ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πώς να επεξεργάζεστε φωτογραφίες τοπίων για εκτύπωση

Μερικές προσεκτικές προσαρμογές μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο μέγιστο κάθε εικόνα τοπίου που θέλετε να εκτυπώσετε. Να τι χρειάζεται να γνωρίζετε.
Εικόνα πριν και μετά με ένα βαλτώδες τοπίο, χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά και σε ασπρόμαυρο στα δεξιά.

Η φωτογράφιση τοπίων είναι ιδανική για δημιουργική εκτύπωση. Είτε θέλετε να καταγράψετε τα ζωντανά χρώματα του ηλιοβασιλέματος σε ιλουστρασιόν χαρτί ή να δημιουργήσετε ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές εκτυπώσεις, αν το κάνετε μόνοι σας σημαίνει ότι έχετε τον έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας.

Η εκτύπωση σε μεγάλες διαστάσεις σάς επιτρέπει να βλέπετε κάθε λεπτομέρεια που καταγράψατε στα τοπία σας. Ένας εκτυπωτής φωτογραφιών A3+, όπως ο Canon PIXMA iP8750, κάνει αυτήν τη διαδικασία εύκολη και διασκεδαστική από το σπίτι. Με την τεχνολογία της κεφαλής FINE, που προσφέρει ανάλυση έως και 9600dpi, καθώς και ένα προηγμένο 6χρωμο σύστημα μελανιών (συμπεριλαμβανομένου και γκρι μελανιού) για εξαιρετικές έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ο Canon PIXMA iP8750 μπορεί να δημιουργήσει διάφορα διακοσμητικά τοίχου.

Οι λήψεις RAW θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του εκτυπωτή σας, προσφέροντας την ευελιξία να τροποποιείτε τις εικόνες τοπίων μετά τη λήψη τους, χωρίς να υποβαθμίζετε την ποιότητά τους. Χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας εικόνων RAW, όπως το Canon Digital Photo Professional (DPP) ή το Adobe® Lightroom®, μπορείτε να προσαρμόσετε την έκθεση, τα χρώματα και την ευκρίνεια των φωτογραφιών σας για να ταιριάζουν με το μέσο εκτύπωσης της επιλογής σας.

Ισορροπία λευκού

Στιγμιότυπο του Canon Digital Photo Professional που δείχνει τη λήψη ενός νυχτερινού αστικού τοπίου, χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά και επεξεργασμένη με κυρίαρχη μπλε απόχρωση στα δεξιά.

Με την προκαθορισμένη Ισορροπία λευκού Λυχνίας πυράκτωσης στο Canon DPP, ή με τη χειροκίνητη επιλογή μιας χαμηλής θερμοκρασίας χρώματος, θα προστεθεί μια κυρίαρχη απόχρωση ψυχρού μπλε στις εικόνες που τραβάτε υπό φυσικό φως.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη χρωματικής ακρίβειας στις εκτυπώσεις εικόνων τοπίων είναι ο έλεγχος της ισορροπίας λευκού. Αυτό σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τις κυρίαρχες αποχρώσεις που προκαλούνται από διάφορους τύπους φωτισμού ή να προσθέσετε μια κυρίαρχη απόχρωση για να αλλάξετε την ατμόσφαιρα της σκηνής. Μπορείτε να ορίσετε την ισορροπία λευκού στη μηχανή, ωστόσο φωτογραφίζοντας σε RAW κρατάτε ανοικτές τις επιλογές σας και μπορείτε να αποφασίσετε για αυτήν τη ρύθμιση κατά την επεξεργασία των εικόνων.

Σε λογισμικό επεξεργασίας εικόνων RAW, μπορείτε να επιλέξετε από ένα εύρος προεπιλογών ισορροπίας λευκού, όπως Φως ημέρας, Συννεφιά και Σκιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ρυθμιστικά Θερμοκρασίας χρώματος για να βελτιστοποιήσετε την ισορροπία λευκού ή να επιλέξετε το εργαλείο Σταγονόμετρου και να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε λευκή ή γκρι περιοχή της εικόνας.

Στυλ εικόνας

Στιγμιότυπο του Canon Digital Photo Professional που δείχνει δύο εκδοχές μιας εικόνας τοπίου με ένα χωράφι, χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά και επεξεργασμένη με το Στυλ εικόνας Νοσταλγία στα δεξιά.

