ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΩΤΙΑΣ

Φωτογράφιση φωτιάς: πώς να αποτυπώσετε φλόγες

Είτε θέλετε να φωτογραφίσετε ένα κερί που τρεμοπαίζει είτε τον χορό των φλογών μιας φωτιάς ή βεγγαλικά, οι σωστές τεχνικές, οι ρυθμίσεις και ο εξοπλισμός κάνουν τη διαφορά.
Μακρά έκθεση παιδιού που στέκεται δίπλα σε φωτιά, με αιωρούμενες σπίθες που δημιουργούν μακριά ίχνη φωτός.

Η φωτιά είναι ένα υπέροχο θέμα για φωτογράφιση, το οποίο προσφέρει αμέτρητες δημιουργικές ευκαιρίες. Οι φλόγες όχι μόνο είναι όμορφες, αλλά πλημμυρίζουν το περιβάλλον με υπέροχο ζεστό φως. Αυτό σημαίνει ότι η φωτιά δεν αποτελεί μόνο ένα εντυπωσιακό θέμα, αλλά και ατμοσφαιρική πηγή φωτισμού για πορτραίτα.

Η φωτιά μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση για τη φωτογράφιση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι είναι ότι η πηγή είναι πολύ φωτεινή, ενώ το περιβάλλον είναι συχνά πολύ σκοτεινό. Αυτό το υψηλό επίπεδο αντίθεσης μπορεί να δυσκολέψει την αποτύπωση των λεπτομερειών, τόσο στα φωτεινότερα όσο και στα σκοτεινότερα μέρη της σκηνής. Ωστόσο, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στη μηχανή και μερικές απλές δεξιότητες, ο καθένας μπορεί να τραβήξει υπέροχες φωτογραφίες με φωτιά.

Ενώ η φωτογράφιση φλόγας είναι μια εξαιρετική δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί κατά τους εορταστικούς μήνες. Δείτε πώς μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες με φωτιά στις γιορτές φέτος τον χειμώνα.

1. Να είστε ασφαλείς

Ενήλικος που κρατά το χέρι ενός παιδιού κοντά σε εστία φωτιάς.

Αν φωτογραφίζετε παιδιά, είναι καλύτερο να υπάρχει ένας άλλος ενήλικος για να τα παρακολουθεί κατά τις λήψεις. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/160 δευτ., f/3.5 και ISO4000.

Όπως και η φωτογραφία, η φωτιά μπορεί να είναι σαγηνευτική, αν και όχι πάντα με καλό τρόπο. Είναι πολύ εύκολο να εστιάσει κανείς στη λήψη, αλλά η ασφάλεια πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό όχι μόνο να αποτρέψουμε τυχόν τραυματισμό μας καθώς και άλλων ατόμων, αλλά και να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά. Τοποθετήστε κοντά έναν κουβά νερό ή πυροσβεστήρα για να μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά και χρησιμοποιήστε έναν φακό κεφαλής για να βρίσκετε τον δρόμο σας στο σκοτάδι. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο ισχυρός άνεμος μπορεί να κάνει τις φλόγες απρόβλεπτες.

2. Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Μηχανή Canon, τρίποδο, πορτοκαλί ζελέ και φορητή λάμπα στην άκρη μιας εστίας φωτιάς.

Εκτός από τη μηχανή και το τρίποδο, ένας ηλεκτρικός φακός μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε επιπλέον φως στη σκηνή και να εξισορροπήσετε τις φωτεινές φλόγες με το περιβάλλον. Ένα μικρό κομμάτι πορτοκαλί ζελέ μπορεί να θερμάνει το φως του ηλεκτρικού φακού, ώστε να ταιριάζει με τις φλόγες.

Το φως που παράγεται από τη φωτιά είναι συνήθως αρκετά χαμηλής έντασης, επομένως καλό είναι να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό που αποδίδει καλά σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού όταν χρησιμοποιείτε τη φωτιά ως πηγή φωτός για να καταγράψετε κοντινά αντικείμενα. Μια μηχανή όπως η Canon EOS R6 είναι ιδανική. Ο εξαιρετικά ευαίσθητος αισθητήρας full-frame 20,1MP έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίζει με ευκολία φωτογραφικά σενάρια υψηλού δυναμικού εύρους, καθώς και συνθήκες ασθενούς φωτισμού γενικότερα.

Ένας γρήγορος σταθερός φακός, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, βοηθάει επίσης πολύ, καθώς οι σταθεροί φακοί έχουν συνήθως μεγαλύτερα μέγιστα διαφράγματα από τους ζουμ. Αυτό επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου και χαμηλότερες τιμές ISO σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, πράγμα που σημαίνει πιο καθαρές λήψεις με λιγότερο θόρυβο.

Αν και δεν είναι απαραίτητο, ένα τρίποδο μπορεί επίσης να είναι πολύ πρακτικό για φωτογραφίες με φωτιά και κεριά, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε εκθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και να θολώνετε την κίνηση της φλόγας που τρεμοπαίζει.

3. Σύλληψη του φωτός των κεριών

Μια σειρά από κεριά που εκτίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ορατές μόνο οι φλόγες σε μαύρο φόντο.

Εάν προσαρμόσουμε την έκθεση για τη φωτιά, η υπόλοιπη σκηνή γίνεται πολύ σκοτεινή, γεγονός που κάνει τις φλόγες των κεριών να μοιάζουν σαν να αιωρούνται στον αέρα. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/1250 δευτ., f/4 και ISO100.

Μια σειρά από κεριά που εκτίθενται με τρόπο ώστε τα κηροπήγια να είναι ορατά, ενώ οι φλόγες είναι υπερεκτεθειμένες και θολές.

Εάν προσαρμόσουμε την έκθεση για το περιβάλλον, το δημιουργικό αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό: τα κεριά είναι ορατά, ενώ οι φλόγες εμφανίζονται υπερεκτεθειμένες και θολές. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/20 δευτ., f/4 και ISO100.

Τα κεριά μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά ατμοσφαιρικές λήψεις, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν πρόκληση για τη λήψη, καθώς έχουν φωτεινές φλόγες αλλά δεν φωτίζουν έντονα το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν ρυθμίσουμε την έκθεση για τις φλόγες η υπόλοιπη σκηνή θα είναι σχεδόν σκοτεινή, αλλά αν τη ρυθμίσουμε για το περιβάλλον οι φλόγες θα «καούν». Η επιλογή προτεραιοτήτων εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Συχνά είναι καλύτερο να ρυθμίσετε την έκθεση για το φωτεινότερο στοιχείο στο κάδρο, καθώς είναι πιο εύκολο να «ανεβάσετε» τους σκοτεινούς τόνους κατά την επεξεργασία από το να αποκαταστήσετε τους «καμένους» φωτεινούς τόνους. Επιπλέον, δείτε αν μπορείτε να αυξήσετε πολύ λίγο την έκθεσή σας για να ενισχύσετε ελαφρώς τους σκοτεινούς τόνους χωρίς να «κάψετε» τους φωτεινούς τόνους. Αν η μηχανή σας διαθέτει λειτουργία Ζέβρας, δοκιμάστε να τη χρησιμοποιήσετε κατά τη λήψη βίντεο· αυτή τονίζει τα υπερεκτεθειμένα μέρη ενός καρέ με ένα μοτίβο ζέβρας, επιτρέποντάς σας να μεγιστοποιήσετε την έκθεση των σκοτεινών τόνων χωρίς να ανεβάσετε υπερβολικά τους φωτεινούς τόνους. Για φωτογραφίες, η ειδοποίηση υπερέκθεσης μπορεί να σας βοηθήσει στην κατάσταση αναπαραγωγής, για να ελέγξετε αν η εικόνα που τραβήξατε έχει «καμένες» περιοχές. Η λήψη σε μορφή RAW σάς προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την επεξεργασία μετά τη λήψη με χρήση λογισμικού, όπως το Digital Photo Professional (DPP) της Canon.

Ρυθμίστε τη μηχανή σας στη Χειροκίνητη κατάσταση λειτουργίας (M) για να παρακάμψετε το αυτόματο αναδυόμενο φλας της μηχανής σας. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η επισκίαση του ευαίσθητου φωτός της φλόγας από τα κεριά. Ρυθμίστε το διάφραγμα σε f/4 και το ISO σε 100 και, στη συνέχεια, μεταβάλλετε την ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 1/20 και 1/2000 δευτερολέπτου, για να δείτε πώς οι διάφορες ταχύτητες κλείστρου επηρεάζουν την εμφάνιση των κεριών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικό φλας, γνωστό και ως φλας ημέρας, το οποίο είναι μια ριπή φωτός που προσθέτει φως στους σκοτεινούς τόνους και αναδεικνύει τις λεπτομέρειες στο θέμα σας. Η εφαρμογή Canon Photo Companion περιλαμβάνει ένα άρθρο σχετικά με τη λήψη πορτραίτων υπό το φως των κεριών, το οποίο εξερευνά αυτήν την τεχνική σε πιο επαγγελματικό περιβάλλον.

4. Πορτραίτα γύρω από τούρτες με αναμμένα κεράκια

Μικρό παιδί που σκύβει προς τα εμπρός για να σβήσει τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων. Το πρόσωπο του παιδιού φωτίζεται από τις φλόγες.

Καθώς το θέμα σας σκύβει προς τα κεριά, οι φλόγες που τρεμοπαίζουν θα ρίχνουν μια υπέροχη ζεστή λάμψη στο πρόσωπό του. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/200 δευτ., f/2 και ISO1600.

Η πίσω όψη μιας μηχανής Canon που φωτογραφίζει ένα παιδί με την τούρτα γενεθλίων του.

Κατά τη λήψη με το διάφραγμα του φακού εντελώς ανοιχτό, το βάθος πεδίου είναι πολύ μικρό και, επομένως, η απαιτείται εστίαση ακριβείας. Μια μηχανή που διαθέτει Αυτόματη εστίαση με ανίχνευση ματιών, όπως η Canon EOS R6, διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία, ακόμη κι όταν τραβάτε άτομα σε προφίλ.

Υπάρχει καλύτερη στιγμή για να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή από ένα πάρτι γενεθλίων; Όταν έρθει η στιγμή για το σβήσιμο των κεριών, μπορείτε να αποτυπώσετε υπέροχα πορτραίτα χρησιμοποιώντας το θερμό φως των κεριών για να τονίσετε το χαρούμενο πρόσωπο του θέματός σας. Δοκιμάστε να ρυθμίσετε τη μηχανή στη Χειροκίνητη κατάσταση λειτουργίας (M) με διάφραγμα f/1.8 (ή το μεγαλύτερο διάφραγμα του φακού σας), ταχύτητα κλείστρου 1/200 δευτ. και Αυτόματο ISO. Με αυτόν τον τρόπο, η ρύθμιση ISO προσαρμόζεται για να σας δώσει τη σωστή έκθεση.

Ένας γρήγορος σταθερός φακός, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, είναι ιδανικός για αυτόν τον τύπο πορτραίτων, καθώς το μεγάλο μέγιστο διάφραγμα σάς επιτρέπει να αποτυπώνετε πορτραίτα σε εσωτερικούς χώρους με ασθενή φωτισμό. Σε μεγάλα διαφράγματα, προσφέρει επίσης ομαλό bokeh για εντυπωσιακά θολωμένα φόντα.

5. Φωτογράφιση φωτιάς

Μακρά έκθεση φωτιάς, με αιωρούμενες σπίθες που δημιουργούν μακριά ίχνη φωτός.

Η μακρά έκθεση θολώνει την κίνηση των φλογών και μετατρέπει τις σπίθες σε εντυπωσιακά ίχνη φωτός. Η ανάδευση της φωτιάς μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά εφέ φωτισμού, αλλά φροντίστε για την ασφάλειά σας: βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με προσοχή! Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1 δευτ., f/8 και ISO100.

Η πίσω όψη μιας μηχανής Canon που φωτογραφίζει ένα παιδί δίπλα σε φωτιά.

Χρησιμοποιήστε τρίποδο και πραγματοποιήστε μια δεύτερη έκθεση για να αποτυπώσετε ίχνη σπινθήρων σε φωτιές. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τα άτομα της φωτογραφίας να παραμείνουν ακίνητα κατά τη διάρκεια της μακράς έκθεσης, ώστε να αποφύγετε το θόλωμα λόγω κίνησης στο κάδρο. Εναλλακτικά, κάντε το αντίθετο και δημιουργήστε μια απόκοσμη εικόνα με εκούσιο θόλωμα, όπως στην επάνω εικόνα εδώ, με σπινθήρες που αποτυπώνονται ως φωτεινές γραμμές φωτός.

Υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από τη φωτιά μια κρύα, σκοτεινή νύχτα; Οι φλόγες μπορούν να αποτελέσουν ένα έντονο θέμα με φόντο το σκοτάδι του περιβάλλοντος. Υπάρχει μια στιγμή μετά τη δύση του ήλιου όπου ο φωτισμός του περιβάλλοντος είναι μεν αρκετά χαμηλός ώστε η φωτιά να ξεχωρίζει από το σκοτάδι, αλλά υπάρχει αρκετό φως ώστε να διακρίνεται το περιβάλλον και οι λεπτομέρειες του ουρανού. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να τραβήξετε μια φωτογραφία στο λυκόφως και να αναδείξετε τη φωτιά, καθώς όταν πέσει η νύχτα το περιβάλλον θα είναι εντελώς μαύρο. Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε σε χειροκίνητη κατάσταση λειτουργίας με ταχύτητα κλείστρου στο 1/100 δευτ., διάφραγμα f/1.8 (ή οποιοδήποτε είναι το ευρύτερο διάφραγμα του φακού σας) και Αυτόματη ρύθμιση ISO. Χρησιμοποιήστε Διόρθωση (ή αντιστάθμιση) έκθεσης για να κάνετε τη λήψη πιο φωτεινή ή πιο σκοτεινή και επιλέξτε χαμηλό ύψος λήψης για να πλαισιώσετε τη φωτιά με φόντο τον ουρανό του λυκόφωτος.

6. Λήψη πορτραίτων δίπλα στο φως της φωτιάς

Φωτογράφος που τραβάει ένα κοντινό πορτραίτο παιδιού δίπλα σε φωτιά.

Κατά τη λήψη πορτραίτων δίπλα σε φωτιά, δοκιμάστε να θέσετε τη μηχανή σε Χειροκίνητη κατάσταση (M) με διάφραγμα f/1.8 (ή το ευρύτερο διάφραγμα του φακού σας), ταχύτητα κλείστρου 1/200 δευτ. και Αυτόματη ρύθμιση ISO, για να παγώσετε την κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο υπό το περιορισμένο φως.

Δύο παιδιά πρόσωπο με πρόσωπο μπροστά από φωτιά, με το περίγραμμα των προφίλ τους φωτίζεται από το φως των φλογών.

Αποτυπώστε πορτραίτα δίπλα στη φωτιά για υπέροχο θερμό φωτισμό ή ενδιαφέρουσες σιλουέτες. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/125 δευτ., f/1.8 και ISO25600.

Οι φωτιές και οι εστίες φωτιάς δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά πορτραίτα. Οι συζητήσεις δίπλα στη φωτιά, τα ζευγάρια που μαζεύονται γύρω της και τα παιδιά που σαγηνεύονται από τις φλόγες αποτελούν εξαιρετικά θέματα που μπορείτε να αποτυπώσετε με μια μηχανή Canon. Βεβαιωθείτε ότι τροφοδοτείτε τη φωτιά πριν αρχίσετε τις λήψεις, καθώς ο όγκος της φλόγας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον φωτισμό περιβάλλοντος. Το φως συχνά εξασθενεί πολύ γρήγορα μακριά από τις φλόγες, γι' αυτό φέρτε τα θέματα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φωτιά (και με ασφάλεια) ώστε να εκμεταλλευτείτε τη λάμψη.

7. Λήψεις βεγγαλικών

Σπίθες που πετάγονται από δύο βεγγαλικά χειρός, ενώ τα πρόσωπα των δύο παιδιών που τα κρατούν μόλις φαίνονται στο φόντο.

Για να αποτυπώσετε τα βεγγαλικά χειρός, ρυθμίστε τη μηχανή σας σε χειροκίνητη κατάσταση λειτουργίας (M). Χρησιμοποιήστε διάφραγμα περίπου f/3.5-f/5.6, ταχύτητα κλείστρου 1/125 δευτ. και Αυτόματη ρύθμιση ISO. Μπορείτε επίσης να παίξετε με την αντιστάθμιση έκθεσης, η οποία μπορεί να δώσει ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/200 δευτ., f/2.5 και ISO640.

Το σπινθηροβόλημα ενός βεγγαλικού χειρός μπορεί να φαίνεται φανταστικό στις φωτογραφίες – και είναι επίσης ένας ασφαλέστερος τρόπος για να εξερευνήσετε δημιουργικά εφέ φωτισμού με μικρά παιδιά ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι ιπτάμενες σπίθες εκτοξεύονται προς τα έξω σε κάθε κατεύθυνση με απίστευτη ταχύτητα, επομένως αποτυπώνονται ως ίχνη φωτός ακόμη κι όταν χρησιμοποιείτε αρκετά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Αν νιώθετε άνετα με τη λήψη και την επεξεργασία σε μορφή RAW, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, καθώς στη συνέχεια μπορείτε να αναδείξετε περισσότερες λεπτομέρειες στις περιοχές φωτεινών και σκοτεινών τόνων. Εναλλακτικά, μειώστε την ταχύτητα κλείστρου και το βεγγαλικό χειρός θα αφήσει ευδιάκριτα ίχνη κατά μήκος του κάδρου – εσείς επιλέγετε!

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καταγράψετε τα ίχνη φωτός από εορταστικά πυροτεχνήματα. Δείτε συμβουλές και τεχνικές για δημιουργικές φωτογραφίες με πυροτεχνήματα, για περισσότερες ιδέες και έμπνευση.

Και όταν σβήσει η φωτιά, μπορείτε να εξερευνήσετε τεχνικές για τη Φωτογράφιση καπνού με την άσκηση δεξιοτήτων στην εφαρμογή Canon Photo Companion.

Κείμενο του James Paterson

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα