ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

48 ώρες στη Σεβίλλη με την EOS R10

Από φαγητό μέχρι φλαμένκο, ανακαλύψτε πώς η travel blogger Diana Millos αποτύπωσε το πνεύμα της ισπανικής πόλης με την Canon EOS R10.
Γυναίκα με καλοκαιρινό φόρεμα και καπέλο, η οποία κρατάει την Canon EOS R10 μπροστά στο πρόσωπο της για να κοιτάξει μέσα από το σκόπευτρο, καθώς στέκεται μπροστά από ένα οικοδόμημα γεμάτο λεπτομέρειες της ισπανικής αρχιτεκτονικής.

Αν θέλετε να δείτε έναν προορισμό διακοπών με διαφορετικό φωτισμό, τότε ρυθμίστε νωρίς το ξυπνητήρι σας, λέει η δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου, Diana Millos. «Η ανατολή του ήλιου είναι η αγαπημένη μου στιγμή για εξερεύνηση και λήψη φωτογραφιών», εξηγεί. «Συνήθως δεν υπάρχει κανείς γύρω και το φως είναι πολύ απαλό. Υπάρχει περισσότερη μαγεία εκείνη την στιγμή της ημέρας.»

Η Diana έχει αποτυπώσει την ανατολή του ήλιου σε όλο τον κόσμο με την Canon EOS 80D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 90D) και την Canon EOS 7D Mark II. Οι εικόνες της έχουν προσελκύσει περισσότερους από 135 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, ενώ η ίδια έχει επισκεφθεί διάφορες τοποθεσίες – από μακρινούς προορισμούς όπως η Ινδία, το Μεξικό και το Βιετνάμ, μέχρι αποδράσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις της Ρουμανίας, της Γεωργίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη απόδρασή της στην Ισπανία, από όπου κατάγεται, η Diana είχε μαζί της έναν νέο ταξιδιωτικό σύντροφο: την Canon EOS R10. Η EOS R10 είναι μία από τις δύο mirrorless μηχανές του Συστήματος EOS R, μαζί με την EOS R7, οι οποίες διαθέτουν αισθητήρα APS-C, ανοίγοντας νέους δρόμους για την Canon. Η εντυπωσιακή ανάλυση 24,2MP της EOS R10, η σχεδίαση μικρών διαστάσεων –με βάρος μόλις 429g– καθώς και οι δημιουργικές λειτουργίες φωτογραφίας και βίντεο, την καθιστούν ιδανική για εξερευνητές που θέλουν να αφηγούνται τις ιστορίες τους με μοναδικούς και πρωτοποριακούς τρόπους.

Η Diana πήρε την EOS R10 για να αποτυπώσει σκηνές από τη Σεβίλλη, σε ένα ταξίδι 48 ωρών στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Η φωτογράφιση αρχιτεκτονικών θεμάτων είναι μία από τις ειδικότητές της. Επισκέφθηκε μερικά από τα εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, όπως την Πλάθα δε Εσπάνια, τη Χιράλδα (το καμπαναριό του Καθεδρικού ναού της Σεβίλλης) και τη Μεγάλη Ομπρέλα, μία από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο.

Μια Canon EOS R10 τοποθετημένη στη βάση μιας βαμμένης, πήλινης κολόνας.

«Κάθε μέρα ξυπνούσα πριν από την ανατολή, για να αξιοποιήσω στο έπακρο αυτό το όμορφο φως», αποκαλύπτει η Diana. «Πραγματικά έμοιαζε σαν καλοκαίρι μέσα στον Φεβρουάριο. Η Σεβίλλη είναι μια πόλη–κόσμημα και είναι πραγματικά όμορφη.

Χρησιμοποίησα την EOS R10 σε διάφορες περιπτώσεις, από φωτογράφιση χορευτών φλαμένκο μέχρι φωτογράφιση κωπηλάτες στο ποτάμι, και πειραματίστηκα με την αυτόματη εστίαση της μηχανής, τη Συνεχή λήψη υψηλής ταχύτητας και τις επιλογές βίντεο

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Diana φωτογράφισε τη Σεβίλλη, ενώ σε αυτό το ταξίδι της δόθηκε επίσης και η πρώτη της ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μια mirrorless μηχανή. «Η μετάβαση στην EOS R10 μου φάνηκε πολύ απλή», λέει. «Υπήρχαν μερικά διαφορετικά κουμπιά στο επάνω μέρος, αλλά ήταν πραγματικά εύκολη στη χρήση της.»

Επίσης, η Diana ήταν εξοπλισμένη με δύο νέους φακούς ζουμ RF-S που έχουν σχεδιαστεί για τις μηχανές APS-C του Συστήματος EOS R και οι οποίοι προσφέρουν εκπληκτική ποιότητα εικόνας. Ο μικρός και σχετικά διακριτικός φακός Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM διαθέτει εστιακό εύρος 18-45mm για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών σεναρίων, ενώ ο ευέλικτος RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM έχει εξαιρετικές δυνατότητες για κοντινές λήψεις, καθώς και μέγιστη εμβέλεια τηλεφακού και μεγάλο ζουμ με εστιακό εύρος 18-150mm. Και οι δύο φακοί διαθέτουν επίσης σταθεροποίηση εικόνας.

Ανάλυση και ταχύτητα για ένταση και δράση

Γυναίκα με κίτρινο φόρεμα, που στέκεται κάτω από μια περίτεχνη αψιδωτή πύλη, μπροστά σε μια μεγάλη, στενή πισίνα, με την αντανάκλασή της να φαίνεται πάνω στο νερό.

Η αρχιτεκτονική είναι ένα από τα αγαπημένα φωτογραφικά θέματα της Diana. «Η αρχιτεκτονική αφηγείται ιστορίες», λέει. «Πάντα προσπαθώ να βρίσκω πολύχρωμα μέρη ή τοποθεσίες με πολλές λεπτομέρειες.» Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 35mm, 1/2000 δευτ., f/5.6 και ISO12800.

Γυναίκα με κίτρινο φόρεμα, που περπατάει κατά μήκος ενός μονοπατιού με φοίνικες και με έναν πέτρινο πύργο στο φόντο.

Η Diana προτιμά να χρησιμοποιεί γρήγορες μηχανές. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη Συνεχή λήψη υψηλής ταχύτητας, για να μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε περισσότερες φωτογραφίες», λέει. Η EOS R10 έχει δυνατότητα λήψης έως και 23fps με το ηλεκτρονικό της κλείστρο και έως 15fps με το μηχανικό κλείστρο 1 . Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στα 18mm, με 1/1000 δευτ., f/5,6 και ISO100.

Η πρώτη στάση της Diana ήταν η Πλάθα δε Εσπάνια, ένα κτήριο-ορόσημο που αναδεικνύει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ. «Είναι ένας συνδυασμός της επιρροής της αραβικής κληρονομιάς που έχουμε στην Ισπανία με την ιβηρική αρχιτεκτονική», αναφέρει η Diana. «Όσοι με ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέρουν ότι η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία μου είναι μια ευρυγώνια λήψη ενός κτηρίου με εμένα μπροστά του, οπότε συνέδεσα τον RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στην EOS R10, αλλά χρησιμοποίησα και τον RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM για να τραβήξω κοντινές λήψεις των όμορφων ψηφιδωτών της πλατείας.»

Στη συνέχεια, η Diana εστίασε την προσοχή της στην ένταση και στην κίνηση των χορευτών φλαμένκο. Εδώ εκμεταλλεύτηκε την προηγμένη αυτόματη εστίαση της EOS R10, η οποία χρησιμοποιεί τη λειτουργία AF με ανίχνευση ματιών για να καταγράφει τα άτομα με αυξημένη ακρίβεια. Επίσης, εκμεταλλεύτηκε και την ταχύτητα συνεχούς λήψης των 15 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) της μηχανής, χρησιμοποιώντας το μηχανικό κλείστρο της1.

Δύο χορευτές φλαμένκο με παραδοσιακές φορεσιές, σε μια αυλή, με τα χέρια τους ψηλά.

«Παρόλο που οι χορευτές στροβιλίζονταν και μετακινούνταν συνεχώς, η μηχανή συνέχιζε να εστιάζει σε αυτούς, ακόμα και στις γρήγορες λήψεις ριπής, κάτι που ήταν εκπληκτικό», αναφέρει η Diana. «Σε ορισμένες λήψεις χρησιμοποίησα μια σχετικά αργή ταχύτητα κλείστρου, η οποία θόλωνε λίγο τις γωνίες των φορεμάτων των κοριτσιών, για να σας δώσω μια αίσθηση της κίνησης των χορευτών. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο κρατάει τα πάντα σε εστίαση, καθώς επίσης και την ευκρίνεια των φωτογραφιών.»

Η Diana, αφού διαπίστωσε ότι οι εικόνες της ήταν ευκρινείς, λέει ότι το ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) ήταν ένα πλεονέκτημα. «Μπορείτε να δείτε την Ανίχνευση προσώπων και την Ανίχνευση ματιών να λειτουργούν στο σκόπευτρο, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, γιατί μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς σε τι εστιάζετε.»

Το EVF είναι επίσης χρήσιμο για λήψη σε φωτεινές, ηλιόλουστες ημέρες, καθώς σας επιτρέπει να ελέγχετε την έκθεσή σας και να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές προτού πατήσετε το κουμπί του κλείστρου. Η δυνατότητα προβολής των αποτελεσμάτων των ρυθμίσεων της μηχανής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους λιγότερο έμπειρους φωτογράφους, καθώς κάνει τη λήψη πιο έξυπνη.

Κοντινές λήψεις τροφίμων και φαγητού με εκπληκτική λεπτομέρεια

Μπολ σαλάτας γεμάτο ψιλοκομμένα καρότα, κυβάκια βραστού αυγού, κόκκινο λάχανο σε φέτες, μανιτάρια και γλυκό καλαμπόκι.

Η Diana δοκίμασε τις ενσωματωμένες λειτουργίες οριοθέτησης εστίασης και σύνθεσης βάθους της EOS R10, οι οποίες της επέτρεψαν να φωτογραφίσει κοντινές λήψεις τροφίμων και φαγητών, πετυχαίνοντας ευκρινή εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος του θέματος. Η εφαρμογή Canon Photo Companion είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν δοκιμάζετε για πρώτη φορά μια νέα μηχανή, καθώς εξηγεί όλες τις λειτουργίες και τα κουμπιά. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 35mm, με 1/2000 δευτ., f/5 και ISO1600.

Κοντινή λήψη μιας φράουλας.

«Φωτογράφισα το φρούτο χρησιμοποιώντας τον φακό RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM και τη λειτουργία κεντρικής εστίασης της μακροφωτογράφισης», εξηγεί η Diana. «Ήταν πραγματικά πολύ ωραία που μπορούσα να πλησιάσω τόσο πολύ και να αποτυπώσω όλες τις υφές του.» Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 35mm, με 1/200 δευτ., f/10 και ISO400.

Πέρα από την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, οι φωτογραφίες της τοπικής κουζίνας αποτελούν βασικό συστατικό των ταξιδιωτικών χρονικών της Diana. «Μου αρέσει να δουλεύω με χρώματα και συνήθως τα χρώματα των τοποθεσιών που επισκέπτομαι σχετίζονται με το φαγητό», λέει. «Το φαγητό είναι κομμάτι του πολιτισμού και είναι σημαντικό να το φωτογραφίζετε όταν θέλετε να αποτυπώσετε την ουσία ενός μέρους.»

Η Diana χρησιμοποίησε την EOS R10 για να καταγράψει κοντινές λήψεις τροφίμων και φαγητών σε ένα μπαρ με τάπας και σε μια τοπική αγορά. «Ήθελα να φωτογραφίσω τα πολύχρωμα υλικά και τις υφές», λέει, «κι έτσι χρησιμοποίησα τη λειτουργία κεντρικής εστίασης της μακροφωτογράφισης του RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.»

Ο πειραματισμός με τη χρήση χειροκίνητης εστίασης και με την κατάσταση macro έδωσε στην Diana τη δυνατότητα να πλησιάσει ακόμη περισσότερο το θέμα της –η εστιακή απόσταση 35mm προσφέρει μέγιστη μεγέθυνση 0,59x– ώστε να μπορεί να αποτυπώσει κάθε λεπτομέρεια.

Η Diana δοκίμασε επίσης τις ενσωματωμένες στη μηχανή λειτουργίες οριοθέτησης εστίασης και σύνθεσης βάθους. «Είναι κάτι που δεν είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Ήταν πραγματικά ωραίο να τραβάω μια σειρά λήψεων με ένα μόνο πάτημα του κουμπιού του κλείστρου και να τις βλέπω να συνδυάζονται σε μία εικόνα, στην οποία όλα είναι εστιασμένα. Η μηχανή αποθήκευσε επίσης όλες τις μεμονωμένες φωτογραφίες, οι οποίες είχαν εστιάσει σε διαφορετικά μέρη του κάδρου. Μου άρεσε πολύ αυτή η λειτουργία.»

Πανοραμικά αστικά τοπία και ενδιαφέρουσες γωνίες

Πανοραμική λήψη του ορίζοντα της Σεβίλλης.

Για να φωτογραφίσει τον αστικό ορίζοντα της Σεβίλλης, η Diana χρησιμοποίησε την κατάσταση Πανοραμικών λήψεων της Canon EOS R10, η οποία συρράπτει στη μηχανή μια σειρά φωτογραφιών που μπορούν να αποτυπωθούν ενώ κρατάτε τη μηχανή κάθετα ή οριζόντια. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στα 45mm, με 1/500 δευτ., f/7,1 και ISO100.

Τη δεύτερη ημέρα της διαμονής της στην πόλη, η Diana κατευθύνθηκε προς τη Μεγάλη Ομπρέλα, γνωστή και ως «Μανιτάρια του Ενκαρνασιόν». «Η Σεβίλλη έχει εκπληκτική θέα από παντού, ενώ μπορείτε να αποτυπώσετε όλες τις οροφές και τα κτήρια σε απόσταση», αναφέρει. Η μοντέρνα ξύλινη κατασκευή έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η Diana γνώριζε ότι αυτό θα της χάριζε μερικές ενδιαφέρουσες εικόνες.

Γυναίκα με κίτρινο φόρεμα που ανεμίζει, που σκύβει για να προσαρμόσει τη θέση μιας Canon EOS R10 σε ένα μικρό τρίποδο.

Ο έλεγχος της EOS R10 μπορεί να γίνει ασύρματα με smartphone μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect ή με το Ασύρματο τηλεχειριστήριο Canon BR-E1.

Γυναίκα με κίτρινο φόρεμα που ποζάρει σε ένα φιδογυριστό μονοπάτι.

Η Diana στρέφεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντλήσει έμπνευση για τις ταξιδιωτικές της φωτογραφίες. Ωστόσο, πάντα προσπαθεί να βρίσκει δημιουργικές γωνίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. «Η αγαπημένος μου τρόπος να τραβάω φωτογραφίες είναι να πηγαίνω σε κάποιο μέρος κατά τύχη και να ψάχνω να δω αν αξίζει να το φωτογραφίσω», λέει. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 18mm, με 1/500 δευτ., f/5,6 και ISO100.

Για να μπει στην εικόνα, η Diana συνήθως χρησιμοποιεί ένα μικρό τρίποδο για την υποστήριξη της μηχανής, και για αυτό το ταξίδι πήρε την εξαιρετικά φορητή Λαβή-τρίποδο Canon HG-100TBR. «Είναι ένα κοντό τρίποδο, με αποτέλεσμα η EOS R10 να βρίσκεται πολύ κοντά στο έδαφος, αλλά η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας μου έδινε τη δυνατότητα να βλέπω εύκολα την εικόνα, όπως ακριβώς και στην EOS 80D», λέει.

Δυνατότητες βίντεο για υβριδικούς χρήστες

Πίσω μέρος μιας Canon EOS R10, που παρουσιάζει τις επιλογές βίντεο της μηχανής.

Η EOS R10 διαθέτει την επιλογή σταθεροποίησης εικόνας Movie Digital, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί για να σταθεροποιήσει τα πλάνα που καταγράφονται κατά το περπάτημα ή κατά τη λήψη χωρίς τρίποδο.

Οι καλύτερες μηχανές ταξιδιού πρέπει να έχουν δυνατότητα υβριδικής απόδοσης και η EOS R10 δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η μηχανή διαθέτει ένα πανίσχυρο σύνολο λειτουργιών βίντεο, που της επιτρέπουν να βιντεοσκοπεί πέρα από το συμβατικό χρονικό όριο των 30 λεπτών. Έτσι μπορείτε να καταγράφετε ταξιδιωτικές αναμνήσεις σε ανάλυση 4K με εξαιρετική ευκρίνεια στα 60p, 4K στα 30p με υπερδειγματοληψία 6K και Full HD υψηλής ποιότητας, κάτι που την καθιστά μια από τις καλύτερες μηχανές για vlog της σειράς της Canon.

Η ανάλυση 4K UHD στα 60/50fps υψηλής ταχύτητας της μηχανής είναι ιδανική για την εγγραφή κλιπ δράσης με εξαιρετική λεπτομέρεια και η Diana χρησιμοποίησε αυτές τις δυνατότητες βίντεο κατά την εγγραφή των κωπηλατών στο ποτάμι. Η εικόνα περικόπτεται2 κατά τη λήψη σε αυτήν την υψηλότερη ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα κατά την κινηματογράφηση απομακρυσμένων θεμάτων, τα οποία θέλετε να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος στο κάδρο.

Η εγγραφή υψηλού ρυθμού καρέ υποστηρίζεται όταν έχετε ρυθμίσει την EOS R10 σε βίντεο Full HD, επιτρέποντας την εγγραφή βίντεο με εξαιρετικά ομαλή αργή κίνηση στα 120/100fps. «Για ένα βίντεο, παρακολούθησα τους κωπηλάτες και κατάφερα να συμπεριλάβω στη λήψη και μια οικογένεια από πάπιες», λέει η Diana. «Όταν το βλέπεις σε αργή κίνηση, είναι πραγματικά τέλειο.»

Από τη μεγαλοπρέπεια της ιστορικής αρχιτεκτονικής και τους χορευτές φλαμένκο που στροβιλίζονται, μέχρι τις λαχταριστές κοντινές λήψεις των πολύχρωμων φαγητών, η Canon EOS R10 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους δημιουργούς περιεχομένου ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία, ώστε να εξερευνούν τον κόσμο με φρέσκους και δημιουργικούς τρόπους. Προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon και αποτελεί μια οικεία πρόταση για τους vlogger και τους blogger, όπως η Diana, που έχουν συνηθίσει να καταγράφουν με μια DSLR και θέλουν μια μηχανή μικρού μεγέθους, γρήγορη και οικονομικά προσιτή. «Αυτό είναι που μου αρέσει πολύ σε αυτήν», προσθέτει η Diana. «Είναι μικρή και ελαφριά, ενώ ταυτόχρονα είναι και πανίσχυρη.»

Σύνταξη: Marcus Hawkins

  1. Η ταχύτητα συνεχούς λήψης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες. Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στις προδιαγραφές.
  2. Η κατάσταση λήψης 4K στα 60p περικόπτεται στο 64% της οριζόντιας περιοχής.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • ΤΑΞΙΔΙΑ

    Ο τέλειος σύντροφος για τα ταξίδια σας

    Ο επαγγελματίας φωτογράφος Martin Bissig ταξιδεύει στη Σρι Λάνκα με την EOS R10.

  • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    10 συμβουλές για ταξιδιωτικές φωτογραφίες

    Η φωτογράφος και blogger Diana Millos μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της για εκπληκτικές ταξιδιωτικές φωτογραφίες.

  • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    Οι καλύτερες επιλογές μηχανών και φακών για ταξίδια

    Είτε εξερευνάτε τους δρόμους της πόλης είτε το ανώμαλο έδαφος των αγρών, ή ακόμη κι αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου, καλό είναι να μην κουβαλάτε μεγάλο βάρος. Εδώ θα βρείτε τον ιδανικό εξοπλισμό Canon για να καταγράφετε τις εμπειρίες σας, χωρίς να υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    EOS R50 έναντι EOS R10

    Συγκρίνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά και τη σχεδίαση των δύο μηχανών APS-C του Συστήματος EOS R.