Μπορείτε να κατεβάσετε επιπλέον Στυλ εικόνας για να χρησιμοποιήσετε στο DPP ή στην EOS σας –όπως τα Φθινοπωρινή χροιά, Λυκόφως και Νοσταλγία– από εδώ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της λήψης σε μορφή RAW είναι ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές ρυθμίσεις Στυλ εικόνας κατά την επεξεργασία των αρχείων σας στο DPP.

Το Στυλ εικόνας Τοπίο είναι το ιδανικό, καθώς έχει σχεδιαστεί για να τονίζει τους καταγάλανους ουρανούς και τα φυλλώματα με ζωντανά πράσινα χρώματα σε μια κλασική εικόνα τοπίου. Ωστόσο, σε ορισμένα τοπία ταιριάζουν καλύτερα κάποια εναλλακτικά Στυλ εικόνας, όπως Ασπρόμαυρο, Υψηλή λεπτομέρεια ή ακόμα και Πορτραίτο.

Μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω την αντίθεση, την οξύτητα και άλλες παραμέτρους ώστε να ταιριάζουν στη σκηνή. Μπορείτε ακόμα και να δημιουργήσετε τις δικές σας προεπιλογές χρησιμοποιώντας το λογισμικό Picture Style Editor της Canon.

Επίπεδα και Καμπύλες

Στιγμιότυπο του Canon Digital Photo Professional που δείχνει δύο εκδοχές μιας εικόνας τοπίου με ένα πλημμυρισμένο χωράφι: η λήψη χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά με κόκκινη επικάλυψη, όπου οι φωτεινοί τόνοι έχουν γίνει εντελώς λευκοί, και στα δεξιά η εκδοχή με προσαρμοσμένη αντίθεση.

Για να αποφύγετε σφάλματα έκθεσης, ενεργοποιήστε την Ειδοποίηση ψαλιδισμού φωτεινών και σκοτεινών τόνων στο DPP. Με αυτόν τον τρόπο θα προστεθεί μια χρωματική επικάλυψη στην εικόνα, που θα σας δείχνει ποιες περιοχές θα είναι εντελώς μαύρες (θα εμφανίζονται με μπλε) και ποιες θα είναι εντελώς λευκές (θα εμφανίζονται με κόκκινο).

Οι φωτογραφίες τοπίων συχνά ωφελούνται από τις προσαρμογές της αντίθεσης, καθώς τονίζονται παραπάνω οι λεπτομέρειες σε σκοτεινές και φωτεινές περιοχές. Τα εργαλεία Επίπεδα και Καμπύλες σάς επιτρέπουν να ελέγχετε τον τρόπο που αποδίδονται στην εκτυπωμένη εικόνα οι σκοτεινοί, οι μεσαίοι και οι φωτεινοί τόνοι.

Η λειτουργία αυτών των εργαλείων παρουσιάζει παραλλαγές μεταξύ των εφαρμογών λογισμικού επεξεργασίας εικόνων RAW. Στο DPP, χρησιμοποιήστε το πάνελ Προσαρμογή Gamma για να αλλάξετε τα επίπεδα. Εδώ, υπάρχουν τρεις κατακόρυφες γραμμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε το σημείο του μαύρου, τους μεσαίους τόνους και το σημείο του λευκού της εικόνας σας. Στο Adobe® Lightroom®, μπορείτε να πετύχετε παρόμοια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα ρυθμιστικά Μαύρο, Σκιά, Φωτεινοί τόνοι και Λευκό.

Ο χειρισμός της καμπύλης τόνων σάς επιτρέπει να ενισχύσετε ή να ελαττώσετε τη φωτεινότητα σε συγκεκριμένα σημεία του δυναμικού εύρους, για ακόμα πιο επιλεκτικό έλεγχο. Γενικά, μια καμπύλη τόνων σχήματος S θα αυξήσει την αντίθεση, συμβάλλοντας σε μια πιο έντονη εκτύπωση. Για να το επιτύχετε αυτό, κάντε κλικ στο κέντρο της διαγώνιας γραμμής για να ορίσετε το μεσαίο σημείο και κατόπιν σύρετε προς τα κάτω στην αριστερή πλευρά του γραφήματος για να σκουρύνετε τους σκοτεινούς τόνους. Η δεξιά πλευρά θα ανέβει αυτόματα προς τα επάνω, «ξανοίγοντας» τους φωτεινούς τόνους.

Να παρακολουθείτε το ιστόγραμμα καθώς κάνετε προσαρμογές. Αν ψαλιδίζεται το αριστερό ή δεξιό άκρο, θα χάσετε λεπτομέρεια στις συγκεκριμένες περιοχές κατά την τελική εκτύπωση.

Κάλυψη και κάψιμο

Στιγμιότυπο του Adobe® Lightroom® που δείχνει ένα παραθαλάσσιο τοπίο με μάσκα επιλογής, η οποία υποδεικνύει πού εφαρμόζεται κάλυψη (dodge).

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια μάσκα επιλογής όταν χρησιμοποιείτε το Πινέλο προσαρμογής του Adobe® Lightroom®, που σας επιτρέπει να δείτε καθαρά πού εφαρμόζετε κάλυψη, κάψιμο (burn) και άλλες προσαρμογές.

Εκτός από την πραγματοποίηση τροποποιήσεων που επηρεάζουν ολόκληρη την εικόνα, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο δυναμικές εκτυπώσεις προσαρμόζοντας μόνο συγκεκριμένες περιοχές.

Η τεχνική «κάλυψης (dodge) και καψίματος (burn)» εφαρμόζεται εύκολα σε ψηφιακές εικόνες χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό επεξεργασίας, όπως παρουσιάστηκε παραπάνω. Οι συγκεκριμένοι όροι αναφέρονται στην αύξηση και στη μείωση, αντίστοιχα, της φωτεινότητας συγκεκριμένων περιοχών μιας εικόνας, ώστε να τονιστούν.

Στο DPP, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καρτέλα Προσαρμογή συγκεκριμένων περιοχών στην Παλέτα εργαλείων για να βελτιστοποιήσετε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, τη χροιά και τον κορεσμό σε συγκεκριμένα τμήματα των τοπίων σας.

Μείξη εκθέσεων

Στιγμιότυπο του Adobe® Lightroom® με δύο εικόνες ενός υδάτινου τοπίου. Ένα ψηφιακό διαβαθμισμένο φίλτρο έχει εφαρμοστεί στην εκδοχή στα δεξιά.

Στο Adobe® Lightroom®, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό διαβαθμισμένο φίλτρο για να σκουρύνετε έναν φωτεινό ουρανό. Διαφορετικά, μπορείτε να συνδυάσετε δύο εκθέσεις σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Adobe® Photoshop®.

Ορισμένες φορές, το δυναμικό εύρος μιας σκηνής μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να καταφέρει η μηχανή σας να καταγράψει τις λεπτομέρειες τόσο στον ουρανό όσο και στο τοπίο.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε δύο διαφορετικές εκδοχές μιας εικόνας από ένα μόνο αρχείο RAW: μία με τον ουρανό στη σωστή έκθεση και μία με το τοπίο στη σωστή έκθεση. Μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε την εικόνα με τον ουρανό στη σωστή έκθεση πάνω από την εικόνα με το σωστό προσκήνιο στο Adobe® Photoshop® ή σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών της επιλογής σας.

Όξυνση

Στιγμιότυπο του Adobe® Lightroom® με μια εικόνα βράχων σε ακτή. Το εργαλείο Όξυνσης εξόδου χρησιμοποιείται για την επιλογή του τύπου χαρτιού.

Αν εξάγετε μια εικόνα από το Adobe® Lightroom®, μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο χαρτιού και τον βαθμό όξυνσης στο στοιχείο Όξυνση εξόδου.

Το τελικό στάδιο επεξεργασίας είναι να αυξήσετε την οξύτητα του τοπίου για την εκτύπωση. Για τις φωτογραφικές εκτυπώσεις θα πρέπει να εφαρμόσετε μεγαλύτερο επίπεδο όξυνσης από ό,τι στις εικόνες που κοινοποιείτε στο διαδίκτυο. Αυτό οφείλεται στην οπτική απόσταση και στην επικάλυψη κουκκίδων κατά την εκτύπωση, που σημαίνει ότι η όξυνση μειώνεται. Οι εκτυπώσεις μικρού μεγέθους συχνά απαιτούν περισσότερη όξυνση από ό,τι οι εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους, καθώς μπορεί να δείχνουν πιο θολές μετά την εφαρμογή σμίκρυνσης. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το υλικό εκτύπωσης. Οι εκτυπώσεις σε ιλουστρασιόν χαρτί κανονικά χρειάζονται λιγότερη όξυνση από ό,τι αυτές σε ματ χαρτί και σε υλικά καλλιτεχνικών εφαρμογών.

Πραγματοποιήστε δοκιμαστικές εκτυπώσεις

Στιγμιότυπο του Adobe® Lightroom® που εμφανίζει πολλές παραλλαγές μιας εικόνας με ηλεκτρικό πυλώνα σε ένα χωράφι κράμβης, η καθεμία με διαφορετικές ρυθμίσεις χρώματος και αντίθεσης.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία δοκιμίου οθόνης του λογισμικού για καλύτερη πρόβλεψη της εμφάνισης των χρωμάτων και της αντίθεσης στην εκτύπωση και κατόπιν δημιουργήστε ένα έντυπο δοκίμιο που θα δείχνει παραλλαγές της εικόνας σας για να αποφασίσετε ποια προτιμάτε.

Οι εκτυπώσεις φωτογραφιών θα δείχνουν πάντα ελαφρώς διαφορετικές από την εικόνα που βλέπετε στην οθόνη σας, συνεπώς είναι καλή ιδέα να κάνετε μικρές δοκιμαστικές εκτυπώσεις για να βεβαιωθείτε ότι η επεξεργασία σας είναι σωστή. Ιδανικά, εξετάστε τις δοκιμαστικές εκτυπώσεις στη θέση που θα τοποθετήσετε την τελική εκτύπωση, καθώς ο φωτισμός και το χρώμα του τοίχου επηρεάζουν την αντίληψή σας για την εικόνα.

Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση νιώθετε για τις εκτυπώσεις στο σπίτι σας, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται και οι φιλοδοξίες σας. Αν αναβαθμιστείτε σε έναν πιο προηγμένο εκτυπωτή, όπως ο 8χρωμος Canon PIXMA PRO-200, θα έχετε ακόμη περισσότερες δημιουργικές επιλογές, όπως η εκτύπωση πανοραμικών φωτογραφιών τοπίου. Ο Canon PIXMA PRO-200 είναι επίσης συμβατός με το λογισμικό Canon Professional Print & Layout, που μπορεί να προσομοιώσει την εμφάνιση διαφορετικών τύπων χαρτιού και μελανιών στην οθόνη.

Κείμενο του Marcus Hawkins

* Οι επωνυμίες Adobe® και Lightroom® είναι σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • Χέρια που κρατούν ψηλά ένα παιδί, το οποίο τοποθετεί στον τοίχο μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία.

  ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι εκτυπωτές Canon για φωτογραφίες

  Είτε θέλετε να παρουσιάσετε τις φωτογραφίες σας σε μια κορνίζα ή σε ένα λεύκωμα είτε ως αυτοκόλλητα, βρείτε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές σας δημιουργικές ανάγκες.

 • Λήψη τοπίου με ένα δέντρο στην πλαγιά ενός λόφου, μπροστά από τον μενεξεδί ουρανό.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

  Κορυφαίες συμβουλές για τοπία

  Ανακαλύψτε τεχνικές φωτογράφισης που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε τις φωτογραφίες σας με τοπία.

 • Λήψη πριν και μετά ενός αγρού με ψηλό χορτάρι, σκοτεινή και χωρίς επεξεργασία στ’ αριστερά, φωτεινότερη έκδοση στα δεξιά, επεξεργασμένη στο DPP.

  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ

  Επεξεργασία εικόνων RAW με το DPP

  Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να επεξεργάζεστε, να βελτιώνετε και να τελειοποιείτε τις φωτογραφίες RAW χρησιμοποιώντας το λογισμικό DPP της Canon.

 • A time stack image showing a tulip blooming.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ TIME-LAPSE

  Πώς να κάνετε λήψεις time stack

  Μάθετε πώς μπορείτε να διαμορφώσετε μια λήψη time-lapse με μετάβαση από ημέρα σε νύχτα, καθώς και πώς να δημιουργείτε εντυπωσιακά εφέ time stack που δείχνουν την πάροδο του χρόνου σε μία εικόνα.