεία υψηλότερης ποιότητας για να ζουμάρει σε λεπτομέρειες και να εκτυπώνει οικογενειακές φωτογραφίες σε διαφορετικά μεγέθη. «Κάθε χρόνο φτιάχνω το φωτογραφικό άλμπουμ της χρονιάς, αλλά μερικές φορές δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες που έβγαλα με το κινητό, επειδή η ποιότητα είναι πολύ χαμηλή, κατά τη γνώμη μου.»

Μετά την επιστροφή στο Λονδίνο, η Katja ψάχνει νέους τρόπους φωτογράφισης της οικογένειάς της. Με την εύχρηστη για αρχάριους Canon EOS M50 και τους φακούς Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM και Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, εξερευνά τις δυνατότητες που παρέχουν οι χειροκίνητες ρυθμίσεις, όπως το βάθος πεδίου και την ταχύτητα κλείστρου.

«Το εκπληκτικό με την Canon EOS M50 είναι η μεγάλη ευελιξία της», σχολιάζει. «Την κρεμάς στον ώμο σου και πας παντού. Και παρά το μικρό της μέγεθος, μπορείς να χρησιμοποιείς διαφορετικούς φακούς για διαφορετικές περιστάσεις. Οπότε είναι πανεύκολο να φωτογραφίσω τα παιδιά όταν πηγαίνουμε βόλτα οικογενειακώς.»

Σχετικά άρθρα
A baby plays with an abacus.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διαφυλάξτε τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την ανάπτυξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους που σας προτείνουμε για να έχετε διασκεδαστικά και μοναδικά αποτελέσματα.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πώς να τραβάτε φυσικά και ευφάνταστα οικογενειακά πορτραίτα

Ο επαγγελματίας στη φωτογράφιση πορτραίτων Christian Anderl μοιράζεται τις γνώσεις του αναφορικά με τη χρήση μηχανών Canon για την αποτύπωση αυθόρμητων στιγμιότυπων οικογενειακής χαράς.

Print your family's life story

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εκτυπώστε την ιστορία της ζωής της οικογένειάς σας

Εκτυπώστε και δημιουργήστε χειροτεχνίες με φωτογραφίες πολύτιμων οικογενειακών στιγμών.

Για να τη βοηθήσει να τραβήξει πιο δημιουργικές φωτογραφίες με την Canon EOS M50, ο Αυστριακός φωτογράφος πορτραίτων και Canon Ambassador Christian Anderl θέτει στην Katja διάφορες φωτογραφικές προκλήσεις με τη χρήση τεχνικών που θα ανεβάσουν το επίπεδο δημιουργικότητας και εντυπωσιασμού των φωτογραφιών της.

1. Χρησιμοποιήστε μικρό βάθος πεδίου

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Ανοίγοντας το διάφραγμα, η Katja μπορεί να προσπαθήσει να καταγράψει πορτραίτα με μικρό βάθος πεδίου, στα οποία το θέμα είναι απόλυτα ευκρινές και όλα τα υπόλοιπα εκτός εστίασης. «Φωτογραφίστε ένα πορτραίτο από πολύ κοντά, με το μεγαλύτερο δυνατό διάφραγμα (μικρότερο αριθμό f), και έπειτα πειραματιστείτε μειώνοντας σταδιακά το διάφραγμα», μας προκαλεί ο Christian. «Εστιάστε στα μάτια και βεβαιωθείτε ότι αν το ένα μάτι είναι πιο κοντά σε εσάς –αν το θέμα δεν κοιτάζει απευθείας εσάς– το κοντινότερο μάτι είναι εστιασμένο.» Ενώ μερικές κάμερες smartphone μπορούν να προσομοιώσουν το μικρό βάθος πεδίου με θέματα όπως άνθρωποι, και οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε παρόμοια εφέ στις φωτογραφίες μετά τη λήψη τους, δεν πρόκειται για πραγματική προσαρμογή του βάθους πεδίου. Ο Christian συμβουλεύει: «Θα δείτε πόσο πολλά θα κερδίσετε από τη χρήση της μηχανής αν αφιερώσετε χρόνο.»

Η Katja χρησιμοποίησε τον φακό Canon EF-M 32mm f/1.4 STM για να τραβήξει πορτραίτα των παιδιών της στο πάρκο, στον κήπο και στο σπίτι. Φωτογραφίζοντας σε κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος (Av), δοκίμασε και τις δύο ακραίες τιμές του διαφράγματος για να πειραματιστεί με τις δυνατότητες που της προσέφερε η ρύθμιση. «Το καλύτερο στοιχείο αυτού του φακού είναι το διάφραγμα f/1.4, που σημαίνει ότι πετυχαίνεις πολύ μικρό βάθος πεδίου», αναφέρει. «Μπορώ να φανταστώ να τον χρησιμοποιώ στα ταξίδια μου, ώστε να φωτογραφίζω τα παιδιά στο προσκήνιο και πίσω τους το μέρος που βρισκόμαστε να είναι ελαφρώς θολό. Επίσης, οι αναρτήσεις μου στο Instagram θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είμαι πολύ ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα – δεν θα μπορούσα να έχω τέτοιο αποτέλεσμα από το κινητό χωρίς τη χρήση φίλτρου. Μου αρέσει πολύ το εφέ της εστίασης των ματιών με πιο διακριτικό φόντο, καθώς και το πώς κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.»

2. Φωτογραφίστε τα παιδιά σας ενώ παίζουν με το νερό

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Ο Christian πρότεινε στην Katja να πειραματιστεί με την κατάσταση συνεχούς λήψης με υψηλή ταχύτητα της Canon EOS M50, φωτογραφίζοντας τα παιδιά της να παίζουν με το νερό. «Χρησιμοποιήστε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, βρείτε καλό φως και επιλέξτε την κατάσταση συνεχούς λήψης με υψηλή ταχύτητα στη μηχανή για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες», συμβουλεύει ο Christian. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα μπορείτε να επιλέξετε τις λήψεις στις οποίες η κίνηση και η θέση του νερού έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φαίνονται πιο όμορφες. «Προσπαθήστε να στηθείτε αντικρίζοντας τον ήλιο, ώστε οι σταγόνες του νερού να φωτίζονται από πίσω. Μπορείτε επίσης να αναδείξετε το νερό με ένα σκούρο φόντο. Προσπαθήστε να αποτυπώσετε τα χρώματα της ίριδας στην αντανάκλαση πάνω στο νερό.»

Με τη χρήση της κατάστασης Προτεραιότητας κλείστρου (Tv), η Katja άρχισε να καταλαβαίνει πώς μπορεί να παγώσει την κίνηση με τη χειροκίνητη ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου στην Canon EOS M50. Με τον φακό Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, φωτογράφισε το μικρότερο παιδί της, τον Sam, να πετάει και να χύνει το νερό από ένα κύπελλο. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα 10 λήψεων/δευτ. της μηχανής και το διάφραγμα f/1.4, η Katja κατέγραψε μια εικόνα που πάγωσε τη ροή του νερού.

«Πειραματίστηκα με τη χρήση γρήγορης ταχύτητας κλείστρου», λέει η Katja. «Είχε πλάκα να προσπαθώ να συλλάβω την κίνηση στο νερό. Ήταν πολύ απλό να εστιάσω σε διαφορετικά πράγματα – οπότε αντί να εστιάσω χειροκίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορώ να δω τι αποτελέσματα έχω μόνο με την αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου.»

3. Αποτυπώστε το γέλιο

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

«Με μια φωτογραφική μηχανή, έχετε στη διάθεσή σας την κατάσταση γρήγορης συνεχούς λήψης, οπότε μπορείτε να αποτυπώσετε στιγμές γέλιου και κίνησης των παιδιών σας», λέει ο Christian. «Δείτε πόσα ευκρινή, γελαστά πρόσωπα μπορείτε να τραβήξετε! Όταν φωτογραφίζετε παιδιά, δεν έχετε πολύ χρόνο, οπότε βρείτε μια ρύθμιση και κάντε μια προσπάθεια για πέντε λεπτά μέχρι να αλλάξουν διάθεση.»

Η Katja και τα παιδιά της ξεκίνησαν το απόγευμα για το πάρκο της γειτονιάς, οπότε τους φωτογράφισε την ώρα της διασκέδασης. «Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τα παιδιά συμμάχους είναι να μην περιμένουν πολύ και να τους τάζεις λιχουδιές για μετά», μας λέει. «Τα φωτογράφισα να παίζουν στις κούνιες, να τρέχουν και να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Αποτύπωσα γέλια και χαρές, και επίσης για μερικές λήψεις χρησιμοποίησα μικρό βάθος πεδίου.»

