ΒΙΝΤΕΟ

5 τρόποι για να βελτιώσετε τα βίντεό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Θέλετε να αναβαθμίσετε την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τέσσερις δημιουργοί περιεχομένου μοιράζονται μαζί μας συμβουλές για τη δημιουργία υλικού υψηλής ποιότητας που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο.
Canon EOS R50 σε τρίποδο, τοποθετημένη πάνω σε ένα τραπέζι, που καταγράφει μια γυναίκα με ροζ ολόσωμη φόρμα η οποία έχει τριγύρω της εργαλεία χειροτεχνίας.

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα στα βίντεο, πώς θα κάνετε το περιεχόμενό σας να ξεχωρίζει; Για αρχή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία. Η μηχανή σας είναι ένας παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο στην ποιότητα του αποτελέσματος. Αν καταγράφετε με smartphone, η αναβάθμιση σε μια μηχανή όπως η Canon EOS R50 θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Σχεδιασμένη για τη δημιουργία περιεχομένου, η EOS R50 σάς επιτρέπει να εκφράζεστε με νέους τρόπους. Μπορείτε να δημιουργείτε βίντεο 4K και ήχο υψηλότερης ποιότητας και να χρησιμοποιείτε φακούς RF και RF-S για να διαμορφώσετε την εμφάνιση και την αίσθηση που αποπνέει το περιεχόμενό σας. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε μια σειρά επαγγελματικών δυνατοτήτων βίντεο, όπως το πρωτοποριακό σύστημα Dual Pixel CMOS AF της Canon, την ειδική κατάσταση λειτουργίας για vlogging και την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με smartphone.

Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη δημιουργικότητα και τις τεχνικές σας. Για να σας βοηθήσουν, τέσσερις δημιουργοί περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς ακόλουθους μας προσφέρουν τις συμβουλές τους για τα βίντεο. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε τον influencer φαγητού Martyn Odell και την καλλιτεχνική διευθύντρια Zeena Shah· από τη Γαλλία την influencer μόδας και ομορφιάς Fatou N'Diaye· και από τη Γερμανία την influencer γυμναστικής και διατροφής Elena Bulkowski. Όλοι βρίσκονται στην κορυφή στο είδος τους. Ακολουθούν πέντε συμβουλές τους για να βελτιώσετε τα βίντεό σας.

1. Καταγράψτε πλάνα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα

Canon EOS R50 σε τρίποδο, η οποία καταγράφει τη δημιουργό περιεχομένου Elena Bulkowski που φοράει ένα πορτοκαλί μπλουζάκι και εκτελεί μια άσκηση γιόγκα σε εξωτερικό χώρο.

Η Canon EOS R50 διαθέτει το ίδιο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF II με τις επαγγελματικές μηχανές του Συστήματος EOS R, όπως η EOS R6 Mark II. «Με βοηθάει να ανέβω επίπεδο», λέει η Elena. «Είναι σημαντικό να δημιουργείς περιεχόμενο καλής ποιότητας, με ευκρινή εικόνα, χωρίς θολά στοιχεία και με καθαρά και όμορφα χρώματα.»

Η Fatou N'Diaye, influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοράει φορώντας φουσκωτό καφέ παλτό και κρατώντας ομπρέλα, στέκεται σε έναν δρόμο δίπλα στις φωτισμένες βιτρίνες των καταστημάτων.

Ο αισθητήρας εικόνας 24,2MP της EOS R50 καταγράφει απίστευτες λεπτομέρειες, ακόμη και κατά τη λήψη σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Λήψη με Canon EOS R50 και φακό Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στα 45mm, με 1/40 δευτ., f/6.3 και ISO3200.

«Στη δημιουργία περιεχομένου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός», λέει η Zeena. «Η ποιότητα της εικόνας είναι το παν. Θέλω να δείχνω σε όλους αυτό ακριβώς που βλέπω, ώστε να τους εμπνεύσω με τα ζωηρά χρώματα, τον στροβιλισμό του νερού, την σταγόνα του μελανιού.»

Οι μηχανές όπως η Canon EOS R50 έχουν μεγαλύτερους αισθητήρες από τους αισθητήρες των smartphone. Έτσι, παρέχουν πιο καθαρά πλάνα, ειδικά σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Η EOS R50 διαθέτει επίσης το γρήγορο σύστημα αυτόματης εστίασης της Canon και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά από δεκαετίες έρευνας στον τομέα της επιστήμης των χρωμάτων, με αποτέλεσμα ευκρινείς εικόνες και φυσικούς, όμορφους τόνους. Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας σάς επιτρέπει να κάνετε λήψεις από δημιουργικές γωνίες και να βλέπετε τον εαυτό σας όταν κάνετε vlogging, ενώ παράλληλα η μηχανή σάς παρέχει τα οφέλη του μεγαλύτερου αισθητήρα. «Είναι απίστευτα χρήσιμη», συνεχίζει η Zeena. «Μπορείτε να την περιστρέψετε προς όποια κατεύθυνση θέλετε. Είναι πραγματικά χρήσιμη για να τραβάτε στολισμούς τραπεζιού από πάνω προς τα κάτω ή για να γυρίζετε εκπαιδευτικά βίντεο.»

Επιπλέον, με την Canon EOS R50, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς RF και RF-S της Canon για να προσαρμόζετε την εμφάνιση και την αίσθηση του περιεχομένου σας. «Η EOS R50 και οι φακοί RF σάς επιτρέπουν να είστε δημιουργικοί και να δημιουργείτε υπέροχο, μικρό βάθος πεδίου», λέει ο Martyn.

2. Να γνωρίζετε πότε πρέπει να κάνετε κατακόρυφες λήψεις

Canon EOS R50, πάνω σε τρίποδο για λήψη κατακόρυφα, η οποία κινηματογραφεί τον influencer φαγητού Martyn Odell στην κουζίνα.

Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της Canon EOS R50 σάς δίνει τη δυνατότητα να κινηματογραφείτε από οποιαδήποτε γωνία και να βλέπετε το υλικό σας με εντυπωσιακή λεπτομέρεια πριν το μοιραστείτε στο διαδίκτυο. Η EOS R50 διαθέτει επίσης μια κατάσταση Ταινίας για επιδείξεις με κοντινά πλάνα, η οποία προσαρμόζει τις ρυθμίσεις εστίασης κατά την εναλλαγή μεταξύ των λήψεων του προϊόντος και του παρουσιαστή.

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε όταν δημιουργείτε βίντεο είναι αν η λήψη θα γίνει με οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό. Πρέπει να πάρετε τη σωστή απόφαση, η οποία εξαρτάται από την εφαρμογή για την οποία κάνετε τη λήψη.

Κάποιες πλατφόρμες, όπως το TikTok, λειτουργούν μόνο με κατακόρυφο προσανατολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει η λήψη να γίνει κατακόρυφα. Διαφορετικά, το υλικό με οριζόντιο προσανατολισμό θα πρέπει να συρρικνωθεί για να χωρέσει στην οθόνη του τηλεφώνου ή να κοπεί στα πλάγια, οπότε θα χάσετε ένα μέρος του κάδρου.

Τα YouTube shorts λειτουργούν επίσης καλύτερα με κατακόρυφο προσανατολισμό. Αν όμως δημιουργείτε στάνταρ περιεχόμενο για το YouTube ή το Twitch, θα πρέπει να κάνετε τις λήψεις με οριζόντιο προσανατολισμό για να ταιριάζει το υλικό σας με τον προσανατολισμό της οθόνης του υπολογιστή και των τηλεφώνων των χρηστών σε προβολή πλήρους οθόνης, ώστε το περιεχόμενό σας να φαίνεται επαγγελματικό.

Η Canon EOS R50 μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα αν πραγματοποιείτε λήψη κατακόρυφα ή οριζόντια και θα κάνει την εγγραφή στη συγκεκριμένη μορφή. «Μία από τις εξαιρετικές δυνατότητες που διαθέτει η EOS R50 είναι η αναγνώριση του προσανατολισμού», εξηγεί ο Martyn. «Η μηχανή γνωρίζει πότε κάνω κατακόρυφη λήψη. Έτσι, όταν εισάγω το υλικό στο τηλέφωνό μου, μπορώ να το δημοσιεύσω απευθείας στους λογαριασμούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Αν κάνετε λήψη βίντεο για διαφορετικές πλατφόρμες, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εμφανίζονται στην οθόνη οι δείκτες διαστάσεων για την επιλεγμένη αναλογία κατά τη διάρκεια της εγγραφής, ώστε να καδράρετε σωστά τη σκηνή σας. Εξακολουθεί να είναι ορατό ολόκληρο το κάδρο, αλλά οι οδηγοί σάς δείχνουν πού θα κοπεί, οπότε μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα πλάνα θα περιλαμβάνουν αυτό που θέλετε, τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα.

3. Οι μεταβάσεις είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να είναι απλές

Canon EOS R50 – Αργή κίνηση

Κάθε κινηματογραφιστής πρέπει να ξέρει πώς να μεταβαίνει από τη μία λήψη στην άλλη – και είναι σημαντικό οι μεταβάσεις αυτές να γίνονται σωστά. Είναι καλύτερο να υπάρχει συνέπεια μεταξύ τους και να είναι ήπιες. Οι μεταβάσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν έναν σκοπό, αλλά συγχρόνως να ταιριάζουν άψογα στα πλάνα σας.

Για αρχή, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε μόνο δύο. Ξεκινήστε με τα βασικά, όπως με μια απότομη μετάβαση, όπου η εναλλαγή των λήψεων γίνεται χωρίς εφέ, ή με μια μετάβαση με αύξηση/μείωση ζουμ. Μπορεί να σας ακούγεται απλό, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσο επαγγελματικές δείχνουν οι ήπιες μεταβάσεις.

Οι μεταβάσεις με περιστροφή, στις οποίες το βίντεο γυρίζει στο επόμενο κλιπ με γρήγορη περιστροφή 180 μοιρών, ή ο πειραματισμός με κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων, είναι επίσης ιδανικές για διασκεδαστικά πλάνα με γρήγορο ρυθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε πιο εξεζητημένες μεταβάσεις, όπως το J-cut, όπου ο ήχος της επόμενης λήψης ξεκινά πριν μπει η εικόνα.

Για τον διαχωρισμό σκηνών, προσθέστε πλάνα B-roll με ήχο. Η λήψη στα 120fps της Canon EOS R50 είναι ιδανική για τη δημιουργία όμορφων πλάνων B-roll αργής κίνησης, ώστε να επιτύχετε επαγγελματική αίσθηση μετά την επεξεργασία. «Η λειτουργία αργής κίνησης της EOS R50 μού επιτρέπει να προσθέτω ένα δυναμικό στοιχείο στο περιεχόμενό μου», λέει ο Martyn. «Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από λάδι που κοχλάζει και υγρά που ρέουν, μέχρι κόψιμο σε αργή κίνηση.»

4. Να δημοσιεύετε συχνά

Χέρια που κρατούν μια Canon EOS R50 κατά τη μεταφορά αρχείων από τη μηχανή σε ένα τηλέφωνο που βρίσκεται πάνω σε ένα τραπέζι πίσω της.

Μπορεί να νομίζετε ότι το να δημοσιεύετε συχνά είναι δύσκολο όταν κάνετε λήψεις σε 4K, αλλά η εφαρμογή Canon Camera Connect και η δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς αρχείων από τη μηχανή στο τηλέφωνο διευκολύνουν την αποστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά τη λήψη.

Οι ακόλουθοί σας θέλουν να βλέπουν τη ζωή σας και τα όσα κάνετε. Επομένως, είναι σημαντικό να δημοσιεύετε συχνά για να συντηρείτε το ενδιαφέρον τους. Επίσης, οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν τις συχνές δημοσιεύσεις, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να σας προσέξουν.

Προσπαθήστε να δημοσιεύετε στο TikTok έως και τέσσερις φορές την ημέρα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο YouTube. Η συγκεκριμένη συχνότητα μπορεί να σας φανεί δύσκολη, γι’ αυτό η Fatou προτείνει να ενεργείτε κάθε φορά που έχετε έμπνευση. «Μου αρέσει να μοιράζομαι περιεχόμενο σχετικά με την επικαιρότητα, τα νεύρα μου, καθώς και τις όμορφες στιγμές μου», λέει.

Η Elena συμφωνεί: «Προσπαθώ το περιεχόμενό μου να είναι αυθόρμητο και να το προσαρμόζω στις περιστάσεις», λέει. «Είμαι πάρα πολύ ευέλικτη και μπορώ να μοιράζομαι ολόκληρη τη ζωή μου.»

«Ο λόγος που η κοινότητά μου αυξήθηκε μαζικά είναι επειδή αφιέρωσα τον απαραίτητο χρόνο», προσθέτει ο Martyn. «Καθημερινά περνάω ώρες απαντώντας σε σχόλια, στέλνοντας φωνητικά μηνύματα και μηνύματα με βίντεο. Για να χτίσετε μια κοινότητα, πρέπει να αφιερώσετε ενέργεια. Δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση από τους άλλους να σας ακολουθήσουν έτσι απλά.»

Αν και πρέπει να δημοσιεύετε τακτικά, είναι σημαντικό να μην δημοσιεύετε αλόγιστα – το περιεχόμενό σας θα πρέπει να είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας. «Αυτό που κοινοποιείτε πρέπει να σας αντιπροσωπεύει, επειδή τα άτομα που σας ακολουθούν έχουν συνηθίσει να σας βλέπουν – σας γνωρίζουν», λέει η Fatou.

5. Δημιουργήστε τις δικές σας τάσεις

Η Fatou N'Diaye, influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοράει ένα φουσκωτό καφέ παλτό και γυαλιά, κρατάει μια Canon EOS R50 και περπατάει δίπλα σε σπίτια με παστέλ χρώματα.

«Μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από άλλους ανθρώπους, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην έμπνευση και στην αντιγραφή», αναφέρει η Fatou. «Όταν αντιγράφετε άλλους ανθρώπους, αντιγράφετε κάτι που δεν σας αντιπροσωπεύει. Οι ακόλουθοί σας δεν θα ξέρουν ποιοι είστε πραγματικά, γιατί τη μια μέρα είστε αυτό και την επόμενη είστε κάτι άλλο. Θα ακολουθείτε απλώς τις τάσεις, αντί να δημιουργείτε τις δικές σας.»

«Όταν με ρωτούν ποια είναι η συμβουλή μου για τους νέους δημιουργούς περιεχομένου», λέει η Fatou, «λέω ότι πρέπει να είναι απλώς ο εαυτός τους. Το γεγονός ότι κάποιος τράβηξε μια φωτογραφία που ήταν επιτυχημένη, δεν σημαίνει ότι αν την τραβήξετε θα συμβεί το ίδιο και με εσάς. Πρέπει να έχετε τη δική σας ταυτότητα, να έχετε κάτι να πείτε, αλλά και να είστε αληθινοί. Συνήθως οι άνθρωποι συμπαθούν κάποιον επειδή διαφέρει από τους υπόλοιπους.»

Η Zeena συμφωνεί: «Να παραμείνετε αληθινοί, να είστε μοναδικοί», λέει. «Είναι τόσες πολλές οι ιδέες και τα project που θέλω οπωσδήποτε να μοιραστώ. Πάντα θα υπάρχει μια ιδέα που δεν την έχει σκεφτεί κάποιος άλλος.»

«Οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να ασχολούνται με κάτι που τους αρέσει», συμβουλεύει η Elena. «Αν δεν σας αρέσουν τα αθλήματα, μην γίνετε influencer γυμναστικής, επειδή ο κόσμος θα το καταλάβει. Να είστε ο εαυτός σας, να διασκεδάζετε κι έτσι θα παρακινήσετε κι άλλους.»

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί περιεχομένου για τα βίντεό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χέρι που κρατάει μια Λαβή-τρίποδο Canon HG-100TBR, συνδεδεμένη σε μια Canon EOS R50 με ένα Στερεοφωνικό μικρόφωνο Canon DM-E100.

Σύμφωνα με τον Martyn, η Λαβή-τρίποδο Canon HG-100TBR είναι ιδανικό εργαλείο για τη δημιουργία περιεχομένου. «Όταν μαγειρεύω δημιουργώ ακαταστασία, κι έτσι είναι υπέροχο που δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως αγγίξω τη μηχανή μου και λερώσω τα πάντα. Αυτό το αξεσουάρ είναι επίσης ιδανικό για vlogging. Λειτουργεί ως επέκταση του χεριού σας, για να μπορείτε να καταγράφετε ευρύτερα πλάνα όταν βρίσκεστε έξω.»

Canon EOS R50
Μια ελαφριά mirrorless μηχανή που μπορείτε να παίρνετε παντού μαζί σας, αφήνοντας ελεύθερη την αυθόρμητη δημιουργικότητά σας. Ο αισθητήρας 24,2MP της Canon EOS R50 καταγράφει υλικό 4K σε 30p και Full HD σε 120fps, ενώ η μηχανή διαθέτει επίσης μια σειρά από δημιουργικές προκαθορισμένες ρυθμίσεις για να προσαρμόζετε την εμφάνιση και την αίσθηση των πλάνων σας, απευθείας στη μηχανή. Μπορείτε να δείτε ορισμένες εναλλακτικές επιλογές στον οδηγό μας για τις καλύτερες μηχανές Canon για vlogging.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Ξεκινήστε το ταξίδι σας στις mirrorless μηχανές του Συστήματος EOS R με αισθητήρα APS-C με έναν φακό που καλύπτει όλες τις ανάγκες σας σε βίντεο. Ο φακός Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM είναι ελαφρύς και μικρών διαστάσεων, με οπτικό Σταθεροποιητή εικόνας 4 στοπ για σταθερά βίντεο χωρίς τρίποδο, ενώ διαθέτει επίσης χρήσιμο εύρος ζουμ 18-45mm για εξαιρετικά αποτελέσματα κάθε μέρα.

Στερεοφωνικό μικρόφωνο Canon DM-E100
Μην αφήσετε τους μικρούς θορύβους να χαλάσουν την ατμόσφαιρά σας. Το Στερεοφωνικό μικρόφωνο Canon DM-E100 είναι ιδανικό για να αναβαθμίσετε τον ήχο σας. Είναι μικρό και ελαφρύ για να ταιριάζει με την Canon EOS R50 και λειτουργεί με την μπαταρία της μηχανής. Υποστηρίζει μονοκατευθυντική εγγραφή στερεοφωνικού ήχου, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για vlogging με τη μηχανή.

Λαβή-τρίποδο Canon HG-100TBR
Κινηματογραφήστε με σιγουριά και τιθασεύστε τη δημιουργικότητά σας με τη Λαβή-τρίποδο HG-100TBR της Canon που διαθέτει τηλεχειριστήριο, προσαρμοζόμενη κεφαλή και εξαιρετική εργονομία για σταθερές λήψεις.

Canon RF 16mm F2.8 STM
Η Βάση RF της Canon EOS R50 σάς δίνει πρόσβαση σε όλους τους φακούς RF. Καθώς αποκτάτε περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να προσαρμόσετε τις επιλογές φακών σύμφωνα με τη δημιουργική σας αισθητική. Σχεδιασμένος για vlogger, ο εξαιρετικά ευρυγώνιος RF 16mm F2.8 STM είναι ιδανικός για υλικό στη μηχανή, ενώ το γρήγορο διάφραγμα f/2.8 που διαθέτει προσφέρει ομαλό, απαλό bokeh για κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Canon RF 50mm F1.8 STM
Μικρός και ελαφρύς, με σχεδόν αθόρυβη εστίαση, ο RF 50mm F1.8 STM είναι ιδανικός για συνθήκες ασθενούς φωτισμού και εξαιρετικός για δημιουργικό έλεγχο του βάθους πεδίου.


Επομένως, αν είστε δημιουργοί περιεχομένου και έτοιμοι να αναβαθμίσετε τη δουλειά σας, ακολουθήστε τις συμβουλές των τεσσάρων επαγγελματιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Peter Wolinski

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΒΙΝΤΕΟ

  Πώς να τραβήξετε βίντεο φαγητού σε υψηλή ποιότητα, όπως οι επαγγελματίες

  Η Jessie έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100 χιλιάδες ακόλουθους στον λογαριασμό της, Jessie Bakes Cakes, με τα εντυπωσιακά της βίντεο με φαγητά. Εδώ εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τελειοποιήσετε τη βιντεοσκόπηση φαγητού.

 • VLOGGING

  Πώς να γίνετε vlogger

  Ξεκινήστε και δημιουργήστε ποιοτικά vlog με τις συμβουλές vlogging για αρχάριους.

 • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

  Δημιουργία μιας ιστορίας βίντεο

  10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτιάχνετε εντυπωσιακές μίνι ταινίες.

 • VLOGGING

  Οι καλύτερες επιλογές μηχανών και φακών της Canon για vlogging

  Η Canon κατασκευάζει μια ολόκληρη σειρά από μηχανές και φακούς που ταιριάζουν απόλυτα στους δημιουργούς περιεχομένου. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη επιλογή για εσάς.