A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

Εξωτερικοί χώροι

Καλύτερες φωτογραφίες χειμερινών διακοπών – συμβουλές και μυστικά από έναν επαγγελματία φωτογράφο αθλητικών διοργανώσεων

Η θαυμάσια γαλήνη ενός χιονισμένου τοπίου, η έξαψη των σκιέρ που κατεβαίνουν τις πίστες... Μην ζείτε μόνο την ευφορία των χειμερινών παραδείσων, αλλά αποτυπώστε τους με τη βοήθεια των κορυφαίων φωτογραφικών συμβουλών από τον επαγγελματία φωτογράφο χειμερινών αθλημάτων και Canon Ambassador Richard Walch.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει ήδη αν προσπαθήσατε ποτέ να αποτυπώσετε ένα χιονισμένο τοπίο λουσμένο στο φως του ήλιου, εκτός από το καδράρισμα και τη λήψη υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να προσέξετε για να βγάλετε την τέλεια χειμερινή φωτογραφία. «Όπου κι αν πάτε, το σημαντικό είναι να περιμένετε την τέλεια μέρα με φρέσκο χιόνι και καταγάλανο ουρανό· μετά, απλώς ανεβείτε στο βουνό με τη μηχανή σας», λέει ο Richard.

Εδώ μοιράζεται μαζί μας συμβουλές και μυστικά για καλύτερες φωτογραφίες στις πίστες τη φετινή χιονοδρομική σεζόν – από την επιλογή της κατάλληλης μηχανής για τις χειμερινές διακοπές μέχρι τις βέλτιστες ρυθμίσεις αυτόματης εστίασης για την αποτύπωση της δράσης.

1. Επιλέξτε την κατάλληλη μηχανή για τη δουλειά σας

«Στις πίστες θέλετε μια μηχανή δυνατή και compact», εξηγεί ο Richard. «Επίσης θα χρειαστείτε σκόπευτρο, καθώς συνήθως στα βουνά έχει πολύ φως για να συνθέσετε ένα κάδρο μόνο με τη χρήση της οθόνης. Αν θέλετε να τραβήξετε ένα άθλημα με γρήγορη δράση, χρειάζεστε μια μηχανή με υψηλό ρυθμό καρέ – πάνω από πέντε καρέ το δευτερόλεπτο.

«Με την Canon EOS M50 και την Canon EOS M5 είστε καλυμμένοι. Και οι δύο έχουν δυνατούς αισθητήρες APS-C για να τραβάτε φωτογραφίες με απίθανες λεπτομέρειες και τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF για γρήγορη και ακριβή εστίαση.

«Μπορείτε επίσης να τις συνδέσετε εύκολα με το smartphone μέσω Wi-Fi. Έτσι μπορείτε να μεταφέρετε φωτογραφίες στο κινητό σας, ακόμα κι αν στο βουνό δεν υπάρχει υπηρεσία δικτύου. Μόλις βρείτε σήμα στο κινητό σας ή Wi-Fi, μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

2. Διαλέξτε την τέλεια στιγμή

«Η ανατολή κι η δύση του ήλιου προσφέρουν όμορφες συνθήκες φωτισμού για φωτογράφιση στις πλαγιές. Όμως δύσκολα μπορείς να προβλέψεις τον καιρό στο βουνό και επίσης μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Σας συνιστώ να ανεβείτε στο βουνό όσο πιο νωρίς γίνεται – έτσι θα είστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτές τις στιγμές με τέλειο φωτισμό.

«Η Canon EOS M50 είναι φοβερή μηχανή για συνθήκες ασθενούς φωτισμού, όπως η ανατολή κι η δύση του ήλιου. Ο επεξεργαστής DIGIC 8 είναι πολύ προηγμένης τεχνολογίας, οπότε τα αποτελέσματα θα παραμείνουν υπέροχα ακόμη κι αν αυξήσετε λίγο το ISO για να αντισταθμίσετε την έλλειψη φωτός. Δοκιμάστε να τη συνδυάσετε με τον φακό Canon EF-M 32mm f/1.4 STM για εντυπωσιακές λήψεις τοπίων.»

3. Χρησιμοποιήστε τις σωστές ρυθμίσεις

«Για να μην φαίνεται γκρι το χιόνι στις φωτογραφίες με πολύ λευκό, ξεκινάω από συγκεκριμένο συνδυασμό ρυθμίσεων», εξηγεί ο Richard. «Όταν τραβάτε θέματα με γρήγορη κίνηση, πρέπει επίσης να ‘παγώνετε’ τον αθλητή του σκι ή του σνόουμπορντ στο κάδρο για να αποφεύγετε το θάμπωμα λόγω κίνησης.» Και στις δύο περιπτώσεις, ο Richard προτείνει να βάλετε τη μηχανή στην κατάσταση M (Manual), ρυθμίζοντας την ταχύτητα κλείστρου σε 1/2000 δευτ., το διάφραγμα σε f/8 και το ISO σε 200.

«Πρέπει να ρυθμίσετε τη μηχανή στην κατάσταση AI Servo AF για συνεχή εστίαση. Το κόλπο είναι να καθοδηγείτε την αυτόματη εστίαση, το οποίο σημαίνει ότι μόλις δείτε το θέμα σας, πρέπει να αρχίσετε να τραβάτε. Η αυτόματη εστίαση μαθαίνει από καρέ σε καρέ – καταλαβαίνει προς ποια κατεύθυνση κινείται το θέμα σας και με τι ταχύτητα, και θα προβλέψει πού θα βρίσκεται η επόμενη εικόνα. Συνήθως μετά από δύο ή τρεις φωτογραφίες η μηχανή καταλαβαίνει τι γίνεται. Όλες οι μηχανές Canon έχουν πολύ καλή αυτόματη εστίαση.»

Όταν δουλεύετε σε AI Servo AF, να χρησιμοποιείτε σύντομες ριπές συνεχών λήψεων για να αποφεύγετε το γέμισμα του buffer και τη μείωση της ταχύτητας της μηχανής.

4. Πάρτε θέση πάνω από το θέμα σας και παρατηρήστε το

«Αν φωτογραφίσετε ευθεία προς τα επάνω στο βουνό, θα φαίνεται επίπεδο. Πάντα να φωτογραφίζετε είτε στο πλάι είτε λίγο χαμηλότερα από το θέμα σας.

«Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι σκηνοθετημένες λήψεις – πάντα θέλετε να είστε ένας τρίτος παρατηρητής, με το θέμα σας να κοιτάζει στην κατεύθυνση προς την οποία κάνει σκι ή σνόουμπορντ. Όσον αφορά στα πορτραίτα, είτε θα είναι ένα κοντινό πλάνο όπου θα μιλάτε σε αυτό το άτομο είτε θα είστε μια μακρινή κουκκίδα που καταγράφει τη δράση. Μην δοκιμάζετε ενδιάμεσες λύσεις.»

5. Προσέχετε τις αλλαγές θερμοκρασίας και πάρτε μαζί σας πρόσθετες μπαταρίες

«Μόλις μπείτε σε ένα ζεστό κτήριο από τις κρύες πλαγιές, πολύ γρήγορα θα θολώσουν οι φακοί σας, οπότε είναι σημαντικό να αφήνετε έξω τον εξοπλισμό σας μέχρι το τέλος της μέρας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ανθεκτικό σακίδιο για να προστατεύετε τον εξοπλισμό σας σε περίπτωση που πέσετε και γυαλιά ηλίου υψηλής προστασίας για να προστατεύετε τα μάτια σας από το φως του ήλιου και το εκτυφλωτικό χιόνι.

«Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να συμβάλλουν στην ταχύτατη εκφόρτιση της μπαταρίας της μηχανής, οπότε καλύτερα να έχετε μαζί σας δύο εφεδρικές μπαταρίες για να μην ξεμείνετε. Ακόμη, με κρύα χέρια είναι δύσκολο να χειριστείτε τον εξοπλισμό σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι φοράτε ζεστά γάντια που σας δίνουν ελευθερία κινήσεων!»

6. Μην φοβάστε να φωτογραφίσετε κόντρα στον ήλιο

«Η στιγμή που αρχίζει να ξεπροβάλει ο ήλιος μέσα από τα σύννεφα είναι θείο δώρο για τη φωτογράφιση ορεινών τοπίων. Ωστόσο, η αντανάκλαση στο χιόνι μπορεί να δημιουργήσει υπερέκθεση στις φωτογραφίες, αν δεν προσαρμόσετε σωστά τις ρυθμίσεις της μηχανής σας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την υπερέκθεση υπό αυτές τις συνθήκες είναι να ορίσετε χειροκίνητα την ταχύτητα κλείστρου σε 1/2000 δευτ., το διάφραγμα σε f/8 και το ISO σε 200. Αν φωτογραφίζετε σε αυτόματη κατάσταση λειτουργίας, φροντίστε να αντισταθμίζετε την έκθεση κατά +1 έως +3 στοπ, αλλιώς οι φωτογραφίες σας θα είναι υπερβολικά σκοτεινές. Αλλά μην φοβάστε να φωτογραφίζετε κόντρα στον ήλιο – έτσι βγαίνουν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες χειμερινών αθλημάτων.

«Ο ήλιος θα φωτίζει από πίσω το χιόνι που πετάγεται από την κίνηση του αθλητή σκι ή σνόουμπορντ. Αν καταφέρετε να βάλετε τον ήλιο ακριβώς πίσω από το άτομο, είναι ακόμα καλύτερα. Οι φακοί που έχουμε τώρα είναι πολύ δυνατοί.

«Αν μπορείτε να πιάσετε χιόνι, δοκιμάστε να ρίξετε μια χούφτα στον αέρα και φωτογραφίστε εντελώς κόντρα στον ήλιο – δημιουργείται ένα εκπληκτικό εφέ.»

7. Προετοιμαστείτε για την τέλεια σέλφι

«Η προετοιμασία για την τέλεια σέλφι στο βουνό ξεκινάει πριν φύγετε για την εκδρομή σας. Τα μπουφάν και παντελόνια με έντονα χρώματα ξεχωρίζουν στο λευκό φόντο και μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματικά εντυπωσιακή σέλφι.

«Όσον αφορά τη σύνθεση, μια όμορφη ορεινή περιοχή αποτελεί θεαματικό φόντο. Για να πετύχετε τη σωστή έκθεση, το καλύτερο είναι ο ήλιος να πέφτει απευθείας στο πρόσωπο του θέματος ή από το πλάι. Αν θέλετε να φωτογραφίσετε με τον ήλιο κόντρα, θα χρειαστείτε φλας για να φωτίσετε το πρόσωπο.»

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Την επόμενη φορά, αναμετρηθείτε με τις δυνάμεις σας!

Όταν πετύχετε την τέλεια λήψη σε δύσκολες συνθήκες, η φωτογράφιση χειμερινού τοπίου μπορεί να σας προσφέρει τρομερή ικανοποίηση. Αφού αφομοιώσουν αυτές τις συμβουλές για τις φετινές χειμερινές διακοπές σας, ο Richard προτείνει στους λάτρεις της φωτογραφίας να κάνουν το επόμενο βήμα και να αναζητήσουν άλλες εντυπωσιακές τοποθεσίες την επόμενη φορά – προορισμούς που προσφέρονται για ξεχωριστές διακοπές και ακόμα πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες.

«Η Ευρώπη έχει αμέτρητες φανταστικές τοποθεσίες για φωτογράφιση σε πλαγιές βουνών. Τα πασίγνωστα θέρετρα στην Ελβετία και στη Γαλλία είναι μαγευτικά, αλλά υπάρχουν πολλά λιγότερο γνωστά μέρη που δεν πρέπει να τα προσπερνάμε», μας λέει. «Γιατί να μην δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας εξερευνώντας το βουνό Ελμπρούς στη Ρωσία ή το Ακουρέιρι στην Ισλανδία.»

Σχετικά άρθρα
An action-packed photoshoot with a pro

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Φωτογράφιση σκηνών δράσης: συμβουλές από έναν επαγγελματία

Μάθετε περισσότερα για τη φωτογράφιση σπορ δράσης με αυτό το μάθημα από έναν ειδικό στην ορεινή ποδηλασία.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

ΔΡΑΣΗ

«Να κάνετε πάντα ό,τι χρειάζεται για να πετύχετε τη φωτογραφία που θέλετε»

Ο φωτογράφος ακραίων σπορ Richard Walch μάς λέει τι τον ωθεί να τραβάει εντυπωσιακές λήψεις σκι και σνόουμπορντ.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο καλύτερος εξοπλισμός για ταξίδια

Φωτογραφικός εξοπλισμός ταξιδιού για αρχάριους, δημιουργούς και λάτρεις της φωτογραφίας.

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές

Σχετικά προϊόντα