ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η διαφορά ανάμεσα στην EOS R50 και την EOS R10

Είτε θέλετε να αναβαθμίσετε το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε να καταγράψετε ξεχωριστές ταξιδιωτικές φωτογραφίες, σας βοηθάμε να αποφασίσετε ποια μηχανή είναι η κατάλληλη για εσάς.
Διαιρεμένη εικόνα που δείχνει μια Canon EOS R50 πάνω σε ένα γραφείο, δίπλα σε υλικά χειροτεχνίας, και μια Canon EOS R10 πάνω σε ένα ράφι με πλακάκια.

Το επαναστατικό mirrorless Σύστημα EOS R της Canon κυκλοφόρησε το 2018 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να εμπλουτίζεται. Τα πρώτα μοντέλα της σειράς με αισθητήρα APS-C –η EOS R7 και η EOS R10– κυκλοφόρησαν το 2022 και αποτέλεσαν δημοφιλή επιλογή για τους φωτογράφους που ήθελαν μια μηχανή με τα χαρακτηριστικά του Συστήματος EOS R σε ένα σώμα πιο μικρού μεγέθους.

Οι τεχνικές καινοτομίες συνεχίστηκαν με την κυκλοφορία της Canon EOS R50, η οποία διαθέτει την ίδια εκπληκτική ισχύ και ποιότητα εικόνας με την EOS R10, αλλά σε ένα ακόμη πιο μικρό και απλό σώμα. Είναι ιδανική για τους δημιουργούς που θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα από τα smartphone τους, για να αναβαθμίσουν τα εκπαιδευτικά τους βίντεο στο YouTube ή τα χορευτικά βίντεο στο TikTok.

Εδώ θα ανακαλύψουμε ορισμένες από τις κοινές τεχνολογίες αλλά και τις βασικές διαφορές ανάμεσα στην EOS R50 και την EOS R10, με αξιοποιώντας πληροφορίες από τον ειδικό Mark Kendrick, Product Specialist στην Canon Europe, καθώς και από τον Canon Ambassador Martin Bissig, ο οποίος δοκίμασε τις δυνατότητες της EOS R10 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σρι Λάνκα.

Φωτογραφίστε και μοιραστείτε εικόνες υψηλής ποιότητας

Άντρας που εξετάζει πλάνα από ένα βίντεο, μέσα από την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone του. Δίπλα του βρίσκεται ένα πιάτο με φαγητό, διάφορα κομμένα υλικά και μια Canon EOS R50 πάνω σε λαβή-τρίποδο.

Τόσο η EOS R50 όσο και η EOS R10 σάς επιτρέπουν να ανεβάζετε το περιεχόμενό σας αμέσως, χάρη στην απρόσκοπτη σύνδεση μέσω Wi-Fi με το smartphone. Η υποστήριξη Bluetooth και η εφαρμογή Canon Camera Connect επιτρέπουν επίσης την προσαρμογή των ρυθμίσεων της μηχανής από απόσταση, για να μην διακόπτετε τον δημιουργικό σας οίστρο.

Ο φωτογράφος Martin Bissig κρατάει μια μηχανή Canon EOS R10 δίπλα σε μια πινακίδα, έξω από έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη Σρι Λάνκα.

Ο Martin απολαμβάνει το μικρό μέγεθος των μηχανών APS-C, όπως η EOS R10 και η EOS R50. «Οι άνθρωποι μπορεί να τρομάξουν βλέποντας μια μεγάλη μηχανή που έχει πάνω της έναν τεράστιο φακό», εξηγεί. «Όταν ταξιδεύετε με μικρότερο εξοπλισμό, κάνετε την παρουσία σας λιγότερο αισθητή.» © Martin Bissig

Η Canon EOS R50 και η EOS R10 έχουν πολλές ομοιότητες. Ο αισθητήρας εικόνας 24,2MP καταγράφει πλούσιες λεπτομέρειες και προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της μορφής APS-C, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή κοπής 1,6x που επεκτείνει την ενεργή εστιακή απόσταση κατά τη χρήση φακών RF, καθώς και του φορητού σώματος.

Ο συνδυασμός της EOS R10 με τον μικρό και ελαφρύ φακό RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος στη Σρι Λάνκα, όπου ο Martin δεν ήθελε να τραβάει την προσοχή. «Λόγω του μεγέθους της μηχανής, μπορούσα να την παίρνω πάντοτε μαζί μου χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάω μια μεγάλη τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού», λέει. «Το εύρος ζουμ 18-150mm (που ισοδυναμεί περίπου με 29-240mm σε μια full-frame μηχανή) μου επέτρεψε να δουλέψω πολύ αποτελεσματικά.»

Και οι δύο μηχανές έχουν τον ίδιο επεξεργαστή DIGIC X στον πυρήνα τους, ο οποίος προσφέρει γρήγορη λήψη με άμεση απόκριση. Έπειτα, υπάρχει το εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF II –που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά μοντέλα, όπως η Canon EOS R6 Mark II– το οποίο μπορεί να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να εστιάζει αυτόματα σε άτομα, ζώα ή οχήματα που βρίσκονται στη σκηνή μπροστά σας. Με 651 σημεία εστίασης, μπορεί να ανταποκριθεί σε οτιδήποτε θέλετε να αποτυπώσετε, από σκηνές δράσης και άγριας φύσης μέχρι παρουσιάσεις στο δικό σας κανάλι μαγειρικής στο Instagram.

Τόσο η EOS R10 όσο και η EOS R50 αποδίδουν εξαιρετικά σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, με ευαισθησία έως ISO32000 για στατικές εικόνες και ISO12800 για βίντεο, αλλά και με δυνατότητα επέκτασης σε ISO51200 και ISO25600. Το σύστημα αυτόματης εστίασης μπορεί επίσης να εστιάζει σε έως και -4EV, στα επίπεδα φωτεινότητας δηλαδή μιας βραδινής σκηνής που φωτίζεται μόνο από την ημισέληνο.

Διαφορές στη σχεδίαση

Γυναίκα που κρατάει μια Canon EOS R50 στραμμένη προς το πρόσωπο της και κοιτάζει μέσα από το ηλεκτρονικό σκόπευτρο.

Η Canon EOS R50 έχει ελαφρώς διαφορετικό σχεδιασμό από τις προηγούμενες μηχανές του Συστήματος EOS R. Διαθέτει μικρότερη λαβή, είναι μικρή, αλλά άνετη για χρήση χωρίς τρίποδο. Η μία υποδοχή κάρτας SD UHS-I μέσα από το κάλυμμα της μπαταρίας συμβάλλει στη μείωση του συνολικού βάρους και του μεγέθους της μηχανής.

Γυναίκα που φωτογραφίζει ένα πιάτο φαγητού με μια Canon EOS R10 πάνω σε τρίποδο.

«Το πλεονέκτημα της EOS R10 σε σύγκριση με την EOS R50 είναι ότι προσφέρει περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής», εξηγεί ο Mark. «Και τη δυνατότητα να έχετε περισσότερες λειτουργίες άμεσα στη διάθεσή σας για να κάνετε αλλαγές στη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη φωτογραφία.»

Η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο μηχανών είναι στο μέγεθος και στη σχεδίασή τους. Η Canon EOS R50 είναι πιο ελαφριά από την EOS R10 και έχει μικρότερη λαβή, χάρη στην περιστρεφόμενη υποδοχή μπαταρίας. Το βάθος της είναι μόλις 68,8mm και ζυγίζει μόλις 375g με την κάρτα και την μπαταρία (σε σύγκριση με τα 83,4mm και τα 429g της EOS R10). Είτε την πάρετε μαζί σας σε ένα πάρκο σκέιτ για να κινηματογραφήσετε γρήγορα βίντεο δράσης είτε τη βάλετε σε μια τσάντα χειρός και βγείτε έξω για δεκατιανό και για να αποτυπώσετε εικόνες lifestyle σε μια νέα καφετέρια, είναι μια φορητή μηχανή που μπορεί να σας συνοδεύσει παντού.

Επίσης, διαφέρουν οι διατάξεις των κουμπιών. «Η EOS R50 είναι πιο απλή και εύκολη στη χρήση και στην εκμάθηση, καθώς και πιο βολική για χρήστες smartphone που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής», αναφέρει ο Mark.

Όσον αφορά στις καταστάσεις λειτουργίας της μηχανής, η EOS R50 διαθέτει τη νέα προηγμένη κατάσταση Έξυπνης αυτόματης σκηνής A+. «Σε αυτήν την κατάσταση η μηχανή τραβάει και συγχωνεύει αυτόματα πολλές εικόνες, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εφαρμόζετε προηγμένες τεχνικές χωρίς να χρειάζεται να μάθετε πώς γίνονται ή ακόμη και να γνωρίζετε τι κάνει η μηχανή», προσθέτει ο Mark.

Μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε μη αυτόματες ρυθμίσεις αν θέλετε να μάθετε και να εξελίξετε τις φωτογραφικές σας δεξιότητες, αλλά για πολλούς αρχάριους στη χρήση mirrorless μηχανών, οι αυτόματες επιλογές συνεπάγονται λιγότερη εστίαση της προσοχής στις ρυθμίσεις και περισσότερη στη δημιουργία εντυπωσιακού περιεχομένου.

Δυνατότητες βίντεο

Γυναίκα που κινηματογραφεί τον εαυτό της με μια Canon EOS R50 πάνω σε λαβή-τρίποδο. Πάνω στο γραφείο που βρίσκεται μπροστά της, διακρίνονται τα πλάνα που μεταδίδονται στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή.

Και οι δύο μηχανές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάμερες web για καλύτερες βιντεοκλήσεις ή για μετάδοση ροής, αλλά η EOS R10 χρειάζεται το λογισμικό EOS Webcam Utility, ενώ η EOS R50 λειτουργεί αυτόματα με UVC/UAC.

Γυναίκα που κρατάει μια Canon EOS R10 πάνω σε μια λαβή-τρίποδο, με ένα μικρόφωνο συνδεδεμένο, για να κινηματογραφήσει τον εαυτό της στις διακοπές της.

Η ευέλικτη οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας 7,5cm και στις δύο μηχανές σάς δίνει την ελευθερία να καταγράφετε πλάνα από οποιαδήποτε θέση, αλλά υψηλότερη ανάλυση της οθόνης της EOS R50 σάς επιτρέπει να προβάλλετε πλάνα ή να εξετάζετε φωτογραφίες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πριν τις μεταφέρετε στο τηλέφωνό σας.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο βίντεο και οι δύο μηχανές έχουν τη δυνατότητα για βίντεο 4K στα 30p, με υπερδειγματοληψία από 6K, χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον αισθητήρα, καθώς και Full HD στα 120fps για όσους θέλουν πλάνα με αργή κίνηση. Η EOS R10 διαθέτει ως επιπλέον επιλογή τα 4K 60p (με περικοπή).

Η ευελιξία στο βίντεο ενισχύεται από τη συνδεσιμότητα HDMI, σε συνδυασμό με το βύσμα μικροφώνου 3,5mm και την έξυπνη υποδοχή για αξεσουάρ που χρειάζονται τροφοδοσία ρεύματος, όπως ένα εξωτερικό μικρόφωνο

Έχετε τη δυνατότητα εγγραφής για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με πριν: απεριόριστα στην EOS R10 και έως και για μία ώρα στην EOS R50, ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα για τις φορές που θέλετε να κινηματογραφήσετε τις προκλήσεις της προπόνησής σας χωρίς να χρειάζεται να διακόπτετε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σε σύγκριση με την EOS R10, η Canon EOS R50 προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες βίντεο που είναι ιδανικές για την κινηματογράφηση κλιπ μαγειρικής ή τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο μακιγιάζ στο YouTube.

«Η EOS R50 διαθέτει κατάσταση ταινίας για επιδείξεις με κοντινά πλάνα», εξηγεί ο Mark. «Προσαρμόζει τις ρυθμίσεις εστίασης έτσι ώστε όταν κρατάτε κάτι μπροστά από τη μηχανή να εστιάζει στο αντικείμενο, αλλά μόλις το αφήσετε κάτω, να εστιάζει ξανά στο πρόσωπό σας.» Η κατάσταση ταινίας για επιδείξεις με κοντινά πλάνα είναι ιδανική για την κινηματογράφηση αντικειμένων με τη μηχανή, είτε πρόκειται για την καταγραφή μιας διασκεδαστικής επίδειξης για μαγείρεμα είτε για την κοινοποίηση των αγαπημένων σας τεχνικών σχεδίασης.

Μια άλλη νέα προσθήκη είναι η Ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας (IS) για ταινίες, που σημαίνει ότι τα πλάνα επηρεάζονται λιγότερο από την αστάθεια της μηχανής ενώ τα βίντεο με τη μηχανή στο χέρι παραμένουν ομαλά και ευκρινή.

Ποια είναι η καλύτερη για εσάς, η EOS R50 ή η EOS R10;

Εικόνα κοντινής λήψης ενός λεμονιού κομμένου στη μέση. Η λειτουργία οριοθέτησης εστίασης στην Canon EOS R50 εξασφαλίζει ότι ολόκληρη η εικόνα είναι εστιασμένη σωστά.

Η EOS R50 διαθέτει 14 καταστάσεις σκηνής για στατικές εικόνες, οι οποίες προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις στα διάφορα θέματα. Η οριοθέτηση εστίασης και η σύνθεση με βάθος εντός της μηχανής σάς βοηθούν να δημιουργείτε αυτόματα εικόνες με μεγάλο βάθος πεδίου για να βελτιώσετε το περιεχόμενό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επιταχύνετε τη ροή εργασιών σας. Λήψη με Canon EOS R50 και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/400 δευτ., f/4 και ISO2000.

Τραίνο που βγαίνει από μια σήραγγα για να διασχίσει μια καμπυλωτή κοιλαδογέφυρα μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος. Λήψη με Canon EOS R10 από τον Martin Bissig.

Η EOS R10 πιθανότατα θα αρέσει σε φωτογράφους που θέλουν να αναβαθμίσουν τις εικόνες τους με αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες ή σημαντικές οικογενειακές στιγμές. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 31mm, με 1/160 δευτ., f/5 και ISO100. © Martin Bissig

Είτε καταγράφετε υλικό για το νέο σας κανάλι γυμναστικής είτε αποτυπώνετε εντυπωσιακές ταξιδιωτικές λήψεις, η Canon EOS R50 και η EOS R10 είναι και οι δύο εργαλεία που προσφέρουν εικόνες και βίντεο εξαιρετικής ποιότητας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για αναβάθμιση στο Σύστημα EOS R από το smartphone, την compact μηχανή ή την DSLR σας, καθώς σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τη σειρά φακών RF και RF-S που είναι πιο γρήγοροι, υψηλότερης ποιότητας φακοί, για να έχετε ακόμη περισσότερες δημιουργικές δυνατότητες και οπτικές γωνίες.

Η EOS R10 είναι η ιδανική μηχανή για τους λάτρεις της φωτογραφίας που θέλουν να τραβάνε εντυπωσιακές ταξιδιωτικές φωτογραφίες ή να φωτογραφίσουν τον γάμο ενός φίλου χωρίς το βάρος ενός full-frame συστήματος. Προσφέρει ένα σύνολο προηγμένων λειτουργιών και υψηλό επίπεδο ελέγχου, χάρη στα προσαρμόσιμα κουμπιά, τους επιλογείς και τις καταστάσεις.

Ωστόσο, η EOS R50 είναι η καλύτερη επιλογή για να γνωρίσετε το Σύστημα EOS R της Canon, με όλα όσα χρειάζεστε για να κινηματογραφήσετε, να φωτογραφίσετε και να μοιραστείτε τα χόμπι σας και αυτά που σας παθιάζουν. Για αυτούς που γεννήθηκαν δημιουργοί περιεχομένου, προσφέρει κορυφαία ποιότητα εικόνας, αλλά ρυθμίζεται και χρησιμοποιείται με ευκολία με το που τη βγάλετε από το κουτί της. Επιπλέον, οι μικρές της διαστάσεις δεν θα σας καθυστερήσουν πουθενά.Σύνταξη: Lauren Scott

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R50

  Δημιουργήστε εντυπωσιακό περιεχόμενο που θα τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτήν τη mirrorless μηχανή EOS R που τραβάει από ευκρινείς στατικές εικόνες μέχρι ταινίες 4K και ζωντανές ροές. Όλα σε μία ολοκληρωμένη συσκευή.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Φακοί RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Ένας τυπικός φακός ζουμ APS-C για τη σειρά EOS R, ιδανικός για φωτογραφίσεις της καθημερινότητας, όπως οικογενειακές στιγμές, lifestyle, πορτραίτα και διακοπές.

Σχετικά άρθρα

 • VLOGGING

  Δημιουργία περιεχομένου με την EOS R50

  Αναβαθμίστε το υλικό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την Canon EOS R50.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Πώς να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας

  Θέλετε να αναβαθμιστείτε και να περάσετε από ένα smartphone σε μια μηχανή; Ο οδηγός φωτογραφίας για αρχάριους έχει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.

 • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Βόλτα στη Σεβίλλη με την EOS R10

  Η blogger Diana Millos ανακαλύπτει γιατί αυτή η δημιουργική μηχανή είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ταξίδια σας.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Πώς να επιλέξετε φακό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους φακούς, από τους τύπους φακών έως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε.