ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Δύο φακοί, δύο όψεις της φωτογράφισης τοπίων

Η επαγγελματίας φωτογράφος Verity Milligan πειραματίζεται με εναλλακτικές φωτογραφίσεις τοπίων χρησιμοποιώντας μόνο δύο ευρυγώνιους φακούς: έναν ζουμ και έναν σταθερό.
Μια φωτογράφος στέκεται πάνω σε βράχια σε ρηχά νερά και φωτογραφίζει μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά.

Η βραβευμένη φωτογράφος Verity Milligan έχει πάθος με τη φωτογράφιση τοπίων. Συχνά ξυπνάει πριν από την ανατολή του ήλιου και βγαίνει στην ύπαιθρο. «Λατρεύω τα πρωινά, ιδίως όταν έχει ομίχλη», αναφέρει. «Είναι τόσο ατμοσφαιρικά. Μου αρέσει να βγαίνω έξω πριν από το χάραμα και να φωτογραφίζω την "μπλε ώρα", όταν ο ήλιος είναι ακόμη κάτω από τον ορίζοντα.»

Η Verity διαθέτει μια αξιοζήλευτη συλλογή μηχανών και φακών Σειράς L της Canon, αλλά για να παρουσιάσει τι είναι εφικτό με μόνο δύο μικρούς και ελαφριούς φακούς, δέχτηκε την πρόκληση να αποτυπώσει τοπία από διαφορετικές προοπτικές με έναν φακό ζουμ και άλλον ένα σταθερό φακό –τον Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM και τον RF 24mm F1.8 MACRO IS STM– στην πανέμορφη Περιοχή των Λιμνών, στην κομητεία Κάμπρια της Αγγλίας.

«Η ποιότητα και οι επιδόσεις αυτών των πιο προσιτών οικονομικά φακών έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στη φωτογραφία», λέει η Verity. «Τα γυάλινα στοιχεία είναι πολύ καλά, ενώ και οι δύο φακοί προσφέρουν πραγματικά γρήγορη απόκριση. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ωστόσο, είναι ότι είναι εξαιρετικά μικροί και πολύ πρακτικοί στη χρήση. Θα μπορούσα απλώς να πάρω μια μηχανή και αυτούς τους δύο φακούς και να βγω στην ύπαιθρο.»

Δύο φακοί, δύο οπτικές γωνίες

Μια Canon EOS R5 με φακό Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM πάνω στον κομμένο κορμό ενός δέντρου, δίπλα σε έναν φακό RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Η Verity ξεκίνησε για την πρόκληση έχοντας μαζί της την Canon EOS R5 και μόνο δύο φακούς RF: τους Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM και RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Μια φωτογράφος κρατάει μια μηχανή Canon και γονατίζει για να φωτογραφίσει. Πίσω της υπάρχει μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά.

«Το κιτ ήταν τόσο ελαφρύ και μικρών διαστάσεων, που μπορούσα να φτάσω πιο μακριά, να προχωρήσω σε πιο δύσβατες περιοχές και να συνεχίσω για αρκετές ακόμη ώρες, χωρίς να ενοχλούμαι από το βάρος», λέει η Verity.

«Μια σημαντική πρόκληση στη φωτογράφιση τοπίων είναι να μπορείς να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, ώστε να δημιουργείς εικόνες που δεν μοιάζουν με κανενός άλλου», εξηγεί η Verity. «Γι' αυτό και η χρήση φακών με διαφορετικές γωνίες θέασης μπορεί να είναι τόσο χρήσιμη.»

Ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM είναι ιδανικός για τους λάτρεις της φωτογραφίας που θέλουν να προσθέσουν έναν ευέλικτο, εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό ζουμ στη μηχανή τους του Συστήματος EOS R. Είναι ιδανικός για την αποτύπωση συναρπαστικών πανοραμικών εικόνων και περιλαμβάνει οπτικό Σταθεροποιητή εικόνας 5,5 στοπ για σταθερές εικόνες, ακόμη και κατά τη φωτογράφιση τοπίων χωρίς τρίποδο ή σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Με τα συμβατά σώματα μηχανών του Συστήματος EOS R, όπως η EOS R5, η σταθεροποίηση εικόνας μπορεί να φτάσει τα 7 στοπ. Αυτός ο φακός είναι επίσης ιδανικός για κοντινές λήψεις, χάρη στην κατάσταση Χειροκίνητης εστίασης που προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα λεπτομέρειας και εντυπωσιακή ευκρίνεια, ακόμη και στα 12,8cm (μεγέθυνση 0,52x).

Με βάρος μόλις 270g, ο μικρός και ελαφρύς Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM συνδυάζει ευρυγώνιο οπτικό πεδίο με γρήγορο διάφραγμα για δημιουργικές φωτογραφίσεις ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Ο οπτικός Σταθεροποιητής εικόνας 5 στοπ επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου για λήψεις χωρίς τρίποδο, ενώ μπορεί να φτάσει έως τα 6,5 στοπ με ένα συμβατό σώμα μηχανής του Συστήματος EOS R. Επίσης, είναι θαυμάσιος για κοντινές λήψεις χάρη στην ελάχιστη απόσταση εστίασης 14cm (μεγέθυνση 0,5x ή στο μισό του φυσικού μεγέθους), ώστε να μπορείτε να παρουσιάζετε ένα θέμα στο περιβάλλον του.

Αχανή τοπία με τον Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Σχηματισμοί από σύννεφα που αντικατοπτρίζονται στην ήρεμη επιφάνεια μιας λίμνης, η οποία περιβάλλεται από βουνά.

«Ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM είναι ιδανικός για παραδοσιακά, κλασικά τοπία», εξηγεί η Verity, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτή τη λήψη του Buttermere. «Έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικά ευρυγώνιες λήψεις με άριστη προοπτική, που συνδυάζουν στοιχεία από το προσκήνιο, τον μέσο χώρο και το φόντο.» Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM στα 17mm, με 2,5 δευτ., f/11 και ISO100. © Verity Milligan

Κοντινή λήψη με νεραγκούλες στις όχθες μιας λίμνης. Ο φακός εστιάζει στα λουλούδια, ενώ η λίμνη και τα βουνά στο φόντο είναι φλουταρισμένα.

Νεραγκούλες στις όχθες του Buttermere. «Στην αρχή, εύκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι φωτογράφιση τοπίων σημαίνει μόνο απέραντη θέα, αλλά είναι πιο σημαντικό να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ προσκηνίου και φόντου», εξηγεί η Verity. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM στα 20mm, με 1/80 δευτ., f/5 και ISO500. © Verity Milligan

Η Verity χρησιμοποίησε τον Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM για να καταγράψει μερικές συναρπαστικές λήψεις της ειδυλλιακής λίμνης Μπάτερμιρ και της εντυπωσιακής οροσειράς Northern Fells. «Αυτός ο φακός είναι στα καλύτερά του σε απέραντα τοπία», εξηγεί. «Το ευρύτερο οπτικό πεδίο είναι ασυναγώνιστο όταν θέλετε να αποτυπώσετε το αχανές τοπίο και τον τεράστιο, συγκλονιστικό ουρανό.»

Η σχέση μεταξύ του μακρινού τοπίου και του σημείου ενδιαφέροντος στο προσκήνιο είναι βασική όσον αφορά τη σύνθεση λήψεων που έχουν ως θέμα τα τοπία. «Θέλω να κατευθύνω το βλέμμα του θεατή μέσα στο κάδρο, χωρίς όμως η εικόνα να γίνεται πολύ φλύαρη», αναφέρει. «Είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο προσκήνιο και στο φόντο. Αυτό προσδίδει βάθος στις εικόνες.»

Η Verity εντυπωσιάστηκε πραγματικά από την ευελιξία που προσέφερε ο φακός RF 15-30mm F4.5-6.3 STM στη φωτογράφιση τοπίων και τις δημιουργικές δυνατότητες που δίνει. «Έχει τεράστιο εύρος εστιακών αποστάσεων όσον αφορά τη φωτογράφιση τοπίων. Το εύρος του ζουμ καλύπτει όλα όσα χρειάζομαι και είναι εξαιρετικό σε δύσβατες περιοχές, όταν δεν μπορώ να φτάσω στο σημείο από το οποίο θέλω να φωτογραφίσω με έναν σταθερό φακό.

«Μπορεί επίσης να συνδυάσει μια εξαιρετικά ευρεία γωνία θέασης με κοντινή εστίαση. Κατάφερα να πλησιάσω πολύ κοντά και να φωτογραφήσω μερικές νεραγκούλες στο κέντρο του κάδρου, με το γύρω περιβάλλον να θολώνει στο φόντο, δημιουργώντας ατμόσφαιρα.»

Αποτύπωση λεπτομερειών με τον Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

Χέρια που κρατούν μια Canon EOS R5 με φακό Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM μπροστά από ένα άνθος βαμβακόχορτου.

«Μου αρέσει πραγματικά η εστιακή απόσταση του CANON RF 24mm F1.8 MACRO STM και το οπτικό πεδίο που προσφέρει στη φωτογράφιση τοπίων», αναφέρει η Verity. «Ακόμη καλύτερο είναι το γεγονός ότι, αν και σταθερός φακός, είναι εξαιρετικά ευέλικτος.»

Κοντινή λήψη ανθών βαμβακόχορτου. Ο φακός εστιάζει στα άνθη στο μέσο, ενώ εκείνα στο φόντο και στο προσκήνιο είναι φλουταρισμένα.

«Η δυνατότητα macro μού επιτρέπει να πλησιάσω πολύ κοντά για λεπτομερείς λήψεις, ενώ το φωτεινό διάφραγμα f/1.8 προσφέρει περιορισμένο βάθος πεδίου, ώστε να μπορώ να φλουτάρω το φόντο με όμορφο bokeh», λέει η Verity. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/2000 δευτ., f/2.5 και ISO100. © Verity Milligan

Κατά τη φωτογράφιση του βαμβακόχορτου, μια λιβελούλα εισέβαλε ξαφνικά στη λήψη και οι ικανότητες macro του Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM επέτρεψαν στη Verity να πλησιάσει πολύ κοντά για να αποτυπώσει λεπτομέρειες. Έκανε τη λήψη με τιμή διαφράγματος γύρω στο f/3 για να απομονώσει τη λιβελούλα, φλουτάροντας το φόντο, αλλά διατηρώντας παράλληλα τα όμορφα χρώματα του τοπίου.

«Είναι υπέροχο ο εξοπλισμός σου να μπορεί να σου προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα», λέει η Verity. «Σε βοηθά να θυμάσαι ότι η φωτογράφηση τοπίων δεν αφορά μόνο την απέραντη θέα.»

Η Verity λάτρεψε τη σταθερή εστιακή απόσταση του φακού και είπε ότι της φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμη όταν έπρεπε να αποφύγει τους περισπασμούς και να επικεντρωθεί στη σύνθεση. «Η σταθερή εστιακή απόσταση σας βοηθά να εξασκηθείτε για να γίνετε καλύτεροι φωτογράφοι», προσθέτει. «Για μένα, αυτός ο φακός προσφέρει πολλά περισσότερα από μόνο δημιουργικότητα. Και όταν τα πάντα συνδυάζονται σωστά, είναι ιδανικός για υπέροχες εικόνες τοπίων.»

Κοντινή λήψη μιας λιβελούλας που ξεκουράζεται πάνω σε ένα χορταράκι.

Η μεγέθυνση 0,5x του Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM επέτρεψε στη Verity να τραβήξει κοντινές λήψεις, όπως αυτή η λιβελούλα, με όμορφα φλουταρισμένο φόντο. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/250 δευτ., f/3.5 και ISO100. © Verity Milligan

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δημιουργικές δυνατότητες

Μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά, οι κορυφές των οποίων φωτίζονται από τη χρυσαφένια λάμψη του ήλιου.

«Η χρυσή ώρα, δηλαδή αμέσως μετά την ανατολή του ήλιου και αμέσως πριν τη δύση, είναι μαγικές στιγμές για τη φωτογράφιση τοπίων», αναφέρει η Verity. «Η ποιότητα του φωτός είναι συγκλονιστική και οι σκηνές λούζονται με μια χρυσαφένια λάμψη.» Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM στα 21mm, με 1/30 δευτ., f/13 και ISO250. © Verity Milligan

Μια λίμνη με ένα δέντρο στο προσκήνιο και τα βουνά στο φόντο που αντικατοπτρίζονται στην επιφάνεια του νερού.

Για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις πλήρεις δυνατότητες του Συστήματος EOS R και για να διασφαλίσει την ποιότητα των τελικών εικόνων της, η Verity τις επεξεργάστηκε στο Digital Photo Professional (DPP), το λογισμικό «εμφάνισης» και επεξεργασίας φωτογραφιών RAW της Canon. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/2 δευτ., f/11 και ISO100. © Verity Milligan

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχατε μαζί σας φακούς κατάλληλους για διάφορες καταστάσεις όταν φωτογραφίζετε τοπία, αλλά η Verity διαπίστωσε ότι από όλους τους φακούς, ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM και ο RF 24mm F1.8 MACRO IS STM κάλυπταν σχεδόν πλήρως τις φωτογραφικές της ανάγκες. «Και οι δύο φακοί μπορούν να προσφέρουν πολλά σε όσους αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη μηχανή τους και θέλουν κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να τους προσφέρει ο φακός του κιτ τους», αναφέρει. Αυτό ισχύει και για τους χρήστες των μηχανών APS-C του Συστήματος EOS R της Canon, οι οποίοι επωφελούνται επίσης από την ευρύτερη γωνία θέασης του φακού ζουμ και το ευρύτερο διάφραγμα του σταθερού φακού.

«Χάρη στις τεράστιες γωνίες θέασης, ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM δίνει στους φωτογράφους την ικανότητα να βλέπουν ένα τοπίο με διαφορετικούς τρόπους και να εξελίσσουν πραγματικά τη δημιουργικότητά τους», προσθέτει η Verity. «Η ικανότητα macro του Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM σε συνδυασμό με το φωτεινό διάφραγμα f/1.8 προσφέρει συναρπαστικές νέες δημιουργικές δυνατότητες.»

Η Verity εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τις δυνατότητες AF και των δύο φακών, καθώς και με τον τρόπο που συνεργάστηκε η σταθεροποίηση εικόνας των φακών με την ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας (IBIS) της EOS R5. «Η σταθεροποίηση εικόνας λειτούργησε απίστευτα καλά», αναφέρει. «Νομίζω ότι δεν έχω ούτε μία θολή εικόνα μετά από δύο μέρες φωτογράφισης, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσα αρκετά κλειστά διαφράγματα και αργές ταχύτητες κλείστρου σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Κάποιες φορές φωτογράφιζα χωρίς τρίποδο σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι, αλλά ακόμη και τότε οι εικόνες μου ήταν πάντα ευκρινείς. Όταν φωτογραφίζω, θέλω να έχω ελευθερία κινήσεων και να μπορώ να κάνω μικρές αλλαγές για να βλέπω πώς αυτό επηρεάζει την προοπτική της λήψης. Η χρήση τριπόδου μπορεί να είναι πολύ περιοριστική από αυτήν την άποψη, χώρια που είναι ένα επιπλέον βάρος για κουβάλημα.»

Οι εικόνες της Verity από την πρόκληση παρουσιάζουν τις δημιουργικές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι δύο μικροί και ελαφριοί φακοί. «Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την ευελιξία αυτών των φακών και από το πόσο κοντά μπορούν να εστιάσουν», αναφέρει. «Ανοίγουν νέες ευκαιρίες για εντελώς διαφορετικές και ασυνήθιστες προοπτικές όσον αφορά τη φωτογράφιση τοπίων. Μπορείς κυριολεκτικά να κοιτάξεις από πιο κοντά και να δεις πολλά περισσότερα.»



Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα