ΤΑΞΙΔΙΑ

Μάθετε να ξεπερνάτε τα όριά σας με τη φωτογράφιση στο δρόμο και σε ταξίδια

Ο επαγγελματίας φωτογράφος Martin Bissig επέλεξε να πάρει μαζί του μια Canon EOS R10 για το ταξίδι του στη Σρι Λάνκα. Εδώ, αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα ενός ταξιδιού με λίγες αποσκευές και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποτυπώσετε τις στιγμές που αξίζει να θυμάστε.
Ο φωτογράφος Martin Bissig σκύβει έξω από ένα τραίνο που έχει σταματήσει για να ανέβουν οι επιβάτες, πάνω σε μια κοιλαδογέφυρα στη Σρι Λάνκα. Στο χέρι του κρατάει μια Canon EOS R10 και πίσω του, βρίσκεται ένας λόφος πάνω στον οποίο είναι χτισμένα μικρά ξύλινα σπίτια. Λήψη με μια Canon EOS R7 από την Monika Bissig. 

Όταν έχετε ήδη στην κατοχή σας δύο επαγγελματικές μηχανές κορυφαίας τεχνολογίας και πολλούς σταθερούς φακούς, η επιλογή διαφορετικού εξοπλισμού για ένα ταξίδι μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για μερικούς, αλλά για τον επαγγελματία φωτογράφο και Canon Ambassador Martin Bissig ήταν η προφανής επιλογή. Η τεχνολογία των μηχανών αναπτύσσεται συνεχώς, οπότε αν αφιερώνετε χρόνο για να δοκιμάσετε διαφορετικά μοντέλα, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες λειτουργίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ομαλά αν είστε αρχάριος ή – στην περίπτωση του Martin – να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέα εργαλεία με τα οποία μπορείτε να δουλέψετε ως επαγγελματίας.

Έχοντας προγραμματίσει ένα ταξίδι με διάρκεια ενός μήνα στη Σρι Λάνκα, ο Martin εξέτασε προσεκτικά τις επιλογές εξοπλισμού που είχε και αποφάσισε να δοκιμάσει την Canon EOS R10 με τον φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Επέλεξε τη μηχανή APS-C EOS R10 για το μικρό της μέγεθος, το ελαφρύ της σώμα και την εντυπωσιακή ικανότητά της για λήψεις κατά ριπές και ενθουσιάστηκε με τα αποτελέσματα. «Με την EOS R10 αποτύπωσα πολλές στιγμές που δεν θα είχα καταγράψει με τις μεγαλύτερες μηχανές μου, επειδή απλώς δεν θα τις είχα πάρει μαζί μου έξω», εξηγεί.

Εδώ, ο Martin μοιράζεται φωτογραφίες από το ταξίδι του, καθώς και συμβουλές για το πώς μπορείτε να επιστρέψετε από τις δικές σας περιπέτειες φέρνοντας πίσω εικόνες επαγγελματικού επιπέδου.

Βλέποντας τη ζωή με άλλο μάτι

Κοντινή λήψη ξυπόλητων ποδιών δίπλα σε μικρούς σωρούς λαχανικών, όπως καρότα και φασολάκια σε μια υπαίθρια αγορά της Σρι Λάνκα. Λήψη με μια Canon EOS R10 από τον φωτογράφο Martin Bissig.

«Κρατώντας μια μηχανή, παρατηρώ περισσότερες λεπτομέρειες, τις οποίες δεν θα έβλεπα αν στεκόμουν απλώς εκεί και κοίταζα τριγύρω», λέει ο Martin. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 50mm (που ισοδυναμεί με 80mm σε μια full-frame μηχανή), με 1/80 δευτ., f/5.6 και ISO640. © Martin Bissig

Το ενδιαφέρον του Martin για τη φωτογραφία εμφανίστηκε όταν ήταν παιδί στην Ελβετία και παρακολουθούσε τον πατέρα του να εμφανίζει φωτογραφίες στο σκοτεινό θάλαμο που είχε στήσει στο σπίτι τους. Οι εικόνες του τυπώθηκαν σε μια εφημερίδα όταν ήταν μόλις 13 ετών και πλέον είναι ένας από τους φωτογράφους αθλημάτων δράσης με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι έχτισε τη φήμη του στο χώρο της ορεινής ποδηλασίας, ο Martin γνωρίζει ότι οι δεξιότητες που αποκτάει κανείς σε οποιονδήποτε τομέα φωτογραφίας μπορούν να μεταφερθούν στους υπόλοιπους τομείς. Τα ταξίδια του δίνουν την ελευθερία να εξασκηθεί σε νέες τεχνικές και να δοκιμάσει διαφορετικές μηχανές και φακούς, χωρίς την πίεση που προκύπτει από τις προθεσμίες και χωρίς να χρειάζεται να ικανοποιήσει τους πελάτες του.

«Λατρεύω τα ταξίδια και την περιπέτεια, γι' αυτό προσπαθώ να τα μεταφέρω σε οτιδήποτε κάνω», λέει. «Η εμπορική μου δουλειά επικεντρώνεται στα αθλήματα εξωτερικού χώρου και, όταν δεν δουλεύω, προσπαθώ να κάνω τουλάχιστον δύο εξορμήσεις τον χρόνο. Μερικές φορές, οι φωτογραφίες από αυτά τα ταξίδια δημοσιεύονται σε περιοδικά, αλλά προσπαθώ να το διαχωρίζω από την κανονική μου δουλειά, όσο το δυνατόν περισσότερο.»

Τα ταξίδια προσφέρουν επίσης στον Martin την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα πνευματικά οφέλη της φωτογραφίας. «Η φωτογραφία με βοηθάει να είμαι παρών στη στιγμή», εξηγεί. «Για παράδειγμα, ίσως να μην είχα δει ποτέ τον τύπο που στεκόταν ξυπόλητος ανάμεσα στα λαχανικά στην αγορά, αν δεν είχα στο νου μου να δημιουργήσω μια ενδιαφέρουσα σύνθεση. Πλησιάζοντας πιο κοντά στις λεπτομέρειες, αντιλαμβάνομαι καλύτερα όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου.»

Μαθαίνοντας μέσα από την εμπειρία

Νεαρό κορίτσι που περνάει δίπλα από ένα λεωφορείο, που είναι βαμμένο σε έντονο ροζ, κίτρινο, λευκό και κόκκινο χρώμα, με τη σκηνή να αντανακλάται στην αριστερή πλευρά του κάδρου. Η εικόνα τραβήχτηκε μέσα από μια αψίδα με καθρέπτη. Λήψη με μια Canon EOS R10 από τον φωτογράφο Martin Bissig.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του βελτίωσαν την ικανότητά του να σκέφτεται γρήγορα. «Με την πάροδο των χρόνων, έχω αναπτύξει τη σιγουριά και την ηρεμία που μου επιτρέπουν να βλέπω ορισμένα πράγματα, τα οποία, κάποιος άλλος ενδεχομένως να μην τα βλέπει τη δεδομένη χρονική στιγμή», αναφέρει. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 18mm (45mm), με 1/125 δευτ., f/3.5 και ISO100. © Martin Bissig

Οι περισσότερες φωτογραφίσεις του Martin πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος, όπου φωτογραφίζει αγνώστους. Αυτό του επιτρέπει να είναι αυθόρμητος και να βασίζεται στα χρόνια εμπειρίας του για να αποτυπώσει τη δράση τη στιγμή που συμβαίνει. «Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο αυθεντικός», λέει.

«Η ταξιδιωτική φωτογραφία βελτιώνει την προσέγγισή που υιοθετώ στις εμπορικές δουλειές, επειδή και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να σκέφτομαι γρήγορα», συνεχίζει ο Martin. «Όλες οι αποφάσεις παίρνονται επί τόπου. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία που τράβηξα με το κορίτσι που περπατάει μπροστά από το λεωφορείο, είδα το λεωφορείο να καθρεφτίζεται στο γυαλί στο σιδηροδρομικό σταθμό. Έπειτα, είδα μια ομάδα μαθητών να περπατούν μπροστά του, οπότε, στάθηκα μόνο για μια στιγμή και προετοίμασα τη σύνθεσή μου, περιμένοντας να μπουν περπατώντας μέσα στη λήψη.» 

Ως έμπειρος φωτογράφος δράσης, ο Martin έχει μάθει να αξιοποιεί σχεδόν πάντοτε σωστά τον χρόνο του. Ωστόσο, για τους φωτογράφους που θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πετύχουν τη λήψη, η Canon EOS R10 διαθέτει την κατάσταση λήψης ριπής RAW και την κατάσταση «προ-λήψης». «Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε το θέμα ή αν γνωρίζετε ότι θα εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά, τα συγκεκριμένα εργαλεία θα σας φανούν πολύ χρήσιμα», αναφέρει με ενθουσιασμό.

Η EOS R10 διαθέτει επίσης το ίδιο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel AF CMOS II που έχουν οι μηχανές Canon EOS R3, EOS R5 και EOS R6, καθώς και εντυπωσιακή ικανότητα λήψης fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο), γεγονός που την καθιστά ιδανική για στατικές εικόνες και καταγραφή βίντεο, για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν με πιο προηγμένες λειτουργίες. «Η γρήγορη συνεχής λήψη την κάνει να φαίνεται σαν μια επαγγελματική μηχανή και όχι σαν μια μηχανή μεσαίου επιπέδου», αναφέρει ο Martin.

Χαθείτε στο πλήθος

Άτομο που ψιλοκόβει ψάρια σε έναν ξύλινο δίσκο κοπής στον πάγκο του. Λήψη με μια Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM από τον φωτογράφο Martin Bissig.

«Αν θέλετε να δείτε τη φωτογραφία σοβαρά, η χρήση μιας πιο μικρής μηχανής, όπως η Canon EOS R10, αντί για κάποιο smartphone, θα κάνει τη μεγάλη διαφορά», λέει ο Martin. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 95mm (152mm), με 1/160 δευτ., f/6.3 και ISO160. © Martin Bissig

Καταπράσινη κοιλάδα με διάσπαρτα ψηλά δέντρα και σκούρα σύννεφα στον ουρανό που προμηνύουν καταιγίδα. Λήψη με μια Canon EOS R10 από τον φωτογράφο Martin Bissig.

Οι μικρότεροι αισθητήρες των μηχανών APS-C, όπως η Canon EOS R10, παρέχουν συνήθως μεγαλύτερο βάθος πεδίου σε σχέση με μια full-frame μηχανή, γεγονός που χρησιμεύει όταν θέλετε να διατηρήσετε την ευκρίνεια και στο φόντο και στο προσκήνιο στις εικόνες τοπίων. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 62mm (99mm), με 1/200 δευτ., f/9 και ISO100. © Martin Bissig

«Όταν φωτογραφίζω για επαγγελματίες πελάτες, χρησιμοποιώ δύο σώματα Canon EOS R5 και μια σειρά σταθερών φακών RF, αλλά όταν ταξιδεύω, προσπαθώ να είμαι πιο διακριτικός, έχοντας μια μικρότερη μηχανή που μου επιτρέπει να μετακινούμαι με ευκολία», λέει ο Martin.

«Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε μια αγορά στη Σρι Λάνκα κρατώντας την Canon EOS R5 με τον φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L USM μου, γιατί θα φαινόμουν σαν επαγγελματίας φωτογράφος σε φωτογράφιση. Προτιμώ να μην ξεχωρίζω από το περιβάλλον μου, γιατί έτσι μπορώ να πλησιάζω το θέμα μου, χωρίς να γίνομαι προσβλητικός ή πολύ ενοχλητικός.»

Όπως και η EOS R5, έτσι και η EOS R10 διαθέτει πολυάριθμες δυνατότητες και είναι εύχρηστη, με διαισθητικά κουμπιά και επιλογείς, τα οποία επέτρεψαν στον Martin να περιηγείται με ευκολία στις λειτουργίες της. Διαθέτει επίσης παρόμοια δομή μενού περιήγησης και παρόμοιο χειρισμό. Η EOS R10 διαθέτει επίσης Πανοραμική κατάσταση, η οποία συρράπτει μεταξύ τους μια σειρά από λήψεις εντός μηχανής, οι οποίες αποτυπώθηκαν με κάθετη ή οριζόντια περιστροφή της μηχανής, γεγονός που επέτρεψε στον Martin να καταγράψει περισσότερα από τον περιβάλλοντα χώρο και να δώσει μια πραγματικά ευρυγώνια οπτική γωνία.

Αποτελέσματα που αξίζουν να τυπωθούν

Τρεις ψαράδες που ισορροπούν πάνω σε στύλους σε ρηχά νερά και περιμένουν υπομονετικά να πιάσουν τα ψάρια τους, ενώ ο ήλιος δύει μπροστά τους το σούρουπο. Λήψη με μια Canon EOS R10 από τον φωτογράφο Martin Bissig.

Μικρός, ελαφρύς και αθόρυβος, ο φακός Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM διαθέτει ευέλικτη εμβέλεια ζουμ, που ισοδυναμεί με 29-240mm σε μια full-frame μηχανή, για να αποτυπώνετε διάφορες καταστάσεις στα ταξίδια σας. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 150mm (240mm), με 1/250 δευτ., f/6.3 και ISO200. © Martin Bissig

Νεαρό αγόρι με τεράστια καφέ μάτια που κοιτάζει απευθείας στη μηχανή. Στο φόντο πίσω του, διακρίνεται θολά ένα άτομο που φοράει πορτοκαλί ρόμπα. Λήψη με μια Canon EOS R10 από τον φωτογράφο Martin Bissig.

Η προηγμένη αυτόματη εστίαση της EOS R10 χρησιμοποιεί τη λειτουργία AF με ανίχνευση ματιών, για παρακολούθηση ανθρώπων με μεγαλύτερη ακρίβεια. «Χρησιμοποίησα πολύ τις καταστάσεις αυτόματης εστίασης ανίχνευσης ζώων και ανθρώπων στη Σρι Λάνκα», λέει ο Martin. «Είναι απίστευτα ακριβείς και γρήγορες και με βοήθησαν να τραβήξω τη φωτογραφία, τις στιγμές που δεν προλάβαινα να κάνω ρυθμίσεις». Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 76mm (122mm), με 1/160 δευτ., f/6.3 και ISO500. © Martin Bissig

Όταν το βάρος και ο χώρος αποτελούν πρόβλημα, η χρήση του smartphone σας για τη φωτογραφία μπορεί να σας φαίνεται μια λογική επιλογή. Ωστόσο, ο Martin σκέφτεται διαφορετικά. «Χρησιμοποιώ το smartphone μου για στιγμιότυπα, αλλά η εμπειρία της φωτογράφισης με μια μηχανή είναι πολύ διαφορετική», λέει. «Η φωτογράφιση με τον Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στη Σρι Λάνκα είχε ως αποτέλεσμα να μπορώ να αποτυπώσω λήψεις που δεν θα είχα δοκιμάσει με ένα smartphone, όπως με τους ψαράδες από την ακτή. Η απόδοση του φακού ενισχύθηκε χάρη στον συνδυασμό με τον αισθητήρα κοπής APS-C, που βελτίωσε το μέγιστο εύρος σε 240mm (ισοδύναμο με full-frame), ενώ η φωτογράφιση σε μορφή RAW μου έδωσε περισσότερες επιλογές στην επεξεργασία.»

Παρόλο που ο Martin δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει τις εικόνες του σε περιοδικά, εξακολουθεί να θέλει να είναι αρκετά καλές για να τις εκτυπώσει για τον εαυτό του. «Οι εικόνες που καταγράφετε με ένα τηλέφωνο μπορεί να φαίνονται καλές στην οθόνη του τηλεφώνου, αλλά μόλις θελήσετε να τις εκτυπώσετε ή να δημιουργήσετε ένα άλμπουμ φωτογραφιών, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων», λέει. 

Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο. Η EOS R10 διαθέτει λειτουργίες που την καθιστούν μια ελκυστική αναβάθμιση από τα πλάνα ενός τηλεφώνου για τους κινηματογραφιστές. Η υποστήριξη κάθετου βίντεο και η συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι ενσωματωμένες, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τη δημιουργία και την κοινοποίηση δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η εγγραφή υψηλού ρυθμού καρέ (60fps σε 4K και 120fps σε 1080p) σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στην επεξεργασία.


Σύμφωνα με τον Martin, κάθε φορά που κρατάει μια μηχανή στα χέρια του, ζει τη στιγμή και μαθαίνει. Το ταξίδι στη Σρι Λάνκα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξασκήσει τις δεξιότητές του. Ωστόσο, ένας περίπατος σε ένα πάρκο της περιοχής σας ή μια εκδρομή στην παραλία μπορεί να σας δώσει τις ίδιες ευκαιρίες. Αν θέλετε να εξελίξετε τις δεξιότητές σας, βρείτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε εξοπλισμό που δεν θα σας εμποδίζει και ξεκινήστε να φωτογραφίζετε.



Σύνταξη: Matthew Bowen

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα