ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Οδηγός βασικών τεχνικών για ζωγραφική με φως και φωτογραφία

Η ζωγραφική με φως δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε και χρειάζεται ελάχιστο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Πειραματιστείτε και διασκεδάστε, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες με αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα.
Κοντινή λήψη του προσώπου μιας γυναίκας, το οποίο καλύπτεται από πολύχρωμα ίχνη φωτός. Λήψη με Canon EOS R6.

Το φως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για μια φωτογραφία, αλλά η διασκέδαση δεν είναι σταματά απαραίτητα με τη δύση του ήλιου. Χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό φακό ή κάποια άλλη φωτεινή πηγή, μπορείτε να βγείτε έξω αφού σκοτεινιάσει και να «ζωγραφίσετε» τις δικές σας εικόνες, κινώντας τα φώτα τριγύρω ώστε να δημιουργήσετε όποια σχήματα σας αρέσουν. Δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα σχήματα σε πραγματικό χρόνο, αλλά χρησιμοποιώντας μακρά έκθεση, μπορείτε να τα καταγράψετε στη μηχανή σας για να δημιουργήσετε μοναδικές εικόνες. Η τεχνική συχνά αναφέρεται ως «ζωγραφική με φως».

Τι είναι η ζωγραφική με φως;

Μακρά έκθεσης της κίνησης οχημάτων κατά μήκος ενός πολυσύχναστου δρόμου, η οποία έχει δημιουργήσει ίχνη φωτός σε κόκκινο και λευκό χρώμα.

Χρησιμοποιώντας μακρά έκθεση, μπορείτε να μεταμορφώσετε τα εμπρός και τα πίσω φώτα των κινούμενων αυτοκινήτων σε λευκά και κόκκινα ίχνη φωτός. Η ζωγραφική με φως χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνική, αλλά την πηγή φωτός την ελέγχετε εσείς. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM στα 28mm, 124 δευτ., f/16 και ISO400. © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Υπάρχει μαγεία στην κίνηση. Μπορεί να έχετε δει φωτογραφίες με ίχνη φωτός. Αυτά βασίζονται συνήθως στη νυχτερινή κυκλοφορία των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων που αφήνουν λευκά και κόκκινα φωτεινά ίχνη στην εικόνα καθώς κινούνται κατά μήκος των δρόμων. Η ζωγραφική με φως χρησιμοποιεί την ίδια ιδέα αλλά την κάνει πιο δημιουργική, μιας και παίρνετε εσείς τον έλεγχο.

Όπως και με τα ίχνη φωτός, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μακρά έκθεση, η οποία προσφέρει αρκετό χρόνο για να καταγράψετε όλες τις κινήσεις της φωτεινής πηγής. Η κίνηση μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε εσείς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά ή χρωματιστά φώτα για να ζωγραφίσετε την εικόνα σας.

Τι χρειάζεστε για επιτυχημένη ζωγραφική με φως;

Γυναίκα που ποζάρει μπροστά από μια μηχανή Canon, ενώ ένας άνδρας κρατάει ένα φως πίσω από το κεφάλι της.

Η χρήση τρίποδου μπορεί να σας φανεί πραγματικά χρήσιμη κατά τις λήψεις μακράς έκθεσης, καθώς θα αποφύγετε τυχόν αστάθεια της μηχανής και το θέμα ή το φόντο της εικόνας θα παραμείνει ευκρινές.

Αν συνδέσετε τη μηχανή στο τηλέφωνο ή στο tablet σας μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect, μπορείτε όχι μόνο να ελέγχετε τη μηχανή από απόσταση, αλλά και να βλέπετε στην οθόνη αυτά που «βλέπει» ο φακός σας, για να είστε σίγουροι ότι η ζωγραφική με φως δημιουργεί μια καλή σύνθεση και γεμίζει το κάδρο.

Παρ’ όλο που η ζωγραφική με φως έχει να κάνει κυρίως με την κίνηση, αν έχετε αποφασίσει να συμπεριλάβετε ένα φόντο με ασθενή φωτισμό στην εικόνα, αυτό θα πρέπει συνήθως να δείχνει ευκρινές. Επομένως, θα χρειαστεί να στερεώσετε τη μηχανή σας σε ένα τρίποδο ή κάποια άλλη σταθερή πλατφόρμα. Αν ο φακός σας διαθέτει οπτική Σταθεροποίηση εικόνας (IS), είναι γενικά καλύτερο να την απενεργοποιήσετε για τις λήψεις μακράς έκθεσης. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα μηχανών μπορούν να καταλάβουν πότε η μηχανή έχει τοποθετηθεί σε τρίποδο και απενεργοποιούν τη σταθεροποίηση εικόνας για εσάς.

Όπως κάθε τεχνική φωτογράφισης, η ζωγραφική με φως μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση. Θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τις λήψεις σας πριν τη δύση του ήλιου, ώστε να μπορείτε να δείτε ποιες συνθέσεις θα λειτουργήσουν καλύτερα. Όταν σκοτεινιάσει, τοποθετήστε τη μηχανή σας σε τρίποδο και μεταβείτε στην κατάσταση Άμεσης προβολής για να μπορείτε να δείτε τη λήψη σε προεπισκόπηση στην πίσω οθόνη LCD.

Τα διαφορετικά περιβάλλοντα μπορούν να δώσουν μια εναλλακτική εμφάνιση και αίσθηση στη ζωγραφική με φως. Αν χρησιμοποιήσετε έναν σχετικά σύντομο χρόνο έκθεσης της τάξης των 10 δευτερολέπτων και σκούρο φόντο, η τελική εικόνα σας θα παραμείνει σκοτεινή και όλη η προσοχή θα στραφεί στα σχήματα που δημιουργείτε με την πηγή του φωτός. Ο μεγαλύτερος χρόνος έκθεσης σε ένα αστικό τοπίο ή κάποιο άλλο φωτιζόμενο φόντο τη νύχτα μπορεί να προσθέσει ατμόσφαιρα στη σύνθεση και να δώσει μια αίσθηση της τοποθεσίας και του χώρου.

Πρέπει να εξασκηθείτε έτσι ώστε να μην αγγίζετε τη μηχανή κατά τις λήψεις μακράς έκθεσης, ακόμη και αν είναι τοποθετημένη σε τρίποδο, για να αποφύγετε το θόλωμα που προκαλούν οι κραδασμοί στην εικόνα.

Πώς πρέπει να ρυθμίσετε τη μηχανή σας;

Φιγούρα που στέκεται στο σκοτάδι περιστρέφοντας ηλεκτρικούς φακούς για να δημιουργήσει ίχνη φωτός σε κόκκινο και λευκό χρώμα.

Αφού τοποθετήσετε τη μηχανή σε τρίποδο ή μια σταθερή επιφάνεια, ρυθμίστε την σε Χειροκίνητη κατάσταση λήψης (M), ορίστε το ISO σε 100 και επιλέξτε ένα μικρό διάφραγμα, όπως f/11 ή μεγαλύτερο αριθμό. Πειραματιστείτε με διάφορα διαφράγματα και ταχύτητες κλείστρου πριν ξεκινήσετε, για να έχετε μια αίσθηση του το πώς επηρεάζουν το αποτέλεσμα οι διάφορες ρυθμίσεις, εξετάζοντας συνεχώς τις λήψεις σας στην πίσω οθόνη της μηχανής. Λάβετε υπόψη ότι όταν βλέπετε τις λήψεις στην οθόνη της μηχανής στο σκοτάδι μπορεί να φαίνονται πιο φωτεινές από όσο είναι στην πραγματικότητα, οπότε θα μπορούσατε να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα της οθόνης για να το αντισταθμίσετε.

Για πολλές νυχτερινές λήψεις, συνήθως προτιμάται ένα μεγάλο διάφραγμα με μικρό αριθμό f και υψηλό ISO, ώστε να παγώσετε οποιαδήποτε κίνηση με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Όταν ζωγραφίζετε με φως ισχύει το αντίθετο, επειδή η κίνηση είναι ο βασικός παράγοντας που θέλετε να καταγράψετε.

Επιλέξτε την κατάσταση Χειροκίνητης λήψης (M) στη μηχανή και χρησιμοποιήστε χαμηλό ISO, γύρω στο 100 έως 200. Επιλέξτε ένα κλειστό διάφραγμα γύρω στο f/11 και ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου σε μια τιμή από 10 έως 30 δευτερόλεπτα, ανάλογα με τον χρόνο που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τη ζωγραφική με φως.

Θα πρέπει επίσης να ορίσετε την απόσταση εστίασης χειροκίνητα, οπότε επιλέξτε την κατάσταση MF. Εστιάστε εκ των προτέρων στην περιοχή στην οποία σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη λυχνία για να ζωγραφίσετε. Σε πολλές μηχανές μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον Τονισμό περιγραμμάτων για χειροκίνητη εστίαση (Τονισμός περιγραμμάτων MF), ένα οπτικό βοήθημα που δείχνει ποια μέρη της εικόνας έχουν τη μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Μια καλή δημιουργική συμβουλή είναι να επιλέξετε χειροκίνητα τη ρύθμιση ισορροπίας λευκού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις Φως ημέρας, Συννεφιά, Σκιά ή Λυχνία πυράκτωσης, θα αλλάξετε ουσιαστικά τη θερμοκρασία χρώματος του φωτός, δίνοντας σταδιακά πιο θερμό ή πιο ψυχρό αποτέλεσμα. Αν η μηχανή σας διαθέτει κατάσταση ποιότητας RAW, φωτογραφίστε με αυτήν, καθώς σας επιτρέπει να αλλάζετε τη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού όταν επεξεργάζεστε την εικόνα σε λογισμικό όπως το Canon Digital Photo Professional.

Ξεκινήστε απλά, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις μηχανής που προτείνουμε και έναν ηλεκτρικό φακό ή το φως από το smartphone σας για να δημιουργήσετε βασικά σχήματα ή ακόμη και για να γράψετε το όνομά σας με φως. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκθεση ή ένα πιο ανοιχτό ή πιο στενό διάφραγμα, για να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις και σύντομα θα καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα.

Ποιο θέμα και ποια πηγή φωτός να επιλέξετε;

Ηλεκτρικός φακός με διάφορα πολύχρωμα κυπελάκια, κολλημένα με ταινία στην άκρη του.

Αν δεν έχετε κάποιον πολύχρωμο ηλεκτρικό φακό στο σπίτι, μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα έναν χρησιμοποιώντας χρωματιστά πλαστικά κυπελάκια ή παρόμοια πολύχρωμα αντικείμενα, όπως μικρά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, χαρτομάντιλα ή γιρλάντες με πολύχρωμα φωτάκια.

Τουλίπες σε κήπο, σε πλαίσιο από ίχνη φωτός.

Όταν εσείς χειρίζεστε τη μηχανή ενώ άλλα άτομα ζωγραφίζουν με φως, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έκθεση Bulb για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας κατά διαστήματα τον φακό με ένα καπέλο ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια σύνθεση με ξεχωριστά, επιλεκτικά μέρη, αντί να προσπαθείτε να καταγράψετε τα πάντα σε μία συνεχή ακολουθία. Λήψη με Canon EOS 90D και φακό Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM στα 71mm, με 83 δευτ, f/22 και ISO100.

Χρησιμοποιήστε τον κήπο σας για να εξασκηθείτε και να συνθέσετε μια λήψη με λουλούδια, δέντρα ή άλλα γραφικά φυτά. Αν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμα πλαστικά φλιτζάνια ή χαρτομάντιλα, τα οποία θα κολλήσετε με ταινία στον ηλεκτρικό φακό για να δημιουργήσετε ένα φωτεινό ραβδί, το οποίο θα κουνάτε κατά τη διάρκεια των εκθέσεων για να δημιουργήσετε πολύχρωμες γραμμές και σχήματα.

Φωτίστε το κύριο θέμα με έναν ηλεκτρικό φακό και εστιάστε αυτόματα σε αυτό. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταβείτε στην κατάσταση MF ώστε να κλειδώσει η απόσταση εστίασης. Αν θέλετε η έκθεση να διαρκέσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, επιλέξτε την κατάσταση έκθεσης Bulb, αν υπάρχει στη μηχανή σας.

Ξεκινήστε την έκθεση και αρχίστε να κουνάτε τον ηλεκτρικό φακό ή κάποια άλλη φωτεινή πηγή στη σκηνή. Οι γιορτινές γιρλάντες με πολύχρωμα φωτάκια μπορούν να προσθέσουν μια δημιουργική πινελιά. Μια καλή επιλογή είναι να κουνήσετε αυτά ή κάποια άλλη φωτεινή πηγή πίσω από τα αντικείμενα ώστε να φαίνονται σαν σιλουέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο της σκηνής, απλώς στρέψτε τον ηλεκτρικό φακό προς αυτό για λίγα δευτερόλεπτα, πριν προχωρήσετε στα παρτέρια και σε άλλες περιοχές για να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο φόντο.

Μακρά έκθεση μιας φωτεινής οθόνης με μπλε ίχνη φωτός, που δημιουργούνται με αύξηση και μείωση του ζουμ.

Μια άλλη παραλλαγή της ζωγραφικής με φως είναι η λήψη στατικών φωτεινών πηγών και η μετακίνηση της μηχανής κατά τη μακρά έκθεση για τη δημιουργία ιχνών φωτός. Δοκιμάστε να περιστρέψετε τη μηχανή σε κατακόρυφο και οριζόντιο προσανατολισμό ή κάνοντας έναν πλήρη κύκλο. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε και να μειώστε το ζουμ, αν χρησιμοποιείτε φακό ζουμ, για να δημιουργήσετε ένα εναλλακτικό αποτέλεσμα με ίχνη φωτός. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχθηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (τον οποίο διαδέχθηκε πλέον ο Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) στα 135mm, με 0,6 δευτ., f/22 και ISO200.

Σχεδόν ολόσωμη λήψη μιας γυναίκας που περιβάλλεται από πολλά ίχνη φωτός.

Ο συνδυασμός ζωγραφικής με φως και δημιουργικών πορτραίτων έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 44mm, με 13 δευτ., f/16 και ISO100.

Μερικές φορές, όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο. Η χρήση ενός πολύ φωτεινού ηλεκτρικού φακού μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά οι φωτεινές πηγές με πιο διακριτικό φως έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνήθως. Τα δυνατά φώτα που φωτίζουν απευθείας στον φακό μπορεί να προκαλέσουν αναλαμπές, ενώ οι ηλεκτρικοί φακοί με χαμηλότερη ένταση αποτρέπουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο. Τα ρεσώ με LED και τα πολύχρωμα LED μπορούν επίσης να δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ τα LED που αναβοσβήνουν δημιουργούν ένα εφέ εναλλαγής με διακεκομμένες παύλες.

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό για φίλους και συγγενείς να συμμετέχουν, κουνώντας ηλεκτρικούς φακούς για να λούσουν με επιπλέον φως τις περιοχές ενδιαφέροντος. Ένας ηλεκτρικός φακός μπορεί να καλύψει παραπάνω από ένα αντικείμενο, καθώς μπορείτε να τον μετακινείτε κατά τη διάρκεια της έκθεσης για να ζωγραφίσετε με φως σε διάφορα σημεία της επιλογής σας. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για τον φωτισμό των σημείων ενδιαφέροντος στα νυχτερινά τοπία.

Αν θέλετε να θέσετε τον εαυτό σας ή άλλα άτομα εντός της εικόνας, οι επιπλέον ηλεκτρικοί φακοί και άλλες πηγές φωτός είναι μια καλή επιλογή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να γράψετε λέξεις ή να ζωγραφίσετε σχήματα, όπως αστέρια και καρδιές. Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε τη μακρά έκθεση με μια σύντομη εκπομπή φωτός από ένα Speedlite της Canon, έτσι ώστε να έχετε τη σωστή έκθεση για ένα πορτραίτο ή για κάποιο άλλο θέμα στο προσκήνιο, ενώ συγχρόνως παγώνετε την κίνησή του, αλλά μπορείτε να ζωγραφίσετε με φως στην υπόλοιπη έκθεση.

Όταν τραβάτε φωτογραφίες για διασκέδαση, η ζωγραφική με φως μπορεί να είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας. Δεν χρειάζεται ακριβές μηχανές, φακούς και αξεσουάρ. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος για να μάθετε τα βασικά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δημιουργείτε ιδιαίτερα ξεχωριστές εικόνες με πραγματικά μοναδική εμφάνιση και αίσθηση.Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R6

  Ό,τι κι αν φωτογραφίζετε, όπως κι αν το φωτογραφίζετε, η EOS R6 ενισχύει τη δημιουργικότητά σας με τρόπους που ποτέ πριν δεν θεωρούσατε εφικτούς.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R7

  Εξερευνήστε την άγρια φύση με μια μηχανή που προσφέρει εκπληκτική ταχύτητα και ποιότητα εικόνας, σε ένα φορητό σώμα APS-C σχεδιασμένο για το μέλλον.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Φωτογραφικές μηχανές DSLR

  EOS 90D

  Μια DSLR με πληθώρα δυνατοτήτων, που σας επιτρέπει να πλησιάσετε πιο κοντά, να κάνετε πιο γρήγορες λήψεις και να καταγράψετε εκπληκτικές εικόνες 32,5 megapixel.
 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Φακοί για DSLR

  EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

  Φακός ζουμ 18-135mm γενικής χρήσης με τεχνολογία STM. Ο βηματικός κινητήρας (STM) προσφέρει ομαλή και αθόρυβη αυτόματη εστίαση για ταινίες, ενώ το Δυναμικό Σύστημα Σταθεροποίησης Εικόνας μειώνει τις δονήσεις στις λήψεις βίντεο.

Σχετικά άρθρα