ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Βλέποντας όσα δεν φαίνονται: φωτογραφίζοντας την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+

Το φωτογράφος Louis Painter, που αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, δημιουργεί δυνατά πορτραίτα που αναγνωρίζουν τις διαφορετικές κοινότητες και αναδεικνύουν τα συναισθήματα των θεμάτων
Πορτραίτο μιας drag queen τραβηγμένο από το Louis Painter, με μακριά ξανθά μαλλιά, φλοράλ φόρεμα και καφέ γούνα, η οποία στέκεται μπροστά σε ένα περίτεχνο κτήριο.

Η μοναξιά και η ανάγκη να ανήκουμε κάπου είναι συναισθήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, και τα οποία μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει κανείς. Σήμερα, η εκπροσώπηση και η ορατότητα είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Γι’ αυτό, το να αναγνωρίσει κανείς τον εαυτό του στο έργο κάποιου μπορεί να προσφέρει χαρά και μια αίσθηση ανακούφισης – ότι κάποιος μας αποδέχεται γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε.

Η φωτογραφία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της διαφορετικότητας. Το Louis Painter, φωτογράφος που αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, αυτιστικό και μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, καταγράφει πορτραίτα που έχουν μια αίσθηση ανθρωπιάς και ευαλωτότητας, διατηρώντας παράλληλα έναν κινηματογραφικό αέρα. Σε ένα μόνο καρέ, οι εικόνες καταφέρνουν να συνδυάσουν μια εντυπωσιακή ταυτότητα με βαθιά συναισθήματα.

«Υπάρχει ένα είδος μοναξιάς που συνηθίζουν να αισθάνονται οι άνθρωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+», εξηγεί το Louis, που ζει στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η φωτογράφιση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίνει τα πάντα για μένα. Μιας και εντάσσω τον εαυτό μου στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, θέλω αυτό να αναδειχθεί μέσα από τη δουλειά μου. Αυτό το έργο έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι πιο πολύ ο εαυτός μου όταν περιβάλλομαι από άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και από φίλους – κάτι με το οποίο μπορεί να ταυτίζονται κι άλλα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.»

Τι είναι αυτό λοιπόν που δίνει κίνητρο στο Louis; Και πού το έχει οδηγήσει το ταξίδι του στη φωτογράφιση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+;

Συνδυάζοντας τις καλλιτεχνικές εφαρμογές με τη φωτογραφία

Άτομο που στέκεται και κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο. Τα έντονα χρώματα των μαλλιών του ταιριάζουν τέλεια με τις πράσινες αποχρώσεις του παραθύρου.

«Μου αρέσει η διπλή έκθεση από τα παράθυρα, ενώ οι διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου που ταιριάζουν με τις κόκκινες πινελιές έκαναν την εικόνα να ζωντανέψει στα μάτια μου», λέει το Louis, το οποίο χρησιμοποιεί τη θεωρία των χρωμάτων σχεδόν υποσυνείδητα στη δουλειά του. «Μετά το καδράρισμα, προτεραιότητά μου είναι το χρώμα.» Λήψη με Canon EOS RP, τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R και τον φακό Canon EF 50mm f/1.2L USM, με 1/200 δευτ., f/2.5 και ISO 320. © Louis Painter

Φιγούρα με μακρύ φόρεμα, η οποία στέκεται στη βραχώδη κορυφή ενός λόφου και είναι στραμμένη προς τους αγρούς και το σώμα νερού που φαίνεται στο βάθος.

Το Louis ήθελε η συγκεκριμένη λήψη, που είναι τραβηγμένη στο Peak District, να μοιάζει σαν πλάνο από ταινία. «Έκανα ορισμένες βασικές διορθώσεις για τον φακό και προσάρμοσα την έκθεση και τις φωτεινές περιοχές στο Adobe Photoshop Lightroom1.» Λήψη με Canon EOS RP, τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R και τον φακό Canon EF 24mm f/2.8 IS USM, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO 320. © Louis Painter

Το Louis ήταν ζωγράφος, αλλά αποφάσισε να σπουδάσει φωτογραφία στο πανεπιστήμιο, μετά την παρακίνηση ενός φίλου. Πλέον δημοσιεύει τακτικά τις μοναδικές κινηματογραφικές φωτογραφίες του στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές.

«Μου άρεσε πολύ το τεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας, όπως η ταχύτητα κλείστρου και η μεταβολή των εστιακών αποστάσεων», λέει το Louis. «Σταδιακά, έμαθα περισσότερα και για την ιστορία της. Μου έγινε εμμονή και παρακολουθούσα βίντεο στο YouTube όλη την ημέρα.»

Γνωρίζοντας ότι το στυλ της φωτογραφίας του ανήκε σε μια εξειδικευμένη κατηγορία, το Louis σκέφτηκε να ασχοληθεί με το έργο της φωτογράφησης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στα μέσα του πρώτου εξαμήνου του τρίτου έτους. «Οι λίγοι φωτογράφοι που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία δεν ενσωμάτωναν τα συναισθήματα στη δουλειά τους. Έτσι, σκέφτηκα να συνδυάσω το συναισθηματικό κομμάτι του εαυτού μου με την κινηματογραφική αισθητική και άρχισα να δημοσιεύω στο TikTok, όπου έλαβα πολλή αγάπη από άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», λέει.

Το Louis λέει ότι οι ακόλουθοί του συχνά χρησιμοποιούν τις λέξεις «κινηματογραφικό, ΛΟΑΤΚΙ+, αφηγηματικό και ευφάνταστο» για να περιγράψουν τη δουλειά του, ενώ το ίδιο αντλεί έμπνευση από φωτογράφους των οποίων οι εικόνες έχουν μια επίσης θεατρική αίσθηση. Παραθέτοντας τους Sarah Bahbah και Gregory Crewdson ως επιρροές, το Louis λέει ότι οι εικόνες τους αφηγούνται ιστορίες εκεί όπου τα λόγια αποτυγχάνουν.

Εύρεση και καθοδήγηση των μοντέλων

Φιγούρα ντυμένη σαν ιππότης με μεταλλική πανοπλία, η οποία κοιτάζει προς τη μηχανή, με το φόντο πίσω εκτός εστίασης.

Το Louis βρήκε το συγκεκριμένο μοντέλο μέσω μιας πρόσκλησης που απηύθυνε στο TikTok. «Τα μοντέλα απόλαυσαν το παιχνίδι ρόλων κι εγώ ήθελα πάντα να κάνω μια φωτογράφιση με ιππότες», εξηγεί το Louis. «Ήθελα να δείξω πώς τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ αναγκάζονται να μπουν σε ρόλους cis και ετεροφυλόφιλων ανθρώπων, και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι.» Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO 500. © Louis Painter

Φιγούρα ντυμένη σαν πριγκίπισσα ακουμπά σε τοίχο, σε ένα αναγεννησιακό πανηγύρι, με μελαγχολική έκφραση.

Το Louis τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία σε ένα αναγεννησιακό πανηγύρι, θέλοντας να απεικονίσει ένα παραμυθένιο σκηνικό, όπως και με τη φωτογραφία του ιππότη. Οι εικόνες του Louis επιδέχονται διάφορες ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλει οι θεατές να μπορούν να δουν τον εαυτό τους στο κάθε σενάριο. Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, με 1/320 δευτ., f/2.8 και ISO 1600. © Louis Painter

Στην αρχή του έργου, το Louis ζητούσε από φίλους του να ποζάρουν, αλλά μετά το διαδικτυακό του κάλεσμα είχε μεγάλη ανταπόκριση από άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. «Επίτηδες δεν προσέλαβα επαγγελματίες μοντέλα», λέει το Louis. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ πραγματικούς ανθρώπους που εκδηλώνουν γνήσια συναισθήματα.»

Όσον αφορά στην καθοδήγηση των μοντέλων, το Louis προτιμά να βλέπει πώς προχωράει η φωτογράφιση. «Στη φωτογραφία λειτουργώ αρκετά παρορμητικά. Δημιουργώ ένα μικρό σενάριο, αλλά αν δω μια ωραία τοποθεσία που δεν ήταν μέρος του σχεδίου, θα πω ‘θέλω να πάω εκεί’. Πιστεύω ότι η φωτογραφία έχει να κάνει με τη ροή και με το ανοιχτό μυαλό.»

Το Louis δίνει στα μοντέλα του ένα μήνυμα και μετά τους αφήνει να το ερμηνεύσουν όπως θέλουν. «Τους ζητάω να σκεφτούν την παιδική τους ηλικία ή μια καθοριστική στιγμή της ζωής τους», εξηγεί το Louis. «Αφού βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση, μπορώ να εστιάσω στη σύνθεση και στα χρώματα. Θα έλεγα ότι περίπου το 40% προέρχεται από τη δική μου καθοδήγηση και το 60% εξαρτάται από το άτομο που φωτογραφίζω. Θέλω τα μοντέλα μου να αισθάνονται άνετα, γιατί μόνο τότε μπορούν να είναι πραγματικά ο εαυτός τους και να αποκαλύψουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους.»

Επιλογή εξοπλισμού

Ο διεμφυλικός μουσικός Jay Page κοιτάζει σε έναν καθρέφτη, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον Louis Painter.

Η συγκεκριμένη εικόνα του μουσικού Jay Page ήταν ένα από τα πρώτα πορτραίτα του Louis για το έργο του. «Πριν από λίγους μήνες ο Jay είχε κάνει coming out ως διεμφυλικό άτομο και η ιδέα ήταν να δείξουμε τη δυσφορία φύλου», εξηγεί το Louis. «Του ζήτησα να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκεφτεί πώς προσδιορίζει τον εαυτό του, κι αυτό προκάλεσε μερικά δυνατά συναισθήματα.» Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 50mm f/1.2L USM, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO 800. © Louis Painter

Το Louis συχνά φωτογραφίζει σε συνθήκες που μεταβάλλονται, από κιόσκια και κακοφωτισμένα στενάκια μέχρι απέραντα λιβάδια και χωράφια. Επομένως, για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις λήψεις του, πρέπει να είναι γρήγορο. Το Louis ξεκίνησε να φωτογραφίζει με μια Canon EOS 6D Mark II που δανείστηκε από το πανεπιστήμιο και μερικούς φακούς της Σειράς L της Canon, αλλά πλέον χρησιμοποιεί μια full-frame mirrorless Canon EOS RP, σε συνδυασμό με τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R, για να μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί φακούς με βάση EF.

Η μικρών διαστάσεων EOS RP επιτρέπει στο Louis να φωτογραφίζει εν κινήσει, ενώ η διευρυμένη περιοχή AF που προσφέρει συμβάλλει στην άμεση εστίαση στο θέμα και διατηρεί τα πορτραίτα ευκρινή. «Υπήρξαν φορές που πέτυχα τη λήψη από τύχη, μόνο και μόνο επειδή είχα τη σωστή εστίαση από την πρώτη προσπάθεια», λέει το Louis.

Το Louis λέει επίσης ότι η οθόνη αφής είναι εξαιρετικά σημαντική. «Δεν μου αρέσει να κοιτάζω μέσα από το σκόπευτρο· προτιμώ να κοιτάζω απευθείας το μοντέλο για να δημιουργώ μια σύνδεση μαζί του», εξηγεί το Louis. «Θέλω να κοιτάζουν εμένα και όχι τη μηχανή – κι αυτό είναι κάτι που μπορώ να το κάνω με την EOS RP. Μπορώ απλώς να πατήσω στην οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ μήπως χάσω το συναίσθημα στη λήψη.»

Φωτογραφίζοντας σε εξωτερικούς χώρους με δυνατό αέρα, το Louis κατάλαβε τη σημασία της σταθεροποίησης εικόνας και συχνά χρησιμοποιεί τον φακό Canon EF 24mm f/2.8 IS USM για να πετυχαίνει σταθερές λήψεις. Η λήψη με ευρυγώνιο φακό επιτρέπει επίσης στο Louis να περιλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του φόντου σε μια εικόνα και να δείχνει πόσο άνετα νιώθει το θέμα στο περιβάλλον του. «Μου αρέσει που μπορώ να αποτυπώσω την αίσθηση της μοναξιάς που δημιουργεί ο περιβάλλων χώρος», προσθέτει το Louis.

Το Louis χρησιμοποιεί επίσης τον φακό Canon EF 50mm f/1.2L USM –η αγαπημένη του εστιακή απόσταση– με τον οποίο μπορεί να αποτυπώνει με ευκρίνεια λεπτομέρειες ακόμα και σε σκοτεινές συνθήκες.

Ισοδύναμοι φακοί RF είναι ο RF 24mm F1.8 MACRO IS STM και ο RF 50mm F1.2L USM.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Άτομο με κοντά, βαμμένα μαλλιά και κρικάκι στη μύτη, που κοιτάζει προς τη μηχανή.

Η συγκεκριμένη εικόνα από τη δεύτερη φωτογράφιση του Louis τραβήχτηκε στα κανάλια του Gay Village στο Μάντσεστερ. «Ήθελα να καδράρω τη συγκεκριμένη εικόνα σαν να είναι η τελευταία λήψη μιας ταινίας, όπου ο χαρακτήρας έχει ξυλοκοπηθεί άγρια και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό κοιτάζοντας απευθείας στη μηχανή», εξηγεί. «Δανείστηκα τον φακό 50mm από το πανεπιστήμιο και τον λάτρεψα, γιατί μπορεί να αναδείξει πραγματικά τα χρώματα, ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού.» Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 50mm f/1.2L USM, με 1/125 δευτ., f/2 και ISO 6400. © Louis Painter

Το Louis έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ελπίζει να συνεχίσει να φωτογραφίζει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, να διευρύνει τα δίκτυά του και να βρίσκει ακόμη πιο μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες. «Από τότε που αποφοίτησα, ήθελα να εξερευνήσω συναισθήματα όπως η χαρά ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου», λέει το Louis. «Επίσης, θα ήθελα να φωτογραφίσω διαφορετικές σεξουαλικότητες και φύλα – έγχρωμα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, άτομα AMAB (άτομα τα οποία κατατάχθηκαν στο αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση) και πολλά άλλα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα.»

Κάποια μέρα, ελπίζει να δει τις φωτογραφίες του τυπωμένες, ίσως με τη μορφή ενός εικονογραφημένου λευκώματος. «Θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να ολοκληρωθεί το έργο», λέει το Louis. «Έχω λίγο δρόμο ακόμη για να τα καταφέρω, αλλά βγάζω όλο και περισσότερες φωτογραφίες και οδεύω καθημερινά προς τα εκεί.»

Αναδεικνύοντας τη δύναμη της φωτογραφίας, τα πορτραίτα του Louis λένε στους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι και δείχνουν πώς μια εικόνα μπορεί να μεταδώσει ποικιλία συναισθημάτων που δύσκολα εκφράζονται με λόγια.


Σύνταξη: Nikita Achanta

 1. Οι επωνυμίες Adobe, Photoshop και Lightroom είναι σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Πώς να αποτυπώσετε τέλειους τόνους δέρματος στα πορτραίτα σας

  Τελειοποιήστε τη δύσκολη τέχνη της αποτύπωσης φυσικών τόνων δέρματος με την επαγγελματία φωτογράφο μόδας Jade Keshia Gordon.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Ο ιδανικός φακός για τη λήψη πορτραίτων

  Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός φακού για φωτογράφιση πορτραίτων.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Συμβουλές για τη φωτογραφία πορτραίτου

  Βελτιώστε τη φωτογραφία πορτραίτου σας με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές και τεχνικές.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

  Πορτραίτα για εκτυπώσεις

  O φωτογράφος και TikToker Kym Moseley δίνει συμβουλές για το πώς να αποτυπώνετε και να μοιράζεστε εντυπωσιακές λήψεις αγνώστων.