4. Φωτογραφίστε κινήσεις χαράς

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Τα παιδιά σπανίως μένουν ακίνητα, και αν καταφέρετε να αποτυπώσετε τον δυναμισμό τους, το αποτέλεσμα είναι ζωντανές οικογενειακές φωτογραφίες. «Πρέπει να έχετε αίσθηση της κίνησης γύρω σας – αν είναι γρήγορη ή αργή», συμβουλεύει ο Christian.

Για να φωτογραφίσει τα παιδιά της να χοροπηδούν, να χορεύουν και να παίζουν στις κούνιες, η Katja άλλαξε στον φακό Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. «Χρησιμοποίησα τον φακό ζουμ και γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να βεβαιωθώ ότι δεν χάνω καμία στιγμή. Ο φακός είναι τρομερά ευέλικτος και σας δίνει την ευκαιρία να απαθανατίσετε παιδιά εν κινήσει.»

Για αυτήν τη φωτογραφία, η Katja ρύθμισε τη μηχανή σε 1/640 δευτ., f/3.5 και ISO 100. «Ήταν τέλεια, επειδή απαθανάτισα στιγμές για πρώτη φορά, όπως τον Sam στην κούνια. Οι φωτογραφίες μου απέκτησαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία.»

5. Δημιουργήστε timelapse

Ένας τέλειος τρόπος για μεγαλύτερη ποικιλία είναι να δοκιμάσετε να τραβήξετε σύντομα βίντεο timelapse (βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου) της οικογένειάς σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βρείτε εντυπωσιακή οικογενειακή δράση, παρά ένα αργό θέμα, για να δημιουργήσετε δυναμικά και διασκεδαστικά κλιπ, λέει ο Christian. «Όποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά φωτογράφιση timelapse, συνήθως κάνει το λάθος να φωτογραφίζει τα σύννεφα και να τραβάει μια φωτογραφία κάθε 10 δευτερόλεπτα. Τα σύννεφα κινούνται πολύ αργά, οπότε το αποτέλεσμα με timelapse είναι εξαιρετικά αργό. Το θέμα είναι να αντιληφθείτε τις κινήσεις γύρω σας και να δείτε τι θα αποφέρει καλύτερο αποτέλεσμα αν υπάρχουν παιδιά που τρέχουν γύρω σας.»

Η Katja διαπίστωσε ότι η φωτογράφιση timelapse με την Canon EOS M50 είναι μια απλή και διασκεδαστική εμπειρία. «Είναι απλούστατο: ενεργοποιείτε τη ρύθμιση timelapse, προετοιμάζετε τα παιδιά σας και πατάτε εγγραφή», περιγράφει. «Η λειτουργία έχει πλάκα και παρόλο που αρχικά νόμιζα ότι δεν θα τη χρησιμοποιούσα πολύ, τώρα που εξοικειώθηκα θα τη χρησιμοποιώ σίγουρα περισσότερο για το Globetotting.»

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Γενικά, η Canon EOS M50 ώθησε την Katja να είναι πιο φιλόδοξη για τις φωτογραφίες της. Η μελέτη της σύνθεσης την εισήγαγε επίσης σε τελείως νέο τρόπο σκέψης όσον αφορά τη φωτογράφιση της οικογένειάς της. «Παλιότερα, η προσέγγισή μου ήταν μόνο ‘βρες το θέμα και φωτογράφισε’», μας λέει. «Απλώς έλεγα ‘σταματάμε’ και έβγαζα πολλές φωτογραφίες και μπορεί μία να έβγαινε καλή. Είναι διασκεδαστικό να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά για το είδος της εικόνας που μπορείς να δημιουργήσεις, παρά να βγάζεις αυθόρμητα φωτογραφίες όπως έκανα στο παρελθόν.

«Η μετάβαση από το κινητό στην EOS M50 ήταν εκπληκτικά εύκολη. Είναι πολύ εύχρηστη, οι ρυθμίσεις δίνουν πλήρη έλεγχο και υπάρχει περιθώριο εξέλιξης, οπότε μπορείτε να βελτιώσετε τρομερά τις φωτογραφικές σας δεξιότητες. Προσφέρει πολλές δυνατότητες για να τραβήξετε διαφορετικές φωτογραφίες.»

Κείμενο της Lucy Fulford

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές